Guide: Så gör du egen grönsaksbuljong

Morot, purjo och andra grönsaker i bunke på köksbordet. buljong-041.JPG

Hackade grönsaker i vatten i kastrull. buljong-054.JPG

Köpesbuljong innehåller så otroligt mycket skit. Tillsatser och hemskheter. Då är det gott att göra sig egen. Den sköter sig själv på spisen och kräver därför mycket lite jobb. Jag gjorde sisåhär ungefär

Ingredienser:

2 morötter

4 potatisar

2 selleristjälkar

1 gul lök

1 purjolök

1 kålrot

1 palsternacka

7 lagerblad

20 svartpepparkorn

salt

dillkvistar

Så här gör du buljonen:

Man kan använda vilka grönsaker man vill, men välj sådana med stark smak!  Och släng ner kryddorna du gillar.

Skala, alt skrubba bort jord från grönsakerna. Finhacka dem.

Häll i en stor gryta och täck grönsakerna nätt och jämt med vatten. Låt puttra med lock på svag värme i någon timme. Tills grönsakerna blivit mjuka och går att mosa.

Använd en slev och tryck grönsakerna mot kastrullbotten för att klämma ut all smak.

Sila sedan blandningen och behåll spadet. Låt det koka utan lock tills hälften av vätskan försvunnit.

Nu har du koncentrerad grönsaksbuljong kvar.

Töm upp i byttor avsedda för isbitar. Frys sedan in och plocka fram vid behov!

Så enkelt och så himla gott.

Så slipper du jästextrakt, natriumglutamat och andra konstigheter.

Efter räkfrossan – egen buljong av skaldjur

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

46 kommentarer på “Guide: Så gör du egen grönsaksbuljong”

 1. Du är så inspirerande! Sånt här älskar jag, men tar mig tyvärr allt för sällan mig tid att göra! Fram för hemlagat! 😉

 2. Vilket fantastiskt bra tips! OCh eftersom det är lika isbjörnsrovskallt här också så stannar jag nog inne och kokar buljong jag med.

 3. Att göra egen buljong är som att ta ett varmt fotbad med tidigare infrysta fötter! En delikat fråga är hur mycket salt man blandar i?

 4. du vet Clara, jag tror att du kommer vara min räddning när jag flyttar hemifrån..det där med matlagning är inte min grej direkt men när jag läser dina tips så…så är det nog det i alla fall! Tack för att du är så bra!

 5. Ett tips för den som känner sig stressad över att behöva koka egen buljong är att köpa sina buljongtärningar på hälsokostbutiker, där finns det i alla fall grönsaksbuljong som är både ekologisk och inte innehåller konstiga tillsatser!

 6. Jättekul med egen buljong. Men som “klara i götet” påpekade så finns det ju bra alternativ att köpa när man inte vill eller orkar vara duktig, vilket kan vara ganska ofta. Man behöver inte gå till hälsokostbutik förresten. Renee Voltaire har en variant som säljs i välsorterade matbutiker och jag tror att till och med knorr har infört en “utan smaktillsatsvariant”. Leta efter beteckningar som lantbuljong och ekologisk och läs sedan innehållsförteckningarna!

 7. Hej Clara, älskar din blogg men man ska inte slänga ut barnet med badvattnet – alla tillsatser är inte dåliga. Rekommenderar en titt på den här artikeln exempelvis http://www.dn.se/opinion/debatt/utan-tillsatser-i-maten-riskerar-vi-att-do-1.474095 – där vi blir upplysta om att tillsatser i t.ex. charkprodukter krävs för att maten inte ska bli dödligt giftig. Nu äter jag inte kött så i det här fallet är det väl kanske sak samma, men som princip är tillsatser faktiskt inte bara farligt och dumt.

  Om man ska vara “naturlig” går gränsen aldrig tillräckligt lågt, till slut slutar man vaccinera sig och äta alvedon också. Eller typ… värma sin mat?

  Fridens liljor.

 8. tack så mycket! Det är precis vad jag gått och funderat på i veckor att göra, men inte tagit mig i kragen, tack för tipset och inspirationen. 🙂

 9. andreas: bra artikel du länkade till. men – har inte behovet av konserveringsmedel i maten uppstått mycket pga att det är viktigare (för tillverkare och försäljare dvs mataffärerna) att produkterna har ett långt hållbarhetsdatum (=längre försäljningsdatum) snarare än omtanke om konsumentens hälsa? inte sjutton hade de väl i natriumnitrit i korven för hundrafemtio år sen eller?

 10. Bästa Clara!
  Jag älskar din blogg. Har blivit beroende av den under lugna julveckor på jobbet. Du är fantastisk och väldigt inspirerande! (Det var mest det jag ville säga).
  Toppen att du tipsar om egen buljong, måste vara världens bästa och enklaste grej som vi luras att köpa.

