Eftersom jag har jobbat hemifrĂ„n de senaste tio Ă„ren börjar jag fĂ„ in snitsen pĂ„ hur man gör för att inte sunka ihop totalt och slöa bort massor av tid pĂ„ att slösurfa. HĂ€r kommer mina bĂ€sta tips till dig som jobbar hemifrĂ„n (eller pluggar) och vill vara mer effektiv om dagarna.

Skriv listor. En mer övergripande lista för varje vecka och sĂ„ en egen lista för varje dag. Tricket Ă€r att skriva korta listor, sĂ„ man hinner beta av dem.  De ska kunna slĂ€ngas varje dag och inte ligga kvar som ett dĂ„ligt samvete. LĂ€gg det jobbigaste först eller sist. Inte i mitten. Det finns för och nackdelar med bĂ„da varianterna. Ibland Ă€r det skönt att ta tjuren vid hornen och jobba bort det svĂ„raste först, men om det drar ut pĂ„ tiden kan det vara stressande.

Dela upp arbetet i mindre bitar. NÀr man har stora arbetsuppgifter gÀller det att dela upp dem i mindre bitar och ta en bit Ät gÄngen. Pluggar man till en stor tenta delar man upp arbetet och fördelar ut det jÀmt över dagarna. Jag lÀgger in mest arbetstid i början av ett projekt för att hinna upptÀcka ifall det tar lÀngre tid Àn jag trott att göra fÀrdigt det. NÀr jag pluggade la jag alltid in en eller ett par blanka dagar pÄ slutet innan prov och inlÀggning. För att hinna repetera eller komplettera.

Arbeta efter tid och inte beting. Jag ogillar att tÀnka att jag ska hinna en viss uppgift innan jag fÄr sluta arbeta för dagen. Om uppgiften kÀnns jobbig vill man ju aldrig sÀtta igÄng. IstÀllet för att sÀga att jag ska hinna skriva tio sidor, brukar jag tÀnka att jag ska jobba i tvÄ timmar med en rast pÄ 15 minuter. NÀr man sitter dÀr och nÀstan dör för att det Àr sÄ oöverstigligt kan man rÀkna ner minuterna och jobba sÄ hÄrt man bara kan. NÀr man vet att plÄgan inte varar lÀngre Àn tvÄ timmar kan man bli riktigt produktiv.

Planera in raster och lunchpauser. Och var ledig under dessa. Ta en promenad. Gör gott fika, ring en kompis. Och nĂ€r rasten Ă€r slut – skynda dig tillbaka till jobbet. Sitt inte och surfa under rasten om ditt jobb sker vid datorn. Kropp och hjĂ€rna behöver miljöombyte.

TĂ€nk pĂ„ ytan. KlĂ€ pĂ„ dig vanliga klĂ€der och sitt inte i pyjamas som en hösĂ€ck. SjĂ€lvklart kan du ha sköna klĂ€der, men se inte slafsig ut.  Det Ă€r svĂ„rt att vara seriös, ringa viktiga samtal osv nĂ€r man sitter och kĂ€nner sig nyvaken.

Koppla ur internet om du inte behöver det för jobbet du gör. SÄ att du inte kan slösurfa. Behöver du internet kan du spÀrra FB och mailen och allt som stjÀl din uppmÀrksamhet

StÀng av mobilen. Kommentar överflödig. Och sÀtt hörlurar pÄ öronen, men skippa musiken om det stör. Det signalerar till andra att du inte vill bli besvÀrad av massa smÄprat och frÄgor.

Planera din arbetsdag i klockslag. Precis som om du hade ett vanligt jobb. SĂ„ att du fĂ„r kĂ€nna dig ledig nĂ€r du Ă€r ledig.

LĂ„s dörren till ditt “kontor” om du sitter hemma. Annars blir du störd av de mest vansinniga spörsmĂ„l ingen skulle komma pĂ„ att ringa och frĂ„ga nĂ„gon om ifall de satt pĂ„ ett riktigt kontor och jobbade.

LĂ€s ocksĂ„ “NĂ€r man bara gĂ„r hemma”