Klassikern

Igår fick jag en vansinnig craving efter köttbullsmackor med rödbetssallad. Så jag ställde mig och bakade rågkakor

Rullade julköttbullar. Älgfärs, lite ansjovisspad (för umamin) och kryddpeppar är hemligheten.  

Och gjorde rödbetssallad (den godaste får man om man blandar i lite hackad saltgurka). Det tog en evinnerlig tid att tillfredsställa den cravingen men det var det verkligen värt. Det är dubbel tillfredsställelse när man vet att man lagat det själv!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

54 kommentarer på “Klassikern”

 1. Tar inte du ut lite jul i förskott? Det där är ju en typisk kvällsmacka på julaftonskvällen. Men jag måste erkänna att det ser frestande ut!
  Du som är så händig och duktig, kanske har något att lära dig om du tittar på dagens avsnitt av min Städskola för män. Idag handlar det nämligen om feststädning. (OBS Detta är skamlös reklam för min jättebra blogg.)
  Och du Clara – jag ska titta på dig ikväll.

 2. Nu gav du mig starka cravings också! Fast efter vego-bullar då förstås. Vad har du i din rödbetssallad mer än gurka och rödbetor?

    1. Vad menar du? Jag la ju ut ett recept bara för en dag sedan! Men jag lovar att fler kommer =)

     1. det har du rätt i. Jag tyckte det var så mysigt förra året vid den här tiden (det var då jag upptäckte din blogg) med alla ingefärskola- och adventskakerecept. Så jag ser fram emot det!

     2. Jag kan utlova ett MAGISKT gott saffranskola recept tills i övermorgon

     3. Yes! 🙂 Du, vill bara säga att förra året när jag upptäckte din blogg var den en av anledningarna till att jag kom ur en gigantisk ångestperiod. Så TACK!

     4. Det är fantastiskt för mig att få höra. Tack för att du delar med dig.

 3. Alltså jag lagar det mesta hemlagat, men man _får_ köpa färdiga mackor och rödbetssallad i bland också..För hur många av oss kvinnor som jobbar och har barn har tid med allt detta…..? 😉

   1. och det blir gott ändå !
    När man är mammaledig eller frilansar tror jag man har rätt mycket mer tid än när man jobbar sen och har mer “vanliga jobbtider”.
    Eller har fler barn.
    Men mackan ser onekligen god ut 🙂

  1. Genomsnittsvensken tittat på tv tre timmar om dagen så jag får väl inte intrycket av att tidsbristen är så enorm i de svenska hushållen. Det handlar väl mer om vad man prioriterar (och det väljer man själv förståss).

   Jag går steget längre än Clara och odlar tom. rödbetorna till min egengjorda rödbetssallad sjäv. Har tre barn och ett jobb…dock ej heltid för den lönen det sparar jag in på att inte konsumera så mycket färdigvaror och halvfabrikat.
   Tycker man det är roligare att jobba hetid och titta på TV så är det ju aldeles frivilligt boch man kan vara nöjd med det. Jag tycker personligen inte det.

   1. hm ja det är nog genomsnittsvensken då 🙂
    Jag tror jag sitter 15 minuter per dag i snitt per dag vid TV, max
    Så för att man inte odlar egna betor, lagar ALLT från grunden betyder inte att man är TV tittande och heltidsarbetande.

    ps/ säger inte att det är fel att odla från grunden och laga all mat från grunden.

   2. Är det fel att titta tre timmar även om det är t.ex. dokumentärer om miljö/lantliv/matindustrin/politik? Nyheter? Eller bra spelfilmer? Det kan ju även vara så att de med ungar pysslar med andra saker också, som att just pyssla med sina barn, vara ute och leka med dem, delta i fritidsaktiviteter utanför hemmet o.s.v. Eller tvättar. Eller har egna berikande fritidsaktiviteter. Som att engagera sig i politik eller föreningar. Man kanske går en skogspromenad med hunden varje dag, och därför inte har tid att rulla 350 köttbullar och odlaskördakokaskalahacka rödbetor. Varför förutsätter man att alla som anser sig ha tidsbrist automatiskt pruttar bort tiden framför skit på tvn? Tycker man att det är roligt att generalisera utifrån statistik så är det ju alldeles frivilligt och man kan vara nöjd med det. Jag tycker personligen inte det.

    1. Det är inte fel över huvud taget, het oavsett vad man kollar på. Men det är ett val (och det är ett val som gör artt man har tre timmar om dagen mindre till något annat.
     Det antydes i svaret ovan att Clara hinner laga mat från grunden eftersom hon är mammaledig, och att vanliga arbetande småbarnföräldrar inte har den tiden. Jag menar att många nog har tiden men väljer att lägga den på annat (vilket förståss är ett fullkomligt frivilligt val).

     1. Tova det var nog mitt svar du menade och jag håller absolut med om att man väljer och prioriterar olika. men när man är mamma ledig eller har ett mer fritt frilansjobb än ex. en sjuksköterska, lärare, eller liknande jobb med fasta jobbtider och flera barn så behöver man inte vara en tre timmars TV tittande heltidsmamma för att inte hinna baka sitt matbröd eller odla sina betor.
      Jag antydde inte ens det utan vill nog klart påstå att man med ett barn har mer tid än med två, tre eller fyra barn. Är man hemmamamma har man mer hemmatid än när man jobbar. Inget konstigt med det alls tycker jag.

