Om riskerna med sylt

 9789153434788.jpg

 

En ny bok har sett världens ljus – Hemmafru version 2.0 av Marina Nilsson. Hennes bok handlar delvis om fenomenet kring min blogg – eller snarare temat på min blogg: romantiserande av hemmalivet. Hon har även skrivit en debattartikel på SVT debatt som handlar om att romantisering av hemmalivet är en kvinnofälla.  Här kan man läsa den. Och visst har hon många poänger. Men eftersom jag har en delvis annorlunda syn på saken så kan man läsa superbloggaren (mitt nya epitet) UnderbaraClaras debattartikel här.

 Dessutom gjorde Kristianstadsbladet ett riktigt bra reportage om ämnet där jag utvecklar mina tankegångar. Finns att läsa här.

Jag vet inte hur många gånger jag ska ta den här debatten. Jag har gjort det i DN, Amelia, Glamour och i hur många andra media som helst. Och det är roligt att prata om detta. Jag vet så väl var jag själv står i frågan. Och det här är den bästa publicitet min blogg kan få!

Men sedan tycker jag att den eventuella säkerhetsrisken jag utgör genom min förtjusning i att koka sylt, vägs upp av att jag är en av mycket få superbloggare – kanske den enda – som faktiskt regelbundet skriver om samhällsfrågor ur feministisk vinkel för den breda massan. Jag har skrivit om alltifrån kvotering till att sluta racka på tjejer reflexmässigt. Om objektifiering och jämställdhetslata män, om inskräkt kvinnligt självförverkligande, våld mot kvinnor, om oket att som kvinna alltid vara en bra förebild osv i alla oändlighet.

Jag drar min del av lasset, kort sagt, så jag unnar mig att koka lite sylt när vill vila från bördan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

51 kommentarer på “Om riskerna med sylt”

 1. UNDERBARA Clara! Det är ta mig tusan den bästa debattartikeln jag har läst. Slutstycket är fenomenalt! TACK för det!

  Jag är gravid, mycket tidigt och hemligt, men ändock. Jag och min sambo diskuterar precis som ni jämställdhet i vardagen. Vår lösning hoppas vi kunna bli 6mån ledighet var. Därefter kanske 80% arbete för båda. Vilket måste vara tusen gånger bättre än att jag ska jobba lite och han mycket. Jag hoppas så att detta kommer att fungera! Och jag hoppas finna ett billigt hus, men det verkar lättare i mitt gamla norrland än här nere.

  KRAM å tack!

 2. Jag blir inte riktigt klok på det här, för det känns som att jag då blivit lurad till att tro att jag mår bra av att baka bröd. Att jag av underdånighet tror att jag gillar att pyssla med vårt hem. Att tillfredställelsen jag får av att göra långkok och storkok med min man på söndagar är en illusion.

  Som du skrev innan så är bakning terapi för dig, och så är det för mig också, men det är tydligen bakåtsträvande såvida vi inte äter allt resultat av bakningen själva?

  Men vad ska jag göra med den tiden istället då? Vad tycker Marina att det är bättre att jag eller min man för den delen gör? Vad är det vi ska göra istället som skulle vara bättre för jämstalldheten och hur andra kvinnor mår? Vet du det Clara?

 3. Detta gör mig så upprörd. Varför är det inte ett lika godtagbart val att lägga tid & energi på sitt hem än på karriären. Varför får man inte känna att man inte vill bli “något” utan gott nöjer sig med en deltidstjänst och därmed en lägre lön till förmån för mer fritid. Om jag älskar att städa, baka och laga mat – Om jag vill ha maten på bordet när min sambo kommer hem, om jag vill ha ett fläckfritt hem som luktar bullar och om jag vill leva mer som min mormor & farmor. Då måste jag få det utan pekpinnar om hur jag låser in och förstör för mig själv.

 4. Hej Clara! Jag har en fråga till dig. Inför valet känner jag mig smått kluven. Jag är feminist och en av mina hjärtefrågor är, och har länge varit, jämställdhet mellan män och kvinnor. Däremot har jag lite svårt för sakpartier, och även om jag tycker att Gudryn Schyman och Fi är ett mycket bra parti, så har jag en naturligare fallenhet för Vänsterpartiet. Jag tycker att de för jämställdhetsfrågan mycket bra, men också tar upp andra frågor som jag som ung student sympatiserar för.

