Morgonpromenad

Vilken underbar morgon. Kallt, snöigt och alldeles tyst ute. Vi tog en långpromenad med hunden. Efter en kort sejour med en ny vagn (och arg bebis) har vi återvänt till den gamla där lillen mår som en prins. Inget slår en gammal Emmaljunga! Speciellt inte om den är framåtvänd (finns väl inget tristare än att tvingas glo på sin mamma när man vill ut och upptäcka världen?).

Den fina åkpåsen av manchester fodrad med fårskinn har min mamma sytt och när han sitter i den slipper han ha overall på underkroppen. Sparkbyxor räcker och då är han mycket nöjdare. Mamma har även sytt jackan och stickat mössan. Av garn som hon själv växtfärgat. Hade hon levt idag vet jag att hon hade sytt och pysslat så mycket fint till Bertil. Istället får jag vara glad över att allt hon sydde och pysslade till oss fortfarande finns kvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

286 kommentarer på “Morgonpromenad”

 1. “finns väl inget tristare än att tvingas glo på sin mamma när man vill ut och upptäcka världen?”

  Tvärtom, barn under året bör sitta bakåtvänd för att kunna ha kontakt med sin mamma och slippa för mycket intryck som de inte kan hantera.

  1. Ja för intrycket av en stilla norrländsk landsbygd i nysnö kan ju bli för mycket för vilken bebis som helst. Tråkig moralpredikan! Låt varje förälder, som känner sitt barn mer än någon annan, känna av vad som är bäst för deras egna barn och håll trista kommentarer för dig själv.

   1. Nu handlar det inte BARA om intryck utan även om att kunna ha kontakt med föräldern.

    Ja, jag låter varje förälder bestämma själv, men på samma sätt som Clara visar upp ett alternativ visar jag upp ett annat som motpol. Ju mer man vet, desto lättare är det det att fatta informerade beslut. Det kan ju komma någon läsare som aldrig ens har funderat på för- och nackdelar med att sitta bakåt- respektive framåtvänt.

    1. Ja, och så kanske det beror på barnet. Våran dotter blev tokig av att sitta bakåtvänd och titta på mig, men så fort vi vände på henne så hon fick sitta framåt och kolla på träd och hundar och allt annat så blev hon glad igen. Och hon är världens tryggaste och gladaste unge. Man måste få kunna lita på sin egen hjärna och omdöme ibland och inte bara på BVC-tanterna…

  2. Tröttsamt med folk som vet hur alla barn är och vad de behöver… Barn är olika och de flesta föräldrar klarar av att själv läsa av sina barns behov. Har man ett barn som skriker och ålar sig ur selen när han/hon åker baklänges och blir helnöjd vänd framåt så är det inte så svårt att avgöra vad man bör göra. Om barnet blir överstimulerat kommer föräldrarna märka det också, tro mig…

   1. Jag vet inte vad ALLA barn behöver, något sådant har jag heller inte påstått. Däremot finns forskning på att barn generellt bör sitta bakåtvända.

    1. … och eftersom jag inte känner Bertil så talar jag generellt. Förutom för att som sagt bidra till mer information.

    2. Forskning !!!!!
     Det fins forskning om mycket!!!!
     Men Jag tror/vet att den BÄSTA forskaren är den EGNA mamman,som känner sitt barn bäst å vet vad som är bäst!
     Jag har ALDRIG gått efter några forskaruttalande utan FORSKAT mej fram SJÄLV å det har blivit så bra så !!

     Vem Sejjer att FORSKARE har rätt/vet BÄST…….?

     1. Barns behov är betydligt mer komplexa än den enkla ekvationen att mammor alltid vet bäst. Säkert kan det vara så att Claras lille mår bra av att vara vänd framåt . Säkert är också att generella råd inte är dumma. De är utformade efter vad majoriteten av barn mår bäst av. I detta fall råkar det vara att vara vända mot föräldern. Säkert är också att det är något förhastat att utgå ifrån att mammor alltid vet vad sitt barn behöver. Finns gott om föräldrar som har svårigheter att läsa av sitt barn. Därmed inte sagt att Clara skulle vara en av dessa föräldrar.

    1. Men det är rätt, Ebba! Man får bli arg när alla ska lägga sig i och komma med råd som snarare låter som domedagsprofetior eller befallningar. Istället för att uppskatta det underbara inlägget!

   1. Utan att på något sätt insinuera att Clara skulle missköta sin son, men nej, alla föräldrar vet inte vad som är bäst för sina barn. Nu pratar jag generellt och absolut inte om någon enskild person.

    Och åter igen. Jag har inte sagt att Clara gör FEL. Jag har bara lyft den andra sidan av diskussionen, vilken understöds av forskning. Självklart finns det anekdotiska “bevis” mot denna forskning.

    1. Seriöst? Varför lägga all denna kraft på hur barnet ska sitta i vagnen? Det var ett underbart inlägg och jättefina bilder. Och om nu Bertil får men för livet är det ju Claras bekymmer och inte ert. Så slappna av lite?

    2. Jasså vet INTE föräldrar vad som e bäst för sitt barn????
     Jag skulle alldrig i h-vete villja ha någon forskare “myndighetsperson” som lägger sej i hur jag sköter mitt barn,för jag känner min unge BÄST BASTA!!!!!!!
     Skulle någon “sådan” komma å tala om hur jag ska ta hand om mitt barn,då skulle jag be denne fara till en annan planet!!!

     1. Det jag menade med att inte alla föräldrar vet vad som är bäst för barnen är att det faktiskt förekommer vanvård och kränkningar, och det är inte för barnets bästa. Det är ett fåtal föräldrar som utsätter sina barn för detta, men de finns, alltså kan man inte säga att alla föräldrar vet vad som är bäst för sina barn.

      Jag menar inte att framåtvändning i barnvagnen är vanvård eller en kränkning, så har vi det på det klara.

    3. Skulle vilja se denna “forskning”. Hur går man tillväga? Intervjuar man bebisar för att få reda på vem som mår bäst beroende på hur de sitter i vagnen. Snälla nån, det finna väl massa andra tillfällen att ha kontakt med sina föräldrar, de åker väl inte vagn hela dagarna!

   2. Fast det är väl inte konstigt att det kommer upp? Eftersom studier visar att barn generellt mår bäst av att kunna ha ögonkontakt med sin förälder. Det kan man ta upp utan att kritisera Clara. Så lugn.

    1. Jag håller med Malin och My! Många läser ju bloggen, och många av dessa läsare ser i sin tur Clara som en förebild – när Clara då skriver “finns väl inget tristare än att tvingas glo på sin mamma när man vill ut och upptäcka världen?” – så kan det väl vara på sin plats att opponera sig mot det svepande påståendet som saknar stöd i forskning och beprövad erfarenhet: utan att det är ett påhopp mot Claras parenting-skills?! Visst finns mkt kritik mot mamma-bloggare – men alla synpunkter är ju inte kritik, utan ibland är det bara avvikande åsikter.

     1. Den förälder som vänder sitt lyckliga barn framåt i vagnen bara för att “Underbaraclara sagt att HENNES son är trött på att åka baklänges” finns inte. I så fall är det en idiot. Så låga tankar har jag inte om mina läsares intelligens.

     2. Clara: Ta det inte så personligt. Är man väldigt påverkbar eller läser samma sak i 3 olika bloggar så tror jag säkert att de finns de som börjar vända sina barn framåt, utan att vara idioter.
      Man måste ju kunna få ifrågasätta eller ha en annan åsikt.

     1. Ja du Clara, jag har inte heller låga tankar om varken din eller någon annans intelligens. Däremot så tycker jag fortfarande att människor har rätt att uttrycka avvikande åsikter när någon gör generaliserande beskrivningar: i synnerhet när beskrivningarna går emot det vi vet om barns behov. Men du vill inte alls ha avvikande tankar i kommentarerna? Är det så du tänker kring bloggen? Jag hade förstått om det var elakheter eller påhopp, men jag tyckte inte alls att Malin var otrevlig eller osaklig i sitt inlägg faktiskt! Jag tror att vi som är inne och läser gillar dig, även om vi inte håller med om allt! Och det vore väl konstigt annars?

     2. Då har du missförstått mig. Om jag inte tyckte att oliktänkande skulle få komma till tals hade jag väl raderat kommentarerna? Jag tycker dock inte att jag uttalat mig generaliserande. Jag skriver ju om min son.

    2. Visa mig den forskningen. Hur är den gjord? Vilka miljöer? Vilken ålder på barnen? Hur länge satt de? Hur kontrollerades hur de “mådde” och efter hur lång tid kontrollerade man deras välbefinnande (och hur kunde man utkristallisera att det var just VAGNÅKANDET som vållade den allmänna misären?)? Det vore superintressant att läsa om denna forskning. Hit me!

     1. En bra bok kan vara “Utvecklingspsykologi” av Leif Havnesköld och Pia Risholm Mothander. I den tas de flesta teorier upp om barns utveckling, där bland annat anknytningsteori som jag tror Malin, My m.fl. tänker på. Den tar upp dels teorier och befintlig kritik mot vissa, vilket gör att man själv kan reflektera över dem.
      Läsvärd!

     2. Ååå så underbar kommentar! Jag undrar också detta, kommer förmodligen att kolla upp det i lämplig databas när jag inte har något annat att göra.. Men argumentet att forskning har visat något gör mig helt vansinnig…! Vilken forskning? Vem har gjort den? Hur var studien upplagd? Vad var kontrollgruppen? Hur stort var materialet, är det en eller flera studier som har gjorts och exakt hur skiljde sig utfallet mellan grupperna i studien? Förutom alla dina frågor!

