Gravidkläder – mina bästa tips!

preggout-0331-640x862-550x740.jpg

Hur ska man klä sig när man är gravid egentligen? Det är inte det enklaste! När jag väntade barn hade jag inte den minsta lust att gå omkring och känna mig som ett mumntroll, klädd i osmickrande mammakläder. Bara för att man blir gravid så falnar inte modeintresset och jag såg det som en utmaning att göra något roligt av tiden. Jag vet ju att det faktiskt finns en del fina mammakläder nu för tiden men jag valde istället att använda vanliga kläder, men i större storlekar och snitt som passar en kalaskula. Här kommer några små tips för er som går i väntans tider.

gravidkläder, klä sig för graviditet

Satsa på stretchiga tyger med inslag av viskos och elastan. De har ett vackert fall och kryper inte in och accentuerar bh-band och troskanter. Den här långkjolen från H&M använde jag hur mycket som helst, ända tills lillen föddes. Jag satte midja under bysten och lät magen välla ut under linningen. Vackert och skönt och fungerade som en empirskärning.

gravidkläder, klä sig för graviditet

Empirskuret är förövrigt en hit i gravidsammanhang! Det sitter åt där man är som smalast och är slappt där man är som störst. Den här H&M-klänningen var faktiskt ingen gravidklänning utan en helt vanlig klänning.

gravidkläder, klä sig för graviditet

Med långa kjolar gör det ingenting att magen växer. Även om kjolen blir lite kortare i nederkant finns det ingen risk att de ska kännas för korta.

gravidkläder, klä sig för graviditet

Jag försökte framhäva det som fortfarande var smalt på min kropp – det vill säga benen och skapa kontraster till den stora magen. Kontraster är fint när man är tjock om magen. Handleder, vrister, eller nacke – allt som fortfarande har konturerna kvar är fint att framhäva. 

gravidkläder, klä sig för graviditet

Volym uppe kan kännas rätt skönt också, för att uppväga volymen där nere.

gravidkläder, klä sig för graviditet

Vinterkläderna var ett aber och jag gick mest omkring i en rock jag fått av en god granne. Den var så varm att jag kunde ha den öppen. Under bar jag en svart fyrtiotalsklänning med mycket vidd i kjolen. Även här drog jag upp midjan ovanför själva bulan, så att det blev en slags empirklänning.gravidkläder, klä sig för graviditet

Varför ska man inte få känna sig lite ung och fin fast man ska bli mamma? Jag bar gärna minikjolar, tajt och färgglatt. Jag tror att de enda mammakläder jag köpte under graviditeten var ett par fantastiska mammatights från P&P. Ofta hade jag bara dem och en fin tunika. I övrigt funkade vanliga kläder fint, med några smärre modifikationer. Bara femtiotalsklänningarna fick ge vika helt. De sitter ju liksom åt som värst där magen växer som mest.

Här kan ni läsa mina bästa tips för amningskläder!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

74 kommentarer på “Gravidkläder – mina bästa tips!”

 1. Åh vilka fina bilder! Är det något jag ångrar så är det att jag var dålig på att ta bilder på magen. På något sätt kändes det ju som att det “skulle vara förevigt”.
  Precis som du säger så finns sällan något behov att köpa på sig massa gravidkläder. Jag klarade mig bra på ett par schyssta mammajeans och lite nya klänningar och tunikor med bra skärning eller stretchigt material. Varför dölja den fina magen?! Kan redan nu sakna att vara gravid, de där månaderna i mitten när man kände sig så FIN.

 2. Min gravida kollega klär sig också jättefint, precis som du. Hon har mycket tunikor och långa skjortor, och så knyter hon fina sidenband under bysten för att framhäva formerna lite mer. Det tycker jag är jättefint!

  1. Känner igen mig i det där, det finns liksom INGET ställe som är smalast som man vill framhäva då 🙂 Jag är i det läget nu att tält är det enda som passar. Men magen är, precis som du skriver, härlig!!

