Döda din duktiga flicka

Sitter och läser min gamla blogg och förvånas över hur mycket jag utvecklats.  Det gör mig glad och stolt. Jag skrev ett inlägg om Duktiga Flickor för några år sedan och när jag läser det så ser jag att jag faktiskt har  följt mina egna råd. Jag har blivit bättre på att skita i att vara duktig. Jag vågar vara lat och äta chokladbollssmet utan ångest.  Och det har gjort mig så otroligt mycket lyckligare.  Men det händer fortfarande att jag måste be den där Duktiga Flickan i mig själv hålla käften. Hårt. Och när hon säger Måste Borde Ska visar jag bara fram mitt långa finger och säger Struntar i, Slipper, Orkar inte.

 

Här är berättelsen om mitt liv som Duktig Flicka:

 

Förut beundrade jag människor med outsinlig energi. De individer som kallas för Duktiga Flickor. De kategori kvinnor som fungerar som hela samhällets smörjmedel. Det gör jag inte längre. För jag vet att ingen människa i längden hinner allt. Eller att det ens är meningen.
Jag spenderade mina sista fem år i skolan med att springa omkring som en skållad råtta och oroa mig för allt och inget. Med magkatarr, prestationsångest och huvudvärk. Jag jobbade varje lördag under tre år och använde söndagen till att plugga. Samtidigt var min mamma svårt sjuk. Under tiden oroade jag mig över om jag dög. Om jag skulle hinna. Vad alla andra människor i min ålder gjorde. Om de hade roligare än mig?
När jag tänker på det blir jag illamående. Jag var så himla Duktig hela tiden. Men det insåg jag inte då. Jag tyckte att jag var lat och slö och onyttig. När min psykolog berättade att jag var svårt insjuknad i DuktigFlickaSyndromet så vägrade jag tro på det. Jag var ju en dålig flicka!
Men nu har jag fått sjukdomsinsikt. Och nu beundrar jag en helt annan typ av människor. Jag är fortfarande en Duktig Flicka. Men jag har omvärderat vad en Duktig Flicka är för någonting. En Duktig Flicka är när jag säger nej till att jobba mer än nödvändigt. Jag hinner inte jobba, för jag ska leva! Och vad ska jag med pengar till om jag inte har tid att leva? Jag är en Duktig flicka när jag inte bry mig om hur duktiga andra flickor är. Eller vilka som är coola. Jag plockar mina vänner som russin ur en kaka. Jag är en Duktig Flicka när jag lägger mig med en Elle och en chokladbit istället för att städa huset. När jag sover då jag är trött och äter när jag är hungrig och skiter i vad alla andra pysslar med en fredagkväll. Jag vill leva  på mitt sätt!

Kära Duktiga Flicka. Jag vet att du sitter där och läser. Du tar givetvis inte åt dig.  Tror inte att det gäller dig.  Men älskade du, detta vill jag att du ska veta:

Det kommer alltid fler tåg. Det kommer alltid fler chanser.
Var den du tror att du är. Det finns redan så många andra.

Välj en egen väg för dina fötter att vandra

Din kropp är ingen dödlig sjukdom
Det kommer alltid fler tåg.
Andra människor har inte särskilt roligt. De är inte heller särskilt coola. Det bara verkar så.
När Gud skapade världen vilade han den sjunde dagen. Till och med Gud behöver vila. Helga vilodagen.

Att någon är bra gör inte dig sämre. Faktiskt!
Nej är ett välsignat ord. Använd det så mycket att det plötsligt finns tid att säga ja.

Det kommer alltid fler tåg.
Man får hänga med sina föräldrar en lördagkväll.
Det kommer alltid fler tåg.
Även Beyonce har diaree ibland

Även Kate Moss klämmer pormaskar

Stop youreself from volontering.

Tanken är att livet ska njutas så mycket som möjligt.

Partyt är där du är

Det kommer alltid fler tåg.

 

Och så mitt valspråk:

 

Du skulle inte oroa dig så mycket för vad folk tänker om dig om du visste hur sällan de tänker på dig! Ta’t lugnt för f*n!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

65 kommentarer på “Döda din duktiga flicka”

 1. Att vara stark är inte
  att aldrig falla
  att alltid veta
  att alltid kunna

  Att vara stark är inte
  att alltid orka skratta
  att hoppa högst
  eller vilja mest

  Att vara stark är inte
  att lyfta tyngst
  att komma längst
  eller att alltid lyckas

  Att vara stark är
  att se livet som det är
  Att acceptera dess kraft
  och ta del av den
  Att falla till botten
  slå sig hårt
  och alltid komma igen