      Rent generellt i denna och många andra debatter som rör barn tycker jag att det är många som gör det lite väl lätt för sig genom att säga att “forskning har visat”=detta sättet är det rätta, när det ofta är betydligt mer kompliverat än så…

     3. min kompis som läser till logoped och min sambos mamma som är speciallärare pratar båda ofta om att det bästa när det gäller språkutvecklingen är att barnet sitter vänd mot sin förälder. det har kommit mycket kritik mot alla smidiga stadsvagnar som man tyvärr itne kan vända som man vill, utan som alltid är framåtvända. tycker det är löjligt att folk blir så upprörda, detta kan väl den som vill få informera om när clara skriver som hon gör, ifall att någon inte visste. det kan faktiskt vara av intresse att höra vad forskarna kommit fram till tycker jag. varför blir många så känsliga och börjar skriva om sk moralkärringar och med stora bokstäver “JAG känner mitt barn BÄST” osv direkt. fånigt… däremot tror jag inte bertil lider det minsta av att sitta som han gör, om han visar att det är så han trivs. att titta på naturen blir man ju som bekant väldigt rofylld av. också det enligt forskningen. 😉 får väl påpeka det för säkerhets skull så att det inte kommer en flodvåg av aggressioner nu. haha, ja jösses…

   3. Det krävs en by för att..jag vill inte moralpredika men man ska inte heller generalisera bort att andras åsikter påverkar ens eget sätt att agera. För några år sedan satt VÄLDIGT många små barn framåtvända i diverse trendiga vagnar. Skrikiga trötta små. Föräldrar som inte förstod varför, som säkert tolkade in både bajseri, dålig sömn eller annat. Jag har själv fått aha-upplevelser och kännt oops det borde jag tänkt på i olika sammanhang kring min älskade gullunge. Och jag anser att ingen älskar sitt barn så mycket som jag. Ändå tänker man inte alltid klart. Då är det bra att andra, i välvilja, berättar av egen erfarenhet. Som Malin. Jag tolkade det inte som ett påhopp. Tack Clara för en jättefin och inspirerande blogg.

  3. Vet du Malin. Jag har läst dessa studier och hört ett specialprogram på radio om det för några år sedan till och med. Och kanske gäller detta i städer då det vimlar av folk och bilar och hundar och bussar och….ptja…allting. När vi går ut här på landet får vi vara glada om vi träffar en bil eller en människa under hela promenaden. Det händer väldigt lite och är extremt lugnt (det kan du väl inte missat om du läst bloggen?). Men även om det inte hade varit så kan jag tänka mig att det bästa är att läsa barnet. Har man en unge, i stan eller på landet, som försöker klättra ur vagnen när man går, i sin iver att få se sig omkring i världen – ja då tycker jag att det är givet att man vänder vagnen framåt. Se och prata med sina barn kan man ju göra resterande tolv timmar på dygnet.

   1. Jag har mitt barn bakåtvänt för att jag vill se vad han håller på med. Men jag bor också i en stad och då är det lätt att han drar till i något eller får tag i något som jag inte ser om han skulle sitta framåtvänd. Har testat att ha honom framåtvänd några gånger men hur han än sitter så är det han inte kan se det mest intressanta – han klättrar oavsett.
    Malin: jag förstår helt hur du menar, men ibland känns det bara som man ska vara tyst…för folk tar det så himla personligt om man har åsikter om hur någon sköter sitt barn, även om du inte pekar ut någon.
    Ebba: Varför piska upp stämningen?! Jag tror 99% som är här inne älskar Clara, men för det måste vi inte dela hennes åsikter alltid till 100%. Man måste väl kunna ifrågasätta utan att det ska bli dålig stämning i kommentarsfältet?!

    1. Nej, jag tänker inte vara tyst när jag har kunskap att dela med mig av. Jag har inte pekat ut en enda person så om folk tar illa upp av generaliseringar är det deras problem, inte mitt.

     1. Nej, det behöver du inte vara Malin. Det jag menade var att det inte blir en bra diskussion (inte när “alla” tar det så personligt) och då kanske det är bättre att låta det bero.

     2. Hailey, fast då kanske det är de som TAR det personligt som inte ska ge sig in i diskussionen…

     3. Kunskap,sa du?
      En jäkla massa gallimatias är vad din kunskap är!!!

      Vad kommer din KUNSKAP ifrån??

   2. Clara, jag menar som sagt inte att du gör fel med ditt barn!

    Men ditt påstående ”finns väl inget tristare än att tvingas glo på sin mamma när man vill ut och upptäcka världen?” är minst lika generaliserande som att säga “barn bör sitta bakåtvända”. Och det är vad jag opponerar mig mot, inte att just DU vänder DITT barn framåt (för som sagt, jag känner inte ditt barn och vet inte hur han är). Utan att du levererar framåtåkandet som en “sanning” för alla barn. Och därför protesterade jag.

    Jag inser att min första kommentar var lika mycket över-samma-kam-dragande som din, men då anser jag att vi båda har felat lika mycket i våra (otydliga) formuleringar.

    1. Ja, det här är ju egentligen en ickediskussion. Alla föräldrar vill vad som är bäst för deras barn. Och vad som är bäst skiftar mellan olika barn och olika förutsättningar. När jag skrev ”finns väl inget tristare än att tvingas glo på sin mamma när man vill ut och upptäcka världen?” så syftar jag givetvis enbart på mitt barn. Det är ju honom inlägget handlar om! Sedan tycker jag iofs att det är bra att jag visar på att barn visst går att köra framlänges i vagn och att vissa mår bra av det. Det finns så många regler och förordningar om hur man ska hantera barn, som kanske är korrekta i många fall men som bli vansinniga om man följer dem slaviskt. Om man som förälder litar blint till auktoriteter istället för att lyssna på sitt barn och iaktta hur de mår.

     1. Sunt föräldraförnuft fungerar bäst i längden. Att man kommunicerar med sitt barn och hjälper barnet sätta ord på vad det ser och hur det mår, oavsett om man är inomhus, på stan eller ute i naturen är nog självklart för de flesta föräldrar. Det är ju helt klart lättare att se vad barnet tittar på och bekräfta vad det tittar på om det sitter vänd mot föräldern i vagnen..! Jag har själv kämpat med att få mina barn att sitta vända mot mig, det gick bra med den första men har varit i stort sett omöjligt med lillasyster. Om hon sitter vänd mot mig så klättrar hon runt eller hänger ut över vagnskanten för att se framåt. Vad är värre?.. Att vi inte har ögonkontakt en stund eller att hon ramlar ur?
      Mitt råd till alla nyblivna föräldrar är: Tänk själva! Det är ni som känner barnet bäst. ALLA BARN ÄR UNIKA!

      På tal om kommunikation med barn så blev jag väckt i morse av min 5-årige son: “Mamma, mamma, kom och titta! Det är snö ute! Gud finns på riktigt!”
      Allt gott!

     2. Nu kom jag plötsligt att tänka på ett inlägg som Ebba von Sydow gjorde för ett litet tag sedan, som hon kallade ‘det där förebildsansvaret’, eller så hette inlägget något liknande.
      Tror att ni har det både du och Ebba, som populära bloggare och mediapersonligheter. Ett förebildsansvar. Ni är helt enkelt synliga, starka kvinnor som är en förebild för andra kvinnor. Då tror jag att dina inlägg tolkas som sådana, alltså att du talar generellt även om jag förstår att du tänker att det är ditt eget barn du talar om, med all den förförståelse och kunskap du har om honom.
      Därför bildas en diskussion grundat på forskning som stödjer det som Malin säger. Det är inte kritik mot dig personligheten.

    2. Det var Claras egna åsikt på Claras egna blogg om Claras egna liv. Inte någon provokation. Ta det inte så allvarligt.

  4. Min son satt vänd mot mig tills han var 14 månader gammal, av den enkla anledningen att han kunde bli jätteledsen av att sitta framåtvänd pga alla intryck, men så bor vi mitt i storstan också. Nu sitter han framåtvänd för att han vill det och han vägrar sitta vänd mot mig, då blir det ett himla liv! Helst vill han ju gå själv och det får han gärna göra, dock inte de gånger vi har superbråttom, då en promenad på 15 minuter oftast blir en promenad på 45 minuter, allt ska undersökas! Han ville även ligga ner i vagnen fram till han var 6 månader, även om han kunde både krypa och sitta själv, men det var väl mysigt att ligga ner helt enkelt och han sov oftast långa stunder när vi var ute. Med det här vill jag bara säga att alla barn är olika och att det är upp till föräldrarna att bestämma vad dom tycker verkar bäst för barnet. Ett barn i Bertils ålder visar väldigt tydligt när något inte är till belåtenhet, så jag tror knappast att Clara tvingar honom att sitta framåtvänd. Hade jag varit liten hade jag också velat sitta framåt i vagnen och titta på den fina naturen, det är ju jättespännande!

   1. Men hallå, vem bryyyr sig? Om ungen blir glad och trygg av att sitta framåt/bakåtvänd, then so be it. Tror inte ungen blir sociopat eller mentalt handikappad för att den inte hade ögonkontakt med föräldern under en promead. Det finns betydligt värre saker föräldrar gör mot sina barn, oftast i all välmening men ibland blir det fel ändå fast man menar väl. Det är jag bergssäker på trots att jag inte har egna barn, men vafan jag har ju varit ett själv. Lite bondförnuft är väl det som krävs. Orka.

