Sitter och läser min gamla blogg och förvånas över hur mycket jag utvecklats.  Det gör mig glad och stolt. Jag skrev ett inlägg om Duktiga Flickor för några år sedan och när jag läser det så ser jag att jag faktiskt har  följt mina egna råd. Jag har blivit bättre på att skita i att vara duktig. Jag vågar vara lat och äta chokladbollssmet utan ångest.  Och det har gjort mig så otroligt mycket lyckligare.  Men det händer fortfarande att jag måste be den där Duktiga Flickan i mig själv hålla käften. Hårt. Och när hon säger Måste Borde Ska visar jag bara fram mitt långa finger och säger Struntar i, Slipper, Orkar inte.

 

Här är berättelsen om mitt liv som Duktig Flicka:

 

Förut beundrade jag människor med outsinlig energi. De individer som kallas för Duktiga Flickor. De kategori kvinnor som fungerar som hela samhällets smörjmedel. Det gör jag inte längre. För jag vet att ingen människa i längden hinner allt. Eller att det ens är meningen.
Jag spenderade mina sista fem år i skolan med att springa omkring som en skållad råtta och oroa mig för allt och inget. Med magkatarr, prestationsångest och huvudvärk. Jag jobbade varje lördag under tre år och använde söndagen till att plugga. Samtidigt var min mamma svårt sjuk. Under tiden oroade jag mig över om jag dög. Om jag skulle hinna. Vad alla andra människor i min ålder gjorde. Om de hade roligare än mig?
När jag tänker på det blir jag illamående. Jag var så himla Duktig hela tiden. Men det insåg jag inte då. Jag tyckte att jag var lat och slö och onyttig. När min psykolog berättade att jag var svårt insjuknad i DuktigFlickaSyndromet så vägrade jag tro på det. Jag var ju en dålig flicka!
Men nu har jag fått sjukdomsinsikt. Och nu beundrar jag en helt annan typ av människor. Jag är fortfarande en Duktig Flicka. Men jag har omvärderat vad en Duktig Flicka är för någonting. En Duktig Flicka är när jag säger nej till att jobba mer än nödvändigt. Jag hinner inte jobba, för jag ska leva! Och vad ska jag med pengar till om jag inte har tid att leva? Jag är en Duktig flicka när jag inte bry mig om hur duktiga andra flickor är. Eller vilka som är coola. Jag plockar mina vänner som russin ur en kaka. Jag är en Duktig Flicka när jag lägger mig med en Elle och en chokladbit istället för att städa huset. När jag sover då jag är trött och äter när jag är hungrig och skiter i vad alla andra pysslar med en fredagkväll. Jag vill leva  på mitt sätt!

Kära Duktiga Flicka. Jag vet att du sitter där och läser. Du tar givetvis inte åt dig.  Tror inte att det gäller dig.  Men älskade du, detta vill jag att du ska veta:

Det kommer alltid fler tåg. Det kommer alltid fler chanser.
Var den du tror att du är. Det finns redan så många andra.

Välj en egen väg för dina fötter att vandra

Din kropp är ingen dödlig sjukdom
Det kommer alltid fler tåg.
Andra människor har inte särskilt roligt. De är inte heller särskilt coola. Det bara verkar så.
När Gud skapade världen vilade han den sjunde dagen. Till och med Gud behöver vila. Helga vilodagen.

Att någon är bra gör inte dig sämre. Faktiskt!
Nej är ett välsignat ord. Använd det så mycket att det plötsligt finns tid att säga ja.

Det kommer alltid fler tåg.
Man får hänga med sina föräldrar en lördagkväll.
Det kommer alltid fler tåg.
Även Beyonce har diaree ibland

Även Kate Moss klämmer pormaskar

Stop youreself from volontering.

Tanken är att livet ska njutas så mycket som möjligt.

Partyt är där du är

Det kommer alltid fler tåg.

 

Och så mitt valspråk:

 

Du skulle inte oroa dig så mycket för vad folk tänker om dig om du visste hur sällan de tänker på dig! Ta’t lugnt för f*n!