Skulle inte du kunna skriva ett inlÀgg hur man kombinerar fÀrger i inredningen? Ditt hem Àr ju fullt av olika fÀrger men allt passar sÄ bra ihop och bidrar till hemtrevnad. Jag tycker det Àr sÄ svÄrt att tÀnka utanför boxen nÀr det gÀller fÀrg sÄ det blir lÀtt att ett rum fÄr grönt, det andra rött osv men det blir sÄ trÄkig!

Ja visst jag kan göra det.

Jag Ă€lskar verkligen att kombinera fĂ€rger och mönster i hemmet och min klĂ€dstil Ă€r ju ocksĂ„ sĂ„dan. Hur tĂ€nker jag dĂ„? Jag tĂ€nker vĂ€l inte sĂ„ mycket – snarare  bara kĂ€nner jag i magen att nĂ„got Ă€r rĂ€tt. Vissa saker svĂ€nger helt enkelt ihop! Fast man kan ju teoretisera det om man vill. TĂ€nk pĂ„ fĂ€rgcirkeln. De fĂ€rger som Ă€r mittemot varandra i fĂ€rgcirkeln Ă€r ju varandras kontrastfĂ€rger. De fĂ€rger som fĂ„r varandra att “poppa” till och förstĂ€rkas. Detta utnyttjar jag mycket nĂ€r jag inreder. LĂ„t mig visa nĂ„gra exempel frĂ„n mitt hem

Den röda plÀden i soffan plockar fram det gröna i tapeten vÀldigt fint! Rött och grönt Àr nÀmligen kontrastfÀrger.

Precis som det röda i stolen fÄr det gröna i tapeten att framtrÀda

HĂ€r ser man ett klockrent exempel pĂ„ just detta. En mild fĂ€rgskala med kockumsfĂ€rger i blekgrönt, ljusblĂ„tt och emaljgult i mitt kök. Som kommer till liv av ett par knallröda tulpaner. Och den brunröda stolen i bakgrunden. För det röda mĂ„ste ju inte vara just rött – det kan ocksĂ„ handla om ett rödaktigt trĂ€slag. NĂ„gonting som kĂ€nns varmt mitt i allt det svala

Som det hÀr rödaktiga skÄpet mot det gröna och blÄ

Eller den mörkröda toasitsen till det blekgröna golvet. Ja ni fattar galoppen. KontrastfÀrgen kan alltsÄ vara en nyans pÄ ett trÀslag likvÀl som en mÄlad kulör, en textil eller kanske en terracottafÀrgad kruka

BlĂ„tt och gult Ă€r ju ocksĂ„ komplementfĂ€rger ch i mitt matrum syns det tydligt. Det gula trĂ€et i skĂ„pet fĂ„r det blĂ„ i tapeten att framtrĂ€da. Medan den vita soffan och det ljusgrĂ„ köksbordet snarare smĂ€lter ihop med tapeten (vilket förstĂ„r inte behöver vara negativt – alla möbler behöver ju inte framtrĂ€da lika tydligt och en möbel i en kontrastfĂ€rg kan ju rĂ€cka för att göra ett rum spĂ€nnande)

Och den blÄ tapeten lyfter fÀrgen pÄ den ockragula blomsterbÀnken och fÄtöljens armstöd. Men Àven rött som inte Àr en kontrastfÀrg till blÄtt Àr fint ihop med just blÄtt. DÀrför att den röda kÀnns varm mot den kalla blÄ. Se pÄ det röda i tavelramen, som kontrasterar vackert mot vÀggen.

PÄ nedervÄningen har vi tre ganska fÀrgstarka tapeter och frÄn alla rum sÄ ser man in i de andra rummen. NÀr jag valde tapeterna var det alltsÄ viktigt att de hÀngde ihop. Grönt ligger bredvid blÄtt i fÀrgcirkeln och dÀrför funkar de olika rummen och stilarna i kök, matrum och vardagsrum vÀldigt fint tillsammans. För de gÄr i blÄ-grönt allihop. Men med olika kontrastfÀrger i olika rum.

Jag tycker att det Àr viktigt att det finns ett ankare i ett rumt, rent fÀrgmÀssigt. Det kan handla om ett mörkt skÄp, mörkare stolar, en mörkare matta eller andra saker som pÄ nÄgot sÀtt förankrar inredningen och kÀnslan.  I vÄrt ljusa, luftiga sovrum Àr det den gulaktiga skÀnken som Àr ankaret. Men jag vill inte bara ha mörkt utan det Àr just i mötet mellan ljust och mörkt som det blir magiskt!

Och nu nĂ€r vi Ă€ndĂ„ pratar fĂ€rg vill jag uppmuntra till att inte vara sĂ„ Ă€ngslig för att blanda trĂ€slag.  Förut har det ju betraktats som  fult om inte alla möbler i rummet gĂ„r i samma trĂ€slag –  men jag tycker att det blir mer spĂ€nnande nĂ€r man mixar.

Viktigt att pĂ„peka Ă€r att man förstĂ„s konsekvent kan vĂ€lja bort fĂ€rger som kontrasterar mot varandra. För en enhetlig och lugn kĂ€nsla. En del efterstrĂ€var ju snarare ett rum dĂ€r “ögat inte fastnar” pĂ„ nĂ„gonting. DĂ„ Ă€r ju helvitt vĂ€ldigt vilsamt. Eller endast helvita möbler ihop med tex en blĂ„ tapet. Fast jag tror att hemligheten med min inredning Ă€r just fĂ€rgekombinationerna. Jag blir ju pĂ„ riktigt lycklig över att se kontrastfĂ€rger kombineras!

HÀr kan du se fler fÀrgstarka bilder frÄn mitt hus.