Mazarinsockerkaka

mazarinsockerkaka.jpg

Mazarin och Sockerkaka är två av våra mest älskade bakverk. Den här mazarinsockerkakan förenar alltså det bästa av två världar. Och den är nästan chockartad god!

Du behöver

3 ägg
3 dl socker
1 dl kokhett vatten
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tesked bittermandelolja

Till glasyren
2 dl florsocker
2 msk vatten  plus eventuellt 1 msk citronsaft

Gör så här
Vispa ägg och socker pösigt och häll mot slutet av vispningen ner det varma vattnet. Därefter bittermandeloljan. Mjölet och bakpulvret blandas i en bunke och rörs försiktigt ner smeten. Häll sedan blandningen i en smörad och bröad form och låt stå i nedre delen avugnen på 200 grader i ca 30 minuter.

När kakan stjälpts upp och svalnat blandar man till glasyren och ringlar den över bakverket. Förvara i frysen eller ät genast. Oemotståndligt gott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

35 kommentarer på “Mazarinsockerkaka”

 1. Ja, så himla gott! Mamma brukar göra en mazarinkaka på bakplåt. Sen skär hon den i små fina fyrkanter. Då blir det massor av smaskiga bakverk som man kan ha i frysen och plocka fram när man blir sugen. Om de hinner komma så långt, det vill säga…

 2. clara! jag drömde om dig inatt! Jag drömde att vi fick lägga vantarna på Pippis hus. vi hade jätte kul där när vi sprang runt och kollade på alla spännande saker. haha.

 3. Åh, det lät gott, ska jag baka till helgen.

  Men jag har en fråga till dig, eller någon läsare kanske kan svara. När jag bakar bröd så blir bröder så torrt och smuligt. Redan när det är nybakat alltså. Går det att få det mer fast och saftigt? Eller är det bara såhär hembakat bröd är? För det är ju inget fel på smaken eller så, bara synd att den faller isär.

  tacksam för svar. 🙂

 4. hej…nu vet jag vad ja ska baka idag. Jag bor i Bergen/Norge och här har jag inte sett en skymt av mazariner..de är ju grymt gott,..din blogg var också grym!

 5. Om man är allergisk mot mandel, kan man bara hoppar över bittermandeloljan då eller det gör stor skillnad? Går det bra att frysa in även med glasyren?

 6. Hej, jag ska snart snart till umeå för att shoppa och det skulle verkligen vara jättesnällt om du kunde tipsa om några secondhandbutiker som ni har där!:)

 7. Lilla A (som just fyllt år) passerar förbi just när jag läser detta inlägg:”Åh mamma, ser du vilken fin tårta som finns där? Den kanske DU skulle vilja ha när JAG fyller år?”

  Jag vill inte påminna om att det är väääääldigt länge innan han fyller år igen, men “tårtan” kan vi nog åstadkomma ändå, tack för receptet!

 8. Åh vilken härligt sockrig bomb att inleda baksäsongen med. Till helgen blir det födelsedagskalas med morotskaka i många våningar. Så gott och så underbart fantastiskt att baka. Yum!

 9. Nä vad roligt. Jag har den senaste veckan gått omkring och fantiserat om en sån här kaka och skapat ett nytt (trodde jag) recept i huvet, men har inte hunnit baka och testa än. Och så dyker det här upp. Magiskt. I mitt fantasirecept tänkte jag ha i riven mandelmassa också. Kanske ett tips.

 10. Finaste UnderbaraClara. Har du tappat din motivation? Isf hoppas jag du finner den bland höstlöven när din virvelvind sveper förbi.
  Du är en finaste fisken i sjön.

 11. Bara en liten (dum?) fundering: det står “1/2 halv tesked bittermandelolja”. Men visst menar du 1/2 tsk, inte halva den mängden (1/4), eller?

 12. Va bra att det blev rätt till slut! Jag gjorde en veganversion av denna recept (utan ägg, men med havremjölk och lite fett istället). Tyvärr smakade det inte så mycket bittermandel som jag hade önskat, så nästa gång ska jag ha i mer av den varan. Men det var gott ändå! Tack för inspirationen!

 13. Bakade kakan och glasyren blev ju inte god. Samma sak för en arbetskollega till mig. Kan man inte byta ut citronsaften mot vatten? Själva sockerkakan var god men glasyren uräcklig.

 14. Inte för att vara oförskämd, men….it looks like a cumcake! 😀 Tack för en fin blogg!

 15. Är bittermandelarom samma sak som bittermandelolja, hittar inte den sistnämnda i butikerna nämligen 🙁 funkar det med aromen? Och har man lika mycket?