BlogglÀsaren Siv skrev en kommentar till inlÀgget jag skrev om downshifting.

Ni fĂ„r det att lĂ„ta som om att pĂ„ta i trĂ€dgĂ„rden Ă€r den absoluta meningen med livet och att Thailandssemestrar Ă€r av ondo?Jag kan inte tĂ€nka mig en större tidsfĂ€lla Ă€n att baka surdegsbröd i tre dagar och odla tomater i tre mĂ„nader nĂ€r jag kan jobba en timme och sen köpa köpa hela middagen för den slanten. Kalla det vid dess rĂ€tta namn – en hobby! Sorry, men finare Ă€n sĂ„ Ă€r det inte. LĂ€gga undan lite pengar och sen Ă„ka pĂ„ semester för att umgĂ„s dygnet runt – hur kan det ses som negativt? Och att dra sig tillbaka frĂ„n arbetslivet och inte se eller pĂ„verka annat Ă€n vad som vĂ€xer i trĂ€dgĂ„rden kĂ€nns inte som det slugaste feministiska tricket. Det Ă€r sĂ„ jĂ€vla gjort och en ekologisk tomat var det knappast som gav oss röstrĂ€tt. 

Jag tycker att det Àr sorgligt nÀr man i jÀmstÀlldhetens namn raljerar över kvinnor som ifrÄgasÀtter det rÄdande samhÀllets villkor. DÀr mannen Àr normen och kvinnan ska anpassa sig. I det hÀr fallet efter en arbetsmarknad som en gÄng skapades för mÀn med en hemmafru redo vid spisen.

NÄgonting Àr vÀldigt skevt i dagens samhÀlle. Tusentals kvinnor Àr sjukskrivna pÄ grund av för tung arbetsbelastning. Kvinnor förvÀntas fortfarande ta huvudansvaret i hemmet. Och vid skilsmÀssor tappar mÀnnen ofta kontakten med familjens gemensamma vÀnner och i vÀrsta fall barnen. För att kvinnorna skött hela relationsbiten. MÀnnen har varken haft tid eller förstÄnd att anstrÀnga sig. Det Àr tydligt att alla förlorar pÄ den hÀr uppdelningen. PÄ den hÀr arbetsbelastningen.

Nej Siv – det var inte en ekologisk tomat som gav oss röstrĂ€tt. Det som gav kvinnor röstrĂ€tt var modet att ifrĂ„gasĂ€tta den samhĂ€llsordning mĂ€nnen skapat.  Och vi kvinnor behöver fortsĂ€tta ifrĂ„gasĂ€tta istĂ€llet för att bara anpassa oss. Troligtvis kommer man raljera över det. Kalla dessa kvinnor fĂ„niga och naiva. Blinda för samhĂ€llets realiteter. Men en gĂ„ng drev vi pĂ„ det viset igenom röstrĂ€tt. Den hĂ€r gĂ„ngen kanske vi kan driva igenom sex timmars arbetsdag.

Jag har skrivit mer om det hÀr i ett tidigare inlÀgg. LÀs gÀrna.