En fråga och ett svar

Hurra! Jul hemma hos UnderbaraClara kommer sändas i P1 med start den 28e november och kommer att gå både på julafton, annandagen och nyårsafton. Att göra program just för julafton känns väldigt roligt och hedrande då det är många ensamma människor som lyssnar. Förhoppningsvis får vi sprida lite stämning från mitt bondkök.

En annan rolig sak är att jag är tillbaks i Gokväll Lördag  nästa helg, efter några veckors uppehåll. Jag sitter som bäst och funderar på vad jag ska göra för inspirerande grejer. Har ni några förslag? Vad vill ni se? Lära er? Vad pysslar ni själva med för projekt?

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

68 kommentarer på “En fråga och ett svar”

 1. Tips på hur man kan återanvända och förnya gamla saker är kul. Hitta nya användningsområden och sånt. Man har ju så mycket saker liggande hemma som säkert skulle kunna användas till något bra.

  Roligt att göra radio! Imorgon är jag med på ett hörn i Morgonpasset! Läs mer på bloggen min 🙂

  1. Ja, återanvändning låter spännande. Det är också kul när du pysslar med saker från naturen. Du kanske kan kombinera dessa två 🙂

   Tack Claea för en fantastisk blogg ja tokgilla den.

 2. Jag tycker det är så kul att virka och önskar jag hade mer tid till att göra det. Hittade en så fin och inspirerande blogg som heter hjartekatten.blogspot.com. De är ett gäng tjejer som har som projekt att virka hjärtekatter till barn med hjärtsjukdomar. Vem som helst får komma med sitt bidrag, iform av en egenvirkad katt 🙂 Ett fint intiativ tycker jag !

 3. Det är alltid kul att få inspiration att göra om grejer man har hemma eller saker man hittar på 2nd hand. Mer pyssel åt folket!

 4. Tack för en underbar inspiration Clara, äntligen har jag börjat baka bröd och fått lust och ork att börja pyssla ännu mer i hemmet!

  Som tjejerna här ovan skriver så är det kul med tips och inspiration för hur man kan förnya saker i hemmet. Jag själv har börjat måla om lite prylar men det känns som om jag kört fast lite för allt som jag målat nu är bara vitt.
  Så lite kul idéer till hemma förnying är varmt välkommet!

 5. Men åh så roligt! Jag har försökt gå in på din gamla bloggadress flera dagar, visste inte att du flyttat! Glad att jag hittade dig tillslut.

 6. Något som är inspirerat från hösten och senare något inför julen kanske?

  Och på tal om hösten är det något vi i norr borde plocka in innan snön lägger sig som ett täcker över naturen?

  Gjorde själv en lykta idag med hjälp av höstlöv för att jag gillar att inspireras av naturen och den årstider som råder just nu

  ps. Vad bra att du är tillbaka på Gokväll!

 7. Jag är redan så himla julsugen! När anses det egentligen att vara acceptabelt att börja advents- och julstöka? Inte precis för det spelar någon roll 🙂
  Jag hade gärna sett återanvändning av saker och lätt pyssel man kan göra av saker man alltid har hemma!

 8. Hej du underbara Clara! Jag skulle gärna vilja ha tips på hur du bevarar, förvarar, organiserar, sparar, tar vara på eller hänger upp allt så’nt där som man samlar på sig och som man verkligen inspireras av, men som gärna blir liggandes i en box? Om inte för godkväll, så kanske frågan får ett svar på bloggen.

