Åh vad jag gillar gamla kokböcker! På loppis hittar man dem för en spottstyver och har man tur har tidigare ägare antecknat i marginalen, korrigerat recept och strukit onödiga ingredienser.
Jag älskar hela estetiken kring gamla kokböcker för de är en sådan rolig kontrast till dagens böcker där allt är skönt bohemiskt, kladdigt och lite rörigt på bild. Förr var det ordning på grejerna minsann! Klenäter i rader, spritskransar i långa banor och inte ett russin låg fel på tårtan.
Men så komplicerade recepten var! Vissa saker skulle duttas med i dagar. Man fattar att det bara var hemmafruar som hade tid att laga allt det där.
Dessutom är recepten ibland hopplöst svåra att följa för oss som är uppvuxna med pedagogiska Vår kokbok. Måttenheter som ”lagom mycket mjöl” ”en nätt nypa” och ”rimliga mängder” är inte ovanliga. Av min äldsta kokbok från 1910-talet så fattar man faktiskt ingenting alls. Difussa instruktioner står huller om buller och författaren förutsätter att man själv fyller i resten. Vilket man säkert skulle göra också – om man var en redig husmor med massor av matlagningsvana. Jag däremot står som ett frågetecken och nöjer mig med att njuta av bilderna!
För den som ändå vill baka klassiska gamla bakverk – men med uppdaterade recept och måttenheter rekommenderar jag Klassiska kakor på nytt vis av konditorn Mia Öhrn. Den har samma fantastiska estetik som gamla kokböcker men recepten är betydligt enklare. En favorit i min bokhylla
61 svar
Vilka härliga böcker! Påminner om kakböcker som farmor hade när jag var liten. Färgerna är underbara, för att inte tala om innehållet. Vem bakar klenäter nuförtiden, till exempel?
Jag har några kokböcker från farmor, och precis som du säger är många recept mer för konditorer än för vanligt folk. Men kul -javisst!
Glada tankar!
Vad mysigt med gamla böcker =) Ska jag kika efter nästa gång på loppis.
Kram och ha det bra!
Min dotter är mycket bakroad och samlar på kok- & bakböcker. I julklapp så fick hon min mormors systers bakbok. Underbar! Var, som du skriver, full med egna anteckningar.
Min stora bakboksskatt är däremot ”Stora Konditorlexikonet”, ärvt från min mor som var bagare. Man blir alldeles stum när man läser den. Inget för vardagsbagaren, direkt, men bilderna är helt fantastiska.
Vilka fantastiska bilder! Nu blir till och med jag sugen på att baka. 🙂
Detta får mig att tänka på min mormor. Hon var barnflicka (eller något sånt) åt en familj där fadern arbetade som kokboksfotograf. Då och då tog han med sig dagens fotograferade bakverk hem, men det var sällan de var särskilt goda. Varför? Jo, för att de inte följde receptet utan istället bakade utifrån knep som skulle få kakan att se bättre ut på bild…
Jag samlar på gamla kokböcker. Har en heluppsättning med böcker från -40 talet. Husmanskost på hög nivå. Jag har även ett par kokböcker med fokus på bakverk från 80-talet. I helgen ska jag ha fest och ska bjuda på peanutbutter cup cheesecake. Sug på den du! 🙂
Tack för tipset.
Nu ska jag på loppis och köpa böcket och göra tavlor till köket av.
Så finte det kommer bli. Kanske man hittar en och annan gammal ram också. 🙂
Åh så fina bilder!
Jag älskar också kokböcker och att baka. Har dessutom fått många fina recept av min mormor och farmor. Nu när jag bor utomlands försöker jag hitta spännande kokböcker från andra länder.
Clara!
Du som verkar ha sunda tankar om det mesta. Jag är så himla upprörd över allt hat som riktas mot Birro just nu. Jag tycker synd om honom, ingen m’nniska är värd att bli behandlad på det sättet.
Har du hängt med i svängarna? Vad är dina åsikter kring näthat?
Jag är verkligen en kokboksfantaskt men just bilderna i gamla kokböcker (så som de du visar här) har jag jättesvårt för. Inte kompositionen utan färgerna på något konstigt sätt. Speciell mat brukar bara se jätteäcklig ut.
Jag har också en förkärlek för gamla kokböcker. En liten extra kärlekskrydda är att jag inte köpt en enda. De är alla gåvor från släktingar och vänner. Rena skattkistan!
