Mina bästa inredningsknep

Jag får många frågor på temat inredning (och så har jag ju faktiskt skrivit en hel bok i ämnet!) så här tänkte jag sammanfatta några av mina bästa inredningsknep för att göra hemmet sådär extra trevlig, personligt och ombonat.

Jag har sagt det förut men jag säger det igen – våga blanda färg med färg. Vårt gamla kök har fått behålla sin mintgröna originalfärg. Det typiska till ett sådant “extremt” färgval skulle kanske vara att måla bröstpanelen i vitt och kombinera med enfärgade väggar. Men det händer någonting när man vågar sätta färger ihop med andra färger. En mild blå funkar precis lika bra på bröstpanelen och känns inte alls skrikig.


Tänk på masseffekten! Det är fint att samla många likadana saker på ett och samma ställe. Här är det väskor av olika slag men det kan lika gärna vara ljusstakar, vaser, prydnadsfiguerer eller blommor.

Och på tal om blommor; inred mer med blommor. De behöver inte bara stå i fönster utan kan hänga i amplar, fågelburar, stå på piedestaler eller på golvet, hänga på väggen eller stå i bokhyllan. Flytta runt dem! Många växter förbättrar dessutom inomhusluften och renar den på gifter.

Inred med böcker – ett hem utan böcker kan kännas lite andefattigt. Böckerna kan förutom i bokhyllan stå travade i ett fönster, längs golvet, i en sockerlåda eller någon annanstans. Tycker att böcker är fina som dekoration!

Instrument är precis som växter och böcker något som skapar hemtrevnad. I vårt vardagsrum finns bland annat piano, två gitarrer, handgjorda trummor och så den här söta cittran. Det är mest Jakob som spelar men även Bertil hamrar på de flesta instrumenten.

Gardiner är egentligen ett helt kapitel för sig. Men ett grundtips är att inte snåla på tyget! Jag har ofta dubbel tygbredd i mina gardiner och så gör jag dem ordentligt långa.  Det är vanligt att man sätter gardinerna inuti fönsterna – men testa att sätta dem utanför istället!  I ett så pass mörkt land som Sverige är det dumt att stänga ute ljuset. Dessutom förstorar gardinerna fönstret om man sätter dem utanför. Istället för att tänka att fönstret är ramen som gardinen ska rymmas inom kan man tänka att gardinen är ramen och fönstret är motivet som ramen ska framhäva.  De flesta sätter gardinerna så att de till 80 procent är inuti fönstret. Jag säter gardinerna så att de till 80 procent är utanför fönstret. Det gör underverk med proportionerna.

För att öka känslan av takhöjd – jobba med att hänga saker i olika nivåer. Vimplar, amplar, pompombollar, draperier, mobiler  – allt som drar nicken uppåt är bra!

Slösa med textilier i inredningen. Kuddar, draperier, mattor, filtar, plädar…De dämpar ljud och skapar en ombonad känsla. (Och som ett bonustips – tavlor kan vara lika fina stående på golvet som hängande på väggen).

Och våga mixa och matcha mönster. Klart man kan ha randigt, ruigt och blommigt ihop! Är du rädd att det blir för grylligt – välj ut en färgskala och håll dig till den.

Det är vanligt att man möblerar längs väggarna – men det är ofta trevligare att möblera ute på golvet. Våga ställa soffan eller matgruppen mitt på golvet istället för längs med en vägg. En stor matta under soffgruppen håller ihop möblemanget och skapar en helhet. Att kunna gå bakom soffan är väldigt trevligt och gör att det känns mer luftigt i rummet! I vårt vardagsrum får soffan inte plats att stå mitt på golvet men den står en bra bit ut ifrån fönstret så att den ändå går att gå runt.

Dekorera med mer ovanliga saker. Häng upp en vacker klänning som konst, rama in en barntavla i en riktigt fin ram, ställ ett par vrålsnygga skor som dekoration i bokhyllan

Använd lite udda saker som förvaring! Här har gamla leksaksbilar blivit förvaring för skrivbordets småpryttlar.

