Jag läste någonstans att ett barn kostar 75 000 kronor det första levnadsåret. Med den summan i huvudet är det inte alls konstigt att jag får mail från blivande mammor som oroar sig för ekonomin kring en bebis. Jag kan lugna alla med att det inte alls behöver vara så dyrt att få barn. Visst förlorar man inkomst av att vara barnledig. Men resten behöver inte bli ett dugg dyrt. Vi har inte lagt ut många tusenlappar alls. Här är några knep vi har tagit till
Spjälsängen hade jag som liten, väggbonaden har mamma gjort
Vi hyrde babyskyddet. Vi fick vagnen av några bekanta. Spjälsängen och i princip alla kläder hade jag själv som liten. Många saker sydde jag själv av loppistyger. Resten ärvde vi från släkt och en del saker fick jag låna från kompisar. Att det är lite urtvättat är faktiskt ett plus då alla gifter är borta och tyget är mysigt och mjukt mot bebishuden. Visst – man kanske inte vill ha urtvättade bebiskläder när ungen ska vara fin. Men några enskaka fina plagg kostar inte så mycket. Vardagskläderna kräks ju ändå mest ned.
Strålande praktisk begagnad barnstol
Badbaljan köpte jag på loppis, barnstolen hade vi sedan innan. Och använder man tygblöjor sparar man många, många tusenlappar. Vi sydde egna tvättlappar också, otroligt praktiskt och snällt mot känsliga rumpor.
I princip allting i barnkammaren är begagnat, ärvt eller sådant vi redan hade hemma och som jag gjort om litegrann. Det går alldeles utmärkt, kan bli hur fint som helst och barnen lider då rakt inte.
Den här gamla nyservade vagnen går som tåget
Vill man ändå investera i en nyare, dyrare vagn kan man förstås kolla på blocket. Där säljs nästan nya vagnar till kalaspriser. Och har man ändå inte råd kan man ju be familjerna att skramla till vagnen istället för att komma med hundra bebisplagg i storlek 50 som ändå bara passar i en vecka.
Gör man barnmaten själv är den i princip gratis.
Man behöver inte en tiondel av alla produkter som tillverkas för bebisar. Producenter och varuhus vet att det går att smälla i småbarnsföräldrar vad som helst. Eftersom ingen vill snåla mot sina barn och kompromissa med säkerheten. Ändå är många begagnade saker säkrare än de nya. Det gäller bland annat flertalet barnvagnar. Små barn leker förövrigt precis lika gärna med en gammal kastrull och en slev, som med pedagogiska leksaker.
Leksaker går att fynda på loppis eller bytlåna med kompisars barn.
När man ska bli förälder tycker jag att man ska vara kritisk, hålla huvudet kallt och vänta tills barnet har är fött innan man shoppar mer än det nödvändigaste. Annars är risken stor att man står där med babygym, hoppgunga, gåvagn och elektriska gungfötter till spjälsängen – som kanske ändå aldrig kommer till användning. Eftersom barnet är helt ointresserat. Blocket.se är fantastiskt för där kan man hitta precis ALLT som behövs för ett litet barn, för en tiondel av nypris. Mycket är i princip oanvänt.
Det är klart att det är roligt att köpa fina saker till sina barn, om man nu har den ekonomin. Men jag hoppas att konsumtionshets inte skrämmer någon från att våga bli förälder. Allt sådant löser sig nämligen. Och kom igen – man måste inte bo i hus för att rymma en unge. Hur stor plats tar en nyfödd? 1 kvadratmeter max. Kommer dag kommer råd. Det är vad min mormor alltid säger. Och hon har ju ändå fött barn, slaktat en gris och genomlevt ett världskrig. Våga barn!
Här kan du läsa fler inlägg jag gjort om just barn och livet som förälder.
162 svar
Med alla dina DIY-projekt och återanvändning av gamla saker så är jag säker på att det är billigare än 75 tusen! Och mycket mer personligt. Många nyblivna föräldrar har mycket att lära sig av er.
Åååååååh!!! Vi har precis varit med om en enorm tragedi. Vårt hus har brunnit upp!!!!!! Vi har inte ett skit!!! Jag som har samlat och samlat och samlat begagnat genom åren och ärvt och tagit över en massa fint och gammalt, är helt knäckt!!!! Det rör sig ju om oersättliga saker som inte har kostat mycket i inköp, men som jag älskade som bara den och som jag aldrig kommer få tillbaka.
Ärvda ocg begagnade och ompimpade prylar, är så mycket personligare! JAG ÄR INTE ETT DUGTG SUGEN PÅ ATT INFÖRSKAFFA NYA SAKER MEN JAG MÅSTE I PRINCIP DET NU EFTERSOM DET ÄR PANIK! Suck…..
Verkligen? Gud vad hemskt! Lycka till med allt.
Kram Mrs G
Så fruktansvärt. Jag beklagar verkligen och önskar er all lycka fortsättningsvis.
Jag var med om samma sak för ca 15 år sen. Jag vet att det inte är en tröst just nu, men det ordnar sig. Det blir bättre. Man samlar på sig nya saker, även saker som blir viktiga för en. Man landar. Till slut är det till och med mysigt att tända ljus igen (själv hade jag svårt för det under lång tid efteråt.)
Var rädd om dig och spela inte tapper. Man får må dåligt, det är en kris som tar tid att ta hand om. Sök hjälp om du känner att du behöver det för att bearbeta. All lycka!
Usch, vad fruktansvart. Maste verkligen kannas supertrist. Men som Lilla My sa, det blir battre. Du har sakert redan tankt tanken 1000 ganger, men forsok tanka pa det igen: Tack Gode Gud att alla i familjen ar valbehallna. Mina kusiner dog i en brand, 1 och 4 ar gamla for nastan precis 22 ar sedan. Min familj har 1000 ganger tankt: Om det anda bara hade vart huset som brann. Vi hade skattat oss lyckliga. Men jag vet det ar jobbigt. Jag blev sjalv ranad for ett ar sedan och det var en fruktansvad upplevelse. Men jag forsokte da tanka pa dem som inte hade lika tur som jag, som inte overlever ett ranforsok. For det var ju bara doda ting som forsvann. Allt jag sager kanske inte spelar sa stor roll for dig nu, men forhoppningsvis kanske det kanns lite, lite battre i vart fall!
Så mycket bra spara-pengar-tips du ger!!! Så rätt att återanvända och leta på loppis och blocket, för som du visar så kan man få superfina saker som inte kostar skjortan;)
Kram
Ja jag håller med! Vilket bra och tänkvärt inlägg, inte bara när det gäller just att skaffa barn utan för livet i det stora hela!
Satsa på bra kvalitetsprodukter från början som kan ärvas av generationer.
Själv har jag valt ett liv utan barn http://wp.me/p1uIV8-2z0 inte pga av att det skulle vara för dyrt, utan för att jag helt enkelt inte vill.
Kram Mrs G
Alltid roligt att läsa dina inlägg, många av dina åsikter (dock inte alla) ligger mycket nära mina egna och man vill ju ha nån som håller med en i bland 😉 Om jag ändrar mig och känner att jag vill ha barn är det ungefär som dig jag kommer göra. Känns vettigast så. Tack för en mycket fin och trevlig blogg 🙂
Dagens sanning. Med tre barn här hemma så skriver jag under på allt, särskilt det där om att just leksaker inte alltid är vad barnen föredrar att roa sig med. Riktiga grejer är grejen! Passar på att tacka för en fantastisk blogg. Kör på, Clara, du behövs i mediabruset.
Vi kommer förlora en del pengar på att skaffa barn, speciellt som jag har den enda inkomsten och jag inte tänker jobba första året utan istället finansiera att vara hemma med sparpengar och senare föräldrapenning. Efter ett år får mannen vara hemma istället. Däremot tror jag inte grejerna kommer kosta så mycket nu i början. Vi har också ärvt kläder, spjälsäng ska vi nog inte ha, liggvagn är sambons från barndomen och leksaker löser sig alltid, barn kan leka med vad som helst. Lite småsaker kommer vi köpa och vi kommer äntligen göra slag i vissa investeringar till hemmet som en ny säng och en tvättmaskin som är budgeterade sedan länge. Men även om det skulle bli dyrt, är det inte värt det? Det är mitt första barn men jag är säker på att det är det.
Hade inte kunnat uttrycka mina åsikter bättre själv. Vi var två studenter som fick barn, vissa månader fanns det bara några ynka hundringar kvar när räkningarna var betalda. Men det löste sig, alla barnen har utvecklats bra utan en massa nya grejer och på köpet verkligen lärt sig uppskatta det de har och får även när de ekonomiska förhållandena förbättrats.
Ärvda och fyndade grejer är dessutom ofta väldigt charmiga. 🙂
Att skaffa barn är det bästa jag gjort! Men visst är det lite trist att behöva bråka med försäkringskassan. Jag har hittills fått 1200 kronor per månad. Dvs så går jag back flera tusen per månad på bara fasta avgifter. Men det är överklagat så jag väntar på förhoppningsvis bättre beslut. Men att mysa kostar ingenting =) Jag är så lycklig!
Bra inlägg! Såklart det inte behöver vara så dyrt. Det finns nån slags ångest över allt man måste köpa för att räcka till. Så är det nog med det mesta. Den dagen man börjar prioritera sig själv och inte det normen säger känner man sig nog väldigt rik. För övrigt är din vagn så himla fin! Finare än alla bamse-super-duper-vagnar som finns! Puss!
Så. Precis så! Tänk vad enkelt livet kan vara när man slipper oroa ihjäl sig för att inte ha de dyraste prylarna. För barnen behöver dem definitivt inte! Hoppas du skriver en bok i ämnet! Love, Minna 🙂
Oh, vilket fantastiskt inlägg! Blev så glad av att läsa det. Om jag får barn någon gång, då vill jag göra precis som du Clara!
