Årets viktigaste blogginlägg

I höstas undrade Naturskyddsföreningen om jag ville vara med i en undersökning. Den gick ut på att jag och andra kända bloggmammor skickade in damm från våra barnrum som Naturskyddsföreningen sedan skulle skicka på analys i ett laboratorium. Syftet var att visa hur många olika farliga kemikalier och gifter som återfinns i ett genomsnittligt barnrum. Just frågan om kemikalier brinner jag för och jag har tidigare bloggat om det här. Självklart ville jag skicka in mitt damm – även om det kändes ruskigt läskigt att få resultatet. Hur mycket gifter har Bertil egentligen i sin barnkammare? Den plats på jorden som ska vara hans tryggaste. Och vilken skuld har jag i det?

Varför är det då ett problem med kemikalier? Jo, för att de finns i våra hem och påverkar vår hälsa. I extra hög utsträckning kan de finnas i våra barnrum som ofta är fullproppade med plastleksaker och elektronik. De kemikalier min sons rum testades för var bland annat Ftalater som till exempel används som mjukgörare i plastleksaker och förpackningar. Trots att studier visar på att vissa Ftalater kan skada fortplantningsorganen, samt kopplas till ökad förekomst av fetma, allergier och astma. Förekomsten av Bisfenol A testades också och det återfinns förutom i leksaker också i konservburkar, plastflaskor, plastförpackningar och kvitton. Studier på Bisfenol A tyder på att det ger ökad risk för bröstcancer, störa fortplantningen, ökar risken för fetma och diabetes. Slutligen testades också förekomsten av Flamskyddsmedel. Bromerade Flamskyddsmedel kan förutom i leksaker också återfinnas i skumgummimadrasser, teknikprylar och i tyg på soffor och sängar. Detta trots att vissa av flamskyddsmedlen kan kopplas ihop med förekomst av cancer och – som forskare misstänker – till och med autism  Många forskare tror att de ökade antalet miljögifter vi exponeras för på sikt är ett hot mot människan.. Tillexempel finns det studier som visar att spermakvaliten har sjunkit med 50 procent på 50 år, samtidigt som förekomsten av testikelcancer ökat.

Det som gör mig mest upprörd är att dessa gifter får förekomma i vårt hem – i leksakerna vi ger våra barn. Barn som redan från början är extra känsliga och utsatta. Visserligen finns det gränsvärden för hur mycket gifter en enskild produkt får innehålla – men varje människa kommer ju i kontakt med tusentals produkter! Vad blir den sammantagna effekten av det?  Titta på den här bilden

På det här sättet resonerar man kring miljögifter idag och invaggar konsumenter i känslan av att det i själva verket inte är så farligt. Det läskiga är att användningen av miljögifter bara fortsätter att öka. De senaste 50 åren har de ökat från 10 till 400 miljoner ton om året. Idag återfinns miljögifter i varenda organism på hela jordklotet.

Vad hittade då kemisterna i mitt damm?  Jo de hittade en hel massa olika gifter. Hög förekomst av bromerade flamskyddsmedel bland annat. Och vad händer med cocktaileffekten när man slår ihop det med mina andra värden? Jag mådde fysiskt illa när jag hörde resultaten läsas upp. Ändå var mina resultat förhållandevis bra jämfört med de andra bloggmammorna. I mitt barnrum fanns två stycken olika flamskyddsmedel medan det i en annan mammas barnrum fanns 15 stycken olika.  Och testet visade också att jag har väldigt låga mängder Ftalater i mitt barnrum. Så “låga” att kemisten undrade om jag plastbantat mitt hem.

Detta säger jag absolut inte för att slå mig för bröstet utan för att ingjuta lite mod och hopp i er som läser och precis som mig känner sig maktlös och orolig. Det testet visar är nämligen att den som upplyser sig och vidtar åtgärder kan förändra! Jag har nämligen plastbantat mitt barnrum och hem och det gav tydligt utslag i testet. Det går att påverka! Trots att lagstiftningen går långsamt kan man i alla fall göra det bästa av sin situation. Det finns många åtgärder jag och du kan vidta för att minska förekomsten av kemikalier i våra hem!

Jag kommer följa upp detta inlägg med ett till inlägg som visar vilka konkreta saker vi kan förändra och förbättra i vår vardag – för att drastiskt minska miljögifterna vi utsätter oss själva och våra barn för. Tips på vilka prylar man ska undvika och vilka man kan ersätta dem med. Under tiden vill jag tipsa om att ni gå in och gilla Kemikalieupproret på FB. För att visa makthavare och företag att det finns människor som faktiskt är oroliga och bryr sig om vilka gifter som finns i de produkter vi konsumerar. Och dela gärna detta inlägg på FB. Ni kan även hjälpa dem som dagligen arbetar för att hjälpa oss, genom att bli medlem i Naturskyddsföreningen. Det ska jag i alla fall bli!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

242 kommentarer på “Årets viktigaste blogginlägg”

 1. Under Recycle design utbildningen fick vi lära oss massor om de olika kemikalierna vi har i våra hem och den så kallade coctail effekten. Man blir väldigt bekymrad när man får reda på sån information och de flesta vet inte om att detta förekommer överhuvud taget.
  Vad spännande att se skillnaden mellan de olika hemmen och att det faktiskt skiljer så pass mycket.
  Så kul att du tar upp detta ämnen som verkligen behöver tas upp ännu mer i rampljuset.
  Önskar dig en fin dag
  Kram
  Helena

  1. blogginlägget är en bra tankeställare! Bra om alla får lite mer kunskap vad vi väljer att omge oss med. Och kan få i oss! Det är då vi kan ta skada.

   Dels med maten, dels med luftburna kemikalier. Att små barn gärna stoppar i mun – vad det än är plast eller kulörmålade leksaker, eller då de gosar sig i föräldrars klädesplagg. Även här bidras till cocktailen! Hur många moderna klädesplagg består av ekologisk – hållbar material? (certifierat!!!?)

   Dammet – det är ju mestadels fiber från våra kläder då dessa nöts. Dagens tekoindustri levererar nästan bara plagg som håller formen efter några tvättar, hur försiktiga vi än tvättar. Korta fiber och med mycket preparering. Hål i sockor är inte lönt att laga, nästa…. Om man inte vill betala för kvalitet, men då måste det KOSTA!

   Eftersom allt är såååå billigt ( o dessutom har en osynlig baksida med produktionsförhållanden som ingen skulle godkänna för egen del) fortsätter vi med slit och släng, lockas in i rea’n för att fynda.
   Allt som väcker uppmärksamhet för detta är rätt !

 2. Tack för upplysningen! Ska genast plastbanta mitt hem! Och upplysa så många som möjligt om detta.
  Det rysligt när man tänker på det och att det ens får förekomma såna kemikalier i barns leksaker. Hua!

  1. I en stor tysk undersökning av barnleksaker framkom tyvärr att träleksaker var ett totalt underskattat problem. Skadliga lacker som löser sig, förbjudna klisterämnen med mera… Och tygleksaker var heller inte att leka med. Det är tyvärr inte alls så att problemet kan reduceras till plast: lego och duplo är tydligen inte så farliga tex. (icke mjukplast, hettas inte upp).

 3. Så skrämmande, intressant och otroligt viktigt inlägg! Vi har också plastbantat vårt hem, inte bara leksaker utan t.ex köket, och det känns så skönt och rätt nu då du gjort samma och faktiskt i och med det fått bevis på vilken radikal skillnad det gjort! 😀

  Ser fram emot uppföljningen. 🙂

  Kramalin

 4. Hej Clara.

  Det är första gången jag kommenterar fast jag läst din blogg i många, många år.

  Sitter med min 7 månaders dotter och precis som du blev illamående när jag läste ditt inlägg. Tack för du tog upp detta och ger oss tips på bättre leksaker. Och precis som rubriken, det är ett viktigt inlägg.

  Jenny

 5. Liknelsen med berusning var så sjukt bra. Det har jag inte tänkt på tidigare, även om jag kanske borde. En fråga: vet du om det finns ofarliga kemikalier? Att det finns farliga förstår jag med, men är det kemikalier överlag vi ska undvika eller är det viktiga vilka kemikalier vi undviker?

  1. Det finns en jättebra bok som heter Badskumt av Katarina Johansson som tar upp väldigt bra vad som är farligt och vad som är bra att undvika. Den kan jag verkligen rekommendera.

   1. Rekommenderar Den onda badankan: Ditt barn och de osynliga gifterna av samma författare.

     1. Åh! Katarina din första bok Badskumt förändrade mitt sätt att leva! Tack för att du fick mig att vakna upp och tack för att du nu uppenbarligen driver en toppenblogg som jag hittills missat men nu ska genast ska börja läsa!

  2. clara beskriver de farliga kemikalierna i inlägget, kemikalier i gemen går inte att undvika eftersom vi själva består av kemi. det är också därför kroppen kan reagera på farliga kemikalier. så det är lite tokigt egentligen att säga att man “undviker kemikalier”, för man syftar ju eg på några specifika sådana. det finns jättebra information på naturskyddsföreningens hemsida.

  3. Alla kemikalier är farliga när de överstiger en viss koncentration/mängd. Dosen gör giftet. På samma sätt så är alla kemikalier ofarliga då de understiger en viss koncentration. Vilken koncentration som gäller är förstås olika för olika kemikalier. Dessutom så ackumuleras vissa kemikalier i kroppen, och kan då föras vidare till nästa generation. Efter några generationer kan koncentrationen ha stigit alltså. MEN, generellt sett så är kemikaliers giftighet ofta överdriven av media då de ofta saknar insikt i vilka doser som krävs för att något ska kunna börja betraktas som giftigt.