 9. Jag vill ha presenthjälp! Och inte bara julklappstips, utan presenter åt såna här jobbiga personer som inte “behöver” något! Eller gå bort-presenter, som helst inte kostar allt för mycket. Ibland känns det som om jag köper dyra blommor/vinflaskor/choklad och tar med och nästa gång när jag bjuder får jag detsamma tillbaka… Något enkelt och avslappnat som ändå inte är samma-samma som man alltid tar med. Du som är bra på second hand, återanvändning och pyssel kanske har tips på presenter med mycket ansträngning bakom, som inte kostar skjortan? Kram från Kimberly

 10. Clara, du er min absolutte favoritt og det er så utrolig bra å få se deg på Gokväll (som jeg heldigvis kan se via web her i Norge)! Jeg syns den lysekronen du pyntet med tyttebærlyng (lingon, ja?) er nydelig – kanskje du kan vise hvordan du gjorde? Den er liksom julig, samtidig som den fungerer i alle andre årstider også. Gleder meg til å se deg på TV igjen! 🙂
  Kram från Elisabeth

 11. Lite förnyelse av möbler eller nya användningsområden för möbler som de flesta har eller kan få tag på? Som någon skrev här tidigare; presenter till de som redan har allt vore väldigt uppskattat! 🙂

 12. Pa tal om ingenting kanske, men den har bilden pa dig ar bara sa vansinnigt fin! Harfargen och den roda trojan klar dig sa himla bra!
  Grattis till jul-programmet ocksa, vad roligt!

 13. Hej Clara!

  Jag har en annan fråga, helt orelaterad till ämnet: Går det fortfarande att skicka gåvor till din jobbadress och är den i så fall fortfarande: Clara Lidström,VK, 901 70 Umeå?

  MVH,
  Anaiah

  För att svara på din fråga så vill jag se mer t ex saker som kan hjälpa andra nu när det lider mot vintern. Välgörenhetstema! T ex kan man ju skicka in kläder till olika välgörenhetsföreningar och församlingar runt om i landet. Som du sa, det finns många ensamma människor (inte bara till jul).

 14. Dekopage av nya tråkiga plåtburkar kanske, pappersvikning av lådor inför födelsedags- och julklappstider, fina grattiskort. Det är i alla fall sånt pyssel jag sysslar med just nu förutom tovning av “pärlor” till mina blivande julklappsarmband.Tack för en inspirerande och klok blogg som sprider trivsel i min lite stressiga värld. Önskar jag kunde leva lite på mitt skapande och jobba lite mindre på mitt inspirerande men energikrävande jobb. (Jobbar med barn, underbart men intensivt)

 15. Vad kul! Nu fick jag lite jullängtan helt plötsligt.

  jag skulle gärna se lite enkla duknings och inredningstips – som även de som inte har så mycket pysselgrejer hemma kan spontanslänga ihop inför en fest eller middag.

 16. Jag broderar en fantastisk massa just nu, och det är ett hantverk som verkar glömts bort lite nu när virkning och stickning åter är på tapeten. Man kan göra sjukt fina grejer med korsstygn och slätsömn; tavlor, kuddfodral, lakan. You name it! Å billig tråd finns förresten i mängder på loppis. Skulle kunna ingå i hur man pimpar till grejer man redan har hemma 🙂

 17. Vacker tass, vacker matte och vacker bild!

  Du är en sån driftig tjej, man kan undra hur du hinner med, men svaret är väl bara- detta är DIN grej och det du brinner för! Och det man brinner för hinner man med, och ingen är gladare än vi för det!!

  Ser fram emot sändningen i P1. Jag älskar julen och allt därtill men är nog en extremt “genvägare”, mer om det kan läsas om min blogg framöver och i nästa nummer av tidningen Lantliv.

  Ditt goda recept där passar ju bra i dag, på Fetaostens dag =)

  Soliga hösthälsningar fr mej på Nordingården

 18. Hej!

  Vill tacka för en fantastiskt inspirerande blogg på så många plan! Du har bidragit till att jag hittat massa fina kläder på loppis till mitt nya jobb som begravningsentrepenör. Men också det här med att bejaka den del av mig som trivs så gott i mitt hem där vedspisen får spraka och där lugnet allt som oftast faktiskt infinner sig. Tack oxå för din ärlighet kring dina begränsingar. Tyckte om inlägget om jättebebisar. Vem
  är jag att kasta första stenen? Vi har alla en ruskigt bekväm sida i oss. Tack för nåd!
  varma hälsningar från ett soligt och frostbitet Småland
  ps med tid,te och tro klarar vi oss långt…ds