 3. Är gravid med andra barnet nu och de enda mammakläder jag köpt har varit jeans och strumpbyxor. Nästan alla kläder jag använder kommer från Indiska, tycker att de har mycket fint i bra modeller. Hittade en underbar omlottklänning där här om dagen som jag kommer bo i resten av graviditeten!

 4. Så fin! Har ni tänkt på hur fylliga läppar man får när man är höggravid? De svullnar liksom. Jag älskade mina läppar när jag var på tjocken (har aldrig känt mig så snygg) och dina är också så där plutiga och fina på de här bilderna!

  1. Lustigt, tänkto också på mina läppars härliga tjockhet då, som nu, efter två barn och nedbanting av överflödskilon, är ett minne blott…

 5. Så många fina bilder bilder på Dig Clara!

  Jag har själv aldrig varit gravid, men har svårt att se mig själv så där chick och fin i ett sådant tillstånd, jag skulle nog bara velat gömma mig.
  Jag vill det nämligen tom under “besvärliga veckan”.
  Knäppt jag vet.

  Heja Dig!

  Kram Mrs G/Inredningshjälpen

 6. Låter som riktigt bra tips! Jag har nästan bara löst sittande plagg och empiraktigt i garderoben. har faktiskt funderat på om jag skulle bli gravid, hur min garderob skulle förändras. men jag tror att de allra flesta plagg skulle funka finfint, precis som du just visat att det går! 🙂

 7. Åh vilket härligt inlägg! Du verkligen strålar på bilderna Clara! Gjorde mig extra extra glad nu i väntans tider!! Woho tack för braiga tips! Även om min preggo-tid snart är över… Iiih!

 8. Fint! Det är ju lite av en utmaning att fortsätta klä sig snyggt när man blir gravid, särskilt som man kanske inte vill lägga en massa pengar på nya kläder som man bara kan ha ett kort tag. Mina favoritkläder var faktiskt också ‘vanliga’ kläder med passande skärning! Då tycker jag nästan att det är svårare nu, när man ska amma och kläderna ska funka till det. Och femtiotalsklänningarna hänger kvar i garderoben ett tag till…

 9. Tack för påminnelsen, Clara! Jag som också älskar 50-talsklänningar har fått tänka om under grviditeten, men jag undviker mammakläder jag med, för de är sällan i min smak, och jag är för snål för dyra designerkläder. Jag håller med, ett par bra tights är en bra investering, då är det bara att kombinera med sköna tunikor och korta klänningar. Sen satsar jag på att variera hår och accessoarer, för att känna mig piffig. Fast nu i vecka 36 är jag bara less och det blir svårare och svårare med kläder, inspirationen försvinner. Så gör du ett sånt här inlägg och jag blir peppad igen! Tack! 🙂

 10. Galet vad snygg du är/var. Och vilka fina bilder du har med magen.! Om jag blir gravid fler gånger ska jag använda vert enda ett av tipsen (och försöka komma ihåg att ta lite mer bilder 😉

 11. Hej! Tack för tipsen, hade glömt dina gravidbilder trots att jag följde din blogg då. Gick också med bebis i magen samtidigt som du men nu är det dags igen:-). Verkar dock glömt vad jag bar då (kunde dock bära mycket av mina vanliga kläder, så allt borde ju finnas?), eftersom jag precis haft en klädkris här hemma, men nu känns det som en kjol kanske kan vara lösningen för att hotta upp mycket.

 12. Jag köpte bara ett mammaplagg jag med och det var också tajts. Klädde mig gärna i tajta kläder eller långklänningar för jag har nog aldrig känt mig så vacker någonsin som när jag var gravid. Såhär i efterhand ångrar jag dock att jag inte tog några bilder, jag har bara några från dagen innan lillen föddes och då kände jag mig faktiskt mest tung och svullen, så till nästa gång måste jag komma ihåg att be min sambo fota mig mer. Det är svårt att föreställa sig hur jag såg ut när det inte finns bilder. Förresten är du strålande vacker Clara, både med och utan magen 🙂

 13. När jag var gravid var det i min uppväxt inget man skulle skylta med, ändå tror jag jag hade viljat göra det.. Är så vackert och kvinnan är som vackrats då..