   1. Tyvärr är det inte riktigt så enkelt. När det gäller så kallat hormonstörande ämnen är det inte säkert att dos/responskurvan stämmer. Det verkar som att de här ämnena påverkar kroppen i mycket små doser. Det viktiga är då inte hur mycket av ett ämne som man utsätts för utan snarare när man gör det. Är man ett litet foster som utsätts för de här ämnena under en viktig utvecklingsprocess så kan de ge kroniska konsekvenser senare i livet. Därför är det många forskare som nu ifrågasätter de satta gränsländerna. Dessutom är det ingen som har koll på kombinationseffekterna när barn utsätts för små mängder av en massa olika ämnen.

 6. Intressant och viktigt inlägg.
  Lite skrämmande också för oss som har barn med handikapp och inte kan välja bort och plastbanta. Många anpassade leksaker och hjälpmedel är just av plast och skumgummi. I den branschen tänker man nog tyvärr inte så mycket på varken hälsa eller miljö ur det perspektivet. Det skulle vara intressant att göra en mätning hemma hos en funkisfamilj, med tanke på att våra barn också får i sig mycket skit (rent utsagt) av alla mediciner och behandlingar.

 7. Eftersom vi inte kunde få barn på egen hand, pga dålig spermiekvalitet (vi fick genomgå IVF) så tänker vi mycket på det här med hormonstörande kemikalier. Kanske var det något min sambo utsattes för i kemikalieväg på glada åttiotalet som är orsaken till hans infertilitet, man vet ju aldrig. Vi vill inte att vår son ska få samma problem, så vi försöker tänka mycket på det här med plaster osv. Men gud vad det är svårt! Jag skulle vilja ha en ordentlig innehållsförteckning på både kläder och leksaker..

 8. Bra inlägg! Har följt din blogg ett tag men inte kommenterat tidigare. Vill bara hurra för att du lyfter fram miljöfrågor, kemikalier och klimatfrågan är väldigt viktiga för hur våra barns framtid kommer att se ut! Mer sådant!

 9. Hej Clara!
  Många tidigare förbjudna kemikalier blev tillåtna igen när vi gick med i EU. EU-medlemskapet gör det svårare för Sverige att lagstifta om en massa olika grejer, men det här med kemikalier och miljögifter tycker jag är en av de allvarligare frågorna. Det är en av anledningarna till att jag tycker att Sverige ska ut ur EU! För våra ungars skull.

  Tack för viktigt blogginlägg och prima blogg.
  Kämpa vidare! Tillsammans ändrar vi världen.

  1. Precis vad jag också tänker! Fördelen ur den synpunkten är att det blivit striktare regler kring gifter och kemikalier för en del länder, men som för Sverige så gick vi verkligen bakåt i utvecklingen med även ett intåg av tidigare förbjudna E-ämnen som i och med inträdet i EU blev godkända i maten igen.

   Känner mig rätt trött på att känna mig lurad som konsument och kämpar för att byta bort plastlådor och äta så ren och ekologisk mat som möjligt, för min kropps skull och för framtida barn jag förhoppningsvis får. Så tack till Clara och Naturskyddsföreningen och alla andra som informerar och uppmuntrar till ifrågasättande!

   1. Jag kan själv bli trött på väldigt många av EUs regler, inte bara när det gäller kemikalier. Men att stänga gränserna och blunda för problematiken tror jag inte är lösningen. Tror ni på riktigt att det blir bättre om vi skulle avsluta vårt medlemskap i EU? Tror ni att vi får större möjlighet att påverka vår omvärld om vi går ur i stället för att försöka påverka inifrån? Förklara gärna hur i så fall, för jag förstår verkligen inte. /Lina

    1. Inte nödvändigtvis att man går ur EU, men det är ju onekligen ett problem att Sverige inte längre har samma möjlighet att reglera sådant som gifter och kemikalier i mat, kläder, hushållsartiklar. Att det har blivit en försämring är ett faktum och det vill man ju ändå kunna göra något åt, vilket är svårt idag. Sverige är trots allt ett litet land och vår röst skriker inte så högt som man många gånger tror eller vill!

     Sen måste man ju som konsument vara vaken och ifrågasättande, men det är ett faktum att inte många känner till att en del ämnen som nu är lagliga genom EU inte var det innan inträdet. Hur man ska komma till rätta med detta har jag inga bra svar på.

     1. Kort kommentar om EU och miljö… Miljöproblem är i stor utsträckning globala. Även om Sverige skulle vara bäst i klassen skulle vi ändå inte kunna undgå att importera synder från vår omvärld. Och med EU får man inte glömma solidaritetstanken: jag är inte intresserad av att bara de svenska barnen ska ha det bra, utan att barn i andra länder också ska ha det bra. Den lagstiftning som vi nu pekar ut som svag, är för många länder en förstärkning jämfört med tidigare…

  2. Ett annat förslag är ju att hela EU ändrar sin lagstiftning. Då blir det större förändring. Människor bor inte bara i Sverige, de bor i världen.

   1. Men för in i sjutsingen, nu får väl folk ändå ta och ge sig!!! Finns väl andra problem här i världen än sånt här trams. Det är väl ändå bättre att ni reser på era lata ändor och städar bort dammet och låter era barn leka med leksaker och få äta en glass om somrarna. Damm vet jag kan orsaka astma och skit och snusk har en massa bakterier i sig. Även alla skitiga äckliga loppis grejer ni drar med er hem. Så förbannat löjligt att det inte är sant!

    1. Men Malin, varför blir du så upprörd över vad andra anser vara viktigt?
     Det är väl ingen som tvingar dig att läsa?
     Jag är inte lat för att jag är engagerad i vår inomhusmiljö.

    2. Men din dumma jävel! Kemikalierna kommer från leksakerna, inte dammet! Och loppisgrejjer är bättre att köpa eftersom det är mkt mer kemikalier i nya saker. Och vem fan är det som är lat?? Vi som läser på och försöker skapa en hälsosammare miljö åt våra barn eller du som inte orkar bry dej tillräckligt och därmed skadar dina barn pga okunnighet och lathet! Och vem fan har sagt nåt om glass?? Du bevisar ju med ditt inlägg att du både är lat,obildad, själviskt och tror att du kan tvinga andra att tycka och göra som du vill. Även om man nu inte bryr sej är det oerhört barnsligt och otrevligt att inte acceptera att andra tycker och gör på en annat sätt än en själv. Människor som inte vill och orkar engagera sej i viktiga saker och låter detta gå ut över sina barn är det värsta som finns, typ “proud to be ignorant”

     1. Hej.
      Hehe, det är visst farligt med bakterier om man inte håller ordning hemma. Läs på lite själv om damm och astma. Har tyvärr varit i allt för många svenska hem som jag till och med har stannat i dörren och knappt velat gå in i. Där har vi hudsjukdommar, magbakterier och vägglöss i en enda brokig röra.
      Såklart jag fattar att det inte är själva dammet som utgör fara i just den här saken utan kemikalierna. Men kom igen, för tusan! Ska ni ta bort eras stackars barns leksaker för hokuspokus grejer. Att köpa begagnade smutsiga loppisgrejer och ta bort era stackars ungars leksaker tycker jag bara känns väldigt taskigt. Vill ni undvika farliga saker så ska ni nog behöva bo långt ute i ingenstans, inte äga mobiltelefonoch inte andas in luft när ni kommer tillbaka till civilisationen.
      Saken med att ge sitt barn en glass har att göra med att jag tycker folk har blivit så elaka mot sina barn. Har sett vuxna som sitter och smaskar i sig glass och annat gott framför sina barn och sett till att dom inte får något för då kan de bli hyperaktiva och tjocka. Varför inte bara ta det lite lugnt och låta barn vara barn. Inte äta något gott, inga leksaker som man ser andra barn ha bara ett hop med gammalt skräp, tjejer ska ha killkläder och tvärtom också lägger vi på ett fult hittepånamntill det eller nått som farfars far hette. Ja, stackars barn idag. Allt för föräldrarnas påhitt och image som hipsters och hippies, loppis, genus och så lite ekologiskt på det.
      Såklart får alla leva som de vill. Jag vill bara ge min åsikt. 🙂

    3. Hehe, du har missat lite i den senaste forskningen tror jag. Nu för tiden är det ett större problem att vi utsätts för för LITE bakterier… på grund av all städmani och bakteriedödande medel. Att utsättas mycket för normala bakterier, dvs sådana som finns i “skit och snusk”, är nyttigt i det långa loppet och kan till exempel hjälpa en att besegra multiresistenta bakterier, om man skulle råka ut för sådana. PLUS att det är så SJUKT onödigt att hålla på och “ta bort bakterier”. Det är ju kanske världens mest hopplösa kamp då vi har precis överfullt av bakterier överallt omkring oss. Tvätta ett barnplagg med antibakteriellt tvättmedel t.ex., sätt sedan på kläderna på barnet, vänta tre sekunder, sedan är plagget åter fullt av bakterier… Och PS: saker från loppis går att rengöra om man är orolig. Därefter är de inte skitigare än nya saker. Däremot är de fortfarande mer fria från farliga kemikalier än vad de nya grejerna kommer vara på många många år.

     1. Och jag tycker många kommentarer här är så löjliga. Byta ut matlåda i plast mot en i plåt. Ja, det löser nog mycket. Finns så mycket annat som jag ( läs jag!) tycker är viktigare. Att kalla någon för dum jävel är ett bra exempel på hur hennes barn eller framtida barn kommer att ta efter henne och kalla någon dum jävel så fort man har en annan åsikt. Kul att sådant kommer fram 🙂 där gott folk kan vi prata problem! Hur vuxnas beteende påverkar barn. Jag står fast vid att jag tycker detta inlägg är löjligt och att jag tycker att det är för mycket bladder om att ta bort socker, leksaker, och bestämma barnens kläder. Barnen måste ju bli förvirrade och få ett ohälsosamt förhållande till mat. Ätstörningarhej. Däremot såg jag att några skrivit bra motargument till det jag skrev om bakterier och smuts. Sånt tar jag till mig.
      Men allt det andra, ne, det tycker jag bara är jidder. Tyvärr.