 19. Ser mycket fram emot programmet.
  Håller med flertalet om att återvinning är bra skit!

  Sen små gåbort-presenter så som sylt, kryddblandningar, godis…

  Sedan kanske lite “allmänna överlevnadstips” inför julen. Många verkar vara så stressade, så jag skulle tycka att det var bra om ni pratade om det där med att planera, prioritera och framför allt: Att dela på sysslorna. Påminn gärna alla som INTE bossar över julafton om att det är en bra idé att lyfta luren och ringa och ställa frågan “Vill du att vi tar med oss något till julbordet, och i sånt fall vad?”

 20. Åh – vilken härlig radiojul det blir! Det ser jag fram emot att ipodlyssna på kindröda promenader. Lycka till med dina spännande projekt,
  Mina egna projekt handlar mest om skrivande. En färdig novellsamling att våga ge vingar – och lite gamla skrivprojekt att låta flyga ut. Till exempel en adventsbok: http://cecilia.ekhemmanet.se/?p=162
  Lille B får gärna en i adventklapp om han vill. Du kan ju fråga 🙂

 21. Jättekul att du ska sända julprogram. Vi är många julbloggare som ser fram emot detta. Om du/ni inte vet det så finns det ungefär 80 bloggar som bara handlar om julen (pyssel, mat, klapptips, dekoration osv.) och vi har väl bloggat sedan i somras i vår längtan. Jättekul forum och härliga tjejer, för några killar som julbloggar har ännu inte dykt upp men är varmt välkomna 🙂
  Kram Helena

 22. Jag ska försöka sy ett sadelskydd till min cykel i vaxduk tänkte jag och hade verkligen behövt lite tips och inspiration på hur man kan göra! Jag har inget mönster utan tänkte klippa och knåpa, använda kardborrband och så…

  1. Ett bra tips är att göra skyddet i t.ex. Fårskinn. Mjukt, gosigt och varmt för rumpan 🙂 Klipp mönster enligt sadeln, sy till en kappa som hänger ned, sy en tunnel längst ner på kappan, lägg i gummiband! Lätt som en plätt 🙂

 23. Just det, jag kom på att jag har undrat en sak som kanske är för privat, men du får avgöra. Hur är det att vara den enda kristna i sin familj? Alla i min och min mans är det, så det är svårt att föreställa sig hur det är att inte dela tron med sina nära… Aja, du får svara om du vill på nåt sätt… Kram! 🙂

 24. Kan dessvärre inte se programmet eftersom jag bor i Canada, men röstar i alla fall på det jag tycker att du gör så himla bra – att ge gamla föremål en andra chans. Alternativt – presentera olika uppslag på hur man kan lysa upp i höstmörkret fram till dess att vi får ta fram julpyntet.

 25. Någonting vi redan inte sett i bloggen vore kul! Vad jag kan minnas har det du pysslat med i Gokväll varit saker du redan visat här.

 26. Tips på ljusgrejer inför höst och jul men INTE med löv halm etc som tar eld. och mat i alla former. fina burkar och krukor man kan ge bort. burkpynt alltså.

 27. Hej Clara!
  Jag går alltid igång på rönnbär!
  Förra året trädde jag rönnbär på långa trådar, fint som dekoration i kristallkronan, ljuskronan eller mellan gardinerna på stången. Jag tyckte det var perfekt pyssel när jag hade feber i fjol, min väninna skrev då att hon skulle FÅ feber av att trä rönnbär! Vi är olika. I år trär jag rönnbär på trådar, torkar och sätter på såna där gammaldags lampskärmar. Blir jättefint. Är man riktigt ambitios så sätter man torkade nypon längst ner runt hela! Ser fram mot ditt julpyssel!
  Katarina i Kil

 28. *ler med hela ansiktet*
  Jag kommer att sitta klistrad vid TV:n.