Yeah! Kanske ditt bästa blogginlägg någonsin 🙂 Word!
Jag tror förresten att klockan på din blogg går en timma före 🙂 Klockan är i skrivande stund 23.18.
PRECIS så är det!! Vi har gjort exakt detsamma och fått låna underbar vagn och köpt beggat och bytt med varandra. Det är inte klokt vad det finns i princip nya grejer på blocket. Fantastiskt!! Vi har inte lagt ut många tusen alls på dessa 6 mån. Såklart behövs mer när bebisen blir äldre men då gör man på samma sätt antar jag! Lägg istället pengar på bättre eko-prylar som tex matskålen från Ekokul som jag ser du också har! Känns tryggt, om man nu ska prata trygghet i prylar.
Åh, så himla bra och viktigt skrivet! Heja!
Bra skrivet!
Hur funkar det m tygblöjor. Hur ofta tvättar ni och vad förvarar ni dem i innan tvätt? 🙂
När jag var barn (på början av 90-talet) så bar jag tygblöjor, de var dock inte lika bra som de idag, utan man behövde ha ett par slags mamelucker utanpå, en så kallad blöjbyxa. Då hade i alla fall mina föräldrar en hink med lock där avtorkade/sköljda blöjor las ner i vatten, så att det inte skulle torka in, sen tvättades allt på kvällen eller varannan dag typ. Det kan ju tilläggas att vi var två barn i taget med blöja eftersom det är tätt mellan mig och lillsyrran, så det var inte direkt några problem att fylla maskinen. Jag kan tänka mig att det funkar lite liknande idag. Så hur gör ni Clara?
Den typen av blöja säljs fortfarande och jag har använt dem på mina barn föda på 2000-talet, men man behöver inte lägga blöjorna i vatten. Jag sköljde dem i toan (spolade på dem) och lade dem i hink med lock. Jag är ingen hemmapysslare, men har båda gångerna jag fått barn tyckt tygblöjor var mer praktiska och definitivt bättre mot blöjeksem (det första barnet kunde helt enkelt inte använda vanliga engångsblöjor) än de vanliga. Det finns fler märken, men jag använde de här: http://md2.peekaboo.se/www.imsevimse.se/blojskolan.pab Jag använde också deras dambindor under veckorna efter graviditeten eftersom de vanliga bindorna absorberar för mycket när man har dem varje dag, dygnet runt, i flera veckor (enligt min egen upplevelse).
Jag annvänder all-in-one blöjor,någon gång lägger jag ett rispapper i blöjan så är det bara att slänga det i toan sen när blöjan byts,annars sköljer jag bara av blöjan och slänger den sen rakt i bykmaskinen,byker typ var annan var tredje dag!
Helt fantastiskt inlägg – som behövs. Kommer att tänka på det viset när det är min tur (om jag har den turen). Lägger hellre pengarna på ett sparkonto till barnet i fråga, att lägga på körkort eller något annat i en avlägsen framtid. Känns lite viktigare. Kan man prioritera ska man göra det innan man klagar över vad saker och ting kostar.
När jag skulle flytta hemifrån fick jag i princip allt av vänner och bekanta. Flytten kostade kanske ett par tusenlappar, med bensinkostnader och ett släp inräknat. Min hemkunskapslärare hävdade innan att detta var omöjligt, och på lektionen fick vi budgetera utifrån IKEAs hemsida och hon lärde oss att det kostar minst 20 k att flytta hemifrån… där ser man.
Bli så himla glad av ditt inlägg, så inspirerande!
Bra skrivet! Å sen när de blir lite äldre finns biblioteket! Min tvååring älskar att gå till biblioteket. Där finns en massa gratisunderhållning 🙂
Jag håller med i allt du skriver! Samtidigt vill jag ändå ge en liten åsikt från andra sidan. Jag växte upp med en ensamstående mamma med ett vanligt knegarjobb. Vi vände på vartenda mynt! Och att veta att jag får vänta med ny cykel trots att knäna nästan slår i styret är något som fortfarande kan svida till när jag tänker på det. Att se hur mamma sliter extra på helgerna för att jag ska kunna ta danslektioner tillsammans med alla mina kompisar kan fortfarande ge mig dåligt samvete trots att jag vet att jag själv skulle gjort samma sak om det var mitt barn det gällde.
Jag önskar mest att man ändå har ett ekonomiskt utrymme för ett barn när man skaffar det. Det kan ju vara svårt att skapa det senare också…
Från ett fd. barn…
Jag känner igen mig i det du beskriver. Att växa upp med att se föräldrar trilskas med pengar är inte det lättaste. Att i hemlighet önska sig mer än man vet att man kan få.. och sedan om det plötsligt skulle inträffa att föräldrarna fått råd – ja då fick man dåligt samvete. Mina föräldrars dåliga ekonomi tror jag gjort mig till en ganska glad och tacksam vuxen. Jag uppskattar saker som andra tar för givna och vet att man kan klara sig på mindre. Det är nog föräldrarna själva som speglar vilken inställning ens barn ska ha. Tycker man själv som vuxen och förälder att det känns hur bra som helst så märker nog ens barn det också..
Mina föräldrar hade det tydligen väldigt knapert när jag var liten, men det var jag aldrig medveten om. När jag blev lite äldre, runt 10, så visste jag ju att vi inte hade jättemycket pengar, men det är först nu när jag är vuxen som jag förstod hur illa det var. Om jag säger att vi gott och väl hade så lite pengar att vi skulle fått soc-bidrag, trots arbetande föräldrar, så kanske det säger en del. Nu hade föräldrarna en bondgård och pappa jobbade ju med den, och alla pengar den genererade åts snabbt upp av densamma. Men skog och jord är värda pengar, och eftersom det var bundet kapital så hade vi ingen rätt till bidrag.
Jag ärvde nästan alla kläder, jag hade inte 15 My Little Pony (men jag hade några stycken, och dem älskade jag innerligt!), vi gick ofta till biblioteket och lånade böcker. Jag hade alltid kritor och papper, och jag hade en liten skog bakom huset där vi lekte jättemycket. Jag hade allt jag tyckte mig behöva som liten. Jag visste ju inte om något annat, och jag minns inget annat än att jag hade en fantastisk barndom.
Jag tänker att det är allas ansvar att se till att alla barn har det bra och att ett sätt att göra det är att se till att inte delta i en konsumtionskarusell även om man ekonomiskt kan. På så vis gör det skillnaderna mindre jämfört med barn till föräldrar med sämre ekonomi. Att inte handla massor av grejer till sina barn är också en solidarisk handling. Lite förenklat såklart, men ändå.
Kära Clara, du är så underbart klok! Man behöver inte de nyaste, häftigaste & dyraste till de små liven…de överlever ändå! 75 000, vilka fantasisummor!
Slår mig för pannan varje gång någon i min omgivning får barn och börjar hetsa om att flytta till hus för att barnet behöver ju ett eget rum!
Jag har inte heller köpt massa kläder och prylar, däremot sparar jag pengar i aktiefonder månad istället till min son. Samt lade undan en större summa till privata pensionssparandet när jag var mammaledig, för att täcka upp. Så visst måste man tänka till lite i ekonomin när man får barn!
WORD! Så sant. Har själv fått två barn som student och i liten lägenhet, dessutom har jag och sambon delat lika på ledigheten trots att vi förlorat mycket ekonomiskt på det. Jag kan bli rätt irriterad på personer med barn som klagar över alla ”måsten” som kommer med bebisen; ny vagn, ny bil, hus, inredning, kläder… Bullshit. Särskilt vrång blir jag när det används som motivering till att den ena parten (läs: pappan) aldrig är hemma utan ”måste” jobba ihjäl sig. Såklart det finns undantag där ekonomin verkligen är en avgörande faktor, särskilt föräldrar utan ett socialt tryggt, socialt nätverk runt sig. Men ofta så tycker jag de här måstena är ett skapat behov som jag har jättesvårt att förstå att folk väljer att leva efter.
Jag håller helt klart med om poängen!
Jag gick på gymnasiet och min man var student när vår son föddes och vi hade absolut inga ekonomiska problem.
Dock är det långt ifrån alla som kan ärva av familj, det tror jag är viktigt att hålla i bakhuvudet. Man har en otrolig tur om ens föräldrar eller andra släktingar kunnat spara möbler och kläder genom åren.
Visst är det så.
Många tror att man bevisar att man verkligen älskar sina barn genom att bara köpa det allra bästa (läs dyraste). Om man inte köper den nyaste och säkraste vagnen så kan ju faktiskt andra börja undra hur man tänker och om man verkligen vill sitt barn väl…
Sorgligt.
Nyblivna föräldrar är ju ofta väldigt lättköpta och företagen spelar på ens samvete och oerfarenhet. Jag tyckte själv att det var riktigt svårt att värja mej ibland.
Men man måste komma ihåg att barnen ju faktiskt ger blanka fan i om prylen är ny eller inte.
Själv har vi köpt det mesta på loppis och blocket.
Perfekt!
Både gamla genuina saker och nya modernare till fyndpriser.
Det är bara att välja och vraka.
Goo blocket!
Så många bra tips du ger, vilket faktiskt värmer både mitt studenthjärta och min plånbok. Jag har ju varit så orolig för att ekonomin inte ska gå ihop för oss, men om man gör som du säger, köper begagnat och gör själv så kommer det säkert att gå vägen. De flesta av våra bebiskläder har vi ärvt, och jag har gjort en del leksaker själv, men vi var oroliga för att inte få råd med barnvagn och sådant. Men nu ska vi kolla igenom blocket efter en fin barnvagn. Tack så mycket för alla tipsen!
