Konstformen blogg

Framgångsrikt bloggande brukar handlar om att det leder till någonting större och häftigare. Bloggare blir modell, bloggare blir tevekändis, bloggare designar skor, bloggare ger ut tidning, bloggare skriver bok. Det är jag ju själv ett exempel på.  Samtidigt tycker jag att det blir roligare och roligare att helt enkelt bli en Bättre Bloggare. Förfina hantverket. Bloggandet är ett så nytt medium att man ännu inte verkar tycka att någon kan ha talang för att blogga. På samma sätt som man kan ha talang för att måla akvarell, skriva lyrik eller dansa balett. Men det kan man ju! När kameran först kom var ju själva fotografen inte så märkvärdig. Det var kameran som var grejen. Nu är en konstart i sig att vara fotograf. Undrar när det blir samma sak med bloggandet? Dröjer det tio år till? Eller kanske femtio? För jag tror inte att det är någon tvekan om att det kommer bli det så småningom.

Man märker ofta det där när kändisar ska börja blogga. Oftast är de jättedåliga på att blogga. Bjuder inte på sig själva, uppdaterar för sällan, har ingen kontakt med läsarna – och slutar rätt omgående. Det beror på att deras talang ligger i någonting annat. Typ att sjunga. De bloggar bara för att man “ska” göra det. Och då är det ingen blogg. Lika lite som man kan riva av en aria som Birgit Nilsson bara för att man gått i kommunala musikskolan. Jag tycker att det är dags att vi uppvärderar bloggandet som sin egen konstform. Man kan helt enkelt ha talang för att blogga och det har ett egenvärde. Inte bara för att det leder till massa annat, utan för att bloggar i sig har ett värde. Så det så!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

82 kommentarer på “Konstformen blogg”

 1. Men snälla Clara. Klart att du har rätt. Att blogga är en konstform, titta bara på dig och mig! Bilder, korta texter, lättillgängligt. Eventuellt ett seriöst budskap. (Du, men inte jag.)
  Sen har jag kanske invändningar mot att de flesta större bloggar är minst sagt ytliga. Kroppsfixering, vilka märkeskläder jag har, hur mycket jag drack igår och hur bakfull jag är idag.
  Men som sagt, det finns ju undantag. Som tur är.

 2. Så rätt! Jag blir faktiskt irriterad på grejen att skaffa blogg, twitter etc för att man ska. Liksom, trots att personen kanske är en superbra skådis, sångare osv, som jag kanske är väldigt intresserad av, kan bloggen vara jättetråkig om bloggaren i fråga saknar talang för det.

  Fast jag det jag gillar med bloggandet är att det samtidigt är demokratiskt på nåt sätt. Alla kan ju fortfarande skapa en blogg och skriva om sånt som intresserar dem. Och sen är det upp till bloggföljarna om de ska läsa bloggen eller inte. Men alla får i alla fall en chans.

 3. Vad lustigt! Precis nyss läste jag ett blogginlägg där jag verkligen tänkte: “Det här är så sjukt bra bloggat!” Och kände då att jag verkligen älskar bloggar just för att de är bloggar. Så jag håller med dig till 100 %

 4. Klart bloggandet har ett egenvärde i sig själv. Det är ju ett medium som i princip helt gjort det gamla fanzinet daterat. Jag älskar bloggar!

  Men jag tycker att det är orättvist att säga att man helt enkelt har talang. Talang är ett konstigt ord, tycker jag. Att säga att någon har talang för något är ungefär samma sak som att säga att någon fått den kunskapen lite magiskt utan att jobba för det. Och så är det ju sällan. Att man slipper jobba för att bli bra på något alltså. Det handlar om jobb, hårt jobb, och övning övning övning. Oavsett om man river av en aria eller skriver ett blogginlägg.

 5. Jaa, faktiskt! Har inte riktigt tänkt på det på det sättet, men det ligger mycket i det! Kul är det i alla fall. (att blogga alltså…) (och att läsa bloggar)

 6. Väl rutet och fin liknelse med kameran, det var huvudet på spiken. Och jag hoppas att, när bloggandet som konstform väl är uppvärderat, då kommer inte din blogg vara ett alternativ att älska, utan den kommer vara trendsättande för hur en bra bloggslipsten ska dras!

 7. Ja, man märker ju ganska omgående på vissa kändisar att deras fallenhet ligger åt annat håll. Bloggar kan ju också användas på olika sätt, så i framtiden får vi säkert dela in det i olika genrer såsom litteraturen och kosnten gör idag. (En ännu mer förfinad genre än bara “inredning”, “livsstil” etc.)

