Överkänsliga bloggbrudar

Om man någon gång dristar sig till att reagera på den kritik man får som bloggare får man alltid höra “Det där borde du tåla. Herregud vad du är överkänslig. Du får hundra snälla kommentarer och en negativ och ändå klagar du”

En vanlig dag i gymnasiet mötte jag kanske hundra personer. Även om nittionio av dem var snälla skulle jag fortfarande bli ledsen över att en av dem kallade mig tjockis i korridoren. Över att en av dem sa att jag var ful. Skrek fitta efter mig. Eller hånade mig för att jag skrev fel på tavlan under redovisningen.

Varför är det så svårt att förstå att det är likdant i bloggvärlden? Jag vet att så många bloggare får skit men inte vill klaga. För att de direkt möts av folk som förminskar deras känslor. “Det där är väl inget att bli ledsen över. Hur känslig får man vara?” Hur många negativa kommentarer ska man få för att det är ok att reagera? Två, femton, hundrafemtio? Det man ofta glömmer är att det visserligen kanske bara är två elaka kommentar i ett inlägg. Men skriver man 20 inlägg i veckan är man uppe i 40 anonyma påhopp. 40 påhopp om ens vikt, utseende, tillkortakommanden i livet. Det skulle räknas som mobbing på vilken arbetsplats som helst.

“Men det där får du ta. Det där får du ju räkna med” Ja. Och vi tar det. Vi bär det. Vi räknar med det. År efter år. Bloggbrudarna är ett tappert släkte och det är sällan någon verkligen klagar. Träffar man bloggare privat får man höra de mest hårresande historier. Som man håller tyst om för att man vet att det bara blir värre av att berätta på bloggen.   Man ska veta att de negativa saker som syns på bloggar ofta är toppen av ett isberg. Lägg till hatgrupper på FB, hatbloggar, elaka inlägg från andra kända bloggare, knäppa mail och diskussionsforum och ibland till och med brev och telefonsamtal. Hur länge kan man vara oberörd inför det?

Jag tror inte att de som lämnar personkritiska kommentarer förstår vilken ojämn kamp de för. De vet “allt” om oss. Vi vet inget om dem. De kan hugga där det tar som mest men vi kan inte svara tillbaks. För då får man höra att man inte kan ta kritik. Jag vet att de flesta bloggare kan ta kritik. Jag är till och med väldigt bra på att ta kritik. Men kritik är bara konstruktiv om man vet var den kommer ifrån. Vilken agenda kritikern har. Vem som ger den. Är kritikern en person som man själv respekterar och tycker är vettig? Är det en anonym person är det nämligen en helt annan sak. Kritik är konstruktiv om den ges med kärlek. Inte för att kritikern hävdar det.

Det talas mycket om troll på nätet, men det sorgliga är att det sällan är troll. Det är helt vanliga människor som glömt att det på andra sidan sitter en mottagare. En människa med ett liv rätt likt deras.  Och vi tål – oj vad vi tål och bär! Men ibland, när summan av alla nålstick tillslut skär som knivhugg. Då kan det hända att man vill ge fan i att blogga någonsin igen. Trots att nästan alla är vänliga.

Det är inte trams eller överkänslighet. Det är att vara människa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

151 kommentarer på “Överkänsliga bloggbrudar”

 1. Jag vet exakt vad du menar!
  Jag får också elaka kommentarer och mejl då och då, men jag fokuserar på det positiva i det. Både de positiva och negativa kommentarerna betyder att man berör någon där ute, och de som skriver elaka saker är ju faktiskt de som förlorar mest på det i slutändan!

  1. Det kan ibland vara värre att få elaka kommentarer i bloggvärlden, än det är i verkligheten. Näthatarna är anonyma och totalt hämningslösa och har de väl börjat ogilla en så hittar de fel med ALLT man skriver.

   MEN man måste skilja en annan persons annorlunda åsikt, mot kritik. Det är inte konstigt att man tycker olika om saker och har andra perspektiv.

   Jag brukar bemöta märkliga och elaka kommentarer med skoj. En gång när jag skrev ett påhittat inlägg och sedan gick ut med att det var uppdiktat, så var det någon som skrev “fy fan för dig och din skitblogg, jag kommer inte tro ett skit av det som står här framöver”. Jag svarade nåt i stil med “nej förför böveln inte det, ALLT är bara tokerier!”. Det var ju inte så farligt egentligen, det var ju lixom inget personangrepp eller så, men den stilen kör jag i alla fall är inte mina andra fina läsare kliver in och backar upp mig.

   1. Precis vad jag tänkte. Mothugg kan ju vara hur positivt som helst, för att man kan på så vis få nya perspektiv på saker och ting. Däremot personangrepp och slumpmässiga påhopp är bara idiotiskt och dumt. Och håller verkligen med Clara om avsändaren. Om man ska rikta konstruktiv kritik måste det finnas enm person att bemöta, så att det kan bli ett samtal. Annars leder det ju inte till någonting alls. Utom eventuella sårade känslor.

  2. Jag förstår exakt vad du menar och har upplevt samma sak själv fastän min blogg i jämförelse med din är totalt betydelselös och skruttig.
   Man blir ledsen, tar åt sig och vill inte blogga mer.

   Någon gång, när det varit som mest infekterat, har jag skrivit ett eller två liknande inlägg om problematiken liknande ditt inlägg nu.
   Och fått skit för det, precis som du säger.
   Vem tror du att du är, jordens mittpunkt, överkänslig, hur snäll är du själv? förra månaden skrev du minsann blablabla…osv.

   Töttsamt.

   Mrs G

  3. Du har så rätt Clara. Och jag hoppas att du håller ut, och aldrig kommer sluta blogga, det skulle vara en stor stor sorg!

 2. Clara, du är fantastisk! Så modigt och viktigt att lyfta den frågan. Jag är en trogen bloggläsare och du inspirerar mig i stort och smått.

  1. Håller med, du är verkligen fantastisk på det du gör Clara! Din blogg är inspirerande och tänkvärd och den gör mig och många andra glada! Jag blir verkligt ledsen över vad vissa människor utsätter dig och andra duktiga bloggare för, även om det bottnar i deras egna dåliga självkänsla. Kram!

 3. Söta Clara, titta dig i spegeln, du är vacker, har fin figur , är intelligent, bry dig inte om alla knäppgökar, för det är vad dom är. Vi är många som tycker om dig precis som du är och som ser fram emot vaje blogginlägg.