Det är något terapeutiskt med att baka. Ibland önskar jag att man hade tiden att dutta med det i dagar.
Haha, jag som alltid tyckt att allt ser så äckligt ut i gamla kokböcker, särskilt maten. Tycker nog mer att bilderna är roliga än vackra!
1:a och 3:e bilden vill man ha som tavla ovanför kökssoffan! Ljuvliga bilder.
Har ”paxat” min farmors bakbok från Rumfords bakpulver, jag har inte tänkt baka något ur den, men den är så rolig att titta i bara:)
http://www.denbrunamaten.se
Kanske vore nått för Dig 😉
Från ett preggo till ett annat!
Jag gillar också gamla kokböcker, och har tänkt en hel del på hur mycket kökskunskap och sunt förnuft de litar på att läsarna redan besitter.
Dock tror jag att en stor del av det vi tycker är diffust beror på att råvarorna och redskapen hade en mer varierande kvalitet då än nu. Hur mycket mjöl som behövs när man bakar beror liksom på kvalitet och luftfuktighet, temperaturen på ugnen är svår att ange i exakta grader när den kanske eldas med ved… då är ”varm” eller ”het” ugn de enda skillnader man kan göra när man skriver recept?
Gamla kokböcker är det finaste som finns! Men ibland lite svårt att veta var man ska få tag på en femöres choklad eller vad man kan ersätta gräddmjölk och skummjölk med.
Min bästa är från 1870-talet, och har tillhört farfars mormors mamma eller något i den stilen. I receptet för skölpaddssoppa står det hur man dödar en sköldpadda (glödgat spett i baken och beredd med kniven när huvudet åker fram) men annars kan man göra falsk sköldpaddssoppa, då behöver man bara ett kalvhuvud och lite annat 🙂
Haha, är jag sexfixerad eller är det något fallosaktigt över puddingen (?) på bild ett?
Jag var tvungen att scrolla tillbaka och titta. 😉 Inte särskilt fallosaktig om du frågar mig. Möjligtvis en väldigt fet fallos i förhållande till längden.
Hahaha, det var precis vad jag såg också. 😉
(Å andra sidan är jag väldigt sexfixerad. Igår på systemet, till exempel, kommenterade pojkvännen ett gissningsvis syrligt vin med ”det låter som en tungkrullare” – behöver jag förklara vad jag hörde??)
Ja det är något fascinerande med dessa bilder. Såna blå vindruvor som det ligger i bålen har jag aldrig sett!
På landet har vi kvar både min mormors och min gammelmormors gamal kokböcker. De är helt fantastiska, och fulla med anteckningar från både Ingeborg och Selma. Men visst är de obegripliga, bara måttenheterna ”kopp” och ”knivsudd” är omöjliga att bedöma – ”rimlig mängd” känns… nej 😉 Men precis som du skriver – de är vackra att titta i och jag blir ruskigt nostalgisk av att bläddra och läsa och nästan få återuppleva vad mormor åt som barn 🙂
Har också en massa gamla kok- och bakböcker, främst från min farmor. Min favorit är hennes handskrivna kokbok. Tyvärr är många av recepten beräknade för 12 personer, det är inte SÅ ofta jag lagar mat till så många.
Men vilka fantastiska bilder! Den där fallosliknande skapelsen på översta bilden är ju tokrolig, jag skrattade högt och barnen kom och undrade vad som stod på. En gnutta svårt att förklara vad som är roligt med kakor och tårtor!
Vi har många gamla kokböcker på landet, och i brist på nya och fungerande bredband blir det så att man ibland måste ge sig på att laga saker ur de där böckerna. Förra sommaren satte dock min mamma ned foten. Hon skulle koka sylt och slog upp en av de gamla böckerna. Vid instruktionen ”låt sjuda under omrörning i sex timmar” gav hon upp och köpte en ny kokbok.
Haha! Att stå och röra i en kastrull i sex timmar? Skulle inte tro det 🙂
Vi har maaange kokebøker. Jeg har en mann som like gjerne leser kokebøker på sengen som en god krim. Vi har også flere gamle. Liker godt en vi har som heter Prinsessers kokebok fra tidlig 1900 tallet.
Til jul fikk jeg en ny bok som var laget basert på min avdøde farmors oppskriftsbøker. Det var både skannet fra hennes bøker og skrevet av. Skjøøøønnn gave…
Åh, det är fantastiskt kul. Bäst är att bläddra i mormors gamla kokböcker. Då ser man hennes anteckningar, och ibland kan man hitta att-göra-listor inför en julafton -67 eller så. Allra bäst är förstås att hon fortfarande kan berätta om det, även om det var länge sedan hon orkade laga mat. Jag tror bestämt jag ska bläddra lite i hennes böcker när jag besöker henne idag!
