Min flatvän och jag

Jag hörde en gång en ytligt bekant säga – Åh jag borde skaffa mig en bögkompis! Typ som om det var en ny handväska hon pratade om. Eller en trendig accessoar. Lite det tänker jag på när jag läser det här inlägget. Amanda Schulman har fått sin “första flatvän”. Hon har flera bögkompisar men alltså först nu en alldeles egen flatvän. Och hon frågar flatvännen om hon är en sådan som homosexuella kan gilla. För att alla homos har samma smak, eller?

Tänk er det motsatta: att skriva ett blogginlägg om att man skaffat sig en heterovän, som får besvara frågan om man är en sådan som heterosexuella attraheras av? Den tanken är ju befängd. Vilken person skulle få för sig att klumpa ihop smaken på heterosexuella så där? Inte sjutton har jag samma killsmak som varenda tjej jag känner bara för att vi råkar ha gemensamt att vi gillar det motsatta könet. Och själva den där benämningen “flatvän”. Det är ju fint att man har olika typer av vänner, men varför ska man kategorisera in absurdum? Min flatvän, min arbetarklassvän, min medelåldersvän, min mellanöstervän, min talfelsvän, min blonderat-hår-med-mörk-utväxt-vän.

Vän som vän tänker jag. Men jag kanske tänker tokigt…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

138 kommentarer på “Min flatvän och jag”

 1. Så sant… Jag tänker att man inte vill vara den där vännen som man får poäng för. Som att man bockar av olika typer av vänner på en lista för att verka spännande och öppen. Då är det inte så roligt att vara vän med någon för att man är flata, från mellanöstern eller arbetarklass. Det är ju en diss, tänker jag. Men jag kanske också tänker tok?

 2. Ja, jag tycker det är kul att ha vänner med olika intressen, bakgrunder, erfarenheter och infallsvinklar. Det berikar, det tror jag många håller med om. Men de flesta människor är liksom mer… min fysikpluggande-anarkistiska-pusslande-kattgillande-stickande-romkomtittande vän, och jag har inte ens fått med hälften… Själv har jag nyligen börjat umgås med min första ekonom, men inte därför, utan för att hen är en trevlig vän!

 3. Jag har i omgångar varit den där vännen man får poäng för. (Och säkert den man skämts för också, men inlägget handlar ju om det första.) Det är verkligen inte roligt när man känner av det. Att man bara är vän för att man har en viss sak eller ytlig egenskap. Jag vill få vara en vän för att jag är jag. Både med bra och dåliga egenskaper, fina eller fula kläder, tråkigt eller häftigt jobb. Man dissar ju dessa sk vänner lika fort som man dissar dem som tycker att man är en skäms-vän. Man vill vara och ha vänner alldeles som de är!

 4. Lite som att Halv åtta hos mig har gayvecka. För gayhemmakockar kan ju inte tävla med vanliga hemmakockar? Och i trailern visar de en bög som jublar över en annan bögs fantastiska garderob… Suck.
  Jag tror Amanda Schulman skriver sådär för att hennes läsare ska kommentera om hur “galet vacker” hon är. Verkar vara sånt hon lever av.

   1. Shit! Det finns alltså en skillnad på heterosexuell och homosexuell matlagning. Har homosexuella glitter på sina rätter måntro?

    1. glitter på maten is the shit! oavsett vilken läggning en identifierar sig med. testa så får ni se! sen att jag kanske provocerar med att vägra vara någon sexualitet över huvudtaget är en annan femma.

  1. Jag reagerade också på programmet även om jag tror att man ville uppmärksamma “gayvärlden” eftersom det var gaygalan etc på lördagen. Ur det perspektivet är det ju bra, vi har en kultur det är tillåtet med blandade sexualiteter. Men att göra åtskillnad på olika sexualiteter skapar också problem. Hoppas tv4 har tagit åt sig kritiken.

  2. Fast kom igen! Det var väl ändå gayparen som gick med på att vara med i gayveckan i halv åtta hos mig?! Det är väl inget konstigt med det? Veckan efter gayveckan hade dom också ett gaypar med i tävlingen. Så det där är ju bara onödiga och löjliga komentarer att det skulle va så att dom inte lagar lika bra mat… Herregud, lugna ner er! Och förresten så är det inget som helst fel med Amandas inlägg!

 5. Jag blir less på att folk måste säga typ “bögkompis” eller “flatvän”. Eller skylta med sin läggning för att verka speciell.
  Jag umgås i flera olika kretsar och jag kan ärligt säga att jag skiter i om folk gillar killar, tjejer, både och eller inget alls. Får jag veta att två tjejer i min omgivning är tillsammans så tänker om läggningen: Jaha?
  och om förhållandet: Vad roligt!
  Orka lägga fokus på det. För mig kvittar det och jag skiter som sagt i vad folk gillar, bara de är nöjda och glada.

