Konst

Det är en konstig årstid det här. Det är så mörkt att det aldrig blir ljust. Jag kan aldrig släcka lampan, för då ser jag prick ingenting.  Men jag gillar den på något vis. Något annat som är lite konstigt som jag gillar är den här tavlan. Hötorgskonst kanske någon fnyser och det är det ju på sätt och vis men ibland slår hötorgskonst an någonting hos en och man blir berörd. Den här målade blombuketten satt och stirrade på mig hela prisutdelningen på Erikshjälpen i Spånga förra veckan. Direkt efteråt var jag tvungen att slita ner den och köpa med mig den hem. Målad 1945 står det på signaturen vilket får mig att tänka på tiden efter andra världskriget, min favoritbokserie En ö i havet som utspelar sig då. Och så mormor och morfar som hade en vaktkur på sitt tak under kriget, där soldaterna satt och spanade efter misstänkta flyg. Hur det måste ha känts att vara ung och nygift då när Hitler fortfarande var som ett mullrande åskmoln vid horisonten.

Så mycket kan en tavla få en att tänka och känna. Då spelar det ingen roll att det är hötorgskonst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

49 kommentarer på “Konst”

 1. Tavlan är vacker! Jag gillar att den kanske speglar en vardagsglimt från 1945. Kanske är boken den som konstnären läste just då, och så älsklingsvasen med blommor i från trädgården. Mycket fint.

 2. Vilken härlig reflektion som får mig att minnas min farmors ungdomshistorier om alla unga militärer som posterade längsmed gränsen till Norge. Hur de dansade med dessa män och att hennes syster fick barn med en av soldaterna. Hur deras far tyckte det var okristligt nonsens att de permanentat håret. Om den stackars postbäraren som fick släpa de tunga katalogerna med kläder på postförskott över väglöst fjällandskap. Att systern dog i tbc 23 år gammal och att mannen inte ville veta av varken henne eller barnet. På något vis rymmer tavlan den där längtan som en person förmodligen kände, som hade råd att köpa hötorgskonst, men inte mer.

 3. Åh,vad jag håller med dig! Det finns så många ängsliga påståsigpåare som talar om för oss vad som är rätt och fel. Speciellt när det handlar om inredning, verkar det som.

 4. En ö i havet … ja, de är underbara!
  Måste tipsa om en annan så kallad ungdomsbok som utspelar sig i Sverige under samma period. Snitslad bana heter den, Kerstin Arthur-Nilson heter författaren. Man får nog beställa den på biblioteket.

 5. Så fint när man associerar till olika saker, desto mer personligt. Så vem kan säga vad som är rätt eller fel, vad som är fint eller fult? Ingen egentligen. Och tur är väl det=)

 6. Ibland är det konstigt..när man är bland gamla saker…dom nästan ropar på att man ska ta med dom hem, liksom förbarma dig innan vi hamnar på tippen. Iallafall skön tavla och din stol är ju så snygg. Ha en bra kväll. Kram Anna

 7. En ö i havet-serien var en favorit hos mig också när jag var yngre, har fortfarande starka minnen av den. Och tavlan var jättefin =)

 8. Hötorgskonst eller inte. Både mamma och mormor har målat oljefärgstavlor och de är bland de vackraste jag sett. Kommer definitivt pryda mina väggar en vacker dag. Ett sentimentalt värde har de i varjefall.

 9. Så koselig bilde! Det viktigste er at man synes bilde er fint, ikke hvem som har lagd det 🙂 Jeg likte skatollet ditt! Det ligner veldig på det jeg har hjemme hos meg, det er etter samboeren min sin oldefar, han har laget det selv faktisk! Det er ikke malt da.

 10. Jag har allt möjligt uppe på våra väggar här hemma. Allt från prints med ord till posters från moderna museet till barnens teckningar, egengjorda tavlor och fågelholkar. Det som berättar något, det gillar jag.

