Älggryta när släkten kommer

Mitt kök och jag i röd kjol och blommig omlottblus.

En mustig gryta passar bra att bjuda släkten på. Idag hade vi besök av min moster och mina kusiner. Det var himla roligt.

Hunden Melker spanar ut genom fönstret för att kika på gästerna.

Det tyckte även Melker som stod i fönstret och inväntade gästerna.

Älggryta i djuptallrik med bröd till.

Jag bjöd på en uppdaterad variant av Nikkaluoktasoppa.

Till den behöver man färs (jag använder älg), vitkål, gullök, chili, vitlök, soya, tomatpuree och gärna en skvätt rött matlagningsvin.

Hacka och fräs allting, späd ut med vatten, salta och peppra efter behag.

// Creme fraichemed persilja i skål med guldkant.

Till soppan är det gott med lite creme fraiche, persilja, salt och peppar. Och så gärna mjukbröd förstås!

Ljus kaka med vispgrädde till kaffet.Till efterrätt bjöd jag på ljummen mannagrynskaka med äpplen, glass och grädde. Receptet på den finns under receptkategorin på bloggen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

42 kommentarer på “Älggryta när släkten kommer”

 1. Tänk om man skulle kunna få träffa dig någon dag. Då skulle jag ta bilder och autograf. Du är så cool! Och du liksom lever verkligen ut din livstil till skillnad från mig som vissa dagar lever si och andra dagar så!

 2. Nikkaluokta är nog ett av Sveriges finaste ortnamn. Bara det jag ville säga. Och att ditt kök ser så hemtrevligt ut att jag kommer på mig själv med att sucka längtande varje gång du visar bilder därifrån.

 3. Hej Clara!

  Eftersom du verkar väldigt miljömedveten med sopsortering, tygblöjor och what not, så undrar jag lite hur du ser på köttkonsumtion och -produktion, som är en av de två-tre största miljöbovarna? Vore intressant att höra dina tankar om ämnet.
  Du kanske har skrivit om det tidigare, men i såna fall har jag missat det.

  1. Jag har tidigare varit vegetarian men under graviditeten började jag äta kött igen. Det enda kött jag köper är älg och renkött, som jag får genom bekanta som själva jagar. Ska se om jag kan knåpa ihop ett inlägg vad det lider

 4. Hej Clara! Efter att jag läst ditt inlägg om en sockerlåda du gjort om till byrå gick jag på skattjakt på min föräldragård. Jag hittade flera stycken! Så jag tackar för tipset 🙂

 5. Hej fina Clara!
  Jag driver en blogg (som är en del av mitt projektarbete) och handlar om modets utveckling under 1900-talet. Jag har länkat och skrivit lite om dig, så titta gärna förbi om du vill! Säg till om du tycker att jag framställer dig på ett felaktigt sätt osv. Ha det bäst! Du har en mycket fin blogg, kram.

 6. Som vanligt underbara bilder ! Jag vill ha både ditt kök & Melker hihi. Mina hundar brukar nästan ligga i fönstret. Ryggstödet på soffan är precis vid fönstret, passar ju utmärkt att ligga där och titta ut.

 7. Det ser härligt gott ut. Skickar en hälsning från Sydafrika. Jag är här tillsammans med en vän och gör tre månaders praktik på ett sjukhus i Kapstaden. Lite då och då tittar vi in på din blogg. Idag gick vi på en marknad i stan och plötsligt utbrast vi nästan i mun “Åh den där skulle UnderbaraClara tycka om” : )

 8. En gammal klassiskt och supergod soppa. Jag ska göra den nästa vecka nu när minnet blev återuppväckt.

 9. Vilken jättefin bild på dig Clara! Ville bara säga det. Och att jag måste testa kakan när jag kommer hem från Skottland och studentlyan 🙂 Ser så god ut!

 10. Clara – du är så himla tjusig jämt i dina kjolar och klänningar! Jag älskar också klänningar – men bara på sommaren för då slipper man dom hemska strumpbyxorna som skär in i magen och kasar ner. Har du nåt tips på bekväma strumpbyxor eller är det bara att vänja sig?

 11. Åh, vad kul att du skriver om Nikkaluoktasoppa! Jag jobbar med mat, alltså att laga mat, typ luncher på ett café och gör bl.a. “dagens soppa”. Och för ett par veckor sen gjorde jag just Nikkaluoktasoppa och ingen fattade vad det var, varken gäster eller arbetskamrater. Men det var uppskattat av de som köpte 🙂