Supermysig läsning! Saker blir vad man gör dem till! När vi fått småbarn på besök till detta leksakslösa hem så har en nyckelknippa instängd i plastburk med lock funkat utmärkt.. I barnatider kan jag tänka mig att tid är tusen gånger viktigare än pengar <3
Nu är sonen 6 månader och han har inte kostat mycket än så länge. Vi hyr babyskyddet, köpte en begagnad barnvagn och spjälsängen fick vi. Kläder har vi fått, ärvt och köpt second hand. Det som kostat oss pengar är inkomstbortfallet, blöjor och ersättning då han inte klarade av att amma.
Fantastiskt bra skrivet! Så uppmuntrande och helrätt! TACK!
Begagnat kan ju alla köpa men det är inte alla som kan ärva/få grejer. Det var längesen nån i min släkt hade småbarn så där fanns inte mycket kvar. Hade heller inga vänner med barn.
Åå vad jag tycker om det du skriver. Jag hoppas jag blir en mamma som du!
Hissa Clara! Tänk om alla hade tänkt i de banorna du gör! Önskar att vuxna människor börjar värdera om vad som är kvalitet!? Inte är det då det som kostar mest och blänker högst. Jag har förmedlat till mina barn att begagnat är så himla bra på ALLA vis. Själv köper jag nästan allt begagnat. Man kan ha roligare för pengarna än att det ska skina.
Shabby är dessutom snyggt!
Så bra inlägg! lovely//kram Fia
Så rätt! Vi har lyxat med ett nytt babyskydd men resten är second hand, ärve och lånat!
Det är dock både lustigt och ledsamt att se de omkring mig som lägger fantasisummor på grejer som skulle kunna vara gratis!
Intressant är att vänner och släktingar i min bekantskapskrets inte tror att man vill ha begagnat – när jag väl basunerat ut att vagn och säng och kläder var second hand så började det plötsligt strömma in babysaker från alla håll! Nu vet jag knappt var jag skall göra av allting!
Det är det jag menar med att ”nätverka begagnat”. Om man gillar begagnat ska man tala om det och tala om det högt. Då öppnar man dörrarna för att få saker, ge saker och sammarbeta kring begagnatköp med andra.
http://regnavdagar.blogspot.com/2012/02/natverka-begagnat.html
Begagnat är bäst. Mina ungar hade mest sådant när de var små, även om jag då var gift och hade ok ekonomi. Fast snygga retrovagnar som du har är löjligt dyra här i storstan…
Det är inte riktigt lika lätt när man är ensam med två tonåringar som vill göra saker och vara sociala med kompisarna. De tjatar aldrig för de vet att de får vad jag har råd till, men det svider att de alltid är just de som ibland inte ”kan” eller ”får”.
Det här är nog ett av dom bästa inläggen jag läst! Jag hade småpanik när jag var gravid, såg tusenlapparna flyga iväg, men så kom vårt barn och oj vad mkt billigare det blev än vad man hört. Vagn köpte vi på blocket, sängen hittade vi till kampanjpris, kläder fick vi och ärvde vi. Det beror på hur dyrt man gör det skulle jag vilja påstå. Dessutom bodde vi två vuxna och ett barn på 52kvm tills vår son över 1år. Funkade utmärkt!
Jag håller med till fullo! Köp begagnat, låna och hoppas över en massa onödigt 🙂 Nya kläder har jag för det mesta fyndat på rea vilket många gånger varit billigare än att köpa begagnat 🙂
Sen det som man köper begagnat kan man oftast sälja begagnat senare och då blir det nästan ingen kostnad alls, men visst ett lite spartänkande och en buffert skadar ju inte när man skaffar barn 🙂
Jättebra inlägg Clara! Man måste INTE konsumera massor för att man har barn. Man förväntas däremot göra det, jag har skrivit om det bla. här: http://regnavdagar.blogspot.com/2011/11/kejsarens-nya-klader-en-kronika-om.html
I min blogg finns också massor av tips på att handla begagnat till ungarna osv. Håller på och skriver ett nu om det viktiga i att ”nätverka begagnat” med släkt och vänner och utnyttja varandras tjänster och kompetenser och byteshandla lite mer som man gjorde förr.
Vi är ju inne på fjärde barnet nu (blir nog max fem) och det kommer inte kosta många kronor trots att vi inte har någon att ärva av (och trots att jag har kräsen smak och är petig med färg matgerial och design). Jag köper det mesta begagnat och det gäller såväl vagnar, bebisprylar, bebiskläder, cyklar, skidor, skridskor, bandyklubbor och kläder till de äldre. Det som inte köps begagnat är rea på rean, men i båda fall alltid plagg av god kvalitet/god renommé som har en lång livscykel och ett bra andra/tredejhandsvärde. Ekonomiskt är barnens kläder ett nollsummespel: kostnaden för att köpa nya täcks av kostnaden jag får in när jag säljer de urvuxna begagnat. Barnvagnar, slalomutrustningar och sådant har jag i regel alltid gått plus på. Aktivitetsavgifter och semestrar är väl det man inte kan köpa begagnat men det går att spara in på att planera själv, byta hus, låna av släkt osv. Jag räknade ut att vår budgetresa till Italien sommras kostade lika mycket som vad barnens alla vinterytterkläder hade gjort om jag köpt dem nya istället för begagnade. Så mycket kan man tjäna på begagnat.
Jag kunde inte hålla med mer. Bland det bästa vi köpt, begagnat på Blocket, är en toppmatad tvttmaskin. Vi bor i lägenhet, och har vi tur kan vi få en tvätttid var tionde dag. Visst kan man handtvätta och hålla på, men det har blivit så otroligt mycket smidigare att tvätta tvättlappar och barnkläder ett par gånger/vecka här hemma. Vi bor tre trappor upp, utan hiss och tvättstugan är i ett annat hus. Visst hade det löst sig om vi inte köpt tvättmaskinen, men det är en vardagslyx vi verkligen unnat oss. Tänker lite på ditt inlägg om att curla sig själv för ett tag sen.
Klokt skrivet och MÅNGA bra tips:)
Å, jag blir så tårögd av att läsa de kloka och värmande orden. Jag är själv i V17 och med alla mina gravid hormoner så är det lätt att börja böla för lite. Men Jag och min man tänker precis så som du beskriver och det känns skönt att få ett ”Kvitto” på att det går 🙂 tack Clara.
Det är härligt att läsa din blogg som kontrast till alla unga som finns på mitt jobb som hetsar med barnvagnar för 15.000 kr och alla andra ”måsten”. Själv fick jag mitt första barn för 23 år sen och köpte en begagnad vagn för 500 kr och den hade både barn nr 1 och 2 och klarade sig fint med det. Kan inte förstå att man vill lägga så mycket pengar på ”det som syns” och inte på det som är viktigt – tid att umgås.
Apropå det här med barnmat. Jag kokade en stor sats och frös in. (Stavmixer eller matberedare är dock ett måste, men det kanske också finns på Blocket…). Köpt barnmat endast i undantagsfall och praktiskt när man reste.
Men det köpta smakar inget vidare.
Dessutom när min matglade äldste son var åtta månader började han äta precis samma mat som vi, jag försökte bara tänka på att salta lite mindre.
Känns bra. Fint inlägg och bra tips!
Älskar det här inlägget. Hoppas att många ängsliga blivande föräldrar läser och TAR IN vad du skrivit.
Jag håller med. Vi har köpt minst tre vagnar för halva priset av en ny. För man kanske vill ha flera.. en hemma, en dagisvagn så man slipper frakta fram och tillbaka och så småningom en sittvagn. Hade också en ihopfällbar paraplyvagn köpt för 50 kr på loppis. Perfekt att ha liggandes i bilen.
Har ärvt lite kläder och hade några leksaker från barndomen. På vår ort finns det gott om klädbytardagar och det är ju bara fantastiskt!! Där finns ju allt man kan behöva till jättebra priser. Flera annonserar bara i lokaltidningen men det finns en samlingsportal på nätet för hela landet. http://www.kladbytardagar.se/
Klädbytardagar är beroendeframkallande! Jag går på säkert 7-8 stycken per säsong!
Jag håller helt med dig!
Oh, how true Clara! Vi har inte heller lagt ner så mycket pengar, det ända som vi köpte nytt var babyskyddet, det kändes viktigt att det var nytt och säkert. Det mesta är ärvt och loppisat. Tjo!
Hej!
Bra förslag du hade!
Men det är inte så att du råkar sitta inne med lite fler tips angående att göra barnmaten själv? Det skulle vara intressant!
Kram!
När vi skilde oss efter 25 år och fyra barn räknade mitt blivande X på hur många sköna miljoner som gått till barnen! Det var inte skoj vill jag lova! Många sköna pengar som han liksom missat på nåt sätt, fyra underbara barn som nu är stora, minstingen snart 21, dom ser han inte, har ingen kontakt med! Så kan livet också vara!
Jag har min vagn kvar sen jag var baby, så den låg min son i, nu när han är snart 15 undrar han varför det står en vagn i källaren, jag säger att den ska hans barn ha.
Aldrig ! svarar han, men när jag var tonåring tyckte jag inte heller den var snygg, men nu tycke rjag den är fina än de moderna som ” påsar ut ” åt alla håll, så han ändrar sig nog han med 🙂
Så härligt inlägg! Peppande för många föräldrar 🙂 Ett till tips är att andrahandsmarknaden är rätt bra för barngrejor. Om man säljer iväg kläder i en urväxt storlek på tradera eller blocket så får man snabbt ihop en slant att köpa kläder i större storlek för. Visserligen kan det vara kul att spara några plagg och det är ju fint att spara till vänner och släktingar. men har man lite pengar så är det här ett perfekt sätt att hålla barnen med kläder. Då lägger man i princip bara ut pengarna en gång och sedan ”byter man upp sig” genom köp och sälj…
Jag precis så där gör vi också…det är liksom ett nollsummespel barnens klädkostnader. Vissa saker får man inte igen pengarna för (underkläder, jeans som slits söner på knäna, skor) men andra saker får jag rätt mycket mer för än jag själv gett så det går på ett ut.
clara, du ÄR så fruktat klok.
du kommer vara med i böcker om filosofer från tidiga 2000-talet om sådär 200 år.
