Tårtan

Snart (ok ganska snart i alla fall) är det ju vår och folk fyller år i parti och minut. En av mina favorittårtor att bjuda på är pannkakstårta. Så genialiskt enkelt och galet gott! Jag brukar utgå ifrån ett recept på amerikanska pannkakor och sedan grädda små plättar. Då blir tårtan hög och fin. Sedan fyller jag med bär och grädde och kanske lite glass. Bananslantar är också gott. Här har jag gjort en nätt liten tårta av små plättar, nästan lagom för en person att smacka i sig. Jag tycker nämligen att det är rätt trevligt med en helt egen tårta. Men det är ju jag det!

Minns ni förresten barnprogrammet Tårtan? De höll alltid på att kladda med deg. Jag skulle vilja veta vilket tårtrecept som kräver en deg istället för en smet? Kan någon upplysa mig eller blev jag helt enkelt grundlurad?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

40 kommentarer på “Tårtan”

 1. Där kurrade gravidmagen till ordentligt vill jag lova! Tur att systerdottern fyller år i morgon så jag får stilla mina tårtcravings!

 2. Äsch, de bakade ju allt möjligt på Ellens konditori (tror jag det hette). Men de verkade rätt tafatta och det var sällan man såg nåt resultat. Men en gång hade de en apa i jässkåpet, läbbigt!

  Fin pankistårta, kanske ska baka en sån till fyraårskalaset som står inför dörrn.

 3. Det där ser gott ut. Mmmm. Något jag behöver just nu. Jobbiga torsdagskvällar är inte så kul. Då är det bra att kunna fly hit lite, och titta på fina bilder av pannkakstårtor.

 4. Nu spånar jag bara men jag har ofta känt en personlig koppling till Frasse och han var ju ändå den som gjorde degen till kakan och jag kan nog tänka mig att han gjorde någon fluffig sötbrödsvariant, tänk väldigt luftig vetebrödsdeg men med tårtsmak. Sen går det ju rykten om att hela tårtreceptet är jingeln, så vad blir det; socker, grädde, nötter och, nej juste tusan, där någon stans säger de ju “Frasses deg” och då är nog socker, grädde och det dära bara garnering. Typisk otur, trodde jag hade gjort ett genombrott.

 5. Det där ser ju inte direkt äckligt ut. Du får mig att vilja knyta på mig ett förkläde och gå bananas i köket Clara. Jag som avskyr att vara i köket! 🙂

 6. Din tårta ser fantastisk ut! Vi brukar ha “glassfabrik” på min sons födelsedag. I år kan det kanske bli tårtfabrik? Många små skålar med olika fyllningar och så kan alla skapa sin egen pannkakstårta.

 7. men hallå! inte ok att lägga ut sådana här bilder sent på kvällen när man redan börjar bli sugen på frukost… 🙂

 8. Hej UnderbaraClara. Jag har följt din blogg i ett par veckor nu och gillar den skarpt. Alltifrån alla fina bilder från ditt hem till dina skarpa åsiktinlägg. Glad att jag hittat bloggen och kollar in flera gånger om dagen nu 🙂
  Blev dock så sjukt avis när jag såg ditt inlägg om stringhyllor. Jag är på jakt efter en till köket. Blir lite tokigt varje gång jag kliver in i köket eftersom vi har en så sjukt självklar plats för just en sådan på ena väggen. Nåväl, det är bara att leta vidare, tyvärr känner jag nämligen inte till någon gammal nedlagd skola häromkring…
  Men det jag faktiskt ville säga med det här inlägget (förutom allt det andra) var att jag kollade runt på tradera och hittade nåt som du kanske skulle gilla…det allra första inlägget jag läste här var “Barnkammaren” och då visade du upp en liten rådjurssamling (?) Så enjoy (om du vill) 🙂 –> http://www.tradera.com/GAMMAL-BAMBI-FIGURIN-med-VAS-VINTAGE-RETRO-UTROP-1-kr-auktion_341386_126617827

 9. Hei UnderbaraClara. Jeg er også ganske ny her, og liker bloggen din kjempegodt! Så fine bilder!
  Jeg lurte på om du skal ha tøybleier til babyen, og hvilke du i så fall har valgt? Jeg skal også ha baby snart, og ser det fins så mange ulike, i bambus, bomull og ull…. Jeg vet ikke hva jeg skal velge.. Har du noen tips?

