Sockerfasta

Jag har inlett en sex veckor lång sockerdetox. Under graviditeten då jag var sjukligt trött hela tiden piggade jag upp mig med socker. Så mycket socker att jag tillslut fick hjärtklappning av att äta det. Det är lite vidrigt att tänka på såhär i efterhand men det fortsatte när jag var nyförlöst och behövde massor av energi och snabba kolhydrater för att orka med återhämtningen. Men nu får det ändå vara nog. Socker är verkligen en drog och det är lätt att bara äta mer och mer och mer för att fortsätta få sina kickar. Det som jag tycker är jobbigast med sockret är att man först blir superpigg för att sedan bli superlåg och hungrig och sugen på ännu mer socker.

Meningen med den här detoxen är att försöka återskapa någon slags balans i kroppen. Jag är så trött på att nonchalera min kropp som jag gjort under graviditeten. Jag ska äta mindre kolhydrater överlag och kommer alltså försöka hoppa över både pasta, bröd, ris och såklart också såklart helt utesluta rent socker.  Och äta mer protein och fett istället. Ännu är jag bara hållit på en vecka men hittills känner jag mig märkligt ren i kroppen. Utan kraftiga trötthetsdippar på eftermiddagen och nästan helt utan sötsug.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

136 kommentarer på “Sockerfasta”

 1. Heja dig! Jag har lovat mig själv samma sak. Förvisso har jag inte genomgått någon graviditet, men nog börjar det se ut som det. Nu är det nya tag som gäller. Lycka till finaste du!

 2. Ja, jag mår också mycket bättre av att äta mindre socker. Som du skriver så är socker en drog och man vill ha mer å mer..fortsatt lycka till att hålla dig sockerfri!

 3. kul 🙂 varför just sex veckor? är det någon särskild fördel med just precis 6 veckor eller är det nån annan anledning..eller kanske ingen alls? 😀

  1. Jag vet inte om det är därför som Clara har valt 6 veckor – men jag har alltid hört att det tar 6 veckor för en ny vana att sätta sig och bli den vanan som tar över.

 4. Jag och min man börjar imorgon. 8 veckor hade vi tänkt köra sedan får vi se om vi kör vidare eller inte. Hoppas att det går bra för dig!

 5. Jag vill nog inte vara med, men det finns en i mitt hem som verkligen skulle behöva det.
  Jag tar gärna en sockerbit som belöning.

 6. Jag har ätit lågkolhydratkost LCHF i nästan två månader och mår faktiskt mycket bättre än tidigare. Jag är piggare och inte alls uppblåst i magen som jag brukar vara. Sötsuget försvann märkligt snabbt. Jag tror att knepet är att äta tillräckligt mycket naturligt fett för det mättar. Lycka till!

 7. Go Go GO! Jag har just avslutat ett 30 dagars program med samma fokus. Till hjälp hade jag boken Detox Yourself av Jane Scrivner (detox baserad på frukt/grönt/get och fårprodukter samt fisk och brunt ris, nötter, bönor, linser – typ!). Har gjort det en gång förut efter samma bok och är helnöjd. Har varit oförskämt energisk,pigg och produktiv. Men visst var det svårt när det stod en hel skål med svenskt plockgodis på jobbet en dag och jag mumsade russin och riskakor istället… Ingen hit! Stå på dig och lycka till. 😀

 8. Det var duktigt Clara! Jag skulle också gärna göra det men har läst att det inte ska vara bra att skippa kolhydrater helt när man ammar, vilket jag gör. Det rena sockret kan jag ju iofs klara mig utan, det finns det nog ingen som inte gör. Fast jag känner iofs en som tappade minnet men fick tillbaka det när han åt ett geléhallon…

 9. det låter som lchf och jag frsöker själv att äta efter det tänket och vet att man mår så bra av det!

  men man saknar att baka.. och ibland är det svårt att tacka nej till fika när man är på bjudning!

 10. Jag skulle behöva ta tag i det där också.. skriv gärna tips på vad du äter nu, clara. Många av de där uteslut-kolhydrater-kurerna verkar gå ut på att äta en massa kött, och det har jag mindre lust till. Kanske någon annan här också har bra idéer?

  1. Jag äter lchf men är (näst intill…) vegetarian, går jättebra 🙂 finns massor med grönsaker man får äta, är man vegan däremot så tror (?) jag att det kan bli svårt… Finns en blogg med vegetariska lchf-recept, tror den heter något med “raringens”, finns mycket spännande där och själv exprimenterar jag fram mycket mat 🙂

 11. Kör också på det och har aldrig mått så bra som nu. Äntligen fri från kolhydrater! Känner mig både mycket piggare och gladare samt att jag slipper äta “hela dagarna” för att inte vara vrålhungrig och grinig och trött… Dessutom är allt mitt magont som jag dragits med hela livet äntligen borta, tänk om man vetat det här tidigare och låtit bli att lyssna på “kunniga” dietister som påstår att bröd (gärna flera gånger om dagen!) och lättprodukter är hälsosamt…

 12. Så rätt, å så bra skrivet!

  Jag brukar säga att jag är känslig för socker och svag för bröd. Jag får ordentliga sockerkickar och därefter jobbiga dippar. Efteråt kan dessutom halva min dag vara lite sådär halvkass :/ Om jag köper hem bröd blir det sällan att jag tar en macka eller två, snarare drar det iväg till en orimlig siffra. Jag har tidigare försökt att undvika kolhydrater i så stor utsträckning som möjligt vilket gick bra när jag var igång! Men vid något tillfälle började jag insé/tycka(?) att det “kanske är lite överdrivet”. Inte äta bröd, ris, potatis eller pasta? Förskräcklig tanke, och en “fix-idé” enligt en del. Tror det var den negativa eller oförstående reaktionen jag fick från människor i min omgivning som gjorde att jag släppte det…

  SÅ TACK!! Tack för att du tog upp detta, för nu ska jag köra på en kalori-snål diet igen! 🙂 Mår sååå mycket bättre då!

  Skulle du kunna ge lite tips på vägen? Kanske några enkla middagsrecept eller frukosttips? Har du några tips hur du hanterar det mentalt? Det är ju en ganska rejäl omställning för både kroppen och huvudet.

  Svara gärna i blogg-inläggen allt eftersom du känner att du har något Clara-smart att publicera – jag läser din blogg! 🙂

  1. Lisamyek,

   Eftersom du inte verkar kunna hejda dig när du äter t.ex. mackor så låter du som den typ jag var och då är det ett beroende så då borde du testa att skippa det där tänket om att det nog bara var en fix idé och lyssna på din kropp istället. Det är inte konstigare än att man kan vara beroende av lite vad som helst. De som rekommenderar en mer blandad diet hör förmodligen till de som KLARAR att äta fler kolhydrater UTAN att sätta i sig en halv limpa eller ta tre portioner pasta varje gång sådant bjuds. Därför har de svårt att förstå oss som inte har någon stoppsignal utan har ett sådant sockerberoende att vi bara vill ha mer, mer. Det enda som hjälper oss är att helt sluta med allt som omvandlas till en massa socker. Efter ett par månader kan man kanske acceptera något igen men då har man lärt sig att suget kommer att kicka igång så då måste man vara villig att göra den uppoffring det innebär att äta en bit tårta och behöva fajtas med sig själv under resten av den dagen (eller som i mitt fall nu – lida av hjärtklappning hela kvällen om jag äter en för stor portion riktigt söt dessert).

