Att sy ett lapptĂ€cke kan verka svĂ„rt men det Ă€r faktiskt rĂ€tt enkelt, bara man Ă€r noga med förarbetet. Och det sĂ€ger jag som Ă€r snudd pĂ„ sy-analfabet! Det hĂ€r lapptĂ€cket har jag gjort av gamla loppislakan. Är tygerna sladdriga kan man gĂ€rna stryka fast vliseline pĂ„ baksidan sĂ„ att lapptĂ€cket fĂ„r mer stadga. Och kom ihĂ„g att tvĂ€tta alla tyger som ska anvĂ€ndas, sĂ„ att de krympt fĂ€rdigt nĂ€r de fogas samman.  Det hĂ€r tĂ€cket Ă€r lagom till en barnsĂ€ng och blir ungefĂ€r 150×80 cm stort.

Börja med att klippa till 120 rutor med mÄtten 10x10cm. Sick-sacka kanterna kring varje bit och sy sedan ihop rutorna med raksöm, femton rutor pÄ rad i Ätta lÄnga remsor.

Pressa ut sömmarna med ett strykjÀrn och nÄla sedan ihop remsornas lÄngsidor. Sy med raksöm. Nu Àr sjÀlva lapptÀckesdelen fÀrdig.

VĂ€lj ut ett tyg till bakstycke pĂ„ tĂ€cket och lĂ€gg tygerna rĂ€ta mot rĂ€ta och nĂ„la ihop dem.  Sy runt kanten med raksöm, men lĂ€mna en öppning lagom stor att fĂ„ in tĂ€ckets stoppning genom. VĂ€nd tĂ€cket sĂ„ att rĂ€tan kommer utĂ„t.

Klipp sedan till en lagom bit tÀckvadd och stoppa ner i lapptÀcket. Sy igen öppningen för hand. Vill man vara sÀker pÄ att stoppningen hÄlls pÄ plats kan man sy en raksöm genom alla tre lager, kring hela tÀckets ytterkant. Jag sydde fast en bÄrd runt alltihop men det Àr lite överkurs sÄ det kan man strunta i.

Orkar du inte sy? Leta dĂ„ lapptĂ€cken pĂ„ loppis – koll in ett av mina bĂ€sta fynd!