Jobba hemifrån – bästa tipsen

Eftersom jag har jobbat hemifrån de senaste tio åren börjar jag få in snitsen på hur man gör för att inte sunka ihop totalt och slöa bort massor av tid på att slösurfa. Här kommer mina bästa tips till dig som jobbar hemifrån (eller pluggar) och vill vara mer effektiv om dagarna.

Skriv listor. En mer övergripande lista för varje vecka och så en egen lista för varje dag. Tricket är att skriva korta listor, så man hinner beta av dem.  De ska kunna slängas varje dag och inte ligga kvar som ett dåligt samvete. Lägg det jobbigaste först eller sist. Inte i mitten. Det finns för och nackdelar med båda varianterna. Ibland är det skönt att ta tjuren vid hornen och jobba bort det svåraste först, men om det drar ut på tiden kan det vara stressande.

Dela upp arbetet i mindre bitar. När man har stora arbetsuppgifter gäller det att dela upp dem i mindre bitar och ta en bit åt gången. Pluggar man till en stor tenta delar man upp arbetet och fördelar ut det jämt över dagarna. Jag lägger in mest arbetstid i början av ett projekt för att hinna upptäcka ifall det tar längre tid än jag trott att göra färdigt det. När jag pluggade la jag alltid in en eller ett par blanka dagar på slutet innan prov och inläggning. För att hinna repetera eller komplettera.

Arbeta efter tid och inte beting. Jag ogillar att tänka att jag ska hinna en viss uppgift innan jag får sluta arbeta för dagen. Om uppgiften känns jobbig vill man ju aldrig sätta igång. Istället för att säga att jag ska hinna skriva tio sidor, brukar jag tänka att jag ska jobba i två timmar med en rast på 15 minuter. När man sitter där och nästan dör för att det är så oöverstigligt kan man räkna ner minuterna och jobba så hårt man bara kan. När man vet att plågan inte varar längre än två timmar kan man bli riktigt produktiv.

Planera in raster och lunchpauser. Och var ledig under dessa. Ta en promenad. Gör gott fika, ring en kompis. Och när rasten är slut – skynda dig tillbaka till jobbet. Sitt inte och surfa under rasten om ditt jobb sker vid datorn. Kropp och hjärna behöver miljöombyte.

Tänk på ytan. Klä på dig vanliga kläder och sitt inte i pyjamas som en hösäck. Självklart kan du ha sköna kläder, men se inte slafsig ut.  Det är svårt att vara seriös, ringa viktiga samtal osv när man sitter och känner sig nyvaken.

Koppla ur internet om du inte behöver det för jobbet du gör. Så att du inte kan slösurfa. Behöver du internet kan du spärra FB och mailen och allt som stjäl din uppmärksamhet

Stäng av mobilen. Kommentar överflödig. Och sätt hörlurar på öronen, men skippa musiken om det stör. Det signalerar till andra att du inte vill bli besvärad av massa småprat och frågor.

Planera din arbetsdag i klockslag. Precis som om du hade ett vanligt jobb. Så att du får känna dig ledig när du är ledig.

Lås dörren till ditt “kontor” om du sitter hemma. Annars blir du störd av de mest vansinniga spörsmål ingen skulle komma på att ringa och fråga någon om ifall de satt på ett riktigt kontor och jobbade.

Läs också “När man bara går hemma”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

75 kommentarer på “Jobba hemifrån – bästa tipsen”

 1. Många “braiga” tips. När man sitter hemma och pluggar är det lite samma sak. Blir väldigt lätt så att man slösurfar en gång i kvarten när man är uttråkad. Att ställa äggklockan kan vara bra när det är en riktigt tråkig uppgift man håller på med. Är den såinibomben trist, kan en kvart i taget vara lagom 😉

  Kram

 2. Takk for gode tips. Drømmer om å kunne jobbe hjemmefra etterhvert og da skal disse rådene få henge på veggen min. 🙂

 3. Ungefär samma upplägg har jag vid hemtentaperiod. Förstår inte riktigt de människor som skriver hela tentor dagen innan inlämning, hua.

  1. Fast jag känner att man måste vara ärlig mot sig själv och sin omgivning. Hur många saker har man faktiskt först fått gjort i sista ögonblicket?