 6. Bra tänkt och bra skrivet, Clara! Vänner är vänner oavsett läggning, kön eller etniskt ursprung – och ska därmed behandlas lika.

 7. BRA POÄNG!
  Jag är glad att homosexualitet uppmärksammas (positivt) så mycket nu. Gäst i dagens Oprah var Ricky Martin med fokus på när han kom ut, sist jag kollade var Portia DeRossi som även hon talade om sin sexualitet.. För att inte tala om helgen QX-gala. Skitbra!

  1. Och Jessica Biel var där och pratade om att hon kom ut som hetero och Britney Spears pratade också om hur det var att komma ut som hetero….eller?

   Skulle vara kul om Ricky och Portia inte bara var där i form av en avvikelse från normen. Sånt spär ju på lite. Men jag förstår lite vad du menar. Hellre positivt än negativt ändå.

 8. nej det är så sant.
  det blir så tydligt hur absurt det är om vi vänder på steken och queert utropar hur “vi faktiskt bor mittemot ett heterosexuellt par.. hur de ändå verkar ganska normala, handlar och går på ikea och så…”
  och att vi “tolererar dem” dem som i de heterosexuella…. bara de inte stöter på oss….
  normer är så förbannat hårda och hemska. och den som avviker….nåde den..

  har skrivit en text kring hen, och hur det provocerar…
  http://itsallvintage.webblogg.se/2011/january/varfor-provocerar-hen.html

  och om vad jag kallat den heteronormativa hjärntvätten:
  http://itsallvintage.webblogg.se/2010/february/mer-sex-i-forskolan-eller-hur-genussatsninga.html

  /det är verkligen ämnen som berör och engagerar mig. gaaah!!
  Lovisa

 9. åh vad du är klok clara! jag ser inte heller någon mening med att sätta etiketter på mina vänner. och att homosexuella skulle ha en “speciell smak” är ju bara så dumt att jag väljer att inte ens kommentera det.

  1. Sprida vilket ord? Jag tycker det är härligt att bli kallad flatvän.
   Så länge vi inte är helt accepterade av samhället vill jag gärna fortsätta vara speciell för de som finner mig speciell. Topp.

 10. Jag läste också det där inlägget på Amanda Schulmans blogg häromdagen och blev väldigt förvånad. Har alltid tidigare tyckt att hon verkar vara en så härlig person, men det där var verkligen märkligt skrivet.

 11. Men varför tar du inte med “flatvännens” svar, att nej hon är inte i flatsmak hon är för ladylike… dvs ett väldigt generaliserande svar… Då är båda lika fördomsfulla, eller hade ett lite kul samtal man inte ska ta för allvarligt på.

 12. Personligen tror jag i varje fall att när en kvinna har en “bögkompis” så infinner en viss lättnad att man inte behöver vara rädd att det ska uppstå något sexuellt från mannens sida utan att det bara är en vän och inget annat. Sen kan man ju själv självklart bli kär i sin bögkompis men man slipper i varje fall oroa sig för att bögkompisen kommer bli kär i en själv. Det är kanske inte lätt för alla kvinnor att ha en manlig vän.

 13. Haha, det var den mest absurda blandning av opassande uttalanden jag någonsin sett. Först att Schulman ens ställer frågan, som om alla homosexuella i världen skulle ha samma smak. Att sen “flatvännen” i fråga svarar som om Schulmans påstående faktiskt skulle stämma gör det hela ännu mer absurdt! Undrar verkligen vem den här “flatvännen” är och vad hon har för syn på homosexualitet.

  1. Ok, om vi nu pratar böjningar: Bland det mer absurda i den här diskussionen är faktiskt att du skriver “absurdt”. Sedan när har vi “-dt” som bokstavsföljd i svenska böjningsformer?

   I övrigt tycker jag att vi har ett jävligt bra läge i det här landet, när vi orkar diskutera en dialog mellan två människor som i det diskuterade samtalet säkerligen inte återger vare sig full bredd eller fullt djup i sin homoåsikts- och uppfattning.

 14. Tänkte exakt samma sak. Och blev också mycket fundersam över TV4:as tilltag med att ha ett speciellt gaytema i förra veckans Halv åtta hos mig. För att de där gaymänniskorna äter så spejsade och annorlunda saker jämfört med heterofolket? Det blir lite av en cirkus runt homosexuella. Att det är något exotiskt. TV4 tror säkert att de bidrar till minskade fördomar, är härligt frisinnade etc, etc, men i verkligheten är det ju precis tvärtom. Folk som folk! Basta!