  Lär mig att stoppa tjocksockar.
  Luffarslöjd.
  Sy fast gamla, fina, virkade dukar på kläder. (typ vid halsen)
  Lös problemet med handdukar som går sönder hela tiden i öglan som håller dem uppe.
  Höstiga ljuslyktor.
  Smycken av kultigt porslin.

 29. Åh det vore superroligt om du visade några tips på enkla pyssliga julklappar man kan göra själv. Roliga saker till folk som redan har allt. Du hade sådana bra tips till alla hjärtans dag i februari i år (tex massageolja mm), så om du har fler vore det himla kul att få ta del av 😀

 30. Hej Clara!

  Vad skoj att du ska vara med i godkväll- lördag nästa vecka!
  Jag pysslar just nu med en mormorsrutepläd, den hjälper mig att komma bort från tv tittande och facebook. Kanske kan du tipsa om saker som folk kan göra istället eller samtidigt som de kollar på tv. Du har ju berättat att du inte har någon tv, jag upplever att många av mina vänner (vi är alla i tidiga 20 åren) vill hitta saker att göra istället för facebook och tv.

  MVH

  Sandra Andersson

 31. “gå-bort-klappar”
  julklappar med omtanke
  små presentaskar
  fina blomarrangemang
  omsydda second-hand fynd

  några av mina förslag 🙂

 32. Jag har precis skrivit på min blogg om när jag gjorde t-shirt flower, det pysslet innefattar återanvändning (görs av gamla kläder) och det blir en snygg brosch att bära i höst/vinter! Roligt att göra, behövs inte så många “ingredienser” och tar inte jättelång tid.

 33. Stora fina broscher i reflexband. Reflexer som är nödvänduga nu på hösten/vintern ska inte behöva vara tråkiga! Tänk dig en reflex som ser ut som en blomma med detaljer i spets, knappar!

 34. Kul att du är tillbaka på tv på lördag! Roligt med radio i jul också. Jag fick pepparkakslängtan idag när jag kände doften av stearinljus. Mums – det gör inte så mycket att sommaren är slut längre! Jag pysslar nog ingenting just nu, men älskar att se och fotografera det jag ser. Ju mer man fotograferar ju mer ser man…
  Har du något tips om man går omkring och fryser hela tiden? (Förutom ullsockor, ulltröja, element, varm dricka, fleece filt) -Pyssla kanske? God natt:), /Anna

 35. Traditioner i all ära, men var kommer de ifrån och hur har de fått fäste i vårt svenska samhälle? Hur firar man jul i andra världsdelar och länder (i de länder och kulturer där det firas jul)? Hur har våra svenska traditioner förändrats över åren?

  Ja du, Underbara Clara – det finns så många olika saker som man kan göra reportage om. Detta är bara en liten vinkling av saker som jag själv skulle kunna tänka mig att forska mer om.

  Lycka till!

 36. Hej! Jag försöker hitta hur man gör påsarna som du gjorde i GoKväll den 10 sept (?). Några tips på var man hittar instruktioner? SVT har ju tagit bort programmet från play..

 37. Hej! Ingen tid att pyssla just nu, tyvärr, men skriver en artikel om varierande matematikundervisning i grundskolan… Ville bara säga att det låter underbart med ditt Julprogram! Älskar Jul och längtar! Du kan kanske sjunga lite Julsånger på dina program, medan du pysslar? 🙂 Hälsningar, Barbara

 38. Nya pyssel, egna pyssel, inte återvunna i den bemärkelsen alltså;)
  Clara, du är förresten en del av våra tjejfester! Alla gillar vi dig och under förfesterna är du vår dryckeslek. Varje gång du säger “faktiskt” får man ta en klunk, varje gång du säger “ja, eller hur” får man ta två klunkar och varje “precis” får man ta en hel shot. På lördag ska även ett nytt uttryck få en kvot. Spännande! Hoppas du tar det som en komplimang för det är vad det är 🙂

 39. Hur man enkelt kan göra en fin Välkomstskyllt. Antingen att sätta på dörren utomhus eller i ex en blomkruka eller en som sitter i hallen. Eller en fin höstkrans.
  Du har fått en fin fin ny blogg!

