En samling tavlor med personliga motiv är litegrann som böcker för ett rum – de skänker karaktär och personlighet. Det behöver inte vara något märkvärdigt på bilderna. Vad som helst går bra. Hos mig samsas gamla ramar som envisas med att hänga snett med motiv jag fotat själv, plockat ur familjealbumet eller köpt nya i butiker. Några ramar har inte ens motiv, för det är själva ramen som är det fina.

Ska man arrangera en tavelvägg kan man försöka hitta ett tema som gör att det känns lite lugnare för ögat. Bara porträtt, bara svartvitt, bara svarta ramar osv. Förut hade jag svarta ramar på den här väggen, och så färgglada motiv. Men så tröttnade jag och bytte ut dem till guldramar, sprayade om några av de svarta med guldfärg och plockade ner några gamla ramar från vinden som jag glömt bort att jag ägde.

Den här bilden gillar jag, Anna tog den av mig i somras när vi var hos farmor. 

Jag gillar sådana där fjärilstavlor också, med uppnålade fjärilar. Ja, alltså men jag vill absolut inte ha en massa stackars uppnålade fjärilar i mitt hem. Så jag gjorde en fuskvariant med löv som nålades fast i en boxram. Med sina latinska namn under. Lite skrövliga är de och har samma sirliga känsla som fjärilstavlorna. Bra kompromiss! Den vita ramen lyste så bjärt mot väggen så jag penslade den med lite kaffe så att den blev mörkare i färgen.

Den här bilden älskar jag. Den är på pappa och hans bror när de var små. Jag tror att de hade råkat fånga en insekt i flaskan och att det är den som de granskar så fascinerat.

Och ja, insektstemat knyts ihop på flera sätt. Hittade den här fantastiska skolplanchen på en loppis väldigt billigt härom dagen. Var bara tvungen att slå till – den passar så bra ihop med resten!

Tjusig va?!

För att göra en tavelvägg kan man försöka hitta i alla fall en rak linje som går igen. Att tavlorna hänger jämt i underkant eller överkant. Eller att ena sidan av tavelväggen är rak för att sedan fransa ut sig i andra kanten. På det sättet skapar man lugn för ögat och kan sedan spexa loss lite med motiven om man är lagd åt det hållet.

Så får du färgen att svänga – mina bästa tips!