  Min fråga till dig är, ska du rösta på Feministiskt initiativ? Varför/varför inte? Och varför bör jag välja det ena framför det andra? Har fu några visdomsord? Kramar

  CLARA: Jag röstade på FI i förra valet men i år vågar jag inte. Jag måste lägga min röst på en rödgrön regering så att de kan besegra alliansen och förhindra att SD får makt, (alliansen har ju öppnat för ett samarbete med sd). Vänstern är det mest framsynta partiet vad gäller jämställdhet förutom FI så där tror jag man tryggt kan lägga sin röst och ändå bevaka kvinnors intressen. Lycka till i dina funderingar.Det är inte så lätt alltid

 5. Koka hur mycket sylt som du själv vill underbara kvinna! Det är tråkigt att om man gillar “typiska kvinnosysslor” klassas man som en bakåtsträvande antifeminist när det kan vara ett intresse. Samma sak omvänt, man blir för manhaftig om man kan byta däck på bilen eller gillar att snickra. Men det är tur att du fortsätter förklara och stå för din åsikt, ju fler medier desto fler människor nås!

 6. Jag lagar aldrig mat, jag hatar att baka, jag gillar inte att gå i naturen och jag vill inte ha barn. Trots detta tycker jag att du har rätt. Tänk vad häftigt! Att vi är så olika och att jag ändå tycker så mycket om din blogg och det du skriver här. Jag tycker att du är en ovanligt intelligent kvinna. Jag håller inte alltid med dig i allt du skriver, men i just den här frågan tycker jag att du har en otroligt viktig poäng. Nämligen att alla ska tillåtas ett val.

 7. När någon säger feminist så är faktiskt du en av de första personerna jag tänker på. Jag tycker också att romantiseringen av hemmalivet har många fördelar – miljön är bara en. Och vad jag har förstått så har väl din man samma känslor som du för hemmet.

  Go Clara, du är en stor förebild. Tycket också att det är lustigt hur höga krav många ställer på människor som försöker göra bra saker. Om man inte försöker får man sällan kritik, om man försöker får man plötsligt ett krav på sig att vara perfekt.

 8. Otroligt bra skrivet svar på Marinas inlägg Clara! Jag tycker att det är fruktansvärt irriterande att bli kategoriserad i ett fack och dragen över en kam när man förutsätter att jag är så ängslig att jag bara följer trender när jag gillar att baka surdegsbröd och handarbeta. Det kanske rent utav är så att det är ett aktivt val från mig. Alla är vi ju olika med olika erfarenheter i bagaget och läser givetvis in olika saker i vad vi läser. Utifrån sin livserfarenhet så tolkar Marina dig på ett sätt medan jag ser andra saker. För mig visar att det finns mer än en väg att gå. För mig är du ingen hemmfru utan en feminist men framförallt en vägvisare som visar att det finns alternativ. Något som irriterar mig ännu mer är att ingen ifrågasätter min pojkvän när han pratar surdeg eller liknande. Bara för att jag längtar efter det genuina och äkta, visar omsorg om miljön och älskar att vara kreativ så strävar jag inte efter att vara hemmafru.

 9. Du är en så klok kvinna!Jag gillar dina tankar.Men du förstår väl varför du ses som ett hot??Tänk om alla vi kvinnor skulle göra som jag och vara hemma, hur skulle det se ut för BNP? Det vore ju ett hot mot hela landets ekonomi.Många fler än du och jag längtar säkert efter det lugnare, lilla livet. och tänk om vi en dag vaknar upp och inte ens vill shoppa längre? Då går det verkligen utför med detta land. Nej, vi kvinnor SKA jobba,lämna barnen 10 tim/dag i barnomsorg,löneförhandla, och sen tröstshoppa eftersom vi kommer att känna oss otillräckliga i både karriären och i familjelivet. Hur skulle detta sluta? Tänk på alla förskolelärare som skulle bli övertaliga. Jag är en hemmafru som hatar surdegsbröd, inte kan jag sy heller! Men sylt gillar jag 🙂

 10. At du provoserer noen er bare et tegn på at det du skriver fører til ettertanke. Flott! Din blogg er en motvekt til alt som oppfordrer oss til å kjøpe og kjøpe, og så kaste. Jeg ønsker, som deg, ikke å bidra til en så voldsom ressursbruk. Du peker FREMOVER etter min mening, ikke bakover!
  Hilsen fra Norge.