 8. Jag håller verkligen med dig och har tänkt i liknande spår så många gånger. Vissa är otroligt duktiga bloggare och kan göra intressanta inlägg om nästan vad som helst. Vissa är med om en massa spännande saker eller har något visst intresse de är passionerade för men kan inte förmedla det på ett bra sätt. Jag tycker verkligen vi ska uppvärdera bloggandet för visst krävs det någon slags talang!

 9. Så bra skrivet, det ligger mycket i dina ord!! Så sant det du skriver om kändisar som ger sig på att blogga, ibland önskar man att de kunde låta bli;) Men din blogg å andra sidan är en njutning att läsa. Kram Johanna

 10. Är det inte berättandet man är bra på? Jag håller med om att man märker när någon inte behärskar det, men lika ofta tycker jag direkt att man ser när någon gör det? Att det klaffar direkt.
  Jag tror att det handlar om en lyhördhet, en känsla för ton. Och berättande. Och att det kanske inte bara är förbehållet bloggande?

 11. Ramlade in här för att mina läsare är dina läsare enligt Bloglovin! Och det förstår jag, här kommer jag att hamna många gånger till, och jag måste tycka att du behärskar bloggkonsten ypperligt! Du är lite där jag vill vara, det där lilla extra steget över till personligt eller jag vet inte vad. Pricken över i:et!

  Hej då, ha det bra så dyker jag säkert in här igen!

  1. Ja, för att bli stor i alla fall! Men hur bra bloggare man är kan ju egentligen inte mätas i antal läsare, kan det?

 12. En bra sak är tillexempel de bloggare som tänker först, och bloggar sen! Som UnderbaraClara, som en massa andra bloggare som man blir glad och klok av att läsa. De som har en ide med sina inlägg. Såna bloggar kännetecknas enligt mig av ofta förekommande diskusioner i kommentarfälten.

  Förs intressanta diskussioner i en bloggarens kommentarer vet man att det inte bara är kändisskap, luft eller provokation, utan hantverk.

 13. Jag håller helt med dig! Bloggandet är en helt unik uttrycksform. Personligheten den karaktäriseras av behövs i värld där alla glider längre och längre ifrån varandra och där identiteten och individen trycks undan av generella värden. Låt oss kämpa för bloggen och bloggarna!

 14. I mine øyne er en god blogger en som klarer å skape den perfekte balansen mellom det personlige og det private, som tar gode bilder og som skriver godt. Og det synes jeg Clara er et godt eksempel på 🙂

  1. Ja, men vad gör jag för fel?
   Jag lyckas aldrig få en massa kommentarer…..det är som att tala till en vägg för det mesta…blir jätte glad när kommentar kommer….

   Jag bjussar på mig själv tycker jag….lagt upp massor av illustrationer, målningar,

   virkalster, möbler jag har gjort…barn grejjor…men ändå?

   Vad gör jag för fel? jag e ju rätt ny visserligen…ca 1 månad nu…

     1. Det tar dessutom ett tag att “lära känna” en bloggare. Jag tror att det är en bråkdel av besökarna som kommenterar, oavsett hur många besökarna är. Det finns några lyckostar som har 10.000 besökare om dagen, men de får ju knappast så många kommentarer om dagen. När läsarna har följt dig ett tag och du har bitit ihop och gett dig fan på att lyckas trots tystnaden så börjar det nog trilla in fler kommentarer. Men det är läskigt tyst i början.

     2. Här kommer ett första intryck från en som kikade in lite snabbt på din blogg. Det första jag tänkte på var språket. Även här på Claras blogg då du kommenterat så är det väldigt mycket punkter och utropstecken. Sådan tycker ivarjefall jag är tröttsamt att läsa, oavsett hur bra innehåll en blogg har egentligen. Sen har det ju såklart att göra med ämnet/innehållet och bildkomposition. Men hoppas du utvecklas, ingen kan allt från början! Jag bloggar inte själv än, men den dagen kommer och då vill jag också ha konstruktiv kritik ifall jag inte når det mål jag har med bloggen. Ha en bra dag!

