Glasflaska med ljus saft av svarta vinbärsblad. saftavblad.jpg

Saft av svartvinbärsblad är min absoluta favoritsaft. Den är mild och god och påminner nästan lite om flädersaft. Det bästa av allt är att man kan göra den fast det är ett dåligt bärår, då man endast behöver använda bladen från busken.

Saft av svartvinbärsblad

Portioner

ca 2 liter

Tid

över 120 minuter

Ingredienser

  • 2 liter svartvinbärsblad

  • 5 citroner

  • 2 liter vatten

  • 19 dl strösocker

  • Flytande konserveringsmedel, tex Atamon

Gör så här

  • Plocka två liter svartvinbärsblad. De ska vara lätt packade.
  • Skölj av dem så att smuts och damm försvinner.
  • Skiva fem citroner i tunna skivor och varva citronerna och bladen i en stor rostfri bunke
  • Koka vatten och socker så att sockret det löser upp sig.
  • Dra av plattan och häll ner en kapsyl flytande atamon konserveringsmedel.
  • Töm sedan över sockerlagen på bladen. Låt stå i kylskåpet i tre dagar
  •  Sila därefter av saften och häll upp på väl rengjorda flaskor.
  • Förvara mörkt och svalt.
  • Vid servering späs saften efter tycke och smak. 1 del saft på 5 delar vatten brukar jag tycka är lagom.