Växtfärgat och sånt

Fredag idag och jag håller på att renovera min walk in closet. Fick ett ryck för några dagar sedan och började måla och tapetsera strax innan läggdags. Och idag ska jag köpa golvlister och såga till. Dessutom skruva upp hängare, hyllor och sortera in kläder. Lovar att visa när resultatet är färdigt. Hoppas det är senast imorgon.

Visst är min kofta fin förresten? Den har min mamma stickat av garn som hon färgat själv med pigment från växtriket. Det är lätt att se vem jag ärvt min skaparlusta ifrån i alla fall…

Min rosa favoritkofta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

126 kommentarer på “Växtfärgat och sånt”

 1. Helt fantastiskt vacker kofta, tänk vilka färger man kan få från naturen! Väldigt fint stickad. Ditt hår är väldigt vackert!

  Trevlig helg!

 2. Vilken underbar kofta! Det är så roligt att sticka mönsterstickning! Fint att du har den från din mamma, som att hon stickat in sin omtanke och kärlek till dig i den och du kan bära den med dig och värmas av den.

 3. Wow säger jag! Är det svårt att färga med växtfärg? Väldigt fin kofta i alla fall! Jag har fått för mig (fast fått bevisat att det inte stämmer, lustigt hur en ser sig själv) att jag har tummen mitt i handen. Blir alltid imponerad när andra bara tar tag i de där sakerna, som att renovera garderoben. Jag trivs inte riktigt hur jag bor nu men vet inte hur jag skulle vilja ändra och om jag börjar fixa betyder det att jag ställer in mig på att bo här ett tag till… Ja. Väntar på bilderna, kanske jag kan bli inspirerad att ta tag i det sen? 😉

  1. Det är en ganska lång process först måste garnet betas med olika kemikalier ofta metallsalter för att få färgen att fästa och påverka vilka färger du ska få fram. Sedan givetvis insamling av lämpliga växtmaterial och kokning av färgbadet innan det är dags för färgningen. Tyvärr är växtfärgning inte särskilt miljövänligt för att få starka färger och annat än gult brunt och grönt krävs ofta kemikalier såsom saltsyra och metallsalter. Därför föredrar jag att jobba med syrafärger miljövänligare och lätthanterligheten.

 4. Stämmer in i lovorden. Den koftan skulle jag gärna äga! Växtfärgade också en gång i tiden (för 100 år sedan kanske), men alla tröjorna har blivit bortskänkta vid något obetänkt ögonblick. Just det kan man ångra nu.

 5. Min mamma (som inte heller finns med oss längre) växtfärgade och stickade hon också:) Hon höll kurser i växtfärgning också och jag följde med henne och tanterna. Spännande med upptäcktsfärder i skog och mark för att hitta växter och sånt men ibland användes också “färdiga” pigment. Men det roligaste var ändå den eldade tunnan vid sjön och sedan sköljningen. Vackrast var när garnerna sedan hängde på tork:) Jag kommer ihåg lukten också, blir alldeles nostalgisk. Tyvärr har jag inte så många av hennes stickade alster kvar:(

 6. Snygg kofta! Vet du vad hon använde för att färga de olika färgerna?

  Min kompis hade en liten väska vävd av växtfärgad garn som hennes mamma gjort när vi var små och jag var alltid avundsjuk på den. Den var så fin och redan när jag var barn gillade jag det unika och jag var avundsjuk på att det aldrig skulle gå att göra en exakt likadan som den min vän hade.

 7. Koftan är hur fin som helst! En vacker dag när jag känner mig lite mer säker på min stickning ska jag ta tag i ett liknande projekt.

  För övrigt är du väldigt, väldigt fin i håret <3

 8. Åh, en så underbar kofta i härliga färger!=0) Det måste varit ett slit att sticka den men samtidigt en fröjd att se alla färger och mönster växa fram! Ha en trevlig helg!=0)

 9. Åh, va fin kofta! Skulle gärna ha en sådan själv.. Måste bara passa på att säga att du har en underbar blogg! 🙂

 10. Du är så vacker Clara och jag måste får säga att du inspirerar i stora mått i att bara vara och stå för det liv du valt att leva. Man undrar var ditt liv kommer att sluta. Du gör ju karriär i allt du företar dig!! Ett stort grattis till det!!!

