Amningskläder – Mina bästa tips!

klädtips amning, klädd för att amma, amningskläders

Mitt inlägg om gravidkläder blev uppskattat och några önskade en guide till amningsplagg. Jag tycker faktiskt att de stora klädproblemen kom efter att jag fött barn. Jag hade inte tänkt på hur jag skulle kunna amma i mina klänningar med dragkedja i ryggen. Inte heller hade jag tänkt på att många plagg som fortfarande skulle vara för små. Så när lillen fötts gjorde jag några väl valda inköp till garderoben.

Det var viktigt för mig att få känna mig fin när jag fått barn. Jag blev tokig på folk som lite överseende skakade på huvudet till mig och sa att när man får barn kan man inte gå omkring i klänning och klackar. Då är det foträtt och rejält som gäller. Så behöver det inte alls vara om man inte vill. Inte alltid i alla fall. Och framförallt inte om man är en sådan som verkligen tycker att det är roligt med kläder och stil!

klädtips amning, klädd för att amma, amningskläders

Mina klockade kjolar i trikå blev stommen i garderoben. De satt åt där jag var som smalast och släppte där mammamagen var kvar. Eftersom de hade vidd i kjolen (men var tajta i midjan) så skapade de bra balans till kroppen, rent visuellt.

klädtips amning, klädd för att amma, amningskläders

Blusar, skjortor, allt som gick att knäppa upp där fram använde jag också. Antingen hade jag amnings-bh under eller så ett amningslinne jag köpt på H&M. Det var mitt bästa köp faktiskt! Med inbyggd bh och flärpar man kunde vika ner vid amning. Så slapp jag visa magen om jag drog upp tröjan också. 

klädtips amning, klädd för att amma, amningskläders

Jag hittade en klänningsmodell på H&M med knappar där fram. Klänning med knappar där fram är en riktig hit! Här har jag satt en klockad kjol utanpå klänningen för att få känslan av en blus istället

klädtips amning, klädd för att amma, amningskläders

Jag var ganska obrydd om omgivningen när jag ammade. Jag förstår mig inte på folk som tycker att det är äckligt med exponerade bröst (stäng genast igen valfri modetidning eller tv-reklam i så fall). Jag ammade lite överallt i offentliga miljöer och efter ett tag fick jag till snitsen. Det var väldigt medvetet att göra så. För att liksom hjälpa till och pinka in reviret för andra mammor. Man ska inte känna att man är till besvär när man ammar. Det är alla andra som är besvärliga. Punkt. 

klädtips amning, klädd för att amma, amningskläders

 Det finns ilägg att köpa för läckande bröstmjölk och det kan var välbehövligt i början. Men jag tyckte inte att det var hela världen med någon blöt mjölkfläck ibland. Jag minns när jag hade den här klänningen och skulle hem till en kompis och fika. Innan jag kommit till stan var hela framsidan våt. Vi garvade bara! 

klädtips amning, klädd för att amma, amningskläders

Koftor med amningslinne under var också väldigt bra. I amningslinnet la jag under vintern värmande ull-inlägg som jag fått låna av en kompis. Supergrej! Så motverkar man mjölkstockning lite grann. 

klädtips amning, klädd för att amma, amningskläders

Trots att jag ammade tog jag ändå på mig mina vanliga finklänningar ibland. Bara för att jag ville! Även om det blev en del krångel när det skulle ammas. För mig var det viktigt att få känna mig riktigt fin då och då. Det gjorde att jag behöll känslan av att vara Clara och inte bara Mamma, de där första skälvande månaderna. Jag vet att många som fått barn vittnar om samma sak.

Om man har möjlighet kan det vara klokt att fixa några bra amningsplagg innan barnet har fötts. Och då inte bara bh och linnen utan även koftor med knappar, sköna kjolar och byxor och blusar med knäppning fram. Det är betydligt lättare att ordna med bebisen i magen än i vagnen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

78 kommentarer på “Amningskläder – Mina bästa tips!”