 11. Jag älskar verkligen att du tar den här debatten och står upp för dig själv och för alla vi andra kvinnor som tycker som du också. Som vill får vara oss själva och göra val vi tycker är kloka, med andra ord. Allt du skriver i din debattartikel är så sant, men jag skulle vilja tillägga en sak också; hur kan de som kritiserar “de nya hemmafruarna” eller det nya husmodersidealet vara så blinda att de faller i fällan att se ned på allt som är “typiskt kvinnligt”? De avfärdar ju allt som kvinnor genom historien gjort och skapat som trams! Baka bröd – trams. Men är det inte det som fött alla människor genom mänskligheten historia? Sy – trams. Men ligger det inte en stor nytta och ett stort kulturarv i det sydda? Och så vidare … Ska alla människor bli helt likartade, kan en människa bara vara rätt på ett sätt? Det gör mig verkligen orolig … Fast du ger hopp, förstås 🙂 Kram!

 12. Koka sylt går ju dessutom rätt snabbt att göra… 🙂 (och blir så mkt godare än köpevarianten)

 13. Hej Clara! Jag vill börja med att säga tack för en tankeväckande, utmanande, välskriven och trevlig blogg. Jag blev nyfiken när jag läste ditt svar på Fridas fråga här i kommentarsfältet om vilket parti hon skulle rösta på. När, var och hur har alliansen öppnat för ett samarbete med sverigedemokraterna? Jag frågar eftersom jag själv överväger att rösta borgerligt, men skulle det visa sig att det du säger stämmer kan jag mycket väl tänka mig att rösta rödgrönt. Efter en snabb googling fick jag bara fram artiklar där samtliga partier i båda blocken bestämt säger nej till alla typer av samarbeten med sd. Till exempel här: http://www.dn.se/nyheter/politik/ingen-villig-att-samarbeta-med-sd-1.512775 Det verkar snarare vara så att blocken hellre samarbetar med varandra än med sd?

  CLARA: I utfrågningen av Reinfeldt i svt svarade han inte nej på frågan om han tänker samarbeta med SD. Hur programledarna än omformulerade frågan den så svarade han inte rakt. Det gjorde mig väldigt förskräckt att vår nuvarande stadsminister inte tar bestämt avstånd från att någonsin regera med Sd! Om han aldrig tänker göra det så skulle han väl säga nej klart och tydligt? Mycket skumt enligt mig…

 14. Väl rutet! Lite sylt har väl ingen dött av. Om sylt o hembakt är det största hotet mot jämställdheten så borde Marina Nilsson ta sig en ny samhällstitt!

 15. Du har så extremt extremt extremt mycket rätt, och din debattartikel är på pricken! Den som har mest pengar och prylar när han dör är inte den som vinner (alltså troligtvis inte den som har varit lyckligast…)

 16. Hej Clara! (Japp, det är jag som skrivit sylt-hatar-boken 😉
  Vill bara säga att jag också tyckte att din debattartikel var BRA. Välkomnar belysning av ämnet från olika håll, och är dessutom ganska husmoderlig själv, men samtidigt fundersam… Kika gärna in på min blogg för att se mer hur jag tänker.
  Allt bäst/Marina

 17. Hej Clara! Såg dig i tidningen frihet nu när jag kom hem från skolan. Du är så bra och så viktig och du tycker så bra saker.
  Jag såg att det var en kommentar som bad dig kommentera valet och Fi. Jag är aktiv medlem i Fi och vill att du ska hälsa henne som inte vågade rösta, att vi måste våga! Att stå på barrikaderna är alltid en risk! Men det är en risk vi måste ta! Vi har så enormt mycket att vinna! Valpepp valpepp valpepp! 😀

 18. Underbart skrivet Clara!
  Jag önskar att du använde den stora möjlighet du besitter till att skriva mer om valet innan det är dags. Du är så bra på att inspirera, bilda och beröra utan att skriva folk på näsan.
  Är det ett medvetet val att inte skriva mer om politik?