 4. Ja, det är att vara människa, och du är en fin och klok människa Clara! Det är ju så, även utanför bloggvärlden att det krävs säkert 30 snälla kommentarer för att kompensera en elak, eller fler. Man blir ju glad för alla snälla saker människor säger, men tänk om man kunde bli lika glad för en snäll sak som man blir ledsen för en dum sak någon säger – vad jätteglada vi skulle vara då eftersom de flesta faktiskt är snälla. JAg brukar försöka tänka om dem som säger eller gör elaka saker att det måste bero på något, jag brukar förenkla det med att de fått för lite kramar. Det är ju egentligen dem det är synd om. Det är en liten förklaring, men det är ju ingen ursäkt. Det skulle vara så skönt om människor kunde coola ner sig och vara lite snällare och gladare. Jag tror det här stressade samhället påverkar många så negativt att de hamnar i en ond spiral där de blir avtrubbade och hån och elaka kommentarer anses normalt. Men det ska det aldrig få bli! Heja dig! Love and play//Pia, Queen of Kammebornia

 5. Bra skrivet! Jag håller verkligen med dig. Jag tycker också att det verkar som att vissa inte kan skilja på att ha en åsikt eller att göra personangrepp. En del verkar tro att det är samma sak…
  Det är ju jättebra och konstruktivt att man kan diskutera saker i en blogg och dela med sig av sina åsikter. Och givetvis måste man tåla att alla tycker olika och inte håller med en själv. Men varför skulle det vara okej att slänga ur sig direkta personangrepp? Varför ska man tåla det i vilket sammanhang det än gäller? Det är inte okej, spelar ingen roll om det är på en blogg eller om man säger det ansikte mot ansikte, ingen ska behöva tolera något sådant!

 6. Det bottnar i en avundsjuka och ett missnöje med deras egna liv! Du är en framgångsrik, vacker och duktig kvinna med både man och barn, tyvärr sticker detta i ögonen på vissa. Men fortsätt som du gör! 🙂 Du är så duktig och skriver en grym blogg! De som inte gillar behöver inte läsa. Men vi andra som följer din blogg och verkligen gillar det du gör, vi finns här! Bakom en dator, någon annan stans. KRAM

 7. Word. Hoppas på att alla som råkar ut för detta kan kämpa på och strunta i det så länge det går…

 8. Kan bara instämma och tycker även att kommentarerna här ovan är väldigt bra. Har ofta tänkt på det att man ofta har gått till personangrepp i diskussioner, istället för att argumentera för sina åsikter. Diskussion och debatt kan vara väldigt givande och intressant, men personangreppen känns bara helt missriktade och leder ingenvart. Hoppas verkligen att du orkar fortsätta med bloggen. Du bjuder ju verkligen på dig själv!!

 9. Åh, det är ju samma sak i verkligheten. När man kommer hem vissa dagar så tänker man bara på den där enda envisa dumdristiga kommentaren/händelsen som man fick tidigare under dagen av någon klen idiot. Så det är klart att man hänger upp sig på en elak kommentar utav hundra. Frågan är bara hur man tar in kommentaren, hanterar den inombords och sen stänger ute den, allt på ett bra, snabbt och effektivt sätt.

  1. ja, håller verkligen med! hjärnan är ju konstruerad negativt, att hitta faror och fel osv, och det kan vara vansinnigt svårt att inte tänka på det där dåliga som hände eller som nån sa. man är ju människa med känslor, inte nån stålmaskin liksom..

 10. Jag kunde inte ha sagt det bättre själv. Det spelar väl ingen roll om man är elak online som offline så att säga, man är fortfarande utsatt och det är väl tyvärr så att det är mycket enklare att kasta ur sig elaka saker online än offline nu för tiden.

  Jag tycker absolut att det ska tas på allvar för det är allvarligt att fälla elaka kommentarer vare sig det är online eller offline. Internet kan inte bli ett forum där det är okej att vara elak på. Det är aldrig okej att vara elak.

  tack för en underbar blogg!!

  Massa Kramar

 11. Heja Clara, Du är bäst! Så klok, så vacker, genuin, äkta, så bra. Låt aldrig någon sänka dig!

 12. Det är inte lätt att vara människa. Och kända bloggare är tyvärr extra utsatta. Ibland kan jag nästan tappa tron på mänskligheten när jag läser alla elaka och hemska kommentarer som vissa bloggare får. Men du ska veta att vi är många fler som beundrar dig, Clara, för att du är så stark, klok och insiktsfull! Du är fantastisk och din blogg är fantastisk!

 13. Människor som skriver och med ord svärtar ner andra, har ju tillkortakommanden av någon anledning. En inre frustration eller vanmaktskänsla de inte kan styra över, annat än att låta den hamna hos någon annan än sig själv.
  Då till fördel till sig själv och synen på sig själv.
  För att växa i sin självbild, är det lättare för dessa personer att hacka och mobba andra.
  Sorgligt för egentligen är det tragiskt.
  Om man kan och klarar av att distansera sig från dessa negativa personer och se det som något outvecklade själar och med det kanske till och med förlåta orden med ett överseende, tror jag att man kan ta sig vidare lättare, utan att låta det negativa färga ens inre.

  Det dessa personer uttrycker, säger mer om dom själva, än det gör om dig och andra som får kritik som sårar.

  Så fortsätt stå på dig Clara – annars gör andra det!
  Du är unik – stor kram Fia

 14. Väldigt bra skrivet!
  Min blogg handlar om naturlig makeup, nail art och hud- & hårvård. Ibland blir man förvånad över hur provocerade folk kan bli av ett oskyldigt blogginlägg om foundations.

 15. Heja dig! Du har helt rätt. När är det någonsin rätt/okej att mobba andra människor? Om man tycker det måste ju något saknas bakom pannbenet…
  LOVE Cecilia

 16. Du har SÅ rätt så!! Det är helt otroligt att folk är så fega & sitter bakom en dataskärm o hoppar på någon! Vart leder det världen? Hemskt, usch usch usch! Men bra att du tar upp det i bloggen, tillsammans kan vi bloggare stå emot detta och stötta varandra! ♥

 17. Man kan ju bara undra hur det är att var en av dessa människor som håller på så där …..så bittert och tråkigt livet måste vara…
  Precis som du skriver är det klart att det sårar…även om det bara är ett enda litet inlägg …och iblnad tar det hårdare…men stå på dig !!
  Vi är många som inte vill vara utan dig och din blogg..

  STOR VARM kram från mig.
  Pernilla på Piazzan

 18. Vill bara ge vidare det jag har fått lära mig, nämligen att när andra personer reagerar på det du gör och skriver och ger negativ kritik så har. det. ingenting. med. dig. att. göra. Att andra reagerar handlar om dem, vad som händer i dem när de läser det du skriver. Det har ingenting med dig att göra. Det är tråkigt att läsa vad de skriver. Men det har ingenting med dig att göra. Lägg tillbaka deras reaktioner på det. För det handlar om dem. Vad de inte har gjort upp med i sina liv. Vad de inte är nöjda med. Det handlar inte om dig. Fråga dem hur menar du nu? Vad menar du med det du skriver? Jag kan reagera på saker du skriver, men jag väljer att inte skriva något negativt för jag vet att det handlar om mitt liv och om mig. Och om jag skulle skriva för att jag reagerat så är jag noga med att vända det till något konstruktivt, för jag äger mina känslor och är ansvarig för min reaktion. Hur jag reagerar handlar inte om dig. Låt inte andra få dig att känna dig nedtryckt!!!

  1. Mycket klokt! Något jag försöker lära mig att förstå i umgänget med andra människor.

 19. jag har fått lära mig att för varje negativ kommentar/påhopp man får krävs det ca 150 positiva ord/kommentarer för att kompensera upp för det negativa. Det är rätt många positiva ord.

  självklart känns en påhopp oavsett om det är via internet eller irl.
  bra skrivet Clara!

