Insikter

Det är så lätt att sitta och titta på andra och tänka att de har det så mycket lättare än mig. De har bättre förutsättningar. De har nog mycket mer tid, är mycket mer modiga, har mer stöttande föräldrar. Hon har inga småbarn och han har ingen fru. Hon har inget studielån och han är typ född snygg med silversked i mun.

Jaha? Ok. Så kan det vara. Så är det förmodligen också. Livet är sjukt orättvist. Men hjälper det dig att fokusera på det? Du har saker som andra inte har. Saker som folk kan avundas dig. Och de brister som du ser hos dig själv kan lika gärna, samtidigt, vara dina stora styrkor och vad som gör dig speciell. De sidor jag kämpar mest med är också de sidor som varit till störst välsignelse för mig.

Gräv där du står istället för att försöka gräva där någon annan redan står. Det kommer inte att vara lätt. Jag är priviligerat medelklassbarn men det har varit skitsvårt för mig på flera plan. Men vad är alternativet? Jag har gjort många saker i fel ordning. Jag bor i fel del av Sverige för att jobba med media. Gifte mig och fick barn alldeles för tidigt. Min mamma dog när jag var 21. Jag kämpade i många år med panikångestattacker. Jag har ingen utbildning för det jag gör. Jag har startat mitt eget AB utan att ha en enda företagare i familjen till hjälp. Jag hatar att mingla runt med människor jag inte känner. Jag har blivit lurad att skriva på värdelösa kontrakt. Jag har varit utfryst på arbetsplatser och suttit fast i segdragna konflikter. Allt detta är också vad som format mig. Hjälpt mig till många kloka insikter. Inte fan ville jag offra min mamma för att kunna “lära mig något värdefullt”. Men hon dog i alla fall. Och något värdefullt lärde jag mig. Det har inte varit lätt. Det är fortfarande inte lätt. Men det är värt det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

87 kommentarer på “Insikter”

 1. Ja, så är det, amen till det! Genom alla kriser går man konstigt nog starkare. Och det är ju verkligen ingen mening med att gräma sig över det som varit eller ångra något, nu är nu och det får man utgå från och fånga just den här dagen. Man får göra sitt bästa utifrån de förutsättningar man har helt enkelt.
  Kram!

  1. Gräset är alltid grönare hos grannen heter det väl?
   Var och en av oss lever ju i sin lilla bubbla med sig själv som huvudrollsinnehavare. Det är så lätt att tro att det bara är man själv som har det si eller så, men när man börjar titta sig omkring lite mer kritiskt (under ytan) så upptäcker man oftast att man inte är ensam.

   Livet tar oss på en del slingriga stigar, en del onödiga kn man tycka, men det är väl det som är livet.
   Gäller att försöka hitta sin väg och att leva varje steg på den vägen.

   Kram Mrs G

 2. Tack Clara, det där var precis vad jag behövde höra idag! Du har rätt, och jag vet egentligen redan allt det där men ibland behöver man få höra det rakt av! Kram Malin

 3. Jättefint inlägg. Viktigt att bli påmind om det ibland när besvären varit många och man fastnat i negativa tankemönster. Styrkan finns ju där hela tiden, bara man tar i. Tack!

 4. (ja, “livet är orättvist”. det är bara at spela den boll som är framför föterna, ingen annan kan. bäst at lära sig både dribla o göra vackra konster…) (glad at jag har 2!! fötter – i deta samanhang…)

 5. Absolut! Det behöver jag tänka på en hel massa…och en bra kur mot avundsjukan som alltid lurar också.

 6. Under min uppväxt har min pappa alltid sagt. -Helena, livet är inte rättvist…
  Nu många år senare är jag är glad att han tjatade om det. Även om jag som tonåring blev skogstokig varje gång han nämnde de orden, när jag ville stanna ute längre på kvällarna eller ha den där jackan som “alla andra” hade.

  Livet är inte rättvist och vill man något så får man kämpa, för det kommer inte bli serverat på en silversked. Om fler insåg hur mycket jobb det ligger bakom det mesta, tror jag färre skulle vara avundsjuka.
  Tack för ett alltid lika inspirerande inlägg…
  Kram
  Helena

 7. Det är så lätt att tro att andra har det mycket lättare men vi har ju alla saker vi måste ta oss igenom och jobba med oss själva! Kloka ord som vanligt Clara!