   Du frågar hur man gör mentalt. Jag för min del går ner i vikt stadigt av den här livsstilsförändringen (för det är det du ska se det som – inte en diet) och det gör att jag inte ses som konstig av min omgivning utan de blir istället nyfikna och postitiva och det var länge sedan jag fick så många komplimanger för hur fräsch jag ser ut. Dessutom har jag läst på så att jag kan bemöta deras funderingar om vad jag får i mig och jag accepterar att de som inte behöver gå ner i vikt inte får den här dramatiska förbättringen av hälsan utan de kan fortsätta som de alltid gjort för de har redan en OK relation till sitt sockerintag. Fanatiker är aldrig kul (man blir lätt det annars eftersom man själv mår så bra plötsligt och vill dela med sig – då inser man hur kass kroppen var innan!)

   Efter ett par veckor fick jag en mental dipp när jag insåg att det var mycket jag inte skulle kunna äta. Jag hade första veckorna varit jätteglad åt att sockersuget försvann (efter några dagars detox med yrsel) men sedan dunsade jag ner i att jag plötsligt inte “fick” äta min älskade pasta igen i livet, inte dricka en pint på puben i England och att “jag kommer ju äta ihjäl mig på dessertost” osv. och hur skulle detta gå??? Detta tacklade jag genom att säga att “jo, du FÅR” så att jag mentalt var inställd på att jag visst fick det men att då fick jag själv leva med konsekvenserna. Vill jag riskera att falla dit? Ibland har jag sagt OK till mig själv när det gäller “fel” mat och då gäller det t.ex. vid födelsedagskalas eller om jag är ute och reser och vill testa något lokalt. På det viset vet jag att jag får fortsätta vara nyfiken och jag är beredd på den backlash detta kan ge och kan därför ta itu med det sug som eventuellt dyker upp. Dock har jag märkt att det där suget inte dyker upp lika mycket nu som i början. Vidare har jag tappat vikt i ett stadigt och lugnt tempo och varje vecka när jag tar fram måttbandet så gläds jag åt framgångarna och inser att det ju är det här jag vill och “var det så här lätt – varför har ingen sagt det förr?”

   Jag är långt ifrån på den säkra sidan efter bara ett par månader på LCHF men jag märker hur jag idag inte längre kan njuta av Lady Bradford’s sticky ginger pudding i London för den är för SÖT. Jag får nog efter ett par skedar och då känner jag mig glad för det var ju egentligen det jag ville uppnå – ett stadium där sötsaker kändes onödiga och inte som en ständig frestelse. Eftersom jag älskar mat och speciellt under mina resor så var jag orolig för hur detta skulle gå men jag hör till de som fixar att äta ett par skedar ris till en curry utan att falla tillbaka och jag har smuttat på min mans pint ett par gånger om han testat någon ny öl. Sedan är jag nöjd och kan återgå till mitt glas vin istället – detta trodde jag aldrig förr. Till frukost äter jag just nu hallon (för det är få kolhydrater i bär jämfört med övrigt frukt) och fet creme fraiche och det känns som en dessert bara det att vakna upp till 🙂 Ett kokt ägg på det och jag står mig till lunch. Eftermiddagens sötsug har helt avstannat och jag tar istället en näve blandade nötter de gånger jag väntar på tåget hem och det börjar kurra. Som Björn Ferry sa i intervjun på SVT häromdagen “man har alltid en påse nötter i fickan nuförtiden”.

   För att få tips på recept och läsa en massa annat om just den mentala biten så rekommenderar jag Anna Halléns blogg (hon har även skrivit kokböcker). http://www.annahallen.se/

 13. Jag hejar för tallriksmodellen! Lagom är bäst, för man behöver det mesta för att kroppen ska få balans. Men givetvis bra med en sockerpaus!

  1. Ja, heja tallriksmodellen! Eller bara lite vanligt sunt förnuft och massa grönsaker. Sockerpaus är förstås himla bra men blir så less på att alla (kommentatorer främst) ska dra allting till sin gräns, med typ LCHF.

  2. Hejsan,

   Jag måste säga att jag håller verkligen inte med. För det först måste jag säga att vi alla är olika, dvs sådana som inte påverkas av vad de äter vet inte vilket helvete det är att vara sockerberoende. Bara för att vi nu äter mycket potatis mm. behöver inte all betyda att detta är bra för oss. Enda glukosen vi behöver kan levern själv tillverka (av annat än kolhydrater)! Jag har nu kört med LCHF light (äter frukter ibland och även rotfrukter). Har aldrig mått såhär bra. Håller med Clara om att man känner sig ren i kroppen! Sugen på socker å bröd blir jag ibland, men det finns ingen jämföreslse med hur det var innan (man var som en drogmissbrukare). Sen har jag inte haft migrän sen jag började med LCHF och så mår min mage mycket mycket bättre.

   Lätt att säga för er att man skall äta allt med måtta när ni inte vet hur det är att vara galet sugen hela tiden.

 14. Heja, heja! Jag har själv ätit så i sex veckor och mår bättre än någonsin. Äter proteiner, fett och massor av grönsaker.

 15. Jag håller mig borta från socker och vitt mjöl under veckorna och brukar njuta av glass och mörk choklad på fredagarna. Om du vill ha tips och inspiration på snabb, enkel och hälsosam mat för stora och små kolla in min blogg.

 16. Jag tänkte börja med att dra ner på godis, mackor och fikabröd.. Pasta och potatis pch ris är ju ändå mat, och jag slarvar så otroligt ändå så bara jag får i nåt så är jag glad. Men kan behöver ju inte överdriva. Järn är oxå nåt jag behöver mer av, spenat och kosttillskott kanske?

  1. Om du äter gröna grönsaker tillsammans med rött kött, så ökar din järnupptagning något fantastiskt. Bra att veta är att man ska dricka vatten eller c-vitaminrikt till dessa måltider. Extra c-vitamin hjälper kroppen att ta upp järn, därför är jordgubbar perfekta. Mjölk till maten ska undvikas vid järnbrist, eftersom kalcium hämmar järnupptaget.
   Ja, jag vet, besserwisser igen.
   Men många här är ju unga tjejer som kan behöva veta.
   Har pluggat mycket näringslära.

   1. det är ju superbra att du “besserwissrar” som du kallar det! 🙂 kanske kan tipsa vad jag som ganska nybliven vegan kan tänka på för just järnupptag? (det är nämligen det jag oroar mig mest över vad gäller brister)

    1. Ja, det blir framför allt röda och gröna grönsaker, så varierade som möjligt. Kolla livsmedelsverkets tabeller. Massor av c-vitamin, så att du kan utnyttja det lilla järn du får i kosten maximalt. Och tänk hela tiden “många bäckar små”. Persilja används mestadels i små mängder, men prova att mixa persilja med goda nötter och frön, en gnutta vitlök och god olja, så har du en nyttig pesto att ha på bröd, eller som sås. Generellt är det mycket svårt att beräkna vegankost, eftersom mineraler (spårämnen) och vitaminer samspelar inbördes och ibland till och med motverkar varandra. Skaffa så mycket kunskap du kan!

     1. tack för hjälpen! jag försöker mest variera mig så mycket som möjligt med massvis med olika bönor och linser, tofu, rotfrukter, och alla grönsaker man kan tänka sig. Och så nötter, frön och örter såklart. Kunskap är makt heter det väl? 🙂

   2. Min tur att vara besserwisser och inflika att upptaget av det järn som finns i rött kött och andra animaliska produkter inte påverkas av c-vitamin. Hemjärn, som det heter, tas upp bra av kroppen, mycket bättre än icke-hemjärn som finns i vegetabilier. Icke-hemjärnet däremot tas upp bättre om man äter c-vitamin till maten.