 11. Ska bli spännande att få kika in i din walk-in closet! Jag flyttade mina sista grejor från lägenheten idag och väntar på mitt nya hem som jag får nyckeln till första november – då ska jag också inreda massor! Sena kvällar eller tidiga mornar, när kreativiteten flödar helt enkelt! Ha en trevlig helg, kram från Ystad

 12. Det var den finast koftan jag nagonsin sett. Vilken otroligt duktig mamma hon var. Vilket konstverk!!!!!

 13. En jättefin kofta och jag håller även med tidigare kommentarer att den är verkligen i dina färger! Extra kul att den är växtfärgad också!
  Väntar med spänning på din omstylade gå-in-garderob!
  Ha en toppenhelg!

 14. Verkligen superfin tröja! Vad häftigt att den är gjord alldeles för hand, heja mor din!

 15. äpplet faller aldrig lângt frân äppleträdet…..hon mâste ha varit faantastisk, Clara, eftersom du är den du är ! Jag ser henne däruppe, hon sitter och ler, pekar pâ koftan och applauderar dig. Sâ jättefint !!:)

 16. Åhhh, vad fin!
  Så tydligt man kan se vilka dina färger är- du är så vacker i de blå nyanserna!
  Lycka till med din renovering!

 17. Wow what a beautiful kofta, That is a piece to treasure forever. It looks great on you. Cant wait to see the final result of your walk in closet, I’m sure it will look as good as any of your home decor projects. I would love to see more of that!!

 18. Om man sätter ut en bild på en fin kofta och en fin kvinna, vad väntar man sig för kommentarer? Så inte så mycket att tillägga där..

 19. Kalla det vad du vill, men klädkammare är ett gammalt “hederligt” svenskt ord som betyder exakt samma sak som det nu vanligt använda engelska walk in closet.

  Någon som kan förklara varför det engelska ordet tar över, när det faktiskt finns ett svenskt – etablerat – ord? Tycker man att det låter fräckare, lyxigare eller vet man bara inte?

  1. Jag undrar också över detta. Det finns många exempel men ett av de tydligaste tycker jag är ordet ruccola, som nu visserligen inte är engelskt men som ändå etablerat sig bland andra “exotiska” ord. Ruccola är i själva verket ett italienskt (eller är det spanskt?) ord för den hederliga gamla senapskålen, som har vuxit i Sverige sedan medeltiden. Jag hatar att vi i det här landet har anammat ruccola och säger alltid senapskål.

   1. Jo, men walk-in-closet låter ju lyxigare och större. “Klädkammare” låter ungefär så spännande som “skrubb”.

    1. ja men det är ju det som är så töntigt, alla svenska inredningsprogram och andra som tror att en walk in closet är ngt lyxigt och fint när det i själva verket är en gammal hederlig klädkammare! Vi hade 2 i huset där jag växte upp, jag har haft det i alla mina lägenheter min svenska norrländska farmor hade en hel stor vind som klädkammare med kläder från 1920-talet och framåt och det hade min gammelfarmor också. Det är verkligen inget lyxlir eller märkvärdigt över det! Klädkammare är ett fint ord! Om en inredningsdesigner och några program om rikingar från USA marknadsför en pärkällare med ett flashigt engelskt ord så kommer varenda svenne vilja ha det också! 🙂 Jag tycker det är helfestligt! 🙂
     Ps. koftan och bilden är skitfin! Jag gillar växtfärgat, har också mysiga minnen av det som andra skriver om. Men tunnan över elden osv.

     1. Jag håller med om att ordet klädkammare är fint och ett som borde användas mer än walk-in closet som inte alls har samma fina känsla.

 20. stämmer in i kommentarerna…wow vilken kofta, din mamma är ju helt fantastisk i sitt skapande och jag förstår var du har fått din lust till kreativitet kommer ifrån 🙂
  kram Åsa

 21. Gud vad snyggt! Är det verkligen ull, och hur har hon i så fall gjort för att få så underbara färger? Kan du inte skriva på bloggen om hur man växtfärgar?