   1. Jag har inte påstått att det är något fel på Claras och Bertils anknytning, jag vet inget om den och kan inte uttala mig om den.

    1. Den här diskussionen är underlig. 🙂 Jag tycker det är tydligt att det ni menar är: 1) Claras bebis tycker om att titta framåt för det är kul, under de omständigheter som råder. 2) Malin tillade att så är det nog, men generellt kan man säga att barn även kan må bra av motsatsen, att det finns vetenskapligt stöd för det. Men att i längden är det barnet som får avgöra vad han/hon gillar bäst. Eller hur?? Lång diskussion i onödan verkar det som.

   1. Jag höll nästan med dig lite innan jag såg denna obildade kommentar! Att du inte skäms för att skriva något så idiotiskt! Jag och många med mig som är medlemmar i ett kyrkligt samfund kan också intressera oss för det som står i böcker, tidningar etc om forskningsresultat. Jag känner att jag måste lägga en “motkommentar” här, fast du nu visade alldeles själv hur trångsynt du är….

    1. Oj, jag är inte samma Malin som skrivit tidigare. Sorry Malin nr 1! Kommentaren om frireligiositet står för mig!
     /En helt annan Malin

    2. Som du redan har fått svar på så var det en annan malin som skrev den kommentaren. Jag skriver mitt namn med versal i början. Vilket i och för sig hjälper föga då jag redan tidigare har upptäckt ännu en “Malin” i kommentarsfältet. För vanligt namn antar jag 😛

     Så du kan gott fortsätta att hålla med mig 😉

  5. … så undrade jag hur lång tid det skulle ta innan ett sånt här inlägg skulle dunsa ner. Några sekunder alltså.

   Låt Clara vara.

 2. Framåtvänd funkar nog fint när man bor som du gör. I ex Sthlm där jag bor är det inget vidare.

  1. Framåtvänd funkar ganska bra i stan också. För mina barn alltså. Sorry, kan inte låta bli. /Doktor my (som dessutom är frireligiös OCH tror på forskning. Bra forskning. Det finns mycket dravel också som kallas forskning.)

 3. Vad härligt det såg ut med snön, men brrrr. vad kallt! Jag är väldigt kulen av mig men å andra sidan är det alltid sådär extra skönt när man kommer in om man varit ute i riktigt rusk-väder.

 4. vad mysigt! Vill också ha en massa snö! Lyssnade just på dig på radio och drack kaffe – inte helt fel det heller

 5. Håller med om att det säkert inte är någon fara att ha vagnen frammåtvänd ute i Naturen, men forskning har visat att föräldern (inte bara mammor kör ju) pratar mer med sitt barn om vad de ser och att det utvecklar talet.

  Själv körde jag på instinkt och mina två barn var helt olika. Mitt första ville sitta framåt, fast vi bodde inne i Stockholm då! Visserligen på lugna lilla Essingen…medan min yngsta helst ville titta på mig när vi tog promenader här ute på landet…

 6. Vad fina bilder Clara! Jag kom verkligen i mysstämning här på jobbet och kommer njuta lite extra av mitt nybrygda te. Tack för det 😀

 7. Det såg härligt ut! Jag var också ute på en morgonpromenad för nu har vi äntligen fått lite frost söder om Vänern. Jag kände att jag behövde lite frisk luft för att kunna komma igång med min hemtenta men jag fastnade här istället..

 8. Min lille hatade att åka vagn längre sträckor så länge han satt bakåtvänd. Vi vände honom framåt istället (trots att han var liten och vi egentligen inte “skulle”) och vips gick det hur bra som helst att gå långa promenader. Han var SÅ nöjd med att kunna spana in allt som passerade och vagnen blev en favorit 🙂

  1. Ingen kritik mot dig (eller någon annan) personligen, men att barn blir lugnare av att åka framåtvänt kan (observera kan) bero på att de bli överväldigade av alla intryck.

   Nu menar jag INTE att detta är vad som händer med alla barn som sätts framåtvänt och blir lugnare av det. Jag bara delar med mig av en annan sida av myntet och gör inga påhopp på någon, så har jag klargjort det.

 9. Det ser alldeles ljuvligt ut! Och vilken söt liten Bertil du har där i din fina vagn. Nu vill jag gå ut och leka i snön!

 10. Din goda fina mamma. All hennes kärlek och omsorg om er barn räckte även till hennes sötaste Bertil barnbarn. Tänk vad mammor kan…måna och kärleka med sina barn.

 11. Vilka underbara bilder! Det är så mysigt att snön äntligen har kommit hit till Umeå. Jättefin vagn också, och superfina kläder. Tråkigt bara att det alltid kommer kommentarer om vad som är “bäst” för ens barn. Det vet du nog bäst själv, Clara.

   1. Klart folk får ha åsikter men nu är detta en blogg, inget debattinlägg. Det är inte trevligt att som bloggare få kritik för allt man gör – då slutar man tillslut blogga – bara för att tusen svensonskvinnor ska sitta och lägga sig i och tycka att de har rätt att tycka. Kritik kan vara nyttigt men då ska den vara konstruktiv. Tycker diskussionerna ovan urartat från vanlig välmening till föreläsningar med hotfulla undertoner. “Om du inte gör si eller så, så kommer Bertil att…”

    Att tala är silver – att tiga är guld. I alla fall ibland.

    1. Vill man inte få kritik eller ha levande diskussioner i sin blogg har man valt fel forum. Jag har själv blogg och skriver FÖR ATT få diskutera och ventilera åsikter och inställningar, gud så trist det hade varit annars.

     För övrigt så förekommer inga hotfulla undertoner så som ditt exempel i diskussionen ovan. Egentligenär den ett praktexempel på hur en konstruktiv diskussionkan gå till, frånsett några av de bittra kommentarerna om att “folk lägger sig i”. Pallar man inte åsikter som skiljer sig från ens egna ska man kanske inte heller blogga.

     Och som parentes på ämnet vagn så sitter båda mina barn, 3 1/2 & 2 år, mot mig annars hör vi inte riktigt varann när vi pratar.

    2. Var har jag varit okonstruktiv?

     Har jag ens gett kritik? Jag har delat med mig av kunskap och en annan synvinkel, är det att ge kritik?

     Var du har hittat hotfulla undertoner vet jag inte.

   1. Lägg av med detta käbbel nu, det finns viktigare saker att koncentrera sig på. Välfärdsproblem.

    1. Fast att det finns “viktigare” saker att fokusera på hindrar en inte från att fokusera på “mindre viktiga” saker _också_.

     Varför anser du diskussionen vara käbbel?

 12. Underbara bilder! Vad härligt vintrigt det ser ut! Hos mig lyser solen, himlen är knallblå och gräsmattan friskt sommargrön… känns lite fel i adventstid.

 13. Men! Vilka underbara bilder! Så fina ni är! Jag var ute och fotade min valp imorse för jag tyckte med det var en underbart vacker morgon. Men jag fick inte med färgerna på den vackra himlen som var.

 14. Vad fint att ha något kvar från din mamma!
  Min mamma har tyvärr inte pysslat så mycket, hon berättade att hon fick ta hem saker från syslöjden så att hennes mamma kunde göra klart det hemma 😉
  Men när hon var sjuk började hon sticka på en tröja till mig. Hon hann aldrig klart med den innan hon dog men min fina syster stickade färdigt den åt mig. Den kommer jag aldrig att slänga.

 15. fantastiskt fina bilder, som alltid!

  och jag kan inte begripa hur svårt det måste vara för en mor att så fort hon postar ett inlägg rörande barn får hon kritik. vad det än gäller. om det så är kaffekoppen som står för nära bordskanten som hur man ska ha ungen vänd i vagnen. är det av genuin omsorg alla dessa människor hackar, eller är det bara för att få hacka?

  1. Får man ha en motsatt åsikt utan att man blir anklagad att kritisera en mor? eller beror det på hur man uttrycker sig? eller ska man alltid vara tyst?
   Har funderat på det… 🙂

   1. Frågan är varför man alltid måste lufta sin åsikt när det gäller andras barn och barnuppfostran? Är vi lika snabba på att visa våra åsikter ang. andras val av klädsel, heminredning, bilköp etc?

    1. Alla människor har åsikter om allt! Bara att så fort man säger något om en annans persons barn så blir man lynchad. Har du tänkt på det? Barn är inte heliga, och jag är säker på att jag gör massa fel med min dotter.

   1. det är klart att man får dela med sig av kunskap. och det är klart också att man får tåla att folk har åsikter när det som kommenteras faktiskt skrivs på en blogg.

    men, jag ställer mig frågande till; vems kunskap är det egentligen och hur är faktan granskad?(ett exempel är det bråk som florerat på mama-forumet angående för tidig spädbarnsdöd och det verkar inte som att någon har läst den forskning som publiceras på riktiga forskningsdatabaser utan den mesta utav faktan verkar vara hämtad à la aftonbladet..) och hur kan den vara mer värderlig än den kunskap mamman/pappan har om sitt barn? med andra ord, jag tror nog att det är bättre att claras barn sitter nöjd framåtvänd än grinig “rättvänd”..

 16. Hej Clara! Jag måste bara får säga en sak. Du är helt fantastisk! Jag blir såååå inspirerad när jag tittar i din blogg. Keep up the good work! Jag håller tummarna att du och Ebba får mer utrymme än bara Go kväll i TV rutan=) Ni är grymma! Stor Kram till dig!!!