 17. Åh… jag borde nog verkligen, inte för att gå ner i vikt eller något sånt, utan snarare för att jag lägger för mycket pengar på godis och läsk, hehe… Bra idé där, och lycka till!

 18. Vad duktigt! Bestämmer mig ibland för att bara äta socker på helgerna, men sedan kommer jag på mig själv med att äta något gott ändå, då har jag redan glömt bort mitt löfte 🙂 Det är så svårt när man inte kan låta bli att baka kakor!

  1. tycker det blir tvärtom, förutom att det känns som en tegelsten i magen så blir jag vrålhungrig efter 2 timmar igen ;(

   1. samma sak här.
    alltid hungrig direkt efter bara någon timma när jag äter havregrynsgröt. dessutom får jag jätteont i magen när jag ätit det med 🙁

    1. Håller med.. Om jag bara äter kolhydrater som havregrynsgröt till frukost blir jag typ hungrig efter en timma! Plus att magen sväller upp något enormt. Men om jag äter fett står jag mig i 4-5 timmar, det är en helt sjuk skillnad!

     1. Fiberhavregrynsgröt, med linfrön, sojamjöl, pumpkärnor, solroskärnor, lingonsylt och sojamjölk stoppar man sig lugnt på. Sen är det inte bra att gå så pass länge utan mat, en frukt mellan frukost och lunch är bra om man får i sig.

     2. Testa bovetegröt! Det äter jag varje dag och jag känner mig skönt mätt hela förmiddagen. Plus att det är (tycker jag) mycket godare än havregrynsgröt. Är supergott att äta med frukt och havremjölk!

 19. Låter som ett bra beslut. Jag har sagt till mig själv att göra samma sak men det blir istället “Ja, men bara den här! Sen, ja, sen då ska jag sluta.”

  Det går alltså inte så bra för mig med andra ord.

 20. Duktig du är! och många andra som jag läst kommenterat. Har svårt med det där sockret oxå. Det blir lätt för mycket och för ofta. Skulle behöva en detox oxå fran socker!

  1. nej tyvärr så är frukt inget hit eftersom det innehåller jättemycket socker, man kan äta små mängder…men jag äter hallon, de har bara 6 g kolhydrater/100 g bär 🙂

 21. Jag la av med socker tre månader efter att min dotter kom. Inom två dygn började mjölken sina och kom inte igång igen förrän jag började äta sött. Spännande att se hur det funkar för dig!

 22. Ser fram emot att bli inspirerad. Jag har gått med i “hälsoutmaningen, en vecka utan socker” på Facebook. Där kan man få snabba tips när man “kör fast”. Lycka till.

 23. Mm… Jag var ätstörd under många år och efter en tid på en ätstörningsmottagning fick jag lära mig att hjärnan styrs av kolhydrater och vill hjärnan har socker så ser den till att få det varje pris. Det var en överlevnadsfråga förr, hade man inte fått mat på ett tag var det nödvändigt att få tag på det och inte tänka på något annat förrän man fick det. Många klarar av en svältperiod först – många får anorexi men går sedan över i bulimi eftersom hjärnan så småningom gör den inriktning på mat så starkt att man till slut inte klarar att vara utan kolhydraterna – gärna socker då eftersom hjärnan vill ha snabb energi. Att dra ner på kolhydraterna för mycket, eller hoppa över fruktosten osv var enligt min läkare/psykiatriker skadligt eftersom hjärnan kommer att vilja ha det den inte får för att den ställer in sig på svält.

  Socker och godis är ju naturligtvis inte nödvändigt. Men kanske är det ändå snällare mot kroppen och framför allt hjärnan att inte kapa kolhydraterna helt (det finns ju såklart i frukt och grönt också men i väldigt små mängder). Det gör mig lite ledsen att se alla strula med maten så mycket och sätta upp förbud hit och dit. Hälsa är ju en sak men all denna matfixering känns för mig bara negativ och ohälsosam eftersom man skapar obalans på det andra hållet också.

  Jag fick lära mig att man bara behöver göra två saker för att ha balans i sitt ätande. Nummer ett var att man ska tugga maten. Då känner kroppen när den är mätt och kan reglera intaget så att kroppen fungerar optimalt. Två var att äta varierat -helst ska alla måltider innehålla: frukt, grönt, fett, protein och kolhydrater i form av bröd, ris, eller pasta. Om man äter så får man sin idealvikt, som kanske dock inte är strl 32. Det var det inte i mitt fall och detta var jag tvungen att faktiskt sörja för att kunna gå vidare.

  Ledsen att detta blev så långt. Men är engagerad i frågan eftersom väldigt få snart verkar klara upp det här med att ha lite lugn i sitt ätande och det gör mig ledsen. Jag har för mig att du någon gång skrivit att du haft problem med maten, som många andra. Och kanske tror du precis som jag gjorde att det snälla man kunde göra för kroppen och för att skapa hälsa var att förbjuda och mest äta grönsaker och protein.
  Mattillåtet av Gisela van der steer är fantastisk och borde läsas av många idag, Tyvärr så ges den inte ut längre vad jag kan se. Men hon har också skrivit “Ät allt! Hellre nästan rätt än exakt fel.”
  Har inte läst den men tror att den ska kunna ha lite samma innehåll! Jag äter numera allt och känner mig friare än jag någonsin trodde jag skulle bli med maten.

  Som sagt, ledsen om jag blir predikande men jag önskar verkligen innerligt att vi alla kunde slippa denna matfixering och bara vara fria och njuta av att vi faktiskt har mat!

  1. Jag har också haft ätstörningar, i åtminstone 15 år. Har gått hos psykologer och dietister, aldrig kunnat hålla vikten då jag svält ner mig några kg så hetsåt jag upp dem igen, till slut gick jag upp 15 kg på 2-3 månader. Har aldrig kunnat hantera mat eller kontrollera det jag äter och mina tankar har handlat om mat all min vakna tid.
   Mina psykologer och dietister hävdade att jag skulle äta precis som du säger, vilket jag också gjorde i “bra” perioder, dvs då jag kunde hantera mitt ätande någorlunda. Enligt dem, när de fick se mina “matdagböcker” så åt jag jättebra. Kan ju tillägga att mina matdagböcker innehöll mycket kolhydrater. En hel del mackor (vilket dietisterna gärna ville öka på ännu mera). Jag mådde däremot skit, både psykiskt och fysiskt av denna kost, jag minskade aldrig i vikt utan det gick stadigt uppåt även när jag följt detta “profesionella” kostråd längre perioder, jag var alltid uppsvälld i hela kroppen, hade ont i magen varje dag (såg gravid ut), var konstant hungrig (INTE bra för att få bukt med ätstörningar), dåligt humör, lättirriterad, okoncentrerad, deprimerad osv… Stötte på lchf av en slump och fastnade i läsningen, läste allt jag fick tag på och tänkte att “jag provar…jag har ju testat ALLT hittills utan att hitta något som jag faktiskt kan leva normalt med…” och det är det bästa jag har gjort. Dels har jag gått ner i vikt och ligger nu på min “idealvikt” (förut skulle jag ju såklart velat väga mycket mindre men nu bryr jag mig faktiskt inte, och bara det är en fantastisk känsla när det är det enda som cirkulerat i ens huvud så länge…), jag är piggare, gladare, starkare, bättre, på alla sätt och vis.