Du glömde nämna amning! Kan man och vill man amma så kostar maten till bebisen typ noll åtmintone de första sex månaderna!
Man blir grymt hungrig av att amma dock så man äter betydligt mer men om man har några extrakilon att nalla av så är det ju en najs kombination 😉
haha faktiskt så är jag inte ens i närheten av att vilja skaffa barn. men jag har tänkt MÅNGA gånger när jag kikat i din blogg att det vore så kul att skaffa en liten bebis just för den där lilla utmaningen i allt nytt som måste fixas, och som man kan fixa så mkt bättre än att springa i affärn och köpa det nytt! =) så vill påstå att det redan nått mig, jag är grymt impad av det du gjort och gör 🙂
Clara, vad otroligt roligt det är att du har uppdaterat så ofta den senaste tiden! Intressanta och bra inlägg. Tack!
Det låter precis som när jag var liten! Då ärvde vi syskon av varandra och övriga släkten. Samma sak med leksaker, som liten tycker man ju nästan att allt i prylväg är intressant iaf. Man fick saker på födelsedagar och på julafton, men inte i överflöd. Nya kläder inhandlades med måtta innan skolstart och innan sommarlov. En massa prylar gör ju knappast barnen lyckligare, det stillar nog mer förälderns oro över att vara en bra förälder.
tack! det är just sådana tvivlande tankar jag själv har just nu – har inga barn än men kanske om inte alltför lång tid. arbetar med eget företag precis som du. att höra att man i dessa tider av konsumtion och penninghets kan göra på ett annat sätt, sitt eget sätt, av någon med erfarenhet – alltså du, är så peppande!
Håller med om att 75 000 låter mycket för ett barn. Nu hade vi inte turen att ha vänner som redan hade barn och kunde dela med sig, och kläder och saker från när jag var liten har blivit bortskänkta för många år sedan. Då blir det så klart lite dyrare i början (trots att mycket kommer från Blocket). Men det blir iaf mycket billigare till nummer 2! 😉
Eftersom jag har varit ”dum” nog att utbilda mig istället för att jobba så blir det inte mycket pengar i kassan varje månad, men det går ju! Hellre det än att vänta bort livet, för våran tös är det bästa som hänt! 🙂
WOW…75tusen..hallooo…vist om man köper ALLT nytt,vi har inte heller lagt ut en massa pengar på våra barn..t.ex. blöjorna har jag köpt på en aktions sajt(liknande blocket)och även sålt dom den vägen igen.
Under mina barns livstid har jag varit inne på en vanlig butik typ 7ggr…rästen är loppisfynd och som du säger finns även ärvt!
Varför handla nytt när man kan få sådant som är hur snyggt som helst annvänt eller sånt som har ett känslo-värde…och är man lite händig kan man ju göra vad som helst själv…eller lägga mormor att sticka 😉
Man kanske inte tänker på det då,men det är ju en ekologisk handling!
Åh, det här är verkligen underbart. Hade jag blivit mor hade jag velat göra precis på samma sätt. Hela min livsfilosofi i övrigt går ut på det här – att återanvända och återställa. Men samtidigt blir jag ledsen när jag tänker på det här, med barn. Jag har nästan ingen släkt och min familj har inte mycket kvar sedan jag och brorsan var små (min familj är väldigt snabba på att göra sig av med saker och ting och leva så asketiskt som möjligt). Jag har heller nästan inga vänner och ännu färre som har fått barn. Någon krösus är jag inte heller (Csn). Jag älskar verkligen idén med att ärva saker, så som ni gjort med många av Bertils grejer, och jag sörjer över att inte ha någon att ärva från.
Men tack för ett mycket fint och inspirerande inlägg.
Du är klok, skriver bra och är vacker! Alltid härligt att kika in och läsa, samtidigt blir jag nästan alltid lite avundsjuk, du har ett liv som jag också önskar att jag hade. Missförstå mig rätt, jag missunnar dig inte något och tycker det är fantastiskt allt du gör! Skulle dock också vilja baka och pyssla dagarna i ända, samtidigt har jag ett arbete jag älskar och får således inte riktigt tiden att räcka till speciellt inte eftersom jag också älskar att träna och gärna göra det fem gånger/vecka. Inte gör det saken lättare att jag med pendling till och från jobbet är borta 10-11h/dag.. Tur då att såna som du finns så man kan kika in, få inspiration och njuta av ett sånt liv utan att leva det! 🙂
Det du skriver är helt sant tycker jag. Det är bara fånigt att tro att en unge behöver en vagn för 8000 tusen spänn eller mer eller matchande skötväska. Men tidningar som Mama och Föräldrar och Barn och fåntrattstidningen Family Living lever ju på att visa upp människor i dyra kläder och dyra hus med prislapp och inköpsställe under bilden. Det var när Mama dök upp som lattemamman med gucci-bebin gjorde entré. Vi föräldrar var mer bävernylon och präktighet. Ganska alldagliga och lite DDR-inspirerade mammor i Marimekkotröjor men så kom Mama och glitter och glamour. Nu var mammorna smala, rika, vackra, intressanta och allt bebiset hade var stajlat och speciellt. Ungarna kunde inte ens äta hemmosad banan med en udda sked utan till och med skeden skulle vara designad. tacka tusan för att annonsörerna gjorde frivolter av glädje.
Håller helt med! Vi har småbarn under tiden som jag studerar, lever på en lön och försöker spara ihop till ett hus utan stora lån. Det känns helt rätt att lägga pengarna på tid tillsammans istället för konsumtion och studier betyder väldigt mycket fritid för mig, min man arbetar deltid. Det känns som att god ekonomi blir viktigare den dagen barnen blir 10-11 år, vill ha egna aktiviteter, njuter av att resa osv. Just nu är vi nöjda i vår bebisbubbla utan dyra saker 🙂
Jag älskar barnvagnen, den är ser helt fantastisk ut!!!
Jag håller med dig helt och fullt! Det finns ingen liten knort som bryr sig om ifall leksakerna och kläderna kostar 20kr eller 2000kr, bara den slipper frysa och har någonting att sysselsätta sig med! Bara man låter barnets fantasi få flöda så kan en kastrull och slev vara minst lika roligt och otroligt mycket hållbarare är en dyrare leksak.
Otroligt bra inlägg! Jag är en sån där förälder som har råd att köpa allt jag vill till min dotter och när hon föddes för snart 5 år sedan gjorde jag också det. Dock tror jag ändå att vi köpt betydligt färre saker än många andra i vår situation gjorde. Vi väntade och kände efter vad som behövdes, men det vi ville ha köpte vi alltid ”det bästa” av (det som vi då trodde var det bästa, inspirerad av olika tidningar m.m.). Det som är intressant är att jag tycker att samhället faktiskt har förändrats ganska mycket, i alla fall i mina ögon. Nu väntar jag mitt andra barn och det är snarare så att jag sätter en ära i att inte konsumera. Självklart har vi kvar allt från när vår dotter var bebis, men om vi skulle behöva köpa nåt så kommer jag titta på blocket och loppis för det. Och samma sak för vår stora som snart behöver lite nya möbler, de kommer vi köpa begagnade. Och för vår del handlar det inte om pengar utan om att ta ansvar och inte konsumera ihjäl oss!
Hej,
mycket bra påpekat av dig och jag hoppas verkligen att fler småbarnsföräldrar tänker likadant, särskilt i dagens konsumtionssamhälle. Folk är ju som sagt rädda för att verka snåla när man köper begagnat men man kan tänka på att det även är ett sätt att värna om jordens resurser och inte bara köpa & slänga för att man har råd. Med dig i spetsen så förändrar vi mentaliteten sakta men säkert.
Snart är det kanske ok att ge begagnade presenter till varandra? I min vänskapskrets är det fortfarande inte ok.
Och när majoriteten slutar slänga fullt fungerande saker på tippen och istället lämnar in dom till second hand så har vi nått ännu längre.
Kom ihåg vilken otrolig påverkan du har med din blogg och dig själv som varumärke. Det är inte en slump att du är en av Sveriges mest lästa bloggare. Din är en av de första jag går in och läser när jag har en stund över.
Mvh Sara
Pengar var det sista jag och min man tänkte på när vi började planera barn. Det blev mer funderingar kring vårt hem, vi fick möblera om lite för att få bra plats för spjälsängen, vi behövde en större bil (den förra rymde inte en bilbarnstol). Det blev mycket funderande kring hur vi skulle fördela föräldraledigheten.
Pengar är aldrig ett problem. Har man inte egna så har man massa folk runtomkring så mer än gärna köper både kläder, leksaker och annat som behövs 🙂
Clara, du är så grym och en fantastiskt bra förebild för alla unga, osäkra tjejer där ute! Blir alldeles lycklig när jag ser ert fina, personliga barnrum. Säger som du och många andra som kommenterat det här inlägget, Blocket och Tradera is the shit!:-)
Så sant så sant!! många gånger går allt till överdrift och det är är helt i onödan…
Ha en härlig alla hjärtans dag på er!!
Mycket klokt och bra skrivet! Och inte minst miljösmart, det gillas!
Fast till alla som hetsar upp sig över just summan 75 000 kr, den kommer från Swedbank och 50 000 kr är rent inkomstbortfall för en standardfamilj, d.v.s. det är inte riktigt frågan om den tokshoppingen man kanske annars får en bild av. Själv går jag sisådär 150 000 kr back på att vara föräldraledig i 9 månader med min dotter…
Även om jag håller med om rubriken och att man inte behöver överkonsumera (har också mycket lånat, fått, begagnat), så har vi valt att spara in på saker och nöjen till oss själva och satsa pengarna på lillan istället (babyskydd, vagn, ytterkläder). Jag ger inte henne sämre standard än jag själv vill ha.
