Nu har vi jul

Nu är det verkligen jul! Både ute och inne. Snön tynger träden och idag tog vi in julgranen.

Spark är bästa vinteraktiviteten. Att få flyga fram – trots tusen lager av täckbyxor och tunga skor är verkligen befriande.

Snabbt ska det gå!

Vi har en superfin ( och stor!) utegran också som vi fick av våra snälla grannar.

Ikväll ska jag klä granen, och de bortknipsade kvistarna bildar en julig dörrmatta på bron.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

91 kommentarer på “Nu har vi jul”

 1. Oj, vilka underbara bilder. Du fångar verkligen känslan i dina bilder. De här fotona fick mig tillbaka till barndomen. Tack 🙂 Hoppas ni får en fin jul, du och familjen.

  1. Nu har jag gått igenom alla kommentarer och inte en enda berör att mössan inte täcker lillens öron. Vad är det frågan om? Varför säger ingen något? Det är ju i princip öppet mål för någon som vill klaga och gnälla, varför är det ingen som tar chansen? Har alla hatare ätit för många pepparkakor och blivit snälla?

   mvh Förvirrad

 2. Jag tycker bestämt att de här bilderna måste vara från någon Astrid Lindgren bok. Typ Bullerbyn.

  Och jag gillar verkligen Bertils stil, så himla söt!

 3. Sötare unge än din lille Bertil får man leta efter! Och vilka gudomliga bilder, jag tror jag ska flytta norröver. Fast vi har i alla fall några centimeter snö här i Småland men vem vet hur länge det ligger kvar?

 4. oj vilken nostalgi. jag vill också bo i Norrland igen och åka spark. Så underbart. så långt ifrån Kungens kurva och shoppinginfernot. vackert.

 5. Vi har också NÄSTAN jul. Vi har gran och idag har jag gjort julgodis. Men vi har inte någon lika fin spark. Dessutom skulle den inte gå så bra på gruset. Men godiset är gott. Finns både med Frolic och hundkex.

 6. Åhh, vilka underbara bilder! Jag tänkte faktiskt också att “nu är det verkligen jul” idag (inte av samma anledning dock — jag köpte vörtbröd ;))

 7. Hej!
  Vilka fina bilder!! Jag fick också åka i en sådan “låda” då jag var liten i början på 60-talet, har tyvärr inga bilder från den tiden, och lådan är också borta sedan länge.

  God jul!

 8. Att åka fort spark var även en av mina favoriter som liten..och även idag;)
  synd bara att vi har svart jul så som det nu ser ut 🙁

 9. Har också minnen från att åka i sparklådan – stjärnklar himmel, knarrande snö & så varmt & ombonat i lådan med fårskinnsfällar. Landar i Sverige om tre dagar & då blir det garanterat en tur med farmors spark. Så roligt när de inte grusat & man får sån där grym fart att sparken kränger i kurvorna!

 10. Bild två är helt underbar! Det är så härligt att se dina bilder och läsa här. Det är nämligen första gången under mitt liv som jag upplever en 20 december utan att ha sett snö i vinter. Jag flyttade precis från Dalarna till Skåne, så det blev en liten klimatförändring måste jag säga. Jag firar dock jul hos familjen i Småland och där är det i alla fall snö, så jag hoppas att det håller sig till jag kommer dit! Det är ju så otroligt mysigt och fint. 🙂

  God jul till dig, Clara!

 11. jag önska jag också hade en spark, de tär så himla härligt på vintern. men i stan är den inte så praktisk tyvärr

 12. Vad avundsjuk jag blir. Det kändes mer som vår idag när jag var ute. Bönderna gräver diken och fåglarna njuter av solvarma maskar.

 13. Hej, jag läser några bloggar som får mig att må bra, bla din. För att du lever det “tomte” liv som jag växte upp med i Strömtorp (Värmland). Det var alltid snö vid jul när jag var liten och enda sättet att ta sig fram var spark eller skidor (röda med små djur i nosen och hur pjäxorna var skall vi inte tala om, hårda, kalla). Det är så roligt när unga kvinnor tar sig an traditioner och för dem vidare. God Jul från Bagarmossen

 14. Clara! Det ser underbart ut och jag blir så avundsjuk på snön! Jag har stora planer på att flytta tillbaka från södern, hem till Umeå, min hemstad men jag vet ju att det har slaskat en hel del där på sistone, så min fråga är därför: Hur långt från finschtaan och inåt landet man behöver bo för att ha så där mkt fin snö som du har? På ett ungefär.

  1. Hej “Hon som vill sparka sig fram”!

   Jag bor i Vindeln, 5.5 mil från Umeå. Vi har fått mycke snö, och det hänger på träden 🙂
   Har förstått att Umeå har mest slask.. Tänk vad 5.5 mil, eller 45 minuter i körtid med bil gör skillnad.
   Här kan vi åka skidor, köra skoter och spaka utan problen 🙂

   Välkommen hem till Umeå igen när det bär till
   och En Riktigt God Jul!!

