Igår satt jag uppe sent och följde nyhetsrapporteringen från Norge med fasa. Det otäcka kommer så nära när det är ett grannland som drabbas. Mina varmaste tankar går till alla de som berörs av detta fruktansvärda. Och jag kan inte låta bli att känna mig som en hycklare för att jag reagerar så starkt på just det här. Inte för att jag inte borde reagera starkt, men varför gör jag det inte oftare? I många andra länder i världen är terrordåd som detta närmast vardagsmat. I Etiopien kommer miljoner människor att svälta ihjäl i år om inget drastiskt händer. I Kongo våldtas 48 kvinnor i timmen. Det pratas det också om på nyheterna men jag reagerar knappt alls på det. På något sätt har vi blivit blasé inför den misär som miljoner och åter miljoner människor tvingas möta i sin vardag. Men när det händer här, när ljushylta människor drabbas, människor som ser ut som “typiska svenskar” och går i h&m-kläder istället för i kaftan – då reagerar vi starkt. Just så starkt och medkännande som vi alltid borde reagera.