Chokladgratinerade färska fikon

Färska fikon delade i halvor på tallrik med blå blad.Fikonhalvor med chokladöverdrag i blå pajform.

Fikon under ett täcke av smält choklad.
Jag testade att göra något nytt till efterrätt i helgen som blev väldigt lyckat.

Jag köper färska fikon ibland men vet sällan vad jag ska göra av dem riktigt.

Nu blev det ugnsgratinerade fikon med choklad och grädde.

Bara dela fikonen och lägg i en ugnsform.

Strö över lite socker och hackad 70 procentig choklad. Jag valde en sådan med mintsmak – svingott!

Gratinera sedan i ugnen i 7 minuter på 200 grader.

Servera med grädde.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

37 kommentarer på “Chokladgratinerade färska fikon”

 1. Det lät spännande. Har inte tänkt på att det finns färska fikon i affären, men det kanske det gör 🙂 ska kolla det.

 2. Mmm, det låter verkligen gott! Jag brukar också köpa fikon, de är så vackra som stilleben 🙂 Jag gör en liten förrätt av dem med en röra av kallrökt lax, dill, philadelphiaost och svartpeppar, det är också gott 🙂

 3. Tycker också att det är svårt att veta vad man skall göra med fikon. Står ofta och tittar på fikon i affären men kommer aldrig på vad jag ska ha dem till. Detta recept skall jag testa. Tack för inspirationen! Liza

 4. Snälla Clara… snålvattnet rinner och jag som inte ens är förtjust i fikon.. men eftersom vi i gympagänget lovat minska på sötisar,, så kan jag än mindre hålla det..

 5. mums. ocksa valdigt gott att skiva farska fikon och lagga dom ovanpa hembakad foccacia. innan ugnen! valdigt gott. och i manga kakor saklart, eller med starkare ostar…

 6. Färska fikon hör till mina favoritfrukter. Jag tycker att de är godast att äta som de är, men använder dem i couscousröror ibland också.
  Tack för tipset med chokladen, jag har faktistkt en strut med fikon hemma!
  Jag har jag skrivit om färska fikon, och de första fikonen på säsongen; brevas som de kallas i Spanien, som är mjukare och sötare än fikonen och bland det godaste som finns!

  http://casaannika.blogspot.com.es/2012/07/farska-fikon.html

 7. Det ser ju helt vansinnigt gott ut! Och jag som kokade marmelad på alla jag köpte… Den blev förstås väldigt god den med 🙂
  Sån tur att det är bra pris på fikon nu, då kan jag testa dina också!

  Så fint du gjort med höstblommor, jag blev genast inspirerad att göra höstfint på balkongen! Tack för all inspiration du ger!

 8. Vill bara säga att jag tycker verkligen om din blogg Clara. Den är som bomull för själen för det mesta.

  Keep up the good work!!! 🙂

  Med Vänlig Hälsning

  Malin

 9. Åh, jag älskar fikon, och jag älskar choklad. Så det är ju ren Finspångslogik att det måste vara gott.

  Vanligtvis brukar jag använda exemplet “varmkorv är ju gott och kolasås är ju gott, så tillsammans måste det vara jättegott” när jag beskriver Finspångslogik…

  Puss & God Natt nu när jag ska gå till jobbet.

 10. Tittar in här lite då och då för att bli inspirerad, och nu på sistonde har det utvecklats till ett dagligt nöje att surfa in på din blogg och mysa en stund medans sonen sysselsätter sig själv ett par minuter. Tack för många fina mysstunder, och mängder av inspiration.

  Fikon är gott! När jag jobbade i ostbutik kunde jag få med mig lite överblivna, udda bitar ost med mig hem och ville jag då lyxa till det ordentligt så hoppade jag in om fruktaffären och plockade med mig ett par fikon. Allra helst skulle det vara till en kväll ensam hemma, framför teven med ost och fikon – guld!

 11. Verkar gott! =) Lyssnade just på dagens, nu när det är måndag, krönika av dig! Jättebra!!! Du har en bra inlevelse när du läser och får fram det som vi så många känner igen oss i. Hi, hi. Har skrattat nu en hel del och lite kärlekssmärta kände jag också. Ha en bra vecka!

 12. Jag brukar göra ett kryss längst upp på fikonet och sen fylla med riven mandelmassa och choklad. Servera sen med en kula vaniljglass.
  Mycket gott det också.

 13. En av mina favoritefterrätter! Fast jag brukar gröpa ur fikonet och blanda inkråmet med finhackad choklad, lite balsamicocreme och sedan fylla tillbaka i skalet och grädda i 10-15 min. Såå gott!

 14. Perfekt! Står också ofta och gluttar längtansfullt mot de vackra fikonen i affären utan att veta vad jag skulle göra med dem om jag köpte. Nu vet jag. 🙂 Får bli desserten ikväll när maken och jag firar 8-årig bröllopsdag. Tack för tipset!

 15. Jag har aldrig smakat fikon, någon som kan berätta hur det smakar?
  Receptet såg nämligen enkelt och läckert ut!