Vintervackert

Å vilken underbar december det här visade sig bli! Kallt, snöigt och riktig julstämning. Idag var jag och kollade på Bertils luciatåg. Han var så fin med glitter i håret och ljus i handen. Han sjöng inte så mycket utan ägnade mest tid åt att peta sin fröken ömsint i örat med ljuset.

Själv gick jag luciatåg i söndags. Har gått i fler luciatåg än jag kan räkna och har fnissat lite åt klenisarna som svimmar på lucia. Men nu fick jag så att jag teg för jag höll själv på att svimma i luciatåget. Lyckades precis bara hålla ut tills jag sjungit mitt solo och sedan störtade jag ner i bänken med huvudet mellan knäna. Snyggt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

43 kommentarer på “Vintervackert”

 1. Det är inte så ofta vi i södra Sverige får uppleva den magiskt vackra vintern som ni i norr har, men i dag är det sådär riktigt sagolikt vackert även här. Underbart, det får mig att börja älska vintern på nytt.

 2. Otroligt vackra bilder, känner mig glad över att ha det lika vintervackert här hemma i Bohuslän. Känns onekligen passande med snö till lucia. Tror att snön gör halva julstämningen 🙂 Liza

  1. Det är en myt att det beror på ljusen att någon svimmar i Lucia-tåget. Istället handlar det oftast om blodtrycksfall som orsakas av en kombination av värme, stå upp länge och nervositet.

   1. Men oj, då kommer jag spontant på massvis med situationer då folk borde svimma. Stå i kön på Ikea tex. (ok, är väl inte så nervös då kanske, men väldigt irriterad i alla fall).
    Men det är kanske som med kvinnor som svimmade på 1800-talet, det är liksom mer akcepterat till Lucia 😉

    1. Man rör sig ju lite i en kö, byter ställning, tittar åt ett annat håll och så. Håller uppe blodtrycket, det gör man inte i ett luciatåg.

 3. Hoppsan, läskigt! Minns ett luciatåg i skolan när det var en efter en som droppade av. Lucian var den första som rök varpå de snabbt sopade undan henne och tog fram tjejen som stod precis bakom och tryckte på henne kronan. Totalt sju pers som svimmade. Mycket suspekt!!

  1. Oj det var många! Har du någon konspirationsteori som förklarar detta? 😉
   Jag har nog aldrig sett någon svimma i ett luciatåg även om jag vet att det har hänt. Jag kanske tittat bort just precis när någon tuppar av eller bara är allmänt ouppmärksam… /Lina

  2. Måste ha varit fruktansvärt dålig luft i den lokalen…?
   Vi lussade alltid i en kyrka och under alla de år som jag tittade på så var det ingen som svimmade.

  3. Oj! Det var många. Jag har bara sett några som nästan svimma. Men när jag var med i kyrkans ungdomskörs luciatåg så spydde Lucian rakt ut i mittgången. Hon började må väldigt illa av värmen av alla ljus hon hade runt huvudet och i handen, men hon var inte riktigt förberedd på illamåendet skulle slå till så snabbt. Det är nog ett luciatåg som många, av de som närvarade, sent kommer att glömma!

 4. hej clara 🙂

  läste en intervju i JUNIA med dig idag. vad roligt, jag är också kristen! Du har en grym blogg. Kram på dig

 5. Bästa tipset för att inte svimma är att använda någon typ av kompressionsstrumpa. Det är så lätt att man står och spänner sig och svimmar av den anledningen, men stödstrumpor/kompressionsstrumpor hjälper till otroligt mycket.

  Sen är de fantastiska om man har ett jobb där man står mycket och blir trött i fötter och ben också. Eller om man ska gå och julhandla och bara kan gå småsteg. 🙂

 6. Var inte medveten om att folk svimmade så mycket i Luciatåg, det hade jag missat, vad kommer det av måntro?
  älskar dina bilder av den norrländska vintern, kanske skulle man upp och besöka släkten efter kalifornien kanske….

 7. Vilka vackra bilder! Det känns som att det aldrig kommer sluta snöa här i Umeå 🙂
  Skönt att du slapp svimma och att du kunde genföra ditt solo 😉
  Kram

 8. Hihi, jag vet hur det känns! Inte helt lätt alltid att stå i värmen och sjunga bort all luft i lungorna. Jag har en gång gått och gömt mig bakom ett piano mitt i ett luciaframträdande… Tur att jag bara var tärna iaf 🙂

  Kram /iris

 9. Å så sött det måste varit! Å är det ömsint så är väl allt ok, eller 🙂

  Kommer med en liten fråga helt OT:

  Du har tidigare skrivit om tygblöjorna ni köpte, jag skulle vilja köpa det jag med, hur är dom nattetid?

  Har en liten kille jag med å det blir ju liksom ganska mycket kiss “framtill” eller hur man ska säga.

  /Joanna

 10. Fina bilder! Snöigt och fint här i mälardalstrakten med!:)

  Läskigt med svimningen… Gravid kanske?:)

  Kram!

 11. Jag fattar ingenting, vadå svimmar i ett Lucia-tåg? Har aldrig vare sig sett detta eller hört talas om det. Varför svimmar folk i Lucia-tåg? Kan någon upplysa mig?

  1. För att det är så varmt med alla levande ljus och man står helt still ganska länge. Under min uppväxt var det någon som svimmade i luciatåget vartannat år ungefär. Farliga grejer det där;)

 12. Underbara bilder! Det vintervita är så vackert. Mysigt med luciatåg, hihi så roligt med Bertil. Och hoppas det gick bra sedan, trots svimningen!

 13. Roligt att du var med i Luciatåget. Du gjorde det jättebra som, trots svimningskänsla, kunde sjunga ditt solo så bra. 🙂

 14. Jag blir också väldigt påverkad av att stå och sjunga med ljus i händerna(lucia). Sjöng i kör när jag var yngre och då fick jag alltid stå längst bak, längst upp eftersom jag var längst…. Varje år så fick jag dyka ner med huvudet mellan benen…. Tills det att jag fick stå längst ner, längst fram… mindre syrebrist då antar jag…..

 15. Jätte vackra bilder på “riktig”vinter.Jag var och kollade luciatåget,tycker att du klarade dig jätte bra,du var så snabb så jag tror många missade ditt svimningsanfall.Ni var JÄTTE duktiga, tänk att det finns så många sångarproffs i en liten by.Önskar dig och din familj en riktigt skön jul ♥

   1. Om det varit så enkelt. Förstår inte, andra bloggar funkar………………..