Hur man får färgen att svänga

Skulle inte du kunna skriva ett inlägg hur man kombinerar färger i inredningen? Ditt hem är ju fullt av olika färger men allt passar så bra ihop och bidrar till hemtrevnad. Jag tycker det är så svårt att tänka utanför boxen när det gäller färg så det blir lätt att ett rum får grönt, det andra rött osv men det blir så tråkig!

Ja visst jag kan göra det.

Jag älskar verkligen att kombinera färger och mönster i hemmet och min klädstil är ju också sådan. Hur tänker jag då? Jag tänker väl inte så mycket – snarare  bara känner jag i magen att något är rätt. Vissa saker svänger helt enkelt ihop! Fast man kan ju teoretisera det om man vill. Tänk på färgcirkeln. De färger som är mittemot varandra i färgcirkeln är ju varandras kontrastfärger. De färger som får varandra att “poppa” till och förstärkas. Detta utnyttjar jag mycket när jag inreder. Låt mig visa några exempel från mitt hem

Den röda pläden i soffan plockar fram det gröna i tapeten väldigt fint! Rött och grönt är nämligen kontrastfärger.

Precis som det röda i stolen får det gröna i tapeten att framträda

Här ser man ett klockrent exempel på just detta. En mild färgskala med kockumsfärger i blekgrönt, ljusblått och emaljgult i mitt kök. Som kommer till liv av ett par knallröda tulpaner. Och den brunröda stolen i bakgrunden. För det röda måste ju inte vara just rött – det kan också handla om ett rödaktigt träslag. Någonting som känns varmt mitt i allt det svala

Som det här rödaktiga skåpet mot det gröna och blå

Eller den mörkröda toasitsen till det blekgröna golvet. Ja ni fattar galoppen. Kontrastfärgen kan alltså vara en nyans på ett träslag likväl som en målad kulör, en textil eller kanske en terracottafärgad kruka

Blått och gult är ju också komplementfärger ch i mitt matrum syns det tydligt. Det gula träet i skåpet får det blå i tapeten att framträda. Medan den vita soffan och det ljusgrå köksbordet snarare smälter ihop med tapeten (vilket förstår inte behöver vara negativt – alla möbler behöver ju inte framträda lika tydligt och en möbel i en kontrastfärg kan ju räcka för att göra ett rum spännande)

Och den blå tapeten lyfter färgen på den ockragula blomsterbänken och fåtöljens armstöd. Men även rött som inte är en kontrastfärg till blått är fint ihop med just blått. Därför att den röda känns varm mot den kalla blå. Se på det röda i tavelramen, som kontrasterar vackert mot väggen.

På nedervåningen har vi tre ganska färgstarka tapeter och från alla rum så ser man in i de andra rummen. När jag valde tapeterna var det alltså viktigt att de hängde ihop. Grönt ligger bredvid blått i färgcirkeln och därför funkar de olika rummen och stilarna i kök, matrum och vardagsrum väldigt fint tillsammans. För de går i blå-grönt allihop. Men med olika kontrastfärger i olika rum.

Jag tycker att det är viktigt att det finns ett ankare i ett rumt, rent färgmässigt. Det kan handla om ett mörkt skåp, mörkare stolar, en mörkare matta eller andra saker som på något sätt förankrar inredningen och känslan.  I vårt ljusa, luftiga sovrum är det den gulaktiga skänken som är ankaret. Men jag vill inte bara ha mörkt utan det är just i mötet mellan ljust och mörkt som det blir magiskt!

Och nu när vi ändå pratar färg vill jag uppmuntra till att inte vara så ängslig för att blanda träslag.  Förut har det ju betraktats som  fult om inte alla möbler i rummet går i samma träslag –  men jag tycker att det blir mer spännande när man mixar.

Viktigt att påpeka är att man förstås konsekvent kan välja bort färger som kontrasterar mot varandra. För en enhetlig och lugn känsla. En del eftersträvar ju snarare ett rum där “ögat inte fastnar” på någonting. Då är ju helvitt väldigt vilsamt. Eller endast helvita möbler ihop med tex en blå tapet. Fast jag tror att hemligheten med min inredning är just färgekombinationerna. Jag blir ju på riktigt lycklig över att se kontrastfärger kombineras!

Här kan du se fler färgstarka bilder från mitt hus.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

35 kommentarer på “Hur man får färgen att svänga”

 1. Eureka! Det är bristen på kontraster som stör mig här hemma. Har känt att det saknas något i matrum, kök och vardagsrum men har inte kunnat sätta fingret på vad det är. Tack Clara. Är det någon som vet var man kan få tag på en färgcirkel?

 2. Åh tusen tack Clara för att du skrev det inlägget! Nu förstår jag bättre hur jag ska få till det med färger här hemma 🙂

 3. Härligt! Jag kör fegvarianten med vita väggar och vita möbler men med färgklickar hos textilierna då jag aldrig kan bestämma mig för vad jag gillar och byter älsklingsfärg och mönster alldeles för ofta för att kunna tapetsera med något jag gillar för stunden (bor dessutom i hyresrätt så vi får inte tapetsera hur som helst heller).

