Mörk kalops i sky med bitar av morot och potatis i pastellblå skål.

En rykande het kalops är perfekt januarimat. 

Här är ytterligare en klassisk svensk rätt som förtjänar ett uppsving.

Själv har jag alltid fascinerats av själva ordet kalops, sedan Märta kom till Melkerssons med en kalops i inflyttningspresent. På Saltkråkan alltså. Jag tyckte att det lät som en glad folkdans eller liknande.

Gör den på kvällen så är det bara att värma på grytan efter skolan eller jobbet då det skriker i magen och matinspirationen är i botten.

Jag använder mig bara av kött från Kravgårdar när jag lagar mat och det gör gott i dubbel bemärkelse.

Kalops

Portioner

ca 4

Tid

ca 120 minuter

Ingredienser

  • 600 g benfritt nötkött, t ex högrev

  • 2 msk smör

  • 2 gula lökar

  • 3 morötter

  • 1//2 purjolök

  • 1 tsk salt

  • 15 kryddpepparkorn

  • 5 vitpepparkorn

  • 2 lagerblad

  • 5 dl vatten

  • 2 msk soja

  • 2 msk vetemjöl

  • 1 tärning köttbuljong

Gör så här

  • Skär köttet i 2 cm stora kuber.
  • Bryn runtom i lite smör i en stekpanna och lägg sedan över i en gryta.
  • Skär morötterna i stora slantar och löken i rejäla båtar, hacka purjon i små bitar.
  • Fräs lätt och lägg i grytan. Men spara undan hälften av de frästa morötterna.
  • Häll 1 dl vatten i stekpannan för att få upp steksafterna. Töm sedan över i grytan.
  • Häll på vatten och alla kryddor och låt koka i ca 1-2 timmar, eller tills köttet blivit mört och faller isär med lätthet.
  • Släng i resterande morötter och pudra sedan kalopsen med lite mjöl och låt koka upp, så att buljonen reder sig till en sås.
  • Servera med kokt potatis och gärna konserverade rödbetor. Jag lägger ner några kvistar persilja dessutom men det är en smaksak.