 22. Nej är det sant att din mamma stickat den. Jag tänkte direkt när jag såg bilden vilken snygg tröja den måste vara ett av dina få butiksköp eftersom den ser så ny och modern ut, då kan ju jag också köpa en sån. Och så var den helt unik. Visserligen kan jag sticka lite men så där avancerat klarar nog bara ett riktigt stickprofs. Och som alla redan sagt du bär upp den jätte fint.

 23. Vilken härlig kofta och vilka fantastiska färger. Jag önskar att jag var lika kreativ och flink i fingrarna!

 24. Väntar spänt på resultatet med din walk in closet!!! 🙂

  Vill för övrigt säga att din blogg är fantastiskt, lika så din bok!

 25. En sån kofta skulle jag inte säga nej tack till och du behöver inte se någon annan i likadan kofta. Det ligger mycket arbete bakom ett sånt fint mönster som koftan har. Du har ärvt något mycket fint från din kära mor skaparlust som du delar med dig till oss.

 26. Så vacker du är!!! Underbar underbar kofta, så snygg! Så kreativ och klok din mamma måste varit som skapade ett sådant plagg.

 27. Jag vill också påpeka att det är synd att Clara inte använder ordet klädkammare istället för walk-in-wardrobe/closet… Det är tragiskt att engelskan (särskilt den obildade amerikanska) tar över mer och mer när vi faktiskt har svenska ord för samma företeelse. Clara, du känns ändå som någon som skulle vilja värna om det hederligt svenska… på alla sätt. Klädkammare tycker jag är ett vackert ord. Ordet kammare är väldigt vackert bara det.

 28. Växtfärger ger de finaste garner. Händiga mammor ger de finaste koftor. Vad fantastiskt att du har den som minne. Jag har en stickekofta efter min bortgångna älskade mormor, och när jag saknar henne extra mycket ger den mig tröst. Det är fint.

 29. Vilken fantastiskt fin tröja, hon var en riktig konstnär din mamma! Någon gång ska jag också lära mig sticka så där… Och vilket fantastiskt vackert porträtt på dig detta är. Bra jobbat!

  Ha det gott/Blenda

 30. Helt underbar! Undrar hur hon fått till den vackra lila färgen. Jag trodde du skulle skriva att du växtfärgar håret med henna. Kanske du gör det med.

  1. Hoho! Claramamman skulle kunna ha fått den lila färgen genom att först färga med garnet med krapp och sedan doppa det i indigo.

 31. Underbar kofta! Tänk vad spännande att veta dte om koftan. Hade den bara hängt på en krok på en loppis hade ingen vetat dess fantastiska ursprung. Den får du ju aldrig göra dig av med (fast det tvivlar jag ju på att du skulle vilja)! Så vacker, och dess historia gör den ju helt underbar.

 32. Nydelig strikkejakke – også så fine farger! Får helt lyst å finne frem strikkepinnene, selv om dette er laaangt over mitt nivå 😉

 33. Extra fin när ens mamma gjort den!!! Så vacker hårfärg, kanske vill du inte avslöja vem som gjort den och vilken färg?? Men efter mina ca 10 misslyckade försök hoppas jag du delar med dig 🙂 Stor kram!

 34. Hej! Är en 42-årig kvinna som till och från läst din blogg och tyckt du varit fantastisk. Nu har jag inte varit inne sen du var gravid, men måste säga att WOW!!!!! vad moderskap gjort din snygg!!! Från snygg till S N Y G G ! ! ! Fortsätt vara fantastiska du i denna rätt skrämmande bloggvärld! Massa kramar!

 35. Vad otroligt vacker du är Clara och passar superfint i den koftan! Själv stickar jag väldigt mycket, nu blev jag sugen på att försöka mig på något liknande. 🙂

 36. Åh Clara det här blev nog mitt absoluta favorit inlägg på din blogg. Så vacker bild på dig och en underbar historia bakom din jätte fina tröja. Vilken kärlek och värme för dig att ha på dig denna tröja.
  Så fint på alla sätt å vis!
  Kärlek med andra ord!
  Stora kramar LINA