     2. Jag tyckte den var kul. Det skadar aldrig att ta ett steg tillbaka och kolla vad vi håller på med. Att just vi, vid denna tidpunkt i historien och denna prick på jorden har nått de bästa svaren kring barnuppfostran är inte särskilt troligt. Det har gått många olika moden i under årtiondenas och århundradenas gång.

    4. Alltså Malin! Jag håller med dig om att det säkert finns allvarligare problem i världen. Tex barn som svälter. Men att börja att prata om detta – om de farliga kemikalierna – är ju ett litet steg på vägen till en bättre värld. Läste du ens testet som Clara skrev om? De andra mammornas damm bestod av 15 allvarligt farliga kemikalier.. Så det är väl en ypperlig idé att börja “plastbanta”? Jag hoppas verkligen inte att någon mamma här är så dum att de “förbjuder” sina barn att leka med leksaker, men i den mån man kan – och väljer att läsa på – kan man ju undvika de farligaste sakerna. Och skönt att du i alla fall tog åt dig något av vad de andra skrev ang bakterier osv. Som sagt det är ju pga alla “bakteriedödande” medel som vi har mer allergier och resistenta bakterier. Givetvis osmart av någon att skriva att du är dum i huvudet.. Men du måste verkligen sluta tycka att folk som handlar på tex loppisar är flummiga hippies! Vi behöver verkligen inte producera mer saker i den här världen! Det räcker så bra med det som finns! Jag har helt slutat handla nya saker och köper allt på Tradera/loppisar. (obs jag har dock än inga barn så vi får se hur det går när jag skaffat mig det). Men jag känner att allt finns redan tillverkat därute, och känns onödigt att sakerna ska hamna på soptippen innan de gått sönder. Läs gärna på lite mer. Tex den här länken (det som tog hårdast på mig var faktat om hamnarbetare som svimmar när de öppnar lasten med nytillverkade möbler- pga alla kemikalier som kommer ut..) Obehagligt faktiskt och vi måste alla tänka till lite! Det betyder inte flum. Det betyder bara att man är rädd om mänskligheten och sina egna barn. http://www2.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/kopa/tio-satt-att-undvika-kemikalier-hemma/kemikalier/

 10. Viktigt och hemskt! Tack för att du skriver om det och hoppas du fortsätter sprida budskapet.

 11. Vilket bra inlägg! Jag hoppas att de andra bloggmammorna också tänker till när det kommer till att avplasta sitt hem och barnrum.

  Jag ser fram emot dina idéer om vad man kan göra för att förändra och förbättra vardagen med mindre kemikalier och plast.

  Vad man också bör tänka på är att det finns farliga kemikalier som kan skada fortplantningen och orsaka cancer i skönhets- och rengöringsprodukter. Jag rekommenderar boken Badskumt av Katarina Johansson. Där tar hon upp gifter och kemikalier som är skadliga för oss på ett eller annat sätt. Man blir lite mörkrädd när man läser den. Jag rensade ut hela badrummet när jag läst den.

  1. “Förgiftad” av Rick Smith är en annan intressant bok. En forskare och en journalist bestämmer sig för att undersöka hur vår vardagsmiljö påverkas av alla gifter. Informativ och skriven på ett lättillgängligt sätt.

 12. Det är så synd att man inte tar hänsyn till cocktaileffekten! Jag tror att senare generationer kommer att vara rätt arga på oss för det. Men man kan ju göra en del åt det själv, t.ex. använda begagnade saker, köpa rena naturmaterial, ta bort plasterna i barnets närhet, tvätta allt innan man använder det första gången, inte låta dem leka med avlagda teknikprylar, använda tygblöjor, undvika kemikaliestinna hår- och hudvårdsprodukter m.m.

  Men jag håller inte med dig, det här är inte årets viktigaste inlägg. Årets viktigast inlägg kommer att vara det där du ger oss tips på vad vi kan göra åt problemet! 😉

  Har själv skrivit något på samma tema som det här inlägget i min blogg och tipsat om en bok som tar upp just det här problemet och ger förslag på hur man själv kan minska gifterna i barnens liv (http://husmorsnyckelknippa.wordpress.com/2012/11/21/varfor-ger-vi-barnen-miljogifter-att-leka-med/)

  Tack för ett intressant inlägg!

 13. Jaaaaaa! Jag har läst om så många olika obehagliga gifter i plast och annat och försöker därför som blivande mamma att göra mitt hem plastfritt i den mån det går och behöver definitivt mer konkreta tips och hjälp. Ser framemot uppföljande inlägg. 🙂

 14. Väldigt bra och viktigt inlägg Clara!

  Några enkla tips för er som också vill plastbanta: Undvik framför allt leksaker, bestick, muggar osv i plastsorterna 1 och 7 (det står oftast i en trekant under grejen), de är värstingarna. Och värm framför allt inte upp plast i mikron, då frigörs ännu fler kemikalier!
  På insidan av konservburkar finns det mycket bisfenol A (som ju är förbjudet i nappflaskor numera), så undvik dem så gott det går.

  Vi har slängt ut all plast ur vår sons sovrum och istället skapat ett lekhörn i ett annat rum där några få plastleksaker finns kvar. Polyestermattan i hans sovrum har vi bytt mot en av ull.
  Lampor, stereo och kabler innehåller ofta mycket flamskyddsmedel, så släng ut det mesta ur sovrummen (vuxensovrummet mår också bra av det)!
  Och det viktigaste är nog: Fråga i butiken innan ni köper något vilka kemikalier och flamskyddsmedel som finns i prylen! De vet oftast inte, men måste då enligt nya REACH-lagen kolla upp det och återkomma inom några veckor. Det känns inte alltid så roligt att komma med sina “konstiga” frågor, men det är viktigt att vi sätter press på både handeln och industrin för att det ska hända något och kemikalieanvändningen ska reduceras! Gå dem på nerverna för era barns och barnbarns skull! 🙂

  Det är också bra att prata med personalen på förskolan för att uppmärksamma problemet. De har ju ofta jobbat i samma miljö i många år och reflekterar kanske inte längre över de grejer som finns, som kan vara urgamla och innehålla en massa miljö- och hälsogifter, från plastmattan över tallrikarna till madrasserna som barnen sover på. Man kan bli mörkrädd om man läser på och börjar tänka på allt ens barn är utsatt(a) för, men det går som sagt att begränsa skadan!

  Naturskyddsföreningen gör verkligen ett fantastiskt jobb när det gäller att upplysa allmänheten och sätta press på politikerna. Jag gick med för att stödja dem i sitt viktiga arbete, så de kan fortsätta jobba för en friskare miljö. Här har de några fler tips:
  http://www.naturskyddsforeningen.se/cocktail

  1. Jag har fått lära mig (ur boken Förgiftad) att det är plastsorterna 3,6 & 7 man ska undvika! 1 är ju PET. Men gruppen 7 är “resten av de olika plasterna”, och kan t ex vara nya ofarliga plaster. Rosenserien använder sig av plast nr 7 och säger att den ska vara bättre och fri från bisfenol a!

   1. Det verkar vara lite oklart det där… Som jag förstått det så är PET (nr 1) inte gjort för att återanvändas, det är därför man ska undvika den. Nr 5 verkar vara okej och det är den vanligaste tror jag. Finns i de flesta matlådor och burkar som Turkisk yoghurt tex. Fast att låta bli plasten helt är ju ännu bättre…

    1. Ja, plastsorterna 2, 4 och 5 räknas som “säkra”, men att undvika plast där det bara går är ju det bästa sättet. Vi vet så himla lite om vilka effekter de har på hälsa och miljö.
     Grejen är ju också att plast kan förändra sina egenskaper beroende på innehållet (t.ex. syra, fett) och när den värms upp eller helt enkelt under tidens lopp. Därför förlitar jag mig inte på att ettans plast ska vara “snäll”, bara för att den används i miljontals PET-flaskor.

     Jag använder också Rosenserien och Weledas produkter som ofta har plast 7, men kan inte säga att jag gillar att de använder sig av denna förpackningen…
     Att nya plastsorter ska vara ofarliga r jag också lite skeptisk emot, det forskas ju knappast så mycket innan en plastsort släpps att det kan kännas tryggt. Det är ju det märkliga, att inte försiktighetsprincipen gäller för industrin, utan att de kan släppa grejer som inte innehåller något KÄNT farligt och förbjudet ämne, ch om det visar sig efter många års eller decenniers användning att de kan påverka hälsan så har de aslång tid på sig för att fasa ur det.
     Istället borde ju industrin bevisa att någon produkt är helt ofarlig INNAN det släpps på marknaden: “Riskabelt tills motsatsen är bevisat!”

 15. Clara, vad har du dina frysta rester i för något? En hel del av plasten i vårt barnlösa hem finns i våra matlådor och jag känner inte till något bra alternativ när man vill kunna bära med sig lådan till jobbet…

     1. Tack för tipset, men de verkar ju inte finnas längre. Nåväl, jag får väl ta mig samman och googla lite på egen hand också 😉

   1. När jag letade konserveringsglas hittade jag sådana som var “bly- och arsenikfria”. Jag antar att det betyder att glas inte är bra per se… eller? Någon som vet?

 16. Usch, det är läskigt så mycket konstiga ämnen som finns i våra hem. Har själv börjat tänka på att tvätta alla nya textilier och slutat använda hudvårdsprodukter/kosmetika med irriterande och skadliga ämnen. Undrar en sak, jag brukar använda plastmatlådor att ta med mat i när jag pluggar på bibliotek i stan. Antar att det inte är så bra då jag märkt att plasten har börjat ruggats upp i insidan av lådan. Finns det matlådor i annat material än plast? Vet att man hade plåtburkar förr i tiden, men hur lätta är de att diska och rostar de inte? Var någonstans kan man få tag på matlådor som inte är gjorda i plast?

