Morsning korsning

Visst gillar jag naturen men jag måste erkänna att jag blir lite skraj när morgonens promenadslinga korsas av en älg. Vet fler än en person som blivit attackerad av en arg bjässe. Men jag vet förstås att de egentligen är djuren som är räddast, så jag har tagit för vana att gå omkring och sjunga och klappa när jag är ute i skogen, för att skrämma bort älgar (och björnar – huu!) Ibland brakar det till på sidan av stigen och någon stort brunt försvinner mellan träden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

61 kommentarer på “Morsning korsning”

 1. Underbart härlig bild, har också stött på en del älg här nere i de bergslagska skogarna, men som sagt, de är ju oftast räddare än man själv…tack för en härlig blogg föresten, du inspirerar!

 2. Wow! Det er nok ikke en så dum idé å gi lyd fra seg hvis man går alene i skogen nei, er man flere sammen så lager man jo gjerne litt lyd uansett. Og selv om de kan være farlige, er det nok alltid elgen som er mest redd

 3. Ja, så härligt att sjunga högt vid promenaden. Det är befriande och så har det en funktion också, en praktiskt funktion, att skrämma bort djur. Smart!
  Brukar också sjunga men på lite mer opassande ställen, som inne i mataffären tex. Inte så bra alltid, tycker barnen.
  Önskar dig fler härligt melodiska promenader.

 4. Var precis på ute och gick en långrunda i skogen här i skärgården.. här är jag mest rädd för ormar och vildsvin..och grävlingar.. huääh.
  Som tur är behöver vi inte va rädda för björnar här iaf!

  Härlig med sångstund i skogen 🙂

  Härlig dag på dig!
  Tess

 5. Hua! Sånt där ogillas av Mrs G också.
  Häromdagen höll jag på att bli på sprungen av ett stort rådjur när jag skulle ta in posten här mitt inne i Båstad där vi bor.
  Trodde först att det var partyfolket som tagit sig hit ner redan men nej, det var ett rådjur 🙂

  Kram Mrs G http://wp.me/p1uIV8-3Rm (frukosttipset)

 6. Det där känner jag igen!
  Jag å barna brukar låta en massa i skogen så att djuren flyttar på sig innan vi kommer för nära *skrattar* tokigt igentligen men jag tror det funkar!
  söt bild du fick till!

 7. Litt skumle er de, så klart. Men elger er som regel ikke farlige om de ikke har unger med seg. Da er det best å holde avstand!

  For noen år siden var jeg på tur med hest dypt inne i en skog. Plutselig så vi noe stort som løp mellom trærne, men det var også noe som rørte seg i lyngen. En nyfødt elgkalv. Vi stirret henført på den en liten stund, til vi kom på at moren nok snart kom tilbake. Da fortet vi oss derfra 😉

 8. Vi hade en galen älgko med kalv som härjade här i bostadsområdet en vinter. Gissa hur rädd jag blev en kväll när jag klev utanför ytterdörren och fru älg stod bredvid vår bil och glodde ilsket på mig. Min sambo kastade sig ut för att fota. Då visste han inte att de kan sparka framåt, något han visste med säkerhet efteråt, haha! Har aldrig sett honom springa så fort…

 9. Det där med att sjunga eller prata högt i skogen vet jag att mamma har börjat med också efter att nära på ha krockat med en vilsen ren i skogen. 🙂 Älgar är mäktigt stora djur!

 10. Har man hund med sig är det ju alltid bra att ropa efter den lite extra högljutt för att skrämma iväg eventuella djur i skogen. Är uppvuxen med skogen runt hörnet, och eftersom jag inte kan sjunga (sjunger så dåligt att det inte ens är kul att sjunga ensam) så brukar jag prata med hunden, eller ropa efter henne eller liknande. Vill INTE möta en björn i skogen!

 11. En älg “attakerar” BARA då den vill skydda sina ungar å det e ju högsesong på dessa nu.

  Va bra att veta att det fins gott om älg till hösten när man kommer upp på den årliga jakten.

 12. Vilken härlig syn,,,,det där är stunder som i alla fall jag mår som bäst av;)
  Djuren och naturen är något som gör mitt hjärta varmt. Mysig bild!
  Ha det bäst!//Petra

 13. Jag tycker att den där älgens päls får hans rumpa att se lite för stor ut. Dessutom var det mycket snyggare när han hade vinterpäls. Ingen kritik alltså, men man ska väl få säga vad man tycker!