  1. Som jag skrev däruppe så har dom partema den här veckan och då är det både homo- och heteropar!

   1. Men det är ju själva handlingen som är grejen. Att man behandlar det så utmärkande- det bidrar ju till att ojämlikheten mellan sexualiteterna precis som ojämlikhet mellan könen. Läser för övrigt inte något som är skriven av en Schulman. Känns som alla har slipats i samma slöa knivsegg…

 15. Blev ju för övrigt lite misstänksam mot Amanda Schulman när hon satte trekantsbikini med volang på sin ettåring…

 16. Jag funderade just på den saken när tvprogrammet “Halv åtta hos mig” Hade gay-vecka förra veckan. Kanske kommer invandrarvecka, medelåldersvecka och liknande den här veckan och kommande? hm.

  1. Tröttsamt argument.

   Så länge vi inte är helt accepterade i samhället så vill jag ha min speciella gayvecka, gayparad, gayprogram, ses som accessoar, whatever.
   När jag kan gå var jag vill och pussa min flickvän utan rädsla för att någon dum jävel ska säga eller göra något dumt så kan ni ta bort den speciella skimret över oss.
   Inte innan dess.

 17. Alltså Clara, jag älskar din visdom. Du är så klok och alla skulle nog behöva läsa din blogg. Heja!

 18. Herreguuuuud, sa manga ganger jag tankt samma sak!!! Jag laser inte Amandas blogg, men jag har en basta van som ar… wait for it….BOG. Till andra vanner refererar jag till honom som min “kompis”. Om jag pratar med en annan tjej later det ALLTID ALLTID sahar:

  Tjej: Men har han nan flickvan?
  Jag: Nej, han ar bog.
  Tjej: Men guuuuuuud vad avundsjuk jag blir, jag vill ocksa ha en BOGKOMPIS!

  Och varenda jafla gang vill jag bara dunka huvudet i vaggen. Han ar ingen fucking accessoar! Dessutom ar han ganska kass som “bogkompis”, han hatar att shoppa och lyssnar pa metal. “Bogkompisar” ar tydligen bara kul om de ar riktigt glammigt stereotypiska a la Sanford i SATC. Bogkompisen verkar vara den nya chiuauan i handvaskan?

  1. Hm, jag uppskattar att ha “bögkompisar” och det är INTE för att ha dem som “accessoarer”.
   Det är för att det är otroligt skönt att ha någon som man 100% vet INTE kommer att tända på en någonsin. Och nej, naturligtvis tänder inte alla straighta män på mig heller, herregud, men ungefär 99,99% procent av mina manliga vänner har någon gång gjort sexuella närmanden på mig.
   Det är skönt att kunna umgås utan sexuella baktankar.

 19. Detta får mig direkt att tänka på en vän till mig på komvux. Alla kallade honom för Bög-Robert. För mig var han Robert och han blev en nära vän. Han behandlade mig så, kallade mig för “HeteroHelena” och när nån kompis ringde kunde han säga “Jag har en heterokompis här!”
  Jädrigt tröttsamt. Men han ville väl visa omvärlden hur de lät när de pratade.

  Kan helt ärligt säga att jag aldrig kallat honom min bögkompis eller liknande, för hans läggning struntade jag i, han var en vän som betydde mycket för mig och som färgat mig på många sätt. Men tror att omgivningen reagerade och kanske tänkte sig för, att inte kalla honom för “Bög-Robert” mer etc.

 20. Säger också: Läs med en nypa salt. Läste Amandas text precis och jag tycker att det var ganska tydligt att hon skrivit den med ett ganska stort mått av självdistans.

 21. Vad händer en sådan gång om man passar in i flera kategorier? Jag tänker att det inte är så ovanligt med oss människor… flat-arbetar-medelålders-broderande-gå-på-boxercise-vän.. Jobbigt. Undrar poäng man kan plocka på mig!?

 22. Verkar vara taget från ett sammanhang där någon har behov av att visa upp/täcka upp olika delar av oss människor för att bli mera intressant i andras ögon, eller inte?

 23. Det där tänkte jag också när jag läste det! Jätteskumt!
  Sen har jag en kompis som råkar vara en kille som alltid alltid ska säga att han träffar en tjejkompis om någon ringer när vi ses. Jätteirriterande! Som om jag inte var en riktig kompis utan “bara” en tjejkompis.

