Granen

picture-478.jpg

Hos mormor och morfar hjälpte vi till med olika vinterbestyr.  Som att hugga två julgranar. Om man väntar med det till jul är det nämligen så mycket snö att man knappt kommer åt att hugga någon alls.

picture-479.jpg

Som ni ser är det ju fler än jag som gillar finskavinterkrig-etestetiken. Jakob i sin vadmalsuniform.

För övrigt; jag har sådan jullängt att jag kommer gå i bitar snart.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

47 kommentarer på “Granen”

 1. Jag med … Jag känner mig nästan som ett barn, det pirrar i kroppen och jag vill bara börja nu, nu med allt pyssel och bak och spela julsånger på pianot! Förresten tror jag att jag borde flytta dit din mormor och morfar bor. Snö nu! Det vore ju drömmen.

 2. Helt underbar blogg det hära. Och jullängtan har jag så gott om att jag t.o.m. har gjort min egen julkalender färdig!!

 3. Å vad härligt att hugga julgranar i snön! Här nere i skåne är det barmark året runt tyvärr. Vilken tur att det inte bara är jag som redan längtar så otrolgit efter julen!

 4. Oj vad snygga kläder! Jag har börjat lyssna på julsånger. När det jäller jullängtan är det ingen mening att kämpa emot. 🙂

 5. Hej! Jag tycker jättemycket om din blogg, du skriver så mycket bra och har så fina bilder 🙂 Men en sak stör mig lite… Att du använder finska vinterkriget för att definiera en stil. Det kan man ju göra och folk fattar osv, men jag är väl kanske inte så förtjust i att använda ett krig som associationsbegrepp för något inom mode… Det känns inte ok. Jag menar, det är ju ändå ett krig! Inte skulle väl någon säga om en outfit att den är “vietnamkrigschic”? Nåja, det är bara vad jag tycker… Tack för en toppenblogg i övrigt!

 6. Men vad mysigt vintrigt ni har det redan! Här är det slaskig lerhöst igen, trots att jag bor en bra bit längre norrut än du. Då är det svårt att få nån julstämning.

 7. Ett tips ifall ni inte vill hugga granen så tidigt nästa år!

  Jag brukar sätta en stjärna i toppen på granen INTILL den utvalda, annars riskerar man att grannen eller nån annan drar med rätt gran, hehe.

  Jag bor i fjällvärlden med ändå mycket mer snö.

 8. Vackra bilder!

  Maria – Skulle du ta illa upp om du hörde mig säga (på bussen t ex) att jag är klädd för finska vinterkriget, eller är det för att du ser Clara som en offentlig person som du klagar på hennes sätt att uttrycka sig? Jag är nyfiken!

 9. Alltså din karl är ju förbövelen den snyggaste mannen som någonsin gått i en vadmalsuniform! fast du får ha han ifred, tjänar nog ingenting till att försöka 😉 Kram kram

 10. Jag med! Da ska vi aka hem till Sverige, och jag far traffa min familj och mina vanner.

  Efter jag flyttat utomlands ar svensk jul ngt av det basta jag vet – det betyder namligen varme och en hel massa karlek och gladje.

  Mina vanner och min familj ar den basta julklappen man kan fa!

 11. Vinterkrigsstilen är det nya! Älskart! Jäklarns vad det ska bli grymt med julgransdoft och pepparkakskryddor. Mer jul! Mindre stress!!

 12. Alltså, vad fint klädd Jakob är!

  Jag har förstått att det där med julgranar kräver sin planering. Min mamma har berättat att morfar alltid valde ut en gran på sommaren som han sedan åkte ut och högg dagen innan julafton. Annat än att gå ner på torget, minsann!

 13. Vi förvarar granarna ute,fast under tak. Då barrar de inte!

  Alo: Kanonbra tips! Min mormor och morfar bor också i fjällen och är tyvärr för gamla för att pulsa i snö överhuvudtaget. Därav den tidiga granhuggningen 🙂

 14. Vad mysigt med en äkta gran! Hemma hos oss har vi alltid haft plast, men i år ska det bli ändring på det kan jag lova!

 15. Vi hugger våra granar (vi har en hel hög, både ute och inne) i mitten-slutet av november för det snöar inte lika mycket lika tidigt här ute vid kusten.