Oj, vad jag längar till sommaren när jag ser dina fina bilder!
Åh vad jag önskar jag kunde hålla med helt, för man borde absolut våga barn mer. Men (och ja det kommer ett ’men’ även om jag verkligen som sagt önskade att det inte behövde finnas) man måste tänka efter en och två gånger innan man skaffar barn. Allt det du skriver om överkonsumtion och att man lätt luras att köpa ”nytt och säkert” till sina bebisar för att det ska vara det bästa är helt rätt. Hyra, ärva, köpa begagnat och allt det där är spot on.
Men man måste vara redigt medveten om allt man INTE kan planera. Sjukdomar, saker som går sönder (en vagn som är begagnad finns det ju heller ingen garanti på så då måste man köpa ny, även om även den ”nya” blir en begagnad. Kanske (som för någon annan som kommenterat) funkar inte amningen, ja då måste man ha ersättning, osv.
Vår dotter är 15 månader, hon har tvillingkusiner (som dessutom har en storasyster) som vi ärvt allt från. Vagn, mer kläder än vi någonsin kan behöva (just nu) och leksaker i massor. Hon har dessutom varit enkel i både amning och sen även maten. Aldrig (!) haft blöjeksem eller varit speciellt sjuk/behövt special grejer. Är så lyckligt lottad och så tacksam över det. Och vi ska absolut skaffa fler, men när är fortfarande delvis en ekonomisk fråga. Tyvärr. När vi blev gravida hade vi precis flyttat till en fyra tillsammans (bodde särbo innan) och varför vi köpte stort var för att vi planerade barn och skulle vi ändå flytta så… ja. Ingen av oss hade (eller har fortfarande idag) bil eller ens körkort. Det är tufft ibland men vi ångrar oss inte för en sekund.
Men återigen, man måste nog tyvärr tänka efter en och två gånger innan man skaffar barn.
Skulle du kunna publisera några recept på hemlagad barnmat. Min son har nu börjat äta små matportioner och jag vill undvika färdig barnmat. Än så länge räcker det med lite potatismos och mosad fisk men fantasin tryter lite här hemma.
vi gjorde all mat själva och från 8 mån åt dottern helt samma som oss, men i princip även innan, bara i mosad version ( och tänk på saltet) typ fisk med äggsås pot grönsaker, köttfärssås och potatis eller ris pasta, potatismos med grönsaker och äggröra, kokt kyckling med citronsås och pot eller ris, kött bullar och stuvade maccaroner, kalvsylta ( bra snabbmat) med pot, gjorde egen fiskpaté /fiskbullar, kycklinggryta, ja osv, kör på det mesta brukar funka så länge man äter tillsammans och visar att maten är god, lycka till!
Jag har gjort det superenkelt med mina tre döttrar. Jag fick älgkött som jag kokade och körde i en mixer. La det mixade köttet i iskubslådor och frös in. Till köttmåltiden kokade jag en liten potatis och morot i mikron som jag mosade. En klick med smör i vid servering. Det andra målet bestod av fiskbullar – i buljong – som jag styckfryste. Till fiskmåltiden kokade jag en liten potatis och ärtor i mikron som jag mosade. Och så lite smör till. Dessutom åt de välling och gröt och lite annat. Döttrarna är 6, 8 och 10 idag och äter allt och mår bra.
Jättebra inlägg! Vi har valt en mellanväg, där vi gärna köper nya kläder till vår lille kille men har en begagnad barnvagn, lånat babyskydd, ärvd overall osv. Folk får väl lägga pengar på nya saker om de vill, men det viktiga tycker jag äratt man gör det för sin egen skull i så fall, inte för att pressen från omgivningen blir för stor.
Glöm inte att det är de personer som lägger pengar på nya saker som ser till att det finns begagnat på Blocket 🙂
Visst är det så, att barn inte behöver kosta massor. Begagnat är bra, på så många sätt! och tänk så värdefulla de är barnen, tänk om någon skulle räkna ut hur mycket de är värda. Det skulle bli många nollor på det talet!
Ända sedan mycket tidig ålder har jag sparat på mina leksaker och doningar som jag fått genom åren. Nu är jag snart 34 och har fortfarande inte skaffat några barn, men dock passar jag på att köpa barnböcker på rea, udda och annorlunda saker på loppis och kläder fast jag inte ens vet om jag kommer skaffa barn. Men så vet jag också att sakerna förmodligen kommer komma till användning någon gång. Om inte för mina barn så säkert för någon annan. Återbruk är det finaste och rikaste som finns.
Vilket underbart inlägg! Jag blir helt glad av att läsa alla kloka tankar om att våga satsa på familj och skaffa barn!
Men visst är det så, som några påpekar, att man måste tänka efter lite före, är man väldigt fattig kan det vara läge att vänta, men annars?
Visst kan barn innebära oväntade utgifter och allt möjligt elände som man inte hade räknat med. Men inte ska man låta det vara i vägen för att bilda familj?
I så fall måste man ha den typen av beräkningar med i allt man gör, in absurdum… ”Kan jag skaffa den här bilen, den kan gå sönder? Vågar jag köpa det här huset, tänk om det brinner upp? Ska jag verkligen gifta mig med den här mannen, tänk om han hamnar i rullstol, vad mycket bekymmer och extra utgifter det kommer att skapa?”
Så kan man inte hålla på! Det är omöjligt att föreställa sig alla vändningar som livet kan komma att ta. Man får ta det som det kommer helt enkelt. Inte låta rädslor stå i vägen för viljan att faktiskt leva sitt liv.
Hur bra som helst Clara! Det jag allra mest vill skriva under på är detta med vagn. Jag kan för mitt liv inte fatta att det är så himla viktigt att att ha en splitterny vagn av ”rätt” årsmodell och ”rätt” färg. Hur kan man bara komma på tanken att lägga upp emot 8-10.000:- för en vagn??? Det är inte många månader de kan ha den så den slits ju knappast ut heller. Någon menade att det inte finns garantier för en begagnad vagn – självklart inte, men det händer faktiskt inte särskilt ofta att en vagn går sönder och då handlar det nästan alltid om fabrikationsfel som inträffar tidigt. En begagnad vagn är ju oftast ”testkörd”:).
Då är det bättre att i så fall lägga något mer på kärran/sittvagnen, som barnet använder i flera år.
Följ Claras tips och kolla på Blocket! Hoppa dessutom över alla ”tekniska” prylar som ändå aldrig behövs. För det är som Clara och många andra skriver här – bebisarna bryr sig inte ett dugg om prylar. Det verkar mer vara ett sätt för föräldrar att impa på varandra.
En bebis behöver inte mycket. Mat, kläder, torr blöja och någonstans att sova.
Maten är gratis, om inte amningen krångla
Kläderna blir inte smutsiga, med undantag för kräkbebisar.
Blöjor är bra första månaderna men så snart de börjat gå har våra barn gått utan blöja hemma på dagarna. Lite kiss här och var men blöjfria hyfsat tidigt 2,5 första barnet, 1,5 andra barnet och 2 tredje barnet.
Sover gör de gärna inte ensamma fortfarande.
Men tyvärr har samhället blivit mer där fina dyra saker är status, barn skall gå på gymnastik och dans på fina skor redan som 3 åringar. Och de fina möblerna och golven klarar inte lite kiss.
Yta är viktigt klart att det kostar.
Jättefint inlägg!
När vår första dotter gjorde sitt intåg i världen bodde vi i en 1:a på 34 kvm. Lillan låg nedbäddad i en tapetserad banankartong på köksbänken när vi pluggade om dagarna.
Det gick hur bra som helst och var de mysigaste dagarna i världshistorien!
Bra och tänkvärt inlägg, heja heja! Jag skulle vilja lyfta fram en sak ang tygblöjorna — det körde vi med på grabben när han var bebis, men elräkningarna tredubblades p g a alla tvättar (sonen var ett sånt där barn som hade ständig ruljans i magen, om man säger så)! En aspekt man inte nämner så ofta, och det fick mig att fundera på hur mycket man sparar i pengar egentligen. Däremot var det ju alla gånger skönt att det inte blev ett sånt sopberg i alla fall.
Håller med delvis, vi har sparat mkt pengar på ärvda kläder och generösa vänner och familj som köpt oss mkt ( men alla har ju inte det eller folk att ärva av) endel begagnat har vi också köpt och pottan togs i bruk vid 8 mån ålder så många blöjor har vi sparat ( kostar ju endel att tvätta också) babyskydd håller ju inte mer än sex år och vi fick ett som var 5.5, vi ville inte chansa. Nja tycker nog att många utgifter dök upp som man inte hade räknat med mkt kring amning faktiskt, amningsinlägg, svindyrt och gick åt fruktansvärda mänger i början, hade givetvis gått att köpa tvättbara men återigen också dyrt. Två amningspumpar har vi köpt, dyrt och ingen funkade ( känns inte som något nån vill ärva eller köpa av mig) Amningsbehå, dyrt ( vill inte ärva), mjölkuppsamlingskoppar ( hade inte klarat mig utan), bröstnapp, vanlig napp. Skor till dottern har vi ärvt och fått några men svårt med passformen varför vi har köpt nya skor till barn-dyrt. Sedan allt detta vabbande- dyrt! Sen håller jag med om att man ska ta det lugnt och inte handla allt innan, men alla dessa amningsutgifter hade jag verkligen inte räknat med, det tänkte man ju liksom var ”gratis”. Allt som allt har det nog aldeles säkert gått åt 75 000, men man sparar ju endel på bio, restaurang, resor mm.
