I höstas undrade Naturskyddsföreningen om jag ville vara med i en undersökning. Den gick ut pĂ„ att jag och andra kĂ€nda bloggmammor skickade in damm frĂ„n vĂ„ra barnrum som Naturskyddsföreningen sedan skulle skicka pĂ„ analys i ett laboratorium. Syftet var att visa hur mĂ„nga olika farliga kemikalier och gifter som Ă„terfinns i ett genomsnittligt barnrum. Just frĂ„gan om kemikalier brinner jag för och jag har tidigare bloggat om det hĂ€r. SjĂ€lvklart ville jag skicka in mitt damm – Ă€ven om det kĂ€ndes ruskigt lĂ€skigt att fĂ„ resultatet. Hur mycket gifter har Bertil egentligen i sin barnkammare? Den plats pĂ„ jorden som ska vara hans tryggaste. Och vilken skuld har jag i det?

Varför Ă€r det dĂ„ ett problem med kemikalier? Jo, för att de finns i vĂ„ra hem och pĂ„verkar vĂ„r hĂ€lsa. I extra hög utstrĂ€ckning kan de finnas i vĂ„ra barnrum som ofta Ă€r fullproppade med plastleksaker och elektronik. De kemikalier min sons rum testades för var bland annat Ftalater som till exempel anvĂ€nds som mjukgörare i plastleksaker och förpackningar. Trots att studier visar pĂ„ att vissa Ftalater kan skada fortplantningsorganen, samt kopplas till ökad förekomst av fetma, allergier och astma. Förekomsten av Bisfenol A testades ocksĂ„ och det Ă„terfinns förutom i leksaker ocksĂ„ i konservburkar, plastflaskor, plastförpackningar och kvitton. Studier pĂ„ Bisfenol A tyder pĂ„ att det ger ökad risk för bröstcancer, störa fortplantningen, ökar risken för fetma och diabetes. Slutligen testades ocksĂ„ förekomsten av Flamskyddsmedel. Bromerade Flamskyddsmedel kan förutom i leksaker ocksĂ„ Ă„terfinnas i skumgummimadrasser, teknikprylar och i tyg pĂ„ soffor och sĂ€ngar. Detta trots att vissa av flamskyddsmedlen kan kopplas ihop med förekomst av cancer och – som forskare misstĂ€nker – till och med autism  MĂ„nga forskare tror att de ökade antalet miljögifter vi exponeras för pĂ„ sikt Ă€r ett hot mot mĂ€nniskan.. Tillexempel finns det studier som visar att spermakvaliten har sjunkit med 50 procent pĂ„ 50 Ă„r, samtidigt som förekomsten av testikelcancer ökat.

Det som gör mig mest upprörd Ă€r att dessa gifter fĂ„r förekomma i vĂ„rt hem – i leksakerna vi ger vĂ„ra barn. Barn som redan frĂ„n början Ă€r extra kĂ€nsliga och utsatta. Visserligen finns det grĂ€nsvĂ€rden för hur mycket gifter en enskild produkt fĂ„r innehĂ„lla – men varje mĂ€nniska kommer ju i kontakt med tusentals produkter! Vad blir den sammantagna effekten av det?  Titta pĂ„ den hĂ€r bilden

PÄ det hÀr sÀttet resonerar man kring miljögifter idag och invaggar konsumenter i kÀnslan av att det i sjÀlva verket inte Àr sÄ farligt. Det lÀskiga Àr att anvÀndningen av miljögifter bara fortsÀtter att öka. De senaste 50 Ären har de ökat frÄn 10 till 400 miljoner ton om Äret. Idag Äterfinns miljögifter i varenda organism pÄ hela jordklotet.

Vad hittade dĂ„ kemisterna i mitt damm?  Jo de hittade en hel massa olika gifter. Hög förekomst av bromerade flamskyddsmedel bland annat. Och vad hĂ€nder med cocktaileffekten nĂ€r man slĂ„r ihop det med mina andra vĂ€rden? Jag mĂ„dde fysiskt illa nĂ€r jag hörde resultaten lĂ€sas upp. ÄndĂ„ var mina resultat förhĂ„llandevis bra jĂ€mfört med de andra bloggmammorna. I mitt barnrum fanns tvĂ„ stycken olika flamskyddsmedel medan det i en annan mammas barnrum fanns 15 stycken olika.  Och testet visade ocksĂ„ att jag har vĂ€ldigt lĂ„ga mĂ€ngder Ftalater i mitt barnrum. SĂ„ “lĂ„ga” att kemisten undrade om jag plastbantat mitt hem.

Detta sÀger jag absolut inte för att slÄ mig för bröstet utan för att ingjuta lite mod och hopp i er som lÀser och precis som mig kÀnner sig maktlös och orolig. Det testet visar Àr nÀmligen att den som upplyser sig och vidtar ÄtgÀrder kan förÀndra! Jag har nÀmligen plastbantat mitt barnrum och hem och det gav tydligt utslag i testet. Det gÄr att pÄverka! Trots att lagstiftningen gÄr lÄngsamt kan man i alla fall göra det bÀsta av sin situation. Det finns mÄnga ÄtgÀrder jag och du kan vidta för att minska förekomsten av kemikalier i vÄra hem!

Jag kommer följa upp detta inlĂ€gg med ett till inlĂ€gg som visar vilka konkreta saker vi kan förĂ€ndra och förbĂ€ttra i vĂ„r vardag – för att drastiskt minska miljögifterna vi utsĂ€tter oss sjĂ€lva och vĂ„ra barn för. Tips pĂ„ vilka prylar man ska undvika och vilka man kan ersĂ€tta dem med. Under tiden vill jag tipsa om att ni gĂ„ in och gilla Kemikalieupproret pĂ„ FB. För att visa makthavare och företag att det finns mĂ€nniskor som faktiskt Ă€r oroliga och bryr sig om vilka gifter som finns i de produkter vi konsumerar. Och dela gĂ€rna detta inlĂ€gg pĂ„ FB. Ni kan Ă€ven hjĂ€lpa dem som dagligen arbetar för att hjĂ€lpa oss, genom att bli medlem i Naturskyddsföreningen. Det ska jag i alla fall bli!