 14. Så himla fina bilder och så fin du är! Själv väntade jag tvillingar och då passade inga kläder ganska snabbt. Till och med mammakläderna blev nästan för små så det var fantastiskt när man sen fick använda sin gamla garderob igen.

 15. Hej UNDERBARA CLARA 🙂
  hihi….du e faktiskt helt underbar :),,,,,,,,,,,superfina bilder…du bjuder verkligen på dig själv…….
  å missa nu inte……

  B
  L
  O
  G
  G
  P
  A
  R
  T
  Y
  T

  fortsätter…..
  redan 80 fina bloggar med..
  VÄLKOMMEN 🙂
  Håkan

 16. Åherre, jag tror aldrig jag sett någon som passat så bra i att vara gravid! Supervacker!!

 17. Obs obs!!!! Och jag vill fortfarande köpa den där ullrocken av dig! Hör av dig om du ändrar dig.

  Jättefina bilder!//a

 18. Åh, vilket fint och inspirerande inlägg! Jag tycker den sista bilden var hur chic och fräck som helst! You go girl!

  Kram

 19. Hej Clara. Nu är jag inte det minsta preggo men jag har en himla massa kläder. Om en månad flyttar jag in i min nya lägenhet och planen var att inte släppa in en massa IKEA-prylar där men jag har kört fast lite på just klädförvaringen. Det kommer behövas en hel del och IKEAs är ju rätt smarta..
  Hur förvarar du dina kläder?

 20. Fin inspiration. Lite för sent dock för min del. Skulle gärna se tips på amningskläder eftersom jag tycker det e svårt att känna mig fin och praktisk 🙂

 21. Jättevackert med dig och de fina kläderna! Bra tips! Har förresten fått hem din bok och har läst den också. =) Verkligen trevlig och mysig bok och du skriver intressant, lättsamt och humoristiskt. Tycker också om de foton som du har med. Vad roligt att du gör en uppföljare!! All lycka!

 22. Fy faen så bra du så ut. Det høres jo ut som en klisjé, men du strålte virkelig! Og kult at du kledde deg som du ville, og ikke fulgte den tråkige “gravidstilen”.

 23. Åh! Vilka vackra bilder på dig. Och fantastiska tips för tjejer som går i väntans tider.

  Gravida kvinnor är bland det finaste jag vet.

 24. Oj vad fin du är! <3
  Man blir riktigt inspirerad att klä sig vackert som gravid!
  Hoppas du gör Gravidkläder del 2 -blogginlägg så vi får se mer av dessa fina bilder.

  🙂

 25. Helt sinnessjukt vad vacker du var i alla olika outfits 🙂
  sådär vill jag också se ut den dagen jag blir gravid!

  älskar din blogg!
  kram

 26. Snyggt!
  Jag hade bara tajta kläder under min graviditet. För mig funkade det inte alls med empireskärningen, det där tyget som blev hängande under magen gjorde mig helt formlös.
  Jag kunde tyvärr inte hålla in tyget under magen med handen hela tiden 😉

 27. Jag kände mig finast i vanliga kläder då jag var gravid! Jag älskade att framhäva den runda kulan! Jag köpte en mammatröja då jag var gravid som jag älskade men annars hade jag “vanliga” kläder. Det som var lite synd efteråt var att vissa av de kläder som jag hade när jag var gravid kunde jag inte längre ha efter graviditeten då jag förknippade dem med magen och inte alls kände mig lika fin i dem då magen var borta. Men förhoppningsvis så gillar jag dem lika mycket igen nästa gång.