 4. Jag krigar på sjävl med inredningen här hemma. Tack för tipsen! Nu råkar alla vägar vara vita så jag har lite att jobba med. Men betydligt mer kött på benen 🙂

 5. Väldigt intressant 🙂 Det är så kul att se vilken skillnad det kan göra med bara en viss ton i ett träslag.
  Får minnen från tiden då jag gick bild och form på gymnasiet och då jag gick på konstskola. Då pratade jag och tänkte mer på färger än nu. Nu blir det mer undermedvetet tror jag.
  Jag kan ha mycket svårare att tänka färg när det kommer till inredning men fick många bra tips nu, så stort tack för det 🙂
  Ert hem är helt otroligt fint!

  /Evelina – Evelinas Ekologiska

 6. Visst är det inspirerande att vi är olika och kan vara “varandras” kontraster – som kontrast/komplementfärger i en färgcirkel! Jag tittar ofta på din, och andras, bloggar och tycker det ser så ombonat och fint ut, men själv hör jag till den “vita skalan” bland färger. Jag måste ha det väldigt enhetligt och stillsamt, med så få kontraster som möjligt. Annars känns det som om inredningen kräver något av mig och inte låter mig vara ifred, det blir för rörigt och pockande. Ett vitt, svalt och luftigt rum med så få prylar som möjligt gör att jag kan andas, det ger mig utrymme och en frizon. Som tur är tycker resten av familjen precis likadant, annars blev det ju inte lätt. Men jag njuter av din blogg och inredning, det ger mig en liten kontrast i lagom dos!

 7. Jag måste erkänna att jag och min man är dåliga på att ha färger på väggar, och nu när vi flyttar till vår nya lägenhet om en månad så är alla väggarna vita. Däremot tycker vi att det är roligt att ha mycket färgklickar i vår inredning såsom en röd fåtölj, färgglada soffkuddar i den stilrena grå soffan, en stoor världskarta, färgglada krukor mm.

  http://www.diningandcooking.blogg.se

 8. Åh vilket härligt inlägg, tusen tack Clara!
  Jag och min sambo har nyligen köpt lägenhet och vi kämpar mot fegheten och försöker våga sätta mer färg på vårt boende. Dessvärre gick vi inte längre än att väggarna blev varmt grå istället för vita, men det är i alla fall ett steg på vägen och nu ska vi addera svängiga färger så gott vi kan! 🙂

 9. Du og din make må ha særs lik smak, tenker eg. Interiøret heime hos meg er eit resultat av ei lang rekke kompromiss (minimalist møter maksimalist). Det er vanskeleg å innreia når ein er to, å finne fram til eit uttrykk som representerer oss begge like mykje. Det må vere fint å ha ein partner som delar din forkjærleik for mønstrete tapet, fargar og jugendstil!

  1. Vad bra du skriver. =) Så är det hos oss med. Här ska synas att två personer bor. Vi båda ska ta plats. Även om jag bryr mig mer om inredning än han så är det ju vårat hem! Han är hårdrockare och teknikprylgalen, det innebär att instrument, skivor, moderna prylar och en och annan dödskalle samsas med mina få men riktigt gammeldags grejer. Tycker inte så mycket om porträttet på Ozzy som hänger i vårt kök på den kromoxidgröna pärlsponten jag valt.. han tycker inte om 1800-tals tapeten under Iron Maiden porträttet på väggen. Jag vill ändå att det syns att VI bor här. VI har bestämt. ♡

 10. Nu fick jag lära mig en hel del om färger och det är mycket som jag faktiskt inte har tänkt på tidigare. Tack snälla för ett jättebra och inspirerande inlägg fina du 😀

 11. Komplementfärger, färgcirkeln, vad är det? Frågan är allvarligt menad, jag vet ingenting om färger!

 12. Så himla fint! Bra beskrivning och illustrativa exempel också på hur du tänker om färgskalor.

 13. Hej! Jag vill bara inflika att blått är inte komplementfärg till gult, utan till orange. Gul och lila är komplementfärger 🙂
  Ni har ett väldigt mysigt hem!

 14. Vilket härligt inlägg! För någon som endast bär, och inreder i svart, vitt och grått, så fascineras jag av kombinationen av färger. Även om jag själv trivs med minimalistisk inredning, men du har verkligen skapat en hemtrevlig atmosfär 🙂

 15. Vilket bra inlägg. Vi har bott snart 1,5 år i våran lägenhet men har inte lyckats få till den där hemtrevliga stämningen än. Kan du inte inreda t ex ett vardagsrum i olika retrostilar? Gör som ett kollage av möbler, textilier och inredningsprylar. Så här inreder du som på 50-talet eller som hos Madicken och Lisbeth.