 1. Allra viktigast! Bra amningsbh. Och inte en storlek större kupa än man normalt har (som det stod i någon bok…) utan två eller tre. Jag hade mycket mjölk, såriga bröstvårtor och vansinnigt ömma bröst de första veckorna. Vet att jag hade en amningbh med sömmar i, fruktansvärt. Och skaffa många bh, när barnet väl är fött kanske man inte orkar ut och shoppa bh på flera veckor.
  Och ullinlägg var det ända som hjälpte mot såriga bröstvårtor och ömma bröst och då behöver man en rejäl kupa så att de får plats.

  Jag minns också att jag ofta hade med mig en tunn färgglad sjal som jag kunde dölja både naket bröst och litet barn med (ibland har de ju svårt att komma till ro pga för mycket intryck)

  1. Sa viktigt! Ocksa for att undvika mjolkstockning. Jag hade kopt for sma amningsbehaar som jag anda anvande en forsta tiden innan jag hunnit/kommit mig for att kopa nya. Jag fick sedan en aterkommande mjolkstockning i ena brostet, ganska precis dar BH kanten hade suttit snavt over brostet.

  2. Fast alla får faktiskt inte enorma bröst bara för att de ammar, mina är en storlek större, knappt. Jag läker heller inte bröstmjölk annat än om jag inte ammat på massor av timmar och har knappt ens använt amningskupor. Jag har ändå bra med mjölk och min dotter går upp enligt kurvan.

   1. Jag fick! Och ingen hade talat om för mig att det kunde bli så.
    Fast efter ca 8-10 veckor hade det stabiliserat sig och då varken läckte det eller behövde jag oversize-bhs. Men då var de första så urtvättade att det ändå var dags att skaffa nya fräscha. kanske tom med spets i!

 2. Jag haller helt med dig om offentlig amning! Jag ammade ocksa overallt, pa bussen, busshallsplatsen, restauranger och cafeer etc. Vill bebis ha mat sa vill bebis ha mat! Forstar inte folk som tycker man ska “ga undan och amma”. Vart ska man ga undan menar de, nar man sitter pa en busshallsplats till exempel? Satta sig pa trottoaren en bit bort eller? Eller kanske lata bebisen gallskrika hela resan? Eller ska man kanske halla sig hemma som en fange de forsta manaderna nar bebisen vill amma varenda gang den vaknar?

  Precis som du skriver, de som stors av offentlig amning, de ar deras eget problem!

  1. Håller med!
   Att mata sitt barn är vackert och en livsnödvändighet. Hur kan det bli pinsamt?

   Jag blev en gång hänvisad till ett cafés toalett, när jag skulle amma. “Skulle du vilja sitta på toaletten och äta?” svarade jag och satt kvar…

  2. En eller annan man kan ju inte låta bli att stirra faktiskt. Men jag orkar absolut inte bry mig, man har ju så betydligt viktigare saker för sig. Jag skulle ändå gärna vilja tillägga att den ovana omgivningen kan vara jobbig i början när både bebis och mamma är nybörjare. Jag fick mjölkstockning efter det första cafébesöket för att det var så bökigt och ovant att sitta på en stol istället för att luta sig bekvämt mot amningskudden (det var så jag använde den) med bebis på en kudde.

  3. Men alltså, det är faktiskt ingen rättighet du har som nybliven mamma att amma på café! Du är gäst hos någon, och då tycker jag att man ska respektera om personalen säger till att dom inte vill att man ammar där. Välj ett annat café där dom tycker det är ok isåfall.

    1. Låt mig förtydliga, jag har inget emot att mammor ammar sina barn. Vad jag menar är att det är ingen rättighet att man får amma på ett café.

     För övrigt hade jag gärna välkomnat ett mer välartikulerat motargument än “Gud så korkat”.

     1. Om man inte har rätt att amma på kafé låter det väldigt svårt att förstå vad man egentligen har rätt till! Får man prata om vad som helst på kaféet? Skratta högt? Spilla kaffe på sina egna kläder? Har man inte rätt att amma vet man ju inte vad för andra normala grejor som också kan vara förbjudna…
      Nä, amma tillhör de självklara grejor som ingår i det faktiskt har rätt till, också som gäst. Av en enda anledning: Det handlar om en värnlös bebis som är hungrig och behöver mat. Varken mer eller mindre. Amma på, för sjutton! Det är vackert!

