Jordärtskockssoppa

Soppingredienser på skärbrädan.

Det låter som ett hittepåord. Lite som rövarspråket. Men jordärtskockasoppa är inget hittepå. Det är jättegott!

Jordärtskockan är en av våra äldsta rotfrukter och den är väldigt lättodlad.

Går att plantera nu på hösten för skörd i vår och sommar. Men sätt den längst bak i landet – den blir jättehög!

Till soppan använde jag massa jordärtskockor, en stor lök, och tre stora vitlöksklyftor.

Jordärtskockor i sil.

Skala jordärtskockorna och skölj. Tärna in mindre bitar.

Lök fräser i pannan.

Hacka lök och vitkök och fräs i smör och häll sedan i jordärtskockor och vatten. Låt koka tills allt blir mjukt. Det kan ta en stund.

Hunden Melker spanar ut genom pelargoniorna i fönstret.

Under tiden kan man sitta bakom gardinen med hunden och spionera på fåglarna,

Soppa i en åttkantig blå och vit terrin.

Mixa soppan, blanda i grädde. Krydda med lite chili och massor av persilja.

Salta efter behag. Och servera sedan rykande het, helst ur en soppterrin. Alla soppor är godare då.

Färdig soppa med krutonger.

Gärna med krutonger. Då blir det plus i kanten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

56 kommentarer på “Jordärtskockssoppa”

  1. Så inbjudande, tallriken med soppan. Den som känner mig är välkommen på torsdag på mitt 100e inlägg. Blogg natt! /Anna

  2. Hm, låter väldigt spännande faktiskt. Men jag blir lite nyfiken på vad det är för typ av smak? Kan man jämföra den med någon annan rotfrukt eller är den säregen? 🙂

  3. Jisses vad gott! Måste göra det här i veckan. Krutonger är ju smaskens men jag brukar också variera genom att garnera med lite såna där lyxiga tunna rotfruktschips. Finns i välsorterade matbutiker som det heter. Tips!

  4. Jordärtskocksoppa är bland det absolut godaste som finns.
    Att äta jordärtskocksoppa är som att äta en kram. Man känner sig verkligen omtyckt – inifrån och ut.
    Min favorit är låta ett halverat mjukkokt ägg simma i soppan 🙂

    Om man gör lite extra soppa när man ändå är igång så har man skapat förutsättningar för att göra den absolut godaste potatisgratängen i hela världen dagen efter. Det är bara att byta ut en del av grädden mot gårdagens soppa.

  5. Kan inte annat än hålla med… Det är riktigt gott! Lyxkrogsgott!
    Ända problemet är om man inte kokar skockorna tillräckligt länge, då kan man bli lite spruttibangbang i magen efteråt… beware!

  6. Hej, jag har inte följt dig särskilt länge, men jag råkade hitta en artikel om ert bröllop på nätet. Det lät som ett charmigt bröllop, men jag undrar av vilken anledning ni bestämde er för att ha ett alkoholfritt bröllop? Och hur gick det? Vad bjöd ni på för drycker istället?

    1. Vi är nykterister båda två så det var ett självklart val. Vi bjöd på cider och läsk istället och det gick alldeles strålande. Stämningen var hög – trots frånvaro av alkohol, troligtvis eftersom de flesta där var vana att fira utan att bli berusade.

  7. Den soppan är verkligen jättegod men man kan må riktigt, riktigt dåligt om man inte är van jordärtskockor och äter lite för mycket…
    Så en liten varning för överätning utfärdas!

    1. Kan man? Har jag aldrig hört talas om. Hur kommer det sig och på vilket sätt blir man dålig?

      1. Kan vara svårsmält och gasframkallande om man har känslig tarm. Dock äts det med fördel i soppa eftersom de då är så förvällda och finfördelade att det kan gå bra.

  8. Bästa soppan helt klart! Detta måste vara en av de vanligaste sopporna i Sverige, sen ett par år tillbaka. Prova med lite knaperstekt ekologisk bacon och ett par lätt kokta sparrisar i det är sjukt gott!

  9. Håller med dig – fantastisk rot som det blir en otroligt god soppa av. Har inte ens tänkt på att man ju kan sätta själv i trädgården. Helt klart värt ett försök!

  10. Jag tänker ofta att jag inte alls är någon soppmänniska men ofta när jag bjuds på soppa tycker jag det är väldigt gott, det blir bara inte riktigt lika bra när jag gör själv. Just denna soppa har jag dock gjort med gott resultat! Har du fler sopptips får du gärna dela med dig! Och hur odlar man dessa kockor? Finns det frön att köpa?