     3. Btw: Jag hittar inte din blogg när jag fyller i liten-anna.blogspot.com i adressfältet. Kanske blivit något fel.

 15. javisst är det så. Det som slår mig som sysslar en del med genusfrågor är att det här med bloggandet verkligen är kvinnornas arena. Det här med att ha ett eget rum och en möjlighet att uttrycka sig verkar ha varit efterlängtat…

 16. Jag håller verkligen med om att en del har talang, och det märks ju ofta genom att de får många läsare m.m. Jag läser många trevliga bra bloggar, men jag tycker att det är lite hårt att säga att bara för att någon inte är så “bra” på att blogga är man ingen bloggare.. Det är ju ett fritt forum och man kan skriva om vad man vill (såklart man kan störa sig på ytliga bloggar), men tycker inte att man måste vara jättebra för att få kalla det för “en riktig blogg”.

 17. Sanna ord som inte ens nämns på medieutbildningar men som förhoppningsvis kommer få fäste hos alla bloggläsare där ute och på så sätt spridas vidare!

 18. nä alltså blogga.. det är ju en dagbok… jag kan inte se att det ska bli någon stor grej. ska jag vara ärlig tycker jag det är löjligt hela blogg-grejen. och har alltid tyckt. förstår inte grejen med att folk vill vika ut sig på de viset.. visa bilder, tankar och berätta ditt och datt för alla…

  1. Men hur i hela friden hamnar du då på en bloggsida och känner dig dessutom berörd nog att kommentera? Får inte alls ihop det. Eller är det någon slags självtortyr du sysslar med månne? Bättre att du lägger din energi på saker som gör dig lycklig och glad!

   1. ja få väl tycka blogg är störtlöjligt men ja läser vissa sporadiskt. de flesta är människor jag bryr mig om/känner så jag läser vad dom pysslar med. men hela grejen är sjuk endå att man ska sitta och vika ut sig. speciellt bloggar där vissa människor blir “gud”. man märker ju på kommentarerna, t,ex här.. vissa verka ju som besatta och allt som en “inne person” säger är ju såååå bra.

    1. Jag håller med dig Vixen. Jag läser en del bloggar sporadiskt men kan ändå tycka att det hela i grunden är märkligt… att blotta sitt liv som många gör och jag förstår dessutom inte hur man orkar dag ut och dag in haha! Sen håller jag med om att det är “läskigt” när en bloggare blir någon slags Gud och den hät bloggenn är ett bra exempel på det! Yttrar man något i en kommentar här som är kritiskt eller att man är av en annan uppfattning/åsikt än Clara får man sanneligen veta att man lever!
     När man läser kommentarerna på denna blogg känns det nästan fånigt hur alla dyrkar det som skrivits. Och som sagt, skriver man tex att man tycker tygblöjor verkar opraktiskt, att jag inte skulle sätta på min son en klänning eller att jag inte skulle köpa bebiskläder på loppis för att det inte känns fräscht då är det bäst att passa sig! då får man nämligen hela Claras beundrarskara på sig som tydligt ska läxa upp en om vilken bakåtsträvande, konservativ miljöbov man är!

     1. Anledningen till att de flesta håller med mig är väl för att de flesta (om man inte är självplågare) läser bloggar som de gillar och sympatiserar med? Och gillar man sedan inte bloggar överhuvudtaget förstår jag inte varför man läser dem? Det vore ju som att köpa mjölkchoklad och sedan sitta och sucka över hur SÖTT DET ÄR. Helknasigt!

     2. Clara; Man måste inte hålla med allt en bloggare skriver. Jag läser t ex Lady Dahmers blogg dagligen, hon skriver mycket saker som jag tycker är bra och andra grejer håller jag inte med om. Men jag tycker också, som Fia säger, att det är lite läskigt när en bloggare dyrkas och om man säger emot i kommentarsfältet så lynchas man av dennes beundrarskara, som inte direkt är nådiga.

  2. jag vet inte om jag skulle definiera en blogg som en dagbok, det är väl vad man gör det till och det är väl det som är så fantastiskt och som lockar så många.

 19. Fantastiskt inlägg! Jag och ett gäng tjejer håller precis på att göra ett magasin med material från bloggar och detta var väldigt inspirerade läsning. Vårt syfte är att lyfta fram bloggare med talang och visa att det verkligen är ett hantverk, men så här bra har vi inte kunnat beskriva konstformen. Tack Clara för att du är så smart!

 20. Åh, ja! Jag älskar min blogg och att blogga (fast jag kan önska att jag hade mera tid för det). Det är som en uppdaterad, modern garant av alla dagböcker jag fyllt med tankar under åren… Älskar din blogg också. Den är fin och väldigt harmonisk.

 21. Och du har talangen? Du är utvald? Vi andra kan slänga oss i väggen, sluta omedelbart och överlämna konstformen åt dig att ostört beundras? Har det någonsin slagit dig att det kan finnas andra bloggare som också blir uppskattade men på andra grunder än de som gäller i din begränsade föreställningsvärld? Nej, jag anade det.