 3. Jag har bara använt mina vanliga toppar och skjortor.. Har amningslinne och så drar jag upp toppen, knäpper upp linnet och sätter bebisen vid bröstet och så drar jag ner toppen så syns inget av bröstet. Och då har jag stora bröst. Knäppa upp en skjorta funkar inte för mig, då känner jag mig för naken men annars har mitt sätt funkat toppen:)

 4. Oj, det var long time ago.. Men amma var så praktiskt, alltid kylskåpet med sig och i rätt temperatur.. men lika viktigt, alla kan faktiskt inte amma och det fick jag erfara med dotter nummer två. Amma om man kan och vill.

 5. Åh, vad jag så himla mycket vill ha barn när jag läser och ser det här.. det vill jag egentligen hela tiden. Synd att man bara är sjutton och måste leva livet och plugga klart och skaffa bra jobb och bostad innan man kan skaffa en underbar liten trollunge.. vill ha, NU! haha..

  1. Åh, det vill jag med. Numera 20 år och fortfarande inte redo för bebisbak, även om jag längtat sen jag var 17 år… Men vår tid kommer!

 6. Jag gillar inte amningslinnen, jag tycker bara de är bökiga och har för många lager utan jag föredrar amnings-bh och ett vanligt töjbart linne. Sedan tar jag på en vanlig tröja eller t-shirt ovanpå så kan jag dra upp det övre lagret och ned linnet och knäppa upp bh:n så får jag samma effekt som en amnings-topp men med mer alternativ och mer flexibilitet. Dock tycker jag inte det är en katastrof att visa lite bröst när det gäller amning och att barnets behov av att äta är större än något eventuellt obehag hos en vuxen. Självklart behöver man inte visa mer än nödvändigt men råkar man sakna något att täcka över sig med så ska man inte behöva känna att man ska behöva amma på toa eller något annat dumt.

  Jag har skrivit ett blogginlägg om amning och kristendom och hur amning i mitt tycke är en andlig praktik:

  http://elliha.blogspot.se/2012/08/amning-som-andlig-praktik.html

  Själv måste jag säga att det ger en extra dimension att sitta på en gudstjänst och samtidigt amma min lilla Iris. I kyrkan tar jag förstås alltid extra hänsyn till min klädsel och exponerar inget onödigt och de flesta som deltagit i samma mässa har oftast ingen aning om hur mycket jag ammat under tiden och tror att jag har något magiskt sätt att få henne att vara tyst men nej, bara det redskap min kropp redan är utrustad med.

 7. Åh detta inlägg hade jag behövt för några månader sedan. Men jag hoppas nån blev hjälpt för det är jättebra tips!

 8. Jag såg dig i programmet Sverige! på SVT-play i kväll. Bra jobbat! Go girl!

  PS Vilka fina bilder det är på dig och bebisen i det här inlägget.

 9. Vilka bra tips! Jag ska komma ihåg dom den framtida dag det blir aktuellt. Kul att läsa om hur du tänkte och gjorde. Mycket fina bilder också, fantastiskt fina! Mycket fina kläder, fina du och dundersöta lillen! 🙂

 10. Jag har en sex månader gammal tjej och jag pallar verkligen inte ha på mig mina fina femtiotalsklänningar nu. Jag har alltid gillat att se piffig ut, men nu känns alla kläder som gör det minsta meckigt att amma eller krypa på golvet när vi leker bara helt fel. Visst är det trist att inte känna sig som sig själv, men känningarna hänger kvar i garderoben när jag fått tillbaks mina tuttar. Klart man får ha på sig vad man vill även när man blivit mamma, det är lika okej att fortsätta vara uppiffad som det är att sunka ner sig lite så länge man själv trivs och vardagen med bebisen funkar!

  1. Amen to that! Precis lika viktigt som att få känna sig fin och som sitt gamla jag är att inte tvinga sig att piffa och dra på sig pumpsen trots att fogarna fortfarande värker.

