Åh vad jag gillar gamla kokböcker! På loppis hittar man dem för en spottstyver och har man tur har tidigare ägare antecknat i marginalen, korrigerat recept och strukit onödiga ingredienser.

Jag älskar hela estetiken kring gamla kokböcker för de är en sådan rolig kontrast till dagens böcker där allt är skönt bohemiskt, kladdigt och lite rörigt på bild. Förr var det ordning på grejerna minsann! Klenäter i rader, spritskransar i långa banor och inte ett russin låg fel på tårtan.

Men så komplicerade recepten var! Vissa saker skulle duttas med i dagar. Man fattar att det bara var hemmafruar som hade tid att laga allt det där.

Dessutom är recepten ibland hopplöst svåra att följa för oss som är uppvuxna med pedagogiska Vår kokbok. Måttenheter som ”lagom mycket mjöl” ”en nätt nypa” och ”rimliga mängder” är inte ovanliga. Av min äldsta kokbok från 1910-talet så fattar man faktiskt ingenting alls. Difussa instruktioner står huller om buller och författaren förutsätter att man själv fyller i resten. Vilket man säkert skulle göra också – om man var en redig husmor med massor av matlagningsvana. Jag däremot står som ett frågetecken och nöjer mig med att njuta av bilderna!

För den som ändå vill baka klassiska gamla bakverk – men med uppdaterade recept och måttenheter rekommenderar jag Klassiska kakor på nytt vis av konditorn Mia Öhrn. Den har samma fantastiska estetik som gamla kokböcker men recepten är betydligt enklare. En favorit i min bokhylla