Jag sĂ„g Skavlan i fredags dĂ„ folkkĂ€ra Leif GW Persson och hans dotter Malin var inbjudna. De diskuterade hur han varit som pappa och det blev ett vĂ€ldigt intressant samtal. Publiken Ă€lskade GW och gapskrattade Ă„t hans tokigheter som far. Det fanns inte en skymt av skuld, dĂ„ligt samvete eller fördömande frĂ„n publikens sida. Jag tycker att det Ă€r intressant att fundera pĂ„ vad som skulle hĂ€nda om tex Lill Babs sagt vad Leif GW Persson sa. HĂ€r kommer GWs citat frĂ„n intervjun. Men istĂ€llet för en Ă€ldre gubbe – förestĂ€ll er nu  att samma svar kommit  frĂ„n Lill Babs, Mona Malm eller valfri annan kĂ€nd Ă€ldre kvinna.

Skavlan inleder med att frĂ„ga Lillbabs hur pass road  hon Ă€r av barn. –De Ă€r obegripliga! De pratar underligt och hĂ„ller pĂ„ med allt möjligt konstigt. Men mina vuxna barn har jag inga problem med. Lillbabs dotter inflikar dĂ„, för att liksom förklara –Mamma tycker om smĂ„ barn nĂ€r de finns dĂ€r runtomkring. Bara de hĂ„ller sig lugna. Du Ă€r ingen barnvaktstyp, med andra ord, sĂ€ger Skavlan till Barbro. –Nej jag har aldrig suttit barnvakt. Möjligtvis till mina egna barn nĂ„gon gĂ„ng. Skavlan undrar dĂ„ om Lill Babs varit duktig pĂ„ att uppfostra sina barn? -Nej, jag hade den goda smaken att hĂ„lla mig dĂ€rifrĂ„n. SĂ„, du var alltsĂ„ en frĂ„nvarande mamma? -Ja, jag var ju sĂ„ upptagen med mig sjĂ€lv. Det Ă€r inget att hyckla med.  Jag var inte aktivt ond, jag var snĂ€ll och hygglig men frĂ„nvarande.

Publiken gapskrattar. Programledaren gapskrattar. TV-programet tar slut och publiken gÄr dÀrifrÄn med kÀnslan av att Lill Babs, det Àr en förjÀkla skön mamma!

Skulle det ens kunna hÀnda? Det Àr sÄ uppenbart att reglerna Àr helt olika för mÀn och kvinnor. För en kvinna Àr moderskapet den stora paradrollen. Misslyckas man dÀr Àr man misslyckad som mÀnniska. För en man Àr faderskapet en biroll av mÄnga. Att vara en frÄnvarande, egocentrisk far innebÀr inte att man Àr en sÀmre mÀnniska. Det kan lika gÀrna innebÀra att andra tycker man Àr en riktigt skönt typ. -VadÄ, det Àr ju inte som att han var aktivt ond liksom?