 24. Jag håller med dej till fullo. Dock tror jag att det inte är riktigt så hon tänker (fast det vet jag ju inte). Jag tror att det handlar mer om att lära känna något som man inte riktigt var bekant med förut. Som att man har invandrarkompisar. Man är ju naturligtvis inte kompisar med dem för att de är invandrare utan för de personer de är men man kan fortfarande vara nyfiken på deras kultur. Lite så. 🙂

 25. Så sant!
  Jag är så trött på alla benämningar hela tiden!
  Jag har vänner.
  Deras sexuella preferenser är helt ovidkommande. Tänk om man skulle börja säga samma saker om ursprung?
  Som i” Jag har fått min första kinesvän”?
  Fy fasen vad folk är smygfördomsfulla.

 26. Sant. Men å andra sidan så har jag många (homosexuella) vänner som pratar om sina “heterovänner”. En del gillar att kategorisera för att ordna upp sin värld verkar det som.

 27. JAAAAAA! Tack för detta inlägg. Åh, tack för att du alltid sätter ord på mina tankar. Du får vara min sån vän.

 28. Jag kan bara hålla med dig! Gillar verkligen inte det uttrycket eller fenomenet att dra alla över samma kam som råkar ha lika sexuella preferenser. Som om de försöker göra nåt trendigt av något som funnits lika länge som människan har funnits..

 29. Men suck. Hur orkar du? Nu har jag försökt läsa sin blogg här i någon månad och jag blir så trött. Var är din själ? Har du gett den till Jesus kristus eller vad är det frågan om? Hur orkar du vara så himla perfekt hela tiden? Perfekt litet hus, perfekt äktenskap, perfekta blommor, perfekt inredning, perfekt graviditet, perfekt allt. Får jag fråga vilken skillnad det är på sin blogg och tex Blondinbella, Kenza eller någon av alla de andra hundratals kändistjejerna som så fint berättar för alla andra trånande kvinnor om sina perfekta liv? Vad är skillnaden på din blogg och vilken damtidning som helst med perfekta hemmahosreportage och blismalsåfortsommöjligt- tips? Tycker du själv att det här är feministiskt? Kan inte fatta hur du kan nämnas i sammanhangen “alternativ”, för du är ju precis som alla andra! Ingen jävla verklighet. Bara perfekt och fint. Nej du. Tack och hej underbara Clara. Jag reser vidare i jakten på en blogg som inte ger mig perfektångest.

  1. Om du nu har läst ett tag kanske du har märkt när hon skriver att hon inte orkar utsätta sig för vissa kommentarer som kommer när hon tar upp det som är jobbigt? En blogg är inte en människas hela liv. Det här kanske är tänkt mest som ögongodis? Det finns säkert bloggar med bilder på använda tamponger och självmordstankar i bloggposterna, men en del bloggar är mer verklighetsflykt på samma sätt som en tecknad film eller ett operabesök, eller som när man drömmer sig in i en annan verklighet när man lyssnar på musik och åker bil. Ett avbrott, en stunds vila. Kanske inte just i den stilen alla gillar och det är ju helt i sin ordning, tycker jag.

   1. Sant, men varför kan så många här inte läsa Amanda Schulmans blogg med den inställningen?

  2. Tack tack tack anna för den kommentaren. Jag suckar också och reser vidare i bloggvärlden.

 30. Så sant, så sant.
  A. Schulmans uttalande är ungefär lika märkligt som när drottning Marie Antoinette koketterade med att leka fattig herdinna i slutet av 1700-talets Frankrike.
  Alltså, en privilierad kvinna som är så uttråkad att hon måste “leka” i andra världar för att få tiden att gå.

 31. Jag håller till fullo med dig i dina åsikter, samtidigt som jag måste poängtera att Amandas inlägg verkar vara skrivet med ett stort mått självdistans. Hon driver ju själv med begreppen liksom, precis som vännen gör. Ämnet är viktigt men onödigt av dig att moralisera över andra människors ironi…

 32. Åhh alla får vara precis som de vill, säga vad de vill, uttrycka vad de vill, skriva vad de vill – bara de är som jag! Eller????

 33. vad rätt du har clara! du är klok som en riktigt bra och mysig bok man bara vill kura ner sig med en tråkig regning dag!
  grattis till er söta lilla dotter också, hon är beårande

 34. Och jag som har en syster som är homosexuell..ska jag kanske nämna henne vid “min flatsyrra”. Himla hippt..eller inte.

