Jag får många frågor på temat inredning (och så har jag ju faktiskt skrivit en hel bok i ämnet!) så här tänkte jag sammanfatta några av mina bästa inredningsknep för att göra hemmet sådär extra trevlig, personligt och ombonat.

Jag har sagt det förut men jag säger det igen – våga blanda färg med färg. Vårt gamla kök har fått behålla sin mintgröna originalfärg. Det typiska till ett sådant “extremt” färgval skulle kanske vara att måla bröstpanelen i vitt och kombinera med enfärgade väggar. Men det händer någonting när man vågar sätta färger ihop med andra färger. En mild blå funkar precis lika bra på bröstpanelen och känns inte alls skrikig.


Tänk på masseffekten! Det är fint att samla många likadana saker på ett och samma ställe. Här är det väskor av olika slag men det kan lika gärna vara ljusstakar, vaser, prydnadsfiguerer eller blommor.

Och på tal om blommor; inred mer med blommor. De behöver inte bara stå i fönster utan kan hänga i amplar, fågelburar, stå på piedestaler eller på golvet, hänga på väggen eller stå i bokhyllan. Flytta runt dem! Många växter förbättrar dessutom inomhusluften och renar den på gifter.

Inred med böcker – ett hem utan böcker kan kännas lite andefattigt. Böckerna kan förutom i bokhyllan stå travade i ett fönster, längs golvet, i en sockerlåda eller någon annanstans. Tycker att böcker är fina som dekoration!

Instrument är precis som växter och böcker något som skapar hemtrevnad. I vårt vardagsrum finns bland annat piano, två gitarrer, handgjorda trummor och så den här söta cittran. Det är mest Jakob som spelar men även Bertil hamrar på de flesta instrumenten.

Gardiner är egentligen ett helt kapitel för sig. Men ett grundtips är att inte snåla på tyget! Jag har ofta dubbel tygbredd i mina gardiner och så gör jag dem ordentligt långa.  Det är vanligt att man sätter gardinerna inuti fönsterna – men testa att sätta dem utanför istället!  I ett så pass mörkt land som Sverige är det dumt att stänga ute ljuset. Dessutom förstorar gardinerna fönstret om man sätter dem utanför. Istället för att tänka att fönstret är ramen som gardinen ska rymmas inom kan man tänka att gardinen är ramen och fönstret är motivet som ramen ska framhäva.  De flesta sätter gardinerna så att de till 80 procent är inuti fönstret. Jag säter gardinerna så att de till 80 procent är utanför fönstret. Det gör underverk med proportionerna.

För att öka känslan av takhöjd – jobba med att hänga saker i olika nivåer. Vimplar, amplar, pompombollar, draperier, mobiler  – allt som drar nicken uppåt är bra!

Slösa med textilier i inredningen. Kuddar, draperier, mattor, filtar, plädar…De dämpar ljud och skapar en ombonad känsla. (Och som ett bonustips – tavlor kan vara lika fina stående på golvet som hängande på väggen).

Och våga mixa och matcha mönster. Klart man kan ha randigt, ruigt och blommigt ihop! Är du rädd att det blir för grylligt – välj ut en färgskala och håll dig till den.

Det är vanligt att man möblerar längs väggarna – men det är ofta trevligare att möblera ute på golvet. Våga ställa soffan eller matgruppen mitt på golvet istället för längs med en vägg. En stor matta under soffgruppen håller ihop möblemanget och skapar en helhet. Att kunna gå bakom soffan är väldigt trevligt och gör att det känns mer luftigt i rummet! I vårt vardagsrum får soffan inte plats att stå mitt på golvet men den står en bra bit ut ifrån fönstret så att den ändå går att gå runt.

Dekorera med mer ovanliga saker. Häng upp en vacker klänning som konst, rama in en barntavla i en riktigt fin ram, ställ ett par vrålsnygga skor som dekoration i bokhyllan

Använd lite udda saker som förvaring! Här har gamla leksaksbilar blivit förvaring för skrivbordets småpryttlar.

Jobba med belysning i olika nivårer. Ett genomsnittligt rum mår bra av 7-10 ljuspunkter. Golvlampor, taklampa, bordslampor, läslampor, någon riktbar spotlight, samt möjligheten att tända levande ljus. En ljusslinga upphäng på väggen är också en fin belysning!

Jag har svårt för allt för mycket plotter eftersom jag ogillar att dammtorka, så jag gillar att samla plottret på ett och samma ställe och sedan ha tomma ytor däremellan. Det känns lugnast för ögat också.

Jag tycker mycket om tapeter – med en snygg tapet behöver man inga extravaganta möbler för att få ett rum att svänga och kännas ombonat!

Men vill man ändå inte ha tapeter kan jag tipsa om att våga välja en svag ton av någon färg. I min ateljé har jag valt en svagt lilarosa färg. Den upplevs nästan som vit i vissa ljus men ger betydligt mer värme än om det varit helvitt.

Blanda material. Gediget trä med sten och mjuka tyger. Tänk inte bara på hur det ser ut utan hur det känns. En soffa med kuddar där någon har en bullig struktur, där någon har sytts av ett mjukt sammetstyg och någon är av bomull skapar en taktil upplevelse. Jag gillar rostiga föremål ihop med ljuva saker också! Kontrasten blir så fin.

Och så några bonusknep. Har du kört fast med ditt hem? Testa att tömma rummet på möbler helt och ställa tillbaka dem i en annan ordning. Det är svårt att se potentialen i ett proppfullt rum. Tänk stämningar istället för trender. Kolla på filmer med scenografi du gillar och fundera på varför du fastnar för den? Är det möbleringen, ljussättningen, materialvalen eller något annat? Och så slutligen ett inredningstips jag själv verkligen lever efter, nämligen att lägg ambitionsnivån på en rimlig nivå! Jag gillar när det är hyfsat undanplockat  – däremot bekymrar det mig väldigt lite med smulor på golvet och lite damm i hörnen.

Här har jag samlat fler tips om inredning!