Jobba med belysning i olika nivårer. Ett genomsnittligt rum mår bra av 7-10 ljuspunkter. Golvlampor, taklampa, bordslampor, läslampor, någon riktbar spotlight, samt möjligheten att tända levande ljus. En ljusslinga upphäng på väggen är också en fin belysning!

Jag har svårt för allt för mycket plotter eftersom jag ogillar att dammtorka, så jag gillar att samla plottret på ett och samma ställe och sedan ha tomma ytor däremellan. Det känns lugnast för ögat också.

Jag tycker mycket om tapeter – med en snygg tapet behöver man inga extravaganta möbler för att få ett rum att svänga och kännas ombonat!

Men vill man ändå inte ha tapeter kan jag tipsa om att våga välja en svag ton av någon färg. I min ateljé har jag valt en svagt lilarosa färg. Den upplevs nästan som vit i vissa ljus men ger betydligt mer värme än om det varit helvitt.

Blanda material. Gediget trä med sten och mjuka tyger. Tänk inte bara på hur det ser ut utan hur det känns. En soffa med kuddar där någon har en bullig struktur, där någon har sytts av ett mjukt sammetstyg och någon är av bomull skapar en taktil upplevelse. Jag gillar rostiga föremål ihop med ljuva saker också! Kontrasten blir så fin.

Och så några bonusknep. Har du kört fast med ditt hem? Testa att tömma rummet på möbler helt och ställa tillbaka dem i en annan ordning. Det är svårt att se potentialen i ett proppfullt rum. Tänk stämningar istället för trender. Kolla på filmer med scenografi du gillar och fundera på varför du fastnar för den? Är det möbleringen, ljussättningen, materialvalen eller något annat? Och så slutligen ett inredningstips jag själv verkligen lever efter, nämligen att lägg ambitionsnivån på en rimlig nivå! Jag gillar när det är hyfsat undanplockat  – däremot bekymrar det mig väldigt lite med smulor på golvet och lite damm i hörnen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

37 kommentarer på “Mina bästa inredningsknep”

 1. Underbart inlägg! Fick massor med inspiration och tänker genast sätta igång. Du har ett så underbart hem.

 2. Åh vilket härligt inlägg! Så mycket inspiration och idéer. Passade ju jättebra då jag varit bortrest en tid och nu är hemkommen och så sugen på att pyssla och göra fint här hemma. Perfekt när regnet strilar mot rutan:)

 3. Vilka superbra tips! Din inredning är så personlig och så “du”. Ibland känner jag att det blir lätt “samma lika” hos oss svenskar. Jag kämpar på för att hitta just min stil, för inredning är så väldans kul!

  http://panylund.blogspot.se/

 4. Du har det så fint: Ett varmt och “oängsligt” hem!
  Det där med böcker kan jag verkligen skriva under på: Efter vår flytt gick jag under det första året runt och kände som att jag bodde hos någon annan; tills jag drog fram mina bokkartonger och plockade upp. Då blev det hemma 🙂
  Kram,
  Jenny
  Mittlifjennyaberg.blogspot.se

 5. Älskar den annorlunda gardinupphängningen bakom soffan! Har haft idétorka vad gäller gardiner här hemma men detta gav mig en massa inspiration – tack!

 6. Jag gillar din inredning och tycker du har ett snyggt hem och jag håller verkligen med om att undvika rent vit färg annat än möjligen i ett enstaka rum. En ljus grå eller rosa färg är oftast mycket snyggare. Det enda jag inte gillar med din inredning är vimplar, jag har något sort helt omotiverat hat mot vimplar inomhus, ute kan jag leva med dem.

 7. Jag har läst din blogg i flera år men kan inte minnas att du gjort något inlägg om hur det gick till när ni skaffade hus, va ni var ute efter, hur ni tänkte m.m. Är själv i letandet efter det rätta huset och får alltid sådan inspiration av din blogg. Hade vart kul o läsa! Tack för fin blogg!