 35. Jag har också hört något likande. En kompis till mig är gay och han sa en gång att han inte gillade dom som sa “Åh, jag vill ha dig som bögkompis! Vi kan shoppa tillsammans osv.” Anledningen var förstås att de bara ville vara vän med honom för att han var gay, som en innegrej antar jag. Tycker det låter ganska ytligt. Eller ja, väldigt ytligt. Mina vänner får vara precis hur de vill och vad de har för läggning spelar ingen roll. Har man en ytlig vänskapsrelation så brukar den ändå tyna ut i sanden. Kanske blir någon sårad… Och det är inte värt det.

 36. Jag kan hålla med till stora delar! Men jag har nog lite sådana konstiga benämningar på mina vänner. Tillexempel så har jag en dam som jag kallar för min “pangschisbästis” alltså bästa pensionärsvän.

  Men flatvän är sjukt nedvärderande!

 37. Reagerade på samma sak. Och att så många hela tiden måste poängtera att bögar och flator är “underbara människor”, som Anitha Schulman “Dessa underbara människor som gör livet lite underbarare att leva” – som att hon talar om husdjur. Bögar och flator har varken samma smak eller är alla underbara människor – precis som “vi” heterofolk. Varför är det ingen självklarhet? Till och med Carina Berg i inledningen av gaygalan ropade ut hur underbara alla flator och bögar är. Suck.

  1. Jo- fast du måste väl hålla med om att det är på qx-galan som det är rätt naturligt med en sån kommentar?? Med tanke på att det var en speciell kväll för de.

 38. Jag har inte varit inne på din blogg på ett bra tag och har helt missat att du har fått ditt efterlängtade barn. Grattis tusen gånger om!!

  åh …

 39. Jag håller helt och hållet med dig. Det är lika patetiskt när endel tjejer är überstolta över sin “bögkompis”. Jag vill minnas att Vecko Revyn hade en artikel för några år sedan som hette något i stil med ‘Alla tjejer borde ha en bögkompis’. Duh!

 40. Kan nog hålla med vissa här om att inlägget var skrivet med en gnutta ironi och självdistans, det var så jag uppfattade det iallafall.

 41. Men herregud Clara. Amanda’s blogg är – om du läst den – ofta skämtsam och har en rolig ton. LÄR DIG LÄSA MELLAN RADERNA.

  Jag reagerar likadant på det här inlägget där du känner att du bara MÅSTE störa dig på något och skiter i att fundera på allvaret i inlägget, som igår då jag hittade en blogg skriven av en 14-åring som var svinförbannad på att kissie “Målat” (dvs photoshoppat) sin hunds “naglar”.

  Skriv om din unge istället för att sitta och skriva ogenomtänkta inlägg bara för att provocera och vara lite extra feministisk och jämställd. Blir så FEL.

  1. Du ska nog fundera på vad du själv håller på med när du själv “säger till” innehavaren av den här bloggen vad hon ska skriva och inte störa sig på samt hur hon SKA uppfatta Schulmans blogg- vad hände med rätten att tycka som man vill?

 42. Jag tycker faktiskt att det är under din värdighet att ge dig på Amanda Schulman. Hon gör inga som helst anspråk på att vara intellektuell eller särskilt eftertänksam och klok. Dessutom verkar det ju vara så att “flatkompisen” själv är med på leken: jag förklarar flatvärlden för dig. Och det är faktiskt ett beteende jag själv har lärt känna hos ett fåtal homosexuella som ser sin sexuella läggning som en otroligt väsentlig del av den egna karaktären – inklusive alla stereotypa beteendemönster som jag själv inte trodde existerade utanför hollywoodfilmer och -serier.

 43. Äsch, det var ju skrivet med lite ironi och en stor portion självdistans. Det var lite på skämt. Hennes väns svar tyder på att de båda lite generaliserar och kategoriserar människor (så där som vi alla lite till mans gör men en del koketterar om att man absolut inte gör) men att de har en sund självinsikt om det och kan skämta. Ta det med en nypa salt.

 44. Så du menar att du aldrig hört att “män” gillar blonda tjejer med smal midja och stora tuttar? Eller att “kvinnor” gillar långa, mörka män som de känner sej trygga med?
  Herregud, är det så jävla farligt att generalisera lite ibland? Sluta överanalysera och hitta fel och ta det för vad det är.

 45. Blev lite kortslutning i min hjärna där. När jag läste flatvän tänkte mitt svengelska huvud ‘flatmate’, trodde alltså att din vän fått en roomie. Kände mig lite smått skakad när jag läste resten av texten. Förstår inte hur folk kan resonera så, förstår inte att folk kan prata så. Överhuvudtaget skulle jag aldrig ens komma på tanken att kalla någon lesbisk väninna för flata. Bär mig emot att kalla gaykillar för bög också. Bisexuella vänner har det väl enklast – bi är bi, inga allmängiltiga halvförolämpande ord där. Fast å andra sidan verkar ju många tro att bisexualitet är någon form av självförnekelse så det kanske är värre ändå. Personligen har jag inga gayvänner, jag har vänner som är gay, eller bi.