 8. Åh, vilket fint inlägg. Fick en liten tår i ögat när jag läste.
  Det är så sant- man får påminna sig om det lite oftare- att allt i livet formar oss till dom vi är & blir! Svårigheter är utmaningar som leder till utveckling. Våra svagheter kan lika gärna vara våra styrkor i rätt miljö och med rätt människor.
  Det är värt det- trots allt!!

  1. Fint sagt och jag fick ocksâ târar i ögonen. Förstâr min mamma bättre – nu -. Skall planera ut mina luktärter (som jag inte smakat pâ än! )

 9. Du skriver väldigt sanna ord. Det är starkt att kunna inse en sån sak efter att ha haft många motgångar. Men det är väl dom som får oss att kämpa ytterligare ibland. Tack för att du delar med dig och påminner oss med dina reflektioner.
  (skulle också vara väldigt spännande att läsa lite reflektioner kring din tro…)
  Kram

 10. Nej, det hjälper verkligen inte att jämföra sig med andra. Och ja, livet är orättvist. Jag har själv en svår kronisk sjukdom och många är de gånger då jag sneglar på andra och önskar mig deras liv. Häromdagen sa någon till mig att ” Det är inte meningen att du ska behöva må så här när du är ung, man ska inte vara sjuk i din ålder”, personen sa det med kärlek men nånstans gjorde det mig bara mer ledsen. Det hjälper inte att tänka så. Bättre att acceptera och försöka göra det allra bästa av situationen. Vill inte ge sjukdomen mer makt än den redan fått över mitt liv genom att bli bitter eller deprimera mig med för många varför. Verkligheten är ju sådan att vissa blir sjuka, en del förlorar sina nära, andra växer upp i svåra hemförhållanden etc. Det är bara det att man tror ju aldrig det ska drabba en själv, förrän det händer och man vet kanske inte riktigt vad man har förrän det inte finns där längre. Försöker påminna mig om vad jag har istället; en underbar katt t.ex.
  🙂 Tack gode Gud för katter!

 11. Så himla rätt!
  Jag har aldrig förstått det där med att gå runt o vara sur eller bitter för att andra har mer eller annat än vad du har. Var lycklig över vad du har åstadkommit istället!
  Lycklig blir du när du bestämmer dig för att vara nöjd med vad du har, brukar jag säga. Därmed inte sagt att man inte ska sträva efter sina mål.

 12. plus att man ska helst skriva och tänka mycket om människors lika värde.
  jag brukar fråga folk vad de tjänar och sedan be dom att skrika ut detta pk-budskap igen!
  apropå rättvisa.
  kram från dalsland där du inte får jobb om du inte är född sedan generationer.

 13. Så sant! Du kunde inte ha sagt det bättre. Precis vad jag behövde höra idag, bästa starten på dagen. Skönt att det finns fler som tänker på samma sätt 🙂

 14. Jag tycker att det snarare är ett bevis på att livet ändå inte är så orättvist som vi vill tro. Vi har bara en selektiv syn på andra människor. Vi ser bara andras glädje och lycka, inte deras sorger.
  Jag och min sambo har råd att köpa en dyr och fin lägenhet utan att ta speciellt mycket i lån. Men det är på bekostnad av att våra framtida barn inte kommer ha någon farfar. För utomstående är det nog bara ytan i form av lägenheten som syns.

 15. Gillar detta inlägg.
  Väldigt mycket.
  Och det känns som det är i helt rätt tid att skriva ett sådant också.
  Grymt!
  Kram!
  Utropstecken!

 16. Vet du vad, du är nog en av de mest beundransvärda människor på denna jord. Precis så tänker jag med, inte fasiken tycker jag det är kul med allt jag varit med om och kämpat med, men när jag ser tillbaka på det är jag faktiskt ändå glad att det hände. För även om det var, och fortfarande är, jobbigt så skulle jag aldrig i livet vilja vara den jag var innan. På nåt konstigt vis tror jag att man är privilegierad om man får sig törn på törn, för efter varje smäll växer man som människa, inser saker och blir lite starkare.

