
Någonting jag avskydde som liten men numera älskar är hemmagjord fruktkräm.
Det här är mormors recept och krämen är helt enkelt sagolikt god att smaska på när man är sugen på någonting sött.
Fruktkräm
Portioner
1
Tid
ca 30 minuter
Ingredienser
1 påse blandad torkad frukt, ca 250 g
7 1/2 dl vatten
3/4 dl strösocker
1 1/2 msk potatismjöl + 1/2 dl vatten
Saften av en halv citron
Gör så här
- Hacka den torkade frukten i mindre bitar och lägg i en tjockbottnad kastrull. Häll över vattnet och låt koka i tio minuter på svag värme.
- Tillsätt socker och låt koka i fem minuter.
- Rör ut potatismjöl i lite vatten och häll ner i kastrullen.
- Pressa också ner en halv citron.
- Låt den sedan koka upp en gång och töm därefter över krämen i en skål. Den kan gärna serveras ljummen. Med mjölk och vispad grädde. Det blir supergott!
10 svar
Det där äter vi till ugnsgröt (risgrynsgröt i ugn med grädde och smör, socker och kanel) på julen! Himla gott!
Mormödrar gör gudomliga krämer. Min favorit är min mormors (såklart) blåbärs-rabarberkräm 🙂
åh vad gott, det måste jag testa!
Konstigt det där med att vad man ogillat som barn kan vara så bra när man är stor.
För mig är det färgen rosa som är en sådan pryl.
Brukr göra egen ofta 🙂
Jätte gott ju
Hehehe håller med! jag var inte heller något fan av krämer när jag var liten, gillar det desto mer nu. Mysigt att du lägger ut massa recept. jag e inte så duktig på bak å sånt men ska prova ditt recept nån dag. ha det fint! Bara barah
mums, älskade min mammas goda rabarberkräm. När jag var liten älskade jag ketchup och hatade senap…nu är det tvärtom. Ha det bäst!
Åh jag blir så sugen på bakverk och mormors kakor när du slänger upp dina recept!!
Snart ska jag ha tårt och bullkalas hemma 🙂 ett äkta Kalas!! Då ska jag använda dina fina recept du har lagt upp!!!
tack för all inspiration!!
Nu har jag äntligen svarat på din fråga ang. bloggtips. finns på sidan.
Mm, Jättegott fast allra bäst tycker jag det blir med mer vatten och mindre potatismjöl. Som en kompott istället för kräm. Jag kokade nyss upp färska persikor med lite vatten och socker. SÅ gott med mjölk till 🙂