 16. Agnes – Ja, jag skulle reagera på det också. Har inte tänkt på det förut, det har ju inte hänt mig, har bara sett Clara använda det uttrycket… MEn du har nog en poäng där, jag tror nog att jag reagerar lite mer när en offentlig person använder den benämningen för att, ja… man är offentlig. Man när fler personer så att säga. Hänger du med i hur jag tänker eller tycker du att jag är helt ute och cyklar? Och Clara, jag skulle nog vilja ha en liten kommentar från dig hur du tänker i frågan.

 17. Man får definitivt jullängtan när man ser dina bilder! I Skåne är det tio grader varmt och … ingen jullängt alls.

 18. Maria – okej, själv tycker jag inte att uttrycket är anstötligt på något sätt. Däremot har jag reagerat på de negativa kommentarerna på sistone, eftersom de liksom tillmäter sig själva så stor betydelse när de klagar på att Clara inte lever upp till just deras subjektiva bild av hur hennes blogg är/bör vara. Det tycker jag är konstigt. Majoriteten av oss gillar nog bloggen för såväl de provokativa inläggen som drastiska uttryck som detta!

 19. åh! jag hade nästan glömt hur fantastiskt det är med snö. nu fick jag omedelbar längtan till vita puderlätta gator, som man beträder med fötter iklädda kängor. jag längtar efter att få använda min vinterkappa och öronmuffar. frysa om nästippen och sitta inne och titta när det vräker ner. när jag blir stor ska jag nog flytta till norr, det känns helt som min grej. riktig vinter och rikiga årstider. här är det bara regn och halv-höst året om. (lite överdrivet… men ja.)
  kram kram.

 20. Här har du en eko-vän som delar din längtan efter julen. Längtar som en toka! Tänk att äntligen få bo på landet en jul!!!

  Jakob är för övrigt bland det vackraste jag sett på dessa bilder (han är inte så pjåkig IRL heller 😉 ) då de förmedlar så mycket! Och bilderna i sig är toppen; ljuset, vinkeln, allt!

  Du kan du! 😀

  Ha en toppen-mysig helg med maken!

  Kramalin

 21. Men vilken stilig kar du har! Det där är kanske det finaste och julmysigaste jag har sett på länge. Som de gamla bilderna på min morfar (från vinterkriget). Bilden bakifrån är helt fantastisk! Skulle vilja ha den och hänga upp til jul. Tack!

 22. Åh, julen! Jag längtar nästan ihjäl mig efter julen! December är min absoluta favoritmånad! Den är mysig rakt igenom!

  Och vilken grann gran! 🙂

 23. Det är alltid så roligt att se att jakob gör ett besök på bloggen. Och lika snygg som senast du visade en bild är han minsann! Älskar hans stil!

 24. Din man i vadmalsuniform är nog kvällens trevligaste syn!
  Till och med före den snygge pappan som var inne på Polarn idag. hihi

 25. förstår inte hur du som ekologiskt förståndig kan tycka att det är ok att hugga ner ett oskyldigt träd för att pynta i hemmet! och dessutom stoltsera med det, som om det vore något bra. vad kommer härnäst – päls?

 26. Snälla underbara Clara, du har en härlig blogg men liksom t.ex. Maria upprör jag mig också över din benämning “finskavinterkrigetchic”. Det känns helt enkelt inte okej att koppla ihop mode med det eländiga finska vinterkriget. Ungefär som att det stackars finska folket tänkte på att klä sig chict mitt under värsta bombanfall. Kanske är det bara nationellt – för en svensk som inte har någon personlig anknytning till det här kriget är det kanske enklare att hitta på en sån här benämning. För mig som är finländare är det helt enkelt för mycket och det känns respektlöst, trots att det nu bara handlar om mode. Snälla hitta på ett annat namn för den här stilen innan det har blivit ett trendbegrepp!!

 27. Men Sara och ni andra, är ni inte lite lättstötta nu? Man pratar ju faktiskt om krigstidsestetik, bomberjacka, factory girl look och en massa andra saker som refererar till andra världskriget. Även jag är finländare, med en morfar som låg vid fronten, en gammelfaster som var lotta och en mormor som var sjuksköterska på krigssjukhus, och jag känner mig inte det minsta stött över begreppet. Snarare känns det fint att något som påminner om dem dyker upp och benämns med ett namn som kan kopplas till dem, och det är väl bra att det kom något gott ur eländet?

