Lapptäcke för nybörjare

Att sy ett lapptäcke kan verka svårt men det är faktiskt rätt enkelt, bara man är noga med förarbetet. Och det säger jag som är snudd på sy-analfabet! Det här lapptäcket har jag gjort av gamla loppislakan. Är tygerna sladdriga kan man gärna stryka fast vliseline på baksidan så att lapptäcket får mer stadga. Och kom ihåg att tvätta alla tyger som ska användas, så att de krympt färdigt när de fogas samman.  Det här täcket är lagom till en barnsäng och blir ungefär 150×80 cm stort.

Börja med att klippa till 120 rutor med måtten 10x10cm. Sick-sacka kanterna kring varje bit och sy sedan ihop rutorna med raksöm, femton rutor på rad i åtta långa remsor.

Pressa ut sömmarna med ett strykjärn och nåla sedan ihop remsornas långsidor. Sy med raksöm. Nu är själva lapptäckesdelen färdig.

Välj ut ett tyg till bakstycke på täcket och lägg tygerna räta mot räta och nåla ihop dem.  Sy runt kanten med raksöm, men lämna en öppning lagom stor att få in täckets stoppning genom. Vänd täcket så att rätan kommer utåt.

Klipp sedan till en lagom bit täckvadd och stoppa ner i lapptäcket. Sy igen öppningen för hand. Vill man vara säker på att stoppningen hålls på plats kan man sy en raksöm genom alla tre lager, kring hela täckets ytterkant. Jag sydde fast en bård runt alltihop men det är lite överkurs så det kan man strunta i.

Orkar du inte sy? Leta då lapptäcken på loppis – koll in ett av mina bästa fynd!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

35 kommentarer på “Lapptäcke för nybörjare”

 1. Fler bilder hade underlättat för den som aldrig sytt täcke innan! En bra beskrivning är inte alltid tillräcklig för den som inte kan.. Kram

 2. åh, så himla fint med lapptäcken! nu blev jag sugen på att göra ett jag med, men jag ska nog vänta tills jag har en symaskin..

 3. fint! jag har länge funderat på att sy ett lapptäcke, men ibland verkar det närmast oöverkomligt med tanke på att man kanske vill ha det som ett överkast. ett lapptäcke till en barnsäng verkar mer lagom tycker jag!

  1. precis så tänker jag. Ska ge mig i kast med ett riktigt överkast snart, men värmde upp med det här 🙂

 4. Det finns mängder av lapptäcksböcker på biblioteket för den som behöver utförligare instruktioner. Och så rekommenderar jag Åsa Wettres bok Gamla svenska lapptäcken, för inspiration. Och i sammanhanget även boken Sparat : små stickade kläder från vår barndom.
  Och du Clara, har du bläddrat lite i böckerna DoRedo : konsten att slakta en tröja och Baby Cool : sy nytt av gammalt. Kram & lycka till!

 5. Har tänkt göra ett lapptäcke att klä in en sänggavel med på torpet… Kanske ska våga ta fram symaskinen ur gömmorna?

 6. mkt fint men framför allt; mkt fin vagga!

  vi har också en vagga i min släkt, som vaggas på det där sättet.
  alltså, fot- och huvudled.
  tydligen är det vanligare att de vaggas i sidled.

  när min syster jobbade på gammlia hade hon med sig vaggan vid något tillfälle, och de andra blev helt eld och lågor över det ovanliga vaggningshållet.
  är tydligen en typisk norrbottnisk sak men jag önskar att någon kunde berätta ännu mer.

  1. Åh vad intressant! Ja den är himla fin, men jag vet ännu inte om jag kommer våga använda den riktigt. Den är så låg och Melker vill gärna hoppa upp i den och kommer säkert att vilja lägga sig i ansiktet på bebisen och somna. Hemska tanke! (hejhej katastrofberedskap)

   1. Min pappa har byggt en sån vagga som gungar på det hållet som jag och min syster sov i som små. Fast det var egentligen mest av praktiska skäl så att den skulle få plats mellan deras säng och väggen, och inte göra fula märken när den gungade in i väggen och så.

 7. Mycket bra förklaring! Det enda jag undrar över är hur mycket sömsmån (kallas det så?) ska man lämna på av rutorna när man syr ihop dom… Alltså hur mycket ska det man pressar ut bli. 1 centimeter eller kanske mindre? Oj vilken dålig förklaring, kan inte prata sömnad.
  Nåja, du är himla duktig i allafall!

  1. Tack 🙂
   jag lämnade ingen sömnsmån alls när jag tänker efter, så jag hade inte så mycket att pressa, mest bara att stryka lapparna släta så att det blev ett fint täcke av det hela

   1. När det gäller sömsmån så räcker det med pressarfotens sömsmån (ca 0,5-1 cm). Och man behöver alls inte sick-sacka bitarna eftersom inga tygkanter är synliga (eller slits, de ligger ju “inuti” täcket). På så vis sparar man mycket tid och onödigt jobb.

    1. Precis vad jag också tänkte på! Jag syr en hel del i lapp, och sicksacket är inte nödvändigt om man lämnar 1 cm när man syr ihop dem istället. Och då går det ju ännu fortare! Det var jättefint kombinerade färger tycker jag.