     2. Nu kan det ju faktiskt vara så att man har ett slitsamt jobb, har barn som inte låter en sova, är sjuk, deppig eller har andra tuffa saker i sitt liv som gör att man inte orkar annat än tv. Fast en egentligen hellre skulle vilja baka, odla, pyssla och greja. Jag tror det är så för väldigt många. Det känns inte alltid som ett val då direkt. Nog därför många gillar Claras blogg för att det är det som många drömmer om.

 4. Mmm vad gott!
  Då älgfärstillgången är lite mager i detta hushåll får vi lov att göra köttbullarna på fläskfärs men gott är det ändå. Din rödbetssallad såg fantastisk ut.

 5. Rejäl mat..Jag vill också haaaa 🙂 Fast köttbullar tycker jag är så meckigt att göra. Är uppväxt på hemlagad köttbullar, typ, och de köttbullarna var godast i världen. Nu vart jag väldigt sugen bara därför ;P
  Bonne apetite!

  1. Å fast det är det inte! Bara röra ihop färsen med lite ströbröd och grädde, rulla till bullar och stek! När man väl tagit sig över den mentala spärren är det inte alls särskilt besvärligt =)

 6. Det ser fantastiskt gott ut och får magen min att göra sig påmind 😛 Inte illa pinkat! (ursäkta språket)

 7. Mmmm…vad jag blev sugen på köttbullemacka nu. Jag massproducerar köttbullar för frysen med hjälv av “kastrullmetoden”. Då kan man göra hur mycket som helst utan att det tar för mycket tid eller blir mycket disk – dessutom blir de HELT klotrunda: http://regnavdagar.blogspot.com/2010/11/hemligheten-bakom-klotrunda-kottbullar.html

  Ansjovis har jag sällan hemma men jag använder min “Taste no femåenhalv” för att klicka i umamismaken. Du vet som den där tuben du brukar köpa, fast hemlagat: http://regnavdagar.blogspot.com/2011/10/umami-receptet-taste-no-femaenhalv.html

 8. Herregud, det var ambitiöst vill jag lova! Lite avundsjuk över att kunna lägga den tiden på en egen “nyck”. Och över att ha energin att göra det istället för att lägga sig på soffan med färdigköpt godis och en tidning… Ska ta till mig ditt tips på anjovisspad, förhoppningsvis blir det egenrullade köttbullar till jul i alla fall.

 9. Men du är ju galen!!! Själv hade jag bara köpt bröd och köttbullar och gjort det lätt för mig- men det hade inte blivit ens hälften så gott;)Kram Johanna

 10. Just köttbullsmackor med rödbetssallad känner jag mig själv rätt mätt på – tillverkade ett par hundra sånna under SWEA Torontos julmarknad förra helgen. 🙂 Fast rågkaka hade varit himla gott… & så fick jag världens sug efter farmors köttbullar – som också lagas på älgfärs.

 11. Åh, precis vad jag är jättesugen på. Ska ta och göra en mumsig köttbulsmacka med rödbetssallad till middag. :^)

 12. Jag brukar också göra älgköttbullar med kryddpeppar. Jag vet inte om det är självklart för dig, men jag har kommit underfund med att en gräddskvätt i köttfärsen gör underverk!

 13. Imponerande! Önskar att jag hade din energi. Och det här gjorde du när du var lite krasslig. Vad kan du då inte åstadkomma när du är fullt frisk?! Du är sannerligen en inspirationskälla.

 14. Jag tillhör de som aldrig känner mig det minsta pressad eller stressad när du visar en macka där du gjort allt själv. Eller något annat pyssligt och tidskrävande. Bara sjukt inspirerad och imponerad. Visst man har olika liv och olika mycket tid men det finns väl ingen anledning att försvara sig för det. Man gör väl som man vill med sin tid. Man behöver ju inte ha dåligt samvete för att man köper färdigt heller. Det betyder ju bara att man prioriterat något annat. Bara man vet vad man gör och varför man gör det och mår bra av det. Så blir alla så glada så.

  1. Bra sagt! Viktigt att veta vad man gör och varför. Alla val man gör innebär ju också att något annat väljs bort. Viktigt att känna efter vad man vill prioritera.

  2. jag förstår inte riktigt heller varför man blir så stressad när någon visar upp något gott de lagat. Jag är väl varken bättre eller sämre om jag orkar/vill/hinner baka/laga mat själv. Det är väl ingen tävling… :/

 15. skulle du inte kunna posta receptet på röbetssalladen på din blogg? jag har aldrig gjort något sådant, men det känns som det perfekta att göra så här inför jul.=)

 16. Mumma vad gott! Kan du inte lägga upp receptet på rödbetssalladen? Min solklara julfavorit tillsammans med köttbullar eller på smörgås med stark ost, typ prästost (svingott!). Det vore snällt så ska jag göra min egen rödbetssallad istället för att köpa slaffsig färdiggjord! Tack!

 17. Clara, du äger. Jag blev helt stört imponerad av denna kraftansträngning. Och så himla, himla bra att du använder älgfärs och inte någon ledsen liten gris från scan. En eloge till dig!

 18. Hej!
  Snälla du, kan du inte maila hur man gör din rödbetssallad. Lovat att göra egen till julbordet men inte hittat nåt vettigt recept på nätet. Om du hinner förstås annars får jag freebasa. God Jul och Tack för en karamellig blogg. Gillar mkt!