 40. Hej fina du!
  Jag kommer alltid på att jag vill ha typ ett rött vitrinskåp och sedan letar jag som en tok efter just det (och hittar mkt sällan), gärna lite konkreta tips kring detta (alla tänker inte automatiskt “det är väl bara att måla”).
  tack för att du delar med dig av allt fint.

  mia

 41. Jag håller som bästa att måla mina köksstolar och ska snart ta mig ann bordet. efter att nyss ha köpt hus så hamnade inte ett nytt köksbord på prio 1 listan, så nu får jag fixa det jag har. och OJ! så fint det blir. nu är jag glad att jag inte köpte nytt 🙂 tack för en inspirerand blogg, du lär mig att våga ha färg hemma! jag tycker du kan prata om att ta in naturen och att det blir fint i inredning. jag har tex plockat kottar i helgen som jag ska ha i en glasvas kanske har man några fina stenar och lingonris tillsammans på byron

 42. Hej!
  Är det för tidigt med tips inför advent? Jag funderar på att göra en adventskalender till min son, av gamla bortrensade kläder. Kläderna används till att sy små påsar (24 stycken) och sedan ska de fästas på ett tygstycke eller något annat passande. I påsarna kan man sedan lägga en liten present, en bit godis eller något som passar. Fördelen med en sådan kalender är att den kan användas år efter år och sakerna i påsarna kan anpassas eter barnets ålder. Fick idén eftersom en kompis hade en sådan kalender när vi var små. Att göra en själv av gamla kläder är ju i miljösynpunkt mycket bättre än att köpa en ny!

 43. Hej Clara! När jag läste det här fick jag genast ett infall. Jag skulle verkligen vilja veta om det finns något slags evenemang för ensamma på julen i just min stad och om det kan behövas hjälp där. Det skulle kännas jättebra att kunna göra någonting vettigt för andra människor och min familj kan säkerligen undvara mig i några timmar. Du råkar inte veta någonting om någon organisation som jobbar med någonting sådant, kanske till och med i Gävle? Tack för en, inte bara fin, utan även viktig blogg!

 44. Jag är kass på att göra om saker (möbler, lådor, stolar etc) till något annat, nytt. Eller, snarare kass på att sätta igång. Allt sånt verkar så ohyggligt svårt, jag hamnar framför bloggar eller med en tidning istället, det är inte alls svårt.
  Kan du inte göra om något på ett väldans urffiffigt sätt som bara du kan? Som inte tar för lång tid och inte kräver en PhD i symaskinskunskap eller så?

  Lycka till!
  Ps. Jag älskar radio och i synnerhet P1 ochP2 men du borde får fira jul i teve istället/både och! Dina färgkaskader och din hemmamiljö vill jag SE, inte bara höra.
  Kram.

 45. Handen på hjärtat – de där varselvästarna som många har nu och som är jättebra i mörkret för både stor och liten – skulle de inte kunna vara lite roligare? Jag har själv en ful, plufsig från ICA eller nåt oxh känner mig som en byggarbetsplatsanställd när jag går ut.
  Jag vill se reflexväst á´la Clara, snygg, rolig, säker(förstås), knasig, retro eller supermodern!

  Kan det va nåt?

 46. Vad underbart! Blir säkert minst lika mysigt och inspirerande som din blogg. Julen är ju verkligen pysseltidernas pysseltid också. Själv tar jag tacksamt emot tips om vad man ger till män som köper det de vill ha eller bara vill ha såna där dyra teknikprylar. Känner att böcker, choklad och fiskedrag börjar bli väldigt tråkigt.

 47. Några idér till hur man syr, virkar, snickrar (!?) ett iPhone-fodral hade varit toppen. Jag är inne i en helt okreativ fas och har inga idéer.