  1. Personligen tycker jag att älgen har lite för långa och smala ben. Alltså det hade ju varit snyggare om den varit lite mer musklad… Men det är ju bara vad jag tycker!

 14. Hua, jag klappar också i händerna och tjoar när jag är ute i skogen och springer med hunden. Har funderat på flyktplan om något skulle attackera, vad gör man med barnvagnen, den får man liksom inte upp i ett träd…

 15. Om man ändå kunde ha en så bra skog i närheten! Man bor man på västkusten så är det lite svårt, man får åka en timme in i Halland ungefär, där kan man väl stöta på en och annan älg om man har tur… Att bara få se en som inte är instängd på djurpark är ju en liten dröm.
  Usch, nu låter jag som en äkta stadsbo, men trots många turer ut i skogen från att jag va liten, så har jag aldrig sett så mycket som ett litet rådjur på riktigt nära håll.

 16. 🙂 Jag går också och sjunger i skogen, både för att det är härligt och för att skrämma bort vildsvin. En gång när jag satt på toaletten tittade en älg in genom fönstret 🙂

 17. Vilken fantastisk bild! Den säger så mycket! Jag är lantis som numera bor i huvudstan och känner exakt igen vad du pratar om: Sjungandet, tjoandet, klappandet i händer och stampandet av fötter (ormar). Du som är bra på att sjunga och har en så fin folkdräkt: Kan du kula? Det borde ju skrämma björnar och älgar all världens väg! (Kanske inte funkar lika bra som gonattsång till Bertil, förstås…)

 18. Varje gång jag ser en älg på nära håll (det händer väl kanske någon gång om året) så slås jag av hur gigantiska de är!
  Älgar ok, men björn i skogentja jag vet inte om jag skulle våga gå in i någon om jag visste att det fanns någon där. = )

  /Åsa

 19. När jag var gravid förra gången fick jag fullkomligt hjärnsläpp! Under äppelsäsongen hade vi en relativt tam älg i trädgården och den fick jag för mig att jag skulle mata med äpplen -från handen! Det var bara tur att hon inte sparka till mig. Jag blev bara fullkomligt orädd och världens pucko på samma gång.

  1. Blev så full i skratt av din kommentar. Det händer något med oss när vi är gravida, man kan få en sådan känsla avv allt hör ihop och man är ett med allt (borde inte skriva “man” utan “jag” och inser jag…). Då är det ju fullt rimligt att man blir fikakompis med en älg! = )
   /åsa

 20. Så var det härom dagen när jag var ute med barn och hund också. Plötsligt stod bara en enorm älg 10 meter framför mig på stigen! Trots kameran om halsen blev det ingen bild, utan jag var snabb på att kalla in hunden och vända. =)

  (blev extra rädd eftersom svärmor bara ett par dagar tidigare berättat om en kvinna som hittats död i en sjö och maken anklagades, men där det ensare framkom att hon blivit just attakerad och dödad av en älg…)

 21. Ja naturen bär på överraskningar, tur att allt gick bra! Jag skulle nog också varit rädd. De är så mäktiga älgarna.
  Din blogg är så kul, snygg och intressant att följa!
  ha det gott/ Jill

 22. Vad skönt att höra att fler har respekt för skogens djur! Själv är jag en riktig älgmagnet och ser alltid älgar – mot min vilja… En gång blev jag attackerad av en älgko, men det var mitt eget fel. Hon stod på vår tomt och jag skulle förstås fota. Men det blev ingen bra bild, när hon bara stod där och betade gräs. Så vad gör jag, jo testar lockropet som pappa lärt mig att älgar använder när det är parningstid… Inte så bra… På en sekund lade hon öronen bakåt och flög mot mig med framklövarna bara en halv meter från mig… I säkerhet såg jag att hon hade sin kalv en bit ifrån, och det var den hon skyddade. Väldigt läskigt och nu har jag nästan älgfobi. Men jag fick några bra närbilder på älg i alla fall 😉

 23. Jag har en älg att tacka för att jag träffade min bästa vän. Mötte en på vägen hem för kanske 10 år sedan. Jag blev så rädd och det första jag kom på var att springa till en klasskompis/granne och knacka på :-).

 24. En visselpipa runt halsen rekomenderas:) Blir dessutom ganska snyggt om man hittar en i en fin färg

  1. Tack för tipset. Men är du säker på att de inte blir arga av ljudet då..? Vill inte bli attackerad igen :/

 25. Klappa och sjunga är bra! Och möter man en människa istället för en björn så skrämmer man möjligen iväg denne också. Eller roar.

