Jag Àlskar att jobba hemifrÄn och lÀgga upp mina egna arbetsdagar som jag har gjort de senaste tre Ären. Men jag har ocksÄ varit hemma ofrivilligt, som arbetslös och sjukskriven. Och Àr det nÄgra saker jag lÀrt mig av detta Àr det att man kan bli helt knÀpp av att gÄ hemma hela dagarna om man inte har nÄgon slags struktur. Som barnledig tenderar dagarna att flyta ihop till en enda grÄ massa. För att slippa det deprimerande tillstÄndet brukar jag göra sÄ hÀr:

  • Jag stĂ€ller vĂ€ckaren varje dag – Ă€ven om jag inte har en tid att passa. “Försover” jag mig sĂ„ rusar jag upp som om jag höll pĂ„ att missa en buss för dĂ„ kommer jag ikapp dagen istĂ€llet för att gĂ„ och sega och kĂ€nna mig misslyckad över att jag bara sölat runt.
  • KlĂ€r pĂ„ mig nĂ„got frĂ€scht och lurpar upp mig. Ja, Ă€ven nĂ€r man Ă€r mammaledig eller deprimerad sĂ„ hjĂ€lper det. Nu snackar vi inte nĂ„got avancerat. Att tvĂ€tta ansiktet, sĂ€tta upp hĂ„ret, applicera deodorant och kanske ta pĂ„ sig nĂ„gra aningens finare mjukisklĂ€der kan rĂ€cka. För nĂ€r jag har lĂ„ngkalsonger, mjölkflĂ€ckig tröja och oborstat hĂ„r drar jag mig för att ens hĂ€mta posten. Det hjĂ€lper inte ett deppigt sinnelag och jag blir aldrig piggare. Nu nĂ€r jag Ă€r mammaledig försöker jag gĂ„ klĂ€dd i samma klĂ€der som jag haft om jag jobbat – fast lite skönare. Helt enkelt av den anledningen att jag blir gladare, piggare och mer inspirerad.
  • Jag Ă€ter en ordentlig frukost och planerar in en lunch. Gör jag inte det sĂ„ strular jag bara bort hela dagen och glömmer att Ă€ta.
  • Skriver en lista för varje dag. Listan skriver jag kvĂ€llen innan och den innehĂ„ller sĂ„nt som jag vill hinna eller mĂ„ste göra. Det kan vara alltifrĂ„n att stryka tvĂ€tt, gĂ„ och handlar, ringa ett samtal, skriva en krönika eller göra ett blogginlĂ€gg. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt fĂ„r jag en tydligare kĂ€nsla av att jag utrĂ€ttar nĂ„gonting under dagen och att jag resterande tid med gott samvete kan vara ledig. Annars Ă€r det lĂ€tt hĂ€nt att jag gĂ„r omkring och kĂ€nner att jag borde göra nĂ„got fast jag inte vet vad – och inte förmĂ„r njuta av den ledig tiden jag faktiskt har.