 28. Vad duktig du är! Jag som inte ens är gravid blir superpeppad på att klä upp mig lite mer generellt!

 29. Jo fast det går ju inte alltid… Var en liten 38 innan min graviditet, gick upp 30 kg. Inget passa. Ut kom ungen. Med katastrofsnitt. Jag träna och stod i. Har tre hästar hemma så jag rör på mig! (alla ni som tycker viktminskning endast beror på karaktär) gick ner ynka 18 kg-12 kvar. Frustrerande! Inga kläder passade. Blev gravid igen, gick upp fyra kg. Bebisen dog i vecka 13. Satte igång och försöka gå ner igen. Blev gravid igen och är nu i v 23. Den här gången är jag bara en så länge sex kg upp. Rör på mig äter bra (vegetarian sedan 18 år).
  Jag trodde aldrig det här skulle hända mig. I mitt inre har jag fortfarande 36/38 i kläder inte 42. Men jag börjar känna att va sjutton. Jag föder våra barn och sen får vi se hur det ser ut när vi är klara.
  Så klara du är fantastiskt vacker! Men en del av oss behöver mammakläder och jag, som chef med mycket myndighetsmöten, önskar de gjorde något annat än jeans och mjukdelar för fjortisar…

 30. Omlottklänningar!
  Det är ett bra plagg för gravida, som dessutom funkar bra när man sen ska amma.
  Håller med dig om att utbudet av gravidkläder är otroligt tråkigt. Synd bara att empirskurna kläder inte är på modet just nu…

 31. ÅH TACK! Jag hoppas att jag får behålla mitt lilla frö, är i vecka 11 nu så två veckor kvar innan jag vet lite mer säkert. Men om jag får en stor, fin mage som din så ska jag hitta massor av kreativa sätt att klä mig på. Tack för tipset!

 32. HURRA!

  Är inte det minsta gravid men blev svinglad över en enkelt, positivt beskriven guide med snygga bilder som inte gick ut på att köpa något nytt. Heja dig!

 33. Jag hade mycket löst sittande kläder när jag var gravid och visade sällan upp magen. Jag hade någon sorts känsla att magen var något intimt och privat och det kändes naket när jag hade lite tajtare kläder, typ som att gå med bikini på jobbet ungefär. Jag hade gärna haft lite tajtare kläder ibland med det gick inte alls.

  Som ammande stör jag mig dock på att alla mina favoritkläder råkar vara icke-amningsvänliga och de får ligga i garderoben än för många månader framöver.

 34. Minns att du klädde så fint i din gravidmage men oj, oj, oj när jag ser de här tillbakablickarna så slås jag igen av hur VACKER du verkligen är som gravid!

 35. Jättefina bilder på dig, den vackra magen och på kläderna!

  Och så skulle jag vilja “passa på” att tacka för boken!! Den är underbar: alltifrån hur den ser ut till innehållet! Jag njuter av härlig text och att titta på bilderna. De vackra norrländska vyerna känns så bekanta (efter 18 månader i Norrbotten) att det liksom snörper till i hjärtat!

  Receptet på våfflorna provade vi direkt här hemma, mums! Vilken vardagslyx! 🙂

  Tack! <3

 36. Jag förstår inte riktigt mig själv men jag saknar lite att vara gravid… jag har glömt allt det jobbiga (även om det nu överhuvudtaget inte var så jobbigt för mig alls). Men jag tyckte faktiskt också det var väldigt roligt att klä mig som gravid, blev kanske lite något av en utmaning. Det märkliga var att det inte syntes alls att jag gick upp lite på 20 kg, ansiktet, handleder och vader o vrister såg precis ut som förr. Men efteråt syntes allt det extra nog. Och då ver jag verkligen sugen på alla mina 50-tals klänningar (som jag har mest av). Är lättad att man börjar rymmas i dem en efter en igen 🙂 Men är lite sugen nog på att få en stor härlig mage en gång till igen.

 37. Hej från SÖdertälje, Clara!
  Själv har jag inte njutit av graviditetens privilegier (?! det kan säkert vara nog så jobbigt emellanåt också, hoppas jag förskonas från det värsta:P) än, men dessa alternativ kommer att göra det roligare när dagen kommer:) Den “fransaiska” versionen med baskern är ju särskilt fräck, tycker jag.
  Tack för dina ord //

 38. Superhärliga bilder och inspiration. Jag önskar att dagens utbud fanns då jag var gravid med min första. Kan rekommendera märket Isabella Oliver med sina shcyssta wraptops. Tack var dem klarade jag att ha schyssta kläder på kontoret trots att jag gick upp 25 kg med båda barnen…

  Har skrivit lite om det här http://colourize.se/gravid/