Guldstund

Vardagsmorgon. Jag väcker lillen klockan sju. Han är pigg som bara den. Jag är så trött att jag raglar. Vi går upp och släpper ut hunden för att kissa i en driva. Sedan kokar jag havregrynsgröt till skrutten och serverar med grädde och mosad banan. Byter blöja. Sätter tillbaka lillen i sängen, nu med ett gäng noga utvalda leksaker. Sådant han bara har på morgonleken. Något som skramlar, något som är lite klurigt, något som är gosigt, någon bok. Aldrig samma saker mer än tre dagar i rad. Sedan leker han själv.

Morgonens ensamlek är en favoritstund för oss båda! Han för att han får vara ifred och pyssla och leka. Jag för att jag får det lite lugnt om morgnarna.  Ensamleken introducerade vi när han var ungefär fyra – fem månader och succesivt har han ökat på tiden han vill leka själv i sin säng. En oinspirerad dag leker han kanske bara 30 minuter. En bra dag – upp till två timmar. Ibland somnar han om mitt i leken, tillbakalutad i sängen. Snusar en kvart och vaknar sedan och fortsätter leka. Det är verkligen en fridens stund och jag kan höra hur han fnissar åt någonting jag inte har en aning om. Eller stånkande och irriterat försöker öppna boken och bläddra själv. När han tröttnat på att leka ger han till ett illtjut och då får han komma över i min säng en stund istället.

Men under tiden han leker ligger jag i sängen i rummet bredvid och snoozar. Eller äter frukost i lugn och ro och läser tidningen. En stunds ensamlek varje morgon kan vara bland de bästa grejer vi infört! Rekommenderas varmt.

Hur man fuskar för att småbarnshelgerna ska gå ihop!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

70 kommentarer på “Guldstund”

 1. Ja, jag kan också stämma in i dom rekommendationerna, så gjorde jag också, åtminstone med mitt första barn. Så skönt att få morna sig/snooza i sin egen takt medan barnet är nöjd och roar sig själv, vilket jag tror är väldigt nyttigt att lära sig!

 2. Åh så underbart skönt det låter!!
  Ja morgonstund har ju “guld i mund”

  Du har en väldigt söt liten son 🙂
  (hund med för den delen)

 3. Clara! Kan du inte visa den där möbeln i bakgrunden? Den ser så fin ut! Väldigt mysig bild förresten. Barn och djur = livets bästa.

    1. Superseriöst! Tack och lov får man välja själv vad man läser och vem man vill lyssna på! Vad läser du?

     1. Man tar det man gillar och som man tycker är bra och struntar i det som går emot ens egen instinkt. Då är Wahlgren jättebra. Man undrar om du ens läst boken eller bara om den. Ensamleken och kvällsbadet anammade jag – suveränt.

  1. Men måste bara påpeka att alla barn är olika. Min gosse är bara lite äldre än Claras och har aldrig haft ro att leka i två timmar, hur jag än hade tränat honom i det. Han är en supersocial pratkvarn som vill hoppa, springa och busa. Man får helt enkelt vänta och se hur ens barn är tror jag..

 4. Ska lätt testa det här med ensamlek i sängen med min dotter Freja, hon är bara sju veckor än men om några månader så. Uppskattar verkligen din blogg, skönt med nått i kontrast med alla modebloggar. Tycker det är kul att läsa om nån i samma ålder som mig, som verkar tycka lite som jag, har barn, är nykterist och gillar att pysla och fixa. Ha det bäst!

 5. Åh så mysigt det ser ut och vad härligt det låter! Jag är 32 och aldrig riktigt varit sugen på att skaffa barn men när jag ser och läser om din lille Bertil blir jag faktiskt lite sugen. Verkar vara en himla go unge – men det ligger nog i blodet!

 6. Låter jätteskönt. Funkar dock inte när man måste upp och jobba utanför hemmet och barnet ska till förskola. Förstår att du njuter du som inte har ett jobb som kräver att du måste iväg på morgonen.