 11. Eller så skippar man buljong helt då det är en hel massa slöseri att odla grönsaker bara för att göra avkok på dem…

 12. Hej!
  Tänkte bara nämna att även de nämnda sk lantbuljongerna etc innehåller dåliga saker som jästextrakt eller majsstärkelse. jag har lusläst på samtliga hälsokostalternativ och viss de är ekologiska och nej där finns inget glutamat men de innehåller ändå konstgjorda sockerarter. Så skit i buljong eller gör egen. Jag använder inte buljong sen ett år tillbaka och maten blir god ändå! Då behöver man varken vara “duktig” eller handla skitsaker. Tack Clara för inspirationen!

 13. En finfin matblogg som heter Gittos mat (finns på taffel.se, orkar inte leta fram länken) tipsar om hur man kan göra om man inte vill köpa grönsaker och slänga:
  man kan spara allt skal från typ potatis, morötter osv, och ha i frysen. när man har en ordentlig laddning slänger man i det i en kastrull med olika fina kryddor, kokar som clara gjort här och vips har man sin finfina buljong.

  ett extremt pretto och sparigt tips, men ändå!

 14. Coolt tips på vad man ska göra med för mycket fritid! Måste testas! Hälsningar från ett kaaaallt Norge

 15. Detta ska jag absolut testa. vill inte använda köpe-buljong pga att jag är gravid, pga allt shit som den innehåller.

 16. men Clara, vet du.. det finns nu.. på Coop bl.a.. ekologisk grönsaksbuljong. jättegod och med bara grönsaker i. Den kostar ca 13 kr för 6st tärningar. kanon för de som inte orkar göra själv! 🙂

  CLARA: Tyvärr stämmer inte det. Läs noga så hittar du ingrediensen Jästextrakt. Skitdåligt! tyvärr

 17. Jag har aldrig ens kommit på tanken att göra egen buljong men du och din underbara blogg får allt att låta så lekande lätt, och nyttigt och gott! 🙂

 18. Åh Clara, min hjältinna! Tack så hemskt mycket för receptet. Hatar själv att behöva köpa skitbuljongen i affärerna och älskar att göra eget. Nu blir det stort buljongkok och frysa in så det räcker i år och dar.

 19. Emma: Nu är inte meningen att jag ska sitta här och besserwissra mig (det har de flesta killar som kommenterar på internet en trist vana att göra), men: jag ansluter mig lite till den naturlighetskritiska fåran av feminismen som tycker att färdigrätter, mat med lång hållbarhet (som förresten är miljövänligare eftersom man slipper slänga en massa mat som blir dålig) och annat har hjälpt kvinnor att få något annat att göra än att laga mat hela dagarna. Inget som helst ont om folk som älskar att laga mat, men faktum kvarstår att mycket av det som av somliga klassas som onaturligt och onyttigt har varit ovärderligt för stressade småbarnsmammor som kämpat för att få både matlagning, läxläsning och tid för sig själva att gå ihop.

 20. Hallelulja, sjunger jag. Äntligen, äntligen slipper jag undvika så många smidiga recept med buljong i. Nu kan jag gladeligen göra min egen buljong och servera allehanda goda soppor och grytor till mig och maken, utan att behöva gruva mig för diverse oidentifierade E-ämnen. Stor kram från Kristin, som i denna stund bakar Claras filmjölsbröd, för säkert 785:e gången

 21. Clara, du glömde en viktig ingrediensen i din buljong nämligen libbsticka. En underbar gammal kulturväxt, den trivs och växer överallt.

  CLARA: TACK för tipset! Det ska jag prova nästa gång 🙂

 22. Jag har gått och småfunderat på just det där med att göra egen buljong eftersom det är så mycket skräp i de man köper. Dock fastnade jag alltid vid hur man skulle förvara den. Tänkte inte så långt att man kunde frysa in. Smart! Tack!

 23. Du är en folkbildare Clara! Det som tidigare generationer självklart visste, för du vidare och upplyser oss om! Egen buljong! Gott!

 24. Tusen tack för tipset! Jag har nu börjat årets detox, vilket innebär att jag nästan inte får äta något som inte är lagat från “scratch”. Det innebär att jag ägnat kvällen åt att koka buljong från ditt recept. Tyvärr glömde jag bort att hålla koll på buljongen, så den kokade ner till mindre än en tredjedel (istället för till hälften). Men det betyder ju bara att den blir extra mustig, eller hur?

 25. Den gjorde jag igår och det blev superduper, känns såå bra att slippa alla konstigheter som finns i köpesbuljongen! Hoppas jag orkar göra det regelbundet.

 26. Bara så att ni vet så är en isbjörnsröv lika varm som en människoröv dvs 37 grader, dock något hårigare.

  CLARA: haha, jag misstänkte det!

 27. Hej nu har jag gjort allt som bör göras för att livet ska bli bättre och lyckligare. Kokat buljong. Dansat loss med en 8 -åring och kört förstaklassig morgongymnastik. Läs om mer tokerier på min blogg Kram på dig underbara clara 🙂 puss och lycka till dig!!

 28. En buljong med extra fyllighet o smak får du om du slänger ner en massa kryddor bland grönsakerna. Så ta saxen och gå ut och plocka det du har i kryddväg! Tänk på att inte ta alltför mycket av libbstickan, den har en kraftig smak som kan ta över. Du kan naturligtvis också göra enbart kryddbuljong. Hälsningar Eva!