Sant! Vi har fått låna en hel del, begagnade paket med barnkläder på Ebay är toppen, då kläderna är tvättade ofta och man dessutom slipper tänka så mycket på vad som behövs. Men … vettig BH, vettig pump, ekologisk napp, ekologiska sovsäckar (begagnade, men ändå dyra), bra hudkräm, violrot för tänderna osv. osv. Tygblöjorna man bara testade… och nu ska saker återlämnas, för att vänner väntar barn. Och snart skulle det vara kul med barnvakt också.
Jag håller med Claras inlägg. Trots att jag spenderat betydligt större summor själv, så har jag genom hela detta spenderande sett möjligheten till många genvägar.
Varför jag inte valde dem? – Ja, det är en bra fråga, men den hänger ihop med fattig barndom och rikt vuxenliv och lite annat. Att det skulle ha gått att spara åtskilliga tusenlappar genom barnens första år är en underdrift!
Man lär ju så länge man lever!
Härligt inlägg! Ska bli kul att få barn. Är lite orolig för att bli trött och arg men när det väl är dags flyter man nog på rosa moln mer än vad man kan tro 🙂
Tack för ett bra inlägg! Att återanvända gör livet så mycket enklare. Slippa lägga tid på shopping samt att det känns skönare att klä sina barn i kläder och stoppa om dem i lakan som är tvättade många gånger. Mjukt och skönt och giftfritt. För att komma ihåg vad man stoppar undan i förråd är ett tips att göra listor – (titta hur på http://adderat.addweiss.se/?p=246) så att man inte i glömskan handlar nytt fast man redan har!
Välformulerat och inspirerande inlägg! Jag längtar så tills det är min tur att skaffa barn och tänker mycket på just allt det praktiska man behöver tänka på, men du har rätt, det löser sig. =)
Ha en fin dag!
Du ger massor med bra budgettips! Min erfarenhet (med tre barn 11, 9 och 4 år) är att det är betydligt lättare att leva snålt när barnen är små. Ju äldre de blir, ju mer kostar de. Det är aktiviteter, skolkort som ska köpas, kalas som ska inhandlas present till osv (med tre barn kan det lätt bli ett per helg!). Sen är det ju inte sakerna och kläderna som kostar pengar i första hand, utan snarare att man måste ha andra ekonomiska ramar för sin livsstil. Man måste antagligen gå ner i tjänst, vara beredd på att en del av lönen går till VAB. Dessutom så kräver en stor familj ett större boende (det är lätt att bo trångt med en bebis, inte lika kul med en 11-åring), ha större bil osv.
Jag håller med till viss del. Med reservation för att det fortfarande är så att man som förälder fortfarande styr över vad man vill lägga pengarna på. Man kanske VILL ha större boende och en större bil, men MÅSTE man? Svaret är nej i många fall och beror helt enkelt på vad man vill ha för typ av livsstil.
När barnen blir större har de själva åsikter om vad de anser sig behöva som man måste hantera på ett annat sätt. Såklart att barnen ska få gå på kalas men man behöver absolut inte lägga mycket pengar på presenter. Aktiviteter kostar mycket men å andra sidan betalar man inte för blöjor längre. Det jag märker kostar mer är t ex om man åker på semester eller nöjen, att åka iväg med småbarn ger knappt några merkostnader alls. Men om en familj med stora barn åker iväg någonstans, säg till Liseberg, ja då blir det jättestor skillnad.
Även kläder kostar mycket mer. Men igen; de behöver inte göra det. Man kan välja att köpa begagnat, man kan ha möjlighet att ärva. Men jag har alltid gillat mode och kläder och köper oftast nytt, även om jag inte tokshoppar. Men mina två tjejer som numer har stl 134 gör att man har fått hoppa upp ett snäpp kostnadsmässigt från småbarnsavdelningen. Nu kostar t ex toppar och jeans nästan lika mycket som vuxenkläder jag köper till mig själv.
Vi hade heller inte gott om pengar när vi skaffade barn. Jag studerade och min man var arbetslös men det blev jättebra! Alla utgår ifrån sin verklighet men i min föräldragrupp kunde jag störa mig på hur folk satt och ojade sig över hur lite pengar de skulle få som föräldralediga. Jag hade inte arbetat så jag hade bara rätt till den lägsta ersättningen men det funkade ändå! Min bror och hans sambo sa hela tiden att de minsann inte skulle bilda familj förrän de hittat ett hus. ”Vi vill ha allt klart innan vi skaffar barn”. Låter som många tänker så nuförtiden. Allt ska vara så tillrättalagt och borgerligt. Vi har trängt ihop oss i en liten trea (kvm som en normal 2:a) trots att vi numer är 4 i familjen. Vi har inte råd med hus, vi har inte råd att åka utomlands men vi har råd med våra barn! Jag skulle inte vilja ge mina barn min fattiga uppväxt (den var extrem), men idag känns det som en del tycks tänka att det är barnmisshandel att barnen inte ska ha eget rum, åka till Thailand och bada i leksaker. De inser inte ens själva hur fel de har.
Så rätt! Man behöver inte köpa allt nytt. Många av de produkter som finns behöver man ju faktiskt inte köpa alls. Min tanke, när jag blev gravid, var att jag ska minsann köpa ALLT på Blocket. Men sen ville vi ha en väldigt speciell vagn. En vagn med speciella funktioner som är för ny för att finnas på Blocket. För oss blev det då billigare att köpa en splirrans ny vagn än att köpa två begagnade på Blocket (vilket vi skulle behövt göra för att få ut samma funktion). Liggkorgen köpte jag för några hundralappar begagnat så det känns bra i alla fall. Säng, babysitter och babygym hittade vi också begagnat men sedan är det alla småsaker som ska till. Sådant som jag inte hade tänkt på innan. Det är kudde och termometer och amningsinlägg och nappflaska. Många saker som tillsammans blir ganska dyra. Rumptermometer är väl kanske inget du köper på Blocket. Och nej, den är inte särskilt dyr men många bäckar små…
Jag har syskon med barn som jag får låna massvis med saker av. Det är jag väldigt tacksam för. Men de har själva små barn så mycket måste jag ju ändå skaffa själv. Och det lilla som mina föräldrar har lyckats spara genom åren har redan någon annan lagt beslag på. Jag som är yngst hade ju ärvt det första gången jag använde det så då blir det inte mycket kvar till mig. Sängen köptes till äldsta syskonet = hon har förtur även i vuxen ålder. Det jag försöker säga är att även om tanken är god så är det mycket saker som behöver införskaffas (och jag menar inte leksaker, jag har inte köpt en enda), alla har inte turen att kunna ärva och en del saker går faktiskt inte att köpa begagnat. Men att försöka i största möjliga mån kan ju räcka ibland. Jag har nog kommit undan med en fjärdedel av kostnaden jämfört med mina syskon för de har stabilare ekonomi och bryr sig helt enkelt inte. Det är bra att bry sig. För alla.
Phiu! Detta var extremt skönt att läsa! Jag har en god ekonomisk känsla, men har oroat mig för framtiden! Detta främst eftersom jag för tillfället studerar, och min kille är egen företagare. (Dvs ojämn inkomst) Vi bor båda hemma, mer eller mindre, trots att vi har råd att köpa en lagom stor lägenhet. Men vi är kanske inte bankens favoritkunder trots att vi har mer än nog till insats osv. Men efter att ha läst alla kommentarer så kan jag pusta ut lite, det kommer nog också att lösa sig! Vad fantastiskt att få läsa, och ta del av era kommentarer!
SÅ RÄTT!!! Jag kände själv lite ångest och stress när min lilla var på väg, går man in i en ettablerad barnaffär tror man att man måste köpa nästan allt, för annars är man ond mot sin lillfis… Men jag försökte ändå hålla huvudet kallt och kan nu i efterhand konstatera att man inte behöver ens hälften av alla prylar. Och man får så otroligt mycket av fina människor runt en också. Och en faktor till varför man INTE ska skena i väg till affären innan man fått ut filuren, man känner ju inte personen… som min Hedvig… vem var hon? Vad hade hon för humör? osv. Rosa fluffkaniner/hello kitty är hon defenetivt inte i alla fall! 😉 Och man måste Inte ha en årslön på banken som bebisbudget som jag hört en del skräna om. Vi hade 0kr på vårt sparkonto och hon lever, frodas och får massa kärlek ändå!
Kram till alla mammor och pappor och till Clara som gör en sådan trevlig blogg!!!
Hej. Tack för tips och pepp. Jag har själv tänkt en del på ekonomin. Jag och min man väntar barn i augusti och min man står utan jobb. Oroar mig så klart lite för att det inte ska gå ihop ekonomiskt, men jag ska ta vara på alla dina tips! tack.
Åh vad jag blir glad av ett sånt här inlägg! Jag har reflekterat ganska mycket det senaste kring barn och konsumenthets det senaste då barnen som går på förskolan där jag arbetar ofta sitter och diskuterar vem som har flest datorer i huset, eller vem som har flest tv-spel och vem som har finast cars2-tröja. Det är skrämmande att se hur tidigt det börjar och att då läsa ett sånt här inlägg ger lite hopp åt att det kommer finnas barn som inte behöver bry sig om köp-hetsen för att de har allt de behöver ändå!
Yey! Vilket peppat inlägg! 😀 Jag vill ha barn! Nu!
Visst är det så! Jag har inte lagt då många kronor på lillan, älskar loppis och blocket! Dock har inte alla det så bra att de kan ärva el har föräldrar som sparat saker. Och ju äldre barnet blir ju svårare att hitta bra loppisfynd vad gäller ytterkläder, skor, regnställ, bilstol mm. Samtidigt vad gör väl det, man sparar in summan lätt genom att dra ner på egen konsumtion!
Vilket vackert inlägg och så rätta prioriteringar!