  1. Nej fast det funkar ganska bra om man ska iväg för då kan man väcka och ge ungen mat och sedan låta honom leka medan man själv gör sig iordning i lugn och ro utan att behöva passa barn under tiden =)

   1. Jag tänker mer att Helena menar att den där guldstunden uteblir och så tänker jag att Helena säkert är en smula avundsjuk över just det. Och sedan tänker jag på hur gött jag har det som har varit student i två år och kommer att vara det i minst fyra till, och hur jag borde förvalta den tiden bättre, så som du gör Clara! Ett sant föredöme är vad du är när det kommer till livsnjutandets ädla konst. Håhå.

  2. Det kan faktiskt fungera hur bra som helst. Vi gjorde så när vår lilla Spike var yngre. Väckte honom, gav honom frukost och sedan lät honom leka själv medan jag klädde och sminkade mig.

   Så har det alltid varit nästan och nu när han är sex vaknar han ofta tidigare än oss, går ned till köket, tar sig en frukt eller en macka och leker själv ett bra tag innan han väcker mig eller hans pappa. För att han är van att göra det. Glad pojke och utvilade och glada föräldrar 🙂

 7. Smart idé att lära barn att leka själva. Att det faktiskt går att roa sig själv. Tror det går att öka både självkänsla, kreativitet och fantasi på det sättet. Något tyvärr många barn lider stor brist på idag, för att de är sönderstimulerade och inte får lära sig att vara själva.

 8. Det ska jag prova med Jurre!
  Det skulle vara intressant om du ville skriva ett inlägg om vad du brukar göra för mat till Beril. Gissar att du inte är så mycket för färdiga barnmatsburkar. Har du provat att göra egen välling t ex?
  Skulle behöva lite tips nu när min pojk har börjat äta lite.

  Glada hälsningar
  Lovisa

 9. Gjorde likadant med mina nr de var små! De lär sig att leka själv… Testa själv…
  Läste det i Barnaboken, anna Wahlgren. Har du läst den? Många bra Tips i den!!

  1. Wahlgren har inte särskilt bra rykte bland barnläkare och andra med barnrelaterad utbildning

   1. Oavsett så kommer nog tipset därifrån, och Anna Wahlgren skriver rätt så mkt om det, med lite konkreta tips och annat.

    1. Att, precis om Stina säger så står det i barnaboken, och de som tycker att det var en bra idé kan – vilket Stina också säger – läsa vidare om tips där! Jag har för mig att Clara tidigare skrivit om detta, och då sagt att tipset kom från AW. Tyckte dessutom att det var lite tråkigt att Vallmo och Louise slog ner på Stinas kommentar bara. Hur så? Du verkar lite stingslig?

     1. Jag tycker att det låter underbart. AW eller inte, bara för att hon har fått kritik innebär det väl inte att allt hon säger skulle vara skadligt för barnet. Som förälder känner man väl själv vad som är bra och inte. Lyssna till andras tips och bedöm sedan om du tror att det är bra för just ditt barn dig. Att man tycker att delar av AW:s bok är tilltalande behöver inte betyda att man sympatiserar med allt hon skriver.

  2. Visst är det från AW som har massa sunda idéer. Och en del konstiga. Men de kan man ju strunta i. Tycker det är synd om folk som bara läser andrahandsinfo och aldrig vågar kolla själv och göra sig en egen uppfattning. Detta inte riktat mot Stina utan mot alla som höjer på ögonbrynen så fort AW nämns, även om de först tycker att idén var bra.

   1. Jag är glad att jag fick Barnaboken av min pappa när jag var gravid med min första. Jag var vilsen, förvirrad och ung… Den hjälpte oss på vägen. Tackar Anna för att mina barn sover hela natten sen 4 mån. Tackar Anna för dina tips om att barn ska äta själv , de älskar mat nu, tackar Anna för att du skriver så fint om syskon kan dela rum, tack Anna för du fått mig att gå i parti med barnet mer, tack Anna att du lärde mig att aldrig ta saker från en bebis/barn, tack Anna att du lärde mig att låta barnen vara med och känna sig behövda ! Tack för Anna för alla lugna mornar när barnet lekt själv 😉 det här är mina godbitar från Barnaboken!!