 17. Hur rätt du har.
  Du är så klok Clara….
  Jag brottas själv med dålig självkänsla och jämför mig lätt med hur perfekta alla andra är. Får man vara avundsjuk?
  Varför fastnar vi tjejer ofta i den fällan ist för att stötta varandra och hjälpa…
  Kram

 18. Något jag ofta säger är : dom gladaste personerna har inte det bästa av allt,dom gör bara det bästa av det dom har!

 19. Du är så klok och förnuftig. Livet kan ibland vara en berg och dalbana man blir tilltuffsad för att sen resa sig igen. Du Clara har så mycket gott med dig hemifrån en trygg barndom med mycket kärlek och kloka ord på vägen av mor och far. Dom verktygen har du nu som vuxen stor nytta av . Och det här med utbildning jag tycker att du utbildar dig varje dag genom ditt företag böcker mm. En lycko-spark till dig Clara.

 20. Men Clara jag tänker på den här Donnan du visade oss för ett bra tag sedan som du ritat och och hade en rolig text till är inte det något att spinna vidare på. Du kanske sitter på en guldgruva.

 21. Hej Clara
  I like your ‘Wise Words’ on Wednesday 😉
  I usually have write a post on a Wednesday called Wise Words Wednesday
  but haven’t for a few weeks now…hmmm
  I enjoyed reading yours
  Thanks for sharing
  LOVE PEACE enJOY who you are, and where your at 😉
  Julie
  x

 22. Det stämmer, livet är ju sjukt orättvis. Men det är ju lixom när man blir prövad som man utvecklas. Och detta säger jag på ett mkt oreligiöst sätt:)

 23. Rätt så, våra erfarenheter formar oss och gör oss till verkliga, kännande människor. Sådana som kan förändra världen om vi vill eller kanske bara förändra vår egen värld. Det värsta av allt vore att sitta som gammal och ångra att man aldrig försökte.

 24. Det här är helt tokigt – för bara tre timmar sedan satt jag hos min psykolog och hon sa exakt orden “Gräv där du står”, och när jag sedan går in här (för första gången btw) så har du samma dag skrivit en inlägg som nästan sammanfattar samtalet hos min psykolog. Går inte alla runt och undrar om gräset är grönare på andra sidan? Men egentligen har vi redan nyckeln till välbefinnande inom oss – tänker att jag kan väl låsa upp den där jävla dörren då, för att kunna gå in i mig själv och inse vilken styrka som finns där – bortom alla jämförelser och all förvirring..

 25. Det är precis det jag behöver att höra idag!! Du är klok du!!

  Jag vet att du har rätt, men varför ska det vara så svårt att inte jämföra sig med andra. Varför framstår alla andra mycket bättre än en själv, varför förstår man inte vilken bra människa man själv är?

  Detta inlägg väckte mycket till liv i min hjärna, varför varför varför?

  TACK!!

 26. Precis det jag behövde höra nu. Så lätt att man deppar ihop och önskar sig bort till något man tycker ser enklare och bättre ut istället för att göra det bästa av det man har just nu. Tack!

 27. Tack för kloka och livsbejakande ord som hjälper mig att kämpa vidare. Tänker och hoppas att det är sant, att det som jag idag upplever som svaghet och nederlag kanske en dag kommer att få bli min styrka och min räddning.
  Kram

 28. TACK CLARA. Du skrev ner det som varje människa borde veta, att alla har något som andra inte har, att alla är speciella på sitt sätt liksom. Det var sjukt fint & bra skrivet och jag vill bara tacka dig för att du dels stärkt mig med dina ord och också delat med dig av det som kanske är lite personligt. Du är riktigt fin Clara. Kom ihåg det! Kram

 29. Fint blogginlägg. Men när ens barn är svårt sjukt och får genomgå massvis med operationer jämt.. Då kan man inte sluta önska att saker och ting kunde få vara annorlunda. Och man kan inte sluta önska att man satt där på verandan och drack saft med sin lillskrutt som alla andra superlyckliga mammor som florerar på ens facebook flöde.. Visst har de mammor på min facebook motgångar, förkylningar, vaccinationssprutor, magsjuka eller gnäll pga. spilld mjölk… Det är motgångar jag ÖNSKAR att jag kunde få.

