Klassiska kalops på högrev

Mörk kalops i sky med bitar av morot och potatis i pastellblå skål.

En rykande het kalops är perfekt januarimat. 

Här är ytterligare en klassisk svensk rätt som förtjänar ett uppsving.

Själv har jag alltid fascinerats av själva ordet kalops, sedan Märta kom till Melkerssons med en kalops i inflyttningspresent. På Saltkråkan alltså. Jag tyckte att det lät som en glad folkdans eller liknande.

Gör den på kvällen så är det bara att värma på grytan efter skolan eller jobbet då det skriker i magen och matinspirationen är i botten.

Jag använder mig bara av kött från Kravgårdar när jag lagar mat och det gör gott i dubbel bemärkelse.

Du behöver:

600 g benfritt nötkött, t ex högrev

2 msk smör

2 gula lökar

3 morötter

1//2 purjolök

1 tsk salt

15 kryddpepparkorn

5 vitpepparkorn

2 lagerblad

5 dl vatten

2 msk soja

2 msk vetemjöl

1 tärning köttbuljong

Så gör du kalops:

Skär köttet i 2 cm stora kuber.

Bryn runtom i lite smör i en stekpanna och lägg sedan över i en gryta.

Skär morötterna i stora slantar och löken i rejäla båtar, hacka purjon i små bitar.

Fräs lätt och lägg i grytan. Men spara undan hälften av de frästa morötterna.

Häll 1 dl vatten i stekpannan för att få upp steksafterna. Töm sedan över i grytan.

Häll på vatten och alla kryddor och låt koka i ca 1-2 timmar, eller tills köttet blivit mört och faller isär med lätthet.

Släng i resterande morötter och pudra sedan kalopsen med lite mjöl och låt koka upp, så att buljonen reder sig till en sås.

Servera med kokt potatis och gärna konserverade rödbetor. Jag lägger ner några kvistar persilja dessutom men det är en smaksak.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 kommentarer på “Klassiska kalops på högrev”

 1. Kalasbra när du ger recept Clara! Kul att se vad du lagar eftersom det verkar som att du tycker om att laga mat. Så det är uppskattat när du kommer med recept 🙂

  Kramkram

 2. Har lagat och ätit den goda laxpuddingen du lämnade recept på. Kalops får bli nästa rätt här hemma tack för alla fina recept du ger oss. Grönkål och rödbetor såg mumma ut kommer också att prova det.

 3. Ååh kalops, det brukade alltid min mormor göra! Tyvärr fattade jag nog inte riktigt hur gott det var när jag var liten..

 4. Nam! Jag gör den vegetarisk och använder quornbitar i stället för kött. Tack för receptet!

 5. Hej! Där jag bor är det vanligt att mixa vätskan, morötterna och löken till en sås, då har man inga hela bitar av grönsakerna i, men man behöver inte heller reda med mjöl utan man får en krämig sås direkt! Jag ska testa din variant nästa gång som omväxling!

 6. Efterssom jag lever med en jägare blir det massor av vilt-kalops, grytor och annat älg-rådjursbaserat. Det är fantastiskt god mat!

 7. Grytor och långkok är det bästa jag vet 🙂

  Ett tips, både vid tillagning av kött i ugn och i gryta på spisen är att sänka temperaturen och öka tillagningstiden. På så sätt får man ett mycket bättre resultat med supermört och gott kött.

  Kram Mrs G

 8. Kalops er et kjempebra ord! På norsk heter det lapskaus, men på barnematglassene står det begge deler. Da min engelske mann sa han hadde gitt vår sønn kalops for dinner, skjønte jeg ingenting. Men nå foretrekker jeg å kalle det kalops!