 10. haha, först såg jag bara pyttebilden via facebook och som jag tyckte såg ut som hunden som ligger och slickar sitt skrev, och så rubriken Guldstund 🙂

 11. lLåter super att lillen kan leka själv! Själv har jag totalmisslyckats på den fronten trots att jag verkligen har försökt. Både jag och min man var riktiga ‘ensamlekare’ när vi var små men våra barn verkar vara från en annan planet:-) Dom älskar stimulansen från att leka med andra och är mycket mer sociala än vad vi som föräldrar var i den åldern. Men det är ju det som är så häftigt med barn : dom är sina egna!

  1. Vad mysigt det lät! Nej, ni har inte misslyckats. Tycker snarare att det låter som att ni har kunnat möta just era barn utifrån deras unika behov. Att ensamlek skulle vara enbart positivt för alla tror jag inte på.

 12. Ensamlek är guld värt, både för barnet och för föräldrarna! Vår son hade också ensamlek i sängen från det att han var några månader till han var ungefär 1 år. Anledningen till att jag säger “hade” är för att han numer inte alls vill vara i sängen annat än när han sover, men han leker glatt på sitt rum medan jag gör annat. Det är jättehärligt att kunna ägna sig åt annat medan man hör fniss och prat från rummet intill. Han är nöjd, jag är nöjd, bättre kan det väl inte bli egentligen 🙂 Så ja, ensamlek är verkligen att rekommendera! (så länge man låter barnet själv avgöra hur lång stund ensamleken ska vara).

 13. Jag trodde typ att alla gjorde så 🙂 Mina barn leker alltid själv när jag läser DN, det är värt 🙂 Fast det var lättare med första barnet att få till långa sådana stunder..

 14. Så fina lugna stunder som ni har på morgonen är en bra start på dagen. Bertil verkar vara en trygg och harmonisk liten kille som långa stunder kan roa sig själv villket är viktigt. Bara så mysigt.

 15. Jag visst är det underbart när de små liven kan leka några stunder för sig själva! Min gosse leker själv några gånger under dagen. Jag gör något, han leker själv och sedan leker vi tillsammans osv! Jag har tur för min pojke har sovit relativt länge om morgonen så oftast är jag utvilad! Härligt inlägg Clara och mysig bild!!

 16. Jättebra när det funkar, men vissa barn kan inte hantera den ensamheten. Känns viktigt att påpeka det så ingen orolig förstagångsförälder försöker vänja sitt barn vid något som hen inte klarar.

  1. Ja, bra och viktigt påpekande! Bara för att man själv vill införa det r det inte säkert att barnet vill. Min älskade pojke, en vecka äldre än Bertil, avskyr att leka ensam och har alltid gjort så. Och med ensam menar jag inte att han inte kan sysselsätta sig själv, men han vill icke vara i ett annat rum än mig/oss. Så fort han lärde sig åla kom han ålande efter och innan dess grät han när man lämnade honom. Vi har övat på olika sätt men nu har jag accepterat att mitt barn vill ha sällskap och då får han det. Ser det inte som ett misslyckande att jag har en social liten kille, som vill sitta och riva i en egen tidning bredvid mig när jag läser min, sitta på golvet och slå på en kastrull när jag lagar mat etc. Härligt om man har ett barn som gillar ensamheten, men acceptera om de inte gör det och ta med barnet i det du gör.

 17. Oj det önskar jag att vi också hade infört så där tidigt… Två timmars ensamlek förekommer över huvud taget inte hos oss. Han är 17mån, max ensamlek är kanske 15 minuter.

 18. Passa på! vår dotter han nog aldrig klarat mer än max 15 min, nu snart två år är det inte tal om att vara själv utan allt ska hon vara med på och lära sig, verkligen “kan själv” allt ifrån att klä på sig, blanda vällingen själv, läser jag tidningen vill hon såklart göra det med, detsamma med det mesta andra. Påfrestande men ändå härligt att hon vill så mkt. Nej några sådanna lugna studer som du besriver tycker jag verkar vara lite unikt för ett så litet barn.