  Att vara stark är
  att våga hoppas
  när ens tro är som svagast
  Att vara stark är
  att se ett ljus i mörkret
  och alltid kämpa
  för att nå dit

  Marie Fredriksson Anthony, 1986

 2. Med så många bra och kloka visdomsord blir jag nästan tvungen att citera dig! Du har så rätt!

 3. TACK för det där inlägget. jag brukade också vara en duktig flicka, och det där dåliga samvetet naggar fortfarande ganska ofta. skönt att läsa att även du, som bakar småkakor och klär dig sådär fint och personligt och verkar sådär extrabra hela tiden är en riktig person, på riktigt liksom om du vet vad jag menar? ta hand om dig! jag har bara läst din blogg några veckor, men den är numera min favorit, både för inspiration och verklighetsförankring.

 4. Å “duktiga flickan” syndromet har jag haft hela mitt liv. Förr kännde jag mig nästan fejkad för allt jag visade utåt var en fin fasad. Men sedan höll syndromet nästan på att äta upp mig, jag pluggade hela nätterna, tränade som en galning, vågade aldrig säga emot. Men så en dag jag insåg att jag orkar inte leva med det här längre. Känslan av att inte räcka till och samtidigt att alla tror att allt är fint och sockersött i mitt liv hela tiden. Jag höll på att ätas upp in i från. När jag startade min blogg känndes det som en befrielse. “Den oförskönade sanningen”, äntligen kunde jag visa mig osminkad (för första gången) äntligen kunde jag medge att jag hadde en dålig dag. I Skolan har jag sänkt min ambitationsnivå jätte mycket. Det spelar ingen roll längre vad jag får för betyg fö jag är jag och mina betyg är mina betyg. Jag tränar mindre också, bara när jag är sugen och jag tar på mig det jag vill och säger det jag känner. Livet utan “duktig flicka syndromet” är en befrielse!

  1. Jag förstår inte, din blogg verkar ju jätteperfekt, med trerätters, träning, jobb, tvätt och ett leende på det. Jag vill inte provocera dig, jag bara tycker att det du skriver inte återspeglas i din blogg.

 5. Ett superviktigt blogginlägg…tack för omkastningen av vad det betyder att vara duktig….
  För helst så ska man ju vara mamma, het älskarinna, ha en fantastisk karriär, träna, laga nyttig låååångsam mat, ha ett rikt socialt liv, många intressanta hobbies,hänga med i samhällsdebatten, ha ett vackert kliniskt hem….ja det hör vi ju redan nu att det har ju spruckit för länge sedan…och sedan kommer det…SAMVETET…ska verkligen försöka tänka som du. att man är duktig när man har modet att säga nej!

 6. Tack fina du för detta fantastiskt bra inlägg och för din blogg som jag är kär i. Jag har Multipel Skleros och det är jättejobbigt, samtidigt försöker jag bli av med mitt duktiga flicka-syndrom. Det gâr verkligen inte ihop med sjukdomen och verkligen inte med livet överhuvudtaget. Jag har försökt behaga andra hela livet. Orkar inte det mer. Orkar inte vara duktig. Vill bara vila en liten stund. Jättekram till dig fina Clara för din skrivarkonst och dina vackra bilder!

 7. hade jag kunnat träffa mig själv när jag var 16 hade jag sagt precis de orden. talat om att det ordnar sig, det kanske ändå inte blir som du tänkt, sov i stället för att ställa klockan fyra på morgonen för att plugga, du behöver inte ha MVG i alla 34 ämnen, du är faktiskt ok som du är. flera vändor med medicin, sjukskrivningar och samtal så inser jag äntligen att det är mitt liv och att det är jag som bestämmer! så otroligt befriande! nu är jag 27 år och gör precis som jag vill. det finns bara en av mig och det är jag! lyssna inåt tjejer, där finns svaret.

 8. Jag bor tillsammans med min pojkvän, oftast gör jag mer hushållsysslor än han, men det är för att jag tar på mig den uppgiften. Från och med nu är det jag som ska ligga på soffan och spela töntiga tv- spel! Tack för ditt fina inlägg!

 9. Det här var verkligen jättebra skrivet. Det var så bra att jag nog måste spara det någonstans där jag kan ta fram det nästa gång jag har duktigflickaångest och glömmer bort att alla är väldigt duktiga på att fejka sina perfekta liv.

 10. Underbara, underbara Clara, vad skönt det var att läsa det där! För den del av dig jag känner genom bloggen är en människa jag beundrar och har som förebild, och det känns bra att att du bekämpat din “Duktiga Flicka” och bytt ut den mot en bättre. Tack!

