Det här är anledningen till varför man ska göra sitt eget potatismos istället för att använda pulver:

Potatismos förr

Potatis, mjölk, smör, salt, peppar

 Potatismos nu
Vatten, potatismos (potatisflingor (potatis, stabiliseringsmedel (E 450), antioxidationsmedel (E 223, askorbylpalmitat)), kryddextrakt, emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av fettsyror), skummjölkspulver, salt, vegetabiliskt fett, vegetabilisk olja, mjölksocker, förtjockningsmedel (kalciumalginat, xantangummi), stabiliseringsmedel (E 339), mjölkprotein, maltodextrin, klumpförebyggande medel (E 340), socker, arom (bl a selleri)), flytande margarin (vegetabilisk olja, vatten, vassle, salt, emulgeringsmedel (härdad vegetabilisk olja, sojalecitin), konserveringsmedel (kaliumsorbat), arom, surhetsreglerande medel (citronsyra)).

Den här digra ingredienslistan hittar man i Sodexhos potatismos. De levererar mat till skolor, dagis och äldrevård. Men liknande ingredienser finns också i de pulvermos man som konsument köper i butikerna. Härligt va?

Tack Malin och  Hendrik för länkarna