  1. Det är inte ett dugg unikt, min son är 16 mån och har gjort så i ett par månader, funkar jättebra tills han blir ledsen och vi går upp

 19. Hej Clara. På fina bilden i sängen med Melker och Bertil finns en byrå/skåp i bakgrunden som är turkost och brunt zick-zack. Förmodar att du har varit framme med penseln själv, men tycker det var så fint så jag måste fråga vad du har fått tag på det? tack på förhand. hej/isa

 20. Din lilla livsnjutare! ^^ Jag tar mentala anteckningar på alla bra tips du levererar till dagen då vi får en egen liten kärleksskrutt. Kram på dig!

 21. Nu förstår jag inte riktigt….Du skriver att du väcker honom kl 7. Varför i hela friden då om jag får fråga? Är det inte bättre att han får sova klart så behöver ju inte du heller kliva upp om du är så trött ?

  1. För att jag vill att han ska lägga sig klockan sju på kvällen och det gör han inte om han sovit sent

 22. Så olika barn och föräldrar är! Min son leker själv men inte ensam i sitt rum eller i sin lilla säng. Han brukar leka i köket när vi äter frukost eller lagar mat. Jag har inte kännt något behov av att lära honom hur han ska leka. Är så glad att han är frisk och att han finns!

 23. Jag har försökt med sängen men det går inte, däremot brukar han efter frukost vara ganska nöjd och roa sig själv bara han har lite utrymme och jag är nära. Det funkar bra det med och för det mesta hinner jag dricka kaffe, göra en bloggrunda och kolla lite nyhetsmorgon.

 24. Hej Clara! Har en fråga ang sideboardet som är i hörnet av bilden. Hur har du målat det? Har du slipat först och sedan målat? Har du tejpat ränderna? Behöver man någon speciell färg? JAG ÄLSKAR SIDEBOARDET! Tack på förhand!

 25. När han blir gammal, typ tre år och kanske inte vill sitta kvar i sängen längre, så kan man ändå ta vara på morgonstunden. När våra var små och vi ville ha lugn-morgon, så riggade vi lekrummet kvällen innan. Vi förberedde något kul. Städade upp och sorterade sakerna. Sen byggde vi en rolig ny variant av tågbanan. Eller ett fantastiskt slott av duplo med alla “gubbarna” på en lång kö som stod där hela natten och väntade på att få gå in och bli lekta med.

  Eller så plockade vi fram någon leksak som varit undanstoppad länge och blev som ny när den plockades fram igen.

  Sen lektes det ensamlek (fast de var två) i timtal.

 26. Bra att ni hittat rutiner som passar er, men det är inte sagt att detta passar för alla. Blir lite rädd när ensamlek beskrivs som den bästa “metoden”. Barn är olika och föräldrar är olika. Kanske behöver det lugna och stillsamma barnet egentligen tränas i annat än att sitta ensam i timmar? Jag tänker att barn behöver mycket tid tillsammans med vuxna och de utvecklas främst i relationer, inte av leksaker. Mina barn börjar dagen med kramar och mys i vår säng, sedan läser vi sagor och gör frukost tillsammans. När jag gör i ordning mig härmar ettårige sonen mig och försöker sminka sig, så gulligt. Och visst leker barnen själva också, men tror inte stora killen lärt sig läsa och skriva redan som 4-åring om vi valt ensamlek istället för sagoläsning. Tänker att för varje val man som förälder gör väljer man ju samtidigt också bort annat… Men vad som är bäst är återigen olika för varje barn och varje förälder. Jag rekommenderar dock inte schemalagd ensamlek.

  1. Du missuppfattar totalt mitt inlägg. Det är ingen metod jag allmänt rekommenderar ALLA barn. Jag pratar utiftrån mitt perspektiv och mina erfarenheter och vill tipsa alla som är sugna om att man KAN göra såhär, men man måste såklart inte. Och det ena behöver inte utesluta det andra. Man kan ju läsa sagor på andra tider än på morgonen.