 17. Det ser helt underbart ut! Sitter här i mitt kök och skriver rapport samtidigt som jag sneglar ut med ett öga på snöyran utanför, underbart. Bor inte riktigt så långt upp som du, utan i Jämtland. Så underbart att snön ÄNTLIGEN är här, det var inte en dag för tidigt! Nu ska jag ta lunch i rapportskrivandet och lyssna på senaste Husmorsskolan, sämre måndag kan man ju ha.

 18. Fina bilder!

  Vad är det som rent magiskt händer exakt på ettårsdagen så att man kan få vända barnet framåt då har jag undrat många gånger 😉

  Nu är väl Claras son snart 10 mån? Vi snackar ju ingen pytte-liten bebis här så jag förstår inte riktigt varför man måste förfasa sig och komma med en sån kommentar…

  Vi vände sonen framåt vid 10 mån ålder, då hade han hängt över kanten till vagnen och försökt kolla framåt i några veckor. Kändes som att den ställningen var mer skadlig för honom än att bli vänd framåt. Och man KAN fortfarande ha kontakt med barnet och prata med det FASTÄN det är framåtvänt. Jag lovar.

  1. Det handlar om hjärnans utveckling och förmågan att sålla som kommer först efter en viss ålder, egentligen inget som är sådär jätteindividuellt hos olika barn. Dessutom gynnas språkutvecklingen positivt om barnet har ögonkontakt med vagnföraren eftersom man stöter på så mycket som man kanske inte kan samtala om i hemmet.

   1. Fast prata kan man väl göra annars? Och vad ska man prata om, om ungen ändå bara ser sin mamma/pappa?

    1. Jag känner inte till någon mamma eller pappa som är så kopiöst bred att de tar upp HELA barnets synfält, gör du? Mina barn vrider på huvudet och såvida man inte är stelopererad, har nackspärr, stelkramp eller hjärnhinneinflammation så brukar de flesta inte bara titta åt ett håll hela tiden 😉

    2. Nämen, det finns väl hur mycket som helst att prata om. Jag babblar hela tiden med min son när vi är ute. Han får åka vänd mot mig ett tag till (10 månader han också), då jag liksom tycker det är lite trist att prata med ett ryggstöd. Helst egoistiska skäl alltså och som tur trivs sonen med det också.

 19. Fram- och bakdiskussionen lämnar jag därhän, däremot undrar jag varifrån den fantastiska kappan kommer – är det ett second hand-fynd som nämnts tidigare och som jag missat, eller går den att hitta någonstans? Ursnyggt med den gröna baskern till hur som helst. Och fantastiska bilder, som vanligt!

  1. Tack =) Det är en kappa från sextiotalet, men jag ser liknande på loppis ibland!

   1. Väldigt fina bilder och en väldigt bra samt inspirerande bloggsida! Jag tittar, läser och njuter av dina inlägg varje dag :-).

    På tal om kappan (som för övrigt är väldigt snygg), så verkar rutmönstret vara på väg tillbaka. Jag har faktiskt sett liknande kappor på flera kläd-sajter också. Har beställt ett par byxor som ser exakt ut som kappan.

 20. Åh ni har snö! Flyger hela vägen från Toronto till Umeå för att fira jul i Lycksele/Älvsbyn om mindre än 3 veckor & nu har jag världens snöångest. Följer slaviskt 14-dagars prognosen… 🙂 Dina bilder gjorde mig lite mer hoppfull, tack!

 21. Åh va fina kläder. Jag hade precis en sådan vagn till mina flickor när de var små. Perfekt vagn att kunna använda åt vilket håll man nu finner är bäst. Älskar den färgen med.
  Snö önskar jag mig. Jag är född norrlänning och ränderna går inte ur – tack o lov.
  Jag har 6 hundar och när det är kallt och snö, slipper jag ju duscha fötterna och magen på dom varje dag. Det blir mer vinter och skillnad på årstider när det kommer snö…å så lyser det upp…ja jag har många argument känner jag nu :)))
  Härligt med promenad i snö kort sagt – vad tycker din voffsing om snön?
  kram Fia

 22. Hej – vagnen är jättecharmig, men jag vill bara tipsa om att kolla så att alla skruvar och sånt är okej, de blir lätt sämre på äldre vagnar och då finns det en risk att de lättare går sönder när man fäller vagnen upp och ner. Plus att klämrisken är större på äldre vagnar. Har man bara koll på detta så är det säkert ingen fara, vare sig man åker framåt eller bakåt. Better safe than sorry liksom.

  1. Men fy så kritiserande du är! Menar du att Clara inte skulle ha koll på sin egen vagn? Hon vet nog precis exakt hur den fungerar och vad den är i behov av för service ;P

  2. Helt fel. Klämrisken liksom skaderisken i stort är större på nya vagnar. Har ägt hundratals begagnade vagnar genom åren, från årsmodell -64 till -09. Köpt, sålt och renoverat.

   Bland det farligaste i barnvagnsväg är de nya vagnar där bromsen är upphängd på handbromsvajer och konstruerad så att den inte går i ortendligt om vajern brister/släpper. Helt tokigt att amn ens kommer på att konstruera det så men barnvagnskonstruktionen hör inte direkt till de saker som går framåt på säkerhetsfronten, det är mode och trender som avgör och inget annat.

 23. Eftersom jag numer är inne på barn nummer två, och själv är barn nummer ett i en syskonskara på fyra så reagerade jag endast igenkännande på “(finns väl inget tristare än att tvingas glo på sin mamma när man vill ut och upptäcka världen?).”
  Barn är olika, föräldrar är olika, Sverige är inte likadant från Skåne till Norrland. Hur kul är det att gå på promenad med en missnöjd unge i vagnen? Såklart det är “don efter person” som gäller.

  Min tanke innan jag läste kommentarerna var att det var otroligt härliga bilder, Bertil är så söt i sin fina mössa och jag skulle gärna vilja ha en vinröd manchestervagn. (Den som användes till mig på 80-talet var senapsgul och brun, och finns inte längre)

 24. Har också läst/hört att barn ska sitta vända mot mamman, för trygghet/lugn och att stärka anknytningen eller något. Men jag skulle gissa på att det kanske är viktigast när barnet är nyfött och om man rör sig i stökiga miljöer. När ungen börjar vilja utforska saker kanske det är roligare att sitta framåtvänd.

 25. Underbara kort och så fiiin vagn!!! Vi har också en gammal vagn…fast en brio. Jag tycker att de är smidigare att köra med än de nya…ett exempel är att man lätt kör i snö utan att fastna. Nej, det här var vackert!!!/AnnaMalin

 26. Haha, jag som alldeles nyss gick och funderade på vilken vagn ni hade nu för tiden, då fick jag svar på det 🙂
  Men man blir ju lite nyfiken på vad det var för vagn som Bertil inte gillade?

 27. Ja visst var det en härlig dag att vakna till 🙂
  Jag och Gerda har varit ute och plumsat i snön. Hon tyckte det var SÅ spännande 🙂
  Luften kändes frisk på ett sätt som den bara gör när det är vinter, ÄNTLIGEN fick vi snö!!

  Kram Kerstin

 28. Å, for en deilig tur dere har hatt! Snø og kulde og stillhet… sukk.
  Og at garnet til luen er farget med plantefarge er jo fantastisk! Det er ikke ofte en ser rosatoner, mest er det vel gul- og grønntoner som blir resultatet med plantefarge. Vet du tilfeldigvis hvilke planter som er brukt? Og eventuelt hvilke kjemikalier (vet at noen planter avgir ulike farger etter hva de blandes med)?

 29. Jag har en likadan vagn! Min man tycker tyvärr inte om den men min dotter älskar den! Hon är två år nu och sov sina första 6 månader i en brun liggdel i manchester till samma underrede. Sedan köpte vi en ny Emmaljunga och den åkte hon i fint tills nu när den gamla har åkta fram igen med en sittdel i vinröd manchester. Har sytt en åkpåse av en yllefilt med yllebroderier på för att hedra den nyagamla vagnen. Jag hade den när jag var liten 1981. Visst är den snygg! Och bra!

 30. Härliga bilder. Tråkigt att en vanlig förekommande insikt hos föräldrar ska skapa en diskussion som inte alls är relevant. Att det finns människor som vill misstolka och som bara måste haspla ur sig saker i skydd av tangenter och i skydd av egna brister gör mig besviken. Och det får mig att fundera: hade samma diskussion uppstått face-to-face?

  Jag tror på din förmåga Clara. Själv har jag aldrig agerat på annat än magkänsla och sunt förnuft vad gäller mina val som förälder – och det har funkat utmärkt. Min son är sju idag och en välmående välfungerande individ – och hör och häpna – han har åkt framåtvänd, är ensambarn, ammad endast tre månader, ätit burkmat, ärvt kläder, druckit massor av saft, inte haft miljoner leksaker, hjälpt till hemma, haft rosa kläder osv osv. Jag måste ju ha varit den sämsta mamman i världen som gett mitt barn dessa förutsättningar i sin uppväxt. Shame on me.

  1. “Att det finns människor som vill misstolka och som bara måste haspla ur sig saker i skydd av tangenter och i skydd av egna brister”

   Intressant att du kan säga så mycket om mig utan att veta vem eller hur jag är.

   Sunt förnuft är inget man föds med, det skapas av erfarenheter och kunskap. Det finns alltså ingen statisk definition för sunt förnuft, och vad det innebär är högst individuellt.