  1. Jag förstår inte riktigt vad du menar? Varför vill du slänga dig i väggen? Själv läser jag mellan 30-40 bloggar per dag och alla dessa är fantastiska. Några finns i min länklista här på bloggen, andra klickar jag in mig på mer sporadiskt.

   1. Det fina med bloggandet är att det finns olika stilar och inriktningar. Det finns något för alla.

  2. Svar till Annaa Mattsson:
   Jag tror du har tolkat det här blogginlägget alldeles fel. Vad jag förstår pratar Clara om många bloggar som finns idag – inte bara om sin egen. Hon menar inte att hon är en ensam talang i bloggvärlden, utan att det finns många talanger och att dessa bör tas på allvar som skribenter och för sina syften.

 22. en mycket fin komplimang fick jag av min syrra:
  “du har talang för att blogga”.
  och jag har tänkt som du clara – att man visst kan vara duktig på
  bloggandet. jag vill bli stor och känd just för min blogg! att den är rolig, allmän, personlig, enkel, snabb, välskriven med snygga och intressanta foton, säger någonting, tar upp speciella/vanliga saker. uppdaterar ständigt och vill något.
  hejja dig clara ♥
  och mig!
  http://jeanettes.bloggo.nu
  ps! jag vill med min blogg också visa att man kan bli stor trots/tack vare hög ålder och gråa hår.
  leve livet 🙂

 23. Oj, jag har precis börjat blogga och har en hel del att lära!!! Långa inlägg har det blivit hittills, aja baja 😉

 24. Och du har mest talang av dem alla Clara! Jag följer bara ett par bloggar. Din är den mest levande! Underbara bilder, härliga texter och tilltalande layout.

 25. Håller med dig. Självklart är bloggande och vanligt journalistjobb också ett hantverk. Och ja det märks när folk ska blogga för bloggandets skull. Jiiisses vad tråkigt det blir. Det märks också när en blogg blir för stor och plötsligt tjänar bloggisen pengar och börjar vara rädd om sitt varumärke.
  Tråkvarning alltså. Bäst är bloggar i uppgående. Bloggar med friskhet och med någon som är noga och bra på att skriva. Och så är faktiskt din blogg bra fast den har nått höjder.

 26. Såg att du har en sida för ditt varumärke på facebook. Jag har en god vän som gör fantastiska smyckeskollektioner alla med teman/ämnen som berör. Vill gärna hjälpa henne ordna en sida på facebook, hur gör man för att få en bra sida? Utan att behöva koppla det till ett personligt konto?

  1. Natalie: Man måste som jag vet koppla det till ett personligt konto för att man ska kunna administrera sidan. Det behöver inte synas på sidan vem som är admin och man kan vara flera admin på sidan.

 27. Det där har jag tänkt rätt mycket på! Jag har nämligen själv försökt blogga några gånger, för att jag tilltalas av själva idén, men det har aldrig hållit. Jag jobbar så länge med varje text och vill att den ska vara så perfekt att jag uppdaterar alldeles för sällan, jag känner mig obekväm av att dela med mig av för mycket på internet samtidigt som jag tycker det känns tråkigt att skriva om det inte finns nån riktig tanke bakom texten (det tråkigaste som finns är ju bloggar där människor i varje inlägg kortfattat beskriver vad de har gjort under dagen…. man bara, jaha). Så näe, jag är ingen bloggare, men jag imponeras av er som har den talangen! Jag hoppas att jag en vacker dag kommer kunna skriva en bok istället, för det där med blogg, det är helt enkelt inte min grej…

 28. Så sant, så sant. Jag vågar knappt berätta för folk att jag bloggar, innan jag kopplade ihop bloggen med facebook var det många av mina nära vänner som inte visste. Jag tillhör ju dessutom den utskällda kategorin “mammabloggare”….

  Om man vill vara lite könsrollsspekulerande också kan man kanske ana att bloggandet fått sämre status eftersom det domineras av unga tjejer och kvinnor…?

 29. Minns inte var jag läste det, men ditt inlägg får mig att tänka på en krönika på någon sida som handlade om det här med teknik. Att personen ifråga gillade “gammal” teknik, inte det allra nyaste, eftersom fokus hos gammal teknik flyttats från tekniken i sig (blogg eller Twitter exempelvis) till innehållet. Fast det nämndes inte hur lång tid det tar förstås! Hur som helst – intressanta tankar det där!