   Skulle aldrig klarat det utan den här kosten eftersom det är kolhudraterna som ställer till det. Det är kolhydraterna som triggar igång sockersuget när blodsockret åker upp och ner hela dagarna. Mättar dåligt och skapar bara hunger. Med fett och protein håller jag mig mätt jättelänge och jag tänker inte ens tanken på att jag vill slänga i mig en massa socker eller mackor. Detta för att blodsockret håller en jämn nivå hela tiden.

   Nu blev det här också jättelångt men jag vill bara säga att jag tycker att det är dumt att avfärda den här kosten. Den har hjälpt så många människor och är man varken påläst om hur den fungerar eller har testat den så tycker jag faktiskt att det är ganska dumt att säga att den skulle vara farlig och inte fungera. Tyvärr är det ganska vanligt, folk verkar himla rädda för nya saker.

   1. För mig (som också varit sjuk i ätstörning) så har det varit positivt att börja äta mer fett, kanske främst för att jag aldrig kunnat göra det tidigare. Jag har också märkt att min mage som är rätt trasig fungerar bättre utan allt för mycket kolhydrater då jag får stopp direkt.
    Men jag håller ändå med dig Moa, jag skulle aldrig utesluta kolhydrater helt eller skära ner på det för mycket. Man får känna sig fram och se vad som funkar.
    Alla typer av dieter med strikta direktiv tar jag avstånd från. För mig är friheten att kunna äta utan att ständigt värdera maten det viktigaste. Men det har självklart med min bakgrund att göra.

    1. Jag tror inte ett dugg på alla dietister, de håller kvar vid ett gammalt mantra och lurar i folk att kolhydrater är det bästa som finns.. De rekommenderar lättmjölk och margarin (margarin är så grymt vidrigt, om man inte skulle tillsätta massa färgämnen skulle det vara helt grådassigt till färgen..) och det känns så himla fel för mig. Nästan alla som drar ner på kolhydrater och äter mer fett säger att de mår mycket bättre, men det är ju inte så konstigt eftersom det är så våra kroppar är skapade för att äta. Det var inte längesedan vi började äta sådana enorma mängder kolhydrater som vi gör idag, och våra kroppar är inte vana vid det. Det är ingen slump att fetmaepidemin över världen började rulla igång då vi ändrade vår kost från högt fettintag till högt kolhydratintag..

 24. alltså det där borde jag verkligen verkligen också göra. kanske eventuellt hakar på! fast pasta kan jag nog inte motstå, däremot rent och skärt socker. lycka till!

 25. Att undvika alla kolhydrater (alltså pasta och ris mm) är aldrig bra, det är vårt främsta energibehov! Fett brinner i kolhydraternas låga har jag hört 🙂 och proteiner är främst för muskeluppbyggnad, och om proteinerna används som energi äter man av sina egna muskler. Ta hand om dig bara 🙂

  1. Fast det där om att kolhydrater skulle vara vår viktigaste energikälla (antar att du menade det och inte “energibeov”? 😉 ) är ju inte riktigt sant, men en vanlig villfarelse eftersom det är vad vi blivit inpräntade de senaste decenierna. Om man tränar mycket kan det säkert vara bra att äta en del kolhydrater men annars går det ju bara rätt in i fettvävnaden på många. Det är ju bara att titta på vår stora “folksjukdom” fetman, som brett ut sig allt eftersom människans kolhydratintag (och konsumtionen av så kallade “nyttiga lätt-produkter”) ökat enormt. USA är ju ett utmärkt exempel, de som äter så mycket kolhydrater och så mycket lightgrejor istället för riktigt fett borde väl vara i ganska fin form annars? Och tänk på hur många som drabbas av diabetes och hjärt-kärlsjukdomar numera, trots “gods kostråd” om att undvika fett, ändå blir folk bara tjockare och tjockare och sjukare och sjukare.
   Tänk på vad vi åt förr i tiden istället, då var fett något vi tog till vara på och som var en viktig del i matlagningen och nog var vi i bättre form och hälsosammare då?
   Vi är många som kan vittna om att den här kosthållningen faktiskt fungerar, och att den fungerar BRA till skillnad från de flesta andra konstiga dieter som finns, eftersom den är naturlig, det är “back to basic”. Läs åtminstone på lite om hur den här kosthållningen faktiskt fungerar, VARFÖR den fungerar, vad som händer i kroppen, vad som händer i hjärnan, innan ni avfärdar den. Tycker det är dumt att bestrida något man inte ens är påläst om.

   1. Men var i hela världen har du fått för dig att amerikaner äter lite fett? De vräker på med friterade grejer och flott, och det är stort omöjligt att gå ut och äta utan att ost i stora mängder finns ngnstans i måltiden.

    1. Det har du rätt i, självklart är det massor med frityrfett och ost, skyller på den sena timmen…men tänkte också främst på mataffärer där det ju fullkomligt kryllar av sk lättprodukter som folk verkar tro är nyttigt.
     Faktum att de vräker i sig kolhydrater står ändå kvar, det är ju typ socker i precis allt.

   2. Jag tror då inte en sekund på att människor blivit feta av att FÖLJA de kostråd som finns (tallriksmodellen)… Däremot tror jag att läsk, lösgodis, chips och snabbmat kan ha ett finger med i spelet =D

    1. Jo, tyvärr finns det de som blir det. Jag trodde inte heller på det – tills jag fick ett barn som BLIR det. Äter h*n precis som socialstyrelsen säger så blir h*n tjock (och JO vi har haft kontroll på ALLT intag). Tyvärr. Så jag har fått ändra uppfattning. Minskade kolhydrater (nästan helt uteslutande av det) minskar vikten här.

  2. Utan att ta ställning för eller emot någon, så är det faktiskt så att det människan absolut måste ha är vatten, vitaminer, mineraler, protein och fett. Kolhydrater kan kroppen lätt tillverka själv det lilla som behövs – om den får tillräckligt med fett.

 26. för alla som är sugna på att baka trots LCHF-dieten har jag ett hett tips: baka med mandelmjöl! jag gör jättegott bröd på mandelmjöl, bake pro, pofiber, fiberhusk, frön nötter smält smör och turkisk yoghurt. det finns oändligt många LCHF-bakrecept om man söker lite! pajdeg funkar perfekt med mandelmjöl och smör.
  det som funkar för mig är att fokusera på att laga väldigt god LCHF-mat. blir det trist är det näst intill omöjligt att upprätthålla avvänjning från kolhydrater och socker. blev också förvånad över hur snabbt det gick att bli av med största delen av sötsuget, bara några dagar, vilket jag verkligen inte trodde.

 27. När sockersuget är som värst tycker jag att ett sött te kan hjälpa, t ex vanilj. Eller ett grönt te med en citronskiva i… Lycka till!

  1. Vanilj är jättebra, finns ett ekologiskt vaniljpulver (alltså utan socker) som är perfekt att tillsätta i kaffe, naturell yoghurt, te, grädde, vad man nu vill 🙂

 28. Ea har helt rätt. Det är tröttsamt att läsa saker som “ät lagom av allt” och “heja tallriksmodellen”, då “lagom” kolhydrater i dagens samhälle är på tok för mycket om man ser på hur människan ätit under sin evolution och därmed är designad att äta. Ett bra ställe att läsa mer på, med länkar till modern forskning, är kostdoktorn.se.