  2. Hade det funnits en “gilla”-knapp hade jag tryckt på den nu 🙂 eftersom Petra har helt rätt. Typiskt att kvinnor tvunget ska ha åsikter om vad andra kvinnor gör och absolut MÅSTE få det ur sig via tangentbordet.

   1. Men detta om att pika varandra skulle vara typiskt kvinnor kan vi väl strunta i. Tycker faktiskt att diskussionen ovan har varit väldigt intressant att läsa. Många bra argument både för och emot. Vill snarare säga att det varit en god diskussion än “Typiskt att kvinnor tvunget ska ha åsikter om vad andra kvinnor gör och absolut MÅSTE få det ur sig via tangentbordet.”

    Minns ett av mina favoritinlägg av dig Clara:
    http://www.underbaraclaras.com/clara-ryter-ifran/dagens-citat-blondibella/

 31. Jag visste att diskussionen om bak- framåkande skulle komma som ett brev på posten med detta inlägg! Du kastar ut en liten krok och folk nappar som om det gällde livet. Mina barn har åkt fram ibland och bak i bland, funderade inte så mkt på det. Ville de inte sitta fram, så protesterade de ju och vioce versa. Inga konstigheter. BTW, vill också ha snö och kalla kinder! Mvh från ett grådaskigt Göteborg

 32. Med tanke på diskussionen ovan ville jag bara berätta att jag reagerade lite på bilderna innan jag läst kommentarerna. Just för att jag blivit rekommenderad av personer som jobbar med spädbarn att ha barnet mot sig för ögonkontakten och att inte få för mkt intryck. Eftersom det verkat stämma på min unge så tyckte jag det verkade vettigt. Just därför är det jättebra att denna diskussionen finns! för det om att man vill upptäcka världen låter ju också väldigt vettigt! Det är skitbra att få höra om olika sidor för som nybliven förälder kan man vara osäker. Då är det ju faktiskt viktigt att få höra om alternativ och att det är olika för olika barn!
  Min 19-månaders sitter fortfarande mot mig/pappan och vi har ögonkontakt, pratar och pussas mycket (inne i en pussperiod), så det kan verkligen vara olika.

   1. Jo, för det är ju aldrig så att barn tar sig vatten över huvudet, ber om mer än de kan hantera eller mår dåligt om de alltid få som de vill. Barn är ju mästare på att känna sina egna begränsningar! Märklig kommentar…

  1. Vad jag inte fattar i sådana här diskussioner är att en del verkar tro att bara för att barnet sitter vänt mot föraren så kan det inte uppleva/se världen. Ursäkta mig, men de flesta är faktiskt inte så breda att de tar upp hela synfältet – ungen ser nog det mesta ändå! I mina ögon får barnet se i princip lika mycket som framåtvänt, med skillnaden att barnet och föraren har en mer levande dialog när man är vända mot varann naturligtvis.

   Bara en generell reflektion (det verkar vara väldigt viktigt att påpeka det i den här diskussionen för annars “kritiserar” man ju tydligen).

 33. Hjälp vilken diskussion! Tänker inte tillägga ett dugg, bara säga att jag älskar den översta bilden på er två! Otroligt stämningsfull.

 34. Underbart och inspirerande blogg! Skönt att du har kvar kläder din mamma har sytt och stickat. Jag undrar ibland var du, som är så ung, har lärt dig alla gammaldags saker o ting som att stöpa ljus och sånt. Har du mest forskat själv eller kanske lärt dig av din mor/mormor/farmor? Eller har du gått på husmorsskola?

 35. Min första kommentar! Men en trogen läsare. Jättefina bilder. Jag bor också halvt på landet uppe i norrland, och här är det en kvinna som kör sina barn till dagis på en gammal mjölkvagn ibland, de ser himla lyckliga ut där se sitter. Du har en bra blogg, en söt son och ett fint hus! Så himla trevlig läsning jämt.

  Jag har ett problem, flera kilo hjortron som är i kylen, vad ska jag göra med dem Clara? Kram!

 36. Jag såg att det var många kommenterar och undrade vad det var och blev häpen. Det kan ju inte ge psykiska eller fysiska skador om barn åker baklänges eller framlänges i en vagn. Jo om man har de i vagnen hela dagen men de flesta tar väl kort prommis.

  1. Tänkte samma sak 🙂 Jag som har 3 barn att hålla reda på när jag är ute och går hinner inte ha så mycket ögonkontakt med bebisen i vagnen då jag har fullt upp med att hålla koll på de 2 andra och svara på 4 åringens alla frågor…det viktigaste är väl att ungarna får frisk luft. Ögonkontakt och bekräftelse får de ändå!!!

  2. Det är ju också skillnad på “barnet får skador att åka framåtvänt” och “det är bättre för barnet att åka bakåtvänd”. Att säga att det är bättre att åka bakåtvänd är inte att säga att det är dåligt att åka framåtvänd.

 37. Vilka underbara vinterbilder och vagn med för den delen 🙂 Jag har en nästan identisk fast av annat märke till min snart 3 åring och hon sitter fortfarande bra i den. Inget klår en fin gammal retrovagn 🙂

 38. Härligt! Har OCKSÅ en sådan där snygg röd manchestervagn (emmaljunga) med tillhörande åkpåse som är kvar sedan jag själv var liten! Hur fin och hållbar som helst! Alla mina tre har trivts mycket bra i den 🙂

 39. Älskar när du lägger ut fina foton på dig och Bertil! Saknar dina “outfit-bilder” 🙂

 40. Oj, vilken vindpust som blåste in här, för ett så okontroversiellt inlägg. Jag har fyra vuxna barn (22-29) och en förkollärarutbildning. Jag skulle aldrig, varken när jag var barnlös och ny på dagis, eller nu, med eoner av erfarenhet, tala om för någon hur de ska vända sina barn, eller klä dem, eller något annat för den delen. Jag har föredragit få regler och föresatser, för att orka genomföra dem. Jag har gjort det som har funkat, för det är knepigt nog att få ihop livet utan tokiga måsten. Och jo, Anna, du låter som en tråkig petmoster, vare sig det var meningen eller inte. Ett barns lycka beror på annat än hur man sitter i vagnen. Men när jag ibland går in på föräldrasajter ser jag ofta den här typen av diskussion. man vill så gärna vara bäst på föräldraskap. Men kom i håg att en lyckad uppfostran innebär att de i 15-årsåldern hatar sina föräldrar och anser att allt blev fel. Då har ni fostrat en unge som vågar tänka själv. Det är viktigare än hur man sitter eller vad man äter.

  1. Meh! Det handlar ju inte om att vara bäst på något alls, det handlar om att sprida information som man tillgodogjort sig och diskutera kring det. Hur ska en läsare veta om t ex Clara tagit del av forskning och tagit ett informerat beslut om man inte frågar eller påstår? En stor del av föräldrasidorna eller föräldrabloggarna går ju mycket ut på att föra levande diskussioner om olika saker. Så länge deltagarna håller god ton så är väl i all sin dar allt i sin ordning. Och jag tror nog att Clara är mycket väl medveten om vilket inbjudande det är att publicera en sådan sak, hon var nog beredd på diskussionen som skulle uppstå.

  2. Det frågades ovanför om samma diskussion skulle upptått face-to-face, och jag kan ju säga att jag absolut hade kunnat ta upp detta till diskussion irl. Fortfarande har jag aldrig sagt att alla barn ovillkorligen måste åka bakåtvända, men jag har denna kunskap och delar gärna med mig av den, om jag ser att det kan vara en fördel. Det är stor skillnad på att dela med sig av kunskap och att lägga sig i/döma någons föräldraskap. Jag ser det som så att jag berättar det jag kan och känner till, och så får den som lyssnar göra vad hen vill med informtionen.

   Men detta är inte face-to-face. Clara har massor av läsare som ser hennes inägg och mina kommentarer, det är inte ett privat samtal mellan mig och henne. Och eftersom hon skrev generaliserande om att det är tråkigt att titta på mamma, så reagerade jag. Inte för att jag tror att Clara har noll koll, utan för att det kan finnas läsare som aldrig ens har reflekterat över att det kan vara till nackdel att ha barnet framåtvänt när det är litet.

   Jag tror inte att Claras läsare är dumma, men det finns helt enkelt saker man aldrig har reflekterat över eller känner till. Okunskap är inte samma sak som dumhet!

 41. Snö och kallt! Nu längtar jag hem till Västerbotten. Snart kan du ta fram sparklådan. ( Oj barnet sitter framåtvänd!) Mina barnbarn får tyvärr inte färdas i en sådan men jag kan berätta och beskriva för dem hur trevligt det är att åka spark.

 42. Jätte finna bilder och en härlig blogg!

  Jag tycker att det är bra att det diskuteras vad som är bra och mindre bra att gör med barn. Men jag tycker att vi glömmer något: nämligen att det går trender även i forskning. För 3o år sedan tex, motiverade man mammor att inte amma mer än var fjärde timme, med hjälp av forskningsresultat. Och det finns en hel hög med exempel på bästa praxis vid förlossningar enligt forskningen, som senare förkastats. Förstå mig rätt, forskning är viktigt, jag är själv disputerad inom medicin, men ibland får man inte glömma att sätta in forskningsresultatet in i en kontext. Det blir lite verklighetsfrånvänt då man argumenterar att det bara finns rätt eller fel.

 43. Jag avundas dig och ditt vackra hus och underbara trädgård. Själv sitter jag i en massproducerad lägenhet i mitten av Oslo och försöker vara så huslig som jag kan. Lyssnar på husmorsskolan på webbradion och dricker kaffe och te i mängder. Så skönt med en tjej som är lik mig.