 46. Haha, vad underbart! Jag ska börja kategorisera alla mina vänner, den som har flest olika vänkategorier när den dör vinner! Undrar just vilken kategori jag själv hamnar i? Bäst att inte fundera så mycket över det, känner jag.

 47. Slappa av lite. Så länge individen ifråga inte tar illa upp borde man väl få skoja och kalla varandra för vad man vill? Har man läst Amandas inlägg framgår det ganska klart och tydligt och denne vän tycker om att prata om sin sexualitet.

 48. Men nu är det ju inte lika vanligt att vara homo som att vara hetero. Därför är det standard att vara hetero och är någon flata eller bög så kan man ju lägga till det framför “vän” så det inte blir missförstånd. Är det så farligt? Det är ju inte negativt menat? Och att kategorisera behöver ju inte vara dåligt.. Man har väl “bästa” vänner? Onödigt att bli upprörd.

 49. Jag blir trött på er homosexuella som alltid ska utmärka er eller opponera er gentemot heterosexuella och deras åsikter. Vi accepterar eran läggning, acceptera då att vi har åsikter om den. Majoriteten är en majoritet och en minoritet är en minoritet. Jag för min del vill inte veta om ni är flator eller bögar. Håll det för er själva. Ni är som Judarna som gnäller om förintelsen och om hur synd det är om er för att ni är “annorlunda”. Jag behandlar alla lika och blir förbannat trött på erat jävla tjafs om eran jävla läggning. Knulla och håll käften ist så blir alla glada och nöjda. Jag knullar och håller käften(förutom nu) och är nöjd när jag slipper läsa om era larviga obstinata åsikter och huruvida man ska uttrycka sig angående minoriteter.

  1. Nej, din idiot. Vi är inte accepterade av samhället.

   Var jag och min flickvän än går så möts vi av respektlöshet och killar som stöter på oss trots att det är väldigt tydligt att vi är ett par. Tanter, gubbar, invandrare, förortssvennar, religiösa kretiner, idioter som du, var vi än tittar får vi sneda blickar och om vi har riktig tur, ett par elaka ord som sumpar stämningen rätt rejält.
   Hålla handen utomlands? Njah. Vara eviga “kompisar” förutom i innerstaden? Kul.
   Överfall, hat, sexuella trakasserier.

   So shut the fuck up, retard.

   1. Nej jag är inte handikappad(retard), och det är lite märkligt att det är legitimt för dig som homosexuell att använda ett handikapp som skällsord. Jag syftar då på inlägget i sig, där Clara tar upp tillmälen. Lite dubbelmoral där, eller så kan du helt enkelt inte lägga band på dig själv i din frustration och låter det gå ut över mig. Omoget och det utmärker din ålder, så tänk på det.

    Jag har aldrig sagt att jag hatar homosexuella, det jag tycker är på gränsen till vidrigt är att dom aldrig förnekar sig själva, och anser sig ha nån sorts av rätt att vara förmer än heterosexuella bara för att dom har en annan läggning. Det är inget speciellt att vara bög/flata, så sluta ta er själva på så stort allvar.

    Jag skrev aldrig uttryckligen att samhället accepterar er, jag talar givetvis bara för mig själv i den frågan. Jag accepterar homosexuella, hur skulle jag inte kunna göra det. Dom är människor som alla andra.
    Jag har bekanta som är homosexuella FYI.

    Så ta och lugna ner det lilla “stor-hjärtat” och gå och lapa murra och var glad ist.

 50. Ja, bra, håller helt med dig. Och nån måste reagera med NÅT annat än “guvasnyggdue” på AS alla inlägg….

 51. Men kom igen. För sammanhanget behövde man veta att vännen i fråga var flata.
  Ta ut pinnen ur röven.

 52. Fan. Själv skaffade jag mig min första dvärgvän i går.
  Korkat blogginlägg detta hörru Clara.

 53. När jag träffade min “första” (och ende) bögvän så var det faktiskt som att en bit föll på plats. Jag blev uppriktigt glad när han berättade att han var gay. För mig betyder det att jag aldrig behöver fundera på om vi borde ta vår vänskap ett steg längre (kalla mig tönt men jag har tidigare alltid blivit attraherad av killar som jag kommer nära på ett mentalt plan).