 20. Riktigt bra skrivet! Det är verkligen hemskt när någon försöker rationalisera bort ens känslor. Man känner vad man känner, och det är åtminstone omöjligt för MIG att ändra på det bara för att någon försöker övertala en om att man är “överkänslig”.

 21. Bra skrivet som vanligt! Jag har hittills inte fått några direkt elaka hälsningar på min blogg, men jag skulle inte tveka att bemöta det om det kom. Precis som jag gör i livet i övrigt. Inget konstigt alls.
  Kramar Kicki

 22. Gott att “ett” blogginlägg kan kännas verklighetsnära. (Mobbing… Arbetsplats… ) Jag är superskeptisk och ny på internet. Vi är ju bara små (stora!) människor vid “ett” underbart knapprande tangentbord. Låt oss fortsätta att göra människans värld bättre. Eller åtminstone fortsätta att vara dem vi är.

 23. Hej!
  Hoppas du inte tog illa vid dig av mitt inlägg där jag klagade på stämningen här. Jag sa nämligen att jag tyckte du kunde vara superkonstruktiv mot de som gör påhopp mot dig, istället för att reagera.. Jag ångrar det nu egentligen, då jag förstår att du kan behöva ryta ifrån, att det gör dig så illa.
  Så förlåt för det.
  Och annars handlade det inlägget mest om hur vi kommentatorer behandlar dig och varandra. Jag är nämligen trött på all skitkastning som ofta sker här, när det annars kan vara intressanta diskussioner. Mest är det för jag tycker att du som är så modig och delar med så mycket av dig själv, är värd så mycket bättre än att folk är hatiska mot varandra i ditt namn.
  Hoppas du haft en bra födelsedag förresten.

 24. Jag bloggar själv inte så jag kan kanske inte identifiera mig exakt med den situation du beskriver men jag jobbar som högstadielärare och där möts man också dagligen av ett ganska stort antal elever och föräldrar som tycker att man är en inkompetent idiot som inte kan sitt jobb. Man är en jävla hora, fitta, idiot, kärringjävel, dum i huvudet ful, fet, töntig etc etc. Det är jättesvårt att gå hem efter en dag med fem såna kommentarer slängda efter sig i korridoren så är det mkt svårt att orka komma ihåg att några elever sagt att de lärt sig något eller att något var roligt eller att någon förälder mailat något positivt om det vi på skolan gör. Så jag lider med alla er fantastiska bloggare som förgyller min fritid och som får utstå så mkt oförtjänt skit och hoppas att du Clara ändå orkar! Pepp pepp!

  1. Heja er!
   Hej dig och heja Clara!
   Så kämpigt att få en massa kritik när man jobbar hårt för andra människor – oavsett om man gör det genom att undervisa barn eller genom att tillhandahålla en fantastiskt blogg för oss läsare!

  2. Fast då tycker jag faktiskt att din situation är något värre, Malin. Du befinner dig på en arbetsplats där människorna runt omkring dig kränker dig direkt, öga mot öga. Du måste gå dit varje dag och möta dessa människor och det är inte säkert att du får en möjlighet att ens bemöta eller försvara dig eller ens kan komma undan. Sen vill jag absolut inte förminska näthatet, för det är också väldigt illa och jag tycker ingen ska behöva utstå något sånt, helt oacceptabelt. Men jag lider verkligen med dig Malin, det är inte kul att behöva ha en sådan arbetsmiljö att gå till varje dag. Hemma sitter man åtminstone i fysisk trygghet, även om internet kan vara en mycket obehaglig plats.

 25. Jag är så glad över dig och din blogg. Du är en stor inspirationskälla! Förstår dig till fullo att det är svårt med negativa kommentarer hur många positiva du än får! Men de som skriver negativt är ofta avundsjuka och olyckliga. Love your blogg!!! Tack för den!

 26. Fan va bra du e Clara! du ska bara veta vilken bra förebild du är och Hur glad man blir av att läsa din blogg

 27. De är så fega och sorgliga de som måste skriva elakheter! Undrar hur deras bakgrund ser ut… Självklart sårar en enda elak kommentar! Ofta är den ju helt omotiverad och bara resultatet av en bitter människas avundsjuka. Och självklart måste man få bemöta kritiken, varför ska man bara svälja allt?? Så himla dumt! Keep up the good work! 🙂

 28. Talas alltid om att man ska ‘kunna’ ta kritik men ge den då. Det är färre som kan. Sen så är det ju så att man äger sina känslor så blir man ledsen så blir man. Ingen ska behöva ta skit bara för att någon annat behöver ösa ur sej. <3

 29. Ett jobbigt mail med mycket kännslor. Finns det ingen som kan läsa alla dina kommentarer innan du själv läser dom? För det där dom skriver är just mobbning och som du skriver så spelar det ingen roll hur många man får, varje gör lika ont. Dom som mobbar på nätett tror jag är folk som “passar på” ingen kan komma åt dom, å jag tror inte att det är vem som hällst Clara. Jag skulle aldrig komma på tanken eller “våga” eller vilja eller kunna å så tror jag dom flästa av alla dina läsare känner. Det är nåt fel på deras tankesätt, riktigt dåligt!
  Å tar det för mycket på dig att blogga så måste du väga för och emot och ta ett beslut som du känner är rätt!
  All lycka till dig fina!
  stora kramar

 30. Men det är ju så med Internet. “It made it easy for everyone with a small dick to go and hate on things” Ray William Johnson. Det är nog inte så mycket du kan göra åt det. Jag slår vad att de flesta elaka kommentarer du får är anonyma för de som kritiserar har ingen ryggrad.
  Så varför bry sig så mycket? Blockera dem, skapa en ignore lista. Är du nöjd med dig själv så det är nog inte viktigt vad andra tycker och säger om dig eller även till dig.

 31. Ja! Det är väldigt knasigt att säga att man ska “tåla” saker när man bloggar, annars är man “för känslig” och kan lika gärna kasta in handduken. Som att man måste räkna med att folk har rätt att säga vad de vill till en person som gör sig det minsta lilla offentlig. Skönt att du tar upp det 🙂

 32. Jag håller med dig om att man som bloggare inte ska behöva ta en massa personangrepp och nedlåtande kommentarer om ens utseende eller tillkortakommanden. Det är människor som inte mår bra själva som ägnar sig åt sådant.

  Men det finns ju faktiskt bloggare som medvetet provocerar, hoppar på folk till höger och vänster och som gör sig roliga på andras bekostnad, men som själva inte kan ta kritik.

  Det här du skriver att kritik är bara konstruktiv om man vet var den kommer ifrån, om man vet vad kritikern har för agenda, det blir ju svårt i bloggvärlden eftersom bloggaren “lämnar ut sig” till fullständigt främmande människor. Att säga: “Jag kan bara ta emot positiv respons eftersom jag inte känner er”, det går ju inte heller.

 33. ast jag tycker det är tudelat. Alla som valt att jobba med något som visas offentligt som film, böcker, tidningar, blogg, konst, musik, inredning, mat o bak etc producerar ju något som de själva vill dela med sig av. Alla kan inte älska allt alla gör. Men de väljer att presentera det de gör offentligt dvs till folket.

