Ostkaka med hallonsylt

Ostkaka med hallon serverad på blåvitt fat. Ikväll äter vi den och ser på Battlestar Galactica. Ostkaka är superenkelt att göra själv. Jag vet att jag säger det om allt men den här gången ljuger jag inte ens!

Du behöver:

1 dl sötmandel
3 ägg
5 msk socker
½ dl vetemjöl
3 dl grädde
500 g keso

Så bakar du ostkakan:

Sätt ugnen på 175 grader.

Hacka mandeln grovt om man vill kan man skålla den innan.

Blanda alla ingredienser och häll smeten i en smord ugnsform.

Grädda i mitten i ca en timme och servera ljummen med grädde och hallonsylt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

66 kommentarer på “Ostkaka med hallonsylt”

 1. Ohh… jag tror minsann det var sådan ostkaka man fick lära sig att göra på plättis (hemkunskapen). Tack för receptet! Det har jag varit ute efter i åratal!!!

 2. Hm, intressant – jag har alltid förutsatt att det är krångligt att göra men nu kanske jag får ge det ett försök i alla fall! 🙂

 3. avslöjar du alltid vad nästa inlägg ska handla om? bilden från trädgårdsinlägget heter ostkaka. gulle!

 4. Åh jag älskar ostkaka, men visste inte att det va så här enkelt att göra?!? Jag trodde man behövde löpe/vassle och grejer?!:-)
  Ska absolut prova detta! Imorgon tom.

 5. Instämmer, Battlestar är världens bästa tv-serie, den enda jag även var tvungen att köpa på box:)

 6. Åh, nämen. Jag hade inte en aning om att man kunde göra ostkaka sådär enkelt! Har alltid trott, men inte vetat hur man gör, att det är jättekomplicerat.

  Roliga kuriosa: Jag kommer ifrån Småland, ostkakans hemland. Här måste man börja äta kakan ifrån mitten.

 7. Clara! Du har verkligen jätte bra mat-tips och jag följer månadernas tips i almanackan. Har du funderat på att ge ut en kokbok? Jag hade köpt den på studs 🙂

 8. Jag blir så glad och inspirerad utav dig Clara! Mitt i mitt så kallade tonårsliv där man kliver på gränsen mellan ung och vuxen. Du bevisar så fint att man inte behöver leva ett typiskt tonårsliv utan det finns andra alternativ. Du har ändrat min uppfattning om livet en gnutta och det är jag tacksam över!

 9. nu känner jag mig nästan lite löjlig som blir alldeles glad för att du kollar på bsg och att det finns flera fans här inne. bsg och buffy, mina bästa parallellvärldar. längtar till omtitt.

 10. Å jag älskar ostkaka, men har blivit allergisk mot mandel. Ska genast prova om det funkar att laga och utesluta mandeln. Tack för tipset!

 11. Åh, nostalgi. När min dotter var sådär pytteliten tittade vi jämt på Battlestar Galactica – det sammanföll nämligen väldigt bra med hennes amningsmaraton på seneftermiddagen/tidig kväll 🙂

 12. Herre min Je-! Vad gott! Har inte ätit ostkaka sen jag slutade med halvfabrikat. Supertack och bock för receptet… det ser ju inte så svårt ut!

  Kram
  Mika

 13. Gud vad gott!!
  Någon som vet om man kan göra det utan vetemjöl? För oss glutenallergiker tgänker jag på.

 14. Hej Clara. Kul att du gör ostkaka. Det är ju galet gott, men denna versionen e ju egentligen en snabbvariant. Kommer från Kalmar och har en mormor som brukar göra ostkaka på riktigt, med löpe och allt. Då är det kanske inte heller jättesvårt att göra, men det tar längre tid och är fler procedurer innan det blir klart. När man ska göra ett kilo riktig ostkaka ska man till exempel använda 10 liter mjölk. Just to let you know. Tack för en bra blogg.

 15. Oj, kanske att det där skulle kunna vara den första ostkaka jag skulle kunna gilla!! För jag skymtar ingen bittermandel i recetet, så långt ögat kan nå…. Kanske kanske att jag ska prova att göra den. Då skulle nog maken med småländska rötter bli lycklig!

 16. Oj, det såg gott ut! Älskar ostkaka och Battlestar Galactica. Inte många som upptäckt den serien.

 17. jag testade våffelreceptet du la ut för några dagar sen. det var genialiskt bra! bästa våfflorna både jag och mamma nånsin ätit. (och de blev faktiskt ännu bättre när smeten som blev över fick vila hela natten och halva dagen). så tack! kram

 18. Fan, det känns fint att du också kollar på Battlestar Galactica (som jag precis precis har sett om). Mitt nördhjärta approves.

 19. Nam! Det ser supergodt ut, spesielt med det bringebærsyltetøyet til…men er det egentlig en ostekake? Det er jo ikke ost i? Ikke at det spiller noen rolle så lenge det smaker godt 😉

 20. Gjorde det här receptet nyss nu ikväll, sambon blev superöverraskad och överlycklig.

  Jag äter inte ostkaka själv, men han tyckte den var jättegod, porös och god 😀

  Tack för receptet. Ska absolut göra fler ggr 🙂

 21. Kanske lite sent att kommentera nu, men jag har en liten fråga, jag gjorde receptet och det var verkligen kanongott. Det jag undrar är om vetemjölet är med enbart för att kakan ska bli fastare? om det gick å göra en glutenfri version av denna så skulle min käraste mor bli mer än lycklig, är det nått som är heligt för henne så är det 3 fikat =)

  Tack för en underbar blogg!

 22. Ett annat enkelt tips är risgrynspudding, som man gör genom att grädda överbliven risgrynsgröt med några irörda ägg. Servera med sylt och grädde. Superenkel och smarrig återvinning/makeover!

 23. Om man gillar ostkaka men av olika skäl måste hålla igen på socker och grädde kan man göra en med sojamjölk, potatismjöl, ägg och mandel istället. Lite vaniljsocker ger god smak.

 24. Mmm. Jag testade igår och jösses så gott det blev! Jag gillar inte färdigköpt ostkaka och det gör inte maken heller men jag testade ändå att laga egen och det föll oss båda i smaken. Riktigt gott blev det trots att jag inte hade nån mandel hemma-jag tog solrosfrön istället, gick hur bra som helst. Sen kokte jag svartvinbärssylt till för det var de bären som fanns mest lättåtkomliga i frysen =)

 25. Nu har jag bakat och bjudit familjen som kom på besök på denna delikatess! B-E-A-utiful! Dock med några bittermandlar också. Och färska hallon istället för sylt. Kram på er!