Blockets betydelse

Jag bär alltid med mig mitt anteckningsblock. I handväskan,  när jag går på stan, bredvid sängen när jag ska sova. Jämt. Där hamnar listor på vad jag ska göra, personer jag ska ringa och drömmar och böner jag har. Alla idéer jag får krafsas ner i blocket och får ligga där och gro till sig.

Visst skulle jag kunna använda iphonen för anteckningar istället, men hur telefonklottrar man gubbar i en iphone? Själva klottrandet och nonsensskrivander är terapeutiskt.

Jag är en riktigt skrivblocksnörd. Pappret ska vara gulvitt och absolut inte blåvitt i basen. Det är otäckt att skriva på och jag blir deppig av det blåaktiga papperet. Pennan ska vara av tusch med en smal spets. 0,3 är idealiskt. Jag vill att pärmarna ska vara lite mjuka, om än inte helt böjliga och sladdriga. En moleskine är perfekt för ändamålet. Allt man skriver där ser så viktigt ut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

44 kommentarer på “Blockets betydelse”

 1. Älskar moleskin! Har själv ett sånt där “journalistblock” bundet i överkanten. Det är grymt bra att hålla reda på alla “att-göra”-saker jag får på jobbet. Och snyggt.

 2. Haha åh! Blir nostalgisk av din redogörelse för hur blocket och pennorna ska vara; jag och en kompis ägnade mycket tid i skolan åt att jämföra pennor i snygghet och skönhetslistor. Alltså hur skön den var att skriva med. För mig var det även viktiga att bläcket var mörkblått, medan hon gärna använde ljusblått. En hel vetenskap det där.

 3. Åh då är du totalt olik mig men istället väldigt lik min älskade man.
  Han bär med sig exakt ett sådant block. Alltid.
  Där gör han små minnesanteckningar och ritar sina möbelmodeller.
  Totalt obegripligt för någon annan men ovärderligt för honom.
  Det finns ett sätt för oss alla.

  Kram Mrs G

 4. Jag gör det också. Jag har till och med en exakt likadan bok. Inatt ritade jag en skiss över hur min takhöga klöspelare skall se ut i detalj. Det finns ingenting bättre och mer terapeutiskt än listor på papper!

 5. Ja, en notatblokk må man ha til alle ideene som popper opp.
  Jeg er så dårlig på å planlegge, så jeg tar bare det jeg har. En notatbok jeg har fått en gang og en penn som ligger å slenger i vesken eller i rommet.
  Hurra for kreativiteten! 😀

 6. Clara
  Jag har oxå ett block som jag noterar det jag vill minnas och notiser om nån låt, en artist, författare, en idé som jag måste komma ihåg till ett senare tillfälle. Jag hade noterat Jenny Wrangborg som är poet. När jag fyllde år fick jag en bok som hon skrivit “kallskänken” av äldsta sonen. Han vet inte vad jag skriver i min bok, men jag blev jätteglad för boken. Imitt block hamnar allt möjligt. Jag tror att det är bra ha en bok där man har sina idéer och planer. Den är ju bara för en själv och man mår bra av det.
  Kram.

 7. Hahaha är det mig du skriver om??? jag har ju ett likadant block och penna- ioch för sig tappade jag min penna på i veckan och har inte hunnit införskaffa mig en ny, så jag har tillfälligt en bläckpenna…Man vet ALDRIG när man kan behöva ett block- för mig är den självklar i väskan!
  Ha en fin helg!
  Kram

 8. Jag håller verkligen med om att anteckningsböcker är mycket bättre än telefoner till sånt där, det blir mer personligt, och roligare att spara. Och vilken fantastiskt fin handstil du har! Det måste ju utnyttjas till varje pris 🙂

 9. Jag går också omkring med Moleskine i väskan. I min minsta väska har jag nån av de färgglada miniatyrblocken i färg. Föredrar dock tuschstift storlek 0,1…

  Teckna mer! Ser att du är begåvad.

  Kram från huvudstaden!

 10. Block och penna är livsviktigt! Helt plötsligt får man en idé och skriver man inte ner den försvinner den ibland. Det absolut bästa är att gå genom gamla anteckningböcker och bli inspirerad på nytt! Min stil är miniblock i spiralform och en riktigt blå bläckpenna med skön form.

 11. Har aldrig anpassat mig till den tekniska dagboken. Har 2 banankartonger med gamla dagböcker hemma på landet i Sverige, resan genom mitt liv från 10 års ålder till typ 27… Sen slutade jag… Med dagboksskrivandet alltså. Undrar just varför???