  På något sätt så är en blogg en uttryckskälla där en bloggare förmedlar sin syn på världen, sin smak och sina åsikter. Klart det bidrar till diskussioner. Vore ju märkligt annars. Om man bara vill säga titta på mig o lyssna på mig och fast du får inte ha åsikter om mig vad jag tycker så får man ju stänga kommentarsfältet. Du väljer ju själv hur utelämnande du vill vara i din blogg. Hur mycket av din personlighet och ditt personliga liv du vill dela med dig av. Folk vet lika mycket om dig som du delar med dig av. Läsare har ingen redovisingsplikt över att presentera sig. Du är den som har en öppen blogg för att du vill att folk skall läsa om dig.

  Klart att man inte behöver skriva fula könsord om man misstycker över något.

  Att jämnföra att gå på gymnasiet o ha en blogg är långsökt tycker jag. Om du står med ett stort plakat med en skriven åsikt mitt på stan är som att ha en blogg. Folk kommer undra varför du vill utrycka dina åsikter offentligt, de vill veta varför du tycker som du gör, vad du vill etc etc Jag förstår inte hur en bloggare kan vara FÖRVÅNAD över att folk reagerar på det de skriver. Du väljer att ha en blogg, du väljer att vara med på tv, du väljer att prata i radio och ha föreläsningar. Du väljer att visa upp dig och dina åsikter. Folk kan välja att hålla med dig eller vara neutrala elller att tala emot.

  1. Clara är ju inte förvånad, bara upprörd/ledsen över att få osaklig kritik. Det är inte sakligt att säga att någon är dum i huvudet, oavsett vilka ord man använder. Det är väl inget problem om man i sitt svar skriver, med jag-budskap förstås, att man inte håller med, att en bloggare har fel, att man anser att någons prioriteringar är fel osv. Men att gå till personangrepp och bli osaklig är precis som mobbing i en skolkorridor!

  2. Jag undrar om vi läst olika inlägg, för jag tolkar det inte som att Clara främst skriver om kritik av typen “jag håller inte med dig eftersom … “. Den kritik jag uppfattat att inlägget handlar om är typen “du är ju fan dum i huvudet”.

   Att få mothugg är en sak. Det kan man få även i privatlivet. Att däremot utan någon sorts sans och moral bli halshuggen av okänd anledning är en helt annan.

   Dessutom tycker jag det bli underligt att antyda att alla som jobbar med något som blir offentligt ska tåla kritik. Menar du också att vårdpersonal eller kriminalvårdare ska tolerera att patienter blir våldsamma eller att högstadieungdomar kalla läraren för fitta, det är ju sånt man får räkna med kommer med jobbet? Jobbar du i vården är du medveten om att risken för våld är förhöjd, precis som du som lärare vet att språkbruket inte alltid är det bästa. Det är långt från samma sak som att man ska accepter alla former av våld eller verbala angrepp. Varför skulle något annat gälla för bloggare? Hyfs finns också på nätet.

  3. Undrar hur många vi är som drömde om att bli sångare, konstnärer osv när vi var yngre men valde bort det för att vi är för känsliga och har svårt för kritik? Måste vara väldigt många! Och även om man har självkänslan och har begåvningen är det fruktansvärt läskigt att blotta sig för andra. Vi stoppar oss själva i rädsla för kritik. Då ger man andra stor makt. Tänk vad underbart kreativ samhället skulle vara om man slapp den rädslan.

   1. Åh, Matilda! Jag håller med dig så mycket. Verkligen sant. Med lite uppmuntran till stort mod skulle nog både samhället och många liv vara vackrare.

 34. Det är ju bra att vara känslig! Tänk er motsatsen – okänslig – hur bra är det? Väl skrivet, Clara!

 35. Jag tycker det finns en ganska stark gå-till-försvar-direkt-attityd hos många bloggare och kommenatorer. Eller nej förresten, på internet generellt. Att man, till skillnad från irl, liksom aldrig ger andra rätt (i sakdisskussioner) utan alltid helt ordubbat hänger kvar vid sina egna åsikter, vilket gör att diskussioner blir rätt meningslösa ibland. DET är brist på att kunna ta kritik. Att bli ledsen / upprörd över personpåhopp är det inte! Och att bli arg och svara emot om man orkar är bara starkt och sunt, tycker jag! Tror även att den här försvarsmekanismen i sakdiskusioner förstärks hos de som ofta blir utsatta för personpåhopp, och det får man ju förstå.

  De som hjälper till att försvara klagas det också mycket på, att Clara har sin egen lilla arme så fort någon säger emot och dylikt. Men det tycker jag inte vi ska skämmas över. Härligt att vi kan försvara varandra från näthat och nålstick.

 36. Mycket bra!
  Det finns ingen anledning till att någon ska behöva tåla påhopp över huvud taget, tycker jag. Om man inte själv är väldigt elak i sin blogg då möjligen. Då kanske man får acceptera mothugg.

 37. Så befriande ärligt du skriver om detta och jag hoppas du slipper de missunsamma elaka kommentarerna. Jag tror det är viktigt att vi visar att vi blir ledsna över påhopp i alla sammanhang.
  Tidigare var jag under många år verksam som politiker och fick ibland höra av mina “vänner” att jag skulle tåla påhopp av allehanda slag. Jag håller inte med. Något måste vara fel om folk har behov att att strö elakheter omkring sig.
  Kram!

  1. Jag håller med dig. Här sitter vi och diskuterar behovet av att försvara sig och bemöta kritiken. Det diskutabla i detta är behovet att göra ner folk och hacka på. Det är skillnad tycker jag. För mig är konstruktiv kritik kritik som uttrycks med andan “Det här skulle du kunna göra bättre”

 38. Jag verkligen har den största respekt för dig Clara och när du lägger ut såna här inlägg, då höjs den even more. Det du lyckas med här är på ett väldigt elokvent sätt att förklara varför konstruktiv kritik inte gagnar någon. Någonsin. Du har helt rätt i att man enbart bör lämna kritik som konstruktivt utfärdas och det är precis som du säger, när det finns kärlek i botten. Hoppas någon tog åt sig och ändrar sitt beteende

 39. Från djupet av mitt hjärta: Du är fantastisk Clara, all frid och kärlek önskar jag dig! Jag hoppas att min kommentar iaf kan förändra procentandelen positiv feedback, även om den inte förminskar antalet urdumma påhopp. Kram!

 40. Ta ingen skit! Och snälla, snälla, fortsätt blogga! Jag är så glad att det finns någon mer i denna världen som tänker ungefär som jag. You bring the sun out! KRAM från Hanna i Norrköping

 41. Bra och viktigt inlägg. Har nyligen börjat blogga och inte upplevt detta ännu, men man måste stå rustad för den bittra avundsjukan därute… i alla fall försöka att inte låta den “get to you”, men det måste vara svårt…

 42. Usch, jag vet alldeles för väl vad du menar. Jag får fullt med elaka och onödigt spydiga kommentarer, och då brukar jag ändå ta bort de allra värsta. Det är lite därför jag fortsätter vara så anonym som jag är in min blogg, för jag orkar inte med ännu värre personangrepp. Som det är nu så försöker jag att inte bry mig inte så mycket, de känner ändå inte mig. Skulle jag bli mer personlig och privat är jag rätt säker på att elaka kommentarer skulle kännas långt in i hjärtat =(

 43. Nätmobbare är en hop tragiska männikor deras empati förmåga är störd. Fortsätt du Clara att reagera på detta skitprat och svammel, noll tolerans för ynkryggar och till er som säger att kritik får man tåla. Villkens ärenden springer ni?