 11. Själv hade jag amningsbh och linne som jag drog antingen upp eller ner beroende på vad jag hade på mig för övrigt! Ibland kunde jag komma på mig själv när jag åkt iväg någonstans och det var dags att amma, att just den där klänningen/blusen kanske inte var det smidigaste. Oftast gjort i stum bomull, men som du säger så hade/har man ibland ett behov av att klä sig för sig och inte i vad som var smidigast ur amningssynpunkt 🙂

 12. Vilket bra inlägg, den borde ligga uppe på alla Bvc-mottagningar!
  Jag tycker också att man ska få amma var man vill, har gjort en liten lista på de coolaste ställena jag ammat på..hehe. 🙂

  1. Colosseum i Rom
  2. Bakgata i Venedig
  3. Uppe i luften på ett flyg
  4. På en skoter

  Bebisar har rätt till käk var än de befinner sig! 🙂

 13. Håll värme! Bli aldrig kall, inte ens är du vill vara vacker! Det viktigaste för att inte få mjölkstockning, och låt bebben äta alldeles tomt:)

  1. Du kan säkert ha rätt i att man ska hålla sig varm, men som ammande mamma är det den tjatigaste kommentaren jag fått höra. Jag höll på att flyta bort i somras, men fick höra att jag ändå skulle ta på mig mer för att jag kunde få mjölkstockning. Det slutade med att jag blev jättestressad och till slut struntade i alla förmaningar och valde själv att klä mig tunnare och det har gått bra hittills. Fast för den skull behöver man inte utmana ödet genom att kyla ner sig.

  2. Största anledningen till mjölkstockninh är att barnet inte tar rätt eller inte tömmer bröstet ordentligt. Att ha en förliten bh som klämmer åt kan också orsaka stockning. Kyla/drag kan då också bidra till problem. Jag fick stockning med nr 2 och värmde mig nått ofantligt tills jag insåg att febern aldrig skulle gå ner om jag inte slutade tokvärma. Då läste jag på mer och fick veta att kallt kan lindra stockning också om man föredrar det. Så skydda med måtta och fokusera på rätt bh och att amningen går rätt till! 🙂

 14. Jag har också använt amningslinne från h&m, funkar bra tycker jag, då har jag något annat linne/topp över så jag kan dra upp det yttre lagret och slippa visa min mage. Känns bekvämt tycker jag, plus att man kan gömma en bit av bröstet så man inte behöver exponera allt. Jag tycker inte att man behöver skyla sig, men jag själv är inte bekväm med att visa tuttarna överallt.

  Vad jag haft problem med är att jag väger fortfarande lika mycket nu som när jag skulle föda och det var fyra månader sen, enda skillnaden är att nu har jag ingen vacker gravid-mage, nu har jag något som liknar en jäst bulldeg istället och hur klär man sig då? Min lösning blir oftast så stora och lösa kläder som möjligt, men ser ändå gigantisk ut. Önskar att jag också kunde klä mig lite vackrare och inte behöva mina tält. Men hur illa det än är med den biten så är min dotter värd det i slutändan.

  Ytterligare ett bh-tips – jag tycker man ska ta o köpa något riktigt billigt först innan man vet hur stora brösten är, sånt är ju jätteolika. Var iväg och köpte någon dyr historia som skulle töja på sig i takt med att brösten växte, humbug, de väller ur den istället. Däremot var några billigare varianter de bästa jag har haft. Det kan vara jobbigt att shoppa med spädbarn, men ännu svårare att prova en bh och köpa utan att veta vilken storlek man kan tänkas ha en månad framåt i tiden.

 15. Jag har ammat i Vatikanen. Det gick bra. Då går allt annat också bra!

  Jag fick ha ullinnlägg hela sommaren, så fort jag tog av dom fick jag mjölkstockning. Dygnet runt. Även i bikinin… På natten hade jag ett ganska tight amningslinne från boob, som höll ullinnläggen på plats, så man slapp bh på natten.