Jeg også elsker gamle kokebøker! Jeg kommer nok aldri til å bruke dem, men det er fascinerende å se hvor ulike de er dagens, og ikke minst hvordan foto og fargekvaliteten har endret seg. Men de er morsomme å kikke i og kanskje bli påminnet gode gamle oppskrifter som ikke finnes i nyere bøker!
Helt underbart illustrerat!
Jag ärvde en gammal kokbok från typ 1800-talet, på franska, av min morfar, som var deluxe-kock. Jag fattar ytterst lite, men bilderna är helt fantastiska. Snacka om perfektion. Ska kolla efter mer lättbegripliga kokböcker (?) på loppis, tack för tipset!
Jag drömde om dig häromnatten. Det var väldigt absurt. Av någon anledning var jag hemma hos dig och det var första gången vi träffades. Helt plötsligt fick du värkar och vi var tvungna att åka till sjukhuset. Vi( du, jag och din balla man) satte oss i bilen(?) och du körde(?). Du var helt kolugn men fick knappt plats att styra med din tjocka mage. Vi kom fram till sjukhuset fast det var inget sjukhus utan en stor lada typ. Jag tänkte att ”det är väl så man gör det i den norrländska obygden”, väldigt fördomsfullt drömt av mig tycker jag. I alla fall så hann du inte in i ladan/sjukhuset för flera piketbussar med F.B.I. kom körandes och kostymklädda män hoppade ut och grep dig för innehav av hasch. Du erkände, det var ju bara för hemmabruk, men nu hade du inte tid för du skulle ju föda barn. Så in i ladan, du satte dig i ett hörn och hade ont och då vaknade jag. SKUM DRÖM!
Jag vet inte hur jag ska tolka detta. Du var i vilket fall väldigt trevlig i drömmen och helt lugn fast du hade värkar och blev arresterad av FBI för droginnehav.
Lycka till med allt!
Hej Clara! Ville gå in och kommentera på SR:s hemsida angående ditt radioprogram, men tyvärr fungerade det inte, så nu gör jag det här i stället. Ville bara säga att jag tyckte programmet var både intressant och mysigt och det inspirerade mig! Du har verkligen en fin radioröst och många finurliga och intressanta saker att säga. Nu sitter jag och klipper och klistrar för att tapetsera en vit stol jag har hemma med gamla veckotidningar. Ser fram emot nästa program och tipsar i dag om programmet på min blogg.
Tack också för allt fint och klokt du skriver här! Jag är ett troget fan!
Jag samlar också, läser, njuter och förundras över maträtter och ingredienser som man tror är senare tiders påfund..
Har farmors handskrivna receptbok tillsammans med en brokig blandning böcker om allt från konservering till infysning!
Älskar glassfallosen!
Haha! Lite paradoxalt att det står ”lagom mycket mjöl” , ”en nätt nypa” och ”rimliga mängder” när det är så perfekt! Bilder på mat i gamla kokböcker tycker jag är lite obehagliga ibland, men bakverken var jättefina!
Åååh, om bilderna du visar är ur en kokbok som iaf har måttenheter som ”lagom mycket mjöl”, skulle du inte kunna lägga upp receptet på den tårtan på första bilden som är täckt med rulltårta? Blev så hemskt hemskt sugen när jag såg bilden, för den måste ju vara hur god som helst!!
En kopp = en kaffekopp = 1 ½ dl.
En tekopp = 2 dl
En knivsudd = ett kryddmått
Gräddmjölk = hälften standardmjölk, hälften kaffegrädde
Skummjölk kan säkert ersättas med minimjölk.
Vill nån ha ungefärliga temperaturer för ugnsvärme (god, het osv) kan jag slå upp.
Sedan tror jag att man kanske inte hade tid, men väl hembiträde! Endast folk i goda omständigheter hade råd till kokböcker 1910. Och under andra världskriget kunde man läsa i ”Husmoderns köksalmanack” om hur bra det var att bjuda på hummer, för den var kupongfri!
Fiiiiint!
en lärling på mittjobb gjorde den där rullkaketårtan igår som är högst upp på dina bilder. den ska vi få smaka på idag 😉
Tycker du hade en otroligt cool och fin blogg som gav mig insperation!