 44. Bloggare är författare, skribenter, krönikörer, underhållare och i vissa fall kändisar. Och tänk så mycket kritik personer i de positionerna får. Författare vars böcker (och ibland person) sågas i recentioner. Skribenter som idiotförklaras, underhållare som hånas, krönikörer som smutskastas och kändisar som hängs ut. I alla kreativa yrken får man kritik. Folk läser och upprörs, ilsknar till och tycker tvärt emot. Jag tycker såklart inte att det är rätt och att många går för långt. Hur man ska komma ifrån det? Det vet inte jag, det är en del av jobbet, tyvärr.

 45. Bra skrivet! Ja, att det förekommer en hel del mobbing på olika sätt är så tråkigt. Lätt är det att skriva ned en massa hemskt och sprida vidare, lätt är det att läsa och ta till sig o.s.v. Men det är verkligen något som vi ska reagera över, vara “känsliga” inför och visa vad som är acceptabelt och inte. Kram!

 46. Mycket läsvärt och bra skrivet! Jag har inte varit med så länge i denna bloggvärld men fick några underliga kommentarer ett tag och det gör en allt lite olustig. Förstår absolut inte allt detta klagande på bloggare som man läser i kommentarsfälten ibland, varför läsa något man inte gillar och ösa skit över det också bara för att man kan gömma sig bakom sin dataskärm som anonym. Och vi är ju alla bara människor, tror nog att alla tar illa vid sig av elaka kommentarer.

 47. Hej Underbara
  Clara.
  Egentligen måste alla elaka kommentarer vara sända ifrån
  en och samma dator som är kopplad till en rostig gammal server,
  fylld av sorg, skuld, samvetskval och ilska.
  Det är den som ger upphov till alla krig i världen.
  Tänk på det som en dator, det är lättare än att tänka
  än att det skulle vara en människa.

  Älskar läsa din blogg, slutar du skriva så slutar jag läsa
  den enda bloggen på nätet jag följer.
  Kramar
  En av alla dina Många läsare

 48. Jag var på ett väldigt bra samtal mellan Maria Sveland och Nour El-Refai för en vecka sedan, där de pratade om hatet mot feminister eller kvinnor generellt. Maria Sveland läste några mail som hon fått från anonyma hatare och publiken kunde inte göra annat än att skratta för så extremt och brutalt var det.
  Maria sa i alla fall att hennes sätt att hantera eller ens klara av det där var att för varje sånt mail tänka “Nu är jag något på spåren. Jag behövs.”
  Jag tycker det var klokt! Hon poängterade också, precis som dig, att det är enorm skillnad på konstruktiv kritik och rent hat. Det första får man räkna med som bloggare, kanske speciellt som politisk bloggare, men det andra ska ingen behöva räkna med!

 49. När jag väntade barn fick jag många kommentarer på min blogg..

  Jag skrev såklart vad jag pysslade med inför barnets nedkomst.
  Jag skrev en dag att jag skurade under badkaret för att ha ett rent badrum innan, för jag förstod att jag inte ville stå nyförlöst med mjölkrinnande bröst och ömt underliv på alla fyra och skura. Vad händer?? Jo, jag får massa kommentarer om vad jag inte skulle göra när jag väntade barn. Det va inte bra med skurmedel, inte bra att greja på för mycket. Alla skrev VILA!! Men har jag aldrig vilat innan utan varit en tjej i farten då är det liksom lite svårt att vila 😉

  Nu var detta exempel lika med noll, men jag förstår hur du menar. Jag tog illa vid mig av dessa kommentarer, där andra ville styra över mig och min graviditet.. Skumt!

  Ha de gott Clara, förhoppningsvis syns vi den 6 oktober, såg att du kommer till bibloteket då 😀 Kerstin

 50. Jag tror inte att det går att ändra på utan att man minskar anonymiteten och tex. kontrollerar kommentarerna via disqus, men då förlorar man nog också en hel del av de positiva kommentarerna. Men kan man inte göra en deal med en kompis att läsa varandras kommentarer och sortera i tex. tre kategorier, som a) trevligt b) otrevligt c) skräpkommentarer – sen läser man bara det man orkar med för dagen? Sen har jag länge tänkt att en virtuell soptunna skulla vara en hjälp för alla plågade bloggare. Och det finns säkert andra kreativa lösningar för att hantera jobbiga kommentarer. “Skriv som om du skrev till en vän även om du inte håller med” läste jag som uppmaning under ett kommentarsfält nyligen. Det var rätt fint tyckte jag. Vidare måste jag nog tyvärr medge att jag själv bara skriver – reagerar- när det är något jag inte håller med om eller skulle vilja nyansera. Jag skulle liksom aldrig få för mig att skriva “du är klok du, Clara”, även om jag gärna läser din blogg. Men jag skulle aldrig få för mig att kritisera (delar av) dina inlägg om jag inte tyckte att du verkar vara rätt vettig.

 51. Du har ju varit inne på det här förut. Och det är bra! Din blogg är ju väldigt personlig och då passar det fint att diskutera frågan. Den är också viktig!

  Jag skriver en blogg som är så annorlunda din det bara går. Jag har aldrig publicerat en bild utan har bloggen till att fundera över olika saker. Det är bara text, alltså. Märkligt nog har jag ganska många läsare. Jag berättar det här för att visa att problemet med människor som tror att det är okej att vräka ur sig skit mot andra finns överallt i bloggvärlden, inte bara i personliga bloggar.

  För ett tag sedan skrev jag ett inlägg som väckte mycket uppmärksamhet. Observera: där fanns självklart inget som rättmätigt upprör känslor. Jag la bara fram en åsikt. Ändå kunde folk sitta och skriva att jag var dum i huvudet, att jag förmodligen hade haft IG i betyg…..ja, det var allt möjligt. Nu var det hela i och för sig så sjukt att jag mest kunde skratta just den gången. Eftersom jag är A-student med högsta betyg i alla ämnen från Natur och har lyckats så oerhört väl på alla högre utbildningar jag gått (jag har gått två) kunde jag skratta. Jag till och med publicerade några av de här kommentarerna eftersom de i andra delar innehöll sakliga reaktioner på det jag hade skrivit.

  Men jag funderade mycket på det som hände och tänkte på det du skrivit en gång, Clara. Det gick ut på att du ta mig tusan inte tänkte låta elaka människor förstöra det du byggt upp, din blogg. Det var så klokt sagt. Man skulle kunna jämföra med att någon du bjudit hem satte sig och sket i ditt vardagsrum. Hur många skulle bära sig åt så? Men på nätet tror man att man har rätt att göra det.