  1. Plåtburkar används fortfarande:) De är rostfria så de rostar inte och är lättare att diska än plastburkar, lättare att hålla fräscha! Dock går de ju inte att micra så man får lägga upp maten på en tallrik först:)

   1. Å andra sidan skall man ju inte micra i plastburkar heller så en tallrik borde man ändå fixa fram!

  2. Se bara till att inte använda aluminiumburkar – de är inte så bra om något i maten skulle vara lite surt (som det så gott som alltid är i mat). Rostfritt ska det vara i så fall.

 17. KANONBRA inlägg! Ska genast se över plastleksakerna hemma och sakta men säkert gå igenom hela hemmet. Länkar gärna från min blogg hit, detta känns superviktigt! Känns så skönt att kunna dela med sig av sina miljökunskaper över nätet på det sättet. Jag jobbar med makeup och skrev för länge sedan om olika giftiga ämnen i nagellack. Hittade flera sidor där man kunde läsa om giftiga eller hormonstörande ämnen, t.ex. på http://www.kemi.se och http://www.shenet.se.

  Ser fram emot uppföljningen!

 18. Ja det är ett gissel det här med plaster. Jag behöver rensa i barnrummet och hela hemmet. Men det är ju inte helt lätt när 4-åringen fäst sg vid grejerna.. Och det tar emot lite att slänga mina gamla leksaker. Ja tyckte ju att det var så positivt att återanvända, gillar inte slit och släng. Men gamla plaster är ju ofta riktigt illa, som jag förstått det.

  1. Jag gillar också att återanvända saker, min dotter leker med mina gamla plastleksaker, t ex duplo. Hur får man reda på om duplo var giftigare på 80-talet än idag? Eller har dessa flyktiga kemikalier redan avdunstat, så att det tvärt om är bättre med begagnat?
   Sen så blir jag så förbannad på att i stort sett alla hyresrätter har PVC-golv! Dumt att barns hälsa ska vara en klassfråga, har föräldrarna råd att köpa hus och lägga in trä-golv utsätts inte barnet för lika mycket farliga ämnen. Tror att detta också spelat in på ditt resultat, Clara!
   Hälsningar,
   Annelie

 19. Hur är det med lego? Det är ju stora favoriten här hemma. Klarar man sig utan lego… 😉

   1. Har vi inte, blivit påverkade av materialet i det vi lekte med alltså?

    Å ALLA plaster är INTE lika farliga. Som nämnts i tidigare inlägg här så ka nman titta efter en triangel i mbotten/baksidan på föremålet och står det 7 eller 1 (och en siffra till, har inte guiden jämte mej just nu) så använd inte den grejen.

 20. Hur var det på ljuva 70 och 80talet?
  Fanns det inga skadliga ämnen då? Eller märker man detta först nu bara för att kunskapen om dem finns och att det nu går att göra undersökningar?

  Den frågan tycker jag är väldigt intressant, eftersom precis allt som upptäcks nu är farligt och skadligt. Men ingen verkar ha koll på om det var farligt och skadligt förr.
  Vilken skada har alla som var barn på 70talet el 80 talet tagit? Eller är det så att de är tåliga för mer än dagens barn?
  Jag förnerkar inte det du skriver, jag är bara väldigt nyfiken på hysterin över allt numera.

  1. Det VAR mycket som var farligt då. Många saker har ju blivit betydligt bättre nu. Vissa av de värsta gifterna är borta tex. Däremot utsätts vi nog totalt sett för betydligt fler gifter idag. Sedan ska man veta att alla de “skador” som kan uppstå när man exponeras för gifter märks förstå långt senare, tom senare generationer. En del gifter verkar också förändra själva kromosomerna. Riktigt otäckt!

   1. Precis! En del kemikalier som orsakar hormon- och fortplantningsstörningar har man inte upptäckt förrän i andra generationer t ex att min son får problem att fortplanta sig. Och om det då beror på att jag har mycket plast hemma tycker jag att vi kan avplasta våra hem lite åtminstone.

   1. En kan ju också undra varför det numera inte är ovanligt längre att flickor på 8-9 år får mens och att puberteten överlag börjar allt tidigare…
    Det är ingen hysteri, BPA är t.ex. framtaget som östrogensubstitut! Ingen skulle väl komma på idén att mata sina barn med p-piller, men att de utsätts för hormonliknande ämnen som har samma effekt, det anser uppenbarligen inte politikerna vara så farligt. I Frankrike har man redan gått mycket längre och förbjudit bisfenol A i ALLA förpackningar som kommer i kontakt med mat, för självklart äter inte barn bara ur barnmatsburkar.

    Användningen av tungmetaller har förresten minskat och man ser över gränsvärdena lite då och då, men kemikalieanvändningen fortsätter bara öka. Och så är det ju mängden leksaker och andra prylar vi alla utsetts för som har ökat dramatiskt sedan 70-/80-talet. Aldrig har det funnits lika mycket skit att köpa (och vi gillar ju att konsumera!), till största del från länder som Kina, Indonesien etc som är långt ifrån de produktions- och miljöregler som finns inom EU. Även om kemikaliegränsvärden finns så är det i praktiken omöjligt att kontrollera allt som importeras. Så det gäller att ligga på storföretagen som producerar i låglöneländerna, det handlar också om miljön och arbetarnas hälsa utanför vårt lilla land…

  2. Naturskyddsföreningen rekommenderar inte längre begagnade plastleksaker av den anledningen att de innehåller många skadliga ämnen. Ja vi som växte upp på 80-talet har nog fått vår beskärda del. Återstår att se vad effekterna blir.

  3. Jag tror att det kommer märkas vartefter. Jag har märkt att det är många 60- och 70-talister runt omkring mej som bara det senaste året har drabbats av cancer.
   Slump? Tror inte det…

  4. Såg en debatt på SVT Forum om kemikalier. Kemikalieinspektionen visade ett diagram där det stod att år 1995 fick varje barn 8 kg leksaker per år. 2010 fick varje barn 16 kg!! Det påverkar ju oxå hur mkt kemikalier man får i sig…

 21. Tack! Verkligen årets viktigaste!! Skrämmande och oftast känner jag det som alldeles omöjligt att lyckas banta ner gifterna i hemmet.. Ser fram emot kommande inlägg med tips!

 22. Hejja Clara! Du gör verkligen en insats! Kommer printa ditt inlägg om konkreta tips och sätta det på väggen.

 23. Så bra att du skriver om detta! Som miljöstudent är man smärtsamt medveten om att man i princip hela tiden är omgiven av kemikalier, och att man in många fall knappt ens kan göra något åt det. Ser fram emot inlägget med konkreta tips!

 24. Usch, så läskigt! 🙁 Jag ser fram emot ett inlägg med konkreta tips! Det ska jag lusläsa!!

 25. Tack för ett viktigt blogginlägg! Det är en fråga som jag är engagerad i och när du tar upp ämnet blir det en bra spridning och fler som får upp ögonen för problemen.

  Jag startade faktiskt en insamling på det temat för ett litet tag sedan (under rubriken Giftfri barndom):
  http://egeninsamling.naturskyddsforeningen.se/charities/117

  Det känns hoppfullt att läsa att det går att påverka halterna av ftlater så mycket som du har gjort. Vi har fler plastleksaker här hemma än jag skulle vilja ha (har lite äldre barn), men jag är i alla fall glad att dottern går på en förskola fri från plastleksaker och skumgummimadrasser och annat.

   1. Jag vet inte hur det är med personen ovan men vår äldsta dotter går på waldorf-förskola, där finns bara leksaker i naturmaterial, de har vila på fårfällar och all mat är vegetarisk och ekologisk.

 26. Nej men fy så läskigt. Ser fram emot ett inlägg med konkreta tips. Tack för att du tar upp ämnen som berör och sådant som behöver lyftas. Det här är otroligt viktigt. Minst lika viktigt som hur mycket farliga ämnen som finns i gröten och vällingen vi ger de små.

  Dock måste man kanske också se på det på ett sådant sätt att det är himla bra att dessa saker kontrolleras så att vi faktiskt KAN göra något åt det. Vandrar vi i ovisshet fortsätter vi ju bara som vanligt.

 27. Jag och min sambo diskuterade bland annat det här med plast häromdagen. Det intressanta då var att han å ena sidan har börjat noja över att “alla får cancer”, å andra sidan hävdar att “man får ju cancer av allt nuförtiden, plast är väl inte farligare än något annat”. 😉 Ibland blir jag så trött på att han och så många andra bara stoppar huvudet i sanden för det som faktiskt går att skaffa sig kunskap om och påverka! Bra att du tar upp detta och samtidigt visar att vi KAN påverka! Ser fram emot listan! Hälsningar från en trogen läsare och nojig/medveten mamma

 28. Du är min hjälte!!!!
  Jag gör också vad jag kan, snålar med kemikalier hemma, väljer bort stora tryck på kläder, väljer ekologisk mat så ofta jag kan. Men det är inte lätt att neka barn Hello Kitty tryck, hästtryck senaste plastmojjöngen eller annat som barn brottas med….

 29. Jättebra och viktigt inlägg!
  Svt Dox visade en gång filmen Underkastelsen av Stefan Jarl som handlar om kemikalier i vår miljö från Andra Världskriget fram till nutid och hur det lagras i våra kroppar och förs över till våra barn. Mycket sevärd och samtidigt otäckt skrämmande. Om man vill läsa mer http://www.underkastelsen.se/

 30. En konkret lista på prylar man bör undvika och vad man kan ersätta dem med tror jag tacksamt tas emot. Alla vill väl ha ett hem fritt från gifter men i vårt samhälle, där vi bara rusar på, tar vi oss inte tid att leta fakta utan vill helst ha det serverat, så vi inte själva behöver ödsla tid på att välja eller ta ställning i olika frågor. Tydligen finns det enligt kommentarerna en hel del litteratur i ämnet, om man bara tar sig tid att söka fakta.