 19. Även om det inte är vad just du promotar, så tycker jag ändå att det finns en poäng i att husmorstrenden faktiskt är en konsumtionstrend som går stick i stäv med många värderingar man möter på den här bloggen. Faktum är att vi lockas att lägga mycket mer pengar på t.ex. inredning, och att många husmorstips ändå bara resulterar i att folk köper dyra hushållsmaskiner. Så jag tycker att hon har en poäng, däremot tycker jag att du är ett väldigt dåligt exempel på den trend som hon talar om.

  CLARA:Enig med dig i hela din kommentar 😀

 20. Känns som olika personer: Marina i debattartikeln och reportaget…

  Jag tycker det är bra att du lever det liv du vill, Clara, och alla andra med för den delen!

  Fler feminister som vågar skriva om det som är viktigt!

 21. Bra PR men tråkigt att du ska klä skott för något som inte är du. Hon pratar väl om kvinnor som jobbar heltid (eller mer) och dessutom känner press att vara perfekta hemmafruar om jag förstår saken rätt? Så sent som igår (idag?) pratar ju du om att du (och din man!) vill jobba lagom mycket så att du får tid över till att mysa hemma.
  Rikigt feminism handlar väl om att man ska få vara vem man vill? Oavsett om man gillar sylt och smink eller traktorer och pengar?

 22. Clara, Moderaterna kommer inte att göra sig beroende av SD eller söka samarbete med dem, det är klart uttalat. Däremot kan ju ingen minoritetsregering av någondera kulören hindra SD från att rösta på deras förslag! Kan det vara det du har missuppfattat eller inte tänkt på?

  Viktigt,viktigt att vara varsam med vad du påstår när du är så inflytelserik!

  CLARA: Nej jag har hört Reinfeldt få frågan i intervju efter intervju och inte EN ENDA GÅNG har han sagt att han utesluter den möjligheten. Fruktansvärt skrämmande, och tack och lov har jag inflytande och kan påpeka detta!

 23. Gillar din blogg Clara men… Nä, jag vet inte… Tycker också att hemmapiffing och kuddpuffing är en fälla. Är det utvecklande? Växer vi som människor av att mixa och matscha och skapa små “blickfång” i hemmet av snäckor och doftljus? Marina Nilsson är något på spåret. Hemmavarande, tacksamma och beroende av en försörjare. Inget jag drömmer om i alla fall. Längre än så har vi väl kommit?

  CLARA:Det du påstår är lika befängt som att säga; ska vi inte sluta med musik teater och poesi? Har vi inte kommit längre? För för mig handlar det om kreativitet.Samma kreativitet när jag stylar och pysslar som när jag skriver och målar. Varken bättre eller sämre. Och sen känner jag ändå inte igen mig i beskrivningen av beroende eftersom jag är huvudförsörjaren i min familj och kommer så vara i många många år.

 24. kära clara, vad jag är glad att du finns och bloggar om sådant här! och att du är så fantastiskt bra på att klä tankar i ord!

 25. Jag tycker att det Marina Nilsson skriver är väldigt tänkvärt. Jag gillar själv att baka och har en blogg där jag ibland skriver om det. Men jag inser att jag gott kan fundera på det lite. Granska mig själv en aning. Inte för att döma mig själv eller andra, utan för att komma vidare i livet. Och det är möjligt att den vägen vidare inte går bort från bakandet. Hoppas inte! Men, den går ändå alltid genom tänkandet. Ja, jag välkomnar Marina Nilssons tankar om det här.

 26. Du UNDERBARA Clara, din debattartikel är… klockren. Jag är stum av beundran. Jag är en av mååånga som inspireras av dig och ditt sätt att se på saker och ting. Tack för att du finns och för allt bra du gör, både för oss som finner nöje och inspiration i din blogg och kanske framför allt, allt bra du genom din livsstil gör för vår värld!

 27. Jag tänker som Cecilia, att de som kritiserar dig och andra liknande, faktiskt trycker ner kvinnor samtidigt. Jämlikhet handlar ju inte om att alla ska tycka om s.k. manliga saker och förakta s.k. kvinnliga saker. Jämlikhet handlar om att inget är bättre än det andra, och att man får ha ett val. Jag ser ingen hets alls över ditt syltkokande eller att du gör det för att skylta med något. Jag ser ingen hets med att du visar fix från ditt hem, bara kreativitet!