  Tycker att det vore bra om alla som bloggar helt enkelt bara tog bort alla elaka kommentarer. Om alla helt enkelt sa just: “Det här är min blogg och vill du skriva här du också så uppför du dig som folk eller så lyfter jag ut dig.” Jag tror alltså INTE, absolut inte, att vi ska “ta” dumma och osakliga kommentarer. Det är bättre att vi alla uppfostrar varandra, istället.

 52. Så sant och bra det du skriver! Sluta inte blogga och sluta inte med att säga ifrån! Heja alla er som bloggar att ni vågar orkar och kan!

 53. Och det är just för att du bara är en människa som vi andra som älskar det du gör och fortsätter att läsa. Elaka människor är antagligen ensamma eller olyckliga människor, men det ger dem inte rätten att trycka ner andra! Heja Clara, hoppas du fortsätter att sprida godhet, värme, tankar och ideer. Allt måste inte sammanstråla med mina tankar, det gör inte mina vänners åsikter heller, det är väl det som gör oss till människor med egna val, vi är olika, vi möts och vi lär oss av varandra, så underbart att få nya vinklingar på livet, men elakheter gör ingen nytta, de är riktiga energitjuvar!!
  Ha en underbar onsdag!
  Kram/ Ninni

 54. Jag tycker du är underbar Clara! Även om jag inte alltid delar dina åsikter så respekterar jag dem och det måste man göra med ALLA som tänker annorlunda än sig själv. Alla har rätt att tycka och tänka som dom vill även om man själv inte delar deras åsikter. Att visa respekt mot andra människor är grunden till en bra värld.

 55. Clara,
  Nu har jag suttit och läst alla kommentarer och blir nästan rörd till tårar av all den kärlek som är riktad till dig från oss läsare. Fortsätt med det du gör, för det är du så hemskt fin på. Det är svårt (omöjligt?) att helt koppla bort elaka kommentarer som inte ens kan räknas som något konstruktivt, men minns att så många fler står bakom dig och hejar på! Kärlek till dig!

 56. Jag gillar dig precis som du är. Din blogg är din blogg och ingen borde klanka ner på någon annan. Vare sig i bloggvärlden eller i “verkliga livet”.

  Kramar

 57. så bra du skriver som vanligt, clara. klart att man inte ska ta någon skit. inte i skolan. inte på jobbet. inte på bloggen. konstigt alls att behöva skriva om det.

  jag brukar tänka att de som skriver sådan mår dåligt själva. att det egentligen är dem det är synd om. ikke sant?

 58. Var mot andra som du vill att andra ska vara mot dig! Det är något som alla borde tänka på. Stå på dig Clara och fortsätt blogga, din blogg är en inspirationskälla och du är en fantastisk bloggbrud. Kram!

 59. Bästa Clara.

  Här inne får man sig allt en skopa ryt, reflektioner, härliga bilder, bästa smulpajsreceptet, snabba kommentarer etc. Det är en synnerligen levande blogg som är spännande att läsa, inte bara för det du skriver men även för kommentarerna efteråt. Det finns många smarta tjejer i vårt land och många av dem visar sig här.

  Det tycker jag är härligt.

 60. Jag är i alla fall väldigt glad över att du fortfarande känner att du vill blogga trots de negativa kommentarerna. Jag uppskattar din blogg väldigt mycket och är inne och kollar varje dag nästan 🙂 Folk som strör dålig stämmning och hackar ner på andra förstår nog inte själva hur mycket skada de orsakar, och hur länge den taskiga kommentaren följer med mottagarern. Men fuck them Clara, man blir inte megabloggare för intet – det är ofantligt många som verkligen gillar din blogg och det du skriver och skildrar.

 61. Bra rutet, Clara! Du gör helt rätt som säger ifrån – även om det är vansinnigt synd att det överhuvudtaget skall behövas!
  Du, och dina drabbade medbloggare, är (tvärtemot vad vissa tycks tro) inte någon dörrmatta som man bara kan trampa på!

 62. Om man som bloggare driver en stor offentlig personalitet måste man förstå att det finns idioter där ute som kommer använda det för att göra personliga påhopp. Möjligen handlar det inte om överkänsliga, dock måste man som bloggare ha lite tjockare skinn än andra. tror jag.

 63. Hej Clara.

  Min blogg har inte så många läsare så jag har ännu inte råkat ut för detta näthat men eftersom jag ofta läser kommentarer i andra bloggar har jag märkat att många har en riktigt tråkig stil.
  Rena personangrepp.
  Man går ju inte fram till någon på stan och öga mot öga påpekar hur de ser ut osv. Så beter man sig inte heller på nätet tycker jag.
  Det är klart att man blir ledsen om någon går till angrepp mot ens person, oavsett om det bara är en på hundra.

  Keep up the good work Clara. Och jag hoppas att alla som inte gillar dej eller det du gör håller till någon annastans. Varför hänga på någons blogg om man inte gillar den liksom?
  Jag umgås privat inte med folk jag inte gillar, det känns ju bara dumt, eller hur? Jag läser heller inte bloggar som jag inte gillar.
  Enkel mattematik

 64. Jag blir förbannad över att människor överhuvudtaget beter sig så! Vi har vår del och stund här på jorden, inte sjutton är vi här för att på något sätt trycka ner varandra. Mina barn skulle aldrig kalla någon tjock, skrika fula ord efter någon mm, jag skulle heller göra det. Är det den som uppfostrar barnen som missat något väsentligt? Man kan inte bara skylla på att “samhället” är såhär. Skärp till er ni som skriver/säger dumma/elaka kommentarer! Visa att ni har klass ni också! Ni kan vara en bättre version av er själva!

 65. Såå bra skrivet Clara!

  Tänker som fler föreslagit att vore jag du, med en sådan omfångsrik blogg, vore det en god idé att låta en vänlig själ sålla ut mobbingkommentarer innan du gör ditt jobb. Likt en dörrvakt för kommentarer – “Tyvärr här kommer du inte in med den attityden, vi har ingen plats för hat här idag”.

  Åsikter befriade från personangrepp kan berika, men mörkret inom oss får vi hålla efter som ogräs…

  Varm onsdagskram!!

  malla

 66. Har nyligen tänkt på det här, att ni som bloggar mycket får så hemska kommentarer. Funderade på hur ni orkar gå vidare, skulle själv inte må bra av tråkiga kommentarer. Kanske man kan blogga och inte ta emot kommentarer?
  Jag tycker iallafall att elaka kommentarer säger mer om den som säger dom än om den som får dom. Jag tror att den som uttrycker sig illa mår så dåligt så det liksom skvimpar över, dom måste få ur sig all skit på något sätt. “En skitig själ” som min kompis sa.
  Lycka till och hoppas att du framöver bara får snälla kommentar.

  Kram Maria

 67. Varför följer vissa bloggar som de inte gillar? Jag förstår det bara inte. Jag följer bloggar som jag tycker om och som inspirerar mig. Som Claras. Och sådant genererar positiva känslor och följdelaktligen också positiva kommentarer.

 68. Jag har haft turen att aldrig få elaka kommenterar och sånt på min blogg, mest för att den är till för mina vänner och familj så att de kan hänga med i mitt liv, men vet hur det känns att bli mobbad. Jag tycker att du är bra modig som orkar stå på dig över alla dumma kommentarer som kommer ibland, och har styrkan att härda ut det. Sådana människor är oftast avundsjuka eller bittra, och de mår bättre av att trycka ner andra tyvärr. Det bästa är väl att ta bort de elaka kommenterarna då det är din blogg, där du bestämmer och vill må bra på. Du ska inte känna att du mår dåligt på ett forum du själv har skapat.