 29. Läs inte på kostdoktorn.se utan gå till forskningssidor direkt. Och då menar jag inte bara pro-fett-mot-kolhydrat-forskning. (Om ni pratar om kost genom evolutionen får du ju relatera detta till t.ex. hjärnutveckling. Dessutom kan du inte jämföra t.ex. fetthalt i vild (vilket människan år förr) och dagens kött.) Detta är en väldigt komplex fråga som inte täcks av mainstreamkostråd utan faktiskt måste anpassas individuellt till varje människas ämnesomsättning och livsstil. Så sluta göra reklam för LCHF endast för några individer mår bra av det. Det är statistiskt inte relevant och kan ej direkt tillämpas på alla andra.

  1. Vadå några få individer? Jag känner dels massvis med personer som går på lchf (i någon form) och som aldri mått så bra förr, inklusive jag själv. Vet inte om Någon som_faktiskt_provat och inte mått bättre av det. Jobbar inom sjukvården och vad jag ser där så rekomenderas lågkolhydratkost allt oftare till patienter (med olika problem) och det verkar bli mer och mer accepterat, även om det går hyffsat trögt då många läkare verkar vara aningens konservativa…;) Kolla bara på diabetespatienter och varför de rekomenderas att äta lågkolhydratskost så tycker jag att man förstår ganska bra varför detta inte bara borde vara bra för “sjuklingar” utan för de flesta människor. Självklart är alla olika och självklart ska man känna efter själv vad som passar, vissa nöjer sig med att bara utesluta socker och bröd, andra utesluter i princip allt, huvudsaken man mår bra. Förkasta inte nya rön så lätt bara och dumförklara andra människor på lösa grunder! Undras så varför kost alltid är en sån känslig fråga och varför människor alltid verkar anse sig ha rätt att lägga sig i vad andra äter eller inte äter?

 30. Det bästa är väl att känna efter ordentligt. Vad mår jag bra av? Vad mår jag inte bra av? Osv. Jag mår till exempel bra av kost med mycket fett (smör, olja och fet fisk och kött). Jag mår bra av att äta LITE kolhydrater (inte hoppa över helt och hållet) samt undvika sockret. Sedan skall man inte glömma att hälsa är inte bara att äta “rätt”. Ibland kan det vara hälsosamt att fika också. Ätandet är både en social företeelse samt att få i sig näring. men jag tror att är det en sak man kan undvika så är det rent socker. För det finns socker naturligt i en massa annat. Söta med honung om man vill ha lite sött! Go Clara!

 31. En sak till: Kolla in små barn hur de blir när man gett dem socker. De borde ge en fingervisning… Först speedade sen gnälliga.

  1. Det är faktiskt vetenskapligt motbevisat att det är föräldrarnas förutfattade meningar som påverkar detta mer är sockret.

   1. Såvitt jag har förstått så är det enda studierna har tillbakavisat föreställningen att barn skulle bli hyperaktiva av högt sockerintag. Med hyperaktivitet avses då beteende som faller i samma kategori som tex AD/HD. Att barn får en energikick av socker, precis som vi vuxna, med efterföljande dipp är såvitt jag vet fortfarande oemotsagt. Det handlar ju om hur reglersystemet för vår insulinproduktion ser ut. Tyvärr är detta lite för nitiskt för att kunna hantera processerat socker särskilt bra.

 32. Så gjorde jag också efter graviditet och ett par månaders föräldraledighet. Jag mår så mycket bättre i kroppen nu. Unnar mig fortfarande något smaskigt bakverk då och då men annars är det frukt som gäller vid sötsug. Jag minskade rejält på brödet (tyvärr, det är ju så gott), pastan och allt socker. Jag åt mycket grönsaker, fetaost, lax, räkor och frukt och åt var tredje timme för att inte bli så där sötsugen. I mitt fall handlade det också om att gå ner till normalvikt. Jag gick ner 15 kilo på fyra månader.
  Heja!

 33. Oj, blev kanske syftningsfel där. Jag menar att det i Mitt fall också (utöver att må bra i kroppen) handlade om att gå ner i vikt.

 34. Jag har förstått det som att det dåliga med socker/kolhydrater är att det först höjer blodsockret kraftigt och sedan att kroppen väldigt enkelt lagrar den överblivna energin till fett. Fettet däremot ger bra energi och mättnad, och är svårare för kroppen att lagra i vävnaden. Det som inte används slinker mer eller mindre igenom systemet.

  1. Frukosttips: Blanda turkisk yoghurt och keso – på med kanel/kardemumma/blåbär/hallon. Det är de senaste veckornas favorit här hemma.

 35. ÅH kul! Kan du inte posta lite recept? Jag försöker göra samma sak men tycker att det är svårt att utesluta kött och kolhydrater på ett kreativt och aptitretande sätt.

 36. Mycket klokt 😀 man mår så himla mycket bättre utan allt detta socker !
  Jag kör också proteiner och fett 😀 vi äter lchf och mår så bra!
  Jag gör det delas för vikten, men även för välmåeende 😀 ca 10 kilo har försvunnit nu sen i januari och man e så pigg och mår så bra i kroppen!
  I början hade jag mycket socker huvudverk,men d gick över.
  Håller tummarna och tror att du klarar d =)

  Ha en bra dag och ta hand om dig ! kram Lisa

  pS. Din blogg e underbaaaaaar som vanligt !!

 37. Eftersom jag undviker kött så blir jag grymt tacksam om du Clara bloggar massa vegetarisk kolhydratlåg inspiration!

 38. Hej,
  Jag slutade helt med godis efter julledigheten. Var som du trött på att känna mig beroende, fick nästan panik om jag inte åt godis varje kväll. Helt sjukt! Men det konstiga är att för mig försvann suget aldrig riktigt. Det dämpades så klart men jag kunde ändå bli sugen ibland. Men nu har jag börjat äta lite då och då, men inte alls i den utsträckningen som innan. Mitt mål var att inte känna mig beroende och det har jag nått nu, men det tog 3 månader! Det känns ju dessutom bra om jag “klarar” att leva upp till de regler vi satt upp hemma för dottern att godis det äter man på lördag, och då inga stora mängder;-)

 39. Åh Clara, du gör helt rätt! Har inte kokat ris/pasta/potatis sen januari och jag mår sååå mycket bättre. Såklart äter jag om jag blir bjuden och det är inget problem för “suget” kommer inte igång av så små mängder, men att utesluta socker och kolhydrater är det bästa jag gjort. Kommer aldrig äta det på samma sätt som innan. Jag är pigg hela dagarna, kan träna mycket bättre och äter god mat utan att få dåligt samvete.

  Problemet med kolhydrater är ju att de mättar en kort stund och sen börjar man stoppa i sig mer socker… Ett plus är väl att man går ner i vikt men det är ju en balanserande livsstil – man kan i princip inte bli underviktig av lchf (den kost du beskriver), har gått ner tre kilon sen januari (ser att vissa gått ner ännu mer men det är ju beroende på hur mycket man “behöver” gå ner också) och har egentligen bara blivit av med plufsiga magen och lösa rumpan.

  Personligen kan jag inte ha matförbud för då blir jag besatt och måste äta det, därför är lchf så himla bra för jag är aldrig hungrig och känner verkligen inte att jag saknar något. Klart man ska unna sig att ha lite laster, äta sånt man tycker är gott, men med lchf gör man det inom rimliga gränser och det känns helt naturligt.

  Go for it, Clara! Och ge oss läsare feedback sen!

 40. Hej
  Jättebra grundidé, men som någon skrev tidigare så ska man absolut inte dra ner på kolhydraterna när man ammar. Sockret är ok och bra men spara resten tills amningen är över. Även om man känner att man fort vill må som vanligt är det trots allt en kort period i det stora hela.
  Lycka till!