 11. En undran som har med tidigare blogginlägg att göra;
  Ofta upprörs vi över att butikerna börjar med ” julen” på tok för tidigt! Våra affärscentrum sätter upp sina granar i mitten av november. Tomtar blickar mot oss i skyltfönstren ; men även när det är ett par veckor kvar till advent. Men här?
  Måste advent och julfirandet tas ut även här i mitten av november? Blir det inte lite väl även om man gillar?
  Jag älskar advent med dess pyntande men varför baka pepparkakshus redan? Varför plantera adventsgrupper redan?
  Låt december vara den ljuvliga månad den varit; baka saffransbullarna då och följ inte affärsmännens desperata utsugande av julen! Har jag fel? Ok då! Men då kör vi väl semlor också när vi liks är igång?

  1. Ja, varför inte köra semlor nu?! Jag har absolut ingenting emot att man äter semlor i december – det brukar jag göra! Jag tror inte att det handlar om att haka på affärsmännen utan om att julen för många, eller i alla fall för mig är en underbar tid som man vill få ut mesta möjliga av! I min familj köper vi knappt några julklappar, så det handlar inte om konsumtion utan om upplevelser. Att man vill lysa upp den långa vintern med julbestyr tycker jag är helt naturligt. Att andra inte vill det bekommer mig inte utan jag tycker att man kan göra precis som man själv känner för =)

   1. Håller med dig Clara! Jag och min sambo firar jul för första gången ihop det här året.. Tro sjutton att man vill att det ska vara länge! Vi tjuvstartade i helgen med julpynt, musik och god mat och vi njuter av varje sekund!

   2. Kan det ha något med åldern att göra? När jag tänker på min barndoms jular så tänker jag ofta på orden längtan, väntan och tålamod. Hur jag vaknade upp på julaftonsmorgonen och mamma och pappa hade julpyntat.
    Om jag i uppvuxen ålder hade uppfattat detta som något negativt hade jag förmodligen tänkt att mina barn inte ska “utsättas” för samma sak.
    Jag tycker att alla får göra som de vill – huvudsaken kanske är att man tänker igenom det först. Frågar sig varför?

  2. För mig blir tempot lugnare om jag börjar tidigare. Ska allt ske i december blir det lätt jobbigt.

   1. Jag håller med!
    Det är skönt att börja tidigt,
    då blir man inte sönderstressad.
    Min familjen har en tradition
    att vi börjar så smått med julförberedelser när Allhegonahelgen är slut.
    Då hinner vi ordentligt!
    Vi har så mycket fina traditioner
    som vi inte vill missa.
    Jag tycker inte att det gör någonting
    att julen sträcker sig över november, december
    och till viss del även januari.
    Endast december är alldeles för kort
    för en julälskare.
    För mig är det den bästa tiden på
    året och bara en månad räcker inte!

   2. Precis,jag är reumatiker och bytte gardiner när jag mådde bra för en vecka sedan,idag har jag bakat två sorts kakor.Snart kommer snön…många säger det går fort till jul, är less på det uttrycket,men gör det som kan göras i förväg när du vill och känner lusten,tänk inte det kan man inte göra redan! Och ät semlor precis när du känner för det ! Vi lever bara en gång.

 12. Jag är också väldigt förtjust i En ö i havet. Det var dock riktigt längesen jag läste böckerna, så det kanske blir till att låna dem igen.

  Visst är det häftigt hur tavlor eller andra gamla ting, kan få en att fundera.

 13. Det är boken som gör det. I alla fall för mig. Den tummade, slitna hörnan i den gula skrivboken kan få min fantasi att vandra iväg alldeles förskräckligt. Jag har redan skrivit en hel historia i mitt hjärnkontor om hopplös kärlek, fasa, väntan, dramatik och styrka. Jag har aldrig förstått mig på det här med “fin” konst och “värdefulla” antikviteter. Jag följer alltid hjärtat. Om något talar till mig och priset är det rätta så spelar det ingen roll vad för “finhetsstämpel” en tavla eller möbel har. Det är min kärlek till det utvalda som gör det. Fint inköp tycker jag.

 14. “Skönhet ligger i betraktarens öga”, ett ordspråk som verkligen passar in här. Du tycker tavlan är vacker, såklart ska just du ha den då, eftersom du uppskattar den. En människa kan inte bli vackrare, än när hon uppskattar det hon själv tycker är vackert.

