Sånt som gör ett hem

Ett hem utan husdjur är inget hem. Så kändes det i alla fall när Sixten dött (hur tokig han än var). Nu med Melker är ordningen återställd. Hur kan man inte känna frid när man har en sovande, snarkande hund där hemma som fläker ut sig och vill bli kliad när man går förbi? Ett litet minus är dock hans vana att gå fram till matbordet när vi äter, se upp på oss, rapa högglutt och sedan lugnt gå därifrån.

En annan sak som verkligen gör mycket för hemkänslan är prunkande blommor. Mina pelargoner är deprimerade så de gömmer jag undan. Istället slog jag till på ett gäng rosor på rea för femton kronor styck.

Utan blommor känns hemmet lite dött. Det är en sån där feng shui grej som kan låta flummig men som egentligen bara handlar om sunt förnuft. Man blir glad och får energi av levande ting. Blommor och växter rensar luften och ger bättre inomhusklimat. Döda, vissna blommor däremot signalerar…död. Man blir vemodig som under den gråaste höstdag.

Färsk frukt är lika fint som färska blommor (och står sig dessutom längre) De ger energi på flera plan eftersom man faktiskt kommer ihåg att äta av dem när de står synligt. Tyvärr utsöndrar ju frukt, framförallt äpplen, etylengas som gör att snittblommor vissnar snabbare. Så att kombinera dem går inte så bra.

Behovet av dynor till pinnstolar har jag känt sedan jag blev gravid. Herreje så ont i röven jag får efter en vanlig sketen middag. Så jag blev glad när jag hittade dessa dynor till halva priset på Åhléns. De tillhör julkollektionen och reas ut men jag tycker att de är fina när som helst. Rött behöver inte vara juligt. Kan lika gärna kännas marint eller krispigt sommarfräscht. Dessutom missmatchar de fint med quilten i korgstolen

Ja adjö så länge då. Imorgon kanske vi kan börja möblera barnkammaren om vi har tur. Och ni som efterfrågat bilder – de kommer så fort tapeterna är uppe. Det lovar jag.

(Quilten är av okänt märke men köpt på rea på Olssons tyger i Umeå, fågelburen är loppis liksom krukorna och ljusstakarna. Fruktkorgen kommer från Broarne)

Lite mer poetiskt om vad som ger hemkänsla

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

36 kommentarer på “Sånt som gör ett hem”

 1. Hej Clara. Känns som du vet massor om sånt jag vill veta så jag frågar väl på lite då och då så får jag väl hålla te godo 🙂 Den här gången gäller det Lillkisen eran, Melker san. Vi har kollat på denna sortens jyckar, men jag är är så känslig i näsan, nyser av ingenting. Är egentligen inte allergisk mot hundar så där, men kan tänka att det blir svårt med strävt hår som yr omkring. Hårar gossen mycket? Och hjälper han till med råttor och möss? För sånna har vi här så att hälften vore nog. ha det gott.

  1. Skulle hellre då rekommendera dig en hund som inte fäller – t.ex en Pudel eller Lagotto romagnolo. Är allergiker och märker av min grand danois päls mycket mer än pudelns som man enkelt borstar av hunden istället. 🙂

 2. Älskar blommande blommor och framförallt sådana där rosor i kruka. Problemet är att jag inte kan hålla dem vid liv, de tvärdör så fort de kommer innanför min dörr. Brukar inte ha problem att hålla liv i blommor annars.

  Finns det något speciellt knep för att få dem att leva mer än en vecka? Några tips?

 3. Jag längtar verkligen till jag har ett eget hem att få göra i ordning, det är nästan jobbigt! Extra jobbigt när du inreder så fint, jag blir så inspirerad! Ska bli spännande att se barnkammaren.

 4. Tack Sara! Skulle vilja ha en hund från Hundstallet allra helst, men som sagt så måste jag ta hänsyn till snoken. Ha det gott!

 5. Håller verkligen med om att ett hem är mer hemlikt om man har husdjur. Åtminstone om man är van vid det. Jag och sambon har drömt om katter i tre år, och nu har vi precis skaffat oss två små katter som förgyller våra dagar och stökar ner nåt så förfärligt.

 6. Tack för påminnelsen om blommorna! Har känt att det saknas något i min lägenhet men har inte kunnat sätta fingret på VAD det är som saknas. Blomsterbutiken nästa!