 28. Heja Clara!
  Om man påstår att klassiska kvinnosysslor är dåliga har man verkligen långt kvar till jämställdhet. I en verkligt jämställd värld kan ALLA, både män och kvinnor utveckla sina intressen och det anses inte längre konstigt om någon (kvinna eller man) hellre ägnar sig åt syltkokning än sport.

 29. Men är det verkligen så att Marina puckar på kvinnor som vill koka sylt? Jag har inte läst boken, bara ett par artiklar, men jag uppfattar det inte så. Jag uppfattar det som att hon vill att vi ska tänka till om varför vi gör som vi gör. Kanske en situation där det är svårt att få ihop livet, gör att vi vänder oss inåt och skapar en kokong av trygghet hemma. Att vi kanske behöver fråga oss var vi är på väg. Och att hon menar – för all del koka sylt, men fundera på vilka motiv, vilken längtan, som finns bakom syltkokandet.

  Och jag uppfattar det som att Marina menar att hemmafrulivet och 50-talet har blivit romantiserat, något vi längtar efter, när det eg var ett jäkla slit för många kvinnor. Marina du verkar ju läsa här. Kan du inte berätta lite mer? Nyansera.

  Varför blir det så polariserat Clara – Marina? Jag tror inte alls att de har så olika åsikter, egentligen. Har jag helt fel Clara?

  CLARA: Nej precis som jag skriver i inlägget har Marina många bra poänger så den där boken blir nog nästa måsteläsning. Det är synd att det måste bli så för och emot.

 30. Marina, och även några av er andra här, skriver och ställer den retoriska frågan; hur utvecklande är det egentligen att sy kuddfodral/baka cupcakes/koka sylt. Och att de sysslorna kan ta tid från viktigare saker. Men vad är egentligen viktigare? Och vem ska bestämma det åt mig?
  Måste allting man gör i livet så småningom leda till en internationell karriär och en sexsiffrig lön?
  Om jag mår bra av att pyssla hemma och baka mitt eget bröd, vem ska då säga att det är sämre än att plugga på Handels och sikta på en VD-post inom näringslivet? Alla kan inte göra internationell karriär. Alla är inte entreprenörer och alla kan inte bli VD:ar. Jag pluggar till slöjdlärare, har precis köpt ett hus på landet och gillar att ta tillvara på allt naturen har att ge. Det är så jag vill leva mitt liv. Och det ger mig så mycket mer, än om jag skulle försöka bli något jag inte är.

 31. Hej! Jag kommer gärna in och nyanserar lite grand, även om jag känner mig lite uppgiven inför det polariserandet som du skriver, Lotta. För det blir ju lite underligt att bli utmålad som någon slags sylthatande feminist- och karriärrobot som vill bannlysa kvinnor som bakar och saftar, när jag i själva verket är rätt svag för det husmoderliga, jobbar 4-dagarsvecka och strävar efter harmoni. I debattartikeln nämner jag Clara som ett “exempe”l på romantiserandet av hemmalivet. Jag säger inte att det det är illa att koka sylt. Genom hela min bok pratar jag om kvinnans fria val. MEN jag tycker att man ska vara medveten om varför man gör saker. Och vi lever inte ett vakuum. Man influeras av saker. Plockar upp strömningar i tiden, konsumtionstrender och i otrygga tider även från historiska lager om man får tro etnologer. Om man verkligen vill leva sitt liv efter sitt eget hjärta, så skadar det inte att fundera lite på de här sakerna…
  /Marina, borderlinehemmafrun.blogspot.com

 32. Hej! Jag kommer gärna in och nyanserar lite grand, även om jag känner mig lite uppgiven inför polariserandet som du skriver, Lotta. För det blir ju lite underligt att bli utmålad som någon slags sylthatande feminist- och karriärrobot som vill bannlysa kvinnor som bakar och saftar, när jag i själva verket är rätt svag för det husmoderliga, jobbar 4-dagarsvecka och strävar efter harmoni. I debattartikeln nämner jag Clara som ett “exempe”l på romantiserandet av hemmalivet. Jag säger inte att det det är illa att koka sylt. Genom hela min bok pratar jag om kvinnans fria val. MEN jag tycker att man ska vara medveten om varför man gör saker. Och vi lever inte ett vakuum. Man influeras av saker. Plockar upp strömningar i tiden, konsumtionstrender och i otrygga tider även från historiska lager om man får tro etnologer. Om man verkligen vill leva sitt liv efter sitt eget hjärta, så skadar det inte att fundera lite på de här sakerna…
  /Marina, borderlinehemmafrun.blogspot.com