 4. Tack för tipsen!=) Egentligen är de rätt självklara då man tänker efter, att man aldrig själv fattat att göra sådär då man sitter och slösurfar och tänker “riktigt snart”.

 5. Tack för många bra tips. Jag gör redan mycket av det du skriver, men ska nog bli bättre på att inte se så sunkig ut. Det är nog precis som du skriver, lättare att ta sig själv på större allvar om inte luggen är flottig. 🙂

 6. Dom här tipsen var precis vad jag behöver! Sitter just nu och ska jobba, men istället sitter och och läser bloggar och kollar Blocket och gör allt annat än det jag ska. 😉

 7. Så himla bra tips! Jag är hemma som arbetssökande, och jag lägger upp dagen i schema även fast jag inte har något “vettigt” att göra. Går upp en viss tid, lunch en viss tid osv, allt för att inte bli helt försoffad. Tycker att det fungerar jättebra. Och det du säger om att hoppa ur myskläderna – världsbäst! Finns ingen möjlighet att göra en bra anställningsintervju via telefon i mjukisbrallan.

 8. Jäpp, dom här bra tipsen ska jag ta med mig in i mitt nya produktiva liv! Jag har planerat en “nystart” ett tag då jag bara helt har tappat diciplinen med mitt hemmajobb och nu längtar jag faktisk till att bara komma igång!! Hoppas jag kan komma och se dig någon gång Clara när du pratar i Umeå! Det är trevligt att följa din blogg!

 9. Tack oändligt mycket!!!!:) fantastiska tips till mig som har blivit en hösäck senaste tiden!

 10. Tack Clara! Det här inlägget var väldigt givande, att få det uppradat på detta vis. Jag har studerat på distans de senaste 2,5 åren och trots att jag tycker mig ha rätt bra rutin så är det alltid något man kan förbättra! Jag skriver själv listor och försöker ta pauser och kliva upp från datorn och koka mig en kopp kaffe emellanåt.

 11. Det är sjukt bra tips.

  Jag har dock accepterat att jag nog inte kommer kunna jobba hemma. Jag är helt enkelt för lättdistraherad och helt ärligt, för dålig på att sätta egna deadlines och mål.

  Nu när jag pluggar får jag köra i 15-minuters intervall. Det låter fånigt lite, men jag får mycket mer gjort då.

  1. Så tänkte jag också, framför allt när jag studerade, men även mitt första arbetsår. När jag efter att ha fått barn bestämde mig för att trots allt starta eget visade det sig bli tvärtom – eftersom jag nu jobbar med det jag brinner för och (i motsats till studier) sätter mina egna mål och deadlines och också direkt får se resultatet av det jag gör, är problemet snarare att jag jobbar för mycket 😉

 12. Hej! Dina råd ska jag försöka följa fast för att få mer gjort hemma på fm när jag är ledig. Kram S

 13. Känner att det här även kan användas av studenter, eller om man som jag pluggar konst, att vara kreativ under en intensiv period är dessutom så himla påfrestande på psyket om man inte låter sig själv ta ordentliga pauser.

 14. Det där med att jobba efter tid är ett jättebra tips, så brukar jag också försöka göra. Oftast sätter jag upp tidsmål för veckan (eller dagen), typ ‘läsa femton timmar’, eller ‘skriva tio timmar’. Det är skönt för det fokuserar på processen snarare än slutmålen, och ibland behöver man det när det går trögt.

 15. Tack för alla tips. Tyvärr är man beroende av datorn och internet så det kan blir en hel del slösurfande…..men det kallar jag för omvärldsanalysering. Då skulle vi inte kunna följa dig till exempel.

 16. Jättebra tips!
  Jag har jobbat hemifrån i några år och tack och lov har det ju blivit vanligare att människor gör det. De första åren blev jag ständigt ifrågasatt av omgivningen, och maken ringde om det ena och det andra som jag skulle ordna när “jag ändå var hemma”. Nu går det mycket bättre. Tvätt och disk turas vi om i familjen, jag känner inte längre att det är jag som ska ta hand om det bara för att jag är hemma.
  Men undantag finns ju…nyss ringde yngste sonen och ville att jag skulle komma på badhuset med kläder då de har skolsim idag och han glömt att berätta det för mig, hade ju varit lite svårare att ordna det om jag satt på en arbetsplats..! Bra inlägg, det är alltid intressant att höra hur andra som arbetar hemifrån gör!
  Ha det bra!

