
Saft av svartvinbärsblad är min absoluta favoritsaft. Den är mild och god och påminner nästan lite om flädersaft. Det bästa av allt är att man kan göra den fast det är ett dåligt bärår, då man endast behöver använda bladen från busken.
Saft av svartvinbärsblad
Portioner
ca 2 liter
Tid
över 120 minuter
Ingredienser
2 liter svartvinbärsblad
5 citroner
2 liter vatten
19 dl strösocker
Flytande konserveringsmedel, tex Atamon
Gör så här
- Plocka två liter svartvinbärsblad. De ska vara lätt packade.
- Skölj av dem så att smuts och damm försvinner.
- Skiva fem citroner i tunna skivor och varva citronerna och bladen i en stor rostfri bunke
- Koka vatten och socker så att sockret det löser upp sig.
- Dra av plattan och häll ner en kapsyl flytande atamon konserveringsmedel.
- Töm sedan över sockerlagen på bladen. Låt stå i kylskåpet i tre dagar
- Sila därefter av saften och häll upp på väl rengjorda flaskor.
- Förvara mörkt och svalt.
- Vid servering späs saften efter tycke och smak. 1 del saft på 5 delar vatten brukar jag tycka är lagom.
18 svar
der är den godaste saften som finns! jag smakade det för första gången för några veckor sedan. Jag trodde först att det var vatten, men jösses vilken god smak det var!
Ett tips om man vill komma undan konserveringsmedel och vill kunna dra ner lite på sockret är att hälla upp saften på plastflaska och sedan frysa in dem. Då kan man ta upp en i taget och man behöver inte vara rädd att den ska bli dålig 🙂
Hurra! Åh tack Clara, jag var en gång på ett bröllop där drycken som serverades var just svartvinbärsbladsdricka. Det var ju helt underbart och jag har sedan dess tänkt att jag skulle vilja göra det nån gång. Och här fick jag receptet serverat. Tack för det!
Åh, gjorde samma saft i sommar med. Så väldigt gott blev det! 🙂
Jag älskar saft på svartvinbärsblad, men jag har hört att man ska plocka bladen när de är nyutslagna, är de sant, eller fungerar det med blad plockade på sensommaren också?
Perfekt, detta ska jag testa!
Det är den bästa saften! Min farmor gör alltid den ^_^
Åh, svartvinbärsbladsaft är så god! Fick en av grannen förr, smakar underbart! 😀
Tydligen antingen älskar man eller hatar den.
wii det vill jag testa! :D:D har aldrig smakat:O
ÅH FY SÅ GOTT, MÅSTE TESTAS!
Denna saft är fantastisk! Jag och min älskade syster och min svägerska gjorde den i somras. Jag gör som Elina, fryser in, fär att slippa konserveringsmedlet. Funkar jättebra, men man behöver en stor frys. 😉
kan man göra det på blad från röda eller vita vinbär också?
Vilket fantastiskt roligt tips!
Låter gott! Funderar på att göra detta till ett kalas i oktober. Hur länge håller sig saften – med eller utan konserveringsmedel? Och – som någon frågar, är det försent att göra detta nu?
Denna dricka är väldigt god som matdryck.Men är det någon som med säkerhet vet om man kan plocka bladen innan bären mognat klart ? Man vill ju inte sabba bärskörden.
man plockar bladen när man vill men smartast är det ju att göra så efter att man skördat, så bären fått lite ”skyle”. I många andra recept står det just så med. men, ta inte alla blad så busken blir naken, spar vartannat eller vart tredje, beroende på om det är tätt eller glest med blad.
Spara ett par nävar blad och torka dem, så har man gott te (man lägger lite av dessa blad i varje kopp, tillsammans med ett neutralt svart eller grönt te) under vintern med.
Jag undrar om det går bra med röda vinbärsblad ?
Dette ska jeg prøve.er det spesiel tid man må plukke bladene,eller er det bare å plukke,hele perioden?har såååååå mange busker,og vil jo bruke disse.