Finns det något sötare än kycklingar? Våra kompisar i byn har en hel liten besättning av hedemorakycklingar. Den här är ungefär två veckor gammal och helst vill man bara hålla den i handen eller innanför tröjan, även om den rivs förskräckligt med klorna. Senare i sommar kommer vi få ett hönshus och då kan vi äntligen installera våra egna höns där. Förhoppningsvis, om man skaffar en lantras och ingen värphybrid som aldrig ruvat ett ägg i sitt liv, kan man så småningom också få några kycklingar. Vilken lycka!
34 svar
Hur söt som helst!
Mina föräldrar har haft höns i hela mitt liv men aldrig fått kycklingar. Så för tre år sedan när en “besättning” blivit gammal och dött så bestämde de sig för att skaffa hedemora i stället och sen dess har vi haft kycklingar varje sommar – det är både skrämmande och fantastiskt att det är så.
När min underbara mor fyller 50 år, vilket är nästa år. Då, då ska jag köpa henne höns och ett hönshus. Hon bor på landet och det kommer passa henne perfekt. Tror hennes blivande höns kommer stortrivas hemma hos mamma 🙂
Sååå söt! I höstas skaffade jag fem hönor och en tupp (de flesta bara halvåret gamla). I sommar har vi fått 8 kycklingar! Hur mysigt som helst! Så lycka till med “hönsprojektet”. Det är en del pyssel och man har mycket att lära sig, men det är väldigt roligt!
Åh jistanes så söt!
Himmel så söt 🙂
Kram
Vilken bedårande liten varelse!
Kommer ni satsa på att ha hönor som förblir obefruktade och därför ha möjligheten att äta ägg direkt från hönshuset också, eller kommer ni mest vilja ha små kycklingar som springer omkring?
Man kan befruktad ägg.
Äta ska också vara med i ovanstående mening. Sabla touchtangentbord.
Ja klart som sjutton man äter äggen även om man har en tupp. Man plockar dem från redena (och lite varstans om man har otur) varje morgon och en del kommer vara befruktade och en del inte, men det märks inte, det där har Beatrice fått om bakfoten.
Vi hade dvärghönor en sommar när jag var yngre. DE hönorna är nått att ha! Snälla, bra på att gå i flock, inte alls läskiga för små barn och de värper söta miniägg med mintgrönaktigt skal. Och kycklingarna, DÄR kan vi snacka om gullefjun! Kolla in dvärghöns vettja!
Dvärghöns är inte en ras, utan det finns massor av olika sorters dvärghöns. Men de flesta gamla lantraser är rätt små och räknas som dvärghöns. Dock inte just Hedemorahöns, de är medelstora, men väldigt fina med allt sitt dun och extra mycket fjädrar.
Hoppla. Fel av mig. Jaja, små hönor var det iaf. Och mintgröna ägg hade de.
Jamen jösses vad söt!
Mycket söt och vilket läckert foto med den gamla bägaren bredvid! Lycka till med de egna hönsen så småningom.
Vi har precis fått fyra små söta kycklingar, och visst är det lycka!
Underbar!!!
Jag har ett gäng åsbohöns och två av dem har precis fått kycklingar. De är underbara och så härliga att lyssna på. Att skaffa en lantras kan jag verkligen rekommendera och att ha med dem i genbanken känns också väldigt bra.
Lycka till med hönsen!
Verkligen bedårande!
Åh, vd bedårande:)
Jag har också lite hönslängtan, men det ligger lite längre fram i framtiden för mig. Är också rätt inne på hedemora:)
Kommer ihåg när jag var barn, och mina grannar hade höns (helt vanligt villaområde dock). De sprang omkring fritt i sin trädgård och våran trädgård och kacklade vilt. Särskilt när de jagade min lillebror runt hela kvarteret. Han var bara några år och skiträdd för fjädermonstren.
Och jisses vad goda de äggen var! Grannen brukade komma över med en korg när de fick överflöd.