  Vi kan umgås hur mycket som helst, jag kan bjuda hem honom att sova över när min sambo är bortrest, och ingen blir avundsjuk eller höjer ens på ögonbrynen. Vi har killar/män som ett gemensamt intresse (som jag även delar med de flesta av mina tjejkompisar) och sedan har vi en massa andra gemensamma intressen som inte har något med läggning att göra. Han är verkligen en av mina absolut bästa vänner och jag är så glad att attraktion eller svartsjuka utifrån aldrig kommer strula till det mellan oss.

  När man klagar på att någon säger “flatvän” eller “bögkompis” ska man komma ihåg att många lesbiska och bögar gillar att prata om sig själva på det viset, det är en jargong i vissa kretsar.

  1. Jaha och? Om vissa kretsar eller personer pratar om sig själva på det sättet så behöver väl inte vi andra göra det…iaf inte de som anses tillhöra normen. Ska vi säga blatte, neger och zigenare bara för att de med det utseendet eller bakgrunden kallar sig det?! Är det inte trevligare att bli kallad med namn eller varför måste vi dra in kön och FRAMFÖRALLT sexualitet när vi ska prata om en viss person?! Vad är det logiska i det? är det för att vi ständigt ska framställa heterosexualitet som det NORMALA.

   1. Ja, precis! Om det själva tycker om att kalla sej och varandra för det, så är det faktiskt fritt fram för oss andra att göra det också. Helt riktigt! Om de inte vill det, så får DE säga ifrån. Inte hela Sveriges PK-elit.

 54. Nu är du inte konsekvent Clara, du tycker att man inte ska säga bögkompis, så då menar du också att man inte ska ha gayparader?

 55. Detta var det fanigaste inlagget jag har last. Visst far man skamtsamt fraga sin “flatvan” om man har flat-tycke? Om jag hade en homosexuell van som inte kande sarskilt manga heterosexuella skulle jag inte pa nagot satt ta illa upp om den personen fragade mig hurvida jag tyckte de var attraktiva for en heterosexuell. Detta ar ett billigt satt av Clara att forsoka vara overlagsen. Sorry, Amanda Schulman ar helt klart den vettigare personen har. Det var inget forolampande i det hon sa.

 56. Ännu en rabiat feminist som tar saker på allt för stort allvar. Inlägget var skrivet men “glimten i ögat”. Håller med Anneli, ta ut pinnen ur röven.

 57. Amanda kallar sin vän “Flatvän” för att det är nödvändig information i ämnet hur tar upp. Ibland beskriver man saker extra noga och detaljrikt då man det är nödvändig för att folk ska fatta ens tes. #Måstefåurminfeministiskaaggressivitet.

 58. Två läger här…Clarasidan är vältalig och upplyst, Amandasidan är den som kommer med personangrepp och WT-uttryck. Bara att välja, reaktionär jargong eller insatt retorik:-)

  1. Vinner man någonsin på att gå på personangrepp?! Fan så underbart med någon som CLARA som vågar säga ifrån.

 59. När jag pratar om mina vänner, t.ex med min mamma som inte minns namnet på alla, drar jag också till med sådana benämningar: “min franske vän”, “den långa bögen”, “turken”… osv – det tycker jag inte är något konstigt alls och inte det minsta nedsättande. Om jag skulle säga att “turken säger att turkar…” så tycker jag inte att det skulle vara nedsättande heller. Vi fattar väl att han inte talar för precis alla turkar i universum utan uttrycker sin upplevelse, men att han sannolikt vet mer om turkar i allmänhet än vi.
  Tycker alltså inte det var något särskilt alls med Amandas inlägg, annat än att det är en aning töntigt att hon återkommande vill framhäva sig om just “ladylike”.

 60. Håller med om mycket i det Kicki skriver i sin kommentar ovan.

  Så där säger jag också om mina vänner ofta för att hon ska fatta vem av mina vänner jag menar. Som en förklaring bara till henne och ibland andra också. Inget annat.
  Har aldrig haft en tanke på att jag skulle nedvärdera någon då.

  Jisses.
  Ta inte allt så bokstavligt vetja.

  Och handen på hjärtat.
  Har det inte mer eller mindre varit lite trendigt en tid att komma ut som gay?
  Som om man skulle vilja göra sig lite extra märkvärdig för att man är gay på nåt sätt.
  Men jag kan ha fel förstås.

  Jodå.
  Jag har gayvänner.
  Jag ser dem som vilken människa och vän som helst.
  Det har t.o.m. hänt att någon flata tänt på mig men tyvärr kanske, tänder jag inte på dem.

