Klassiska rätter – Laxpudding

Jag gillar husmanskost och särskilt om den är lättlagad, vilket den faktiskt ofta är – i motsats till vad många inbillar sig. Jag lagar rätt mycket husman och tänkte passa på att lära er en favorit.  Laxpudding. Galet lätt att göra, och galet gott. Perfekt sätt att ta tillvara på gravlax och potatis som blivit över. Det här receptet brukar bli ungefär tre stora portioner.

Så här gör du:

Skiva tio kokta potatisar i tunna skivor.

Smörj en form med smör och lägg ett lager potatis i botten.

Strimla en gullök och fräs lätt, lägg ovanpå potatisen.

Lägg 200 gram gravad lax i tunna skivor i ett lager ovanpå och lägg den resterande potatisen över.

Vispa upp 3 ägg med 3 dl mjölk, salta och peppra och klipp ner lite dill.

Häll över puddingen och grädda i 175 grader i ca 30 minuter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

22 kommentarer på “Klassiska rätter – Laxpudding”

 1. Det där låter himmelskt gott, fisk blir oftast bättre i puddingar, suffléer eller gratänger tycker jag. Men ett varningens finger för att mycket av den lax man köper i butik är gul-märkt enligt WWFs fiskguide. Jag har turen att en matbutik nära mig har satt ut WWFs rekommendationer bredvid prislapparna i fiskdisken, och igår när jag köpte lax var det en (!) av de ungefär tio sorterna av laxfilé som var grön enligt märkningen och det var kedjans egna ekologiska linje. Fiskguiden hittar man här: http://www.wwf.se/vrt-arbete/hav-och-fiske/ww-fs-fiskguide/1243694-ww-fs-fiskguide-nr-du-ska-kpa-miljvnlig-fisk

 2. Låter gott. Perfekt när man har mat-idé-torka vilket jag tycker man får efter jul. Jag blir så mat-le efter jul. Alltid bra med braiga recept som går undan//kram Fia

 3. Jag har faktiskt ett recept på laxpudding utklippt i min receptsamling. 🙂 Tyckte att det lät och såg så gott ut, men har inte kommit till skott att göra det än. Nu kanske jag får tummen ur när jag fått klara besked på att det är gott! 🙂

 4. tack för tipset! gillar recept som baseras på “rester” försöker jobba på att inte slänga så mycket mat…

 5. Problemet med det receptet är väl att det sällan blir gravad eller kallrökt lax över hemma hos oss, för lax är ju så grymt gott till allt möjligt ;-). Såg annars smaskigt ut.

 6. Hade rester av både gravlax och rökt lax och gjorde en laxpudding av dessa och det blev supergott. Gjorde ganska mycket och det blev ytterligare en måltid och var t.o.m. godare då.

 7. Mmmmm… that looks absolutely delicious!

  smiles,
  F.

  PS: On a side note, I just got “Notes from a Swedish Kitchen” from Margareta Schildt Landgren. And guess what my favourite bed time reading is?! ;).

 8. Min farmor gör världens godaste laxpudding. Mer åt patéhållet och äts kall. Äter du din varm eller kall? Ska absolut göra en sån inom den närmaste tiden.

 9. Hej Klara! Vill bara säga tack för tipset och receptet på de inkokta päronen. Jag bjöd på dem igår, när vi hade gäster. Det blev en fantastiskt god dessert, som dessutom såg vacker ut tack vare att det var saffran i.

 10. Åh, lööv laxpudding. Skall jag minsann gör imorgon. Men jag tycker faktiskt det är godast om man gör den på rökt lax. Men gravad är också mums.