  Liksom du har jag dock alltid en liten “note book” till hands. Jag är en listmänniska. Listar allt. gör tankebubblor, skisser… Däremot kan det dröja innan jag bockar av min lista. Ofta blir det jag listat kvar där obockat. Men som du säger är det något terapeutiskt över det hela. Man liksom sorterar i hjärnan, kroppen, själen… Att sätta saker på pränt – för hand – är den bästa medecinen när man står på kanten till svarta hålet, tvivlet, förvirringen, rädslan eller vad det nu må vara. Det skrivna ordet, kladdet och kluddret ger perspektiv. Jag borde verkligen börja skriva dagbok igen. Det är befriande. Snygga gubbar by the way! 😀

 12. Ett tips- använd PILOTpennor! Billiga, finns i svart, blått, rött och grönt och håller sig i toppform flera år. Finns på bla bokia.

 13. Men Clara vad härliga gummor och gubbar du har i ditt anteckningsblock. Här ser man att du är duktig att teckna också. Ja vad är det du inte är bra på. Du är beundransvärd vill gärna se mer av det.

 14. Va skönt att läsa att man inte är totalt ute och ensam-nördig med skrivbok och penna.
  Leve blyertspennans Vänner!!

 15. Jag är också en klottrare. Älskar att klottra. Känner samma som du att det är terapeutiskt, det är som att dagdrömma. Och roligt att se tillbaka på. Men jag har helst en blå kulspetspenna, helst en blå.

 16. Jag är pervers på block/anteckningsböcker och pennor! Varit så enda sen jag var i tidiga tonåren.
  Jag har också alltid med mig det i väskan. Skrev ner anteckningar jag vill göra till bloggen, ord jag vill bära med mig. Teckna kan jag tyvärr inte så det blir inga fina bilder i min bok inte. 🙂
  En och annan gång så lånar sonen boken om vi fikar någonstans. Så jag bär hans fina teckningar med mig istället ♥

 17. *Moleskine (För nej, dom är inte gjorda av mullvadsskinn, även om man kan tro så på namnet om man läser fel.)
  Och absolut, även om jag gillar deras färglada lagom stora Cahier:s bättre än dom vanliga dyra versionerna som man vanligtvis tänker på.

 18. Hej,

  Tänk vad konstigt det är att både pennan och pappret måste vara perfekt för att anteckningarna ska bli “bra”. Ingmar Bergman hade köpt hundratals block för att fabriken som tillverkade “hans” papper upphörde. Han försäkrade sig om att ha tillräckligt med skrivmaterial till sin död.
  Jag skriver dagbok varje dag och anteckningar på jobbmöten. Jobbanteckningsboken och dagboken får inte vara likadana för det ena är “offentligt” och det andra privat, men lika viktiga är pennan och pappret för det.

 19. Exakt så är det! Penna med fin spets och gulvitt papper ska det vara. Nu blev jag inspirerad att ta med mitt block överallt…så får det nu bli!

 20. Åh, ja visst är det en bra mojäng! Det blir så mycket att hålla i huvudet annars. Jag får sån otrolig mys och dröm magkänsla av din blogg.

 21. Jag kan inte berömma mig av att göra mina skrivhäften till små konstverk, som dina ser ut att vara. Men jag har alltid ett litet häfte i handväskan. Jag har en gudstjänstklocka i mig. Går de flesta söndagar på gudstjänst. De allra flesta präster jag lyssnar till är mycket kloka och eftertänksamma. Lämnar tankar som skulle kommit bort i övriga samhällsbruset OM JAG INTE ANTECKNAT DE FLESTA PREDIKNINGAR. Det är jätteroligt att gå tillbaka och läsa. Då öppnar sig inte bara predikningarna utan även en massa minnen.

 22. Jag vill ha precis samma egenskaper av ett block och kör nu med moleskins mellanstora. Man kan köpa dom i tvåpack. Köpte en ljust lila och en mörkare lila idag. Pennor kan jag inte vara petig med eftersom jag tappar flera om dagen.