 16. Vilken härlig guide, tack! Tror det blir inventering av garderoben imorgon… Kanske finns det trots allt något jag kan ha som jag inte tänkt på. Som varken är för litet eller för oamningsvänligt.

  Apropå det en del skrivit om mjölkstockning och kyla – jag bor i Kalifornien och fick på BB rådet att lägga kylklampar på brösten om de värkte i början. Ingen oro för mjölkstockning där inte…

 17. Sådana där klockade kjolar i trikå har jag letat efter överallt men aldrig hittat.
  Var hittade du dina?

  1. Du har ju helt fantastiska klockade kjolar, men tycker mig inte hitta dem på Åhlens. Vet du om de fortarande säljer dem?

 18. Första bilden på dig och Bertil är helt underbar! Har nyligen hittat din blogg och är beroende nu 🙂 bra tips att man ska skaffa amningskläder i tid. Mitt andra barn föddes oväntat sju veckor för tidigt, vilket innebar tre veckor på sjukhus med kläder som min man rafsat ihop snabbt. Det funkade det också med opiffad mamma och minibebis i landstingskläder men det första jag gjorde efter hemkomst var att åka iväg utan barn på en välbehövlig shoppingtur.

 19. Vilka fantastiska tips! Underbart med alla dessa fantastiska kvinnor som delar råd och erfarenheter..

  Clara, jag väntar mitt första barn och då jag med stort intresse följt din blogg under ett par års tid, varpå du i många avseenden vuxit att bli min förebild, skulle jag nu vilja fråga dig om råd. Jag blir stressad vid alla prylar en liten människa “tycks behöva”. Jag upplever att det finns ett enormt tryck och fokus på alla saker man MÅSTE ha inför att man får barn. Jag upplever att du har en helt annorlunda och mycket sundare inställning till att bli förälder. Fokus på den lille, inte på allt lull-lull. Vad tycker du är viktigt att ha klart, inhandlat och förberett inför babyns ankomst?

  1. Jag dristar mig till att ge dig ett tips inför barnets hemkomst även om du riktade frågan till Clara. Jag håller med dig om all hets om allt som behövs, men jag tycker att ett par ombyten kläder kan vara bra att ha. Sen vet man ju inte vad det blir för storlek på ungen, så det är dumt att köpa för mycket även om det är roligt. De växer ju väldigt fort också. Låna kläder eller köp begagnat, begagnade barnkläder är super, de är oftast inte slitna och man får ett bra pris på dem.

   Sen kan det vara bra att ha lite blöjor och tvättlappar, barnolja till bad. Sen märker man vad man behöver när barnet är på plats. Barnvagn och babyskydd till bilen är väl även bra att ha. Vi köpte en jättefin begagnad barnvagn för en billig peng.

   Leksaker och annat kan gott vänta. Man får ofta väldigt mycket saker också, särskilt kläder. Så ha is i magen med inköpen, många saker behöver man inte och om man behöver något som man inte har så kan man ju köpa det då. Lycka till! =)

  2. Hoppas Clara gör ett inlägg om detta!
   Just det där med vagn tyckte jag var jättesvårt, man skulle ha fyra eller tre hjul, emmaljunga eller brio, cross-chassi och allt man kan tänka sig för tiotusentals kronor.
   Vi köpte en begagnad billig till att börja med, det är jag glad för eftersom det är först efteråt, när nån månad har gått som man inser vad som passar just ens egen familj. Miljön runtomring, hus/lägenhet, bebisen, användningsområden och allt sånt spelar ju in på vad för vagn man behöver.
   Så mitt råd är att inte skaffa nån sprillans ny supervagn innan man vet vad det är man behöver och vill ha. Och sånt är ju svårt att veta innan. 🙂

   Lycka till med allting! 🙂

 20. UnderbaraClara, du är högst underbar! Är 30 år och har varken barn eller hus. Men du satte spiken i detta att få känna sig fin, när man vill. Och att man ibland behöver få vara fin. Jag tar med mig den känslan idag, tillsamans med senaste husmorsknep och har en fantastisk söndag. Tack!