  Sen angående denna vagnsdiskussion jag jobbar i förskola med 1-2åringar.. barnen sitter hipp som happ i vagnarna, den som väntar får se om de blir “normala” eller inte. Huvudsaken mor och barn är nöjda, då är det svårt att bli en spritt språngande galen människa:) Kram på dig Clara du förgyller min vardag!

 44. “Finns väl inget tristare än att tvingas glo på sin mamma när man vill ut och upptäcka världen?” Tja, för du ÄR ju en liten pojke som heter Bertil du Clara? 😛 Skoj med provokation, men orka. Allt är slump, miljö, inställning, genetik etc. Orka.

 45. Varför tror ni att barnen blir mindre stimulerande av naturen än stan? Anledningen till att barn lättare får för många intryck beror på att allt är nytt, även skogen och snön och åkrarna. Det är inte som för oss vuxna som kan sålla bort det vi redan känner till. I vilken omgivning man rör sig är totalt orelevant för diskussionen, barnets presonlighet har betydligt mer med saken att göra.

  1. För att i staden rör sig så himla mycket, människor som springer fram och tillbaka, bilar, cyklar, skyltar, ljus, ljud. Allt är så himla mycket intensivare och det händer saker hela tiden. Tror faktiskt att det är en stor skillnad. Märker både på mig själv och på mina barn att man kan bli alldeles “trött i bollen” efter en dag på stan med alla intryck, och då kan jag ju tänka mig att det blir ännu värre för en liten… Tycker liksom det låter ganska logiskt.

   1. Mina barn blir lika, om inte mer trötta, efter en dag på landet. De är generellt helt slut efter en dag hos t ex mormor och morfar då de är ute och erfar mycket.

    1. Det beror nog snarare på att dina barn är stadsungar som är vana vid fart och fläkt. När de får uppleva något annat än det de är vana vid, så blir de utröttade.

 46. Sen brukar man ju cykla med barnen, då får de stirra mamma/pappa i ryggen. Eller sitta i en cykelkärra utan både ögonkontakt och möjlighet till samspel. Stackars barn!

  1. Fast dom rekommendationer som diskuteras gäller ju barn under ett år, såna små åker inte så ofta i cykelstolar. Inte jämfört med tid i vagnen i alla fall

 47. Jättefina bilder! Vinterkrispigt landskap och fina porträtt.
  Nu har det här stötts och blötts i ett stort antal kommentarer, men jag måste få återkomma till det Malin skrev alldeles i början. Hon är ju inte på något sätt ute efter att sätta dit någon utan just beskriva sin synpunkt som skiljer sig från det som står på bloggen. Jag tycker att Malins synpunkt inte alls är anklagande och tycker att det är lite orättivist att flera slår ned på hennes kommentar på ett ganska hårt sätt. SKa man framföra åsikter bör man göra det i Malins ton, dvs. resonerande. Tycker jag.

  “Ja, jag låter varje förälder bestämma själv, men på samma sätt som Clara visar upp ett alternativ visar jag upp ett annat som motpol. Ju mer man vet, desto lättare är det det att fatta informerade beslut. Det kan ju komma någon läsare som aldrig ens har funderat på för- och nackdelar med att sitta bakåt- respektive framåtvänt.”

  1. Tack för din fina kommentar, att du förstår hur jag resonerar i stället för att hugga 🙂

   Tack även till Anaiah för dina kunniga kommentarer!

 48. Åh kära Clara, vad jag fullkomligt älskar din blogg! Du är så inspirerande och fiffig. Det är så roligt att bläddra genom ditt arkiv. Flera år av pyssel, bak och matlagning. Mmmmmmm!

 49. Vilken underbar kappa du har på dig! Var har du hittat den? .. På second hand förstås..?

 50. Ursäkta, jag menar inte att vara elak eller så, men har din son Down Syndrom? Ser lite ut så?
  Jag har en son själv med ds och är ganska lik med håret och så, så söt!

  Hälsningar Elin

  1. Nej, det är väl inte att vara elak? De barn med ds som jag känner är helt bedårande söta. Men, nej det har han inte, det är sameblodet som spökar i de sneda ögonen. Såå sött!

 51. Härligt med snö, tystnad och morgonpromenad. Klart underskattat! Att dessutom få dela vardagliga guldstunder som dessa med sin son och hund – fanstastiskt är ordet!

 52. Äntligen snö!! December i Norrland – då ska det vara snö! Jag har cyklat till o från jobbet idag o njutit av snön =)

 53. Ville bara ge ett perspektiv på debatten som drog igång angående bakåtvänd repektive framvänd i vagnen. För det första tycker jag att det varit en konstruktiv debatt, och tycker inte att någon var ute efter att att döma föräldrar som har framåtvända barn. Däremot verkar en del inte förstå varför exempelvis BVC och andra förespråkar bakåtvänd unge.

  Som någon påpekade längre upp, kan inte småbarn sålla intryck eller för all del inte förstå vad de ser, eftersom hjärnan fortfarande är outvecklad. Läser man om intersubjektivitetsteorin av Daniel Stern, säger han att självet uppstår i relation till någon annan, dvs interpersonellt, att dela upplevelser och få bekräftat detta.
  Han menar att en av en viktigaste delarna i social kontakt är kunna dela känslotillstånd, sk affektintoning. Barnet börjar runt 7 månaders ålder förstå förälderns svar på leenden, skratt osv. Därför kan barn och förälder börja samspela när en känsla delas. Stern pratar också om social referering, då barnet under osäkra stunder kan söka stöd och känslomässig bekräftelse från sin anknytningsperson (ögonkontakt)
  Barnet lär även känna världen genom att dela den med sin förälder, tex att titta på samma fågel, söka ögonkontakt och få bekräftelse på att även föräldern har sett den.
  Ett tips kan vara att läsa “Utvecklingspsykologi” av Havnesköld och Risander Mothander som används på några av landets universitet, där tas både teorier och kritik mot dem upp, vilket gör att man sedan självständigt kan reflektera.

  Det jag framförallt vill säga är att man om förälder hela tiden bör reflektera om varför man gör som man gör, och ständigt vara uppmärksam på hur barnet mår. Detta tror jag säkert Clara gör, och jag tror också att barnet i fråga är stort nog att kunna vända sig om och söka ögonkontakt med henne för att få bekräftelse av sin upplevelse av världen.
  Peace out!

  1. Mycket bra inlägg! Reflektion och öppensinnighet tror jag är väldigt viktigt i de allra flesta situationer.

 54. Hej Clara, så härligt att ut och gå en vintermorgon! Väldigt vackra bilder! Jag var på ett jättemysigt ställe igår som var lite “underbara Claraaktigt”. Tänkte att du hade gillat det. Fast det ligge i skåne så det är ju en bit att åka:)

 55. Vad mysigt, vilka julkänslor man får!

  Hur ids man kommentera och dra upp studier om att barn ska sitta vänd mot mamman? för att man ser ett inlägg om ett lyckligt litet barn, som sitter vänd utåt, på promenad (PÅ LANDET dessutom) med sin mamma? alltså det är inte klokt att folk ska ha åsikter om allt en förälder gör. Visst kan man tycka synd om barn som jämt och ständigt får trängas i gallerior med sina mammor och kanske störs av allt ljud osv, men hur man kan reagera på detta har jag faktiskt svårt att förstå, oavsett vad forskning säger. Om man som förälder ska ta till sig av varje studie som kommer så är det nog större risk att barnet blir stressat pga det!

  1. Tja, vi är väl olika helt enkelt.

   Dessutom har jag aldrig pratat om just Bertils framåtvändning, ej heller sagt att barn SKA sitta vända mot sin förälder.

 56. Jag försöker att undvika fram- vs. bakdiskussionen och håller mig till att påpeka hur fruktansvärt charmig både vagn, åkvagn och Liten är. Och att jag är riktigt avundsjuk på all snö ni har där uppe. Här i Göteborg regnar och haglar det mest – vare sig vintrigt eller julmysigt :/

 57. jdin son ser så otroligt gosig ut, jag önskar så starkt att jag hade en egen liten att gå på morgonpromenad med. tack clara för fin blogg.

 58. Jisses! Forskning hit o BVC dit. Räcker det inte med sunt förnuft?Fattar inte varför “barnet sitter o glor på mamma o har tråkigt” om han/hon åker bakåtvänd – nog ser väl barnet träd, fåglar, hundar mm även bakåtvänd? Och kan då d e l a det roliga med mamma/pappa.
  -Titta en hund!
  Man kan titta o förundras tillsammans!!!!!

  1. Mycket av det du anser vara sunt förnuft lär ha stor grund i någon form av forskning, sunt förnuft är ingen reflex utan handlar om inlärning.

 59. Kära Clara!
  Vill börja med att tacka för en underbar blogg!
  Sen vill jag fråga om du har några tips på var man kan hitta liknande vagn som du själv har? Jag och min sambo väntar vårt första barn och en emmaljunga i manchester är den stora drömmen när vi diskuterar vagn. Önskar så, att jag kunde hitta en fin med både liggdel och sittdel.

  Kramar Emma!

  1. Är kanske ett “korkat” tips, men titta på blocket. Ibland kan man ordna bussfrakt ganska billigt i Sverige om det är skrymmande föremål så som vagnar. Och lycka till!

