Papperspyssel

Finaste julstjärnorna till paketen gör man av muffinsformar. Släta ut ett gäng, fem stycken kanske. Lägg ovanpå varandra och klipp jack runtom med en sax. Vrid på formarna så att flärparna spralar ut sig (oöversättlig norrländska).  Sätt fast på paketet med en dutt lim mellan varje lager. Avsluta kanske med ett lacksigill eller låt vara som det är. Glöm inte att rufsa till stjärnan i håret.

Små minigranar till bordsdekoration eller att hänga i den riktiga granen med snöre får man genom att klippa ut sex små granar i papper. (Använd tex en pepparkaksform som mall). Lägg granarna på varandra och häfta en “trädstam” mitt på granen som håller ihop de olika papperslagerna. Vik sedan ut flärparna så att granen får grenar och kan stå upp.

Har man inte muffinsformar i skafferiet att dekorera med, kan man istället limma på tårtpapper på paketen. Det ser ut som stora snöflingor.

Ett fint paket görs ännu finare med en pappersgirland på toppen. Klipp centimetebreda remsor av fint papper. Klipp sedan av dem till 15 cm långa stumpar. Forma till cirklar och fäst i varandra som länkar på en kedja. Är man riktigt ambitiös fyller man hela julgranen med girlander.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

42 kommentarer på “Papperspyssel”

 1. De där granarna var ju ursöta! Förresten så gjorde jag en variant på dina spetshögtalare i helgen, kika in på bloggen om du vill se resultatet. Passar på att tacka för den lösningen räddade mitt vardagsrum! 🙂

  Kram

 2. Sprala; måste ju komma från engelskans “sprawl”? Eller kan det vara tvärtom? Allt gott kommer väl från Norrland?

  1. Jag har bott hela mitt liv i Västerbotten och har aldrig hört det uttrycker för än nu, så jag förstår om skåningarna inte fattar vad det betyder! 🙂

   1. Bodde i Västerbotten i 19 år & har heller aldrig hört det uttrycket. Inte heller i Skåne, & där jag bodde i fem år. 🙂

    1. Oj! Jag som på riktigt trodde det var ett riktigt ord, har aldrig tänkt att det var norrländska!:O

 3. Tack för tipsen! Det måste jag testa…. Papperspyssel är bland de trevligaste sakerna man över huvud taget kan syssla med, i synnerhet när ens alster är ämnade för någon man tycker om. <3

 4. finfina pysselsaker. jag gillar muffinsformarna även om jag aldrig skulle göra dom vill jag gärna bli tipsad om sådant… det är som att läsa kokböcker och aldrig laga mat.

 5. Här låg jag och hade tråkigt, så kom jag plötsligt på att jag hade ett avsnitt av husmorsskolan, världens bästa radioprogram, att lyssna på! WEHOO såhär på en måndagskväll! Vilken tur att du finns:)

 6. Fina stjärnor av muffinsformar, ska prova! Tack för alla fina pysseltips!

 7. Oh så tjusigt! Själv är man ju klar med klapparna(blev mycket tygband och celofan) men ska absolut testa det med muffinsformarna!

 8. Åh, vad fint pyssel!
  Tack för all inspiration!
  Har blivit riktigt pysslig i höst, tack vare ditt sommarprat, radioprogram, Tv-inslag och din blogg.
  M.v.h. Pia

 9. Det är alltid välkommet att hitta något alldeles nytt, fräscht och trevligt pyssel. Tack för tipsen!
  Ett annorlunda ÄTBART pyssel finns på min blogg idag.

 10. Clara!
  Nu är det jul igen, på riktigt! Musikhjälpen är i full gång (sedan 30 min).
  Och nu när det är jul, vi köper klappar och ni bloggare ordnar tävlingar till höger och vänster. Nu är det dags att bloggläsarna ger något tillbaka tycker jag. Det hade varit så kul om ni bloggare utmanade varandra i att samla in så mycket pengar så möjliNu är det jul igen, på riktigt! Musikhjälpen är i full gång!
  Och nu när det är jul, vi köper klappar och ni bloggare ordnar tävlingar till höger och vänster. Nu är det dags att bloggläsarna ger något tillbaka tycker jag. Det hade varit så kul om ni bloggare utmanade varandra i att samla in så mycket pengar så möjligt genom era bloggläsare! Gå in på ihelp.se/musikhjalpen/ och anmäl din blogg och utmama dina kollegor.
  I år går pengarna till skolgång för flickor!
  Heja heja! God Jul

 11. trevligt med lite nytt ännu till paketerings fronten..börjar lite fastna på mina “nya” som jag gjort redan iår!

 12. Åhh vad mysigt. Det var länge sedan jag fixade riktigt julpyssel. Nu är det bara julklappspyssel jag pysslar med 🙂 Har gjort några riktigt fina klappar idag! En hemlighetsbok och lite glasdekoration! Kul!

 13. Fin pysseltips! Jag inspirerades direkt och gjorde en variant av dina stjärnor av muffinsformarna. Mina liknar dock mer vårblommor 😉 Kika in i min blogg om du är nyfiken hur det blev. TACK för inspirationen!!
  Kram Jenny

 14. Granen var ju himla söt!! Sådana får det blir i hela riktiga granen nästa år tror jag!
  Go lussedag på er
  mvh Martina Marland

 15. Gillar din blogg.. Så mkt. roliga ideer och vettiga inlägg… Jag är/var själv en ung mamma men mina barn är äldre. Gillar din stil påminner mkt. om mig när jag var i din ålder . Jag bakar,läggerin sill, gravarlax, syltar o saftar.. efter mormors gammla recept.

  Papperspysslet m muffinsformarna gjorde jag på klapparna i år.. Blev uppskattat o jättefint.

  Fortsätt m din bloggstil men tappa inte bort dig själv 🙂 .