Åh, en grymt bra pepp för en som väntar första barnet inom närmsta veckorna utan upparbetad sgi och med en studerande make. Vi har tilltro till att det kommer lösa sig ekonomiskt, men alltid skönt med lite sunt förnuft och uppmuntran. Tack!
Det är precis såna här inlägg som jag älskar, BAM!
Tack för ett bra inlägg (av många bra såklart)! Jag väntar barn, blir mamma i höst om allt går som det ska. Jag kan lova att det inte blir nån stajlad bebis, här ska köpas begagnat, och vi har vänner med småbarn som vi kan ärva/köpa billigt av. Jag och sambon har verkligen inte nåt överflöd att leva på, men vi kommer att klara oss. Ungen kommer däremot att bli fantastiskt älskad, aldrig behöva frysa eller vara hungrig- och det är väl det som är huvudsaken.
SÅ HIMLA BRA SAGT! Blev så mycket inspirerad! Två frågor dök upp dock. När du målar använder du någon speciell ekologisk färg, till möbler osv? Även ett inlägg om vad du tycker om det nya begreppet ”hen” hade varit superintressant. Personligen tycker jag att det är jättekonstigt, det är ju inte det som är problemet och inte kommer världen bli mer jämnställd för det…
Underbart skrivet. Precis helt rätt. Älskar begagnat, ärvt och loppis. Har en son född 95 och en dotter född 99. Deras kläder har mina andra två barn använt som är födda 05 och 07. Dom ärver fortfarande av varandra 🙂 När den yngsta växer ur, blir det barnloppis eller så ger jag bort kläder, skor och saker 🙂
På detta vis har inte mina barn samma kläder som alla andra 🙂
Du är så klok Clara!, har följt dig länge men aldrig skrivit här
Våga barn! Absolut, vi längtar och längtar… och jag tänker som du, när det väl blir vår tur.. inte måste man ha en massa då! Ärvda kläder och slevar duger fint. Våra vänner deppar över att deras bebis kommer komma innan de hittar sig ett hus… men hallå det viktigaste är väl ändå att lill-skrutten är frisk och får en massa massa kärlek!!
Just nu är livet en känslomässigt berg-och dalbana. Men när jag läser din blogg väcks hoppet. När det väl är vår tur, då har jag fått en massa god råd här! Tack för din fina blogg!
Man myser när man läser våga barn. Du är verkligen en vägvisare för många. Retrovagnen en riktig Rolls Royce va rädd om den.
Våra har kostat mer än 75 000 kr första året… men det mesta är inkomstminskningen under föräldraledigheten som står för kostnaden.
Till andra barnet hade vi i princip allting kvar (i alla fall det som var bra), vi kostade på en nyare vagn (begagnad via Blocket.se). Vi har inte fått så mycket då våra kompisar har större barn, lika stora eller inte har barn ännu. Men jag handlar mycket begagnat, Tradera och second hand affärer är toppen. Vår äldste son växte dessutom så snabbt i början att det blev tråkigt att köpa annat än begagnat (han var 15 veckor när jag började med storlek 74).
Vad gäller boende så behöver man inte ha så stort förrän barnen är ganska stora… oavsett hur vi gör hemma så brukar det sluta med att barnen ska vara precis där vi är… helst på samma kvadratmeter. Vi pratar ofta om att vi skulle lika väl kunna bo i en två på 50 kvm istället för vår 4:a på drygt 100 kvm.
Oavsett så tycker jag inte att man ska välja bort barn av ekonomiska skäl. De tillför så mycket som inte kan mätas i pengar.
Den bästa stunden på dagen för mig just nu är när jag stiger innanför dörren och det kommer två killar springande och ger mig en kram innan de ivrigt ska berätta och visa vad de håller på med. Idag ville store sonen visa kortet som han hade valt till mig på alla hjärtans dag.
Tack för att du är så klok och kan förmedla det till blivande föräldrar! Efter 4 barn (födda 89-08) ser jag barnvakten (walkietalkiserna) som den bästa investering! De fanns inte på 80talet när vi fick första barnet. Helt perfekt både inomhus och om babyn sover en stund ute medan man gör nytta inne. Gåstol tycker jag borde förbjudas, de små liven ska väl lära sig krypa först. En baby behöver inte så mycket saker och kläder! I Sverige har vi fantastiska förmånen att vara hemma med barnet en tid även om vi sänker inkomsten lite! Heja Clara!
Så klokt och tack Clara att du står som förebild med en helt annan idé än varuhus och veckotidningar. Mina barn har hunnit bli några år men går fortfarande mest i begagnat och har inte kostat mycket. Jo, de har kostat, pengarna har jag lagt på underbart babysim, värt varenda krona i mys, fiollektioner när min son har visat intresse, dyrt men så roligt, såklart roliga resor, vi har gått på barnteater och barnkonserter och det har vi haft råd med eftersom vi tacksamt tar emot avlagt eller urväxt. Kram
Mycket bra skrivet! Glad blir jag av sånt här:)
Kramar Kicki
Vi vågar inte ännu på ett litet tag, mest för att jag pluggar utan lån och skulle få cirka 0 kr i föräldrapeng. Men jag håller med dig så himla mycket och tycker att det var ett helt fantastiskt inlägg! Jag kan bara relatera till att jag när vi skulle gifta oss läste att genomsnittsbröllopet kostar 120.000 kr. Visst kan man då förstå att många blir avskräckta. Vårt underbara drömbröllop gick på betydligt mindre än så men det hvdar såklart bröllopsfixarfirmor är omöjligt annars skulle de få problem att gå runt. Men synd är det att man skall vara rädd för något så underbart helt i onödan.
Vi köper också begagnat (och ärver om vi kommer över något. Men det är inte lätt när man är ung – och därmed först bland vänner och syskon att skaffa barn). Vi använder också tygblöjor och tygtvättlappar. Trots det kostar våra barn mycket pengar. Inte första året. Men sen. Det går inte att komma ifrån att vi behövde flytta till något större (vi bor nu i världens minsta minsta trea, med två barn), våra barn äter mycket (vegetariskt och nyttigt gör att det krävs stora mängder mat), dessutom kravmärkt, mediciner och ekologisk hudvård är ingenting vi vill prioritera bort för dem. Det här året har vi dessutom kostat på att låta barnen gå på barndans (för att vi skall kunna genomföra det har vi varit tvungna att hitta ett ställe i närheten. Något gratis alternativ var därför inte möjligt) eftersom de annars inte skulle träffa några andra barn, och kostat på en bilbarnstol (nyköpt!). En och annan bok köper jag också begagnat till barnen. Trots att vi inte köper mycket överflödigt slukas åtskilliga tusenlappar varje månad. Samtidigt har jag varit hemma – utan inkomst. Barn är dyrt, även om man inte konsumerar mycket. Om det är värt det? Självklart!
För övrigt räknar Konusmentverket med att ett barn första året kostar 29 100 i drift första året (+ ev. 15 000 för basutrustning – om man skaffar den ny). Så siffran 75 000 kan jag ju hålla med om att den är väl tilltagen.
För en tvååring ökar kostnaden till: 37 440.
Och för en fyraåring: 39 360
Och en sexåring: 47 400.
Små barn är inte så dyra om man är lite smart som du är Klara! Vi har också gjort som du med begagnat etc….men nu är våra två pojkar 12 och 16 år och tonåringar är dyrt det kan jag lova….Även om de accepterar mer begagnat och liknande än sina kompisar så är det väldigt känsligt i den här åldern. Det är dessutom skrämmande så mycket märkeskläder och utrustning som barn har idag, inte minst tekniska prylar….
Jag log stort när jag såg bilden på din fina vagn. Likadan som vår som var begagnad redan 1987. Härligt hög med stora hjul och plats för massor av mat under korgen. Den användes av 6 barn från 1984-1998. Och idag är den reserv till den första bebisens bebis.
Intressant och inspirerande! Tack för tipsen!
Fint inlägg. Gillar. En kollega har just fått sin 1:a. Han e 7 dagar gammal nu. Brösten sprängde o dom köpte en elektrisk bröstpump för 250 CHF (typ 1700 SEK) men hon tyckte inte att den verkade funka någe vidare… Jag tänkte förtvivlat att det är ett sånt typiskt misstag. Hon kunde ha fått min gamla handpump som funkar som tåget även efter 3 barn helt gratis… Men så är det ibland. Man tror att man behöver mer och många tycker att det ska vara nytt men för mig är allt det där slöseri. Jag har haft EN begagnad barnvagn för mina 3 barn, bilbarnstolen har oxå levt genom 3 barn o nu har kollegan med bröstpumpen tagit över min gamla bilbarnstol gratis. 😀 Why not? Sen kan vi väl lägga pengarna på annat som är mer viktigt. Kanske skänka en slant till Smile Train så att ett gomspaltsbarn i tredje världen får ett leende istället. Tänk vad bra det skulle kännas. Kostnaden för en ny Bugaboo skulle kunna hjälpa 4, nästan 5 barn till ett nytt liv med komplett gomspaltsoperation. Tänk vad fantastiskt. Nu spårade jag visst… Härligt inlägg i vilket fall. O barnstolen är ju enklassiker som mor min har hemma när barnbarnen kommer på besök. Som ny fast den har över 30 år på nacken. Kram. Du e bra.
Intressant inlägg! Jag måste fråga, vad är ett babyskydd för något? Vad ska det skydda och när använder man det? Hälsningar från en som inte har barn…
Babyskydd är en bilbarnstol för bebisar 🙂
Tack!