 41. Har käkat lågkolhydratkost sen före nyår och mår toppen + några tappade kilon=) Haft utslag på delar av kroppen sen jag var 12 år och som nu nästan är borta för första gången *happydance*
  Gjorde en supergod äggwrap med grönsaker i fredags till lunch – tips!

  Ha en bra dag!
  Annelie

 42. Clara, om du blir alltför sugen på att baka några smaskiga kakor under den här tiden så får du gärna skicka ner dem till en sockerråtta till bloggläsare i Uppsala (nämligen mig).

  Själv har jag inte haft något sockerproblem eller kolhydratstrubbel, åtminstone inte hittills, men jag har några vänner som gått igenom sockerfasta för att de känt ungefär som du, och de har mått mycket bättre efteråt. Lycka till!

 43. Animaliebaserad Lchf är en kost som ur ett miljövänligt, etiskt och solidariskt perspektiv är helt förkastlig! Det är en omöjlighet att påstå sig leva miljövänligt och samtidigt äta en animaliebaserad kost (så vida animalierna inte endast består av naturbeteskött och vilt).

  1. Det är lätt att äta vegetarisk lchf. Jag äter mycket mer grönsaker nu än jag gjorde innan, liksom som ett substitut för t ex ris. Jag tycker det är ganska så lätt att få tag på närproducerade, ekolgiska grönsaker. Äter mycket sparris just nu! 😀

   Jag är inte vegetarian, men allt kött jag köper är naturbeteskött. Det är inte så mycket dyrare (och jag är ändå student).

   Innan åt jag bananer och jordgubbar och alla möjliga frukter året runt, fraktade från gud vet vart med flygplan. Miljövänligt? Nja.

   Ur ett etiskt perspektiv så förstår jag dig, jag tycker nog innerst inne att det är fel att systematiskt döda och äta djur, men just nu går min hälsa före.
   Såpass självisk måste jag nog vara just nu, trots att jag är en miljökämpe ända in i benmärgen. Har mått dåligt så länge att jag helt enkelt inte orkar längre, så för tillfället får lchf vara min räddning och jag får försöka kompensera med att göra andra delar av mitt liv mer miljövänliga.

   Men kom inte och säg att en påse bananer från chile är bättre för miljön än ett paket köttfärs som kommer från en glad, gräsbetande ko i småland.

   1. Nja, nu tycker jag nog inte att man kan jämföra köttfärs med bananer eftersom man sällan äter bananer som huvudkomponent i en måltid eller ens varje dag. Många som försöker rättfärdiga sin LCHF kost ur ett miljöperspektiv drar upp just det här med bananer vilket är ett helt otroligt ogenomtänkt argument. Snarare bör man jämföra bönor/ärter/linser med kött, och har man då någon som helst kunskap i ämnet så vet man att de vegetabiliska proteinkällorna är bättre ur miljösynpunkt.

    1. Heja Sara! Som vegan möts jag också ofta av den typen av argument. Faktum är att den miljöpåverkan det innebär att äta kött,även om det är narproducerat,fortfarande har en miljöpåverkan i slutändan som inte kan jämföras med fraktad frukt.Tyvärr.
     Dessutom tycker jag alltid att det känns märkligt när människor säger att de “måste tänka på sig själva just nu”.Är inte det mest rättvisa mot sig själv att göra det man innerst inne vet är bäst för både djur och natur i slutändan?Ge sig själv chansen att leva rättfärdigt så långt det bara är möjligt?

 44. det är bra läskigt det där, med sockret. hur det påverkar en, utan att man knappt märker det först..
  bra där, att du väljer att lyssna på din kropp!:) lycka till!

 45. Jag tror det är farligt att helt viga sin mathållning till en diet som är i ropet när man inte riktigt vet vad effekterna blir i framtiden eller utan att känna efter hur kroppen faktiskt mår.
  I min tidiga tonår var jag vegetarian men har ätit kött de senaste fem-sex åren, tills för ca ett år sedan. I samma stund som jag slutade med kött så kände jag hur min kropp kändes lättare (metaforiskt) och friskare, min mage fungerade bättre och jag kände mig piggare. Jag frossar bokstavligt talat i frukt och grönt, baljväxter, linser, bönor, nötter, och äter kolhydrater i form av fullkornspasta, råris, etc. Jag använder aldrig smör och grädde utan istället druvkärneolja/olivolja och vegetariska “grädd”-alternativ. Jag äter sällan mjukt bröd eftersom min mage inte riktigt pallar det men hårt bröd fungerar utmärkt. Sen sötsätter jag t.ex. smoothies med alternativa sötningsmedel t.ex. dadlar. Jag köper inte hem rent socker och bakar inte särskilt ofta men är jag och fikar eller blir bjuden hemma hos någon så kan jag med gott samvete äta en fikabit eller ta någon godis. Jag undviker raffinerat socker men äter fortfarande (bra!) kolhydrater. Så äter jag och jag har aldrig mått bättre. Vi är alla olika och har olika fysiska förutsättningar som gör att vi antagligen behöver äta på olika sätt. En metod funkar inte för alla. Många av mina vänner som håller på med LCHF tycker att jag äter “onyttigt” för att jag äter frukt (dom ser ju bara fruktsockret, inte fibrerna och vitaminerna) och kolhydrater. Samtidigt som jag kan ställa mig lite frågande till hur deras kroppar kommer reagera på allt mättat fett dom sätter i sig (det kanske ser bra ut i blodkärlen idag, eller imorgon, men om tio-tjugo år?) och att deras kosthållning inte är ett dugg miljövänlig.
  Alla är olika och behöver äta olika och tänker olika när det kommer till mat. Jag tror bara det är farligt att slaviskt följa en diet utan att riktigt tänka efter. Det som funkar för din väninna behöver inte funka för dig, och bara för att du går ner i vikt så betyder det inte att du äter rätt och att din kropp och knopp mår bra. Men idag är ju viktnedgång mer synonymt med hälsa än att vara frisk och pigg och glad, så egentligen är jag inte förvånad.

  1. Jag skulle nog vara mer orolig för obalansen mellan omega 3 – och 6. Om man bara får i sig fett från olja lär man ha alldeles för mycket omega 6 men brist på omega 3.

   1. om man inte har hjärtfel och äter tillskott av omega 3 så kan man ju istället drabbas av just det – hjärtfel.

   2. Jag äter omega 3 som komplement och ibland även lax men eftersom det är så sällan så måste jag inta det i tablettform. Jag har stenkoll på hur mina värden ligger eftersom jag går på regelbundna kontroller där dom kikar på allt, vitaminer, mineraler, blodfetter, risken för diabetes, blodsocker med mera. Så jag har fått ganska många kvitton på att jag äter bra och välbalanserat. Och hjärtfel finns inte på kartan.
    Både omega 3 och omega 6 ligger på jättebra nivåer, så jag är inte orolig.

    Vad jag menade med mitt inlägg var bara att alla äter olika och att olika kostformer kan få våra kroppar att reagera på olika sätt. Cudos till dom som tycker att det funkar bra att helt utesluta kolhydrater, men det funkar nog inte för alla.

 46. Jag lottar ut boken Råsmart Familj på min matblogg och den kan jag varmt rekommendera. Det är lite mat/livsstilsbok och Ulrika som har skrivit den finns på Facebook/Twitter/blogg osv. och svarar gärna på frågor. Tävla vetja 🙂

  Häromdan gjorde jag “kokosbollar” på dadlar, kokosflingor, kokosolja och lite vatten. De blev gudomligt goda.