 21. Du var så otroligt vacker i håret på den tiden! (Du är självklart fortfarande mycket fin.) Avundas alla kvinnor som kan ha lugg utan att se ut som en boll!

 22. I början tyckte jag att det var “pinsamt” att offentligt. Sen tänkte jag om. Jag har inget för att vara provocerande men att gömma mig under en filt har jag aldrig gjort. Om det skulle ha varit någon som irriterade sig på det hela hoppas jag att se skulle ha vett nog att stövla fram och säga till. Det var det aldrig vad jag vet.

 23. Jag minns att du skrev ett inlägg om nån form av snäckskal som man skulle lägga i bh:n när man ammade för att slippa såriga bröstvårtor etc, tyckte det lät spännande men sen har du inte nämnt dom något mer. Fungerade dom inte, eller vad hände? Jag blev så nyfiken på dom.

 24. Kolla in http://www.lovemilk.se Jättefina kläder som är designade för amning men funkar lika bra även när man inte ammar. Jag har använt deras linnen jättemycket. Perfekta är även deras tvättbara bambuinlägg mot läckande bröst. De värmer även om de är fuktiga.

 25. Jag tycker att det är synd att man inte få ha en annorlunda åsikt utan att få veta att det är fel…..punkt. Jag vill inte amma offentligt och det är mitt val, vill jag inte se någon annan göra det då tittar jag bort men då kränker jag tydligen en stor del av mamma-Sverige som vill attack- amma och att folk skall se det. Gör ditt eget val tycker jag och respektera andras!

 26. nu är jag ju visserligen bara 20 och har inte tänkt på barn riktigt än (hehe) men, vilken fiffig guide clara! så himla smart. jag själv tycker livet är hemskt tråkigt om man går runt och geggar i gamla mjukisbyxor, så jag tänker följa dina råd när jag blir gravid och sedermera mamma. snygg kan man alltid vara. för snygg motverkar faktiskt inte funktionell!

 27. Jag håller med om det där med att amma är ok i offentliga utrymmen. Är en bebis hungrig och man befinner sig någonstans oavsides så måste man få slänga fram tutten (om än vara kanske lite diskret, man behöver ju inte bolla med dom hit och dit). Däremot, något som jag tycker är oerhört irriterande är när folk ska byta blöjjor på sina barn, ÖVERALLT! Jag jobbar på ett lekland, vi har 8 toaletter med skötbord på varenda och ändå byts det blöjjor på matborden (och bajsblöjjorna hamnar på brickorna, inte det roligaste när man står i disken, man kan väl ändå slänga blöjjan efter sig?) och även mitt på golvet i entren! Att det råkar hamna mjölk någonstans, är väl inte hela världen men när det hamnar avföring på ett matbord som sen nästa gäst ska äta vid, känns inte bra. Bajs är bajs, även om det är bebisbajs.

 28. Åh, så tjusiga kläder. Även om jag tror att jag aldrig vill få barn så tycker jag att Bertil har fina kläder han med. Ska definitivt hålla utkik efter långa kjolar, det är ju jättefint och ser ganska skönt ut också!

 29. Riktigt bra skrivet! Du är så vacker också Clara!
  Jag ska också minsann fortsätta att gå i klackskor o kjol/klänning efter födseln, ja, just för min egen skull..

 30. Jag hade nog inte begripit att det skulle vara kontroversiellt att amma på offentliga ställen. Jag skulle dock vilja inflika att det kan finnas flera orsaker till att man går undan när man ska amma. För att mjölken ska rinna till ska utdrivningsreflexen komma igång. För mig kunde det ta ett tag innan den slog till. Jag behövde få lite lugn och ro, annars tog det längre tid och ungen blev frustrerad. När han blev äldre, typ över tre månader, hade han svårt att koncentrera sig på maten om det hände för mycket (läs: något över huvud taget, en spännande blomma kunde få honom att gå igång) i omgivningen, även om han var hungrig. Dessutom kan det vara något oergonomiskt att amma, så man kanske väljer att sätta sig på ett bekvämare ställe. Har man som jag en vild unge kan man behöva jobba lite på förutsättningarna. Amma offentligt är helt enkelt inte något för alla, men kanske alltid inte av den orsak som debatteras här.