 60. Clara! Jag öppnade din blogg ganska snart efter jag kommit hem från jobbet idag. Otroligt vackra livsbejakande glada bilder. Jag öppnade din blogg igen, för att se bilderna igen. I morse när jag gick till jobbet funderade jag: “Jag saknar, nej inte saknar, jag minns med glädje… JO… saknar lite… SMÅBARNSÅREN. Clara, bara fortsätt att njut av allt Livet gett dig! /A

 61. Analysera inte så mycket. Njut av barnen. Gå på magkänslan. Ser de ut att må dåligt så ta upp dom och vänd dom. Alla är vi olika.

  Visst är det underbart med snön – äntligen!

 62. Någon mer än jag som misstänker att Clara planerar sina inlägg noga just för att få diskussioner som denna..?

  1. Jo, det tror jag med. Denna Typ av inlägg är sakert planerade så att diskussion och kommentarer ska öka. Är väll inget som förvånar då detta är hennes ‘business’.

 63. Vilka underbara bilder!! Och vagnen mmmm… Hade en likadan till ena sonen, härlig att köra, rymlig och bra! Ha en fortsatt fin vecka!

 64. En liten fundering om hur alla barn utanför Norden blir som galna av alla intryck de får som framåtvända från nästan dag ett.

  Vackra bilder som gör att man nästan längtar efter riktig vinter.

 65. Ja vad ska man säga, vilken diskussion det blev. Ärligt talat tummar vi nog alla på “reglerna” till och från.

  Vad roligt att din mamma sparat så mycket till er, det måste betyda mycket. Roligt också att det fortfarande verkar vara så funktionellt. Efter att mina egna gamla kläder gått runt hos diverse kusiner är de rätt välanvända nu när de är tillbaka hos mig och mina barn. Särskilt ytterkläder har varit svårt, de håller liksom inte torrt och varmt längre.

 66. Ursäkta mig, men som (frivilligt) barnlös kan jag berätta för er alla rabiata mödrar här att jag fortsätter vara det, just pga kommenterandet man ser i inlägg som detta. Tyvärr. Man verkar bli förryckt som förälder (mamma?)!

  “Ursäkta, har din son downs syndrom?”
  “Hur kan du köra ditt barn åt det hållet?”
  “Har du kollat så att skruvarna sitter som dom ska i vagnen?”

  Blir mödrar dumma i huvet, eller utgår dom från att alla andra är det? 🙂

  1. Nu är det väl inte någon som har skrivit ”Hur kan du köra ditt barn åt det hållet?”, eller?

   1. Förstod att det skulle tolkas så, givetvis… Spec om man inte har barn så “får” man heller inte ha åsikter om mödrar etc etc. Detta har man fått höra ett par ggr.

    Men det är ett faktum, inte bara i denna blogg, utan i många..mammor är i särklass bland de mest rabiata kommentatörer jag sett. Det är det jag undrar över, när man blir mor – blir man då allmän “polis” och har åsikter om ditten och datten åt alla håll och kanter?
    Måste ta så mkt energi…hämta in lite positiv energi istället och uppmuntra/lyft varandra!
    Det är väl riktigt systraskap? 🙂

    1. lustigt att fler än jag tänkte tanken: MAMMOR! herre min je, tat lite piano. hispa mindre va? det är ju bara sittande i en vagn! barnen i afrika klarar sig och de åker varken framlänges eller baklänges…kram!

 67. Fina bilder, söt son, vacker mor, härligt skrivet! Jag kommer inte ihåg när jag vände på mitt barn…eller när barnet vände sig i vagnen och ändå är min yngsta bara två…var kanske inte så viktigt utan det löste sig.

  Men, hur som helst så ville jag bara tacka dig Clara. Har precis sett “sommarpratarna” där du var med och det var så bra!!! Som du sa behandlade ni verkligen tunga ämnen, men ändå kändes man liksom varm och mjuk efter att ha lyssnat på er (som väl också Brolle sa). Jag blev verkligen peppad och glad över livet!

 68. Ojojoj, vilken diskussion! Och alla har sin poäng. För att stärka anknytningen, skydda barnet från stimuli det ännu inte kan bearbeta, utveckla tal och social interaktion är det bra att ha barnet bakåtvänt. Åtminstone de första två åren. MEN ett barn som har en trygg anknytning, annars interagerar mycket socialt och ger tydliga tecken på att det vill UPPTÄCKA skadas ju inte av att åka framåt i vagnen om man regelbundet stämmer av med barnet. De flesta föräldrar känner ju ändå sitt barn bäst och då är det ju urdumt att utgå från forskning vars resultat förklarar ett fenomen på gruppnivå, även om det inom min utbildning och profession finns en övertygelse om att vi har mycket att hämta i hur vi bemöter våra barn i just anknytningsteorin. Kramar till alla föräldrar!

 69. Haha, herregud vilket liv för en liten formulering! Tänkte bara säga VAD SNYGG DU ÄR, CLARA. Och Bertil är ju so sweet, särskilt i färgerna som känns väldigt mycket tidigt nittital. Fina grejer!

 70. Jag tycker det ser så härligt ut när Bertil är lite röd om kinderna och sitter och ser mysig ut i sin vagn! Jättefina färger och superfina bilder, precis som vanligt! Hade det inte snöat i Skövde ikväll hade jag blivit riktigt avundsjuk på all snö men imorgon kan nog till och med jag få en morgonpromenad =)

 71. Ååå, Clara! Fick idag på vårt Ultraljud veta att vi väntar en liten pojke! Såg nu dina fina bilder på din som i vagnen och blir så rörd. Tänk, nästa vinter har vi också en sådan liten sötnos som blir förtrollad av snön! Vårt nästa mål är att köpa en riktigt bra kamera, för när vi ser dina bilder inser vi att vi också vill ha de fina minnena man får. Man vill aldrig glömma och alltid kunna komma tillbaka. De är det bästa i världen. Är så lycklig så att jag svävar! Puss!

  1. Stort grattis! Så fantastiskt roligt för er. Vilken resa ni har framför er, förstår hur det måste kännas. Det är helt absurt att tänka att han låg i min mage den här tiden förra året =) Ta hand om er!

   1. Tack Clara! Ja, det känns så fantastiskt att förstå vad ni andra gått igenom. Blir som att vi (alla mammor) kan dela upplevelsen även om varje är unik och personlig. Är fint att följa dig och se att vi kommer ha så mycket mys framöver. Längtar efter de små fötterna att pussa på.

 72. Fina foton från ett underbart landskap! Jag tror att det är dax för mig att upptäcka Norrland jag.

  Hjälp, det finns så mycket regler och lagar som man måste följa – om man vill eller ej. Jag försökte trotsa en av dem här om dagen genom att inte använda cykelljus (inte helt smart…) och åkte dit på 500 kr… Den där regeln ska jag följa i fortsättningen, men i övrigt vill jag behålla min frihet i största möjliga utsträckning. Förmodligen finns det meterlång forskning om att kaffe och the bör undvikas innan man ska sova. Och vad gör jag varje kväll precis innan jag ska sova? Dricker en stor kopp the ur en av mina favoritmuggar. Och två sekunder sover jag som ett barn.

  Jag röstar på frihet och egna initiativ!

 73. Så fantastiskt härligt med en gammal vagn! Det ser så mysigt ut och jag tänker lite på hur det såg ut när vi var små:) Det är bra med återanvändning också när vi tänker på mijön! Spana gärna in min ekoblogg!

  Kramar Afroditi

 74. Måste bara tillägga:
  Clara, det är en alldeles fantastisk blogg det här. Så fri från allt “stimm” som jag vill kalla all input fr det moderna sammhället. Var i Sthlm i helgen och blev ledsen av det jag såg. Är rätt nybliven mamma och jag lägger märke till barn nu för tiden, till skillnad mot förr. Hur som helst släpade alla föräldrar med sig sina små, små barn ut i den hysteriska julruschen. Varenda barn vi mötte grät hysteriskt. Det var allt från typ 1v gammal bebis till barn på 6 år. Alla vi mötte grät. Hysteriskt. Måste varit för mycket för dem. Kändes inge bra att se… Blev beklämd på något vis… Är vi så fokuserade på våra egna behov att vi inte ser när det är dax att flytta fokus fr oss själv till de/de barn vi faktiskt satt till världen?
  Att titta in i din värld är så långt ifrån “stimmet” man kan komma. Back to basics liksom. Det är det bästa av allt med din blogg. Att bilderna sedan är sagolika är bara en bonus. Kram

  1. Det är ju det som är det fina med Claras blogg, att visa på ett mer “naturligt” sätt att leva. Men samtidigt så borde C själv veta att det finns många föräldrar och barn, liksom du beskrev här ovan, som inte lever på samma sätt som henne. Då blir det extra tråkigt att hon mer eller mindre avfärdar andras synpunkter som (felaktig) kritik. När man istället kan se det som ett värdefullt bidrag till debatten.