  Kram Lena

 47. Hejhallå! Det skulle vara väldigt trevlig om du kunde lägga upp lite tips på mat under dessa 6 veckor! Vad du äter ? Kanske inte in i minsta detalj 🙂 men nån dag ge ut ett tips på vad du ersätterexempelvis pasta, ris och potatis med? Jag har just nu idétorka (och är dessutom student = lite pengar = inte så stor matbudget denna månad) och skulle behöva en spark i röven att hitta på någon bra, nyttiga måltid! och ännu bättre några billiga alternatvi? Det här med sockerfasta är jag själv helt inne på! Lycka till och tack för en underbar blogg! 🙂

  1. Åh det skulle jag också gärna vilja se! Är också student och försöker köra på matlådor varje dag, men har problem när det kommer till att försöka ersätta pastan och riset ibland. Tror förövrigt inte att man behöver sluta äta socker helt, men tror precis som du skriver att det är väldigt bra att ta en paus då och då för att bryta beroendet!

 48. Det sköna med att undvika socker tycker jag är att allt sött blir så mycket mer njutningsfullt. En bit mörk choklad blir helt plötsligt jättesött och smaskigt, när man kanske tidigare behövde en hel påse chokladpraliner. Fast kämpigt i början kan det ju va 🙂

 49. Jag tror att människan är allätare och att man får hitta den variant som passar en själv bäst. Jag älskar grönsaker med mycket färg, det blir man så glad av! Fast kött kan vara gott det med i måttliga mängder. Det enda jag tvekar på rejält är kyckling. Det är så gott, men hu vad illa de har det ofta kycklingarna. Man skulle haft egna.

 50. Laddat ämne och intressant att du fått igång en debatt om just kost och kolhydrater på din blogg.

  Jag är av åsikten att lagom är bäst och rörelse är bättre än avhållsamhet till pasta. Rent socker har jag inget emot om någon avstår – för det behövs inte för att kroppen under normala omständigeheter ska fungera. Om man koll på läget kan man ta bort kolhydrater till en viss mängd och under en begränsad tid – men de flesta tror sig bara ha koll vilket är farligt för kroppen.

  Jag tycker att man ska tänka på varför man egentligen vill skära ner på vissa livsmedelsgrupper, och fundera över varför kroppen reagerar starkt av avsaknaden. Frågor som kan vara intressanta är: Hade besluten sett likadana ut utan media? Hade hederliga riset och potatisen åkt ut från köken om inte dietflugorna funnits? Och framförallt – hur levde man förr?

  Så fortsätt skippa sockret, Clara – men ät gärna bröd mm i lagom mängd 🙂

 51. Så inspirerad jag blev! Fick själv barn för 8 månader sedan och har verkligen blivit sockerberoende. Jag äter kakor och bakelser varje dag och får jag inte något sött efter varje mål mat blir jag helt stirrig och kan inte koncentrera mig på något annat. Är 21 och känner att det är lite väl tidigt att ge upp 😉 Så nu ska jag verkligen ta tag i det här!

 52. En balanserad kost är alltid bäst. Måste du undvika grejer nu när du ammar? Ja socker kan du skippa men jag tänkte på bröd och pasta etc. Det har ju alltid alltid alltid visat sig att balanserad kost är bäst. Lite kött, för all del proteiner men även kolhydrater. jag vet att man vill göra kvickar fixar men de är sällan nyttiga.

 53. Började för ett halvår sedan pga upptäckt av typ 2 diabetes och direkt skulle metaformin sättas in. Fick pillerburken men bestämde mig för att genom kosten förändra mitt höga blodsocker. Vid senaste kollen tyckte läkaren att tabletterna verkade poitivt och att jag skulle fortsätta på min rekomenderade dos. Då berättade jag att jag inte tog tog dem. Tala om fågelholk ! Han gratulerade och medhöll att det gick att förändra med lchf som jag nu äter. Minus tio kg dessutom och jag mår toppen.
  Ser det som idag att jag är allergisk mot kolhydrater . Försöker att hålla mig inom 40-50 gram per dag. Ökat på fettet och mera grönt. Det handlar hela tiden om begränsing och prioritering då det gäller mat. Äta så rena produkter som möjligt. När och lokalproducerat. Det finns enorma hälsovinster med att skaffa kunskap om vad man äter. Tyvärr styr matindustrin oss med järnhand .

 54. Åh, detta socker. Jag har alltid tränat mycket och aldrig riktigt tänkt på vad jag äter, mer än att jag ska bli mätt. Och så klart att det ska vara gott – jag älskar mat! Men just socker är jag svag för och skulle nog må bättre om jag minskade på det. Men åh, så svårt det är.

 55. sen kan man ju fundera: en människa som redan är sund och med sunda matvanor (typ Clara) kanske inte måste skippa ditt och datt eftersom han/hon äter bra ändå? Det går lite troll i det där med detoxer etc. Men jag måste opponera mig mot en sak. Någon nämnde vegetariska alternativ till grädde. Dessa innehåller ofta olika konsistensgivare och är många gånger framställda på mer eller mindre kemisk väg. Då är ren grädde så mycket bättre! Men se upp för den som bara är 36% för den innehåller förtjockningsmedel. Så är det nått man verkligen kan skippa så är det ju tillsatser av olika slag. Hellre en kolhydrat än xantangummi, quorn och stärkelsesirap!

  1. Ja, det var jag som skrev om gräddiga vegetariska alternativ till mjölkprodukter. Dom som jag använder är omöjligen gjorda på konstgjord väg eftersom jag gör dom själv från mjölk på solroskärnor, sesamfrön eller mandel, som jag också gör själv.

 56. fast alltså, detta handlar ju bara om hur Clara själv mår rent fysiskt, även om hon är frisk och smal, och det är ju bara hon själv som kan säga vad hon hon mår bra av att äta. jag försöker skippa kolhydrater så långt det går eftersom min mage får utbrott av pasta och potatis, och min mamma gillar lchf eftersom hennes eksem hålls i schack utan socker. vi är båda helt normalviktiga, friska och sunda men mår helt enkelt bäst av att skippa kolhydrater. alla är olika! jag vet många som helt enkelt inta pallat lchf eftersom dom blir trötta till en början, och det kan jag förstå, det är jättesvårt att klara av det direkt när man är van vid den gamla hederliga tallriksmodellen. jag har otroligt svårt att stå emot godis eftersom det är min stora och enda last, men jag saknar inte bröd, pasta, potatis och ris eftersom det finns så mycket gott att ersätta det med!

 57. ja jag håller med dig Camilla (man vet bäst själv naturligtvis)! Vad jag menade var väl egentligen att man kanske inte behövde köra något program helt fullt ut. Utan att man kan skippa socker men fuska emellanåt. Att man kanske inte måste bestämma si eller så, den eller den dieten osv. Att man kan fundera över syftet: om det kommer ifrån en själv eller om man bestämt sig för något för att trenden, medierna säger på ett visst vis. jag är själv en person som kör mer eller mindre lchf och undviker socker. Och till alla som förespråkar tallriksmodellen så var ju även den uttänkt som en slags diet på samma vis som lchf, gi etc. Det finns inget gammalt och HEDERLIGT över den.

 58. Härligt!! När jag började med mer protein och fett istället så märkte jag ganska snart att även hyn blev mycket bättre, jag trodde det var bara MAry Kay produkterna som gjorde jobbet, men efter en helg i “gamla sockerbanor” så märkte jag att det faktiskt berodde på var jag åt.

