Fredagstårta på chokladbollar

Så otroligt vårfint ute idag! Jag firade att det är helg och att jag är ledig med att baka min absolut enklaste tårta.

Tårta vet jag egentligen inte om man kan kalla den. Superenkel dessert snarare?

Så här gör du:

Tar ett gäng chokladbollar (typ mumsmums) och mosar dem lätt med en gaffel.

Sedan vräker jag på jordgubbar och blåbär. Klart!

Det är också fint att varva i dessertglas.

Men man måste äta omgående, för står det för länge får det en alkoholaktig karaktär.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

59 kommentarer på “Fredagstårta på chokladbollar”

 1. Tycker det är så skönt att du ena dagen kan stå och göra köttbullemackor med rödbetssallad från grunden för att nästa dag göra tårta på mums-mums, känns så befriande på något sätt:)

 2. Men är det tillåtet att visa sådana bilder? 🙂
  Sol och underbar dessert. Du kanske blir invaderad av sådana som bor så här, med snålblåsten vinande om knutarna.
  Trevlig fortsättning på helgen!

   1. Fast å andra sidan så innehåller ju sådana där skumfyllda chokladbollar förhållandevis lite kalorier. Har till och med sett dem med cirka 50 kcal per bulle och det är ju som en halv banan ungefär… 😉

   1. Eller hur, alla älskar kalorier!
    De är aldrig onödiga så länge man njuter och mår bra av dem vilket personen som kommenterade först antagligen inte gör!

    😉

 3. My kids are going to have big smiles when they see this tomorrow, brilliant and fun :0)

 4. härligt och nu känner man vinddraget av småbarnsmamma. jag gjorde också den typen av grejer när barnen var pyttiga. jag ska genast testa den på gästerna i helgen.

 5. Vilken färgmatchning i hela bilden. Wow! Ser dessutom jättegott ut. Det ska jag lägga på minnet, till något lämpligt tillfälle!

 6. Väntar med bärtårtan till sommaren då jag kan plocka egna bär. Undrar hur långtifrån jordgubbar och blåbär kommer såhär års?

  1. Spanien! Inte längre bort ifrån än apelsinerna. Men inte är de lika goda som de svenska inte =)

   1. Jag bor på Gran Canaria under vinterhalvåret och måste bara få berätta att jordgubbarna är jättesöta och goda här. Minst lika goda som svenska. Dessutom gigantiskt stora. Kanske är de som exporteras till Sverige annorlunda?

    Vilken smaskig efterrätt och så fina bilder! Tur att butikerna hunnit stänga, så jag inte hann köpa mums mums…

    1. Det är nog tyvärr så att jordgubbar som ska ut och resa långt råkar ut för diverse metoder i syfte att bevara dem längre och så smakar de efter lagringen inte så gott som de du kanske köper en eller två dagar efter plockning. Samma elände råkar ju fikon ut för. De är underbara när man plockar dem direkt från trädet men långväga importerade, varför betalar man dyrt för dem?

     1. Det kan också vara så att jordgubbarna som exporteras är en annan sort, en som bättre tål transport och lagring men som smakar mindre. Som är fallet med tomater t ex.

  2. Precis min första tanke också. Jordgubbar och blåbär är verkligen så gott men då ska de vara svenska. Att köpa jordgubbar från Spanien eller övriga sydeuropa, nä det hoppar jag över. Undrar om tårtan hade fungerat med frysta bär? I så fall är det ju ett klimatsmartare alternativ så här års:-)

   1. varför skulle våra svenska bär vara godare än bär från Spanien? 🙂
    Är det ens politiskt korrekt att säga så utan att bli anklagad för hrmm det ena och det andra 🙂
    Lite skämt, lite allvar.
    Jag köpte själv utländska jordgubbar idag som var riktigt goda 🙂

    Kram Mrs G

    1. Jordgubbar ska ätas samma dag som de plockas och det betyder att de ska flygas in varje dag. Det låter inte alls bra.

   2. Och dessutom, kommer inte en himla massa grönsaker och frukter vi rent tekniskt sett KAN odla här i Sverige (i säg, växthus) från utlandet, och dessa går bra att köpa? Lite överdrivet “klimatsmart” tycker jag i det här fallet.

    1. “överdrivet klimatsmart” men vänta nu…vad betyder det? Jag väntar gärna på jordgubbar till midsommar. Men därmed inte sagt att de spanska skulle var mindre goda, bara just att jag inte är i Spanien just nu. Det är faktiskt inte svårt att vara klimatsmart (och detta utan att överdriva;)

 7. Ser gott ut! Tack för bra tips ( som oftast i denna blogg ) Vet ni att i Göteborg kallar man Mums mums för munkar! Kul att det vara så olika beroende på var man bor. Nu vet ni det- trevlig helg alla!

  1. Blev dock en väldigt rolig kulturkrock när jag köpte med mig helt fel fika hem till min man som är göteborgare! 😉

  2. Fast en mums-mums är ju alltid en mums-mums, det är ett varumärke (från Cloetta, om det är viktigt i sammanhanget), precis som Singoalla eller Plopp eller vad som… Andra kokosbullar, kokostoppar, skumbullar eller vilka namn som nu finns kan självklart variera.

 8. Fint! säkert gott också, trist att somliga väljer att fokusera på vilken typ av bär det är. Älskar att du vågar vara dig själv och inte lägger så mycket prestige i att allt ska vara på samma sätt hela tiden. Det är så man undviker att fastna i facken som vissa gärna vill stoppa ner en i! Ha en underbar helg!

 9. Hur kan det få en alkoholhaltig karaktär? Egentligen spelar det ju ingen roll, det är klart att en sån anrättning blir soggig och trist om den får stå för länge, men just detta med alkoholhaltig blev jag lite brydd över.

 10. Hihi! Ja varför krångla till saker, när det enkla är så gott.Trevlig helg på er!

 11. Oj så gott! Vid första anblicken såg det ut som krossade daimstrutar hehe! Det där ska jag ta till när sötsuget gör sig påmint!

 12. Hur ställer du dig till att köpa jordgubbar vid den här tiden på året? Jag är ledsen att jag ifrågasätter din moral på det här viset, men exporterade eventuellt växthusodlade frukter har en stor påverkan på klimatet.
  Bästa hälsningar!

  1. Det är faktiskt första gången i mitt liv (!!!) som jag köpt importerade jordgubbar, dessa är från Spanien. Samma land som mina apelsiner är importerade ifrån. Jag tänkte att det väl knappast var värre att köppa gubbar än apelsiner, de har ju åkt lika långt! Jag tycker att det är intressant att man inte vill köpa utländska jordgubbar men tex gärna köper utländska äpplen. Egentligen borde vi ju inte äta utländska äpplen heller eftersom det växer i Sverige

   1. Det tycker jag var klokt sagt!

    Hur mycket av det vi konsumerar totalt (dvs inte bara mat) framställs i Sverige?
    Inte mycket.
    De flesta av oss skulle gå nakna på gatorna tex och vi skulle förmodligen inte ha så mycket möbler hemma.
    Allt kommer från Asien.

    Mrs G