Jag älskar att duka fint. Men man behöver inte göra det så krångligt. På vårt vackert åldrade hundraåriga slagbord brukar jag inte ens använda duk.

Tårtpapper får agera tabletter istället. Det är skirt och lite sirligt och väldigt festligt.

Tända ljus är viktigt. Små bakformar fungerar som ljuskoppar. Det är bättre än höga ljusstakar som ofta skymmer sikten till bordsgrannen.  Har man klåfingriga småbarn är det minst lika fint att lägga ut en ljusslinga på bordet.

Jag vräker på med pumlor och julgransdekorationer på bordet. Funkar bra om man inte har karotterna just på bordet utan på en serveringsyta bredvid. Jag gillar den lösningen eftersom stackarna i mitten då slipper sitta och skicka hela måltiden.

Jag dukar gärna med udda porslin. Faktum är att jag bara har udda porslin. Men kör man på en enhetlig färgskala är det bara vackert. Mina servetter rullas ihop och stoppas fast i en servetthållare av scrapbookpapper. Den gör man genom att klippa en remsa på 1×8 cm och häfta ihop ändarna.Och slutligen vill jag förstås ha lite grönt på bordet. Men man behöver inte kosta på dyra blommor. Lingonris eller granskott är fina i en sirlig vas.

Så julpyntar jag och barnen