 31. Det är skrämmande med förgiftning och coctaileffekter.
  Men så läste jag en artikel om gifter som summerades med att alla ftalater (mm) som du utsätter dig eller barnen för under en hel livstid, ryms i en alvedonsupp som de flesta tryckt i sina små.

  Jag tänker på det ofta, att vi häller ju i våra barn gift (inte alla) då känns det lite fånigt att slänga duplot och krångla med det lilla.
  Jag vill ha mer info om vad som ryms i våra mediciner och hur bra det eg är att ta dem så pass mycket som är rekommenderat.

  Sånt tänker jag en del på.

  1. Alltså wow! Tack för länken! Vilken förälder har inte gett sitt barn paracetamol liksom? Tog verkligen det här med hormonstörande ämnen till en helt ny nivå.

   1. Men ingen mer reaktion på det?
    Själv släpper jag till stor del hetsen kring plast så länge som jag gett döttrarna lite alvedon då febern blivit för hög.
    Det blir ju som att sila mygg och svälja kameler.

 32. Hej Clara,

  Tack för att du skrev det här inlägget. Som biolog skriker jag och mina kollegor oss hesa om detta, utan att människor vill ta det till sig. Det gör en otrolig skillnad när du med den plattform du har skapat behandlar ämnet på detta illustrativa och bra skrivna sätt.

 33. Vilket bra inlägg! Så bra skrivet, bra jämförelser och fakta. Man kan verkligen “ta det till sig”. Jag kommer plastbanta killarnas rum här hemma och var bara tvungen att “pusha” för ditt inlägg och din ide.
  /Hanna

 34. Flott bloggpost! I det hele tatt setter jeg stor pris på din blogg, og har i dag anbefalt den som en av mine favoritter 🙂
  Pludrehanneklem

 35. Jeg må kommentere ditt innlegg og kommentarene til det. Jeg mener det er bekymringsfullt at befolkningen i dag tillegger sine helseplager årsaker som ikke er dokumentert i gode, kontrollerte studier. Således økende bekymring for elektromagnetisk stråling, miljøgifter osv som beskrevet her. Det er et paradoks at den generelle helsen er blitt bedre og bedre i den vestlige verden med høyteknologisering av medisinen, mens folks selvrapporterte helse er blitt dårligere og dårligere, parallelt med at vi mener vi har fler og fler plager. Det forekommer skremselspropaganda i ulike medier som gjør at folk antar at plagene deres skyldes ytre faktorer, samtidig som mange tjener gode penger på å tilby quick fixes. Det er naturlig at man er opptatt av egen og sine barns helse, men husk at sammenhenger må være påvist i gode studier. H, lege og forsker

  1. Högteknologiserad medicin i all ära och bättre möjlighet att laga trasiga människor. Det är naturligvis jättebra. Jag har inte läst några djupare studier, men får den uppfattningen genom media att vissa sjukdomar ökar i frekvens, så som cancer, utan något helt säkert svar på varför. Jag vill hellre hålla mig frisk hela vägen och inte behöva utnyttja högteknologisk medicin, så jag sanerar mitt hem efter bästa förmåga!
   Om man tex vet, genom studier och forskning att exempelvis BPA är skadligt, inte bara för barn, varför förbjuder man det då inte? Eftersom inte samhället gör det åt mig, så måste jag göra det själv! /Med respekt för våra olikheter. M, Holistiker och Filosof

   1. Ja, jeg er også holistiker. Men spørsmålet blir jo bare hva man ikke skal forsvare seg mot hvis man skal være på den sikre siden. Det er ikke sunt å bekymre seg for alle ting som potensielt kan være

    1. farlig, og i alle fall ikke å overføre slik helseangst på sine barn, som overdreven redsel for gluten (når det ikke er påvist glutenintoleranse), mobiler, sukker, trykksverte og jeg vet ikke hva.

     1. Eller så börjar man tänka själv, lär känna sin egen kropp och sluta förlita sig blint på sådana som dig, Dr. H., som genom hela historien har försökt intala människor att de inte vet eller förstår något själva, och att de är beroende av “experter” och vetenskapliga studier för att över huvud taget våga ta ett steg. Du skriver att det är osunt att oroa sig, jag menar att det är djupt osunt att gräva huvudet i sanden och sitta och vänta på att forskningen ska säga åt en vad man redan känner och erfar, som att viss mat inte är bra för en. När det gäller plaster så finns det dessutom verkligen studier som visar vad de gör med en. Sitt inte där på dina höga hästar och dumförklara folk Dr H!

 36. Jätteintressant! Det roliga är att jag tidigare funderat över om din sons rum inte måste vara bättre än andra ur denna aspekten. Jag hade redan halvt om halvt bestämt mig för att köra på din “begagnat och träleksaksstrategi”, om man kan kalla det så, ifall jag själv får barn i framtiden. Nu är jag mer övertygad än någonsin.

 37. Jag måste bara påpeka att du har skrivit “Den _plast_ på jorden som ska vara hans tryggaste” om din sons rum. Freudianskt? 😉

 38. Ett mycket läsvärt inlägg! Tack för det. Jag ser verkligen fram emot nästkommande inlägg. Så jag kan sänka miljögifterna hemma hos mej. /Linnéa

 39. Jag tycker att det är så skrämmande ämne just hur våra kroppar påverkas av kemikalier i olika ämnen som vi hanterar på olika sätt. Men jag tycker att det är så svårt att veta vad man kan göra själv. Jag försöker aktivt välja ansiktskrämer osv utan ftalater, silikon osv. Men har du några spontana tips du kan ge här på bloggen som man själv kan göra för att försöka ‘sanera’?

 40. Väldigt viktigt och bra inlägg! Vad jag undrar vad det är som gör att Naturskyddsföreningen inte vänder sig till föräldrar som bloggar? Bloggmammor samlar damm, vad är det som gör att inte bloggpapporna också får samla damm? Jag tror inte att det är någon tillfällighet och det gör mig mörkrädd att det bara verkar passera utan kommentar. Jag tror att det är viktigt att kunna driva olika frågor parallellt, vi måste vara mer varsamma om vår miljö och vi måste kunna prata om pappor som föräldrar som finns för sina barn på samma sätt som mammor.

 41. Mmmm….vad händer med den lille ifall den bor i ett hus intill vindkraftsindutri??? Där det aldrig är tyst, bullret av vindkraftverken (det är ett buller som inte är av denna världen..egendomligt och pulsernade och något man inte kan värja sig emot) familjen valde att flytta till landet, tystnaden, för att barnen skulle få bästa uppväxt. Och så kommer 220 meter höga vindkraftverk som bullrar 112 decibel!! Och de bor inom gränsvärdet, som byggherren anger…, för buller men det kommer aldrig mer att vara tyst inne, inte ute, aldrig mer där de bor.

 42. Jag blir så glad av att höra att fler och fler blir medvetna om sådana här frågor!
  Du ska vara stolt Clara med så fina provresultat! Du är medveten och visar det genom kärleksfulla handlingar. Kom ihåg det! Kraaaamar!!

 43. Vilket bra inlägg! Själv läser jag en byggrelaterad utbildning och vi diskuterar kemikaliepåverkan av byggandet en del. Detta är något många inte tänker på, att färger och byggmaterial avsöndrar mängder med kemiska ämnen i våra hem. Inte minst målarfärger. Bara för att en färg till exempel är miljömärkt, betyder inte detta att den är ofarlig. Den kan istället innehålla samma farliga ämnen som spätts ut till en accepterad nivå, eller ämnen som inte hunnit bli klassade som miljöfarliga än.

  Detta har skrämt mig och gjort att jag har övergått till rena naturmaterial i den mån det är möjligt i renoveringen hemma, t.ex. linisolering och naturfärger från Auro etc.
  Byggbranchen är stor och byggvaruhusen har kraftig påverkan på dagens byggnormer, så jag har fått känslan att många ibland tycker det är lite “fult” eller flummigt att prata om ekologiskt byggande. Nu handlade inte ditt inlägg om det, men det är så bra att se hur du tar upp liknande saker!

 44. Å fy så läskigt. Precis som någon annan läsare skrev här….i köket finns ju rätt mycket att göra även för oss som inte har barn hemma längre. Jag tänker tex på plastslevar som “kokar” med i grytorna i bland… Bra inlägg.

 45. Tack Clara för du gör detta! Det blir lite större effekt när någon som du tar upp detta problemet, än att jag med min lilla blogg kommer någon vart 🙂 Jag kände som du en våg av illamående skölja över mig när jag insåg vidden av vad vi har runt oss. Jag fick alla möjliga konstiga reaktioner av folk när jag bestämde mig för att “kemikaliebanta” eller vad man nu ska kalla det. Skippade vanliga blöjor, rensade bort all plast från köket, kastade alla vanliga nappar och försökte förvara i andra material. Jag läste på om vilka plaster som läckte mest osv. Ni får jättegärna gå in och läsa om det, bloggade mycket om det när jag var föräldraledig, nu är jag dock inte så aktiv. Men om ni vill ha lite inspiration och se hur jag gjorde så är ni välkomna 🙂 Tillsammans kan vi ändra på detta! Man ska inte behöva sitta flera timmar om dagen för att ta reda på sånt. Man ska kunna lita på att sakerna man har i sitt hem är okej att använda.