 8. Åhh vad fint! Jag har sytt ett stort till sängen, ett tips till nästa gång är att strunta i att sicksacka kanterna, så bara ihop alla som ska vara i en rad med raksöm, sen sicksackar du hela raden så går det mycket snabbare! När jag gjorde mitt så sydde jag en baksida till och stoppade en fleecefilt emellan, då kommer alla sömmar på insidan så man behöver inte pressa isär kanterna, bara att sicksacka över hela skiten sen!
  Det är det finaste man kan göra lapptäcken, så himla fint!
  Såg en konstnär en gång som gjort ett lapptäcke med ett pixligt öga men när hon hängde det på fasaden av ett hus såg man att det var ett öga, när man backat typ 200 meter! Så himla fint!

 9. Hej! Jag är en riktig besserwisser, så jag tänkte bara säga att man brukar oftast inte sicksacka kanterna på lapparna när man syr lapptäcke. Det behövs inte eftersom sömmarna ligger innåt.
  Lagom sömnsmån är 0,7 cm, dvs. låt abra pressarfoten följa kanten på tyget, pressa alla sömnsmåner eftersom så du aldrig syr över en opressad sömnsmån, och ett sista tips för att sy så rationellt som möjligt är att lägga ihop alla lappar 2 och 2, sy den första, inte klippa av tråden utan fortsätt sy utanför tyget så du får ett par centimeter lång kedja, och stick sedan in nästa par lappar under nålen. Klipp sedan bara isär. På det sättet låses tråden automatisk och du slipper backa varje gång för att fästa tråden.

  1. Så himla smart! Tack för tipsen.Använder man vliseline behöver man verkligen inte sicksacka – fast det är ju lite dyrare förstås 🙂

 10. Sicksackade också första gången jag gjorde ett lapptäcke men fick sedan höra att man inte behövde det, både av de anledningar som andra skrivit om men även för att man “låser” sömmarna när man sätter ihop en lapptäcksrad med den andra eftersom sömmarna då korsar varandra.

  Funderar och börjar nu så smått leta tyg till överkast i lapptäcksteknik…

  1. ja, det var en himla bra nyhet ju! För det är ju det där förbenade sicksackandet som var det enda jobbiga, faktiskt

 11. Jättefint lapptäcke. Härliga färger! Jag älskar att sy lapptäcken. Det är så roligt att välja ut olika tyger och kombinera dom till en fin helhet.

 12. Jag gissar att du menar 120 bitar som är 12×12 cm? Annars blir ju lapptäcket bara 120×65 (om rutorna är 10×10 cm stora). Kram/ besserwisser nummer två.

 13. Är helt SÅLD på lapptäcken och tänker att det ska bli ett framtida projekt när vi flyttat till nya huset. Nu fick jag ännu mer inspiration. Att sy ett lapptäcke till barnsängen (när det väl är dags för mig att bli gravid) känns ju supermysigt.
  Ditt blev väldigt fint!

  /Thilde

 14. Hej Clara!

  Vilket fint lapptäcke du gjort!
  Ett tips utifall du ger dig på att göra ett stort är att du istället för att klippa rutor klipper långa remsor. Alltså: du klipper tygen i remsor 12 cm breda om du vill ha 10*10 rutor. Därefter nålar du samman remsorna långsida mot långsida i den ordning som du vill ha dem och syr ihop dem med raksöm. Sen pressar du allt på rätsidan så att tyget blir slätt. Efter detta klipper du var tolfte centimeter tvärs över alla tygen. Då får du rutor på rad och har sparat en massa tid och arbete. Sen arrangerar du ditt täcke, förskjuter rutorna åt olika håll etc, nålar ihop och syr. Om man gör på detta sätt så blir det inte så pilligt att göra ett lapptäcke och det går faktiskt rätt fort!

  Här är en beskrivning på engelska som kanske är mer pedagogisk än det jag gav mig på ovan… http://quiltville.com/tatwpf.html

  Lycka till!

 15. Fint! Gjorde ett lapptäckesöverkast för ett tag sedan. Jag sicksackade med fast jag läst att man inte behöver. Egentligen är jag ett stort fan av genvägar men jag använda en del tyger som remsade upp sig rätt mycket och ville vara säker på att det skulle hålla i många år och för tvätt och sådant. Och nu är jag det, även om det kanske var överdrivet… Så det försökte iaf jag trösta mig med när jag satt och svor åt hur trist det var att sicksacka allt:)

 16. Hej Clara, vilket fint täcke du sytt. Fick du lappar över kan du alltid sy finfina lek-klossar till ungen din – jag tipsar om lite skojiga varianter i min blogg idag!

  ha en fin dag!

 17. Men åh vad fint!!
  Det är en riktig liten drömbädd.
  Själv hoppas jag innerligt att min mamma fortfarande lever när jag får barn, för hon gör superfina lapptäcken. Jag måste dock skynda mig lite så hon inte hinner använda upp alla de finaste bitarna på täcken till alla mina syskonbarn!
  (även om de förstås också förtjänar de allra finaste mormors- och farmorstäckena.

 18. Jag täntke sy ett lapptäcke av elastiska tyger. Är det svårt? Ska jag ha elastisk tråd då?

 19. Hej!
  Jag har precis samma vagga, som jag låg i, när jag var bebis. Jag tror den härstammar från min familj i Rådom.
  Men vaggan vaggar fram och tillbaks och det blir ett problem, då bebisens huvud brukar baka upp till väggen. Därför känner jag mej osäker att använda den. Vad tycker du?