 31. Jag tycker också att det är viktigt att få behålla sitt jag även när man blir mamma och allt kretsar kring det ett tag. För mig fungerade det jättebra med vanliga billiga elastiska linnen som finns på hm för 49,50 kr stycket. Hade dom under det mesta och drog bara upp toppen jag hade över och sen ner med linnet under det bröst som det skulle ammas på. Då slapp jag pilla med de där spännena. När jag ville ha klänning som jag inte kunde knäppa upp på ett smidigt sätt tog jag på mig ett långt linne från gina tricot under som jag använde på samma sätt som med de korta. Det blev ju på så vis som en underklänning och det kändes ok att dra upp hela klänningen lite diskret utan att man visade något!
  Jag ammade också överallt. Det är ju en av fördelarna med amning. Bara att slå sig ner på första bästa plats när det är dags. Lite trixigt kunde det såklart vara när det sprutade strålar överallt men det hjälper man med att vara beredd med en liten trasa/papper.

 32. Just så resonerade jag också, angående offentlig amning; att amma vid behov, varsom är en solidarisk handling. Man “bereder väg” för andra kvinnor. Det ska inte vara skämmigt att ge sitt barn mat.

 33. Håller med om att det är smidigare, men också betydligt svårare att handla BRA amningsplagg innan bebisen kommit. Köpte amningsBH och tröjor innan min första kom och blev inte alls så stor som jag trodde (som alla hade sagt att man skulle bli) och trivdes inte alls i kläderna. Inför andra bebisen hade jag ju grejer men redan innan bebisen hunnit ut var jag betydligt större om brösten än första gången och kunde inte ha BHn eller kläderna ändå.
  Vet att jag köpte EN amningsBH innan andra bebisen kom och så svårt jag kände att jag kunde åka in till stan igen (gick snabbt denna gång) gick jag raka vägen in och köpte två till lika dana BHar fast i andra färger. Snabbt och smidigt!

  Så man får nog vänta in i det sista om man vill köpa kläder innan, för det kan verkligen vara svårt att handla innan man vet hur stor man blir. Sjukt svårt att förutspå, iallafall för mig.

 34. Håller med om att det var svårare med kläder efter man fått barn! Mitt bästa tips blev till slut en kofta och så ett linne under. Koftan kunde jag dra ner och linne kunde jag dra upp, så blottades alldeles lagom mycket för att mätta en liten hungrig bebis! En mjuk BH utan bygel var det skönaste att ha hemma, men för dåligt stöd när man skulle röra sig mycket!
  Jag demonstrationsammade också lite varstanns, för att andra skulle känna sig bekväma! 🙂 Man får hjälpas åt med att göra det lätt!

 35. Tack för dina inspirerande tips! Min lille/a tvåa kommer när som helst och precis som du skriver är det inte helt lätt med vad som är smidigt att ha på sig under amningsperioden. Kjol, bekväma skor och stora toppar som enkelt kunde dras upp tyckte jag funkade bra. Jag var inte så förtjust i de dyra amningslinnena som säljes men köpte på mig två stycken ändå. Jag tyckte inte de var särskilt snygga helt enkelt men nu är de framplockade i alla fall. Tänkte att jag skulle kunna ha dem under andra stora toppar som är lite roligare.

 36. åh älskar att du är ett bevis på vad jag alltid har sagt! att man inte behöver klippa håret praktiskt kort (gärna busigt) och ha knälång jeanskjol och vita leggings med spetskant bara för att man fått barn. du och alla hippa södermammor då såklart, men du är ju ändå lite coolare. tack!

 37. Jag tycker inte om att se när människor ammar, och vet inte själv om jag vill amma mitt barn den dag jag får ett. Men, om någon ammar offenntligt så behöver jag ju helt enkelt inte sitta och titta på. Man kan välja var man ska titta, så man får väl helt enkelt skylla sig själv om man prompt måste titta på något man tycker är äckligt. Valet är fritt!