Jag lÀste nÄgonstans att ett barn kostar 75 000 kronor det första levnadsÄret. Med den summan i huvudet Àr det inte alls konstigt att jag fÄr mail frÄn blivande mammor som oroar sig för ekonomin kring en bebis. Jag kan lugna alla med att det inte alls behöver vara sÄ dyrt att fÄ barn. Visst förlorar man inkomst av att vara barnledig. Men resten behöver inte bli ett dugg dyrt. Vi har inte lagt ut mÄnga tusenlappar alls. HÀr Àr nÄgra knep vi har tagit till

SpjÀlsÀngen hade jag som liten, vÀggbonaden har mamma gjort

Vi hyrde babyskyddet. Vi fick vagnen av nĂ„gra bekanta. SpjĂ€lsĂ€ngen och i princip alla klĂ€der hade jag sjĂ€lv som liten. MĂ„nga saker sydde jag sjĂ€lv av loppistyger. Resten Ă€rvde vi frĂ„n slĂ€kt och en del saker fick jag lĂ„na frĂ„n kompisar. Att det Ă€r lite urtvĂ€ttat Ă€r faktiskt ett plus dĂ„ alla gifter Ă€r borta och tyget Ă€r mysigt och mjukt mot  bebishuden. Visst – man kanske inte vill ha urtvĂ€ttade bebisklĂ€der nĂ€r ungen ska vara fin. Men nĂ„gra enskaka fina plagg kostar inte sĂ„ mycket. VardagsklĂ€derna krĂ€ks ju Ă€ndĂ„ mest ned.

StrÄlande praktisk begagnad barnstol

Badbaljan köpte jag pÄ loppis, barnstolen hade vi sedan innan. Och anvÀnder man tygblöjor sparar man mÄnga, mÄnga tusenlappar. Vi sydde egna tvÀttlappar ocksÄ, otroligt praktiskt och snÀllt mot kÀnsliga rumpor.

I princip allting i barnkammaren Àr begagnat, Àrvt eller sÄdant vi redan hade hemma och som jag gjort om litegrann. Det gÄr alldeles utmÀrkt, kan bli hur fint som helst och barnen lider dÄ rakt inte.

Den hÀr gamla nyservade vagnen gÄr som tÄget

Vill man ÀndÄ investera i en nyare, dyrare vagn kan man förstÄs kolla pÄ blocket. DÀr sÀljs nÀstan nya vagnar till kalaspriser. Och har man ÀndÄ inte rÄd kan man ju be familjerna att skramla till vagnen istÀllet för att komma med hundra bebisplagg i storlek 50 som ÀndÄ bara passar i en vecka.

Gör man barnmaten sjÀlv Àr den i princip gratis.

Man behöver inte en tiondel av alla produkter som tillverkas för bebisar. Producenter och varuhus vet att det gĂ„r att smĂ€lla i smĂ„barnsförĂ€ldrar vad som helst. Eftersom ingen vill snĂ„la mot sina barn och kompromissa med sĂ€kerheten. ÄndĂ„ Ă€r mĂ„nga begagnade saker sĂ€krare Ă€n de nya. Det gĂ€ller bland annat flertalet barnvagnar. SmĂ„ barn leker förövrigt precis lika gĂ€rna med en gammal kastrull och en slev, som med pedagogiska leksaker.

Leksaker gÄr att fynda pÄ loppis eller bytlÄna med kompisars barn.

NĂ€r man ska bli förĂ€lder tycker jag att man ska vara kritisk, hĂ„lla huvudet kallt och vĂ€nta tills barnet har Ă€r fött innan man shoppar mer Ă€n det nödvĂ€ndigaste. Annars Ă€r risken stor att man stĂ„r dĂ€r med babygym, hoppgunga, gĂ„vagn och elektriska gungfötter till spjĂ€lsĂ€ngen – som kanske Ă€ndĂ„ aldrig kommer till anvĂ€ndning. Eftersom barnet Ă€r helt ointresserat. Blocket.se Ă€r fantastiskt för dĂ€r kan man hitta precis ALLT som behövs för ett litet barn, för en tiondel av nypris. Mycket Ă€r i princip oanvĂ€nt.

Det Ă€r klart att det Ă€r roligt att köpa fina saker till sina barn, om man nu har den ekonomin.  Men jag hoppas att konsumtionshets inte skrĂ€mmer nĂ„gon frĂ„n att vĂ„ga bli förĂ€lder.  Allt sĂ„dant löser sig nĂ€mligen. Och kom igen – man mĂ„ste inte bo i hus för att rymma en unge. Hur stor plats tar en nyfödd? 1 kvadratmeter max. Kommer dag kommer rĂ„d. Det Ă€r vad min mormor alltid sĂ€ger. Och hon har ju Ă€ndĂ„ fött barn, slaktat en gris och genomlevt ett vĂ€rldskrig. VĂ„ga barn!

HÀr kan du lÀsa fler inlÀgg jag gjort om just barn och livet som förÀlder.