  1. Så fruktansvärt tråkigt. Jag känner igen mig i det där och kunde bli så jävla procoverad när någon klagade på struntgrejer och jag bara önskade att struntgrejer var det jag kunde klaga på istället för cancer. Hoppas ditt lilla barn får bli bättre snart. Kram

   1. Tack Clara! Och ja, usch vad provocerad man kan bli, arg och önska att man hade det annorlunda. Just ikväll var det mycket saft bilder med lyckliga ungar..
    Men håller med det du skriver. Man måste sluta tänka “OM det hade varit si och så”.
    vi älskar ju varandra så vi spricker, det är jag ju så evigt tacksam över:) Ska nog bli saft på verandan för oss snart också. Vi får hålla ut lite mer! Kram, tack för bästa bloggen!

    1. bryt ihop och kom igen säger vi. det är det bästa. för man orkar inte vara nere precis hela tiden. portionera ut det. annars blir man bara bitter och det vill man ju inte spendera sitt enda liv med att vara?

  2. Jobbigt! Jag kan bli arg när andra gnäller och klagar över småsaker när man själv vet att det finns så mycket värre saker… Hoppas du får förståelse från din omgivning.

 30. Godt indlæg og klogt sagt. Ikke fordi du egentlig her skriver noget jeg ikke godt dybest set vidste i forvejen, men det er desværre bare så let at glemme. Så mange tak Clara, for at du minder mig om det!

 31. Det är våra erfarenheter som skapar oss, och visst det kan vara skitjobbigt, man tycker att livet suger, men man lär sig nåt ändå och blir redo att möta nästa del av livet. Du har en underbar familj, och du fick verkligen inte barn för tidigt, utan i precis rätt tid. Barn kommer när de kommer, finns egentligen inget som heter för tidigt, blir så irriterad på folk som säger det. Så ta och ge sonen en extra kram och lyssna inte på sånt dumt prat.

 32. Visst är det så! Det är lätt att hamna i sådana tankar och tappa modet men det är när man tar sig i kragen och gör vad man kan med det man har som det verkligen händer något.

 33. Åh vad du levererar. Tack för det. Varje gång jag läser din blogg blir jag genast lite gladare och klokare.

 34. Åh Clara, när jag läser texter som den här känner jag mig hoppfull inför mig själv och min framtid, något jag annars tvivlar på. Du ingjuter hopp och tro i mig som nybliven journalist/bloggare/frilansare/kreatör. Tack!

 35. Jag undrar en sak Clara. Menar du att du själv tycker att du fick barn och gifte dig för tidigt eller är det i andras ögon du menar?

  1. Nej, det tycker jag inte. Jag menar mer i samhällets ögon – man “ska” ju vänta med sådant tills man utbildat sig, har ett fast jobb och passerat trettio =)

 36. Hej Clara! Du skriver att du lidit av panikångest. Kan du berätta mer om det och hur du tagit dig ur det? Lider själv av det nämligen.. Stor kram!

  1. Jag gick till en psykolog och fick hjälp – det rekommenderar jag varm. Du ska inte behöva gå omkring och lida – det finns hjälp att få.

  2. Lider själv av detta problem och vill tipsa om kognitiv beteendeterapi, fungerar väldigt bra! Men så handlar det ju förstås också om att arbeta med vad som ligger bakom panikångesten och inte bara behandla symptomen. För min del har det handlat om en känsla av otrygghet och bristande självkänsla. Men är på god väg mot att må riktigt bra, och hoppas detsamma för dig L!

   /Caroline

 37. Hej Clara! Måste bara få ge lite till beröm utöver alla fina kommentarer ovanstående. Dessa ord stärkte, var precis vad jag behövde höra idag. Bra start på dagen! 🙂
  kram Fannie

 38. Jättebra skrivet! Tänker sådär hela tiden. Måste börja utgå från mig själv och mina möjligheter istället, tack för peppen! 🙂