 11. Tack Clara! Jag behövde verkligen höra just det här just idag. Ställde klockan i morse (lördag) för att gå upp o plugga, och med dåligt samvete för att jag tog paus, gick jag in på din blogg. Duktig-syndromet smyger sig på en utan att man märker det. Så det är skönt att ruskas om ibland.
  Kram

 12. Gud så fantastiskt underbart härlig du är! Toppen-bra skrivet! Alla tjejer skulle ha en egen Clara-förebild i sitt liv, då skulle livet kännas lite lättare och mysigt luddigare!

  Så många kramar från mig till dig!

 13. Vad skönt att läsa din ord, Jag har också slutat med att vara andra till lags och försöka vara mer än vad man är..och vilken frihet det är när man bara landar i sin egna vardag och bara är och skapar livet så som man vill leva. Underbart.

  //Cathrine

 14. Det är sånt här vi borde få lära oss i skolan! Viktiga saker istället för en massa tjafs som man ändå glömt bort när provet är klart.

 15. vad härligt att läsa clara 🙂 att du lyckades ta dig ur duktig flicka-syndromet känns jätteskönt! jag har själv aldrig lidit av det men har flera vänner som mått så himla dåligt av att känna att de alltid måste vara duktiga, jag ska skicka dem en länk med den här texten. tack för att du finns!

 16. Ousch.. och här sitter jag med min prestationsångest en lördag. Måste städa, måste diska, måste hinna läsa lite i boken, måste skicka in det pappret, måste skriva bokrecensionen, måste börja måla stolarna, måste räkna matte, måste höra av mig till den vännen, måste träna…

 17. haha ditt valspråk är ju helt magnifikt! jag tänker ganska mycket på vad folk tycker om mig men ärligt talat, som om dem går omkring och tänker på mig dygnet runt Haha! yeah sure

 18. det här tycker jag var det finaste jag läst. och jag gråter nästan och jag vet inte vad jag ska skriva för att verkligen utrycka att jag tycker du är en sån himla himla bra person. det behövs verkligen sånna som du och det behövs sånna här inlägg. det känns och det förandrar.

 19. Det här var verkligen på pricken – tack Clara! Hoppas en massa unga tjejer läser det här och att det blir en ögonöppnare. Åh vad jag önskar att någon berättat de här sakerna för mig när jag var i tonåren och att jag sluppit förstöra så många år med att förväxla mina prestationer med mig själv. Det höll på att bli min undergång, för ingen kan ansvara för så mycket som jag tog på mig. Någon kommer i kläm. Först var det jag och sen min familj. Och jag blev sjuk på kuppen. Jag är inte riktigt frisk ännu, men jag har blivit bättre på att ta vara på livet. Delvis har det blivit ett måste, för numera är jag “allergisk” mot stress, klarar inte minsta lilla av den varan. Jag avslutar med att citera Estrid Bengtsdotter ur boken “Stöka – en vardagskalender”: “Du har väl toppar på jobbet då och då – vila på lagrarna ett tag. Skäm inte bort chefen med att högprestera jämt. Ingen annan gör det.”

 20. Det här är så skönt att läsa! Jag har läst det förr i din gamla blogg och det förändrade mig syn på mig själv totalt! Så otroligt befriande. Just det här att oroa sig hela tiden, vad andra gör osv. DET behöver alla bli fria från. Kram och tack!

 21. Det där är verkligen något som man måste påminna sig om. Jag är så rädd ibland att jag ska verka tråkig de gånger jag bara vill sitta hemma med pojken och inte vill festa varje helg. Jag gillar ju att göra det ibland också men jag trivs med att vara hemma eller vara med familj. Sitta hemma och spela spel är väl inte fel en lördagkväll. Men det är svårt att lära sig att sluta bry sig så mycket vad andra tycker. Bra sagt!

 22. Äntligen kom den i repris! (igen eller?) Den här texten har hjälpt mig oerhört mycket, underbara du. “Din kropp är ingen dödlig sjukdom
  Det kommer alltid fler tåg.
  Andra människor har inte särskilt roligt. De är inte heller särskilt coola. Det bara verkar så.Partyt är där du är!” Stort tack!

 23. Fantastiskt! Vilka kloka råd. Speciellt Att någon är bra gör inte dig sämre. Vi kan väl enas om att vi alla är bra som vi är.

 24. Ville först maila dig en svängis, men hittade ingen mailadress. Jag ville bara tacka för orden, du anar inte hur mycket uppmuntran jag fick, och tänka sig: behövde. Jag hade velat berätta hela min historia, men det får bli nån dag när jag hittar din mail 😉 idag tackar jag Jesus för ditt inlägg, jag tror han sände det till mig, genom dig. TACK.