 26. Anfaller älgar alltså? Att se Clara gå runt och klappa och sjunga högt i skogen låter som något jag gärna skulle vilja se! 🙂

 27. jo man ska nog se upp med stora djur. Jag brukar också gnola lite när jag åker upp till sommarvistet. Jag har ingen lust att stöta ihop med björn om jag inte ser dem från en bil förstås.

 28. Har för mig att älgarna är ilsknast på hösten (vore ju inte konstigt med tanke på att folk går ut i skogen och vill skjuta dem!), men jag håller med dig, man blir skiträdd då man är i skogen och det plötsligt brakar till i närheten, och så dyker en stor älg fram. Huu.

  1. Älgarna är ganska snälla djur så länge dom inte känner sej hotade,så vid kalv tider skall man passa sej..alla skyddar ju sina barn 🙂

 29. Jag känner sådan förundran och nyfikenhet inför dessa varelser. Allihopa. Även om de skulle försöka äta upp mig.

  Min morfar blev attackerad av en berusad älg för ett par år sedan. Den hade ätit jästa äpplen. Den stegrade sig över honom och han trillade i ett dike, sedan sprang den romande iväg. På morgonen hittade morfar älgen utanför köksfönstret, den hade sprungit genom staketet, brevlådorna, in i husväggen och dött.

 30. Det är farligt på landet. Älg är ju oroväckande men björn får blodet att frysa till is. De kan ju allt; springa snabbt, klättra i träd, simma. En lugn stadspromenad – det är livet på en pinne. Fågelkvitter, en utställning och kanske ett snack med frisören om han inte har kunder.

 31. När jag gick i lågstadiet sprang jag efter älgarna i skogen.Om älgen lägger öronen på nacken skall man söka sej själv åt annat håll,då gillar den inte att man är nära den…
  Engång var jag och sökte mammas hund som hade rymt,den stod och skällde och skällde på samma ställe hela tiden,och när jag kom nära…där stod den och skällde på en helt nyfödd kalv,härligt rödbrun liten stackare,då viste jag ju att mamma älg finns nära så jag rusade som en jäkel för att ta hunden i halsbandet,skuffa kalven i röven så den kom lite åt sidan,och drog med hunden hem…å då..ändå gången jag varit rädd att älgen skulle komma för att göra mej illa…men vilken otrolig upplevelse!

 32. det där såg ut som en fjolårskalv, alltså helt dum i huvudet.. du gjorde rätt som gör dig hörd. Just nu är dessa fjolårskalvar just bortkörda från sin kära mor som håller på att få en ny bäbis att ta hand om. det ställer så klart till problem.. dessa djur kan få för sig att springa rakt ut i vägen i typ 50 km/h. inget vett någonstans.

 33. Jag tycker också djuren är lite läskiga, trots att jag bor på landet. Här finns gott om varg (förutom björn och älg) och de är alltför modiga enligt mig och går in mitt i byarna.
  Så fint att du lyckades fånga älgen på bild!

 34. Ja älgar e lite läskiga just pga av att de kan attackera. Jag tappade alldeles hakan när jag gick med barnvagn och en älg kom springandes här i bostadsområdet. Alltså min haka ramlade halvvägs ner i backen. Hade inte varit förvånad om det var hemma på landet där jag växte upp, men nu bor vi iof nära ett naturskyddsområde.

 35. Man är inte så kaxig när man möter dessa stora djur i naturen. Förra året fick jag vara med om något mäktigt. Jag överraskade 5 älgar på min skogspromenad. Fick stå länge och iaktta dessa vackra djur innan de upptäcke mig. Men om jag ska vara ärlig så kollade jag hur långt jag hade till bilen och plockade fram bilnycklarna……….men det var en underbar upplevelse 😉

 36. Det där känner jag igen! jag ser gärna vackra djur, men jag vill ogärna att de ska överraska mig eller jag dem för den delen. Så jag spelar alltid musik eller sjunger för mig själv.

 37. Spännande att träffa på en älg sådär på morgonkvisten!
  Jag har bott i Norrbotten i nästan hela mitt liv, och varit ute i naturen väldigt mycket. Men jag har aldrig sett en älg!! Bara på zoo och det räknas inte riktigt… skulle vilja träffa på en någon gång. Fast helst på lite avstånd 🙂