  Så varsågod och se fram emot en ännu fräschare hy än du redan har 🙂

 59. Viktigast tror jag är att lyssna på sin egen kropp och känna vad den behöver och mår bra av. Själv blir jag helt besatt av socker i de perioder jag äter det och måste ha det varje dag. Läskigt hur beroende man kan bli. Låter jag bli socker mår jag bäst psykiskt eftersom jag inte funderar HELA tiden på när jag ska få äta kakor eller godis nästa gång. Utesluter jag däremot helt kolhydrater blir jag alldeles enormt trött och tycker att det känns jobbigt att förbjuda mig saker. Det finns ju snabbare och långsammare kolhydrater (GI) och jag mår bäst av att äta måttligt av långsamma kolhydrater och håller mig mätt och nöjd eftersom jag inte snålar på fettet.

 60. Med all respekt tror jag att en sockerdetox kan ge motsatt effekt. Satsa på att bara äta ekologiskt och oraffinerat socker istället. Din hjärna behöver energin! 🙂

 61. Bra jobbat! 😀 Du kommer att märka att det känns 100 ggr bättre att inte äta godis. Man bli så märkligt, underbart pigg av att äta nyttigt! Och att träna 🙂 Men det kan ju vara nästa steg.

 62. Det kanske bara är oupplockad hundbajs som engagerar folk mer än detta. Alltså min jö vilket pådrag för en sockerdetox.
  Inget ont ment, alltså. Bara en reflektion.

  1. Hehe… Det är ett känsligt ämne, ingen vill ju känna att deras sätt att äta (leva) är dåligt. Jag har själv haft den här debatten ett flertal gånger, och det blir lätt surigheter. En äter godis i mändger, en annan äter helst bara nötter och frön osv. Jag tror problemet ligger i det konsumtionssamhälle vi lever i. Ingen ska ju ha rätt och få vara nöjd med sig själv för då behöver man ju inte köpa massa saker som ska förbättra ens tillvaro. Alla är vi så olika men ändå så lika, vi vill ha bekräftelse på att vår sätt att leva är rätt vare sig det handlar om matintag, mikrovågsugnar eller yrke. Därför kan en ynka liten sockerdetox framkalla en mängd känslor. Det man bara måste försöka komma ihåg är att bara för att Clara gör en sockerdetox och en själv inte betyder det inte att man är dålig på något sätt. Själv skulle jag gärna vara en bön och linsätare (eftersom det är både billigt och gott) men min mage pallar inte. Inte värt att offra min tid på långa toabesök bara för en viss sorts mat skull. En annan vän till mig har kommit fram till att det ända som får hennes mage att spinna är just pasta och bröd. Mat är dessutom så synonymt med våra kroppar, hur vi ser ut. Jag kom ihåg förut när jag var yngre att det fanns inget mer provocerande än kompisen som inte ville äta choklad när vi andra gjorde det. Inte för att jag egentligen blev arg på henne utan för att jag själv inte lyckades stå emot. Jag hade helt enkelt en dålig karaktär och usel viljestyrka…Känns skönt och tryggt att idag så får magen min bestämma mer än mina kontrollbehov 🙂 Jag tror att förändringar som får en att må bra fysiskt är toppen!

 63. Jag har också gått i tankar att göra en sockerdetox, och nu ska jag nog banne mig slå till! Men det får nog bara gälla rent socker för frukt kan jag bara inte skippa!
  Som flera andra har skrivit här skulle det vara mycket uppskattat med lite recept, tips och pepp på vägen!

 64. Jägarns bananer vilket ramaskri! Jag håller med Moa. Och så vill jag påstå att vårt samhälle är sjukt, på många sätt, däribland ätstört. Man bör inte tala om mat över huvudtaget, det ger motsatt effekt. Vi blir bara mer medvetna, mer tjocka och mer deprimerade. När man har en blogg har man ansvar, så är det bara. Mat ska man inte tala om, endast äta och därmed basta. I övrigt har du en fin blogg, men detta gillade jag inte alls. Speciellt inte när jag ser reaktionerna. Hoppas du inte sabbar ditt sanna väsen. Fortsätt vara naturlig, en människa!

  1. Ja, jag tycker nog att vi som läsare också har ett ansvar att inte lägga in egna vilda tolkningar av det Clara skriver…

   1. Vaddau? Det kan väl vara kul att prata om kost och hälsa? Ämnet är aktuellt och jag har svårt att tro att fetman minskar om vi bara håller käften. Haha!

 65. Jag har ätit “bra” kolhydrater länge alltså typ GI, och var fan hungrig HELA tiden. När jag ledsnade och åt mig mätt gick jag upp i vikt. Så såg det ut; tre-fyra kilo upp och ner som en jojo, hela tiden. Men sen jag började käka LCHF är min vikt stabil och jag är smal, mätt och glad hela tiden. Mat och att äta är helt enkelt ingen stor grej längre, jag känner ett nytt lugn, har mer energi och sover mycket bättre. Och det ÄR ingen bantningskur, tröttsamt med folk som babblar om ätstörningar så fort man talar om kostens betydelse för hur man mår. Ätstörningar är något helt annat.

 66. Väldigt intressant läsning bland alla kommentarer.
  En sak jag funderar på är dock det här med att äta mindre kolhydrater och mer fett och protein. Det är nämligen så att det går åt 10 kg grönsaker/baljväxter för att producera 1 kg kött, och jag har börjat tänka på hur maten ska räcka till alla. Jag är inget föredöme själv men det är värt att fundera på (Energinivåer osv, det är Biologi A som jag läser just nu). Jag tror säkert att man kan äta vegetarisk LCHF men om vi borde äta mer protein överhuvudtaget…

  Och tack, Clara, för en jättefin blogg. Den är min favorit.

  1. Enligt LCHF ska man inte äta mer protein, utan fylla på med fett tills man blir mätt! Alltså man byter ut kolhydraterna mot fett och proteindelen är densamma.

  2. Ja. Boskapshållning och köttproduktion gör mer skada på miljön än det faktum att vi människor kör bilar.
   Som min gamla naturvetenskapslärare sa: “När kineserna börjar äta kött så barkar allt åt helvete.”, grovt förenklat förstås men ändå sant.
   Förutom all miljöpåverkan så är det även en solidaritetsfråga, om vi åt vegetarisk kost i större utsträckning så skulle maten i världen kunna fördelas mer rättvist.

 67. Jag har fibromyalgi, vilket innebär kronisk smärta och värk i hela kroppen, att man nästan alltid är trött och orkelös. Har gått på smärtklinik där jag fått prova mediciner, akupunktur, elterapi mm. Inget hjälpte. Till slut började jag själv söka efter information och kom fram till en gammal studie som amerikanska forskare gjort på 60-talet. Samtliga av läkarna i den studien upptäckte att den gemensamma nämnaren hos deras patienter med fibromyalgi var ett överskott av jästen Candida. Candida finns i alla människors kroppar men hos vissa tar Candida över kroppens organ och påverkar ens allmäntillstånd. All näring går till Candida och därför är man alltid så trött och svag. Candida får näring och växer av socker, vitt ris och pasta. För att bli av med den gick jag på en flera månader sträng kur där jag slutade äta all slags socker, vitt ris och pasta samt koffein och alkohol. Det var så otroligt svårt att göra det särskilt vid sociala sammanhang och när man är med vänner. Men det resultat jag fick var värt allt. För första gången på flera år slutade jag känna smärta i min kropp, jag var pigg, energisk och positiv. Jag rekommenderar det starkt till alla som har liknande symptom.