Att ha barn ska inte behöva vara en materialsport, säger min man. 🙂
Håller med, våga FÅ barn! Själv har jag tre, och varvat barn, studier, jobb, studier, barn … osv. Jag verkligen avskyr detta med att allt ska vara ”klart” (utbildning, karriär, det pipade huset, ”självförverkligande”, dvs resa till Asien mm) innan barnen ”skaffas”. Tyvärr är det så att kvinnor är som mest fertila vid 25 års ålder. Fertiliteten sjuker sedan, för att snabbt avta när en kvinna blir runt 35. Män uppvisar inte samma mönster. Det kan man gilla eller inte gilla, men så är det. Så om man väljer att ”skaffa” barn tills man har råd och allt är klart, kan man få problem. Då finns även risken att barnen blir ens eget projekt, ett bevis på hur duktig och inne man är, med rätt kläder, rätt utrustning, rätt aktiviteter utan att man ens har funderat vad den lilla vill.
Vilken cool bild, den sista, med dina ben i snygga dojjs och så barnet! 🙂 Håller för övrig med dig helt! Ha en fin dag!
TACK Clara! Precis vad jag behövde läsa! Jag och min man gifte oss nu i januari och han vill gärna ha barn snart , men eftersom det är bara han som har ett fast jobb och jag lever på A kassa så har jag inte vågat.
Jag vill så gärna ha barn med min älskade make, men jag är rädd ekonomiskt. Efter ha läst ditt inlägg så kanske jag vägar försöka få barn med min make 🙂
Många kramar från en fd. norrlänning som längtar hem!
Jag håller med. 90 % av det vi har till vår dotter är från när vi var små, ärvt, second hand-shoppat. Särskilt på blocket. Det är här jag vill lyfta ett varningens finger. Det där med överkonsumtion det kan ske på Blocket också 🙂 jag blev så beroende. Kanske inte av att köpa men av att titta. Leta… Nu har jag lyckats ta det ner till en vettig nivå. Men det är lätt att åka dit även i begagnatdjungeln!
Hehe, jag är femton och har ingen erfarenhet, men jag håller med dig. En liten plutt bryr sig väl inte om kläderna inte är märkeskläder eller om spjälsängen är fin?
Snarare är gamla kläder ofta bättre. Jag såg på en dokumentär i skolan, som handlade om kemikalier i kläderna. Nästan alla klädmärken – från H&M till exklusiva, låter sina kläder tillverkas i kläder under fruktansvärda förhållanden med bunkar av kemikalier som man skulle kunna riskera fängelse för om man brukade i Sverige. Eftersom att kläderna fortfarande är fruktansvärt giftiga då de kommer till Sverige, fick de som jobbade på klädstrykerierna till affärer med astma så mycket problem att de var tvingade att sluta.
Då de tog proven visade det sig att de har värden av hormonstörande ämnen över de normala.
Man misstänker att det är dessa hormonstörande medel som har lett till att spermakvalitén har minskt.
Så jag skulle aldrig i mitt långa liv sättit en nyinköpt body ifrån H&M på min lilla bebbe, usch & fy.
Vilken underbar bild på er två i solbrillor!!!
Beundrar dig så otroligt mycket, du är så kreativ! Väldigt bra tips, absolut något man ska tänka på inför framtiden 🙂
Tanken att bloggare skapar ett ”låtsas” liv där allt är så bra hela tiden har slagit mig med. Men om det nu är så, så gillar ja det ju. Ja vill bli inspererad o glad av att läsa en blogg. Har ja haft en jobbig dag så ÄLSKAR ja att sätta mig o läsa en insorterande vacker blogg. Jag skriver dagbok, ibland tänker ja att ja ska skriva att det gått dålig på jobbet, att ja laga en jätte god maträtt men brände allt så ja fick kasta det. Men när ja sitter där med pennan i handen så vill ja int alls skriva om det. Det är inget ja vill läsa om ett år senare. Ja vill läsa att solen skiner. Att ja träffade en vän ja int tagit mig tid med på länge. Glada o uppmuntrande saker vill ja läsa om. Så ja förstår alla bloggare som skriver om sitt ”perfekta” liv. Fortsätt med det!
Precis som du skriver har jag också hävdat! Men nu har jag tre barn och den äldsta är 12. På honom spenderade jag extremt lite pengar när han var liten även på mina andra två, de första åren. MEN när de växer till sej och har en egen talan vill de själva sällan ha andrahands kläder, iallafall min stora son och det ska vara speciella grejer och färger och märken. Begagnade skor är inte alltid lätt att hitta… Och jäklar va han kan käka mycket! Jag har krupit till korset och inser att jag måste dra in en hel del pengar för att få ihop det.
Så hade jag inte en tanke på att det skulle kuna bli när jag blev mamma för 12 år sen, men man växer ikapp sina nya insikter som tur är!
TACK! Fantastiskt inlägg! Så gott att läsa eftersom vi planerar barn och tycker det verkar galet att köpa allt nytt… som det är nu kommer denna eventuella bebis inte ens ha ett eget rum. Men det ska nog gå bra det också, bara det kunde hända något i min mage snart.
Kram Ida
vilket otroligt viktigt och bra inlägg.
det glöms liksom bort.
barn behöver inte matriell lyx för att bli lyckliga, hälsosamma barn,
nej dom behöver kärlek och närvaro. bland annat.
men prylarna, kläderna, vagnen och hetsen runtomkring är helt ur proportion.
det är inte det det handlar om! punkt slut.
♥
Vilket underbart och befriande inlägg!! Det är så många ”krav” man ställer på sig själv om att bli en kommande förälder. Det finns bla så mkt litteratur, bloggar och annan information som flödar om hur man ”ska” vara mamma och hur man ”ska” göra i alla situationer och det finns massa ”måsten” som skapas från samhället på nåt vis. Det känns väldigt skönt att få läsa ditt inlägg om att man inte behöver komplicera det här med att skaffa barn! Jag tänker då en MASSA på ALLT att jag faktiskt börjar tro att jag aldrig kommer att våga skaffa barn pga att jag inte tror att jag ska fixa allt man helt plötsligt ska kunna när man är mamma. Det är inte så mkt ekonomin som oroar mig utan mer sättet jag ”bör kunna” som nybliven mamma.
Det här inlägget var precis vad jag behövde 🙂
TACK!
Hej Clara! Första gången jag kommenterar här. Men du har så rätt! Höjde också ögonbrynen när jag hörde det där med att barn är dyra. Jag och mina vänner skickar barnkläder, leksaker och barnmöbler mellan varandra. Mina barn är 5 & 6-år och jag handlar nästan allt begagnat. Så skönt att det redan är urtvättat och mjukt. Tradera har varit toppen! Sedan anordnas barnprylmarknader där jag bor, också toppen. Sedan har jag lyckan att min mamma sparat nästan allt. Allt från min gamla kånken till leksaker och kläder. Böcker tycker jag att barnen ska ha stor tillgång till! Mina barn älskar att följa med mig på loppis då det betyder att man får köpa böcker och leksaker (ofta brukar det kosta 1kr). Efter 6år som förälder har det fungerat utmärkt med begagnat. Det som är svårt är SKOR då barnen sliter (och det ska dom göra i sina lekar). Men då handlar jag Kavat då jag vet att kavlitèn är tipp-topp och håller för barnens glada upptåg. Nu har mitt ena barn börjat lägga lite svårare pussel som en tok 🙂 Så nu blir det att åka hem till mamma och hämta mina gamla pussel! Heja Klara!! Det går att vara miljövän och ekonomisk även när barnen blir äldre. Tro nu inte att mina barn enbart sitter med gamla träleksaker, nä här är det mycket Star Wars och Disney (ett intresse dem hittat själva). Loppisvärlden kryllar av små plastfigurer från Disney jag lovar! Och Star Wars….ja inte är det nytt precis. kram och tack för en inspirerande blogg. 🙂
Hej Clara!
Jag har en fundering kring det här med barnvagn. Jag och min sambo ska ha barn i juni och vi har en jättefin Emmaljunga liggvagn från 1980 som har varit min sambos när han var liten. Jag vet att ni också har haft en äldre vagn till Bertil och att ni varit nöjda, men min fundering är vad ni hade för något inne i vagnen? Jag menar som madrass eller kudde, de är ganska hårda de vagnarna. Vi har inget i vagnen just nu, bara en spånskiva.
Har du tänkt ha samma vagn om ni får fler barn eller blir det att investera i någon ny vagn då?
Vänligen/ Ida
WORD !
jag har nyss skrivit om ämnet och försökt ifrägasätta konceptet ” barn är dyra” Om man bara uppfyller deras behov så kostar de nästan inget men om man uppfyller barnens vilja och ha begär så kostar det nog en eller annan skjorta!:)
Läser igenom hela din barn-kategori för jag har en liten liten bebis i min mage. Detta inlägg gjorde mig som student lite lugnare. Tack! Har följt dig så länge så denna tillbakablick var även mysig för att det känns som du berättar för mig över en kopp te.
Fick just barn och räknade på vad vi betalat. Vi är uppe i 10k för alla kläder, vagn, tillbehör osv. Då är det enda vi köpt nytt enstaka bodys och ett babyskydd med inbyggd vagn. Barnvagnen fick vi för 1500kr och vagga, säng osv fick vi av kompisar. Barnkläder har vi fått i mängder. Hittills har vi lagt 85kr på blöjor och vi har fått mängder med blöjor av bekanta, så vi kommer inte behöva köpa några förrän bebisen är uppe i storlek 3. Kläder har vi så vi klarar oss till i höst, minst. Vi ammar, så mat behövs inte. 🙂 Räknar med att vi kommer ha lagt max 20k första året, med blöjor och barnmat inräknat. Känns väldigt rimligt! Och nästan allt kommer sparas till nästa barn, så nästa barn lär bli ännu billigare…
Bra inlägg! Det behöver verkligen inte vara dyrt. Inte ens för den som inte har ärvt någonting öht. Begagnatmarknaden är fantastisk. Dessutom måste man som sagt inte bo så stort, även om det är skönt att ha plats och ett eget rum då och då, särskilt som kvinna. Hur som hoppas jag innerligt att samhället så småningom slutar se nyköpt och månget som normen för föräldrakärlek.