 75. Ljuvliga bilder! Här i Australien finns ingen snö att skåda, men det är nästan så det suger till i mig när jag ser dina bilder. Och angående allt detta mammatjafs i kommentarerna, jag förstår inte att folk bara orkar. En pappa som gått omkring med barnet vänt åt ett speciellt håll i vagnen hade ju aldrig fått samma skopa kritik, då hade folk nog istället börjat härja om att “barnets mamma borde sagt ifrån/vetat bättre”. Tack och lov att det verkar finnas en och annan nyanserad åsikt därute i alla fall. Det ger mig hopp om att jag också klarar av att bli mamma när det är dags för det… 🙂

 76. Jag hoppas verkligen att alla som kommenterar hur man bör eller inte bör göra med sitt barn faktiskt har barn själva. Innan dess kan man tro sig veta hur man bör eller inte bör göra, man kan läsa studier och böcker i miljontals men aldrig riktigt riktigt veta vad som är bäst för ett barn förens man har ett eget. Jag och min man vet vad som är bäst för vår son och Clara och hennes man vet vad som är bäst för deras. Rätt eller fel finns liksom inte vid just detta exempel med vagnen. Sluta veta så jävla mycket! Andra mammor bör inte klaga på andra, vi borde peppa och stärka varandra istället.
  Clara: sjukt gulliga är ni båda två! Äntligen snö:)
  Kram

  1. Varför kan man inte ha tankar/funderingar/kunskap/intresse av barn utan att själv vara förälder?
   Självklart kommer denna anpassas och förändras när man själv blir förälder, men jag tror inte på att man ska förkasta kunskap och tro att själva föräldraskapet i sig ger en svar på alla frågor.

 77. Underbart att ni har så mycket kvar av det din mamma sytt och pysslat, ovärderligt kan jag tänka mig.
  En av mina närmsta vänner förlorade sin mamma tidigt och nu när vännen själv är mamma är alla de små saker hon kan finna från ‘mormor’ oerhört viktiga. Fint.

 78. Va mysigt det ser ut! Jag tänker inte ge mig in i den här debatten kring om barn ska sitta framåt eller bakåtvända, för jag har inte själv några barn. Men däremot måste jag kommentera när det kommer till förebildsgrejen. För mig är Claras budskap att man som kvinna ska våga tro på sig själv och våga göra det man tror är rätt, inte att man ska göra precis som hon. Visst är hon en förebild, men vi måste faktiskt tänka lite själva också!

 79. Orker ikke lese alle kommentarene. Men måten du sier det på, får det til å virke som om du uttaler deg generelt. Det man leser når du sier “finns väl inget tristare än att tvingas glo på sin mamma när man vill ut och upptäcka världen?” er: Stakkars de babyene som må sitte å se på mammaen sin.

  Og da kan jeg se hvorfor folk reagerer, når det faktisk er det som er anbefalingen. Er enig i at enhver må se an hva som passer best for sitt barn, men her er det altså ikke hva du sier, men måten du sier det på, som er problemet.

  Håper du forsto norsken min!

 80. Diskussionen tänker jag inte lägga mig i. Mitt barn sitter vänd mot mig men jag ammade honom inte. . Bara det är ju en dödssynd i sig enligt vissa! haha. 😀 Att göra 100% enligt forskningar och bvc osv osv fungerar nog inte på något barn, alla barn är olika och alla Mammor också 🙂
  Jag ville bara berätta hur fantastiskt mysigt jag tycker det är att läsa bloggen. Bertil är bedårande och har verkar så jäkla .. heter det “Försigkommen” Att han kan så mycket, gör så mycket :). . Hans rum är helt fantastiskt och ja, du fattar. . Lite avundsjuk får man vara på ditt fantastiska liv!

  Tack! För allt du delar med dig av!
  Emma Mamma till Oliwer

 81. Vad fint att mamma finns med. Den vissheten gör att jag lägger mitt huvud på sned med ett tacksamt leende på mina läppar. Finfint verkligen… Lite sentimentalt sådär. Vackert liksom.

 82. O själv är jag nyfiken på vad det var för vagn som Bertil inte gillade 🙂 Emmaljungan är snygg iallafall! Hoppas du vill svara, CLara

 83. Clara, coolt att du orkar. Om jag fick 250 kommentarer som diskuterade mig varje gång jag visade upp en bild på mitt barn så skulle jag gå under!

 84. Intressant diskussion. Jag har också läst på allt det där om bakåt och framåt. Sett alla argument även här. Men undrade när barnen var små och även nu om man inte övervärderar barns förmåga att verkligen sitta där och registrera omgivningen. Mina barn är idag tre fullständigt normala universitetsstuderande men jag hade fan inget intryck av att någon av dem innan ett års ålder satt i vagnen och gjorde personliga iakttagelser av det som virvlade förbi.

  Undrar om det finns forskning på det. Om och vad barn verkligen ser. Jag tror mest på tomt stirrande tills jag sett något annat. Minns en mamma som sa precis så men tyckte att mina barn “såg” så mycket. Äh, det var ju inte dom, det var ju jag som gjorde dem uppmärksamma.

  När de däremot satt vända mot mig så kunde vi tillsammans peka och titta på saker – som jag hade upptäckt. När jag gick långa promenader ville jag ha barnen vända mot mig, just för kommunikationen. Tyckte inte den kommunikationen var utbytbar mot någon annan. När sjutton annars får man den kontakten i det dagliga livet? Deras pappa tyckte tvärtom, han ville ha de långa promenaderna att försjunka i egna tankar.

  Smart är du som vanligt Clara som likt sån där dold reklam slänger in ett kontroversiellt påstående i ett till synes harmlöst litet inlägg!

  1. Nu har jag bara ett barn än och han är 6 nu. Utan att ens läsa någon forskning, så kände jag spontant att barnet borde sitta vänt mot mig i vagnen, just för att umgås. Tro eller ej, mitt barn tänkte bestämt att jag var ut och cykla. Han hade bara fyllt TVÅ månader när han krävde att han skulle få sitta i obekväma Babybjörn bärselen med ryggen MOT mig för att kunna se på världen och bara då var han nöjd. Det innebar en hel del ont i ryggen för mig men så fort jag la honom i vagnen så blev det skrik. Så här höll vi på ända tills han blev 6 månader och då vägrade jag bära honom längre för jag orkade inte med smärtan i ryggen. Då lärde han sig att sitta i vagnen, men det var inte att tala om att han skulle åka annat än frammåtvänd. Och ja, man kunde se att han samlade på sig intryck, passiv åskådare var han långt ifrån. För de intrycken behöver just han, och han är en av de mest verbala ungarna och jävlig på att argumentera och förhandla och lära in fakta. Så någon unveklingsstörning pga fel barnvagnsväådning har aldrig skett tror jag 🙂

 85. Hej Clara! Jag bara älskar din fantastiska kappa:) var har du köpt den? second hand?
  Kram & tack för en superbra blogg

 86. Skippar också helt att kommentera åka bakåt eller framåtdiskussionen för direkt när jag såg inlägget och antal kommentarer så förtod jag att du satt igång något i hästväg… 😉

  Jag vill hellre poängtera hur gosigt det ser ut för lille Bertil att sitta där och mysa i sin fina vagn, och hur avundsjuk jag är på all snö…här i Göteborg lyser den med sin frånvaro!

  Må gott!

  Josefin

 87. Jag har då inget att säga till om den här kommentar-disskusionen, ville främst säga hur fantastiskt det måste vara med morgonpromenader i det är sagolika gryningsljuset!

 88. Hej Clara, är det de där fina näbbstövlarna som du köpte nån gång förra året som du har på dig? Vad tyckte du om dem, var de nåt bra eller? /carolina

 89. Jag har en fråga som inte alls har med framåt- eller bakåtvändning i vagn att göra: hur gör du Clara när du är ute på promenader och en bild är tagen på dig och din son tillsammans? Det är ju flera inlägg där detta förekommer, har du stativ med dig eller är din snubbe med, bara att du inte skriver det? Nyfiken!

 90. Åhh nu har jag plöjt alla kommentarer om fram-eller-bakåtvänd vagn.. Jeezes.. Innan jag fick barn så skulle minsann mina barn få sitta bakåtvända, för det hade jag hört någonstans.. Men när Jack kom och visade sig vara världens tryggaste, så framåt och nyfiken så kom det naturligt en sommardag att vända honom framåt. Han har inte tagit skada av det, men om han börjar skolka i åttan så vet jag ju vad det beror på.. eeeller? 😉

  Jaja, skitsamma, jag ville bara säga att det så himla mysigt ut på er promendad!

 91. Intressant att läsa kommentarerna. Tänkte nämligen på detta senast idag då jag rullade Moa på stan (Stockholm) och valde att ha henne vänd mot mig för att ha lite koll på att ingen stöter till henne, att hon fastnar i något eller liknande. Det kan vara väl trångt på t-centralen i rusningstid tex. Senare var hon trött så då fick hon sitta kvar så. Andra gånger får hon sitta framåtvänd för att spana på allt roligt hon rullar förbi. Så praktiskt att man kan välja beroende på situation/tillfälle, barn och miljö 🙂

 92. hmm. clara säger att hon läst forskningen. att hon känner till diskussionen och vill visa på ett annat sätt. men det skriver hon inte i inlägget. med andra ord är det ett så kallat medvetet provocerande inlägg. tror jag. för att diskussion ska uppstå? intressant…

 93. samma sak gällde det där uppmärksammade barnmatsinlägget på ebbas blogg. personligen förstår jag inte hur man kan bli förvånad när man 1. vet om att man har en välläst blogg och 2. vet om att man skriver något som kan provocera – över att det blir debatt. har följt med bland kommentarerna på claras diverse inlägg länge nu och börjar se tydliga mönster. fascinerande.

 94. Vilken fin vagn! Jag letar efter en framåtvänd retrovagn men de e ju dösvårt att hitta. har en Emmaljunga Grete just nu men gossen verkar inte vilja sitta och glo på mig så mycket längre till haha. Om du funderar på att sälja denna vidare så får du gärna hojta! Eller om du kanske vet någon som har en framåtvänd som är till salu! 🙂 Mvh Anette