 17. Det är samma sak för mig som sitter hemma och söker arbete faktiskt, det är ju i stället för ett arbete innan jag hittar något. Kräver koncentration det med.

 18. Hej Clara!
  Superbra tips att ta till sig! Själv är jag hemma sjukskriven pga tråkiga omständigheter. Det här kan vara ett sätt för mig att kanske hålla mörkret borta ur sinnet om dagarna.

  Tack för att du finns med din fina blogg!

  Kram L

 19. bra tips! Men nån som vet hur man spärrar fb och mail? Och kanske underbaraclara bloggen 🙂 Den stjäl min uppmärksamhet! 🙂 Jag kan nämligen inte låta bli att kika in här med jämna mellanrum…

 20. Jättebra tips tycker jag, har du några tips om hur man som egen företagare kan nå ut om man har väldigt liten marknadsföringspeng?

 21. Tykcer också att det är bra tips. Själv arbetar jag också hemifrån, men är rent ut sagt urdålig på det…Skönt med tips att styra upp det hela. Och skönt att bli påmind om att det faktisk är jättesvårt att hålla fokus om man inte gör en aktiv insatts. Att jag inte är en ovanligt oduglig latmask men faktisk bara en helt normal person som behöver skapa mera struktur.

 22. Jättebra tips! Använder mig av dem jämt. Sen brukar jag försöka tänka på: “Svälj den fulaste grodan först!”. Det innebär att man börjar med den uppgiften man våndas mest inför. Man slipper lägga energi på att skjuta den framför sig och oroa sig inför den, och när man är klar med den så känns allt annat lätt, roligt och snabbjobbat i jämförelse. Perfekt! 🙂

 23. Satt och slösurfade hemma istället för att plugga och såg det här inlägget, klockrent! Nu ska jag skriva lista och sätta igång!

 24. Ja, det där med att ta sig själv och sina arbetsuppgifter på allvar. Det är bra. Ser också alltid till att göra mig iordning, fina kläder och iordning i håret och undanplockat här hemma. Varje dag!

 25. Tack för de fina tipsen! Vissa har jag praktiserat själv men vissa var helt nya för mig 🙂 Kommer ha nytta av detta under resten av studietiden.

 26. Tack! Det här ska jag skriva ut och sätta upp i pannan! Jag pluggar hemma och det är så himla lätt för mig att bara slösurfa runt och glömma bort vad det nu var jag skulle göra.

 27. Väldigt bra tips du har att komma med. Jobbar dock inte hemifrån själv men jag kan säker använda dom i många andra sammanhang. T.ex strukturera upp vardagsrutiner och sånt trevligt.
  Men du Clara eller någon av dina läsare får väldigt gärna ge tips på hur jag får mina kära men få läsare att delta i tävlingar som jag har på min blogg? Känns som om dom inte riktigt nappar…

  Mvh Carolina.

 28. Riktigt bra tips! Jag är så himla lättdistraherad. Även om jag inte jobbar hemma utan på ett kontor så är det bra tips som också funkar där.

 29. Vilka bra tips Clara! Perfekt för mig som studerar på distans 🙂 Och så måste jag passa på att säga; vilken härlig blogg du har! 🙂

 30. Hmm, när jag tagit mig ur deppet ska jag göra så.. Fokusera och ordna upp hemma arbetet.. Man måste nog ha bra disciplin.

 31. Bra tips!

  Jag har en liten veckobok. På söndagar sätter jag mig med kalender och schema och så skriver jag upp alla veckans dagar på var sin sida och sedan fyller jag på min “att göra lista” för varje dag. (Då passar jag på att matplanera veckan också (http://vegomatsedel.se/) så kan jag anpassa veckans matlagning efter hur mycket jag gör på dagen. Är det en hård dag blir det linsgryta, har jag mer tid blir det kanske något mer avancerat. 🙂

  Gör jag listan på söndagen innan veckan börjar så får jag en bra översikt över veckan som kommer och lite distans till uppgifterna än om jag skulle skriva en lista varje dag. Då tycker jag det är lättare att uppskatta hur lång tid saker tar och fördela sysslorna jämt. Skriver jag en lista varje dag blir den ofta överambitiös har jag märkt och har jag en lista med alla sysslor utan veckodagar så känns det som att listan aldrig tar slut.