  11. Något som är jättegott (och nyttigt) i jordärtskockssoppa är att blanda i gurkmeja. Det gör jag i mitt recept.

    Jordärtskockor är också jättegoda att skiva tunt och ha i när man wokar-det blir som ett svenskt alternativ till vattenkastanjer.

  12. Jag planterade jordärtskockor för flera år sedan. Det kom massor av grönt men inte en enda kocka. Så jag lät dom vara kvar över vintern. Samma sak sommaren efter, massa grönt – ingen kocka. Tredje året gav jag upp och slängde dom.

  13. Jordärtskocka är gott i allt, soppan är underbar men även potatismos med jordärtskocka är en höjdare. Dessutom är den fin i trädgården (släkt med solros tror jag). Jag odlar blommande Bianca men i norrlandsklimat sägs Tropicana vara bättre som blommande sort.
    Men…odlingstipsen vill jag rätta lite (det är första säsongen du odlar dem va?). Skockorna går bra att sätta sent på hösten eller tidigt på våren. Men man kan inte skörda skockor som planerats nu i höst till våren – då har de ju inte hunnit växa ännu utan i så fall blir det utsädet du käkar opp:) Skockor som vårskördas är sådana som man vinterlagrat i jorden dvs man väntar med att ta upp en del av skörden (eftersom de är svåra att lagra). Om du sår nu i höst kan du alltså skörda nästa höst (så sent som möjligt på hösten) och succesivt tills marken frusti. Det som är kvar i jorden kan skördas påföljande vår. Lyckah till!

  14. Super. Sist jag handlade tänkte jagatt jag måst göra något av jordärtskockor snart. NU fick jag inspiration och ett konkret recept. Perfekt! Tackar för det.

  15. Jag brukar göra gratäng med jordärtskockor och pasternackor också. Som en potatisgratäng fast med jordärtskockor och palsternackor. Jag kan bli lite skum i magen av dem men det är det värt.

    Jordärtskockssoppa är jättegott, jag gillar bara den och pumpasoppa av redda soppor överhuvudtaget.

  16. Å ska bara tillägga en lite grej om skockorna.
    Dels så innehåller de inulin som kan ge magen en riktig skjuts så bli inte förvånade… Det är en naturligt bra utrensande kur, om man säger så… Lyckligtvis så vänjer sig kroppen vid inulinet och äter man dem då och då så blir effekten mindre uttalad.
    Dessutom så kan de sprida sig hemskt i trädgården så man kan med fördel sätta dem en bit bort om man inte vill att de ska ta över ens trädgårdsland. Eller hålla god koll på hur mycket de sprider sig. Det finns numera också vackra varianter framtagna med blommor och till och med sorter som är mindre knöliga och som liknar en palsternacka, vilket förenklar att förbereda dem.
    Skockorna är också goda råa i sallader och liknande och skitgott att råsteka som potatis, det tar dock lite tid. Men för att äta dem råa så ska man också vara förberedd på att de har påverkan på magen…

  17. Jag gjorde i år första gången jordärtskockssoppa,jag blev ingen big fan av det,inte av gaserna heller….men skall ta och prova ditt recept,det lät mycket bättre…och kanske gaserna uteblir…

  18. Hej! Jag läser din blogg varje dag! Är 29 år gammal, glad, positiv och snäll. Har en lurvig katt som heter Lars. Jag undrar om du kan tänka dig att adoptera mig? (Och Lars?)

  19. Åh, jag har fått en massa tips om jordärtskockor på sistone, sugen på att odla, men vart hittar man utsäde till det? och vi norrlänningar, borde vi tänka på någon speciell sort?

  20. En nystartad blogg om träning, lite hårsnack & sådant som händer i min vardag! Kika gärna in och lämna en kommentar, eller följ mig på blogglovin!

  21. Haha! Jag och min make kallar den för pruttsoppan! Den gör verkligen skäl för det namnet, men den är god ändå

  22. en annan kombo är att äta soppan med knaperstekt parmaskinka och lite äpplekompott. Gott med det salta och söta till. 🙂

  23. Förlåt Clara – en varför säger du _massa_ kronärtskockor, i stället för _en massa_ kronärtskockor? Medvetet/omedvetet bidrar du till att utarma språket. Finns detinte andra som gör detta bättre?

  24. Jag upptäckte denna lilla rot för några år sedan och nu finns den med i väldigt många maträtter, så ofta jag får in den faktiskt. Älskar smaken!

  25. Men åh, vilken fantastisk vacker soppterrin! Har den något märke så man vet vad man ska hålla utkik efter på blocket?

    Älskar din receptkategori! I morgon ska jag göra auberginebiffarna, och så fort jag kommer hem till Sverige ska jag göra den här soppan med äppelmandelmassepajen ovan till min mamma!
    Gud vad gott allting verkar. Blir helt galen! Kom ut med en kokbok!