  Tror inte alls att det var så där, som du uppfattat det hela Clara, Amanda menade i sitt inlägg.

 61. Mina vänner som gillar samma kön säger alltid min gaykompis eller heterokompis. Har aldrig lagt någon vikt i det hela. Men det är viktigt för dem. Tycker du övereagerar. Ibland är det bara så att man vill vara mer detaljerad. Min kompis som kommer från Indien t ex. Eller min kompis som fick barn nyligen. Eller är fembarns pappa eller nå´t. Det är ju ngt man säger. I bland säger jag min gaykompis om en av mina närmaste vänner pga att just för att han är det så händer det lite roligare saker tillsammans med honom än med mina andra killkompisar och då känner jag för att berätta det just för att han är så speciell för mig. Har känt honom sedan jag var 5 år och är medelålders i dag så han är “vald” för den han är. I bland blir jag också presenterad som hon är hetero bara för att alla ska veta och inte behöva fundera. Har heller aldrig tänkt på att det är “fel”. Jag är ju det. Även om jag är människa också. Varför krångla till det så. Man vet ju när folk använder ord i fel sammanhang och då kan man protestera. Det gäller ju även våra nationaliteter. I bland används det i negativ form i bland bara för att man vill tala om att så här är det. Det här landet kommer han eller hon ifrån.

 62. Det skrivna ordet är farligt på sätt o vis. Motagaren bestämmer budskapet. Men ska man därmed sluta skriva och prata? Eller ska motagaren kanske försöka tänka vidare? Tänka att det kanske inte är skrivet på ett inskränkt sätt? De flesta av mina vänner är “nysvenskar, inte födda i sverige, svartskallar, invandrare eller vad man nu vill kalla den kategori som inte som jag är blond och född i Sverige och bara “såna i min släkt”.” Vi brukar skämta rätt hårt med varandra och vi brukar skämta om att jag är inkvoterad som svenne i deras gäng. Vårt sätt o prata. Vem kan dömma oss för det. Ok, offentligt måste man tänka sig lite för. Men jag tycker det är faktiskt ganska larvigt att reagera på Amandas inlägg. Speciellt när det finns så mycket annat att reagera starkare på. Gayveckor i tv o pridefestivaler kan också anses larviga. Men… Tydligen är det så att samhället verkar behöva detta fortfarande. För att se att vem man än älskar så är man rätt normal. Vad nu normal är?!
  Litegranna storm i ett snapsglas skulle jag vilja kalla ditt inlägg. 🙂

 63. Jag såg att Alex Schulman har gått in och försvarat sin fru på sin blogg med att du är någon slags femininst som man inte ska ta på allvar. Irriterande! Måste bara säga att jag har läst samtliga bloggar Alex skrivit och även hans bok om sin far, alltid tyckt att han har hållt väldigt bra kvalitét på det han skriver. Men jag måste säga att när det kommer till hans fru verkar han agera väldigt barnsligt. Jag håller med dig på alla punkter och det värsta jag vet är män som viftar bort sk. feminister bara för att “jaja, det är en sån där extrem feminist, hon vet ju inte vad hon pratar om”. Det gör mig extremt arg!

 64. Haha, ni är ju helt störda allihop. LUGNA NER ER OCH LÄS DET MED EN NYPA SALT! Jeeeses.

 65. Eller så kan man sluta vara en jobbig människa som märker ord och ska nagga på allting.
  Spännande liv..

 66. Intressant att familjen Schulman har gjort det här till ett “bloggbråk”. Känns som att de vill locka fler läsare till sina bloggar genom att utnyttja en tredje part som är välkänd, omtyckt och seriös, synd. Tycker för övrigt att du har helt rätt!

 67. Ärligt talat skulle jag inte ta illa upp om någon kallade mig sin heterovän och frågade om jag blev attraherad av min vän. Vänner är vänner, är man vänner så tål man sånt av sina vänner…

 68. Men snälla du. Hur kan du missa humorn i henne inlägg? Det är inte direkt så att det kryllar av lesbiska här i världen, då är det väl inte konstigt om man tycker att det är kul att lära känna en lesbisk tjej? Hon skrev det inte inskränkt, det är snarare du som är det i det här fallet.

 69. “Tänk er det motsatta: att skriva ett blogginlägg om att man skaffat sig en heterovän, som får besvara frågan om man är en sådan som heterosexuella attraheras av? Den tanken är ju befängd.”

  Inte så värst befängd. Googla på “heterovän” så får du se hur många bloggar som dyker upp, skrivna av öppet homosexuella. Men det är tydligen inte lika provocerande.