 46. Det är bra att få det svart på vit vad man egentligen har för kemiskaämnen i sitt barns rum eller i huset över huvudtaget. Tror att det blir större chans att man reagerar och gör något åt saken då. Hälsningar Sabine

 47. Jag blir ledsen när jag läser och förstår hur omedveten jag/vi varit. Min son har autismliknande tillstånd och en begränsning i sitt intellekt också, vet inte om svagbegåvad eller lindrigt utvecklingsstörd(diagnosen har lindrats förut hade han infantil autism me dmåttlig utvecklingsstörning). Vi har jobbat med maten och kör ekologiskt gluten soja och till största delen mjölkfritt, den så kallade autismdieten som de flesta hört talas om. Det här med kemikalierna var vi mer omedvetna om. Nu ska jag sluta vara ledsen och istället ta reda på hur man plastbantar sitt hus med mera. Bor i Göteborg och vet att det inte är allra bäst. Men vill inte att min man ska behöva flytta långt från sin mamma(det är den enda av våra föräldrar som lever) och vi har våra jobb här. Blir så ledsen över att de sköraste av oss inte ska tåla vår miljö. Naturskyddsföreningen ska vi gå med i.

 48. Viktigt, viktigt inlägg! Ända sedan jag såg Underkastelsen så har jag gått och tänkt på det här. Jag försöker rensa ut saker eftersom, men känslan som man får är ju att det finns hemskheter i ‘allt’ och det är lätt att bli överväldigad. För några veckor sedan beställde jag i alla fall ett gäng matlådor i glas och metall. Och så handlar vi nästan allt på en mataffär som är helt ekologisk (och är noga med kemikalier generellt – det finns t.ex. skyltar i kassan som säger att kvittona är BPA-fria). Det är så skönt att det finns sådana ställen, när man stressar och inte tycker sig ha tid att sätta sig in i alla produkter som finns. Kanske skulle du kunna göra en liten guide över, säg, de tio viktigaste saker som folk har hemma som man bör byta ut (och till vad)? Så vet man var man ska börja… Det tror jag skulle hjälpa många!

 49. Tack för ett otroligt bra inlägg! Det är viktigt att vara medveten och framför allt veta hur man ska gå tillväga för att göra skillnad. Ser fram emot nästa inlägg i samma genre!=)

 50. Tack för ett viktigt och läskigt inlägg! Dessutom väldigt bra skrivet. Det är viktigt att få med att vi faktiskt KAN påverka. Om allt känns hopplöst blir vi inte lika bra på att komma på kreativa ideer och lösningar. Jag länkade till inlägget i min blogg http://eqverkstan.blogspot.se/ hoppas att det var okej!
  Tack igen! kram från ÅsaMia på EQverkstan

 51. Jag föredrar verkligen träleksaker till mitt barn, men en del plast förekommer ju. Mycket som han fått i present eftersom jag varit mer noga med att informera om att mitt barn ska få leka med alla sorts leksaker och inte bara “typiska pojksaker”. Dock så tycker jag att “pojksaker” oftare är i plast så det kanske funkat någorlunda ändå i och med att han har en hel del “flicksaker” i andra material också 🙂

 52. Det ska verkligen bli intressant att se vad man själv kan göra i hemmet för att undvika dessa kemikalier. Jag tänkte för en stund efter själv och tycker faktiskt att jag har väldigt bra på att undvika plast, men de återstår att se om de är sanning 😉
  Kram från Ystad

 53. Jättebra inlägg detta, skönt att det uppmärksammas. Jag fick veta genom mina studier (pluggar miljövetenskap) om hur hemskt plaster faktiskt är, och bestämde mig där och då att försöka ta bort all plast i mitt hem. Det hemskaste är dock att jag har PVC-golv hemma och en 7 månaders son. Kan tyvärr inte göra så mycket då jag har hyresrätt och jag har inte råd med en annan lägenhet då jag får studentrabatt på denna, utan försöker bara hålla det så rent som möjligt, samt vara ute i friska luften så mycket som möjligt. Tråkigt, men sant.

 54. Hej Clara!

  Jag är gravid i vecka 22 och fick tillsammans med min man boken “Handla rätt för en giftfri barndom” i julklapp av min far. Ingen press! Där finns massa tips på hur man kan tänkta när man köper nytt eller begagnat, miljömärkningar och faktiska råd där de har kommit fram till att “den här badbaljan” eller “de här napparna” är de minst giftiga och snällast för miljön, hemsideadresser till tillverkare osv. Har just läst ut den och blev så glad när du tog upp samma ämne!

  Ha det fint!

  MVH Lisa W

 55. Mycket tankeväckande inlägg! Jag ska definitivt “plastbanta” barnens rum efter att ha läst detta. Och sprida ordet vidare såklart!
  Har länkat till ditt inlägg från min blogg… (och citerat ett utdrag).

 56. Jag har varken barn eller någon annan än mig själv och miljön att tänka på här i mitt hem, men idag blev jag medlem i Naturskyddsföreningen pga dig! Fyfan vad fint, tack för upplysningen!

 57. Det finns massor med bra saker man kan göra för att minska utsläpp av hormonstörande ämnen. Till exempel övergå till hormonfria preventivmetoder, eller åtminstone sluta med p-piller och välja nåt annan hormonell metod. Naturskyddsföreningen har bestämt sig för att INTE gå ut och informera om just hormonfria preventivmetoder, trots deras kampanj Rädda mannen. EE2 från kissande p-pillerätare har längre halveringstid än ftalater och BisfenolA och är högpotent i ytterst låga doser. Tack Clara för att du sprider både klokskap och kunskap. Min nya dotterdotter har tygblöjor liksom hennes föräldrar hade och kommer aldrig få en besprutad banan… Det finns hopp för framtiden, när allt fler människor tar detta på allvar.

 58. Viktigt!
  Det finns företag som importerar mängder av billiga plastleksaker. Ett av dessa är Robetoy och finns i Halmstad. De säljer sedan vidare till leksaksaffärer runt om i landet. Vi har väntat svar från dem i över 1,5 år (!) beträffande innehållet i en barnleksak (pga allergi) för att få veta om min son kommer kunna leka med sin leksak eller inte och vilken han fått i present. När vi slutligen -och efter minst 9 telefonsamtal (!), sms mm får återkoppling av vdn och tillika ägaren säger han bara att han inte ser sig ha ngt ansvar att hjälpa oss ytterligare att svara på om produkten innehåller ngt för vår son skadligt innehåll (en digg-it-out Dinosarie f ö). Ej heller är han villig att byta varan (som vi alltså fortfarande inte fått svaret på om är säker för vår son…) eller på annat sätt ge ersättning eftersom han tycker inte hans ansvar. (Vi ville veta om det fanns spannmål i produkten eller ej, vilket det ibland kan göra i leklera etc men det behöver inte uppges eftersom leksaker inte går under samma lagstiftning som livsmedel..) Dessutom hade vd/ägaren mage att uttala sig med mindre fördelaktigt ordalag om sin fd assistent som var den som jag först hade kontakt med för 1,5 år sedan och sedan dess jagat sin vd i frågan för att vi skulle få svar… Hon gav ett ansvarsfullt intryck på mig men verkade sedan ha fått slutat… VDn och tillika ägaren var dock inte sen att upplysa mig om att han fakturerade 2500 i timmen …
  -En liten sak i det stora kanske men säger en del om branschen kanske??
  /- Apropå ansvarsfulla leksaksimportörer..;)

  1. Det är faktiskt olagligt, vad det företaget håller på med. År 2007 tillkom en ny lag, som gäller i hela EU (REACH heter den, om du vill läsa mera) och den säger utryckligen att företag SKA kunna svara på vilka ämnen en vara de säljer ska innehålla. Om de inte kan det, ska de återkomma till dig med den informationen inom 45 dagar. Det företaget gjorde är alltså helt fel.

   1. Tack för info Madeleine!
    Ja detta visste jag inte…
    Och jag upplevde det som att ägaren och tillika VDn på företaget inte alls såg det som ngt problem med att de inte kunde svara på frågan. Han sa tvärtom uttryckligen att han inte på ngt vis såg det som sitt ansvar.
    Han sa vad jag minns också att det var svårt att få fram exakta innehållsdeklarationer från Kina.
    Tror företaget står för en inte helt obetydlig del av leksaksimporten… /Jessica

  2. Jessica: Jag blev nyfiken när du skrev om en leksaksimportör i Halmstad, det är nämligen min hemstad å jag har inte hört talas om att vi skulle ha en sådan här.

   Jag googlade Robtoy och de ligger i Partille dvs i Göteborg och på deras hemsida har de iallafall lite info om säkerhet/gifter etc. http://www.robetoy.se/SE/security/
   Kan det vara så att det blev lite hetsigt när ni pratade md dem och att de inte orkade/iddes diskutera med er? Å så blev det mer å mer fel… Det finns massor av kontaktuppgifter till dem på deras hemsida så nog borde man kunna få tag på någon, VD:n kanske inte är rätt person för den frågan.
   De gör möjligen massor av fel men att slänga ut dem som “dumma” bara rakt av kanske är lite “mycket”.

 59. Hej!
  Jag är liksom dig intresserad av miljön och att ta till vara på gamla saker. Tror inte heller att det är bra med alla dessa kemikalier i nyproducerade grejer.
  Jag älskar att baka också, sprang på detta inlägg, fick mig en tankeställare och tänker nu mer aldrig att köpa något annat än grön jäst och stenmalet mjöl! http://www.brodpassion.se/2013/01/nagra-tankar-om-jast.html?m=1
  Kanske något för dig att sprida vidare, du som har så många läsare! Tycker att allmänheten kan behöva lite utbildning, börjar ju bli så populärt att baka så varför inte göra ett ryck för miljön där också?!
  Finns även mycket bra info om mjöler!