 23. Visst är det en bra grej! Har själv ett sådant som jag har i närheten, skriver mest dikter i den men det händer också att jag kladdar ner slumpmässiga tankar för att rensa huvudet. 🙂
  I vilket syfte man har ett skrivblock så är den en fantastisk sak att ha. Jag skulle nog inte kunna klara mig utan det, har till och med flera block på samma gång, för lite olika saker allihopa. Vad kul att det är någon mer som har ett anteckningsblock för sin person. 🙂

 24. Jag älskar block och pennor! Köper ofta och gärna! Men jag skriver nästan aldrig i dom *skäms* Jag tror att NU ska det bli av, men nej inte denna gången heller! Men så glömmer jag också bort de flesta bra idéerna som jag har *S*.
  Jag tror jag ska göra ett försök igen!
  //Henrietta

 25. Bra – det är vad du är. Alldeles utmärkt faktiskt. Tack för att du finns Clara! Många kramar!

 26. Åh jag har också alltid en skrivbok med mig. För mig är det viktigt att den är snygg eller vacker. Skriver idéer , tankar, listor, julklapps och-presentlistor, saker jag ska skriva om i bloggen, livsdrömmar, böcker jag vill läsa, saker jag vill göra, framtidsplaner och funderingar m.m. Vågar inte riktigt ha tuschpenna för jag har varit med om att det blivit blött och texten förstörts. Så det blir bläck. Måste alltid ha med för en idé kan komma närsomhelst.

 27. jag skriver på Paperblanks, jättevackra anteckningsböcker som finns i olika färger och storlekar som finns på akademibokhandeln. blir så mycket roligare med vackra böcker! praktiska också då flera av dem har en magnetisk “flärp” och band för där man är. jag skriver saker jag vill minnas, vackra citat, pepp, roliga saker min systerson sagt, när jag behöver skriva av mig…en stor vid nattduksbordet och en liten i ryggsäcken. sen är jag periodare när det gäller skriveriet, men så är det bara. ska skriva ner nu vad (3åriga)systersonen sa i pulkabacken när jag skrek till i guppet,” det är ingen fara Matilda, det är ingen fara!!” så sött. 🙂 sånt vill man minnas!

 28. Men faktiskt! Har själv funderat på att ta med mig en liten anteckningsbok vart jag än går. Ifall jag skulle få någon briljant idé som skulle förändra världen när jag har fikarast på jobbet! Alltså jag menar det, fullt seriöst. Anteckningsblock är bäst 🙂

 29. köpte en likadan penna på bokhandeln här i kiruna för nån vecka sedan. Väldigt fin att skriva av sig med. Har ett linjerna block med blommiga pärmar som jag köpt av jultidningsförsäljande barn. Där skriver jag ner allt underbart min nyfödda gosse gör. Hans grimaser och hans framsteg. Även om pruttar och högljudda rapar. Jag gör det av lika delar kärlek som för att inte tråka ut mina ‘ickebarn-vänner’ så de slipper höra bara om blöjor och babygos. För dela med mig det måste jag. Herregud han är ju det bästa jag har! 🙂

 30. Nu har du inspirerat mig till att införskaffa en almanacka inför 2012 🙂 Alla mina anteckningar och klotter hamnar på olika A4 block och papper här hemma som ligger spridda överallt, vore lite bättre att samla allt på en plats kanske… Håller helt med om att det varken känns kreativt eller särskilt roligt att föra in saker i iPhonen.

 31. Jag känner så mycket igen mig i det. Jag har också med mig det överallt och jag kan sitta i timmar och bara skriva och klottra allt jag tänker på.

  Tips till er som inte gör det och har mycket tankar i hjärnan som snurrar Det är verkligen ” terapi” att få ut sig allt om man inte har någon man känner att man kan prata med.

  Älskar mina anteckningsblock!

 32. Jag har också alltid med mig ett moleskine skrivblock! Alltid en svart penna 0.3 och älskar att klottra! Jag föredrar att skriva privata saker och tankar för hand! Känns mer personligt!

 33. Ja, hur i all sin dar ska man kunna klottra i en iphone? Behöver också ständigt block och penna för att skriva ner allt och ingenting. Älskar att skriva och forma bokstäver och det funkar ju inte heller i en telefon…. mer block och pennor åt folket! 🙂

 34. Känner igen mig så mycket i dig! Inte allt men nästintill…Jag bär också alltid med mig block och penna av samma modell som du!

 35. Älskar att klottra i fina block, men är vänsterhänt och det är himla opraktiskt, jag typ smetar ut allt jag skriver, därför är jag mycket förtjust i bläckpennorna från Ballograf i glada färger (bl a på Ordning och reda), de är fantastiska att skriva med!! Tycker om blocken från Archiegrand, de är roliga.