 7. Håller helt med; vi har både hund & katt och de tillför massor vad gäller trivseln. För första gången är det en hund som inte fäller dessutom, vilket är ganska skönt efter ett liv med ständigt dammsugande… 🙂 Och blommor försöker jag ha och hålla vid liv så mycket det bara går. 🙂

 8. Hej,

  Tack för en bra och hemtrevlig blogg! Kände mig tvungen att kommentera rosorna du köpt…(är lite lätt blomnördig)

  Köpte själv likadana i våras för 20 kronor styck (finare och billigare än tulpaner och förgyllde köksbordet i en månad innan blommorna vissnade). Jag planterade då ut dem på balkongen i en självvattnande kruka. De växte så in i vassen och i slutet av juli blommade de igen, i två färger (!) och blev balkongens höjdpunkt. Nu står de insvepta i en matta och övervintrar – får se om de överlever.

  Så släng dem för allt i världen inte när de blommat över utan släng ut dem i rabatten till våren! Blommor är väl iofs inte din topprioritet i vår =). Lycka till med bebisen, hoppas h*n blir snäll!

  MVH,

  Malin

  1. Åh vad kul! Hur skötte du dem när de fortfarande stod inne? Precis som fler i det här inlägget har jag svårt att hålla dem vid liv…

 9. Håller med dig helt om att ett hem inte är ett hem utan djur. Skulle kännas så tomt utan djur. Har två underbara kattpojkar som är så underbara bara att ha i min närhet!
  Man får så fantastiskt mycket glädje och kärkel från dem!

 10. gud vad fint! tack för alla tipsen. om tex äpplen o blommor = ingen bra kombo, det visste jag inte

 11. Hej!
  Döm om min förvåning när jag bredde ut lokaltidningen (jag bor i Österbotten i Finland) i morse och fick se dig där! Det var en rätt tråkig artikel om “husmorstrenden” natürlich, men dom tipsade om din blogg och ditt radio-program i all fall! Det var trevligt att få en dos av dig redan till frukost 🙂

 12. Hejsan!
  Har själv en underbar gårdshund så visst stämmer orden: A home without a dog is just a house!

 13. Japp, utan husdjur inget hem. Eller som vi brukar säga: “Wherever I have my cat, that’s my home”. Sån himla tur att både jag och missefin stortrivs i soffan båda två! Folk som inte har djur glömmer lätt bort att djur är personligheter, det är så underbart att se dem utveckals till något man inte alls hade kunnat föreställa sig.

 14. Jag älskar dina bilder på små detaljer i ditt hem. Det ser alltid så mysigt ut.
  Jag slog faktiskt till på en bukett rosa tulpaner här i veckan. Det är fantastiskt hur blommor kan göra allt så mycket finare!

 15. Åh för ditt vackra, vackra hem! Och visst skänker djur mycket glädje! De är så tomt här sen min pojkväns föräldrar lånade med sig vår hund igår.

 16. Hej Clara!

  Det är verkligen ett fint matbord du har!
  Önskar jag hade så stort kök att jag kunde få plats med ett rejält sån hemma! 🙂 Känner precis som du att utan gröna växter och blommor finns det inget hem.

  Jag älskar djur, speciellt katter och hundar. Har två rag dolls. De har så len päls och är sådär lagom mulliga med blå ögon. De sover i och för sig 18 av dygnets 24 timmar…. om de inte gör det, äter de, kissar i sängen om de känner för det eller skiter eller spyr eller äter sånt de inte ska äta. Klöser på soffan, gör sönder dina fina grejer och bajsar ner. När prinsessorna behagar ska det kelas och borstas och gullas- pronto! Kallt vatten ska hällas upp i ett stort glas varje kväll och ställas på sängbordet. Och serveras inte maten när man själv vill läggar man sig bara bredvid husse i sängen och slår henne i ansiktet tills hon går upp. Stängda dörrar får heller inte vara stängda, man måste få vara med överallt! Och bara för att husse inte ska glömma att ställa ett stort glas kallt vatten på sängbordet varje gång sätter sig kattskrällena med rumpan ner på ens nytvättade huvudkudde och lämnar ett antal katthår efter sig. “Du har väl inte glömt din plikt” säger deras blickar ungefär.

  Men man älskar de ändå. Kram och hej!

 17. Jag visste inte att hundar kan rapa.
  Jag har en katt och hon har aldrig rapat nångång, jag tänkte på det för ett tag sen, hon kan nysa, hicka och fisa, men inte rapa 😉

 18. Vilka fina dynpr från åhlens =) Är själv svag för lite rött hemma även efter julen. Och att gå på loppis älskar jag. Var på loppis i lördags, och hittade underbara kakburkar, riktigt gamla, men köpte dom inte, ångrar mig nu. Sambon hittade en samling av riktigt gamla tändsticksaskar, sådant är skoj att ha framme som en tavla eller något =) Inglasade….ha det fint och tack för att du inspirerar.
  Kram från mig

 19. ett litet tips: tidningen etc har en shop där man kan köpa någon slags boll som absorberar etylengasen. eftersom gasen inte bara påverkar snittblommor, utan även påskyndar mognadsprocessen för frukten, så är det ju väldigt smart!