   Kram Kerstin 🙂

 15. Ååå vad härligt det ser ut! Önskar att vintern kommit lika långt här i våran del av Sverige. Är ju onekligen lättare att hitta julkänslan när det är tomteväder ute! 🙂

 16. Vilka ljuvliga bilder, jag blir enormt avundsjuk på snön, här i gbg är det plus 6 grader o snålblåst… o regn, inte särskilt juligt!
  Vilken söt liten B du har,
  kram Caroline

 17. Hej Clara!
  Vilken mysig blogg du har, jag förstår varför den är välbesökt. Då jag inte bott i Sverige på ett tag och ärligt talat är ganska kass på kakbak m.m ;-)så har jag inte hittat hit förrän nu. Älskar P1 och försöker hålla mig lite ajour var jag än befinner mig i världen. Fick höra talas om dig därigenom för ett tag sedan, då den nya svenska “hemmafrutrenden” diskuterades. och blev lite nyfiken. Jag gillar när du “ryter ifrån” och jag tänker att det är precis som du skrev i ett äldre inägg att ditt bloggande är ett sätt att nätverka. Att kvinnor på detta sätt faktiskt kan stötta och uppmuntra varandra. Att du gör det du gillar och detta som en proffsig företagare är ju verkligen att vara en modern stark kvinna. Att andra sedan värderar just dessa sysslor lägre får ju stå för dem. Kul är också att höra en röst från glesbygden 😉
  Vamos tjejen! Gå dit hjärtat leder dig =)
  Lo

 18. vilken underbar känsla jag får av dina bilder! fantastiska julbilder, älskar snön! den har tyvärr ännu inte kommit hit, kom några flingor idag, men det är plus ute så den lade sig inte..

 19. Åh!!! Vilka underbara bilder. Vilken julkänsla. Längtar hem till familjen och snö. Gillar inte Umeås slask. Tur att det bär hemåt mot snön på torsdag.

 20. Underbara bilder! Tack! De får mig att tänka på Madicken. Eller snarare hennes syster som åker snålskjuts med en man på hans släde och lär sig tveksamma sånger. Men det slutar ju vackert. 🙂

 21. Förresten Clara! Du som kokat mycket sylt och marmelad. Jag har vid några tillfällen nu försökt mig på både marmelad och marmeladgodis men ingetdera stelnar:( Sist nu var jag väldigt noga med att vätskan kokade som den skulle och sådär, men nix. Ändå inte. Receptet innehåller 5 dl färdigblandad juice, 4 dl socker och en flaska fruktpektin. Har du något tips till hur man lyckas?

  1. Hm, vad svårt. Testa kanske gelesocker istället? Byt ut en del av det vanliga sockret mot gelesocker – det blir alltid bra för mig!

   1. Tack! Det ska jag prova nästa försök, jag ger mig inte förrän det lyckas;) Hoppas att ni har en riktigt god jul!

 22. Nu har jag ocksâ Jul i stugan 🙂 och dit lilla barn är en jätte söt liten julnisse:) Skönt att ha fâtt upp de julprylar man hade tänkt sig, fast de ersätter ju inte barnen, som inte kunde komma, eller gammla minnen frân förr. I stället för julskinkan har jag gjort ett Boeuf Bourgignon med lök och champignoner till 4 middagar. Praktiskt ! Jag har ett gammalt recempt som tar halva dagen, men resultatet blir enastêende. Jag älskar det ! Men sa blir det när man hamnat utomlands och inte kan ta till sig traditionerna här, i den mân de finns…. tacka vet jag mina jul traditioner frân midvinterlandskapet… Trevlig julvecka, lilla Clara och allt gott till dig och din familj !

  1. Jag tycket det låter rätt trevligt med jul i Paris och Boeuf Bourgignon =) God jul!

 23. Vackra bilder! Här har vi bara slask idag. Men, det är snäppet bättre än
  regn;-)
  Håller tummarna för snö, snart!

 24. Åh vad det ser härligt ut! Vill också ha snö! Men det kan vi nog se i stjärnorna efter här i Malmö.. God jul Clara. 🙂

 25. Hej!
  Skulle du ha något emot om jag målade en av bilderna på Bertil? Har precis upptäckt att barnporträtt är väldigt kul att måla och den var så himla fin!
  Tack för en fin blogg.
  / Lovisa

 26. Om man inte har haft julstämning innan så är det nog något fel på en om man inte får det när man ser dem här bilderna. 🙂
  Helt underbara bilder. Nu kan man lägga sig och känna sig glad att julen snart är här. Tack Clara. 🙂

 27. Oh, jag älskar att läsa din blogg för att det får mig att tänka på min mormor som gick bort alldeles för tidigt i mitt liv. Hela min släkt är från Norrland men jag bor långt ner i landet nuförtiden och drömmer mig tillbaka. Älskar då när du använder ord de inte använder här nere.
  Som bron. Jag berättade för en arbetskamrat en dag om att jag skulle hjälpa min mamma att bygga på bron till hennes hus. Efter en stund frågade arbetskamraten vad för slags Ö hon bodde på:)
  Ha en riktig God Jul!