  Nu ska morgonbullarna in i ugnen och sedan avnjutas med ost och varm choklad! Mums!
  Ha en fantastisk dag! Kram

 60. Som flera andra här blir jag väldigt glad att problemet tas upp! Du har gjort en skillnad bara med detta inlägg 🙂
  http://webbutik.barnmatsbutiken.se/ är en otroligt bra sida just för föräldrar.
  Sen är plastriot.se en väldigt bra sida där problemen tas upp ordentligt! Skrämmande men viktigt.. Bara som tips ifall du inte redan visste!
  🙂

 61. Man blir också nyfiken på att höra hur de andra bloggmammorna resonerar kring testresultaten. Kommer de också skriva inlägg om detta? Jag menar, var det en överenskommelse med Naturskyddsföreningen att ni alla skulle skriva blogginlägg?

 62. Tack Clara! det här behöver vi bli påminda om – tack för att du gör det. Jag ska plastbanta i helgen. Ha det gott!

 63. Bra inlägg! Jag har vänner med barn som har plastleksaker precis överallt i sina hem och medan jag kanske inte vill ifrågasätta dom på ett sätt som kan ses som påhopp är detta en väldigt bra tankeväckare!

 64. Ett sådant viktigt och bra inlägg. Tack!
  Vill passa på att tipsa om boken “100 sätt att rädda världen” av Johan Tell. Det är en liten, ganska billig och konkret bok som listar saker man kan göra i vardagen för en bättre miljö, både inomhus och utomhus. Jag fick den i present och slår ofta upp i den för handfast inspiration.

 65. Vilket härligt inlägg!!!!!
  Precis det här är mitt grundämne på min blogg! Allt om kemikalier, gifter, miljö, hälsa! Och så givetvis lite roliga saker brukar jag säga! Hahaha! =))

  Toppen att jag klev in här efter en lång tid och möttes av detta härliga inlägget som verkligen vill förmedla något verkligt viktigt!!! Tack!

 66. Clara, du gör ju reklam för möbelvaruhus som säljer både plast och möbeltyg… Hur tänker du där?

 67. Vilket bra inlägg!
  Jag har delat till många kollegor! Heja Clara vilken bra oppionbildare du är!

 68. Jätteviktigt inlägg! Jag försöker suga åt mig så mycket kunskap jag bara kan om ämnet, trots att jag blir illamående och får ångest när jag inser hur mycket skit vi har i vårt hem som släpper ifrån sig partiklar som vi andas in dagligen, säkerligen minst det dubbla som finns hemma hos er. Och så får jag panik över att det inte bara räcker med att oroa sig för vad produkterna i butikshyllorna innehåller, utan att det för varje kilo färdigställd produkt finns nio gånger så mycket avfall som hamnat någonstans på vägen. Jag får god lust att riva ut varenda pinal i lägenheten och börja om från början, även om jag är medveten om att det inte heller är en hållbar lösning.

 69. Kommer med ännu ett boktips: Kanariefåglarna ryter
  Fantastisk bok om vår hälsa och den inre och yttre miljön!
  Finns även en hemsida här: http://www.kanariefaglarna.com/

  Och ja, Impotensmadrassen är också urbra!
  Den kan provläsas här, på författarens blogg:
  http://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?page_id=6761

  Bli inte rädda och tro att ni inte kan göra något. Bli arga och bestämda, och förändra i vardagen, det är lättare än man tror när man väl kommit på det här! 🙂

  Var rädda om er!

 70. Hej och hallå, jättebra att du och alla andra som oroar er för kemikaliers påverkan på oss har engagerat er och ryter till. Gå gärna med i facebookgruppen “Vi som gillar Argentum Environment”. Vi på Argentum livnär oss på kemikalieupplysning och arbetar enträget med att höja medvetenheten främst hos de företag som producerar saker men också hos intresserade organisationer/kommuner och så vidare.

  Bra jobbat – släpp inte greppet!

 71. Pingback: Gifter… |
 72. Hej!
  Absolut ett viktigt inlägg!
  Men jag måste lägga in en sak här… Loppis och återvunnet är toppen ur miljöns synpunkt, att vi faktiskt kan använda om en leksak och inte behöva producera en ny…. men riktigt så enkelt är det inte…
  För det första så produceras det en massa leksaker ändå, vilket är bra då det skapar massor utav arbetstillfällen…
  Och tex gamla träleksaker, vilka ofta är målade, lackade så är dessa gamla produkter än mer giftiga för oss och miljön.
  Forskningen går framåt och färger, lim,lack mm idag har helt andra krav på sig än för bara 10år sen, jag arbetar själv i en Målarfärgsaffär och idag är nästan allt vattenburet vilket är otroligt mycket bättre för oss som hanterar färgen, jag skulle tex inte rekommendera att måla om en spjälsäng i en gammal oljeburen färg då det finns risk att barnet knaprar i sig den, idag kan gravida måla väggarna…
  Så det bästa måste väl ändå vara att vara restriktiv i sina inköp, handla medvetet, och låta forskningen fortsätta gå framåt…
  Ibland kan det bli en liten romantiserad bild av att allt som är gammalt är bra och fint, Herregud se bara på alla dessa gubbar som kommer in och muttrar…
  -Vattenburen färg, bha! Det var bättre förr! Oljeburet och riktigt giftigt!

  1. jag vet inte jag. när jag målar brukar jag blanda ägg, ekologiska 😉
   linolja och jordpigment. blir fantastiskt vackra ytor. och penseln tvättar jag ur med olivoljetvål. mycket hellre det än vattenburen färg…

 73. Kommer resultaten från undersökningarna att publiceras? När och var i så fall? Logiskt sett borde det bli i “Sveriges natur”, men det kanske kommer också på annan plats. Vet du något om det Clara?
  Det vore intressant att läsa.

 74. Intressant inlägg och skönt att du hade relativt låga värden.
  Miljögifter är väldigt skrämmande, jag bloggade själv om det förra veckan. Det finns ju så mycket skit att man blir mörkrädd.

 75. Tack för ett bra inlägg! Många bra böcker med praktiska tips har rekommenderats. Läs och börja med nåt!

  En intressant bok är också Plastic a toxic love story av Susan Freinkel.

  Ser fram emot fler inlägg i ämnet.

  Kram

 76. Jättebra och som sagt VIKTIGT inlägg! Super att Naturskyddsföreningen och du uppmärksammar frågan!

 77. Jag har också sett Underkastelsen och läst en del i ämnet. Nyss läste jag “Den onda badankan” och fick lite ny energi att plastbanta hemmet. Men…det här med duschdraperi. Vet du om det finns några miljövänliga duschdraperier som inte utsöndrar en massa gifter? Vad har ni hemma hos dig?

  Tack för ett mycket bra, viktigt och läsvärt inlägg!

 78. Nån som vet hur det är med Tupperware? Har för mig att jag hört att de saknar en del giftiga ämnen och att det är därför Tupperware-plasten lätt färgas av t.ex. tomatsås… Har oxå hört vissa som påstår att Tupperware ska vara “giftfritt”, vad nu det kan betyda.. Fast tvivlar lite på det. Jätteintressant om någon vet mer om detta och vill dela med sig.

 79. Intressant läsning, men det bästa är ändå (den snudd på freudianska) felskrivningen i början. ” Hur mycket gifter har Bertil egentligen i sin barnkammare? Den _plast_ på jorden som ska vara hans tryggaste.” Jag hoppas, och förmodar, att Bertils rum inte bara består av plast. Speciellt som just ftalaterna var av så låga värden.

  Jodå, det är lätt att skriva fel, men i just det här sammanhanget blev det väldigt lustigt. Det är inte kritik mot dig, jag ser det som humor. 🙂

 80. Jätteviktigt inlägg om en stor och svår fråga. För jag blir både rädd och lite handlingsförlamad och vet liksom inte vart jag själv ska börja?! Vart och hur börjar man när man redan släppt in plast i sitt hem och ungarna ääälskar det? Måste allt bort? Vad gör man och hur börjar man? Det vore toppen om du vill skriva ett inspirerande kom-igång-inlägg!

 81. hej clara, har inte läst alla kommentarer, men tänkte bara skriva att det var lite kul att du skrev lite fel “den plast på jorden som ska vara hans tryggaste”.

  ha en bra dag!

 82. Tycker detta är något man inte ska skylla ifrån sig på andra med. Man kan själv kolla upp vad som finns i de produkter man köper. Har man barn tycker jag till och med att det är en skyldighet att föräldrarna ska ha ännu bättre koll på vad som finns i produkterna man köper. Och många vet att det finns naturliga alternativ när det gäller tex hudvård och mat mm så det är enkelt att välja rätt. Gnäll inte så mycket och skyll inte på andra. Bryr du dig får du ta ansvaret och engagera dig, läs innehållsförteckningen och lät dig vad som är farligt och inte.

  1. Precis den inställning som du har är en STOR del av problemet. Att vi alltid tror att allt är individens ansvar. Ibland kan inte individen göra allt. Tex på förskolorna. Oavsett hur mycket jag rensar i min hemmiljö är ju förskolan ändå en katastrof kemikaliemässigt. Plastgolv, plastleksaker osv. Därför måste politiker ta sitt ansvar och sätta hårdare regler kring kemikalier – antingen genom lagstiftning kring kemikelier eller genom policys som gör att förskolorna inte FÅR använda saker som innehåller vissa saker

   1. Du har helt rätt Clara.
    Ett visst ansvar har vi förstås själva.
    Men även om man är påläst och medveten om problematiken är det svårt att göra bra val. Och precis som du skriver är förskolor och skolor ett stort problem. Det beror förstås på att det råder STOR okunskap i ämnet samtidigt som det är tillåtet att använda alla dessa farliga kemikalier. Särskilt oroväckande är det med kemikalier som finns i produkter riktade till barn.
    Såg en dokumentär om just detta ganska nyligen där de hade mätt nivån av kemikalierester i våra kroppar. Små barn hade dubbelt så höga halter av en rad farliga ämnen än vad deras föräldrar hade tex. En konsekvens av att de små slickar och stoppar saker i munnen hela tiden. Dvs. saker vi har i våra hem, leksaker mm.
    Helt fruktansvärt!