 28. Han ser ut som en tomte din älskling.
  Alltsa inte som en tjock tomte som delar ut julklappar utan mer som den sortens hustomte som vill ha tomtegröt, väldigt söt med andra ord a en gran är ju en synnerligen snygg accessoir dessutom!

 29. “Svenskarna var så dumma, de tyckte att vi skulle skämmas när vi sa att vi aldrig haft så roligt som när vi jobbade som sjukskterskor under andra världskriget. Självklart var det fruktansvärt, men de fattade inte att vi aldrig överlevt om inte hade kunnat skratta och skoja!”

  Så sa alltid min mormor som jobbade som skjuksköterska i Finland under andra världskriget. Därmed sagt att “Finska vinterkriget-chict” är ett mycket bra uttryck.
  Att se positivt i eländet är alltid bra.

 30. clara: det finns gott om djur också, det betyder inte att det är ok att bära päls. att hugga ner träd för skojs skull tycker jag är helt sjukt och inte något som borde uppmuntras.

 31. Till trädkramande bloggläsare:

  Vad tycker ni om att jag under kommande år ska avverka 83 hektar skog ???? Fatta hur många träd DET är.

 32. joanna: Kom igen, att ta ett träd från en skog skadar inte på något sätt skogen. Som Clara sa är det bra att gallra litegrann för att låta de andra träden få växa. Det vet alla som kan det minsta om hur man sköter en skog.
  Och att jämföra djur med träd på det sätt du gör är ju helt befängt. Sett för mycket Pocahontas? Lär dig nåt om skogskötsel etc innan du uttalar dg nästa gång.

 33. Agnes: “Däremot har jag reagerat på de negativa kommentarerna på sistone, eftersom de liksom tillmäter sig själva så stor betydelse när de klagar på att Clara inte lever upp till just deras subjektiva bild av hur hennes blogg är/bör vara.” Jag tycker inte att jag och mina åsikter är så himla betydelsefulla, men däremot anser jag mig ha rätt att reagera. Jag har inte kommit med några pekpinnar om hur Claras blogg bör vara, det är helt upp till henne. (Tycker jag om en blogg läser jag den, annars låter jag bli. Så enkelt är det, det är ingen idé att försöka ändra på någons blogg.) Så snälla, låt mig reagera på lättvindigt använda krigsreferenser…

  Barefoot Girl & Miriam: Självklart är det bra att det “kommer något gott ur eländet”, men jag kan ändå tycka att det är snudd på respektlöst att använda uttryck så där om krig i kombo med tex mode. För många idag betyder inte finska vinterkriget något alls, och att se det i sådana här sammanhang får det bara att verka för innehållslöst…

 34. Hohoo! Jag har också hugg’t ner ett träd, det gjorde jag idag. Trädet var oskyldigt och jag var glad hela tiden! Det är lite tidigt men nu ville jag ha en gran på gården och då måste jag ju fixa det. Jag tänkte inte julpynta det alls utan hänga upp fågelmums i det. Fågelgran blir det då.
  Så är det sant, jag som är skogsägare vet att det är fint att gallra. Blir rejälare och friskare när det glesas ut. 🙂
  Jag har aldrig sett en sån dräkt, men den var fin. Den ser trygg ut på något sätt. Sen inbillar jag mig att den luktar gott? Som glada blöta vantar. 🙂

 35. Glömde, ni som reagerar och drar liknelser med humanitärt lidande & krig och sen lutar er mot finsk ursprung. Kom igen! Jag är halvfinne och är så vuxen att jag förstår vad Clara skriver och menar. Ni som tog på er BH i morse tycker alltså det är okej att kvinnor bara är objekt och utsätts för brott? För många kvinnor som råkar illa ut har BH. För mig är den liknelsen lika dum/naiv som att ni kopplar fysiskt krig med finskavinterkrigs-estetik! Ett uttryck endast och allena. 🙂

 36. Anneli: Jag håller nog inte riktigt med dig… En BH är en BH, inget man tvingar på kvinnor för att förtrycka och förnedra, så jag tror inte riktigt att jag köper din liknelse. Är det verkligen så konstigt att reagera på finskavinterKRIGETchict? Det känns som att man förringar vad det kriget var för något och vad det innebar. Ett krig är ett krig, men behöver inte vara landsman för att tycka att det är respektlöst att prata så lättvindigt om något så hemskt. Ett uttryck är aldrig “bara” ett uttryck. Det ligger alltid något bakom, ord är inte bara en massa bokstäver.