 15. Saffranssemlor bakade vi när jag hade bageri
  och de är jättegoda…:). Som tur var fortsatte
  den nya ägarinnan med den traditionen så
  snart så är det dags att få njuta av dem igen!

 16. Man köper ju saker för att man själv tycker om det. Jag tycker du fick till en söt liten bildanalys, och för ett ögonblick blev t.o.m jag som inte gillar den typen av figurativ konst berörd av dina tankar om tavlan. Tavlan passar dessutom fint in i den miljön du har placerat den i. 🙂

 17. Själv gillar jag inte den här årstiden, jag bor i Göteborg och här regnar det för jämnan. Det är mörkt när man går till jobbet och mörkt när man går hem från jobbet. Tavlan är dock fin!

 18. Både bilder, dofter och ljud väcker så mycket minnen. Ibland har man tur som du att det som väcker minnet är till salu så man kan ta med det hem och minnas lite till. Underbar tavla!

 19. Tavlorna som köps på Ikea och i möbelaffärer är väl också en slags hötorgskonst. Din tavla pryder på den gamla fina byrån

 20. Hötorgskonst? Varför tror du det? Tycker att den ser unik ut. För ett par veckor sedan skrev jag själv om min tavla (en av tre) som jag köpte på Erikshjälpen. Tycker så mycket om dem. Välkommen in och titta om du vill!
  exsisto.webblogg.se/entry/50896efa9606ee1a29a667ae

  Kram och Grattis till ett bra köp! Hälsningar från Mia

 21. Ville bara säga till dig Clara att jag nyligen upptäckt din blogg (eller, ja, jag har ju varit inne här några gånger och visste om att bloggen fanns, men det är bara nyligen jag “fastnat”) och måste säga att jag verkligen, verkligen gillar din blogg. Har läst flera månader tillbaka i ditt arkiv och du har vackra bilder, fina texter och en alldeles unik stil. Du har fått en ny, trogen läsare i mig.

 22. Hej! Jag undrar varför du oftast kommer ut med föreläsningsdatumen så sent? Jag har missat dig två gånger då du varit i Norrbotten på senaste tiden. Nu kanske tillfället aldrig dyker upp igen men finns det möjlighet till framförhållning? Tycker det är supertråkigt att det inte annonserats någonstans och att inte ens du berättat om det eftersom det är nog få personer/händelser som hittar hit upp till norr.

 23. Jag har också en tavla med liknande historia hemma (Längst ner till vänster i inläget http://narannie.blogg.se/2012/november/nar-man-har-den-dar-kakan-man-vill-ata.html#comment). En vanlig, färgglad vy över en gata som känns lite medelhavet liksom. Såg den på en loppis och liksom drogs in. Så normalt oovanligt motiv. Men färgerna, ramen, stämninegn… jag kan sitta och bara stirra på den. Jag älskar den. -69 målades den. Då var mina föräldrar små barn och lekte obekymrat med sina leksaker. Min farmor brottades med sitt förhållande till min farfar och just det året, skilde sig mormor från min morfar och hamnade i bråk med sin egen pappa, för så gjorde man helt enkelt inte då. Trots att han var otrogen, flyttade hem till älskarinnan och var elak mot barnen. Man skilde sig inte. Punkt. Mormor var en dålig dotter. -69. Shiit, vad mycket som hänt sedan dess! 🙂

 24. Visst är det en konstig tid på året, det är liksom alltid mörkt. I förmiddags när jag var ute med hunden fick jag tända i trapphuset, för jag såg absolut ingenting. Prick på blanka förmiddagen.

 25. Det är ju inte prislappen som avgör vad som är konst. Det viktiga är att den väcker känslor och reflektioner och att man som betraktare blir berörd på något sätt. Och det blev ju du, så nog är din tavla äkta konst i sin allra bästa betydelse!

 26. Tavlan är fin, både den och din övriga interiör utstrålar harmoni och ett lugn. Under andra världskriget lånade min mormor och morfar ut ett rum till svenska soldater som låg i beredskap. Rummet fanns uppe på vinden, mina mostrar “flirtade” med dessa killar och hade roligt en tid.
  Hej då!