    Helt klart årets viktigaste blogginlägg. Jag delar på FB! Hoppas ni alla gör detsamma.

   2. Samtidigt är det ju JÄTTEVIKTIGT att vi vanliga männisor inte sätter oss med armarna i kors och tycker att det där, det får politiker och tjänstemän fixa åt oss. Alla kan göra något och vi måste kollektivt ta ansvar för att något händer.
    Vi kan jobba i det lilla (superviktiga) med sådant som att själva sanera våra hem och vi kan gå ut och informera varandra samt påverka vilka politiker som företräder oss (iallafall här i Sverige) och vi kan peta på politiker och tjänstemän så att de gör sitt jobb.
    Man måste jobba på alla planen samtidigt, globalt och lokalt, praktist och teoretiskt, med lagstiftan och egen handling.

  2. Precis som Clara MedvetenMini skriver är det ju inte så lätt att läsa innehållsförteckningar. Ta hudvård till exempel. Själva plastförpackningens innehåll beskrivs inte någonstans. Det finns inga innehållsförteckningar för påslakan, golvplattor eller leksaker. Det är svårt att välja det som är det bästa för en själv och ens familj när vi utsätts för kemikalierna från ALLA håll. Och det ska ju knappast vara meningen att vi konsumenter ska behöva lägga ner all vår fritid på att plugga på…
   Och inte för att jag vill vara petig men… Skylla ifrån? Är det konsumentens fel att dessa ämnen finns i produkterna? Det FINNS faktiskt de som har ansvaret för att dessa ämnen hamnar i produkterna och det måste ju vara dem vi ska skylla på, inte sant?

   1. Hej
    Är själv väldigt medveten hur svårt det kan vara att hålla koll på vad som finns i produkter. Jag försöker läsa innehållsförteckningar på skönhetsprodukter (vilket dock har resulterat i att jag uteslutit den mesta typ av skönhetsprodukter ur mitt liv) men det är inte så lätt alla gånger. De flesta produkter har som du skriver ingen innehållsförteckning på det sättet dock. Samtidigt vill jag påpeka att det faktiskt delvis är konsumenternas fel att det finns så mycket kemikalier i många produkter. Vi är tydligen inte villiga att betala ett tillräckligt högt pris för det vi köper och då får vi skitprodukter. Vi är dessutom benägna att konsumera i överflöd. Vi behöver ny lagstiftning, vi behöver upplysta konsumenter som dessutom inte konsumerar i överflöd och sen så behöver vi tvinga producenterna att tydligt märka ut vad som deras produkter innehåller så att vi som konsumenter kan göra bättre val. Dessutom behöver vi oberoende forskning på området.

  3. Jo visst ska inte konsumenterna behöva ta allt ansvar, men på tal om vad dom finns i produkter på dagis osv är ju delvis för att vi konsumenter över lag har dålig koll. Hade vi varit mer pålästa hade det funnits fler naturliga val. Vad gäller tex skönhetsprodukter finns det märken som är “säkra” så man kan välja dessa om man inte vill lära sig något själv.

   Tycker detta ämnet självklart är viktigt då jag själv har valt bort allt onaturligt ur min vardag men det har ju ingen gjort åt mig utan jag har lärt mig själv.

 83. Hej,
  Härligt att se att du tar upp detta ämne. Visst är det hemskt! Går inte att få tag på en bilbarnsstol utan flamskyddsmedel. Skulle vara skönt med en butik som man vet är fri från alla dessa farliga kemikaler. Och det är ju inte så att det hjälper att tvätta grejorna för att få bort gifterna…då kommer dom ju ut i miljön!!!! Tänk om ändå personalen på leksaksbutikerna kunde vara lite upplysta, då tror jag inte dom skulle vilja sälja alla farliga leksaker som finns. I vårt hem har vi plastbantat oss från 7:an. Men hur är det, är det även farligt med ALLA plaster? Min son på 5 år har ju huuur mycket plastgrejor som helst. Men till min minsta tös har jag undvikit att tagit fram alla gamla plastleksaker från syskonen.
  Nä fram för leksaker som är bra för miljön och för våra små!

  MVH
  Maria

 84. Pingback: :( « tanjuskas
 85. Det är så bra att du tar upp det här och tar det på allvar. Jag har inte barn själv och har inte aktivt tänkt på hur mycket gifter som kan finnas i ett hem (även om man inte har barn och leksaker m.m.). Jag ser fram emot följande inlägg på samma tema om hur man kan minska dessa i hemmet. Kram Sandra

 86. Hej Clara! Det här känns som ett otroligt viktigt ämne och jag håller helt med dig. Jag vet att jag hade mer träleksaker än plast när jag var liten och vill att mina eventuella barn ska ha detsamma. Jag har dock ett annat inpass som kanske är lite utanför ämnet men ändå. Jag såg den fina koftan som Bertil har på sig på bilden i inlägget och blev totalförälskad i den. Så jag stickade en egen variant! Du kan kolla in den här om du vill:

  http://omslaget.blogspot.se/2013/02/av-lust-blev-napet.html

  Tack för en härlig blogg!

 87. Jag har läst mycket om speciellt E-ämnen i mat och dess skada som det gör. Mitt intresse av att hålla tillbaka på dessa ämnen kom när vår son utan synligt innan fick autism. Jag har märkt en stark förbättring på honom när man undviker mycket ämnen och köper ren ekologisk mat (men där får man också titta vad det innehåller) Ta dessa ämnen i kläder. Det hade Sofies mode (ironiskt nog) ett stort uppslag i förra numret med bilder om kemikalier i kläder, hur naturen berörs och hur vissa företag inte vill gå med på att förbättra detta. Ett par jeans kunde vara en otrolig äcklig mängd av skit i. Du gör rätt. Tack för inlägget, det behövs verkligen att man uppmärksammar detta.

 88. Clara! Jag har funderat på en sak ett tag nu och vet inte vem jag ska fråga, så jag ställer frågan här och hoppas att du eller någon annan vill ge synpunkter. Jag har börjat rensa ut sånt som jag känner att jag inte vill ha i mitt hem, det handlar om leksaker och kläder som jag tänker kan vara skadliga. Min fråga är, vad ska jag göra med dem? Slänga dem rakt av? Skänka dem? Sälja dem? Det känns ju moraliskt tokigt både att sälja och skänka dem när jag själv väljer bort dem på grund av att jag tror att de kan göra skada… jag vill ju inte göra någon annan skada “på bekostnad” av min egen familjs hälsa. Jag tänker att om jag lämnar dem till någon second hand-butik så kanske någon annan går och köper dem där, antingen någon som inte vet så mycket som jag vet, eller som helt enkelt inte har råd att välja mer hälsosamma alternativ. Det finns kanske också de som, trots att de hört talas om att det ena och det andra kan vara farligt, inte alls tror att de här sakerna är så farliga, som tycker att det här snacket om kemikalier är överdrivet osv och därför väljer att köpa dem ändå. Oavsett anledning så vill jag ju inte bidra till att andra barn far illa av dessa saker. Är det enkla svaret att de här sakerna som jag rensar ut ska i soporna/ till återvinningscentralen? Hur tänker du/ni kring detta? Och hur framför jag min oro till omgivningen utan att verka helt hysterisk (så att vi slipper få gåvor som vi inte vill ha, och så att jag slipper känna mig som den knäppa, jobbiga mamman som oroar sig för ALLT…)? Tack för en bra blogg!

 89. Hej Clara och tack för ett (och flera) bra inlägg!

  Vet du eller någon annan om man vågar låta liten leka med sin fars gamla Lego från 80-talet, eller om det innehåller på tok för mkt gift?

  Mvh Maria

 90. Tack för ett välskrivet inlägg om ett viktigt ämne. Skönt att se också att det är så många som bryr sig (nu när jag kommenterar finns det redan 221 reaktioner). A silver lining …

 91. Ett väldigt stort och angeläget problem som rör vår egen och våra barns framtid. På min blogg gladaochfriskabarn.se har jag sammanställt en rad råd från Danska miljöministeriet (som har varit mycket mer medvetna om detta problemet länge) som bara är att ladda ner!

 92. Det roliga när folk säger “små mängder skadar inte”. Nä, inte för en dag kanske. Men vi utsätts HELA TIDEN för olika gifter, varje dag hela livet, både i prylar som vi använder och leksaker barnen använder, kläder, och för att inte tala om gifter som finns i hår- och hudvård och i maten. Blir det en liten mängd tillslut? Tror inte det :p

 93. Med en centraldammsugare installerad tar man bort det mesta av dammet men framförallt mikrodammet och kemikalierna. Dammet sugs in i ett slutet system till en behållare där luften filtreras och skickas ut renad utomhus via ett utblås från din centraldammsugare. Detta innebär att dammet och mikropartiklarna, inkl. kemikalierna, verkligen lämnar bostaden och det måste bildas nytt damm för att det ska kunna bli dammigt igen. Med vanlig konventionell dammsugare blåser man bara runt dammet i bostaden p.g.a. att den blåser ut sin utblåsluft i bostaden när man dammsuger och när den jetstrålen med luft blåser runt i rummet lyfter den dammet från golvet och upp i luften innan man ens har börjat dammsuga, det räcker att man startar dammsugaren. Alla borde prova en centraldammsugare för att själva få uppleva hur rent det blir när man använt den ett tag.
  Gå in på http://www.energimyndigheten.se för att läsa. Klicka på länken som heter tester.

 94. Hejsan Clara, ska skriva en artikel kring kemikaliebantning och undrar var du hittat informationen om spermakvaliteten, om du minns?

  Med tack på förhand,
  Emma

 95. Hej!
  Jag fliker in med ett bra tips på en kul leksak som är miljövänlig! Träklossar.se satsar på magnetiska klossar som går att bygga olika saker med, bl.a. bilar, robotar m.m.