Tavelväggen

En samling tavlor med personliga motiv är litegrann som böcker för ett rum – de skänker karaktär och personlighet. Det behöver inte vara något märkvärdigt på bilderna. Vad som helst går bra. Hos mig samsas gamla ramar som envisas med att hänga snett med motiv jag fotat själv, plockat ur familjealbumet eller köpt nya i butiker. Några ramar har inte ens motiv, för det är själva ramen som är det fina.

Ska man arrangera en tavelvägg kan man försöka hitta ett tema som gör att det känns lite lugnare för ögat. Bara porträtt, bara svartvitt, bara svarta ramar osv. Förut hade jag svarta ramar på den här väggen, och så färgglada motiv. Men så tröttnade jag och bytte ut dem till guldramar, sprayade om några av de svarta med guldfärg och plockade ner några gamla ramar från vinden som jag glömt bort att jag ägde.

Den här bilden gillar jag, Anna tog den av mig i somras när vi var hos farmor. 

Jag gillar sådana där fjärilstavlor också, med uppnålade fjärilar. Ja, alltså men jag vill absolut inte ha en massa stackars uppnålade fjärilar i mitt hem. Så jag gjorde en fuskvariant med löv som nålades fast i en boxram. Med sina latinska namn under. Lite skrövliga är de och har samma sirliga känsla som fjärilstavlorna. Bra kompromiss! Den vita ramen lyste så bjärt mot väggen så jag penslade den med lite kaffe så att den blev mörkare i färgen.

Den här bilden älskar jag. Den är på pappa och hans bror när de var små. Jag tror att de hade råkat fånga en insekt i flaskan och att det är den som de granskar så fascinerat.

Och ja, insektstemat knyts ihop på flera sätt. Hittade den här fantastiska skolplanchen på en loppis väldigt billigt härom dagen. Var bara tvungen att slå till – den passar så bra ihop med resten!

Tjusig va?!

För att göra en tavelvägg kan man försöka hitta i alla fall en rak linje som går igen. Att tavlorna hänger jämt i underkant eller överkant. Eller att ena sidan av tavelväggen är rak för att sedan fransa ut sig i andra kanten. På det sättet skapar man lugn för ögat och kan sedan spexa loss lite med motiven om man är lagd åt det hållet.

Så får du färgen att svänga – mina bästa tips!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

35 kommentarer på “Tavelväggen”

 1. Du gör ett så superbra jobb, Clara! Här finns alltid något läs- se- eller tänkvärt, ibland alltihop! Ofta har du “gjort min dag”!

 2. Hej! Jag skulle tycka att det vore så intressant att läsa om du har någon eller några snabba maträtter du gör när ni kommer hem och du vet att Bertil är hungrig och maten skulle egentligen behöva stå på bordet nu och du måste slänga ihop något på typ 10 min. Finns det några maträtter du har i reserv för sådana tillfällen?

 3. Hej Clara! Jag har fått tag på en sån där mässings lampa med tre skärmar som du har. ( letade i en evighet) Problemet är att den utsöndrar en hemskt frän doft när man har haft den tänd några minuter. Letat efter svar överallt. Tänkte att du kanske hade något smart förklaring och knep? Skärmarnas fel är det inte, utan det känns mer som att det är innifrån. Tacksam för svar! Tråkigt att behöva ha en släkt i ett hörn. Kram

  1. Det kan vara så om det är en gammal lampa. Lämna in den och få elen utbytt. Det brukar man kunna på lampaffärer. Om det är för gammal el kan det börja brinna.

 4. Så himla fint. Det händer ofta att jag på loppisar köper tavlor som är så fula så försäljarna ger mig konstiga blickar, bara för att komma åt ramarna 🙂

 5. Det går inte att få till fina tavelväggar hos oss. Åtminstone inte när det är jag som ska göra det. Dessutom tror jag att ramarna hänger snett bara för att jäklas. Jag hänger dem rakt och så fort ryggen vänds åt gnuggar de sig mot väggen för att bli sneda igen.

 6. Jag älskar att komma hem till folk med tavelväggar. Inbillar mig att den är så talande för just det hemmet. Här varierar vi och byter ut friskt. Men hur som helst, det jag egentligen ville säga var att jag verkligen gillar din “fjärilstavla”.

 7. Åh en Titanic tavla!!! Har varit besatt av detta skepp sen -95 ungefär. Har en gigantisk tavla med hela dess sida. Verkligen älskar den.

 8. Å, kan du inte slänga upp fler bilder på ditt julpyntade hem? Älskar dina köksbilder. Jag får sån julstämning av dem 🙂

 9. Tavlan med löven var en jättekul idé! Den ska jag stjäla, rakt av! Fina bilder.
  Ps. Jag ser fram emot veckans avsnitt av Jakten på det perfekta livet!

 10. Så fint det blev! Vi gillade verkligen idén med att nåla upp torkade löv på en tavla över typ “sörmlands vanligaste fjärilar” istället för de stackars riktiga fjärilarna.

  Härligt!

 11. Vilken snygg ‘fjärilstavla’, den ar riktigt fin. Fin komposition med bilderna, bra idé att leta reda på lite äldre foton att ha på väggen.