Jag tror jag får ta det här en gång till eftersom jag uttryckte mig otydligt och väldigt många missförstått vad jag menar: Att blogga är att ha ett utbyte med människor som är likasinnade. Dela erfarenheter. Bli bekräftad i vad man är och gör. Bekräftelsen kan i sin tur generera ökat självförtroende. Att man vågar stå upp för sig själv. Att man kommer på vem man är och vad man gillar och inte. Att man gör bra saker.

Ibland kanske bloggen har samma tema som ens vanliga jobb. Ibland bloggar man om sin passion för mode fast man till yrket är lokalvårdare. Tack vare bloggen blir man uppmärksammad i tidningar, börjar skriva om mode. Kanske får man några stylingjobb. Kanske drömmer man om att kunna försörja sig på något som rör mode och kläder. Plötsligt börjar det kännas som någonting möjligt och rimligt istället för en utopi. Kanske startar man plötsligt ett företag där man jobbar med sitt drömyrke!

Eller så jobbar man kvar som lokalvårdare för att man trivs så förbenat bra och känner “bara” mer glädje och livspepp över att ha en passion där man får så mycket bekräftelse på att man kan och har något att ge.

Själv har jag alltid tänkt att det bästa är att bli lärare. Det är ett tryggt och rekorderligt jobb – inget konstnärligt flum. Man gör nytta för andra och är en stöttepelare i samhället. Eller så borde jag bli sjuksökterska som min mamma var. En fantastisk sådan ska tilläggas. Trots att hon med sin kreativa begåvning lika gärna kunnat arbeta som formgivare eller inredare. Men den tanken fanns inte ens på kartan när hon var ung. Sådana drömmar var orealistiska och fåniga. Och har varit nästan lika orealistiska för mig. Vem är jag att tro att jag skulle kunna försörja mig på ett jobb jag själv skapat? På texterna jag skriver, på radioprogrammen och böckerna? På föreläsningarna jag gör? Vem är jag att tro att jag skulle kunna driva ett eget företag? Jag som inte ens känner någon sådan kvinna! Jag trodde det var omöjligt. Tills jag började blogga. Och nu försörjer jag hela min familj!

Min poäng är att bloggvärlden är ett forum av (huvudsakligen) kvinnor som skriver för andra kvinnor. Ett forum där människor peppar och bekräftar varandra. Och den självförtroendeboost som det ger skapar ringar på vattnet vare sig du bloggar för business eller för din egen skull. Och det kan få dig att ta steg i ditt liv du annars aldrig vågat ta. För att ingen förväntat sig att du ska våga eller ens vilja ta dem.