 30. Ja det har du alldeles rätt i. Min blogg är min passion, min baby och en enormt stor del av mitt liv. Det är en yrkesform som smugit sig på innanför huden och som numera också är min största inkomstkälla. Det är en enorm fröjd att kunna dela med sig av det man själv brinner för, fotografi, texter och bilder som berör, och att kunna inspirera andra på vägen är det som gör hela konceptet så häftigt. Jag hoppas och tror att jag kommer blogga för alltid. Och ju längre tiden går, ju fler år som går, desto mer förfinad kommer stilen att bli, precis som fotograferingen i sig, som är en av delarna i mitt bloggande.

  Mvh,
  Taru

 31. Ja, bloggen är en dagbok (weblog, där log = logg) från början. Men som med så mycket annat så har den utvecklats till någonting mer. Konstigt vore det annars…

  Sedan är det naturligt att “kvaliten” är olika. Alla har ju olika motiv till att skriva, en del skriver bättre än andra, kan förmedla bättre och det är inte konstigare än att en del har bättre fallenhet. Sedan kan man utveckla den fallenheten. En världsmästare på 100 meter blir inte världsmästare utan hårt slit.

  Jag bloggar utan allt för mycket 🙁 läsare, men så kan det också vara. Jag är nog inte bättre än så och har inte tiden att utveckla den. Min gamla blogg däremot hade relativt mycket läsare och det berodde mycket på att jag kommenterade hos andra och var väldigt aktiv. Man skapar sina läsekrets, precis som alla författare…

  Avslutar med att göra reklam för två av mina favoritbloggare (förutom Clara):
  http://www.tuvaminnalinn.se/ (Vintage( a love story) I min mening en av de allra bästa. Välskriven och med en djupare mening än vad först når ögat.
  http://jonnajinton.se/ (Livet i Grundtjärn). Tjejen som flyttade från Göteborg till en gammal skola i Västerbotten. Underbar läsning och en inspiration.

 32. Alla vi som bloggar och inte är jättekända skulle vilja att fler läsare skrev kommentarer och inte bara läste… Ibland känns det så ensamt när man skickar ut sin text i rymden och inte får någon respons. Det ska inte vara hejarop, utan kanske bara någon tanke som fötts eller en annan åsikt som man har. Då blir det mer givande och man får inspiration till att fortsätta skriva och lägga ut bilder.

 33. Detta inlägg är ju precis vad många bloggare inte kan göra så bra; förmedla tankar som många känner igen sig i. Själv är jag inget vidare på att argumentera och förklara mina ståndpunkter. Sådana tankar och diskussioner kommer jag in på i vardagliga livet men det känns alltid svårt att blogga om dem. Jag tror det är en av anledningarna till att Clara har lyckats så bra. Hon tänker och skriver!
  Jag känner att jag hela tiden utvecklas som bloggerska och vill förkovra mig inom ämnen jag skriver om. Att blogga tar tid, är svårt och ibland tom lite kämpigt! Man vill ju så mycket och det är svårt att hitta sitt “blogg-jag”.

 34. Jag håller med till 100. Personligen känner jag att bloggandet passar mig väldigt bra, jag älskar att skriva men jag skulle nog aldrig kunna få ur mig en roman. Sen älskar jag att få uppleva hur bloggen formas och förändras genom mina läsare, idag är den på många sätt någonting helt annat än vad min tanke var från första början.

 35. Oj! Vilken positiv överaskning! Jag hittade hit till din blogg för att jag hört en del negativt om den och så stöter jag på det här inlägget nästan på direkten… och blev jätteglad! För precis såhär tycker jag också! Särskilt argumentet kändisbloggare får många pusselbitar att falla på plats.

  Nu ska jag snoka vidare här hos dig för att se om jag håller med dig på fler viktiga punkter 🙂

 36. Oj vilken intressant tankegång faktiskt. Det du skrev om har förföljt mig ett antal dagar och efter mycket om och men så måste jag nog hålla med dig. Bloggandet är en konstform i vardande och det är helt otroligt. Skrev faktiskt om dig på min nya blogg då det är en tanke värd att delas med så många som möjligt.

 37. Mycket bra iakttagelse. Att vara lättillgänglig och inte för utdragen, men ändå ha substans i sina inlägg är svårt och beundransvärt. Samtidigt finns det så mycket olika sorters bloggar och olika sätt att mäta “framgång” på. Kissie må ha många träffar, men ter sig mest som en trafikolycka i de flestas ögon…

  Detta var första gången jag tittade in på din blogg. Mycket angenämt! 🙂