Och kycklingar hade de med. Små ulliga, gula saker, som sprang omkring som ett gult moln. Dock försvann de alltid under mystiska omständigheter när de vuxit till sig lite…
Vi hade dvärghöns när jag var barn. Eller till att börja med var det enbart dvärghöns, sedan tillkom det sidenhönor och pensionerade värphöns. Nere i byn fanns en äggfabrik(det är ju som en fabrik i de där husen) och när de hönorna blev ett år skickades de till slakt eftersom de då värper mindre men ändå, i mina ögon sett, riktigt bra. Min mamma “räddade” tre stycken värphöns därifrån som fick gå och picka korn i hönsgården och bli flörtade med av tuppen och leva ett vanligt hönsliv sina sista år. Det är ett tips, det känns väldigt bra att åtminstone låta några värphönor leva ett normalt liv också. Kycklingar får man ändå 🙂
HALLÅ! 🙂
Det vore kul om ni kikade in på min blogg, har lagt upp en Video där jag sjunger The one that got away av Katy Perry (finns även fler) vore kul om ni kikade på den. Känn er fria att kommentera osv.
Vill ni inte lyssna på låtarna så har ni annars en bra blogg framför er! 🙂
Hoppas vi ses! Lämna gärna spår efter er så jag kan kolla in era bloggar, jag gillar att läsa nya och få inspo ifrån andra bloggare!
Take care.
Å nej det finns nog knappt något sötare! Förstår inte hur man kan vilja äta upp dom! Skulle aldrig kunna göra det.
Men guuuud så underbar!
vilken underbar bild!
Hur mår era grisar?
Men så söt! Får mig att tänka på den kycklingunge jag hade som liten. Det är verkligen något att värdesätt, de små liven. Så underbart gulliga och fjuniga. Min kyckligen drog tyvärr av sig ben för att den fastnat i något och jag hittade den död dagen där på. Lite utav ett traumatisk minne när man var typ 5-6 år, men livet på en bondgård är fullt utav rolig och mindra roliga minnen utav djur.
Varför inte testa Bjurholmshönan, som gått och pickat på samma gård i 120 år! Sveriges nordligaste lantrashöna. Den är jättesöt. Kul va 🙂
Ett utdrag från nätet: Bjurholmshönan – Upptäckt januari 2012 hos en äldre dam i Bjurholm. Ursprungsbesättningen härstammar från hennes farfar som köpte en grupp höns på sent 1800 tal och har sedan dess hållits på samma gård utan inblandning av andra raser. Kan vara allt från svarta till vita och allt däremellan, även riptecknade höns förekommer. Rasen är härdig, bra fodersökare och villig att ruva sina egna ägg. Bjurholmshönan lägger ungefär 150 ägg varje år om hon inte ruvar. Äggen är något mindre än de man köper på affären, men gulan är procentuellt större.
Blir inte det en kolossal inavel?
Vilken söt sak,oj nej…sku själv vilja krama den hårt..
Hej Clara!
Var inte så hård mot värphybriderna, de lägger i alla fall pålitligt sitt ägg om dagen till skillnad mot andra raser som helt sonika bestämmer sig för att ” hej tjejer, ska vi inte alla ta och lägga oss i ett rede och ruva i en sisådär 2 månader?”…
Jag hade 4 av 7 hönor trängandes i samma rede halva våren, medans som sagt värphybriderna åtminstone betalade för mat och husrum!
Kycklingar är underbara, men tuppen låter så mycket 🙂 Grannen hade tupp länge. Jag brydde mig inte för jag vande mig men min syster kunde inte sova om nätterna. Han kunde gala från tre på morgonen till tolv på natten utan problem. Och däremellan också, om man hade otur.
Vi hade tre raser när jag var liten. Kochin var en av dem, jättesöta små hönor med fjädrar på fötterna som både värper och ruvar. Vi hade också ölandshöna som var trevliga. Har man flera olika sorter får man kul kycklingar i alla möjliga färger och former och det fick vi 🙂
Den sista rasen var vita och långbenta och väldigt skygga. Tror de hette legolas eller nåt. Ruvade inget vidare.