 8. Tack Clara för all den inspiration du ger! Här fanns många fina tips, även om du och jag har olika stilar. Tycker om värmen och allt det personliga i ditt hem, att du smyckar ditt hem med sådant som har minnen i sig, tänker miljövänligt och mycket annat! Tack igen

 9. Ett sånt här inlägg känns så himla lyxigt! Som när ett nytt nummer av ens favorittidning dimper ner i brevinkastet och man bara kan slänga sig på soffan och låta sig inspireras – så kändes det att läsa dina tankar om hur ett hem kan se ut. Tack!

 10. Jag har ytterligare ett tips om man har kört fast med ett rum. Ta en spegel och titta på rummet genom den. När ögat får allt spegelvänt så kan det vara lättare att tänka nytt.

 11. Tack för inspirerande tips. Jag undrar var ljusslingan som hänger vid världskartan kommer ifrån?

  1. Jag tror det är ett av Claras fina DIYpyssel. Man köper fina pappersmuggar, gör ett litet hål i botten och trär dessa över en vanlig ofärgad LED ljusslinga. Mysigt och personligt. 🙂

 12. Vilka kanontips. Har precis flyttat och har så svårt för färgval så att det nkelast blir att köra allt i standard vitt. Men jag måste verkligen börja våga. 😀

 13. Superbra tips, älskade speciellt gardintipset, har aldrig ens tänkt på att ha gardinerna innanför fönstret – blir ju instängt och tillrättalagt då!

 14. Ni har det fantastiskt fint! Jätte bra tips! Behöver jag som kört fast men har inredningsklåda.. 🙂 underbar ljusslinga!

 15. Just såna skåp som du har i din ateljé vill jag ha. Är de nytillverkade eller loppisfynd?

 16. Åh så kul att få ett helt inlägg med tips. Detta kommer jag att ha i åtanke när jag ska renovera och möblera 😀

 17. Det där Terence Conran:liknande tipset har jag funderat på många gånger, när man känner sig så där trött på precis allt runtomkring och tänker att det bästa vore att börja om från början… Ut med allt, möbler och småplock – ja rubbet i trädgården, eller vilken utomhusyta man nu kan hitta i närheten. Sedan tittar man på sina saker i nytt ljus. I dagsljus… ;). Och därefter är det bara att plocka in det man verkligen känner att man vill behålla. Har säkert funderat på det där i 15 år nu, undrar bara vad grannarna skulle säga?

  Filmtipset gillar jag verkligen! Det finns filmer där jag nästan glömmer bort att hänga med i handlingen, för att det hänger en vacker tavla någonstans. Eller står en fin vas på ett bord. Eller anas en bedårande byrå i ett hörn, ja ni förstår säkert hur jag menar.

  Fast det är faktiskt bara en enda gång som jag har hemfallit åt att titta om på en HEL film, bara för att studera möbler, saker och inredning. Please Give, heter den. Filmen. (Länk till IMDb) http://www.imdb.com/title/tt0878835/?ref_=nv_sr_1 Med mycket “contemporary stuff” att studera. Sedan var handlingen också rätt bra, som en slags bonus, menar jag. 😉

  /helena
  http://evigakvinnor.blogspot.com

 18. Tack för alla fina tips! Jag undrar var du har köpt tavlorna med växter och fjärilar som står på golvet?

  Hoppas du njuter av sommaren!
  Kram, Lina

 19. Jag är på bokhyllsjakt och de du har på näst sista bilden var väldigt fina! Vart har du fått tag på dem?
  Kram!

 20. Fantastiskt fina tips, jag blir jätteinspirerad även om vi bor i en tråkig villa från 67 med en hel del originalinredning eller 90-talshemskheter kvar som vi inte riktigt orkar ta tag i men som vi trodde skulle bli lätt som en plätt att fixa när vi var på visning. Nu funderar jag ofta på om det här verkligen är huset för oss men älskar våra grannar så vi stannar :).

 21. Clara, när jag tittar på detta inlägg laddas inte bilderna upp. Är det så för att det är ett gammalt inlägg eller för att mitt internet är segt? Vill så gärna se!!

 22. Hej. Hittade precis din sida.
  och blev kär i de vita gardinupphängningen som ser ut som ett stycke med kappa och längd. Hur har gjort det?