 10. De gjorde ju vetebröd av degen + att de hade den i ansiktet (någon till å med i näsan har jag för mej)
  Jag gillade inte alls Tårtan, de lekte ju med mat, förstörde och “äcklade” sig och jag visste hemifrån att mat, det var lekfullt men inget man förstörde. Jag gillade inte deras humor heller, varken då eller nu.

  Din pannkakstårta däremot… den skulle till å med Katten Findus & Gubben Pettson bli avis på så fin är den.

 11. Tårtan ser jättegod ut! *kurr i magen* Vad heter blommorna som ligger på? Ser så fint ut med färgerna…

  Nä, nu ska jag gå och lägga mig och sluta kommentera här på bloggen 😉

 12. jag har gjort pannkakstårta en gång och tyckte att det var helt överskattat. Grädden och glassen smälte ju så det blev knappt någon fyllning. kör du med kalla pannkakor?
  i så fall får jag ge det en ny chans!

 13. Mina barn har dvdn.
  Min pöjk är besatt och sjöng sången innan han kunde prata typ.

  “socker, grädde, nötter och mandelflarn
  och så sist men inte minst en liten ros av marsipan.
  smörkräm, krikon, snabbkräm och gott gelé
  Frasses deg och en flaska saft
  och sen en liten klick med sylt”

  Fantastisk serie! Köp till ditt barn sen tycker jag. Kram Frida

 14. Jag röstar för att det, på tal om att det är vår, var en semeltårta de gjorde i Tårtan:)

 15. Tack för det! Här i Frankrike har vi just haft vår pannkaksdag “Le Chandeleur”, om jag bara kommit ihåg hur gott det är med pannkakstårta hade jag gjort din tårta på stört! Fast det är ju aldrig försent förstås…

 16. Hej Clara!
  Min farmor gjorde väldigt ofta “Stenpannkakor” som vi kallade dem, (eftersom man blev sten-mätt 😉 …) suupergoda! Det gör vi ofta på somrarna när hela familjen är samlad, alla älskar det! Vi trodde typ det var farmor som kommit på det men så i vintras såg vi på tv4s morgonsoffa att kocken Pelle gjort något som han kallade Skånska pannkakor och eftersom vår farmor var från skåne och receptet var detsamma så måste det vara som Stenpannkakor. Om det var sådana pannkakor som Tårt-gubbarna gjorde har jag ingen aning om men det är i alla fall som en blandning mellan deg och smet i konsistensen (eller tjock välling som farmor sa)
  Du måste testa dessa godingar!

  ½ hg jäst
  ½ liter mjölk
  2 ägg
  lite socker
  lite salt
  mjöl tills att smeten blir som en tjock välling
  Låt smeten jäsa ca 30 minuter innan gräddning.
  Stek små plättar och servera med sylt, socker och grädde!

  Smaklig måltid!
  Mvh Lollo

 17. Usch! Tårtan..Nu fick jag minnesbilder jag hade hoppats var utsuddade ur minnet.
  Minns att jag tyckte att det var rätt äckligt allt kladdande med deg, ohygieniskt är nog det ord jag skulle använda idag..
  Jag fick hurven, hur var det egentligen, eller var jag bara ett kräsmagat barn?

 18. Vi blev grundlurade allihop! Jag har aldrig lyckats få ihop en tårta av det receptet. Och vad är krikon?
  Men det var det bästa barnprogrammet iallafall.

 19. Jag minns! Och jag minns allra tydligast att jag tyckte de sa TVÅETTA. Det var först efter massvis med program som det gick upp för mig att de sa tårta. Kanske berodde på att jag var öronbarn, jag vet inte.

 20. Min man fyller år på tisdag och han har önskat sig pannkakstårta. Jag tar och ordnar en egen tårta till honom precis som du föreslår. Tack för tipset!

 21. Tusen tack för tipset! Det ska jag ha som efterrätt på alla hjärtans dag!! 🙂 Så får man ta en pepparkaksform och göra små hjärt-plättar.
  Toppen för både stora och små.

 22. Vilken fantastisk tårta, det vattnas i munnen.
  Gillar du tårtor kan du kolla in aadesign.se där kan du se mina tårt-smycken (nog inte lika mumsiga som din…)