 25. Okej. Du har rätt. Jag sitter här och läser och jag tar inte åt mig.

  Jag (18 år) gillar att vara duktig. När jag får det där himla, förbannade, hatade och älskade MVG:et, som inte alls behövs, egentligen, då kan jag vara nöjd med mig själv. “Jag klarade det” tänker jag då. “Den här gången med!”

  Dock förstår jag verkligen hur bra dina ord är. Hur välmenade och uppriktiga dom är. Jag gör det.

  Men jag vill inte förstå. Inte än. Sen kanske. Om jag börjar må väldigt dåligt av min enorma prestationsångest. Eller om jag blir sjuk. DÅ ska jag göra något åt min DuktigaFlicka. Lovar!

  Men än så länge är jag frisk och älskar att leva. Det lovar jag också.

 26. Hei Underbara Clara. For en flott blogg du har! Veldig bra innlegg, dette her. Viktig. Du inspirerer! Hilsen fra Oslo.

 27. Clara, du är helt enkelt bäst! Detta värmde otroligt mycket och jag tog verkligen åt mig. Precis vad jag behövde! Skriver ut och ramar in;). “Nej är ett välsignat ord. Använd det så mycket att det plötsligt finns tid att säga ja”/UnderbaraClara, Är mitt nya (och första!) motto! Tack, tack

 28. DU har kommit till kloka insikter! Jag var en duktig flicka hela skoltiden och även på universitetet. Först när jag var 24-25 och gick på en folkhögskola så började jag tänka om och göra mer medvetna val över mina handlingar. Men det är ju tur att det inte är försent och att man aldrig slutar lära sig.

 29. Tack för dina mycket kloka ord! Vilka bra råd, speciellt; Att någon är bra gör inte dig sämre. Jag ska spara detta så att jag kan ta fram och läsa det igen för jag måste nog påminna mig själv oftare. Jag läser din blogg varje dag, den är min favorit. Ta hand om dig!

 30. Tack Clara. Detta ska jag klippa ut och sätta upp någonstans där jag alltid kan se det. Påminnas om att det är okej att vara precis så som jag är. Tack.

 31. du är så klok clara! det känns meningslöst att ens försöka yttra sig när du skriver så bra. (skickar styrkekramar på din mammas ettårsdag)

 32. Jag börjande nästan lipa när jag läste ditt inlägg, och undrade hur jag ska kunna göra det där till verklighet!?
  Svalde gråten i halsen och tänker, att kanske efter nästa hemtenta finns det tid att bli en duktig flicka på riktigt…

 33. Jag andas ut med en lättnad efter jag läst det här. Otroligt bra budskap, något jag själv funderat på många gånger. Jag är så fruktansvärt trött på att höra ordet duktig. Helt rätt -lev livet som du själv vill leva och inte för att du ska vara en “duktig flicka”! Tack för all inspiration du ger:)

 34. Ojojoj. Världens bästa inlägg. En liten del av mig andades ut och hoppades på förändring, men min duktiga flicka är fortfarande för stark. Det är ju helt sjukt vilka krav jag har på mig själv egentligen. Några har jag lyckat sålla bort, de “viktigaste” just nu är (har just träffat en väldigt fin pojke som jag tycker om): alltid ha bra sex (och ofta!), bli smalare, äta mindre godis och få bättre hy, få VG på C-uppsatsen, vara rolig och få folk att skratta, vara social, alltid på bra humör, och bara visa att jag är arg och ledsen mot mig själv. Sånt är mitt liv just nu. Ofta är dagen en stor besvikelse redan efter bara någon timme, för att jag inte lyckats leva upp till något av detta, och då går resten av dagen åt att hata mig själv. Det låter ju helt sjukt nu när jag skriver, men det är nog tyvärr alltför sant. Tack ändå, Clara, för att den oduktiga delen av mig fick sticka ut näsan och få lite frisk luft ett tag.

 35. Det du skriver är egentligen helt sant. Ibland ska man ge blanka tusan till att göra allt man tror att man borde, utan bara leva lite. Själv är jag nog också mestadels en sådan där flicka du talar om, en duktig tös. Ska nog börja ta tag i denna fria filosofi snarast!
  Ett härligt inlägg må jag säga:)

 36. Det här inlägget behövde jag verkligen idag. Gud är cool, han visar sig på ganska udda sätt ibland. Idag genom din blogg, tack Clara!

 37. Åh vad bra skrivet! Jag är en duktig flicka på bättringsvägen, och jag blir helt mörkrädd över vilka idéer jag har haft om mig själv. Nu när jag märker hur duktig jag FAKTISKT är, utan att jag behöver ränna livet ur mig. Att jag duger precis som jag är. Det är en underbar upptäckt! Jag ska läsa mer i din blogg!