 32. Tack för tipsen! Jag har redan tankat ner detta i en wordfil och skriver ut detta as we speak för att hänga på väggen framför skrivbordet! Tack! 🙂

 33. Superbra och konkreta tips. Tror helt klart att nyckeln är att man själv ser det som “ett riktigt jobb” annars är det lätt att man blir för flexibel 🙂 Och att man får in inspiration i det man jobbar med, för man blir lätt “isolerad” när man inte har en ett jobb-team att bolla med.

 34. WOW! Riktigt bra med tips. Jag som pluggar vid sidan av jobbet behöver verkligen få saker gjorda vid de tillfällen då jag hinenr plugga

 35. Tack för tipsen! Och stort tack för din inspirerande blogg! Vill blir min egen chef så småningom, och varje gång jag kikar in här så blir jag lite modigare. Nästa år så är det dags! Kram

 36. Tusind tak Clara! Det var lige præcis de tips jeg havde brug for at læse. Selvom jeg egentlig vidste det hele i forvejen, glemmer jeg det når hverdagen bliver stressende og der er meget, som skal læses og gøres på studiet.

 37. Bra tips! Du har förut skrivit om att du delar upp arbetsdagen över hela din vakna tid och det är också ett bra tips, tycker jag. Man får mer gjort om man jobbar i 1,5 -2h, sen gör nått annat, tar ett arbetspass igen och så vidare. Dessutom kan man ta hänsyn till sin kroppsrytm – är man morgonmämnniska eller kvällsmänniska? Och ta en lång paus när man hämtar på förskolan och jobba igen när den andra föräldern kommer hem (om man lever på det sättet).

 38. TaCK TACK TACK! Jag har precis gått och funderat på hur jag ska vara mer effetiv, hålla fokus och stänga av det som händer runt mig.
  Massa massa massa bra tips för mig!!

 39. Precis! Jag använder mig av alla dessa knep förutom att jag slötittar på Tv istället för leker med datorn. Det är svårt att hitta disciplinen men man mår så bra när man vet att man gjort bra ifrån sig.
  Att ha en riktig arbetsyta eller ett kontor tror jag verkligen är viktigt. Det var urkul när jag för första gången gick och satt mig i mitt kontor i huset. Sambon kom och knackade på dörren! Knackade! Det är ju helt suveränt. Annars hade han ju bara börjat prata om jag satt med datorn i vardagsrummet.
  Nä nu måste jag kolla upp detta med bloggskolan.

 40. Bra tips! Försökte tänka i de banorna när jag pluggade, och försöker när jag har sommarlov (lärare utan självdísciplin).

  Ett annat bra tips är att ta paus när det går BRA, och inte när arbetet tar emot och man sliter sitt hår av frustration. Det är betydligt roligare att återgå till arbetet då och inte börja dammsuga, plantera om blommor, läsa tidningen, ringa en kompis och alla andra ursäkter man hittar på… 🙂

 41. Hej Clara!
  Tack för superbra tips! De tar jag till mig direkt, för just dessa saker har jag haft problem med själv när jag jobbar hemifrån. Handfasta och konkreta råd, precis vad jag behövde.
  Och du, tack för din braiga blogg! Jag gillar verkligen att läsa den för att den andas positivitet. Jag vänder inte ryggen åt världshändelser, jag följer nyheterna och jag är politiskt intresserad, men det förhindrar inte att jag tycker om att få inspiration och bli glad och peppad av det jag läser. Och där kommer Underbara Clara in i bilden, du inspirerar mig och gör mig glad!
  Kram till dig och din flock!

 42. Toppen. Låter ju så nekelt när du formulerat det och det var nog precis vad jag behövde. Någon som helt enkelt bara sa att så här kan du göra. Tack. Ska genast försöka strukturera upp tillvaron lite bättre.