 69. Du är så stark, bra skrivet och tungt av dig att ta upp detta. Jag blir så arg när jag läser och kan inte förstå hur folk kan vara så okänsliga. Och en sak till som jag blir upprörd över är att vi flickor, tjejer, kvinnor alltid får höra att vi överreagerar om vi blir kränkta och höjer våra röster. Som du skriver så “…får man ta det.”, “Han menade inte så….”, “Du vet ju hur killar är…”. Åh så arg jag bllir.! Vi ska bara låta det skölja över oss på nåt sätt, inte lyssna, inte bry oss… Men vi är väl människor.
  Stå på dig Clara, du är fantastisk!

 70. Jag blir alldeles varm inombords av lycka när någon kan formulära sig så fantastiskt bra som du och dessutom om en så vettig sak! Hurra för bra språk och vettiga åsikter!! 🙂

 71. Det man får tänka på att det är förmodligen ganska synd om de som skriver kommentarerna. Tänk er själva in i situationen att ni sitter hemma vid datorn och känner ett behov av att spy ut en massa irrelevant och osann skit på en person som är framgångsrik och omtyckt. Man måste ju ha ett väldigt patetiskt liv. Man behöver förstås inte hålla med om allt som någon skriver, men kan man inte presentera sina åsikter på ett lugnt och sansat sätt utan måste komma med personangrepp, då är det förmodligen något annat som ligger och skaver hos nätmobbaren själv.

 72. Jag tror inte det är synd om någon som nätmobbar. Den bistra sanningen om människan visar sig däremot, att många tar chansen till så motbjudande beteende när tillfälle ges. Internet har kastat ljus över denna motbjudande ovana. Jag drar inte alla över en och samma kamm och internet är en fantastiskt uppfinning där det i mångt och mycket kan vara bra att få vara anonym. Människan är till sin natur inte oskyldig och många av oss har säkert någon form av guilty pleasure där vi nuddar vid vad som är acceptabelt när det kommer till etik och moral. Tänk de som sitter å gottar sig på flashbacks forum och tar del av förundersökningar gällande mord å annat smått och gott. Den stora massan hojtar att det är oppassande medan en inte fullt lika stor massa har det som sitt intresse. Internet sometimes brings out the bad in people. Man får arbeta mot de som sysslar med personangrepp och näthat/mobbing. Kanske kan man porta dem från sin sida åtminstone kommentarsfukntionen? Låta någon läsa kommentarerna innan man själv tar del av dem?

 73. Bra, Clara! Ibland tror jag att människor inte inser att när man skriver kommentarer på internet så skriver man dem till en person och inte till maskinen man sitter vid. Det blir inte lika verkligt. Jag undrar också om personer som skriver destruktiva kommentarer skulle säga det till mottagaren om det var ansikte mot ansikte. I de flesta fall tvivlar jag på att de skulle våga det, de gömmer sig bakom datorn istället.

 74. Tycker int synd om de som mobbar irl eller pa nätet. visst det är synd om de som mår dåligt, men man måste ändå stå för sina handlingar. när jag var mobbad var det ingen tröst när folk sa att den som slog mig mest hade det svårt hemma. Att jag var ett svin mot min familj då för att jag mådde dåligt var inte okej. Man kan inte skylla på det hela livet, att man mår dåligt eller blivit illa behandlad. Man har ändå ingen rätt att medvetet såra nån annan och den ska tåla det. Nej, vi FÅR INTE ACCEPTERA det!

 75. Stå på dig! Elaka kommentarer om ens utseende kommer förmodligen från människor som är missnöjda med sitt eget. Det är inte bara skönheten som kommer inifrån utan också fulheten har sitt säte där, och ibland krälar den ut giftig som få! Stackars människor som har så eländiga och miserabla liv. Det enda att göra är att lämna dom…där de är.

  Marianne

 76. jag har aldrig förstått eller kommer förstå vitsen med att lägga in elaka och dumma kommentarer. Är det så att jag inte gillar det jag läser så behöver jag inte kommentera alls, det går att stänga av datorn. Jag tycker att det är bra att du tar upp denna fråga och jag hejjar på dig. Det är bra för bloggvärlden.
  kram Åsa

 77. Det är obegripligt hur att människor kan bete sig så hatfullt när de får vara anonyma, jag blir nästan rädd. Minns Marcus Birro som stängde ner sig blogg för några år sedan, kommer inte exakt ihåg vad som skrevs men något i stil med: “jag hoppas att du hamnar six feet under där du kan gnaga på dina döda barns ben…”
  Jag tycker att detta otrevliga och ibland skrämmande sätt dyker upp oftare och oftare, på många ställen, det finns ju t ex tidningar som tagit bort kommentarer från läsare. Forum på nätet är riktigt vidrigt.
  Men det är BARA de som är anonyma som skriver vidrigheter. Fegisar och vi borde inte ge dem någon uppmärksamhet.
  Jag bloggade om det här för länge sedan:

  http://sthlmblues.blogspot.se/2008/10/frbannade-jvla-skitjvlar.html

  Nu har jag en sån liten blogg, som få läser, men irriterar mig på anonyma kommenterer, var de än skrivs.

  VÅGA STÅ FÖR VAD NI TYCKER! säger jag.

 78. Du är så klok att jag baxnar, minst en gång i veckan. Tänk vad jag skulle vara stolt om någon tänkte så om mig. 🙂 Kram på dig!

 79. De flesta tjejer som bloggar är relativt unga. Med tiden kommer man förr eller senare att inse att världen inte är en god plats och att det finns fler än man kan tänka sig som inte är bra, snälla, ärliga. Det är jobbigt, men när man insett det så lär man sig att skydda sig.
  Bloggvärlden ÄR inte en skyddad verkstad där alla är snälla. Bloggvärlden är en kopia av den riktiga världen. Ju förr man inser det, desto bättre, då lär man sig att inte ta åt sig, utan man vet att skydda sig. Genom att blogga så har man gjort valet att delta i världen där alla inte är goda. Det är tråkigt att den ser ut som den gör, men det är också valfritt att delta i bloggvärlden.

  1. Så nu undrar jag om jag förstått dig rätt. Man ska tycka det är okej at? Då är det alltså så att man får tåla massa skit om man gett sig in i den riktiga världen också? t blogvärlden är otrevlig och

  2. datorn krånglar så svaret blev knäppt. Men jag undrar som sagt om jag förstått dig rätt. Det är alltså okej att bloggvärlden ser ut som den gör, bara för att den är en kopia av den riktiga världen? Då måste det ju vara okej att den riktiga världen ser ut som det gör också? Då får man ju tåla en massa skit bara för man gett sig in i den riktiga världen en gång? Jag kanske har misstolkat dig, men så uppfattade jag det. Att vräka ur sig en massa skit över en människa borde inte vara okej i någon av dessa världar, vilken värld de än är en kopia av. I dessa båda världar finns människor, människor med känslor. Man ska kunna välja att göra någonting utan att bli påhoppad. Det tycker iaf jag. Jag hatar uttrycket ” den som gett sig in i leken får leken tåla.” Då vi alla vet att den leken man gav sig in i oftast var okej från börjarn, men spårade ut.