   1. Jag undrar ja, för själv har jag aldrig varit i Norrland (förutom någon skidsemester) och bron är för mig ett vanligt uttryck. Jag förknippar det som en förkortning av farstubron, och båda varianterna användes flitigt där jag växte upp (Skåne, Småland och Östergötland).

   2. Jag förstår precis vad bron är, och kaller det för just bron, men bor i Mälardalen. Det är nog ett med verdertaget uttryck än norrländska?

  1. Ja ordet förekommer i vartfall i både östgötska och småländska, men vi uttalar det nog lite olika beroende på vart vi kommer ifrån men också beroende på situation. Jag ställer ut den där bulljongen som blir när man kokar skinka på svalning på bron, men om någon frågar mig vart doppet är så säger jag: Det står på broa! 🙂

 28. Jag bara längtar tills jag är gift med min Gabriel och har hus! Vi fantiserar än så länge men åååh, när jag ser bilderna så längtar jag bara ännu mer! Så mysigt och fint! 🙂

 29. Så härliga bilder! Tänk att det blev en vit jul i alla fall, så underbart 🙂
  Tror inte jag får ner Gerda i sparklådan i år 🙁
  Men nästa vinter kanske hon kan sparka själv. Min lilla röda spark står i garaget och väntar, dessutom med en sparklåda till dockan 😀
  Så i stora sparklådan får väl katten åka då 😉

  Önskar dig och din familj en God och Mysig Jul!!

  Kram Kerstin i Vindeln 🙂

 30. Å va jag gillar att ditt barn har på sig de kläderna han har! Det är så kul att se ngt annat än de färgglada “plastkläderna”, som i sig är bra men inte så vackra som de kläderna som ditt barn har på sig. Och jag tror inte att ditt barn fryser mer än ngt annat barn! Vart hittar du dessa kläder?
  Ha de gött! Anna

 31. Vilka vackra vinterbilder med barnet i den vinröda sparklådan och den senaspsgula dörren, glöggpannan på vedspsien och det köket, åh vad jag älskar detta!!!

  Julhälsningar från Nordingården

 32. Hej Clara! Jag måste bara få fråga, är det en slump eller ett medvetet val att inte ha bilder på Bertil när han ler eller skrattar? Han är fantastiskt fin ändå förstås men bloggare som visar upp bilder på sina barn brukar i regel göra tvärtom och nästan uteslutande ha smilbilder, därav min nyfikenhet.

  Allt gott!

  1. Nej det är bara så att han helt enkelt inte skrattar särskilt mycket. Själv skrattade jag inte innan jag fyllde ett år, men desto mer senare =)

    1. Inte alls synd. Jag är känd för att skratta och vara väldigt glad, och jag var ju hur tjurig som helst som liten. Tror att det är en rätt bra kombo =)

 33. Läste reportaget Hemma Hos Underbara Clara igår när jag skulle sova. Ni har det så fint. Kul att höra Jacob också, han syns ju väldigt sällan här (vilket jag fårstår och tycker är bra, man måste få vara privat och det är din blogg, inte hans). Ni har världens sötaste lille skrutt också. Så söt där på bilden vid trappan.

 34. Å hjälp vilka underbara bilder. Önskar att vi hade samma mängd här i södra Sverige, är allt lite avis på er uppe i norr måste jag säga 🙂

  Kram

 35. Snälla söta Clara- kan du inte byta bort de blinkande annonserna? Adblock biter inte på dem! Det är jätteirriterande med “levande” annonser, jag blir faktiskt totalt anti mot företag som marknadsför sig med sådana annonser.

 36. Klara! Vilka underbara bilder. Har du köpt sparklådan second hand kanske? Det ser precis ut som den jag hade som liten och som av misstag åkte till myrorna i samband med utrensningen av min mammas dödsbo för ett par år sedan. Har ångrat det nu när jag själv fått barn… Min mamma brukade bädda ner mig däri och sparka runt ön i Umeå medan vår tax sprang bredvid. Hoppas att det är den. Att den har fått nytt liv. Fint att lille Bertil får åka den.

 37. Vilka underbara bilder! Blir så avundsjuk på all snö. Här nere i Lund har vi plusgrader och gråsliskigt regn. Noll julfeelings.. =(

 38. Å vad mysigt med sparkåkning! Och barnet i sparkåkan! Det är riktig norrlandsvinter det!