 33. Åh Clara du är sååå grymt BRA!!! Min idol! Jag blir så inspirerad av att läsa dina bloggar & du får en verkligen att tänka till & vakna upp! Heja DIG!

 34. Du är min idol Clara, och vet du vad det bästa är? Du är min pojkväns idol också 🙂 Att komma hem till en kille som tar ut nybakat bröd i ugnen är helt underbart, och att baka tillsammans är guld.

  Lycka till med ryggen, hoppas du hittar nått som hjälper!

 35. Du är så bra så jag blir tårögd ( jag menar det!!!) den där debattartikeln är fantastisk.

 36. Jag längtar tills jag kan få träna min yoga, baka mina kakor, pyssla med mina pelargoner, jaga vackra klänningar och göra karriär – allt på en gång och var sak när jag vill det. När det är både och – inte antingen eller. Och när ingen gör politik av varken det ena eller det andra, vare sig hemmafrutendenserna eller karriärkvinnatendenserna. När jag bara får vara både och.

 37. “Vänstern är det mest framsynta partiet vad gäller jämställdhet förutom FI…”, “besegra alliansen…”
  Eh ok? Vad får dig att tro att en rödgrön regering skulle vara bättre för Sverige? Vad skulle t.ex. hända med vårdbidraget? Socialistblocket är de krafter som gjort att det i Sverige anses reaktionärt och tärande att vara hemmafru och inte ha sina barn på dagis. Aldrig hört talas om “ropen skalla, daghem åt alla”? Sorgligt att du är så historielös. Och att Alliansen skulle regera tillsammans med SD måste du ha drömt någonstans, eller så är det så illa att du vill utnyttja din position för att sprida skräck för högerspöket. Beklämmande.

  CLARA: Åh jag är en stark motståndare till vårdnadsbidraget och hemmafruarna likaså! Förlegat och hemskt, och om du lyssnat på svts ufrågning av Reinfeldt så skulle du hört att han inte stängt dörren för sd. Det är det enda sorgliga och beklämmande med det här inlägget

 38. Fast jag fick fortfarande inte svar på frågan hur ett kommunistiskt parti skulle vara det bästa för Sverige? Har du t.ex. läst den här artikeln: http://www.dn.se/ledare/signerat/ett-avslojande-program-1.1164952 ? När man pratar politik kan man inte bara prata sakfrågor utan man måste känna till de grundläggande värderingarna. Och jo, jag har sett utfrågningen i SVT, där de även tar upp fallet med Jörg Teicher som förekommer i Socialdemokraternas valkampanj. Trovärdiga reportrar? Kanske inte.

  CLARA: VP är inte kommunister. Men sedan så tycker jag inte att det vore världens farligaste sak.Kommunismen har många bra delar men liksom religioner har den missbrukats av maktfullkomliga människor genom århundradena, så det är svårt att skilja hönan från ägget

 39. Väl talat Clara!
  Nu ska jag kolla in Marinas texter. Kul att hon kommenterade här! Hejsvejs.

 40. Underbara underbara Klara! Du är alltid så oerhört intressant. Är det inte helt amazing att denna debatten pågår just i DITT kommentarsfält.! Du är såå super för allt du påminner oss om. Lever absolut inte precis som du men blir mer o mer intresserad av andra vägar! Jag har oxå en blogg som jag precis lagt ner. ( ni kan se den fortfarande ) Just bloggen fick mig att börja fundera på detta?? Varför inreder jag?? Varför bakar jag???? Är det för att jag ska kunna blogga om det?? Det gjorde mig starkare att sluta blogga . För nu vet jag med all säkerhet att jag bloggar o inreder för MIG!! Menhur som helst underbara Klara, så tycker jag absolut inte som du i allt med du är helt fantastisk som bidrar med det du gör. Kram Linda Liljeblad