 80. Bra att du sätter ner foten och säger som det är, både för din och allas skull! Tack för att du delar med dig och bloggar, vi är många som mår bra av att läsa din blogg och inspireras av dig, du sunda och kloka människa!

 81. Jag reagerar på att du skriver att bloggbrudar är ett starkt släkte. Killar som bloggar då? De påhopp de får ta räknas inte eller?

 82. En vän till mig hade en blogg för något år sen där hon i princip dagligen fick sjuka/sjukt elaka kommentarer av en kille som numera jobbar som stylist åt Tove Styrke. Det finns så många vilsna människor utan självkänsla som verkar få ut någonting av att trycka ner andra. Det är sorgligt.

 83. Det verkar vara accepterat att kritisera med tuffa ord så länge kritikern kan hävda att det är för barnens bästa, miljöns bästa, i jämlikhetens namn osv. Och svårt att avfärda och/eller bemöta när det gäller sådana områden.
  Blogga på!

 84. Ush, jag ryser när jag läser dina ord. Det är verkligen oförståeligt (och oförlåtligt!) hur man kan skriva taskiga saker till en person utan att ge sig till känna. Bra att du vågar ta upp det Clara! För oss som inte bloggar är detta helt nytt. Iaf för mig 🙂 Däremot kan jag känna igen mig, när jag exempelvis engagerar mig i en sak som för mig är superviktig och märker att nån annan skiter i det. DÅ blir jag ledsen, trots att majoriteten ändå är av samma åsikt som jag. Bara för att EN person är så dum i huvudet.

 85. Det som är så tydligt i din blogg är att alla “hatare” och ifrågasättare alltid är anonyma när de har en hård ton. Och det är så mycket värre! För de vill bara säga att man har fel, men är själva inte redo att ta en diskussion på varför de tycker så. Och då lämnas man istället med en elak kommentar man inte kan ifrågasätta eller hantera, för man vet ju inte vart den kom ifrån. Lite som i skräckfilmer – Det är läskigare när man inte vet vad det är för något (i de flesta fall).

 86. argumentet” det får du stå ut med” är nog det sämsta jag har hört. Varför ska man behöva stå ut med personlig påhopp.
  Varför är behovet att klanka ner eller kritisera varandra så stort.
  Det tragiska är att vi lever i ett samhälle där man tycker att det är en rättighet att få kritisera och klanka ner på en annan människa. Precis som du säger så blir vår “rättighet” något som kan förstöra en annan människas liv. Känd som okänd, man klara inte hur mycket som helst. Även om man är hårdhudad så klara man inte vilken skit som helst.
  Vi sluta agera på behovet att alltid tycka till och faktiskt börja bry oss om varandra istället. Och sen ställa frågan: Hur hade jag tagit min kritik, hur hade jag reagerat på min kommentar. Hade jag stått ut med den. Är svaret nej tänk till då lite extra innan du häver ur dig något. Vad du vill att andra ska göra mot dig, gör det mot dom.

 87. Personangrepp och hot är aldrig okej, MEN bloggare kommer aldrig att kunna styra över sina läsare/hatare. Vill någon hata så gör den det oavsett hur mycket man vädjar, bönar eller ber om respekt. En hatare får en “belöning” av att man tar åt sig/blir ledsen. Därför är nog det bästa sättet att ignorera.

  För ett par år sedan så fick Pernilla Wahlgren ett utbrott i sin blogg då någon skrivit något skit om hennes son. Då var det någon som kommenterade och tipsade henne om att om man inte vill att brasan ska brinna så ska man inte lägga på mera ved. Att människor med negativa attityder är som vampyrer. De blir “starka” av att man tjafsar tillbaka, det är så de “överlever”. Jag tycker det var en väldigt tänkvärd och lärorik kommentar.

 88. De exempel du tar upp är ju inte kritik utan något helt annat. Att ge sig på en någons utseende, privatliv etcetera bör folk i allmänhet låta bli. Men detta med att konstruktiv kritik ska ges med kärlek – I mean please. Bloggar syftar väl till att väcka reaktioner, tankar, idéer, frågor, kritik, det är ju liksom det som är poängen. Inte att inhämta idel kärlek.

 89. Must chime in here and say: don’t let them stop you! Your blog is in my fave ten, I always look forward to reading it. I know it’s very hard to be thick-skinned, and really, why would you want to be? But being sensitive makes it hard to let negative comments run off your back. Difficult stuff. Be comforted by all the positive comments and readers who support you.

 90. Jag vill att du ska veta att du ar min idol Klara! Du ar sa stark och har ett riktigt go. Starck pa dig, blunda for det elaka du hor. Du har i alla fall en verkligen positiv inverkan i mitt och manga andras liv. Du ar verkligen underbar. Fran djupet av mitt hjarta, TACK!

 91. Jag håller med dej, det är ju riktiga människor med riktiga känslor etc som folk “hoppar på”, folk som blir sårade… Dock med undantaget de personer som drivar bloggar etc där avsikten är att provocera för de vill ju ha reaktioner av det slaget, det är ju hela syftet med deras skrivande.

  Jag tycker att det många gånger används väl hårda ord och slängs ur onödiga kommentarer lite överallt på nätet, saker som ingen skulle säga rakt ut om personen stod framför dem. Klart man får skriva att man inte håller med men man kan ju välja sina ord, att man får kommentarer när man bloggar får man förhoppningsvis räkna med (reaktioner alltså, det vill man ju ofta ha) men man ska aldrig behöva utsättas för den sorts skriverier som du beskriver i ditt inlägg … å irrelevanta saker såsom huruvida någon tycker att någon har fula byxor hör ju inte riktigt hemma i de flesta diskussioner…

 92. Det är bra att vara ärlig, men för det behöver man inte berätta för någon att man tycker att deras tröja är ful (särskilt inte om de inte frågat).
  På nätet finns många förståsigpåare/hatare som tycks tro att deras anledning att leva är att få andra att må dåligt. (skrev lite om det (och en del annat) här: http://karintanker.blogspot.se/2012/03/om-vad-man-bor-tycka.html ) Jag säger som Grynet, ta ingen skit. Keep up the good work!

 93. Vad tråkigt att det är så. Det är faktiskt därför jag inte bloggar, även om jag ibland tänker att det vore kul. Men – så tuff som jag är så känner jag mig själv. Jag skulle ta illa vid mig. Och då kan det lika gärna va för min del.

  ps. för övrigt är din blogg fantastisk. hoppas du orkar länge och att det växer ut gåsskinn på dig så att inget elakt fastnar!

 94. Fast de har inte glömt att det sitter en mottagare i andra änden. Det är ju det som triggar dem att vara elaka. Här får de chansen att vara fruktansvärt elaka utan att någon konfronterar dem om det. Ingen möjlighet till ’tillbaka-kaka’, som vi sa när vi lekte kull som barn. Det är ju det som är så hemskt. Att man får göra illa och komma undan med det