Nu ska jag ut och leta gamla kokböcker. Dock blir de i Bergen men de ska väl finnas här med.
Jag undrar över ett av bakverken, blev så nyfiken! På tredje bilden uppifrån, där står en tårta till höger. Ser ut som stora flarn med grädde mellan. Vad är det för tårta? Clara eller någon annan som vet? Tack!
Det är roligt med gamla kokböcker, jag kan rekommendera ”Husmoderns kokbok”, den jag har är tryckt 1935. Det finns olika förslag till middagsmatsedlar och jag tar ett exempel
Herrmiddag
Rysk kaviar i issnäckor på rödkålsblad
Champinjonsoppa
Rökt lax med spenat och förlorade ägg
Gås med kastanjepuré
Harricots verts med rört smör
Mandeltårta med färsk ananas
Ost och kex
Husmodern måste ha haft flera dagar på sig för att laga detta
För att inte tala om hur lång tid detta tog för hembiträdet…
Eller, förresten, vid sådana tillfällen hade nog hembiträdet både kokfru (som gick omkring och lagade mat till ”bättre” familjer, uppläggningshjälp och en eller två serveringshjälpar!
så vackert det ser ut !
får mig att tänka på ett blogginlägg som jag såg idag. Det var på en amerikansk blogg och det var bilder från en babyshower. allt var så tillrättalagt och prydligt!
IKEA har precis gett ut en kokbok vars bilder påminner om dessa, fast på ett modernt sätt! Väldigt fint tycker jag;
http://demo.fb.se/e/ikea/homemade_is_best/index_sv.html
Skulle du kunna lägga upp receptet på Charlotte Russe-tårtan (rulltårtekakan) på bilden längst upp? Den ser jätterolig ut och det finns inga vettiga recept på nätet.
Åh den här kokboken är jag uppvuxen med! Min mamma fick den av min mormor när hon flyttade hemifrån på 80-talet, och den var ju rätt gammal redan då…Vad jag beundrade dessa bilder som barn! Gillade främst bilden på spunnet rosa socker, och kopparna med typ blåbär i. Min mamma har berättat att hon gjorde exakt samma sak som barn!
Dessa var vackra men jag kan säga att den jag har som är från 70-talet INTE är vacker men oerhört rolig att läsa då det är exakt recept på tex blodpudding där det överst står 6 lite grisblod… intte så lätt att hitta på ICA nu för tiden ;P
Bilderna är helt färglösa och OM det är en sallad till så är det några stackar bruna förskräckta ärtor och ett litet blad isbergssallad eller på sin höjd lite exotisk ananas… ;P
Ja, på 70-talet var det dyrt att forsla näringsfattig sallad med flyg… Och folk var inte vana att äta sånt mitt i vintern. På torgen fanns rotfrukter, vinteräpplen och lite bananer och citrus som klarade båttransport.
Jag har faktiskt haft tanken att starta en blogg med bilder från just gamla kokböcker. Finner dessa bilder både fascinerande och rätt äcklande!
Kul inlägg! Portionerna i gamla kokböcker är faktiskt också mindre än dagens – inte konstigt att vikten på befolkningen ökat.
Jag ber om ursäkt för att jag har uppträder som trådens besservisser, men matkultur ligger mig SÅ VARMT om hjärtat… Javisst var portionerna mindre. Man förutsattes fylla på med bröd och potatis, samt en efterrätt!
Den boka hadde vi hjemme! Husker puddingen med det rosa sukkerspinnet. Mye opplinet mat og eksotiske oppskrifter.
På tal om just kokböcker och genus, här är en artikel som delvis stämmer in i detta inlägg och delvis i det du förut skrivit om hur kvinnor bakar cupcakes och män grillar kött och hur det värderas på olika sätt. Intressant läsning och jämförelse mellan 1960- och 2010 och hur Bonniers kokböcker förändras under ett halv sekel:
http://www.dn.se/kultur-noje/tiden-satter-kniven-i-den-goda-modern
Jag älskar att de faktiskt måste ha bakat alla kakor och tårtor samma dag för att kunna få de där fina bilderna med långa rader av härliga och numer helt okända bakverk!
Vilken grej!
Fick händerna på en mycket tidig IKEA-katalog för ett tag sen – också en härlig läsning.
Vad heter boken på bild nr 2? Letar som en galning
Jag minns tyvärr inte. Ev är det en riktigt tidig version av Vår Kokbok