preggout-0331-640x862-550x740.jpg

Hur ska man klä sig när man är gravid egentligen? Det är inte det enklaste! När jag väntade barn hade jag inte den minsta lust att gå omkring och känna mig som ett mumntroll, klädd i osmickrande mammakläder. Bara för att man blir gravid så falnar inte modeintresset och jag såg det som en utmaning att göra något roligt av tiden. Jag vet ju att det faktiskt finns en del fina mammakläder nu för tiden men jag valde istället att använda vanliga kläder, men i större storlekar och snitt som passar en kalaskula. Här kommer några små tips för er som går i väntans tider.

gravidkläder, klä sig för graviditet

Satsa på stretchiga tyger med inslag av viskos och elastan. De har ett vackert fall och kryper inte in och accentuerar bh-band och troskanter. Den här långkjolen från H&M använde jag hur mycket som helst, ända tills lillen föddes. Jag satte midja under bysten och lät magen välla ut under linningen. Vackert och skönt och fungerade som en empirskärning.

gravidkläder, klä sig för graviditet

Empirskuret är förövrigt en hit i gravidsammanhang! Det sitter åt där man är som smalast och är slappt där man är som störst. Den här H&M-klänningen var faktiskt ingen gravidklänning utan en helt vanlig klänning.

gravidkläder, klä sig för graviditet

Med långa kjolar gör det ingenting att magen växer. Även om kjolen blir lite kortare i nederkant finns det ingen risk att de ska kännas för korta.

gravidkläder, klä sig för graviditet

Jag försökte framhäva det som fortfarande var smalt på min kropp – det vill säga benen och skapa kontraster till den stora magen. Kontraster är fint när man är tjock om magen. Handleder, vrister, eller nacke – allt som fortfarande har konturerna kvar är fint att framhäva. 

gravidkläder, klä sig för graviditet

Volym uppe kan kännas rätt skönt också, för att uppväga volymen där nere.

gravidkläder, klä sig för graviditet

Vinterkläderna var ett aber och jag gick mest omkring i en rock jag fått av en god granne. Den var så varm att jag kunde ha den öppen. Under bar jag en svart fyrtiotalsklänning med mycket vidd i kjolen. Även här drog jag upp midjan ovanför själva bulan, så att det blev en slags empirklänning.gravidkläder, klä sig för graviditet

Varför ska man inte få känna sig lite ung och fin fast man ska bli mamma? Jag bar gärna minikjolar, tajt och färgglatt. Jag tror att de enda mammakläder jag köpte under graviditeten var ett par fantastiska mammatights från P&P. Ofta hade jag bara dem och en fin tunika. I övrigt funkade vanliga kläder fint, med några smärre modifikationer. Bara femtiotalsklänningarna fick ge vika helt. De sitter ju liksom åt som värst där magen växer som mest.

Här kan ni läsa mina bästa tips för amningskläder!